Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
kritichar

#14951 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

Svakodobro! wrote:Selam svim postačima ali i onima koji se trude, jer Allah najbolje zna :) Ja sam u jednoj nedoumici pa bi volio čuti i vaša mišljenja. Inače mi je jako mrsko kada moram zbog nečeg mrsiti makar jedan dan i trudim se ispostiti svaki Ramazan cijeli. Ove godine, tj ove sedmice imam jedan jako bitan ispit u petak, od kojeg mi donekle zavisi i upis u narednu godinu. Pa sam u nedoumici da mrsim 3 dana, jer iskreno preko vikenda sam pokušao uciti a postio, pa mi bas i nije islo. Dodatna otezavajuca okolnost je i sto radim od 8-4 pa onda dana skoro i nemam nikako za ucenje, a i umor i bez koncentracije. Nadam se pozitivnom misljenju, ohrabrujucem i eto. Da vas Allah nagradi sve.
ti najbolje znaš, ali ja nikad nisam doživio neuspjeh na ispitima uz ramazan, iako se dešavalo da najteže predmete i ne spremim dobro
Boateng

#14952 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Boateng »

Svakodobro! wrote:Hvala @kerima1 U svakom slučaju i ako ne budem postio, insAllah ta tri dana bi bila napostena posle Ramazana, tako da znam za milost Svevisnjeg, ali eto ne volim krnjavo, ruzan osjecaj kad "okrnjim" Ramazan, a ipak moze se reci da je opravdano koliko-toliko, bill hajr danas i sutra aBd pa cemo vidjeti za sre-cet-petak.
http://--- NO LINKS ---/index.php/naslovnica-4 ... eih-ispita
kala

#14953 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kala »

Ja sam dovrsila rad, koji mi je tako mrsko bilo napisati, za tri dana. Najintenzivniju i najnevjerovatniju koncentraciju sam imala 3-4 sata pred iftar?! Mislim da je individualno, polozi ispite!
Sretno!
m_l

#14954 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Svakodobro! wrote:Hvala @kerima1 U svakom slučaju i ako ne budem postio, insAllah ta tri dana bi bila napostena posle Ramazana, tako da znam za milost Svevisnjeg, ali eto ne volim krnjavo, ruzan osjecaj kad "okrnjim" Ramazan, a ipak moze se reci da je opravdano koliko-toliko, bill hajr danas i sutra aBd pa cemo vidjeti za sre-cet-petak.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218

O bitnim stvarima pitaj ucene ljude! :)
Poezija

#14955 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

@m_l

:thumbup:

@Kerima

Znam da uvijek misliš najbolje drugima, veoma smo slični po tom pitanju ali ponekad pretjeruješ, valjda u afektu. Zna se ko ima pravo da ne posti, opravdani razlog.

Znam da je lahko pisati i govoriti, a teško djelovati, no pokušaj učiti od iftara do sehura, da ti dragi Bog pomogne.
kerima1

#14956 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

Poezija wrote:
@Kerima

Znam da uvijek misliš najbolje drugima, veoma smo slični po tom pitanju ali ponekad pretjeruješ, valjda u afektu. Zna se ko ima pravo da ne posti, opravdani razlog.

Znam da je lahko pisati i govoriti, a teško djelovati, no pokušaj učiti od iftara do sehura, da ti dragi Bog pomogne.
Islam prvi poziva na olaksice,a ne na otezavanje,pa lijepo je covjek objasnio da nije sposoban razmisljati dok posti,a vi navalili posti ti,posti ja sam prosao,pa ako je neko drugi prosao na ispitu zar je to pravilo da ce svi proci samo zato sto poste! Covjek ima dobar iman dok ga grize savjest i po meni ima dovoljno dobar razlog jer radi se o znanju koje je po kur'anu prvo sto je objavljeno,a ne post.Mi muslimani ionako za svim kaskamo upravo zbog neznanja i sto nas je strah da upotrijebimo mozak koji na je dat kao dar,ne smijemo sami bez sejhova razluciti jel nesto bolje ili nije,a sejhovi ionako izdiktiraju od naucenog ko i svi sto rade svoj posao.vjera je razum,znanje nema vece moci od tog. :)
Poezija

#14957 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Što postoje fetve, Kur'anski ajeti i hadisi?

Tumačiš sama Islam na svoj način, da tebe, mene i svih nas Allah dž.š uputi na pravi put :)
kerima1

#14958 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

Poezija wrote:Što postoje fetve, Kur'anski ajeti i hadisi?

Tumačiš sama Islam na svoj način, da tebe, mene i svih nas Allah dž.š uputi na pravi put :)
amin jedina molba jos koju trazim od Boga je uputa,jer to traje dok se zivo primjer fatihe.
A za fetve pa mogu oni fetvati koliko hoce,znam ja za njihove fetve koje mogu praktikovati samo oni po arabiji,a nas ko zasto pati se fukaro i sikiraj se sto ne mozes ispostovati neku fetvu.evo letim..ja najbolje znam sta sam ja u mogucnosti za sebe,tako da je pametan svako bi po svojim mogucnostima.Koliko vjernika umre zato sto ne smiju kap alkoholnog lijeka,a sve radi sto su takve fetve,ma da pocnem bojim se reci cu sta ruzno,a ramazan je. :oops:
klmnopq

#14959 Re: Ramazan, opet ;)

Post by klmnopq »

Kada je riječ i o najobičnijim stvarima, nije svako sposoban da ih tumači ispravno. Nema svaki čovjek iste potencijale, pa što je materija složenija, sve je veća šansa da se može i pogriješiti.
kerima1

#14960 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

klmnopq wrote:

Kada je riječ i o najobičnijim stvarima, nije svako sposoban da ih tumači ispravno. Nema svaki čovjek iste potencijale, pa što je materija složenija, sve je veća šansa da se može i pogriješiti.
Ja pristajem na rizik i pogrijesit,jer znam da je Allah od milostiiv najmilostiviji i prasta.Zato sam tu da grijesim,a On da prasta.
klmnopq

#14961 Re: Ramazan, opet ;)

Post by klmnopq »

kerima1 wrote:Ja pristajem na rizik i pogrijesit,jer znam da je Allah od milostiiv najmilostiviji i prasta.Zato sam tu da grijesim,a On da prasta.
Da, Allah je milostiv i prašta, što također očeukje i od nas. Negde sam pročitao da onaj koji bude imao u sebi osobine 99 Allahovih imena, a jedna od njih je svakako i praštanje, da će mu biti zagarntovan džennet.

Ono na šta sam ti htio skrenuti pažnju jeste da ne treba svjesno, namjerno griješiti. I za puno banalnije stvari ako u vezi nečega nis isigurna, pitat' ćeš nekoag ko se razumije u te stvari. Naravno da ne moraš smatrati da je ispravno ovo što sam ti napisao, ti ćeš opet sama odlučiti koji je izbor najbolji za tebe.
Poezija

#14962 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Razumijm te ja Kerima, rekao sam to već ranije :)

Hvala Svevišnjem na prekrasnoj kiši. Koja blagodat Milostivog.
kerima1

#14963 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

Hvala na razumijevanju obojici :)
klmnopq

#14964 Re: Ramazan, opet ;)

Post by klmnopq »

Ako sam ja kao padobranac uletio u neku priču, a koja možda i nema veze sa ovim što sam pisao...evo, i ja se izvinjavam :)
Poezija

#14965 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Još samo jedan ponedjeljak :run:

Ovo vrijeme zaista leti.
Svakodobro!

#14966 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

Halalite dragi moji postaci ako ste usli u neku raspravu zbog mog posta. Ja sam jos u nedoumici, al vuce me i paranoja strasna puca ako "okrnjim" sutra abd zapostiti, pa vidjet cemo... Da vas Allah Svevisnji nagradi za Vaš trud, a On najbolje zna.
Kroksica

#14967 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kroksica »

kerima1 wrote: Ja pristajem na rizik i pogrijesit,jer znam da je Allah od milostiiv najmilostiviji i prasta.Zato sam tu da grijesim,a On da prasta.
:lol: :lol: :lol:

Sjo Kerimice, naj si jaca. :kiss:
Svakodobro!

#14968 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

Hvala Allahu dragom na samom osjecaju za Ramazan koji je svima nama podario pa ga se drzimo kao na ovom mjestu ovdje. Ja znam da ako budem mrsio ta tri dana, donekle svjesno mrsim, ali ne da bi zagazio u haram, već da bi uradio još nešto. Isto kao što kad sam bolestan, a neću zbog tog da mrsim, kad imam neki zdravstveni problem duži period, pa se istrpe i takvi dani ( u mom slucaju bilo je zubobolja ili recimo dva tri dana problemi sa stomakom, stolicom, pa se cekao kraj Ramazana na vađenje ili popravke - samo primjer), pa namjerno nisam htio prekidati post. Moj Allah je meni najdrazi, ne samo u Ramazanu, vec u svako drugo doba i dan, i čas. Biće kako je On propisao, a za mene znam da je to najbolje kako god da bude. Selam svima i lagodan post želim.
kerima1

#14969 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

Kroksica wrote:
kerima1 wrote: Ja pristajem na rizik i pogrijesit,jer znam da je Allah od milostiiv najmilostiviji i prasta.Zato sam tu da grijesim,a On da prasta.
:lol: :lol: :lol:

Sjo Kerimice, naj si jaca. :kiss:
:lol: :D :kiss: Ko drugacije misli nema lijepo misljenje o Allahu.
kerima1

#14970 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

krvava wrote:Ljudi su stvoreni da robuju, grijese i kaju se!
Ja to sve troje cinim,samo malo jace od vas ostalih. :kiss:
MOSALJOZE

#14971 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Meni je svakim danom sve teže i teže.Ali ne zbog izdržljivosti,nego zbog ramazana općenito.S krajem ramazana,dolazi do naglog pražnjenja dzamija,druženja nisu ista,ništa više isto nije.
kerima1

#14972 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

MOSALJOZE wrote:Meni je svakim danom sve teže i teže.Ali ne zbog izdržljivosti,nego zbog ramazana općenito.S krajem ramazana,dolazi do naglog pražnjenja dzamija,druženja nisu ista,ništa više isto nije.
razumijem te poznat mi taj osjecaj,ali jos je gore kad ljudi idu samo da ispune svaki dan klanjanje teravije.ne ide se radi raje i broja klanjaca u dzamije,mada znam ne mislis ti na to.
Towelie

#14973 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

Paradoks je da odredjeni ljudi, koji su sezonski klanjaci, vise pridaju paznje teraviji, koja je dobrovoljni namaz, nego dnevnim farz namazima.
Poezija

#14974 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Da :)

Pravi pokazatelj svega je bajram namaz.
MOSALJOZE

#14975 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Tako je a Bajram namaz se ne može izdvojiti kao "vrijedniji" namaz.Dzuma je najvrijedniji namaz.
Locked