Zavisi od percepcije...ruskog medu kosta ta siba milijardama dolara sto u gubitcima sto u troskovima, turci im odvalili samarcinu sa obaranjem aviona, izrael ne haje za ruski s400..sirija, irak, iran se zabavili o sebi a ne da glume neku regionalnu (nuklearnu)silu...win-win kombinacija. Ko kontrolise neku vukojebinu u siriji nije apsolutno bitno sto se tice raporeda snaga na bliskom istoku.Lincoln-Burrows wrote:USA se boji kada ruski medo drži šibu a ne čitav nuklearni arsenal.General War wrote:Zabrinutost svijeta a posebno amerikanaca ruskim brodovima iz sedamdesetih i osamdesetih i ukupno konvencioinalnom tehnologijom je straaasna
Čemu sprdanje kada se stvari na terenu odvijaju u sasvim drugom smjeru.
Sirija vol. 2
- General War
#14951 Re: Sirija vol. 2
- Challenger__
#14952 Re: Sirija vol. 2
Sirija je jedna od rijetkih država koja nije imala dug kod MMF-a ili WB, bili su srednje razvijena država koja je i u uslovima recesije (2008 pa nadalje) imala solidnu stopu rasta a vodli su sasvim nezavisnu politiku, nezavisnu kako od istoka tako i od zapada. Bili su jedna od rijetkih (mogu se na prste jedne ruke nabrojati) suverenih država svijeta. Baš zato su i postali meta...sarajevoxxxx wrote:Zabluda Sirijaca je ta što misle ili što su mislili da su važni, da su bili drugačiji od ostalih naroda, da je režim protiv Izraela, da ih Zapad ne voli jer su oni has muslimani hrabri i nepokolebljivi. Imaju kičmu nisu kao Saudijci![]()
Razumijem ja da je pojam suverenosti relativiziran i da je "duh vremena" i globalni trend - porobljavanje, a dominantan mentalitet - podanički mentalitet, međutim, pojedine nacije a nadasve velike kulture i civilizacije nisu iz te priče.
Standarde postavljaju heroji a ne miševi.
Sirija svakako ne spada u kategoriju miševa.
Last edited by Challenger__ on 02/02/2016 19:33, edited 1 time in total.
-
zrakomlat
#14953 Re: Sirija vol. 2
sumirprimus wrote:Poenta je sa koliko emocija lelemudamo o stvarima u kojim smo bitni i relevantni ko lanjski snjeg....
Da se ova energija usmjeri u drustveno koristan rad gdje bi nam kraj bio...
I stoj najgore jedni druge optuzuju za naplacivanje usluga...jer i tako onda ovo i ima nekog smisla..
Da bogdom neko od vas ovo naplati...
- Co0l
#14954 Re: Sirija vol. 2
Sirija suverena
Basar ni u krevetu sa Esmom nije suveren a kamoli da je Sirija suverena drzava 
- Maystor
#14955 Re: Sirija vol. 2
Lincoln, pusti balavca, ne raspravljaj s njim. Besmisleno je.
- walter kurtz
#14956 Re: Sirija vol. 2
Rebeli na aparatima
Step news agency
Step news agency
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#14957 Re: Sirija vol. 2
Pozz ljudi.
dugo me nije bilo na temk .
pa tko moze ukratko da objasni situaciju u Siriji?
lp
lp
-
bole1st
#14958 Re: Sirija vol. 2
Sve je pocelo prije par godina kad je MMF skuzio da nije posudio nikakve novce Siriji...emillio estevez wrote:Pozz ljudi.
lp
Mozda je ipak lakse da kazes koji period te zanima?
-
handžar88
#14959 Re: Sirija vol. 2
Ukratko razjebase Rusi teroriste svih vrsta.. SAA gotovo na svim poljima djeluje ofanzivno sa velikim uspjehom, izuzev Deir zora gdje je kriticno ali ne da se Brko.. ne znam od kad ne pratis ali SAA oslobodila gotovo cijelu Latakiju, na jugu Seikh Miskin, na sjeveru Alepa pred pobjedom, istocno od Alepa gaze Isilovce itd. uglavnom voda ide Assadu na mlin i ako uspiju odbraniti Deir Zor, Ruska kampanja moze se reci apsolutno uspjesna.emillio estevez wrote:Pozz ljudi.
lp
-
Kaligula I
#14960 Re: Sirija vol. 2
emillio estevez wrote:Pozz ljudi.
lp
...isti sam...i ja se pridružujem pozdravima, a i molbi...
- Grean
#14961 Re: Sirija vol. 2
Mogu te samo pitati gje si ti bio za vrijeme naseg rata pa postavljas ovakva pitanja? To je kao opravdanje, ko im je kriv sto su bili tu. Na slican nacin se danas brani vrh tzv. RS-a u Hagu.Ironmen wrote: Meni samo nije jasno jedno ova ofanziva na sjeveru Allepa je krenula prije 2 dana sa dosta zracnih udara po linijama sta tu rade skole i djeca u skolama koji normalan roditelj moze poslati dijete u skolu pod ovakvim okolnostima cijela zemlja u plamenu gori na sve strane i djeca se izlazu da idu u skolu u drzavi gdje je sve propalo stvarno nema logike.
Sto se situacije u Alepu tice, jasno se vidi da Asada i siitske milicije ISIL ne interesuje i da im je primarni cilj FSA jer je to uz Kurde opozicija koja ima legitimitet i koji ce danas sutra ukoliko ih ne uniste predstavljati volju vise od polovine stanovnistva Sirije.
Ja se nadam da Erdogan ima vise muda od onih poltrona koji su vodili Tursku u vrijeme naseg rata i rata za Nagornji Karabah, da su prognoze i bojazni nekih zapadnih analiticara o njegovoj nepredvidivosti tacne mada kako ovo sve trenutno izgleda nije obecavajuce. Ako dopusti da im Rusi i njihovi sateliti gaze interese pred nosom eh onda neka se samoubiju.
- Co0l
#14962 Re: Sirija vol. 2
Jebo interese ako ce to rezultirati eskalacijom sukoba,novim ljudskim zrtvama i produbljivanjem haosa.Za sve bi bilo bolje da barem kod njega prevlada zdrav razum.
- Grean
#14963 Re: Sirija vol. 2
Ma jebo vise razum i spustanje glave. Sutaju ih jos od kraja I svjetskog rata uz podsmijeh za bolesnika sa Bosfora. Realno, mrzi ih kako istok tako zapad, nikad nisu zaboravili strah u vrijeme opsade Beca. Ako nesto ne urade za sebe gledat ce da im se krvi napiju, oni iskrenog saveznika nemaju.Co0l wrote:Jebo interese ako ce to rezultirati eskalacijom sukoba,novim ljudskim zrtvama i produbljivanjem haosa.Za sve bi bilo bolje da barem kod njega prevlada zdrav razum.
Sto se podrske opoziciji tice te Ruse su jebali muzdahedini u Afganistanu uz adekvatnu podrsku i ne mogu da vjerujem da se ovoj opoziciji ne moze pomoci da im zada vece gubitke.
- General War
#14964 Re: Sirija vol. 2
Kakva eskalacija vidis da vesela druzina vec objavila pobeduCo0l wrote:Jebo interese ako ce to rezultirati eskalacijom sukoba,novim ljudskim zrtvama i produbljivanjem haosa.Za sve bi bilo bolje da barem kod njega prevlada zdrav razum.
-
Kaligula I
#14965 Re: Sirija vol. 2
...baš su pregovori došli u nezgodno vrijeme za SAA...ali ima ih za 'stolom' i nezdovoljnijih...handžar88 wrote:Ukratko razjebase Rusi teroriste svih vrsta.. SAA gotovo na svim poljima djeluje ofanzivno sa velikim uspjehom, izuzev Deir zora gdje je kriticno ali ne da se Brko.. ne znam od kad ne pratis ali SAA oslobodila gotovo cijelu Latakiju, na jugu Seikh Miskin, na sjeveru Alepa pred pobjedom, istocno od Alepa gaze Isilovce itd. uglavnom voda ide Assadu na mlin i ako uspiju odbraniti Deir Zor, Ruska kampanja moze se reci apsolutno uspjesna.emillio estevez wrote:Pozz ljudi.
lp
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#14966 Re: Sirija vol. 2
Hvala.handžar88 wrote:Ukratko razjebase Rusi teroriste svih vrsta.. SAA gotovo na svim poljima djeluje ofanzivno sa velikim uspjehom, izuzev Deir zora gdje je kriticno ali ne da se Brko.. ne znam od kad ne pratis ali SAA oslobodila gotovo cijelu Latakiju, na jugu Seikh Miskin, na sjeveru Alepa pred pobjedom, istocno od Alepa gaze Isilovce itd. uglavnom voda ide Assadu na mlin i ako uspiju odbraniti Deir Zor, Ruska kampanja moze se reci apsolutno uspjesna.emillio estevez wrote:Pozz ljudi.
lp
nisam pratio jedno mjesec i pol.
-
handžar88
#14967 Re: Sirija vol. 2
Sad ovaj cool kao brine za civile, kad su popusili teroristi na svim stranama... sto nisi brinuo kad je pocinjala ova "revolucija" kad su ljudi imali normalne zivote u Siriji, znalo se i tad da ne moze proci bez zrtava.. nasao sad brinut kad je sve razjebano civili raseljeni i ni sami ne znaju gdje bi i da zavrsi rat..
- Co0l
#14968 Re: Sirija vol. 2
Jebo turkofobiju i podsmjehe,i do sad im je sasvim dobro islo i pored toga.Grean wrote:Ma jebo vise razum i spustanje glave. Sutaju ih jos od kraja I svjetskog rata uz podsmijeh za bolesnika sa Bosfora. Realno, mrzi ih kako istok tako zapad, nikad nisu zaboravili strah u vrijeme opsade Beca. Ako nesto ne urade za sebe gledat ce da im se krvi napiju, oni iskrenog saveznika nemaju.Co0l wrote:Jebo interese ako ce to rezultirati eskalacijom sukoba,novim ljudskim zrtvama i produbljivanjem haosa.Za sve bi bilo bolje da barem kod njega prevlada zdrav razum.
Sto se podrske opoziciji tice te Ruse su jebali muzdahedini u Afganistanu uz adekvatnu podrsku i ne mogu da vjerujem da se ovoj opoziciji ne moze pomoci da im zada vece gubitke.
Kad bi neko mogao garantovati da bi se tursko direktno mjesanje moglo ograniciti samo na Siriju,pa hajd,i nekako,mada nisam ni za to,ali bojim se da bi to dovelo da sire eskalacije i nesagledivih posljedica.Zato se nadam da ce barem kod Turaka preovladati razum,kad vec kod drugih nije.
- madner
#14969 Re: Sirija vol. 2
Turci su bili najveci profiteri od pada Sadama, no valja sad ceh platiti za furanje bez pokrica. Zao mi Kurda, loze ih opet da nauce Turke disciplini.
- Challenger__
#14970 Re: Sirija vol. 2
Potpuna medijska tišina... Tokom dana, vidim, svi su bili aktivni, a sada...
...muk.
...muk.
- Krokodajl
#14971 Re: Sirija vol. 2
Naravno da je Asadu prioritet uništiti pobunjenike nego ISIL, jer Asadu nije prijetnja ISIL već FSA, ISIL je globalni problem i protiv ISIL-a bi svijet ratovao bilo Asada ne bilo, čak i kada bi kojim čudom FSA (ne Al Nusra i te grupice nego ona iskonska FSA) pobjedila rat u Siriji se ne bi završio nego bi se i dalje nastavio, vjerovatno još većom žestinom jer bi Druze i Alaviti vjerovatno formirali neke sektaške milicije a kažem svijet bi i dalje ratovao protiv ISIL-a, Sirija u tom slučaju postaje nova Libija, anarhija i plodno tlo za razne vrste ekstremizma. Na kraju postavljase pitanje da li je moralno tražiti od Asada da ratuje protiv ISIL-a kada je cijeli svijet pljuvao Asada onda su valjali svi osim njega, a podsjetimo se tada su ISIL i Nusra ubijali i klali, sjetimo se onog momka iz Palmire, sjetimo se brigade 13. Sada kada je problem stigao u Evropu odjednom se od Asada traži da se porazi ISIL al u isto vrijeme da izgubi od Opozicije
Što se tiče podrške opoziciji Zapad im neće pomoći jer im ne vjeruje, slali su oni pomoć onim brigadama po Latakiji pa im Al Nusra sve uzme, čak su mnogi i prebjegli u istu, šta treba da USA donira stingere borcima FSA, Al Nusra to zaplijeni i onda najavluje obaranje putničkih aviona po Evropi ?
Ne vjerujem da će se u ovakvoj politički i društveno bipolariziranoj Evropi i USA ijedan političar bakćati ovakvim stvarima tako da pobunjenici mogu da zaborave na takvu vrstu pomoći, ista stvar je i sa Turcima, bilo je lijepo podravati pobunjenike dok se pucalo po Homsu i Damasku, sada kad se kolo sreće okrenulo i kada su Turkmeni počeli pristizati u Tursku stvari se mjenjaju te Turska opet po običaju (kao i u drugom svjetskom ratu, ratu u BiH, ratovima na Kavakzu te i političkoj situaciji u Ukrajini kada su govorili kako neće dopustiti da Krimski Tatari bez pitanja odu u Rusiju
) važniji je Turcima život jednog njihovog askera nego život svih Turkmena na sjeveru Sirije, ne kažem da im neće slati pomoć ali to će biti po principu "sad ćemo mi vama poslat puno oružja samo da nešto vidim ovamo".
Što se tiče podrške opoziciji Zapad im neće pomoći jer im ne vjeruje, slali su oni pomoć onim brigadama po Latakiji pa im Al Nusra sve uzme, čak su mnogi i prebjegli u istu, šta treba da USA donira stingere borcima FSA, Al Nusra to zaplijeni i onda najavluje obaranje putničkih aviona po Evropi ?
Ne vjerujem da će se u ovakvoj politički i društveno bipolariziranoj Evropi i USA ijedan političar bakćati ovakvim stvarima tako da pobunjenici mogu da zaborave na takvu vrstu pomoći, ista stvar je i sa Turcima, bilo je lijepo podravati pobunjenike dok se pucalo po Homsu i Damasku, sada kad se kolo sreće okrenulo i kada su Turkmeni počeli pristizati u Tursku stvari se mjenjaju te Turska opet po običaju (kao i u drugom svjetskom ratu, ratu u BiH, ratovima na Kavakzu te i političkoj situaciji u Ukrajini kada su govorili kako neće dopustiti da Krimski Tatari bez pitanja odu u Rusiju
-
haos1
- fosna2014
#14973 Re: Sirija vol. 2
#Aleppo | #SAA & allies take control Duweir Zeytoun, Tel Jibin, Hardatnin. Rityan is under fire control.
- Co0l
#14974 Re: Sirija vol. 2
Toliko o podršci legitimnom.
- Challenger__
#14975 Re: Sirija vol. 2
Deir ez-Zour: 12 helikoptera iz Hasake u misiji logističke i vojne podrške
LINK
Twelve helicopters arrive from Hasakah to Deir Ezzor to provide military and logistical support to the Assad-regime