Za ukrajinskog suca Vrhovnog suda Ivana Miščenka izbor borbe na prvoj liniji nije bio težak. "Ako Rusija pobijedi, sudovi i suci neće biti potrebni u Ukrajini", rekao je.
Radio Slobodna Evropa
*Pozitivno me iznenadila RSE glede Ukrajine

jedna standardna oklopna brigada JNA imala je u sastavu i mehanizovani bataljon pješadije sa raznim transpoterima, PVO oklonjacima i izviđačku četu sa BRDM oklopom i par T-72.

Jna je imala T72? Nisam to znao, ja se ne sjecam da sam ih vidjao igdje po ratistima.toska wrote: ↑05/03/2023 18:31jedna standardna oklopna brigada JNA imala je u sastavu i mehanizovani bataljon pješadije sa raznim transpoterima, PVO oklonjacima i izviđačku četu sa BRDM oklopom i par T-72.
cifra svih oklopnih vozila bila bi između 120 i 140 vozila, od toga pola tenkovi.
vojnika 850-870 plus opravdano odsutni (preuzimao sam brojno stanje vojnika u predvečerje od dežurnih umjesto operativnog oficira u prijavnici komande).
koliko je JNA imala takvih brigada? čini mi se puno.
mali problem nastaje u pojmovima jer se često svaki oklop naziva tenk, ali sabrati nekoliko stotina raznih oklopa na jednom mjestu bilo je lako izvodivo.
čak i Hrvati tvrde da je u Oluji, sa njihove strane, učestvovalo "više od 300 tenkova", naravno zapljenjenih još 91 od JNA.
u tim hurmama je barem pola municije što su kod nas kupiliHame_ wrote: ↑05/03/2023 18:05 Saudijska Arabija šalje 168 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu. Dva saudijska zrakoplova za pomoć sa 168 tona pomoći Saudijske Arabije za ukrajinski narod stigla su u Poljsku, a pomoć uključuje materijale za skloništa, električne generatore i medicinske potrepštine.
Od toga 100 tona hurmi (usput koje su i nama slali, a mi ih kiselili i pekli rakiju "Urmašicu" berba 1994)![]()
Može li se ovo sve parkirati u/oko Bahmuta?Hame_ wrote: ↑05/03/2023 16:12![]()
Ogromna količina američke vojne opreme u poljskoj luci Gdynia. Ova su vozila raspoređena kao dio misije Atlantic Resolve za jačanje istočnog krila NATO-a u pozadini ruske agresije.
Vozila su prebačena u ovu zemlju u okviru misije “Atlantic Resolve”, kako bi se ojačao istočni bok NATO-a zbog invazije ruskih snaga na Ukrajinu. Dio sredstava, prema pisanju lokalnih medija, poslat će se u Ukrajinu.
Inače, posljednjih dana u fokusu je vijest kako njemačka grupa za naoružanje Rheinmetall vodi “obećavajuće” pregovore sa Kijevom o izgradnji fabrike tenkova u Ukrajini.
Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, s druge strane, već je zaprijetio da će “proslaviti” eventualno otvaranje fabrike “salvom ruskih raketa Kalibr i drugim pirotehničkim sredstvima”![]()
Znaci po tebi je Gorbachovu raspad drzave bio manje bitan od nesirenja NATO-a?
Poznati ruski TV voditelj Vladimir Solovjov je saopštio da se našao pod granatiranjem prilikom obilaska lokacije 155. brigade marinaca Oružanih snaga Rusije kod Ugledara u tzv. Donjeckoj narodnoj republici.
Dobrodosli na temu gdje cete saznati mnoge info prviCrvene_brigade wrote: ↑05/03/2023 15:22 Šta se dešava sa putinofilima? Izgleda da je kepecova fašistička banda dobila po p.... Slava Ukrajini![]()
![]()
Dobile mule po pičci usred Irana…sumirprimus wrote: ↑05/03/2023 20:13 Sahid dronovi iznad cernihiv i sumi oblasti i veceras.
Kazu visoka mogucnost za jos jednu noc masovnog raketiranja. Otkako su poceli dosad im je najduza pauza.
Nedostatak raketa?
Ma on se halalio. Ne racuna vise da ce prezivjeti. Tad si hladan i lucidan koliko je to maksimalno moguce biti.