Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#14926 Re: Zeničani
I hoce li fakat zgrada Socijalnog ostati onako 2/3 renovirana? 
- kamberovica polje
#14927 Re: Zeničani
Vjerovao ili ne hoće._BataZiv_0809 wrote:I hoce li fakat zgrada Socijalnog ostati onako 2/3 renovirana?
Dobro je Rambo Amadeus rekao, mi na ovim prostorima imamo visoku individualnu svijest a nikakvu kolektivnu. Dođeš svima u stan to je sve ulickano čisto i puno goblena a haustori zapišani.
I upravo je u tome i problem fasada u Zenici, dovoljno je da jedan od stanara kaže da neće i nema ništa od fasade. Onda dobiješ ovu nakaradu od socijalnog ili bunkere/ srednjovjekovne zamkove u Novoj Zenici gdje su se svi napravili pametni i zazidali balkone...a o kućama na vrh zgrada i zapišanim i prljavim haustorima da ne pričam.
Nego sve to na stranu, ogroman je problem s fasadama na starim zgradama u Zenici i kada dođe problem energetske učinkovitosti tek ćemo onda vidjet cirkus. Daj Bože da ne završimo ko Tirana.
- ExNihilo
#14928 Re: Zeničani
Sad je priča da Mittal ne zagađuje kao što je mislio, te da su kućna ložišta žiža problema. Što se grijanja tiče, veli da se KTG digao iz mrtvih.kamberovica polje wrote:Šta tačno nisam upratio?ExNihilo wrote:Fudo je već za 180 stepeni okrenuo priču (u odnosu na kampanju) po pitanju: a) zagađenja, b) grijanja.
Predizboran priča mu je bila da se Mittal treba natjerati da se pridržava eko standarda ali i da su ogroman problem kućna ložišta koja se zanemaruju. Za grijanje je inzistirao da se naprave tri kotla, jedan na ugalj drugi na plin i treći elektro u suradnji s Mittalom. Kerove je rekao skloniti 3-4 mjeseca poslije izbora.
Jesam li šta pogriješio?
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#14929 Re: Zeničani
Ali kako će kućna ložišta biti problem kada Mittal za sat potroši 35 tona uglja. 
- kamberovica polje
#14930 Re: Zeničani
Mittal je ubjedljivo najveći problem ali i kućna ložišta doprinose da se ne lažemo, ne pomažu nam ni geografske a bogami ni klimatske prilike. Sve u svemu najviše smo se sjebali s TE Kakanj, to nam je bio zicer ali jebat ga, Huso i krim. organizacija SDA znaju najbolje.Jimmy McNulty wrote:Ali kako će kućna ložišta biti problem kada Mittal za sat potroši 35 tona uglja.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#14931 Re: Zeničani
Naravno da doprinose, svašta nešto doprinosi, od onih golfića, džeta i kadeta do toga da smo u kotlini ali Mittal potroši 40 puta više od svih kućnih ložišta zajedno. Da sve ovo eliminišeš, opet ti ostaje veliki problem.kamberovica polje wrote:Mittal je ubjedljivo najveći problem ali i kućna ložišta doprinose da se ne lažemo. Ne pomažu nam ni geografske a bogami ni klimatske prilike.Jimmy McNulty wrote:Ali kako će kućna ložišta biti problem kada Mittal za sat potroši 35 tona uglja.
- avenija
#14932 Re: Zeničani
pa tih 35 tona potrosi da bi zagrijavao stanove nasih gradjana ne mozes mu to pripisivatiJimmy McNulty wrote:Ali kako će kućna ložišta biti problem kada Mittal za sat potroši 35 tona uglja.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#14933 Re: Zeničani
Ne pripisujem nikome zaista ali hajmo biti realni: ili tražiti novi način grijanja grada ili trpiti zagađenje. Samo da ne budemo licemjerni da okrivljujemo najmanjeg zagađivača. To mi je bezveze, dobro se sjećam kakve su bile zime u mom selu dok nije počela proizvodnja u Mittalu a dobro znam kakve su zime sada.
- avenija
#14934 Re: Zeničani
Pa Fuad je obecao kotlove vidjecemo nakon 100 dana na vlasti dokle su dosli ti projekti sa Mittalom i plinskim kotlovima ..Jimmy McNulty wrote:Ne pripisujem nikome zaista ali hajmo biti realni: ili tražiti novi način grijanja grada ili trpiti zagađenje. Samo da ne budemo licemjerni da okrivljujemo najmanjeg zagađivača. To mi je bezveze, dobro se sjećam kakve su bile zime u mom selu dok nije počela proizvodnja u Mittalu a dobro znam kakve su zime sada.

Milion ovih malih kotlovnica ima , evo npr meni sa rudnika stara jama dvije ove najvise smetaju .Ovo se treba ukinuti u gradu i preci na elektricno zagrijavanje vode i prostorija koje koriste ..slikano prije 2 sata .
Razumijem da smo i mi i Sarajevo u kotlini i da nam to nikako u zimi ne pogoduje ali treba sve uciniti da zrak sto manje zagadjen.
-
belfy
#14935 Re: Zeničani
ma ako bi gurali mak na konac Mittal taj ugalj sagorijeva na puno vecoj temperaturi i razlicitim procesom, pa su izlazni gasovi dosta drugaciji (manje stetni), i pri tome isti jos prolaze kroz filtere. dok kucna lozista zaista sagorijevaju ugalj na idealnoj temperaturi za zagadjenje i pri tom ide direktno u atmosferu... no, tu je zaista tesko razloziti faktore... ali ja ne vidim ni zasto bi iko to radio. ako je cilj manje zagadjenje, a bolje grijanje - sasvim je jasno da se na oba faktora mora uticati. opcija nije puno, ali radi pojednostavljenja svedimo ih na dvije:
1. ugasiti kotao u Mittalu i prepustiti grijanje na bilo koju drugu opciju
2. zajedno sa Mittalom ulagati u "zajednicke kotlove"
po meni je prva opcija puno bolja, a tada broj podopcija raste. ja sam vec prije govorio da je KTG odlicno rjesenje, ali da se radi zajednicki sa parovodom iz Kaknja. sada je to puno skuplje, nego da je islo sa autoputom, pa ne znam koliko isplativo. razlozi za ovo su sto bi grad imao dva nacina grijanja i mogao birati koji mu je povoljniji, a nakon zavrsetka HE Vranduk i Janjici (kad god to bilo) bio bi skoro i enegretski neovisan. a sve ovo bi donijelo i nesto radnih mjesta, kao i proizvodnje, veceg povrata od poreza... gledaju dugorocno, jel.
gledajuci kratkorocno - mozemo reci da ljudi loze sta imaju jer nemaju para za bolje, a institucije ih ne mogu pomoci ni u kom smislu (ako je ovo vec Fudina prica, nisam pratio ovo zadnje). cak i one koji loze "bioloska goriva" (jel ovaj izraz postoji?) ne dobijaju za to nikakvu stimulaciju od drzave.
po meni je prva opcija puno bolja, a tada broj podopcija raste. ja sam vec prije govorio da je KTG odlicno rjesenje, ali da se radi zajednicki sa parovodom iz Kaknja. sada je to puno skuplje, nego da je islo sa autoputom, pa ne znam koliko isplativo. razlozi za ovo su sto bi grad imao dva nacina grijanja i mogao birati koji mu je povoljniji, a nakon zavrsetka HE Vranduk i Janjici (kad god to bilo) bio bi skoro i enegretski neovisan. a sve ovo bi donijelo i nesto radnih mjesta, kao i proizvodnje, veceg povrata od poreza... gledaju dugorocno, jel.
gledajuci kratkorocno - mozemo reci da ljudi loze sta imaju jer nemaju para za bolje, a institucije ih ne mogu pomoci ni u kom smislu (ako je ovo vec Fudina prica, nisam pratio ovo zadnje). cak i one koji loze "bioloska goriva" (jel ovaj izraz postoji?) ne dobijaju za to nikakvu stimulaciju od drzave.
- kamberovica polje
#14936 Re: Zeničani
Realno KTG je kurčina od projekta i čisto pranje para. Lik koji je pokrenuo sve to zove se Branko Montenegro, ono samo mu ime izaziva povjerenje. Ko da odrađujemo posao za Cosa Nostru jbt život.
-
belfy
#14937 Re: Zeničani
sa tim bih se u dobrom dijelu slozio, ali ostvarenje jednog takvog projekta bi bilo pozitivno za grad. sto kroz zaposljavanje, sto za grijanje i sto kroz "izvoz" struje. da je muljevito - zasigurno jeste... da bi bilo dobro za grad - isto tako.kamberovica polje wrote:Realno KTG je kurčina od projekta i čisto pranje para. Lik koji je pokrenuo sve to zove se Branko Montenegro, ono samo mu ime izaziva povjerenje. Ko da odrađujemo posao za Cosa Nostru jbt život.
- kamberovica polje
#14938 Re: Zeničani
Jeste ali onda se postavlja pitanje koje bi gorivo bilo za jednu takvu elektranu. Naravno da ugalj ne dolazi u obzir ali nažalost imamo ga u hiljadama tona. Plin je nepouzdan što se tiče isporuke i cijena mu je varljiva a veliki broj tokova diktiraju Rusi koji mogu zavrnuti pipu kad god im se digne. Po meni je ova čitava priča oko elektrane suvišna i mazanje očiju. Mi smo jedinu pravu priliku (Kakanj) propustili zbog velikih očiju i gladnih guzica SDA mafijaša i sva ostala rješenja su gora od goregbelfy wrote:sa tim bih se u dobrom dijelu slozio, ali ostvarenje jednog takvog projekta bi bilo pozitivno za grad. sto kroz zaposljavanje, sto za grijanje i sto kroz "izvoz" struje. da je muljevito - zasigurno jeste... da bi bilo dobro za grad - isto tako.kamberovica polje wrote:Realno KTG je kurčina od projekta i čisto pranje para. Lik koji je pokrenuo sve to zove se Branko Montenegro, ono samo mu ime izaziva povjerenje. Ko da odrađujemo posao za Cosa Nostru jbt život.
- notsure
#14939 Re: Zeničani
KTG nije odlično rješenje jer je plin preskup i zavisiš od uvoza, pa dok se namire Ukrajina, Rumunija, Srbija, RS, BHGas, Sarajevogas... bude skuplji od zlata. Zagađenje bi se smanjilo gašenjem kotlovana ugalj, ali bi grijanje koštalo 3x više nego danas, a i sad je preskupo.belfy wrote:ma ako bi gurali mak na konac Mittal taj ugalj sagorijeva na puno vecoj temperaturi i razlicitim procesom, pa su izlazni gasovi dosta drugaciji (manje stetni), i pri tome isti jos prolaze kroz filtere. dok kucna lozista zaista sagorijevaju ugalj na idealnoj temperaturi za zagadjenje i pri tom ide direktno u atmosferu... no, tu je zaista tesko razloziti faktore... ali ja ne vidim ni zasto bi iko to radio. ako je cilj manje zagadjenje, a bolje grijanje - sasvim je jasno da se na oba faktora mora uticati. opcija nije puno, ali radi pojednostavljenja svedimo ih na dvije:
po meni je prva opcija puno bolja, a tada broj podopcija raste. ja sam vec prije govorio da je KTG odlicno rjesenje, ali da se radi zajednicki sa parovodom iz Kaknja. sada je to puno skuplje, nego da je islo sa autoputom, pa ne znam koliko isplativo.
Zajednička firma s Mittalom je zasad jedino realno rješenje, ali ima par bitnih stvari koje Fudo nažalost ne razumije (i ne želi da razumije jer samo sluša Kulovića):
1. Ti kotlovi bi koristili 10% ruskog plina i 90% koksnog i visokopećnog plinova koje Mittal proizvodi i ugradio ih je u cijenu čelika, pa su mu ti plinovi praktično besplatni.
2. Koksni i VP plin bi Mittal toj firmi prodavao po cijeni zemnog plina i tako bi nas opet uzimao lopatom.
3. Kotlovi na plin znače da se nikad ne smije ugasiti koksara, jer bi Mittal mogao i uvoziti koks (tek to bi smanjilo zagađenje) ali mu koksara treba zbog plinova koji nastaju kao nusproizvod i koje bi on spaljivao u novim kotlovima. A Mittal ne želi ulagati u filtere na koksari jer su preskupi. Tako da smo nagrabusili i dalje, i to ne samo od SO2, nego od benzena i drugih otrova koji nastaju u koksari (a na monitoring.zenica.ba možete vidjeti da se ne mjere već godinu dana, da bi se sakrilo koliko ih ima).
4. Priča da bi suvlasnici nove kotlovnice bili grad Mittal i neki finski investitor su šupljaža, jer bi grad bio suvlasnik 2-3% (jer ne može dići kredit da uleti u investiciju više od par miliona maraka, prezadužen kreditno zbog GGMa), a finski kotlovi su samo paravan iza kojeg se krije "Đuro Đaković". Dakle, hrvatska firma bi pravila nove kotlove, a samo bi vlasnik bio iz Finske. O kvalitetu ĐĐ kotlova se raspitajte kod njihovih "prezadovoljnih" klijenata.
Sve bi se to dalo riješiti da Zenica traži od Federacije onih 8% suvlasništva u MIttalu, da to bude ulog u novu firmu i kotlove, i da se tako federacija oduži Zenici za zagađenje koje trpimo dok se federalni budžet puni PDVom i željezničkim prevozom iz Mittala.
Znači ne treba Fudo proteste u Sarajevu organizovati da natjera EPBiH da kupuje struju od Kineza, nego da Zenica dobije onih 8% vrijednosti Mittala da bi postala većinski vlasnik nove toplane. Jer, kad si vlasnik, ti diktiraš cijenu i pravila, kako plinova, tako i grijanja. A Mittal bi to prihvatio, ionako im je strateška politika maksimalna eksternalizacija, dakle sve manje radnika a sve više podizvođača koji obavljaju poslove za njih. Mittal ne želi svoje održavanje, transport, građevince, vatrostalce, ishranu, zdravstvo... nego će te usluge kupovati na tržištu.
O radnim mjestima u elektranama... ne treba trošiti riječi jer u 2 HE i jednoj TE trebalo 30ak radnika, sve skupa s portirima i čistačicama. Neće se moći uhljebiti ni najbliža rodbina, a kamoli ko drugi.belfy wrote:razlozi za ovo su sto bi grad imao dva nacina grijanja i mogao birati koji mu je povoljniji, a nakon zavrsetka HE Vranduk i Janjici (kad god to bilo) bio bi skoro i enegretski neovisan. a sve ovo bi donijelo i nesto radnih mjesta, kao i proizvodnje, veceg povrata od poreza... gledaju dugorocno, jel.
A Fudi najviše zamjeram što je za zagađenje optužio one koji pričaju o zagađenju a ne one koji zagađuju: to je kao da alkos krivi doktora za cirozu jetre - nije kriva rakija nego doktor. Ta mu priča ne valja.
-
belfy
#14940 Re: Zeničani
posto se slazem sa vecinom sto pricas samo cu se zadrzati na ovome. ako je tako, kakva je onda razlika od punog koristenja zemnog plina, ako je vec cijena ista. posto mu je kalorijska vrijednost 4 puta veca od koksnog plina, a oko 16-18 puta veca od VP plina, onda bi fakticki placali manje. jel tako?notsure wrote: 2. Koksni i VP plin bi Mittal toj firmi prodavao po cijeni zemnog plina i tako bi nas opet uzimao lopatom.
a na drugu stranu da stavim da sam rekao da treba raditi i na toplovodu od Kaknja, samo je pitanje isplativosti trenutacno. ali ako cemo gledati tu varijantu, onda mozemo lako zakljuciti da nikada nece neko drugi investirati u taj toplovod osim Grada koji za to nema pare, dok za KTG se mozda moze naci investitor. dodatni plus tome je da se dobije nesto zaposlenih koji rade tamo, a placas manje nego Mittala za istu uslugu. right?
tek sada primjetih ovo o radnim mjestim u HE. mislio sam da smo o ovome vec pricali. hocemo novi krug?
- notsure
#14941 Re: Zeničani
Pa nema razlike, zato i treba pritiskati da to ne bude tako. Mittal bi to volio, a ako ga niko ne pritisne, i biće tako. A morao bi biti jeftiniji.belfy wrote:posto se slazem sa vecinom sto pricas samo cu se zadrzati na ovome. ako je tako, kakva je onda razlika od punog koristenja zemnog plina, ako je vec cijena ista. posto mu je kalorijska vrijednost 4 puta veca od koksnog plina, a oko 16-18 puta veca od VP plina, onda bi fakticki placali manje. jel tako?notsure wrote: 2. Koksni i VP plin bi Mittal toj firmi prodavao po cijeni zemnog plina i tako bi nas opet uzimao lopatom.
a na drugu stranu da stavim da sam rekao da treba raditi i na toplovodu od Kaknja, samo je pitanje isplativosti trenutacno. ali ako cemo gledati tu varijantu, onda mozemo lako zakljuciti da nikada nece neko drugi investirati u taj toplovod osim Grada koji za to nema pare, dok za KTG se mozda moze naci investitor. dodatni plus tome je da se dobije nesto zaposlenih koji rade tamo, a placas manje nego Mittala za istu uslugu. right?
tek sada primjetih ovo o radnim mjestim u HE. mislio sam da smo o ovome vec pricali. hocemo novi krug?
A što KTG ne bi trošio Mittalove plinove? Mislim koksni i VP?
Fino bi bilo da imamo sve tri opcije (Mittal, Kakanj i KTG), pa da se oni takmiče ko će biti jeftiniji ili da se dopunjuju kad je kvar...
Problem je u tome što imamo mali konzum: da bi se išta od ovoga isplatilo, svi traže garanciju da ćeš kupovati toplotu baš od njih: Kakanj 15 godina, KTG da će se kupovati struja, a Mittal da će se kupovati topla voda 20 godina. Ne može sve troje odjednom, e to je problem.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#14942 Re: Zeničani
E svasta.Pa ono je tek cirkus.kamberovica polje wrote: Vjerovao ili ne hoće.
Dobro je Rambo Amadeus rekao, mi na ovim prostorima imamo visoku individualnu svijest a nikakvu kolektivnu. Dođeš svima u stan to je sve ulickano čisto i puno goblena a haustori zapišani.
I upravo je u tome i problem fasada u Zenici, dovoljno je da jedan od stanara kaže da neće i nema ništa od fasade. Onda dobiješ ovu nakaradu od socijalnog ili bunkere/ srednjovjekovne zamkove u Novoj Zenici gdje su se svi napravili pametni i zazidali balkone...a o kućama na vrh zgrada i zapišanim i prljavim haustorima da ne pričam.
Nego sve to na stranu, ogroman je problem s fasadama na starim zgradama u Zenici i kada dođe problem energetske učinkovitosti tek ćemo onda vidjet cirkus. Daj Bože da ne završimo ko Tirana.
Taman se obradujem zbog murala, a oni mi prirede novo iznenadjenje
Inace Nova Zenica je stvarno horor sto se tice takvih stvari. Boli me, tim vise, jer je to moje rodno naselje
-
belfy
#14943 Re: Zeničani
upravo tako. nije tesko nadoci. sljedece pitanje, ono koje korisnike vjerovatno i najvise interesuje, sta je od toga najbrze ostvarivo. jer...ne moze reci ljudim necete imati grijanje samo godinu ili dvije a onda ce biti super...notsure wrote:Pa nema razlike, zato i treba pritiskati da to ne bude tako. Mittal bi to volio, a ako ga niko ne pritisne, i biće tako. A morao bi biti jeftiniji.belfy wrote:posto se slazem sa vecinom sto pricas samo cu se zadrzati na ovome. ako je tako, kakva je onda razlika od punog koristenja zemnog plina, ako je vec cijena ista. posto mu je kalorijska vrijednost 4 puta veca od koksnog plina, a oko 16-18 puta veca od VP plina, onda bi fakticki placali manje. jel tako?notsure wrote: 2. Koksni i VP plin bi Mittal toj firmi prodavao po cijeni zemnog plina i tako bi nas opet uzimao lopatom.
A što KTG ne bi trošio Mittalove plinove? Mislim koksni i VP?
Fino bi bilo da imamo sve tri opcije (Mittal, Kakanj i KTG), pa da se oni takmiče ko će biti jeftiniji ili da se dopunjuju kad je kvar...
Problem je u tome što imamo mali konzum: da bi se išta od ovoga isplatilo, svi traže garanciju da ćeš kupovati toplotu baš od njih: Kakanj 15 godina, KTG da će se kupovati struja, a Mittal da će se kupovati topla voda 20 godina. Ne može sve troje odjednom, e to je problem.
-
clio_dci120
#14944 Re: Zeničani
Dok mi biramo hocemo li imati toplanu na ugalj ili plin, njemci haman napravise funkcionalan fuzijski reaktor...
Sad ozibljno, bilo kakav kotao na ugalj u 21. vijeku je katastrofa. Meni je bilo nezamislivo da je do prije par godina ciro uredno "tutnjao" kroz Zenicu.
Sad ozibljno, bilo kakav kotao na ugalj u 21. vijeku je katastrofa. Meni je bilo nezamislivo da je do prije par godina ciro uredno "tutnjao" kroz Zenicu.
- likce
#14945 Re: Zeničani
Zna li iko gdje u Zenici ima trampolina?Znam gdje bude u toku ljeta i znam da je nekad bila u soping centru ali je nema tamo ili je ja nemogu naci.
Djeca mi probise glavu, pa ako neko zna pomogao bi mi puno.
Djeca mi probise glavu, pa ako neko zna pomogao bi mi puno.
- notsure
#14946 Re: Zeničani
Od 27:22 o zagađenjubelfy wrote:posto nisam mogao pratiti - sta prica?Jimmy McNulty wrote:Meni se totalno ne sviđa šta on misli i priča o zagađenju.
-
kakavdanakneiskustvu
#14947 Re: Zeničani
danas saznadoh da je moguce postati policajac čak iako osoba ima prekršaje zbog narušavanja javnog reda i mira
-
belfy
#14948 Re: Zeničani
zahvaljujem na linku. pogledao sam i ne bih rekao da je previse odstupio od price koju je pricao. ja sam vec davno (ono kada sam se sa Batom prepisivao) napisao da Fudo ozivljava KTG uveliko. no, interesantna emisija svakako i vidjeti prioritete. jednoj Tuzli je prioritet IT kamp pored onoliko obradivog zemljista, dok je nama u Zenici prioritet poljoprivreda pored vec postojecih inkubacijskih zona i Zede... bas interesantno i pomalo nevjerovatno...notsure wrote:Od 27:22 o zagađenjubelfy wrote:posto nisam mogao pratiti - sta prica?Jimmy McNulty wrote:Meni se totalno ne sviđa šta on misli i priča o zagađenju.
- nacho_
#14949 Re: Zeničani
Ma nemoguće.kakavdanakneiskustvu wrote:danas saznadoh da je moguce postati policajac čak iako osoba ima prekršaje zbog narušavanja javnog reda i mira
- Casual's
#14950 Re: Zeničani
Tuzla je dovela nekoliko extra firmi koje zapošljavaju programere i dizajnere. Nekoliko kolega iz Ze već radi tamo. Kod nas je trenutno jedna takva firma.belfy wrote: zahvaljujem na linku. pogledao sam i ne bih rekao da je previse odstupio od price koju je pricao. ja sam vec davno (ono kada sam se sa Batom prepisivao) napisao da Fudo ozivljava KTG uveliko. no, interesantna emisija svakako i vidjeti prioritete. jednoj Tuzli je prioritet IT kamp pored onoliko obradivog zemljista, dok je nama u Zenici prioritet poljoprivreda pored vec postojecih inkubacijskih zona i Zede... bas interesantno i pomalo nevjerovatno...
@danak Neki dan sam čuo da je "neko" frajeru izbrisao 1000 KM saobraćajnih kazni kako bi dobio dokumente.