Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
El_comadante
#14926 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kad če krenuti ovaj dio Tarčin - Bradina
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#14927 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U principu bi projektom trebalo isplanirati koliko odmorista, koliko benzinskih. Tako da kad se gradi autoput odmah i gradis iskljucne i ukljucne trake. A poslije to koncesijom rjesavas ko ce pravig benzinske i restorane.drug_profi wrote:Odmorista ce vjerovatno biti predmet nekog tendera kad se izgradi komplet dionica. Tu ce tek tad moci da se postigne odgovarajuca cijena koncesije.
U principu odmoriste se moze napraviti uvijek naknadno.
Glupo je da zavrsis autoput a onda opet presijecaj zastitne ogradne blokiraj autoput da gradis ukljucne iskljucne trake itd
- drug_profi
#14928 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jest glupo. Ali eto, ne znam sto je to cudno u BiH.
- Libyano
#14929 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima na jednom mjestu predvidjeno, ali jos prazno. Ne znam sad tacnu lokaciju, nije mi bilo interesantno da pamtimLaertes wrote:Od Gradiške do Doboja nema pumpe.
-
RJ57
#14930 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nema ni od sarajeva do zenice, naša poslaLaertes wrote:Od Gradiške do Doboja nema pumpe.
-
RJ57
#14931 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
“naša zemlja je najljepša“Thorgerson wrote:A sta je lijepo, mislim cesto to cujem, pa onako bas me zanima sta je to lijepo sa nasim autoputevima? Autoput kakvih vani ima na hiljade i hiljade kilometara.So What! wrote:Iako ih je nažalost malo, mi imamo zaista lijepe autoputeve.
Sa izuzetkom ovih starijih dionica, od Podlugova, pa do Visokog recimo, koje nisu nekvalitetne, ali eto onako izgledaju kao prosječan autoput, ostalo je sve zaista živopisno i moderno, ne odskače od prosječnog autoputa u Evropi.![]()
Sta je to lijepo toliko kod nas? Npr ulazi u neke tunele nisu nesto pretjerano ukraseni, kako sam vidjao vani. Potom ako se ne varam nemamo nigdje prelaze za zivotinje... Odmorišta - onako...ništa specijalno, štaviše usudio bih se reći totalno bezveze, pumpa i parking. To je to... Sam autoput iako ga je malo barem na nekim dionicama gdje se priblizava gradovima nije nesto specijalno sredjen tipa neko rastinje, cvijece, drvece...nista. Generalno ti djielovi uz sami autoput - ništa specijalno, šta sam vidio vani.
Npr restorani i odmorišta na mostovima, iznad autoputa, u kakvim sam bio, koja su mi onako posebno cool, sa lijepim pogledom na autocestu i okolinu, sjedis i pijuckas kafu. Nemamo ni to.
Da, ima lijepih scena nekih planina i sl. Ali mislim da malo pretjerujemo sa tim da imamo "zaista lijepe autoputeve".
Mislim, meni to licno ne smeta. Bitan mi je put, i da sto brze predjem dionicu i bez guzve. Sve ostalo je bonus.
to se uči u svim škokama na cijelom svijetu u prvom razredu
-
RJ57
#14932 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
money money money ... nije ni ovim našim majmunima jasno koji se pitajuDope_Man wrote:. Vozeci se u Austriji (Graz-Bec) bilo mi je cudno koji ce im rac onoliko odmorista. Ima tu svega, od velikih sa pumpom i ogromnim parkinzima, do malih gdje moze 15-20 auta skrenuti i malo odmoriti prije nego nastave.. ali mi se cinilo da su na svako par kilometara haman.
-
Max_Bunker
#14933 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dodijeljena je koncesija firmi "Super Petrol" za odmorište Lužani neposredno prije petlje Gradiška. Biće obostrane benzinske pumpe. Radovi vjerovatno čekaju početak gradnje mosta.Laertes wrote:Od Gradiške do Doboja nema pumpe.
Za odmorište Brkića Voda, blizu Doboja je izgleda zainteresovana firma "Brčko Gas", ali čini mi se da to još nije zvanično provučeno kroz papire.
https://ba.ekapija.com/news/2478911/brc ... oboj-vlada
https://ba.ekapija.com/news/2313709/sup ... jekte-bice
-
Nivelacija
#14934 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To je propust, bilo je planirano na Ze obilaznici ali su izgleda odustali zbog terena..RJ57 wrote:nema ni od sarajeva do zenice, naša poslaLaertes wrote:Od Gradiške do Doboja nema pumpe.
Mislim da moraju negdje oko Vranduka izgraditi odmaraliste sa pumpom..restoranom itd.
- So What!
#14935 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno da postoji, Petrol u Čekrčićima kod Visokog, od Zenice prema Sarajevu. Da se ne lažemo, to odmaralište je neki minimum, a tu je bilo prostora za više.RJ57 wrote:nema ni od sarajeva do zenice, naša poslaLaertes wrote:Od Gradiške do Doboja nema pumpe.

Iz pravca Sarajeva prema Zenici, postoji odmaralište Kameni dvorac sa pumpom (Kameni petrol) i restoranom, al iz nekog razloga, mora se proći naplatna rampa da se pristupi restoranu i pumpi, mislim da je u pitanju bio neki nesporazum, ali uz odmaralište postoji pumpa i restoran.

- Alfons Kauders
#14936 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
https://www.klix.ba/biznis/uskoro-gradn ... /190715008
Eto uskoro tender i za Ivan, nadajmo se će ići glatko...
A što se tiče odmorišta i benzinskih, smatram da bi najskuplji infrastrukturni objekt u istoriji države ipak trebao imati poneki WC i benzinsku. Nekako mi nije ok da autoput platimo ko zna koliko milijardi, pa da onda svaki put kad nam se ide u WC moramo silaziti s njega na magistrale i regionalne ceste.
Bio bi red da se između Zenice i Tarčina ima gdje bacit piš i popit kafa.
A što se tiče odmorišta i benzinskih, smatram da bi najskuplji infrastrukturni objekt u istoriji države ipak trebao imati poneki WC i benzinsku. Nekako mi nije ok da autoput platimo ko zna koliko milijardi, pa da onda svaki put kad nam se ide u WC moramo silaziti s njega na magistrale i regionalne ceste.
- drug_profi
#14937 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa zasad od Zenice do Tarčina imaš dva mjesta za piš i kafu. Obratno samo jedno, ako izuzmemo ovaj kameni dvor za kojeg moras proci rampu.
-
RJ57
#14938 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nije u pitanju samo to što od tarčina do zenice nemaš gdje natočiti gorivo i popit kafu, nego koliko svih njih boli k**** za infrastrukturu svoje države. to samo pokazuje koje smo mi prkno. dok god maloumnici sjede na vlasti koje apsolutno boli k**** kakva je njihova država i šta ima a šta nema neće biti pomaka, dakle (dugo)trajno
u "normalnim" zemljama imaš komisije i radne grupe kojima je jedini zadatak da prate razvoj sličnih objekata po svijetu i kopiraju/prilagođavaju lokalnim prilikama sve dobro što vide i nađu u svijetu. kod nas toga ni na mapi, a i da ima sjedio bi tamo neki uhljup kome je samo njegov džep bitan!
u "normalnim" zemljama imaš komisije i radne grupe kojima je jedini zadatak da prate razvoj sličnih objekata po svijetu i kopiraju/prilagođavaju lokalnim prilikama sve dobro što vide i nađu u svijetu. kod nas toga ni na mapi, a i da ima sjedio bi tamo neki uhljup kome je samo njegov džep bitan!
Last edited by RJ57 on 15/07/2019 08:42, edited 1 time in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#14939 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nemas izlaz na kamenom dvorcu, jedino da u kanisteru doneseš gorivo
možeš pješke u restoran, koliko se sjecam imaju stepenice
sad je ova odmorišta INA napravila uz koncesiju od 20 god, poslije 20 god prelaze u vlasništvo JPAC
na lepenici zna da bude baš mirno i tiho, često stanem da vidim kako je u tišini
možeš pješke u restoran, koliko se sjecam imaju stepenice
sad je ova odmorišta INA napravila uz koncesiju od 20 god, poslije 20 god prelaze u vlasništvo JPAC
na lepenici zna da bude baš mirno i tiho, često stanem da vidim kako je u tišini
- drug_profi
#14940 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tu dođemo do zaključka da nam je autoput prekratak da bi odmorišta sada uopšte bila aktuelna i potrebna.mk ultra wrote: na lepenici zna da bude baš mirno i tiho, često stanem da vidim kako je u tišini
A INA vec ispucala skoro frtalj trajanja koncesije bez ocekivanog prometa. Ljudi kontali sad će to krenut prema jugu udarnički, kad ono - Terzić!
-
kakaljin
#14941 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vjerovatno bolje rade one na Bijaci, jer su na granici pa ljudi sipaju gorivo i oskrbe se osnovnim potrtebstinama prije prelaska granicedrug_profi wrote:Tu dođemo do zaključka da nam je autoput prekratak da bi odmorišta sada uopšte bila aktuelna i potrebna.mk ultra wrote: na lepenici zna da bude baš mirno i tiho, često stanem da vidim kako je u tišini
A INA vec ispucala skoro frtalj trajanja koncesije bez ocekivanog prometa. Ljudi kontali sad će to krenut prema jugu udarnički, kad ono - Terzić!
-
Naslovnica
#14942 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Apsolutno se slažem da je premalo benzinskih i odmorišta na relaciji Zenica-Tarčin (Petrol puNpa i INA lijevo/desno kod Lepenice, i odmorište Kameni dvorac kod Kaknja).Alfons Kauders wrote:https://www.klix.ba/biznis/uskoro-gradn ... /190715008
Jučer vozio od Subotice do Novog Sada, na 90-tak kilometara otprilike desetak odmorišta ili pumpi. Možda je previše, ali kada sam vidio koliko prometa ima - nije previše. Puna odmorišta, pune pumpe, vidim pojedinci spavaju na travi. Valjda turska dijaspora ode na godišnji.
Na ulaznoj rampi izašli oni što rade u kućarama i samo štancaju karte i daje vozačima, da oni ne gube vrijeme.
88km - 350 RSD (cca 6KM)
E ono je biznis!
- Alfons Kauders
#14943 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo sad vidim da su na ovom potezu iza Tarčina planirali dva odmorišta, što je dobro.
Sad još kad bi znali rokove za tunel Ivan i ovu dionicu koju su najavili... Nadam se da će stranci dobiti tender, pa možda bude i gotovo za tri godine. Ako dobiju ovi domaći idioti, bojim se da ćemo kao na Vranduku i Ormanici gledati tri lika kako se pomijaju po gradilištu narednih deset godina.
Sad još kad bi znali rokove za tunel Ivan i ovu dionicu koju su najavili... Nadam se da će stranci dobiti tender, pa možda bude i gotovo za tri godine. Ako dobiju ovi domaći idioti, bojim se da ćemo kao na Vranduku i Ormanici gledati tri lika kako se pomijaju po gradilištu narednih deset godina.
- So What!
#14944 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Odmorište Kravice

Odmorište Lepenica

Odmorište Lepenica

- So What!
#14945 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgrađeno je i jedno odmaralište na dionici Svilaj - Odžak, vjerovatno će biti adaptirano kada most bude u funkciji.
Na autoputu Doboj - Banja Luka, odmaralište Brkića Voda je odlično, još samo pumpe da legnu.
Odmaralište na autoputu Banja Luka - Gradiška u Romanovcima je godinama već bez ikakvog sadržaja i ujedno služi kao petlja za istoimeno naselje, odmaralište Lužani je također bez sadržaja.
Na autoputu Doboj - Banja Luka, odmaralište Brkića Voda je odlično, još samo pumpe da legnu.
Odmaralište na autoputu Banja Luka - Gradiška u Romanovcima je godinama već bez ikakvog sadržaja i ujedno služi kao petlja za istoimeno naselje, odmaralište Lužani je također bez sadržaja.
-
El_comadante
#14946 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
drago mi je da ovo počnje konačno. ova dionica stoji par godina niko ništa nije radio, pričao niti bilo šta. samo nek se gradiAlfons Kauders wrote:https://www.klix.ba/biznis/uskoro-gradn ... /190715008
- Alfons Kauders
#14947 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Eh, nadam se da će uskoro i početi, jer ovdje nema datuma... Ovo je samo poziv za ponude, a kad će biti potpisano, izgrađeno i pušteno u promet, to ni JPAC više ne objavljuju (valjda naučili da ne navode rokove, jer su se već dosta isprovaljivali fulanjem svih mogućih rokova).El_comadante wrote:drago mi je da ovo počnje konačno. ova dionica stoji par godina niko ništa nije radio, pričao niti bilo šta. samo nek se gradiAlfons Kauders wrote:https://www.klix.ba/biznis/uskoro-gradn ... /190715008
- Thorgerson
#14948 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jel im INA ovo zabranila da se postavi neka vanjska klupa, zasadi pokoje drvo ili šta?
-
Nivelacija
#14949 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta mislis o jednom modernom odmaralistu sjeverno u blizini Vranduka?So What! wrote:Izgrađeno je i jedno odmaralište na dionici Svilaj - Odžak, vjerovatno će biti adaptirano kada most bude u funkciji.
Ne ovo sto imamo do sada na dionici Ze-Sa..pumpa obicna ili izlazak sa autoputa.
Da li je planirano odmaraliste iznad Zenice ukinuto zbog terena?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#14950 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
trebao bi biti vatrogasni dom na izlazu iz zenice, odmorište ne znam...Nivelacija wrote:Sta mislis o jednom modernom odmaralistu sjeverno u blizini Vranduka?So What! wrote:Izgrađeno je i jedno odmaralište na dionici Svilaj - Odžak, vjerovatno će biti adaptirano kada most bude u funkciji.
Ne ovo sto imamo do sada na dionici Ze-Sa..pumpa obicna ili izlazak sa autoputa.
Da li je planirano odmaraliste iznad Zenice ukinuto zbog terena?