Sirija vol. 2

Locked
Challenger__

#14926 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Indirektno ili direktno su ukljucene sve regionalne i globalne sile.
"Sirija kao katalizator regionalnih i globalnih odnosa".
Lincoln-Burrows

#14927 Re: Sirija vol. 2

Post by Lincoln-Burrows »

General War wrote:Zabrinutost svijeta a posebno amerikanaca ruskim brodovima iz sedamdesetih i osamdesetih i ukupno konvencioinalnom tehnologijom je straaasna :zzzz:
USA se boji kada ruski medo drži šibu a ne čitav nuklearni arsenal.
Čemu sprdanje kada se stvari na terenu odvijaju u sasvim drugom smjeru.
sumirprimus

#14928 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

E e o tom ja.. :skoljka:
Krokodajl

#14929 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

@sarajevoxxxx

Poštujem tvoje mišljenje i stavove kao i svakog drugog forumaša, hvala Bogu živimo u takvom društvu u kojem ne vlada jednoumlje i ti kao i mnogi drugi forumaši imaš svoje stavove kojih se držiš.
Ali postoji nešto što se zove logičko razmišljanje, ti šta god da si rekao potkrijepio si izvorom i to je što je lijepo jer se može vidjeti odakle crpiš informacije i da to nije stvar tvoje mašte, ali zapitaš li se kada da li ti izvori koje koristiš da li se oni baziraju na istinitim informacijama ?
Ti apriori prije nego što napišeš prihvataš sve stavove i sve informacije koje prikupiš sa svojih izvora, nisi jedini imaju i oni koji sve što Leith Fadel napiše prihvataju zdravo za gotovo, ja nisam od tih i želim da ukažem na to da što ti tvrdiš odnsno što prenosiš ne možež biti istina.

Ne sporim ja da je tamo neki reporter iz Damaska napisao da u Al Tallu trenutno boravi milion ljudi ali ja razmišljam logički i ne mogu da prihvatim to iz sljedećih razloga.

1. Cijeli Damask, dakle skroz od hajmo reći Zabadanija pa do kraja tamo Istočne Gute, to onih Kurdskih naselja oko baze 39. brigade nemaju više od 2 - 2,5 milijuna stanovnika, dakle čitav taj prostor, ne sporim ja da je moguće da su mnogi stanovnici izbjegli iz raznih kvartova u taj kvart, ali za kvart koji je prije rata imao 40 000 stanovnika da sada ima 1 milion, nije li malo previše ?

2. Al Tall je predgrađe koje se nalazi zapadno od autoceste M5 prema Zabadaniju, riječ je o kvartu koji je po površini manji i od Daraye (koja prema procjenama ima 40-50 000 stanovnika)

3. Kao što si rekao u Al Tallu nema pripadnika SAA ali u Al Tallu postoje sukobi Al Nusre i ISIL-a, i sada postavi se u ulogu jednog Sirijca koji živi u Damasku, i sada on kao hoće da izbjegne i iz jednog prilično mirnog Damaska (govorimo o onim kvartovima koji su pod kontrolom SAA) i pobjegne u Al Tall u kojem Al Nusra i ISIL međusobno vrše razmjenu vatre, plično labavo zar ne ?

I na kraju opet se vraćam, i ako postoji neki lik, neki Sirijac koji iz prilično mirnog Damaska želi izbjeć u Al Tall u kojem traju sukobi Al Nusre i ISIL-a ( ne tvrdim da nema takvih vidjeli smo svašta u Siriji) zar stvarno vjeruješ da postoji 950 000 takvih Sirijaca koji su spremni da urade takvu vratolomiju, to znači da svaki drugi stanovnik Damaska trenutno živi u izbjeglištvu u tom Al Tallu.

Znam da ti ovo vrlo vjerovatno nećeš prihvatiti jer kao i mnogi drugi na ovom forumu ti imaš neki svoj film koji prihvataš zdravo za gotovo, ali ovo pišem zbog ljudi koji ne prihvataju zdravo za gotovo.
Challenger__

#14930 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

sumirprimus wrote:Sta bolan me bio..sto u onom tekstu o fahri napisa neki novinar jos samo u politici ces nac tekstove o glibalnim strategijamA poretku i slicnim bla bla temama na prvim stranama...a ljeba nemamo...
Druže moj... Dvadeset godina ovdje jedna te ista ekipa ljude *ebe u zdrav mozak. Dvadeset godina narod bira iste one koji su im, zajedno sa MMF-om, odredili somalijsku (minimalnu) satnicu. Što se mene tiče, ne oslanjam se na "pamet naroda"; niti biram niti se kandidujem, niti mi dnevnicu određuje država.

Sam svoj gazda, zadovoljan sobom i Bogom jedinim.

______
sarajevoxxxx

#14931 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Sa'vox. To što ti pišeš je na tragu ummetskog umišljenog ekskluzivizma izraženog u formi danas prisutnog "hilafeta". Međutim, vidio ti ili ne, oni su samo puka periferija i svjesno/nesvjesno sredstvo u tuđim rukama, a u obračunu dvije osnovne elite koje vode ovaj globalni rat.

Ne ekskluzivitet nego puka periferija.
- Sisi u Egiptu na vlast došao milijardama zaljevskih petro-dolara, danas u potpunosti podržava Asada, podržava rusku vojnu intervenciju u Siriji.Zemlje zaljeva uklonile čovjeka koji je otvoreno podržavao sirijsku revoluciju.
- Hezbollah od Saudije dobio tri milijarde dolara, to što su mediji objavili. Koliko su libanonska vojska i Hezbollah od Zapada i muslimanskih zemalja dobili samo u zadnjih desetak godina možemo samo pretpostaviti. I naravno dobili su novac da odrađuju poslove za svoje donatore.
- Turska i Jordan, mislim te zemlje ne dozvoljavaju sirijskim civilima, ženama i djeci, da pređu granicu, da bar život spase, danima ili mjesecima ih zadržavaju na granici sa Turskom i Jordanom.

Koja to elita se bori na strani opozicije? Za ovih pet godina rata nisu im dali ni ono najjednostavnije PVO oružje a stotine najgorih masakara smo se nagledali. Svijesno im uvalili radikale, ne žele ni bar medijski da ih poguraju (izuzev par medijskih agencija) da izvještavaju o masakrima koje Rusi i sirijski režim čine u Siriji.

A kako je rahmetli Buti govorio na početku rata kako jadni Asad eto sve vojske svijeta se skupile da njega jadnička skinu sa vlasti :lol: A evo vidimo nakon pet godina rata kako kasapin kolje li kolje, a sve vojske svijeta se ne bore niti su se ikada namjeravali boriti protiv Asada. Naprotiv. Oni mu asistiraju, ulete kada zatreba, ''ili Asad ili ćemo cijelu Siriju spaliti''. Nema revolucija, narod, ovo ono.
sarajevoxxxx

#14932 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Krokodajl wrote:@sarajevoxxxx

Poštujem tvoje mišljenje i stavove kao i svakog drugog forumaša, hvala Bogu živimo u takvom društvu u kojem ne vlada jednoumlje i ti kao i mnogi drugi forumaši imaš svoje stavove kojih se držiš.
Ali postoji nešto što se zove logičko razmišljanje, ti šta god da si rekao potkrijepio si izvorom i to je što je lijepo jer se može vidjeti odakle crpiš informacije i da to nije stvar tvoje mašte, ali zapitaš li se kada da li ti izvori koje koristiš da li se oni baziraju na istinitim informacijama ?
Ti apriori prije nego što napišeš prihvataš sve stavove i sve informacije koje prikupiš sa svojih izvora, nisi jedini imaju i oni koji sve što Leith Fadel napiše prihvataju zdravo za gotovo, ja nisam od tih i želim da ukažem na to da što ti tvrdiš odnsno što prenosiš ne možež biti istina.

Ne sporim ja da je tamo neki reporter iz Damaska napisao da u Al Tallu trenutno boravi milion ljudi ali ja razmišljam logički i ne mogu da prihvatim to iz sljedećih razloga.

1. Cijeli Damask, dakle skroz od hajmo reći Zabadanija pa do kraja tamo Istočne Gute, to onih Kurdskih naselja oko baze 39. brigade nemaju više od 2 - 2,5 milijuna stanovnika, dakle čitav taj prostor, ne sporim ja da je moguće da su mnogi stanovnici izbjegli iz raznih kvartova u taj kvart, ali za kvart koji je prije rata imao 40 000 stanovnika da sada ima 1 milion, nije li malo previše ?

2. Al Tall je predgrađe koje se nalazi zapadno od autoceste M5 prema Zabadaniju, riječ je o kvartu koji je po površini manji i od Daraye (koja prema procjenama ima 40-50 000 stanovnika)

3. Kao što si rekao u Al Tallu nema pripadnika SAA ali u Al Tallu postoje sukobi Al Nusre i ISIL-a, i sada postavi se u ulogu jednog Sirijca koji živi u Damasku, i sada on kao hoće da izbjegne i iz jednog prilično mirnog Damaska (govorimo o onim kvartovima koji su pod kontrolom SAA) i pobjegne u Al Tall u kojem Al Nusra i ISIL međusobno vrše razmjenu vatre, plično labavo zar ne ?

I na kraju opet se vraćam, i ako postoji neki lik, neki Sirijac koji iz prilično mirnog Damaska želi izbjeć u Al Tall u kojem traju sukobi Al Nusre i ISIL-a ( ne tvrdim da nema takvih vidjeli smo svašta u Siriji) zar stvarno vjeruješ da postoji 950 000 takvih Sirijaca koji su spremni da urade takvu vratolomiju, to znači da svaki drugi stanovnik Damaska trenutno živi u izbjeglištvu u tom Al Tallu.

Znam da ti ovo vrlo vjerovatno nećeš prihvatiti jer kao i mnogi drugi na ovom forumu ti imaš neki svoj film koji prihvataš zdravo za gotovo, ali ovo pišem zbog ljudi koji ne prihvataju zdravo za gotovo.
Naveo sam prorežimski izvor. Prije mjesec dana sam naveo nekoliko izvora i portala opozicije iz grada Et-Tella kao i izvještaja nevladinih organizacija koji govore da se nakon dolaska izbjeglica iz gradova koji su sravnjeni sa zemljom iz okoline Damaska u tom regionu Et-Tella danas boravi oko milion Sirijaca.
Challenger__

#14933 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

U jednom trenutku je sav zapad, kako američki, tako evropski - bio protiv vlade u Damasku. U jednom trenutku je Egipat i svo Arabijsko poluostrvo bilo protiv vlade u Damasku. Jordan je do jučer, bio protiv te iste vlade. Desetine hiljada samozvanih mudžahedina širom svijeta je, koritseći se infrastrukturom jedne NATO-članice, ulazilo u Siriju. U više navrata, otvoreno i skriveno, Izrael je bjesomučno udarao po Siriji. O Turskoj da ne govorim. Najbogatiji su finansirali pobunu i pokušali da podmite lojalne. Najjači su svakodnevno prijetili. USA su probale da intervenišu, pa su odustale.

Da, to jesu sve vojske svijeta.

Međutim, stvari su se počele mijenjati a za to ti nije kriv ni zapad, ni Zaliv, ni Izrael, ni Turska, već neko drugi.
Howitzer

#14934 Re: Sirija vol. 2

Post by Howitzer »

Neminovost je da se Sirijski sukob pretvori u globalni, i to vrlo skoro, mnogo je tu interesa, velikih igrača, kojima neke stvari ne idu na ruku oko dešavanja u Siriji, Amerika, Rusija, Turska kojoj se sve to dešava na granici, Kurdi koji su potpomognuti Zapadom, Iran, S.Arabija, mnogo mnogo različitih interesa...

Po mom nekom shvatanju i razmišljanju, da bi do toga došlo... prvo, pobunjenici moraju žestoko da izgube teritorij i da dođu u bezizlaznu situaciju, naravno koja če ih dovest režim-Rusija-Iran i ostale šiitske milicije, što mora uključiti Tursku u sam sukom jer se sav taj belaj dešava na njenoj granici plus još Kurdi koji će iskoristiti situaciju da uzmu za sebe još više teritorije, odvojit će Tursku od Arapa, da bi se to spriječilo Turska se mora uključiti, varnica postoji, a to će izbiti između Turske i Rusije i Kurda, u konačnici dovest će da cijeli Bliski Istok bukne, tad neka nam je Bog na pomoći...
sumirprimus

#14935 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Poenta je sa koliko emocija lelemudamo o stvarima u kojim smo bitni i relevantni ko lanjski snjeg....
Da se ova energija usmjeri u drustveno koristan rad gdje bi nam kraj bio...
I stoj najgore jedni druge optuzuju za naplacivanje usluga...jer i tako onda ovo i ima nekog smisla..
Da bogdom neko od vas ovo naplati...
muzicar_iz_parka

#14936 Re: Sirija vol. 2

Post by muzicar_iz_parka »

Kako je onda Turska preživjela postojanje Sirije koja ih odvaja decenijama od arapskog svijeta?
Krokodajl

#14937 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

@sarajevoxxxx

Ne kažem ja šta ljudi pišu, ja tu samo govorim na osnovu nekog logičkog razmišljanja da ta tvrdnja ne može biti tačna. Da tamo živi milion ljudi pod opsadom onda bi ih na dnevnoj bazi umiralo 100-200 od gladi a CNN bi to jedva dočekao, ne bi niko ni čuo za Madayu nego bi se gurali ko će prije snimiti patnju stanovnika tog kvarta. Ta brojka je moguća ako je on mislio na neke kvartove okolo, ali okolo nema ničega jer se Al Tall nalazi preko puta autoceste, iza Al Talla se ide prema ovim gradićima gdje su primirja, iza je i Madaya.
I Kiki ima izvore da u Šejk Maksudu živi pola miliona Kurda, što znači da svaki četvrti Kurd u Siriji živi u tom kvartu Aleppa, pa to ne znači da je to tačno...
sarajevoxxxx

#14938 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:U jednom trenutku je sav zapad, kako američki tako evropski bio protiv vlade u Damasku. U jednom trenutku je Egipat i svo Arabijsko poluostrvo bilo protiv vlade u Damasku. Jordan je do jučer, bio protiv te iste vlade. Desetne hiljada samoproglašenih mudžahedina je, koritseći se infrastrukturom jedne NATO-članice ulazilo u Siriju. U više navrata, otvoreno i skriveno, Izrael je bjesomučno udarao po Siriji. O Turskoj da ne govorim.

Da, to jesu sve vojske svijeta.

Međutim, stvari su se počele mijenjati a za to ti nije kriv ni zapad, ni Zaliv, ni Izrael, ni Turska, već neko drugi.
U martu 2011. svi su govorili da će biti velika klaonica u Siriji. Svi Sirijci su znali kakav ludak kakvi bolesnici žive u Damasku.Međutim, niko nije reagovao. Svjesno su dakle pustili da kasapin radi svoj posao.

Da su bombardovali pa se zlikovac uz podršku naroda odbranio to je već nešto drugo.

Na zlikovca u 5 godina rata niti jedan zračni udar nije izvršen ni od strane Izraela niti od strane ''Velikog Šejtana''.

Da je sirijski narod dobio 10 % pomoći koju je dobio danas režim od Rusije zgazio bi Asadovu zaštitarsku agenciju za par sedmica ili mjesec dana.

Ponizili su ih u Džisr Šuguru, sjećaš se bolnice i onih 200 vojnika kada ih onaj lik sa kamerom prebrojava. Onda Wadi Deif. Sve uredno ponizili muslimansku elitu u Damasku bez i jednog zračnog udara u jednom strašno neravnopravnom ratu. Džisr Šugur su branili avioni, Wadi Deif je bila tvrđava koja se branila režimskom avijacijom. Isto tako ona brda u Deri, Džober da ne govorimo.

U tako neravnopravnom ratu režim je zgažen, pregažen, maksimalno ugažen i ponižen :-) . Ovo danas je ruska okupacija, i ja se nadam da će sirijski narod i ovo izdržati. Da će Rusi dobiti ono što zaslužuju uz Božiju pomoć.
sumirprimus

#14939 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Reklo bi se naginjete na ono prorocanstvo armagedon..sve vojske svijeta...ende
bole1st

#14940 Re: Sirija vol. 2

Post by bole1st »

muzicar_iz_parka wrote:Kako je onda Turska preživjela postojanje Sirije koja ih odvaja decenijama od arapskog svijeta?
Tako je.

U 21 stoljecu povezanost je digitalna kategorija, ako imaju internet vezu, povezani su, ne treba im cestovna komunikacija da budu povezati.
sarajevoxxxx

#14941 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Krokodajl wrote:@sarajevoxxxx

Ne kažem ja šta ljudi pišu, ja tu samo govorim na osnovu nekog logičkog razmišljanja da ta tvrdnja ne može biti tačna. Da tamo živi milion ljudi pod opsadom onda bi ih na dnevnoj bazi umiralo 100-200 od gladi a CNN bi to jedva dočekao, ne bi niko ni čuo za Madayu nego bi se gurali ko će prije snimiti patnju stanovnika tog kvarta. Ta brojka je moguća ako je on mislio na neke kvartove okolo, ali okolo nema ničega jer se Al Tall nalazi preko puta autoceste, iza Al Talla se ide prema ovim gradićima gdje su primirja, iza je i Madaya.
I Kiki ima izvore da u Šejk Maksudu živi pola miliona Kurda, što znači da svaki četvrti Kurd u Siriji živi u tom kvartu Aleppa, pa to ne znači da je to tačno...
Slažem se da opsada Tella nije kao opsada Madaye.Oko Madaye je sve minirano, oko Tella to nije slučaj. Blizu su drugu gradovi, šverca sigurno da ima. Vjerovatno je blokiran glavni prelaz, ali ima dosta drugih. U Madayi su ljudi ginuli u pokušaju da izađu iz grada.
bole1st

#14942 Re: Sirija vol. 2

Post by bole1st »

muhafuca wrote:Nova mapa Sjevern provincije Haleb/Aleppo - nastavak ofanzive s ciljem odsjecanja rebelsa od Turske a kako izgleda i zatvaranje grada Haleb/Aleppo u okruzenje

Situacija je jos uvijek vrlo aktivna tako da su promjene u toku dana moguce

Image

Nisu odsjecheni od Turske, nego jedni od drugih. Imaju vezu malo zapadno od slike, nesto manje od 100km zajednicke granice sa Turskom.

Presjecanje nema logisticki koliko psiholoski znacaj pred bitku za Alepo.
Challenger__

#14943 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

sumirprimus wrote:Reklo bi se naginjete na ono prorocanstvo armagedon..sve vojske svijeta...ende
Nema to veze sa Armagedonom. Tu (ahiru-zeman) dimenziju unose neki ISIL-ovi krugovi i pojedini učenjaci. Ovdje je riječ o argumentaciji najuglednijeg sirijskog alima koji je ranio u srce sve provehabijske/ihvanijske duhove planete.

Oni, iz njegove intepretacije, ispadaju vojska đavola, a SAA, skoro pa ravna vojsci prvih muslimana.

To njih boli. Zato su ga ubili u Damsku (2013):

Njegove riječi ih bole, zato mu se iznova vraćaju, probajući da to ospore, jer, kako će oni biti u zabludi, kako će oni biti Iblisova armija a došli u Šam da ga "brane"... :-)

_____

Milenijumska uvala borova.
Challenger__

#14944 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Butijeve (r.a.) riječi su optužba i osuda. Najozbiljnija optužba ikad. Zato mu se sa'vox stalno vraća jer intimno sluti da je Buti bio u pravu...
Otud stalna polemika sa sobom i drugima: "sve vojske svijeta".

_____
muhafuca

#14945 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

bole1st wrote:
muhafuca wrote:Nova mapa Sjevern provincije Haleb/Aleppo - nastavak ofanzive s ciljem odsjecanja rebelsa od Turske a kako izgleda i zatvaranje grada Haleb/Aleppo u okruzenje

Situacija je jos uvijek vrlo aktivna tako da su promjene u toku dana moguce

Image

Nisu odsjecheni od Turske, nego jedni od drugih. Imaju vezu malo zapadno od slike, nesto manje od 100km zajednicke granice sa Turskom.

Presjecanje nema logisticki koliko psiholoski znacaj pred bitku za Alepo.
Nije niko rekao da su kompletno odsjeceni od Turske - procitaj ponovo prica , se o situaciji u sje Aleppu i tu ce biti odsjeceni od Turske (ako SAA ofanziva uspije spojiti do Nubl/Zahra)

A imaju jos kilometre granice u provinciji Idlib (mislim da se tako zove) na potezu od Latakie do Efrin kantona koji Kurdi kontrolisu. Cak je moguce da im Kurdi dozvole put do Turske kroz Efrin ako se i ta granica zatvori , jer Kurdi igraju neku neutralnu igru prema obje strane (SAA i Rebelsi) i ratuju otvoreno samo sa IS. Mada sumnjam u to jer su u proslosti rebelsi znali napadati Efrin kanton povremeno (tj Nusra i jos neki drugi Islamisti - pa mislim da im Kurdi nece to zaboraviti - ali nikad se ne zna)
Iskupitelj

#14946 Re: Sirija vol. 2

Post by Iskupitelj »

Navodno islamistima u samom gradu Aleppu ostala samo jedna cesta za snabdjevanje.

S tim da je SAA vrlo blizu da i tu cestu oslobodi ili barem presječe na jednom djelu.
bole1st

#14947 Re: Sirija vol. 2

Post by bole1st »

muhafuca wrote:
Nije niko rekao da su kompletno odsjeceni od Turske - procitaj ponovo prica , se o situaciji u sje Aleppu i tu ce biti odsjeceni od Turske (ako SAA ofanziva uspije spojiti do Nubl/Zahra)
Nije tako, pogledaj kartu, niko nece biti odsjecen od Turske.

Niti ce Alepo biti odsjecen od Idliba. Jedino ce Azaz biti odsjecen od Idliba/Alepa, al to nema narocitog znacaja.

Veci je psiholoski znacaj za branit Alepo, sto ce biti tesko jer treba drzati stare dobro utvrdjene linije, a neprijatelj dolazi sa ledja.

A imaju jos kilometre granice u provinciji Idlib (mislim da se tako zove) na potezu od Latakie do Efrin kantona koji Kurdi kontrolisu.
Ne znam jel par il nepar, al tu ima nesto manje od 100km granice, kao sto sam vec napisao.
Cak je moguce da im Kurdi dozvole put do Turske kroz Efrin ako se i ta granica zatvori, jer Kurdi igraju neku neutralnu igru prema obje strane (SAA i Rebelsi) i ratuju otvoreno samo sa IS. Mada sumnjam u to jer su u proslosti rebelsi znali napadati Efrin kanton povremeno (tj Nusra i jos neki drugi Islamisti - pa mislim da im Kurdi nece to zaboraviti - ali nikad se ne zna)
Ovo nema smisla, veza Idliba sa Turskom je siroka i u zaledjini, ako se ona zatvori znaci da su potpuno razbijeni i da im izuzev eventualnih enklava nista nije ostalo i ne mogu doci ni do Efrina.

Image
sarajevoxxxx

#14948 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sumirprimus wrote:Reklo bi se naginjete na ono prorocanstvo armagedon..sve vojske svijeta...ende
Nema to veze sa Armagedonom. Tu (ahiru-zeman) dimenziju unose neki ISIL-ovi krugovi i pojedini učenjaci. Ovdje je riječ o argumentaciji najuglednijeg sirijskog alima koji je ranio u srce sve provehabijske/ihvanijske duhove planete.

Oni, iz njegove intepretacije, ispadaju vojska đavola, a SAA, skoro pa ravna vojsci prvih muslimana.

To njih boli. Zato su ga ubili u Damsku (2013):

Njegove riječi ih bole, zato mu se iznova vraćaju, probajući da to ospore, jer, kako će oni biti u zabludi, kako će oni biti Iblisova armija a došli u Šam da ga "brane"... :-)

_____

Milenijumska uvala borova.
Imam prijatelja Sirijca lojalista, podržava režim, pitao sam ga za Butija, kaže niko ne zna ko ga je likvidirao, a da većina u Damasku smatra da režim stoji iza atentata.

Butijev stav o opoziciji nije bio kao muftije Ahmeda Hasuna ili muslimana koji su podržali Asada i zbog toga je izgubio život.

Zabluda Sirijaca je ta što misle ili što su mislili da su važni, da su bili drugačiji od ostalih naroda, da je režim protiv Izraela, da ih Zapad ne voli jer su oni has muslimani hrabri i nepokolebljivi. Imaju kičmu nisu kao Saudijci :-)

To je rezultat marljive manipulacije masama, decenijama im ispiraju mozak. I Sirija i ostale muslimanske zemlje čuvaju Izrael. Ta je zemlja bila uništena i prije rata. Gdje su oni snimci najvećih skladišta oružja u Mehinu? One kozije staze oko skladišta, oni zidovi što se raspadaju, treba ih stalno iznova pokazivati.

SAA je zaštitarska agencija, vojska kukavica. Izgubili su rat u neravnopravnoj borbi gdje je sve bilo na njihovoj strani osim naroda. Sada se kao mala djeca raduju Rusiji, ista zabluda kao na početku rata. I sada kažu šta ćete vi miševi kod nas su avioni, tenkovi. Najveća bijeda, kakve crne vojske svijeta. To je samo djelić zablude u kojoj je živio sirijski narod prije rata. Ubjedili sebe da ratuju protiv Izraela da su svi protiv njih :-)
sarajevoxxxx

#14949 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Najmanje 50 civila poginulo u današnjem ruskom bombardovanju sjeverne okoline Haleba.

Step News Agency
zrakomlat

#14950 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Krokodajl wrote:Vladine snage itekako postoje, pa ko drži sve te linije od Latakije do Daraje, druga je stvar što Hezbollah i Iračani učestuju u akcijama gjde kreću ofanzive, ali ne vodi se rat samo u Latakiji i Aleppu, ko drži linije prema Palmiri, ko drži linije od Al Saana pa do Homsa i Hame, ko drži linije na jugu Sirije, od Mahina pa do svakog pojedinačnog sela u Daraji i Suvejdi.

Većina stanovnika ne učestje u vojnim zbivanjima jer logika razmišljanja ti je pogrešna, svi ovde upoređujete rat u Siriji i rat u BiH, ovo više liči ratu u Hrvatskoj nego u BiH gdje su dobrovoljci se borili 1991 a poslije preuzela profesionalna Hrvatska Vojska, vladine snage ne provode regrutaciju jer su se zahvaljujući tim regrutima lijepo proveli u Idlibu kada je svaki dan po 100 vojnika napuštalo položaje, kada si zadnji put vidio da su pripadnici SAA dezertirali ?

Sada ratuje ko hoće a ne ko mora, i većina stanovnika ni ne želi rat, u Al Raki živi pola miliona stanovnika i po cijeli dan kukaju "Raka se ubija tiho" a Raka šapatom pade, ni danas ne vidim da tamo postoje neke gerilske ili partizanske jedinice koje se bore protiv Isila, a prvi su kada treba pljuvati kada padne bomba, da jedan Mosul stane na noge došli bi do Damaska ali ne žele, tako ne žele ni ovi u Damasku a nemaju ni potrebe kada imaju uvježbanu istreniranu vojsku.

Što se Al Tala tiče to je predgrađe Damaska i ako Al Tall ima milion stanovnika onda cijeli Damask ima barem 15 miliona, ako pogledaš koliki je taj Al Tall i gdje se nalazi i ako tamo živi milion stanovnika onda imaju dva problema, prvi je da im je gustina naseljenosti 50 000 po km2 što ih čini kao Monako a druga stvar je da ako jedan kvart koji ima milion stanovnika nije u stanju da se naoruža i da probije obruč protiv vojske za koju ti kažeš da ne postoji onda imamo gadan problem.

Većina izbjeglica bi i bila vjerovatno sa prostora pod kontrolom SAA, jer većina stanovnika tamo i živi, Damask ima 2 miliona stanovnika od toga barem 80% živi na prostoru pod kontrolom SAA, 3/4 stanovnka Aleppa živi na prostoru pod kontrolom SAA + Šejk Maksud, Homs ima 1 milion stanovnika, Hama ima 500 000, Latakija 300 000 itd itd, pa jedna Al Safira koja je predgrađe Aleppa je 10-i grad u Siriji po broju stanovnika, dok pod kontrolom pobunjenika najveći grad je Idlib i ono pola Aleppa, ovi iz Daraje i Al Rastana ionako ne mogu iz obruča, a oni koji žive pod Isilom su davno pobjegli a ovo što je ostalo čeka da dođe neki princ da ih spasi, da li će to biti Kurdi, SAA ili FSA njima je svejedno, oni sve te zastave imaju u podrumu.
Krokodile, ne znam jesi li novi ili stari forumaš, ali su ti postovi pravo osvježenje na temi. Ne samo ovaj, nego uopšte :thumbup: :thumbup:
Locked