Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#14926 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 21/01/2021 16:46
piupiu wrote: 21/01/2021 14:10
MarlboroGold wrote: 21/01/2021 13:52 Stvar je u tome što nema potrebe da se on izvinjava pogotovo što on najvjerovatnije nema oraha u džepu.
Ali to je institucija koju i on predstavlja - i ona njega. To je mali krug ljudi koji se bori oko male količine novaca... i pedagoška institucija, posljedice mogu biti dalekosežne.
Pa to je problem kad se skreće sa individualne odgovornosti ka kolektivnoj i to je veoma opasno. Kad novinarka na osnovu jednog slučaja koji se trenutno mota po vijestima daje sebi za pravo da pita skroz drugu osobu koja se bavi istim zanimanjem koliko ste i vi krivi jer u vašim predstavama/filmovima ima ženske golotinje je u najmanju ruku neozbiljno i amaterski, ali ujedno i witch-hunterski dovodeći gosta u nelagodnu situaciju.

Empatija prema žrtvama se može izraziti i na način da ne srozavaš sebe i svoje zanimanje na takav način samo kako bi udovoljio osobi s druge strane koja je već unaprijed formirala sud o tebi i tvom zanimanju.
Ona je sklepala svoja pitanja i demonstrirala poprilično površan i slabo pripremljen pristup temi. Da zna bilo šta o Pašoviću, da ga prati i razumije kao umjetnika i javnu ličnost, ne bi joj palo na um da ga to pita. Pripisujem to mladosti i neiskustvu.

S druge strane, pitanje je legitimno - kao i ono moje o tome kako Dolly Bell tretira pitanje žene u filmu u kojem se pojavljuju teme seksualnog ropstva, silovanja, zlostavljanja i čega sve ne... jer to je jedan od najboljih filmova o nama ikada napravljenih.
Last edited by piupiu on 21/01/2021 23:30, edited 1 time in total.
Hakiz

#14927 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 21/01/2021 23:17
Bloo wrote: 21/01/2021 21:06 Vidim prelazi se na naredivacki ton. :mrgreen: Alpha male much?
To im ovaj guru s You Tubea prepisuje - veli, žene vole brutalnu dominaciju... :D :lol:

Malo guru podsjeća stilom na Dr. Phila. Odsječno, kratko, jednostavno i bez sumnje.

Haug, rekao sam stil.
Last edited by Hakiz on 21/01/2021 23:28, edited 1 time in total.
ExNihilo

#14928 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

piupiu wrote: 21/01/2021 23:07
ExNihilo wrote: 21/01/2021 15:08
piupiu wrote: 21/01/2021 14:20

Ne bih rekla. Ovo su konkretne stvari, posao, egzistencija, godine uloženog rada, aktivno učešće u javnom životu (prošle je godine na festivalu koji je Pašović organizovao i sam vodio tribinu o zlostavljanju žena u javnom prostoru, sad ima situaciju kao član kolektiva u instituciji u kojoj radi), svakodnevni intelektualni angažman... usput, on ima i medjunarodni angažman.
Čuj ovo su konkretne stvari. :D A terorizam nije konkretan?

Evo ti dva scenarija. Prvi, ti si muslimanka, sjediš sa kolegicom kojoj su u ime islama ubili dijete. Da li ćeš se izviniti njoj i svim žrtvama? Ako ne, objasni mi razliku između identiteta muslimana, u tom slučaju, i identiteta muškarca, u slučaju Pašović.

I drugi scenario, radiš u firmi u kojoj se direktor bavi finansijskim kriminalnom, ali nemaš pojma o tome. Stvar izbije u javnost, ti osudiš praksu, međutim hoćeš li se izviniti jer si dio organizacije? Ako ne, objasi mi razliku između pripadnosti organizaciji u tom slučaju i slučaju Pašović.

Pa eto. :D
U kriznom PR-u, kao i u psihologiji, te uče da se izviniš i u prvom i u drugom slučaju, odnosno da radiš upravo ovo što radi Pašović. Usput, ja ne znam gdje je u ovoj priči nestalo pitanje ljudskog integriteta i zamijenilo ga pitanje ega - čuj zašto bih se ja izvinjavao — upravo zato što je žrtvi potrebno izvinjenje, što je društvo napravljeno tako da se uči na primjerima, što je pitanje ljudskog integriteta ograditi se od kukolja u svome žitu i ponuditi obrazac ponašanja koji se kreće prema medjusobonom približavanju, umanjivanju straha, osudi zla. Zašto bi Willy Brandt klečao, zašto bi se neki Srbin izvinjavao za Srebrenicu, pa nisu oni to lično...

Nego, koliko je tebi godina, ako nije tajna, stvarno me ovo interesuje?
Nije Willy Brandt klečao, nego je klečao kancelar Njemačke. Kao nosilac najviše političke funkcije države koja je počinila holokaust, on je i trebao da klekne, jer je tim činom Njemačka zatražila oprost za svoju direktnu odgovornost u genocidu. Tako da je primjer apsolutno promašen.

Da, žrtvi je potrebno izvinjenje, ali izvinjenje onih koji su odgovorni za zločin. Nije u Poljskoj kleknuo ni Roosevelt, ni Churchill, a boga mi ni Tito, niti su se isti izvinjavali za holokaust. Kleknuo je predstavnik države koja jeste odgovorna za zločin.

I što bi se onda izvinjavao Haris Pašović, ja, ili ti? Zato što smo on i ja muškarci, ili zato što si ti dio istog društva kao žrtva? Besmislena kolektivizacija krivice koja upravo dovodi do difuzije odgovornosti. Ponovit ću još jednom: osuditi zločin i ograditi se od počinitelja nije isto što i identificirati se s njim.
piupiu

#14929 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 21/01/2021 23:27
Bloo wrote: 21/01/2021 21:06 Vidim prelazi se na naredivacki ton. :mrgreen: Alpha male much?
To im ovaj guru s You Tubea prepisuje - veli, žene vole brutalnu dominaciju... :D :lol:

Malo guru podsjeća stilom na Dr. Phila. Odsječno, kratko, jednostavno i bez sumnje.

Haug, rekao sam stil.
:lol: :lol: :lol:

Gdje ti on na pamet pade.
piupiu

#14930 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 21/01/2021 23:27
ExNihilo wrote: 21/01/2021 15:08

Čuj ovo su konkretne stvari. :D A terorizam nije konkretan?

Evo ti dva scenarija. Prvi, ti si muslimanka, sjediš sa kolegicom kojoj su u ime islama ubili dijete. Da li ćeš se izviniti njoj i svim žrtvama? Ako ne, objasni mi razliku između identiteta muslimana, u tom slučaju, i identiteta muškarca, u slučaju Pašović.

I drugi scenario, radiš u firmi u kojoj se direktor bavi finansijskim kriminalnom, ali nemaš pojma o tome. Stvar izbije u javnost, ti osudiš praksu, međutim hoćeš li se izviniti jer si dio organizacije? Ako ne, objasi mi razliku između pripadnosti organizaciji u tom slučaju i slučaju Pašović.

Pa eto. :D
U kriznom PR-u, kao i u psihologiji, te uče da se izviniš i u prvom i u drugom slučaju, odnosno da radiš upravo ovo što radi Pašović. Usput, ja ne znam gdje je u ovoj priči nestalo pitanje ljudskog integriteta i zamijenilo ga pitanje ega - čuj zašto bih se ja izvinjavao — upravo zato što je žrtvi potrebno izvinjenje, što je društvo napravljeno tako da se uči na primjerima, što je pitanje ljudskog integriteta ograditi se od kukolja u svome žitu i ponuditi obrazac ponašanja koji se kreće prema medjusobonom približavanju, umanjivanju straha, osudi zla. Zašto bi Willy Brandt klečao, zašto bi se neki Srbin izvinjavao za Srebrenicu, pa nisu oni to lično...

Nije Willy Brandt klečao, nego je klečao kancelar Njemačke. Kao nosilac najviše političke funkcije države koja je počinila holokaust, on je i trebao da klekne, jer je tim činom Njemačka zatražila oprost za svoju direktnu odgovornost u genocidu. Tako da je primjer apsolutno promašen.

Da, žrtvi je potrebno izvinjenje, ali izvinjenje onih koji su odgovorni za zločin. Nije u Poljskoj kleknuo ni Roosevelt, ni Churchill, a boga mi ni Tito, niti su se isti izvinjavali za holokaust. Kleknuo je predstavnik države koja jeste odgovorna za zločin.

I što bi se onda izvinjavao Haris Pašović, ja, ili ti? Zato što smo on i ja muškarci, ili zato što si ti dio istog društva kao žrtva? Besmislena kolektivizacija krivice koja upravo dovodi do difuzije odgovornosti. Ponovit ću još jednom: osuditi zločin i ograditi se od počinitelja nije isto što i identificirati se s njim.
Ne slažem se s tobom.
ExNihilo

#14931 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

piupiu wrote: 21/01/2021 23:32
ExNihilo wrote: 21/01/2021 23:27

Ne slažem se s tobom.
To je OK, ali slobodno napiši i zašto. :)
Hakiz

#14932 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 21/01/2021 23:31
Hakiz wrote: 21/01/2021 23:27

Haug, rekao sam stil.
:lol: :lol: :lol:

Gdje ti on na pamet pade.
Starost - ludost :lol:
Hakiz

#14933 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Škobo Habu wrote: 21/01/2021 22:08
dale cooper wrote: 21/01/2021 21:46

Da, to su još ekstremniji primjeri. Bertolucci i Brando su praktički zaskočili Schneiderovu sa onom scenom silovanja, jer nije bila
u originalnom scenariju, tako da je faktički snimana improvizovano. Bertolucci je opravdavao to sa time da je htio da scena
izgleda autentično, u čemu je i uspio. Međutim pitanje je, da li krajnji rezultat opravdava metode? Nije li i dobrobit i zdravlje
glumaca bitno?
:lol:

Ekstremniji primjer.

Šta je ta scena silovanja pored oralnog sexa koji pruža Clohe Sevigny Vincetu Galou u "Brown bunny"?

Ili Eve Green u "Dreamers"?
Ne diraj Evu :twisted: :lol:
piupiu

#14934 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 21/01/2021 23:33 To je OK, ali slobodno napiši i zašto. :)
Nemam trenutno vremena, a ni kuveta da teoretišem na zadatu temu, to ću neki drugi put. Ali recimo da kolektivna odgovornost za mene nije zbir svih individualnih odgovornosti, iz koje izuzimamo ljude koji nisu lično krivi za nešto. S razlogom postoje izrazi kao što su Corporate Social Responsibility, i s razlogom su napisani tomovi i tomovi o infantilnim i autoritarnim kulturama koje žive u svojim mitologiziranim stvarnostima da bi izbjegle bilo kakav oblik povrede ega (kolektivnog ili individualnog, potpuno je svejedno) preuzimanjem odgovornosti za svijet oko sebe. Odgovornost prema drugome je temelj solidarnosti, a solidarnost bi trebala biti temelj svakog društva.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#14935 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

ExNihilo wrote: 21/01/2021 22:57

Časovi počinjali sa Oče naš.
kao i kod zavidnog broja pedofila.
ExNihilo

#14936 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

piupiu wrote: 21/01/2021 23:47
Nemam trenutno vremena, a ni kuveta da teoretišem na zadatu temu, to ću neki drugi put. Ali recimo da kolektivna odgovornost za mene nije zbir svih individualnih odgovornosti, iz koje izuzimamo ljude koji nisu lično krivi za nešto. S razlogom postoje izrazi kao što su Corporate Social Responsibility, i s razlogom su napisani tomovi i tomovi o infantilnim i autoritarnim kulturama koje žive u svojim mitologiziranim stvarnostima da bi izbjegle bilo kakav oblik povrede ega (kolektivnog ili individualnog, potpuno je svejedno) preuzimanjem odgovornosti za svijet oko sebe. Odgovornost prema drugome je temelj solidarnosti, a solidarnost bi trebala biti temelj svakog društva.
Ja se apsolutno slažem, ali mi i dalje ostaje nejasno zašto solidarnost izjednačavaš sa odgovornošću.

Nego, jesi li se ti izvinila za djela Mike? Nisam primijetio.
piupiu

#14937 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 21/01/2021 23:55
Ja se apsolutno slažem, ali mi i dalje ostaje nejasno zašto solidarnost izjednačavaš sa odgovornošću.

Solidarnost kao sociološki termin.
ExNihilo

#14938 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

piupiu wrote: 21/01/2021 23:59
ExNihilo wrote: 21/01/2021 23:55

Solidarnost kao sociološki termin.
Društvo je očigledno solidarno prema žrtvama. Čak je i benchmark feministkinja, Jelena Veljača, to jučer potvrdila, rekavši kako anonimni komentari ispod članaka nisu mjera solidarnosti, nego je to odnos javnog mijenja, uključivo s medijima i javnim ličnostima, koji svi bezrezervno podržavaju žrtve.

No, ipak nisam čuo da se ona, ili bilo ko drugi, sa izuzetkom Pašovića, izvinjava. Kako ti objašnjavaš tu diskrepancu, u kontekstu ovoga što si rekla?
hadzinicasa

#14939 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Upravo. Samo egocentrici iz kulture ja pa ja i odsustva empatije i solidarnosti ne mogu ovo sagledati nivou koji prevazilazi njih same. Odnosno shvatiti da licna eventualna potreba ne moze i ne smije biti na ustrb prava i potrebe onog drugog. Kao i koncept plemenitosti odnosno davanja od sebe. Obzira i kako si dobro definisala „odgovornosti prema drugome“.

Pa ce tako ukrasti i oteti ako smatraju da njima treba (vise). Bez ikakvog obzira prema drugom. Pa ce svoje ja pretpostaviti tudjem. I sve tako. Navodila sam vec primjere kad smo govorili o solidarnosti i empatiji.

Ali to malo visi stepen razvoja svijesti koji nemaju bas svi. Odgovorni smo za sebe i svoje postupke, ali i za drustvo u kojem zivimo i sve one koji u njemu djeluju. A pogotovo za one ugrozene ili ostecene.

Odgovorni smo svojim djelovanjem u svojim profesijama za reputaciju koju iste imaju a kojom doprinosimo svojim inegritetom ponasanjem i etikom. Cinimo drustvo kao jedinke i privatno i profesionalno. I za to smo svake minute svakog dana odgovorni.
Last edited by hadzinicasa on 22/01/2021 00:10, edited 1 time in total.
ExNihilo

#14940 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Ono kad ti se intelektualni stav svodi na hipermoralisanje.
MarlboroGold

#14941 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

:-)

saće nju šampion citirati i biflati ono svoje :mrgreen:
ExNihilo

#14942 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Svaka akcija izaziva protuakciju koja je po veličini jednaka akciji, ali je suprotnoga smjera.

Veliki si bio Njutne. :D
piupiu

#14943 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 22/01/2021 00:04
piupiu wrote: 21/01/2021 23:59

Solidarnost kao sociološki termin
Društvo je očigledno solidarno prema žrtvama. Čak je i benchmark feministkinja, Jelena Veljača, to jučer potvrdila, rekavši kako anonimni komentari ispod članaka nisu mjera solidarnosti, nego je to odnos javnog mijenja, uključivo s medijima i javnim ličnostima, koji svi bezrezervno podržavaju žrtve.

No, ipak nisam čuo da se ona, ili bilo ko drugi, sa izuzetkom Pašovića, izvinjava. Kako ti objašnjavaš tu diskrepancu, u kontekstu ovoga što si rekla?
Ja sve pokušavam pobjeći (s foruma, ne od teme), a ti me uvlačiš... :lol:

Rekla sam da ću drugi dan! :oops:

To izvinjavanje ste primijetili ti i dečki ovdje, ja nisam primijetila da se Haris nešto posebno izvinjavao, ali vidim da radi tačno ono što on od sebe, kao angažovanog intelektualca, očekuje - on se suočava s problemom i spreman je to raditi javno tako što će javno izraziti svoju empatiju sa žrtvama, i što će kao profesor i pedagog institucije za koju radi, a koja se takodje nalazi pod mikroskopom; uraditi sve što je u njegovoj moći da spasi reputaciju te institucije i reaguje kako spada. On se na isti način nosi sa svim temama kojih se dotakne (migranti, žrtve rata, itd). Suštinski, mi nismo tu da mjerimo moralnost po količini i brzini izvinjenja, to je uža specijalnost ove površne 'cancel' kulture što otprilike odmjere moralnost čovjeka po tome da li psuje... Lično mislim da svaka konstruktivna aktivnosti, sve što bilo ko radi u javnosti vezano za ovu temu, da nam pomogne da se s ovim pitanjem iznesemo kao društvo, spada pod tu vrstu 'odgovornosti' o kojoj govorimo.

Ja sam se, recimo, javno izvinila domorodačkom stanovništvu jedne zemlje, kao bijela žena, iako nisam ni Britanka, ni pripadnica kolonizirajuće elite, niti sam lično otimala djecu, ni skidala skalpove... ali sam se o tome javno izjasnila, jer smatram da je bijedna svaka politika koja žrtvi ne priznaje bol. I smatram da pripadnici kolektiviteta, kakav god da je on (u ovom slučaju rasa), oni koji moraju činiti te male korake, tako se gradi povjerenje, niti koje povezuju društvo. Pritom meni, koja nemam oraha u džepu, to nije bilo ni najmanje teško, uradila sam to jer sam osjećala da tako treba, jer sam osjećala veliku empatiju premat toj njihovoj kolektivnoj traumi, i nikad mi nije palo na um pitanje - što bih se ja izvinjavala?

Ali ja nisam muškarac, tom kolektivitetu ne pripadam. Ja se mogu izviniti zato što djeca nisu bila zaštićena, zato što se nisam oglasila kao glumica koja poznaje 'sistem', zato što nisam dovoljno uradila da se javnost obrazuje po pitanju seksualnog zlostavljanja, zato što nisam prokazala zlostavljača, ukoliko sam imala informacije o njemu, zato što nisam dovoljno hrabra... a taj kolektiv ima svoju odgovornost, o kojoj se Pašović spremno izjasnio.
piupiu

#14944 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 22/01/2021 00:07 Obzira i kako si dobro definisala „odgovornosti prema drugome“.
A najjednostavniji savremeni primjer ovoga je odbijanje nošenja maske tokom pandemije.
piupiu

#14945 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

dale cooper wrote: 21/01/2021 21:16 Eyes Wide
Shut
Meni je taj film self-indulgent wank-fest.
piupiu

#14946 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Seksualno nasilje u BiH: Optuženi se nagode za manju kaznu, a žrtve niko i ne sluša

Uavgustu 2018. godine, odrasli muškarac je zaustavio jedanaestogodišnju djevojčicu, komšinicu, koja se vraćala kući biciklom.

Piše: Mirna Stanković – Luković

„Mahao joj je rukom da stane, pa kad je stala, uhvatio ju je za njenu desnu ruku govoreći joj da je voli, a potom ju je počeo ljubiti i grliti po vratu, i vući u pravcu groblja koje se nalazilo u neposrednoj blizini. To je kod djevojčice izazvalo strah i šok, te je pokušala da se otme i nije uspjela, jer ju je optuženi još jače vukao u tom pravcu. Optuženi je djevojčicu odvukao par metara od mjesta gdje ju je zaustavio, i u periodu od oko pet minuta dok se to dešavalo stalno ju je grlio i ljubio, te joj je govorio da ostane još malo i da se trebaju ponovo naći kada bude prolazila. U jednom trenutku, optuženi je pustio djevojčicu i rekao joj je da se moraju ponovo vidjeti. Djevojčica je usljed straha počela da plače i odmah je otišla kući, te ispričala sestri a potom i roditeljima šta se dogodilo“.

Ovaj slučaj je opisan u Analizi presuda sudova u Republici Srpskoj za krivična djela Proganjanje i Polno uznemiravanje koje je uradila Aleksandra Petrić iz Fondacije Udružene žene iz Banjaluke..

U analizi se navodi da je sud u obzir uzeo samo olakšavajuće okolnosti , i to da je optuženi priznao krivicu i time doprinio bržem i ekonomičnijem okončanju postupka, „te da je pred sudom izrazio kajanje i obećao da u budućnosti neće vršiti krivična djela“.

Postupak je okončan bez suđenja i bez mogućnosti za oštećenu da svjedoči u postupku.

Ovo je samo jedan od primjera slučajeva polnog uznemiravanja koji su se našli pred sudovima u Republici Srpskoj. Većina ih, kako je pokazala Analiza, završava bez suđenja, na osnovu sporazuma o priznanju krivice sa optuženima.

Iz Centra ženskih prava iz Zenice, za Interview kažu da zvanična statistika o broju prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini ne postoji. Centar već 11 godina vrši monitoring rada sudova u Federaciji BiH.

U njihovoj Analizi praćenja krivičnih i prekršajnih postupaka u oblasti zaštite od rodno zasnovanog nasilja je navedeno da žene oštećene krivičnim djelom rodno zasnovanog nasilja, prvenstveno punoljetne žene, ne uživaju potpunu i zadovoljavajuću podršku i pomoć prije, tokom i nakon okončanog krivičnog postupka.

„Često nedostaje adekvatno, blagovremeno i potpuno informisanje oštećenih, kao i pružanje psihološke podrške i pravne pomoći prije i tokom krivičnog postupka. Punoljetne žrtve su često prepuštene same sebi, bez odgovarajućih informacija i predstave o toku postupka, bez pratnje stručnih osoba ili osoba u koje imaju povjerenje. Zbog svega navedenog, često se povlače iz postupka, odustaju od datih izjava i čak traže obustavu krivičnog postupka“.

Seksualno uznemiravanje djevojčica

– Za žrtve/preživjele seksualiziranog nasilja u BiH ne postoje posebni centri za pružanje podrške i pomoći. Instance kojima se mogu obratiti djeca su iste kao i za odrasle osobe, od policije, centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova, do tužilaštva i sudova. Ženske NVO koje imaju servise podrške, poput Centra ženskih prava, značajan su dio sistema pomoći žrtvama i mogu u velikoj mjeri olakšati put zbrinjavanja žrtava kroz institucionalni sistem zaštite, kaže za Interview Duška Andrić – Ružičić iz Centra ženskih prava.

– Veliki broj žena koje prijavljuju nasilje na kraju ne završi u sigurnim kućama jer jednostavno nema dovoljno novca da se pokriju troškovi tih sigurnih kuća. Veliki broj prijava, ne mogu reći da ostanu u ladici, nego se pokušava pitanje riješiti nekim kvazi-alternativnim, kao što su mirenje ili obrozloženja „drugi put će biti smireniji“ ili „možda ti to nisi najbolje razumjela“, itd. U ovom društvu nema politike nulte tolerancije prema bilo kojeg oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. U ovom društvu se toleriše nasilje nad ženama i djevojčicama. Ovdje samo kada sve eksplodira, kada dođe do krvavog obračuna, kad je žena ubijena, hvatamo se za glavu i kažemo „bože, zar ima toga kod nas?“. Kod nas se glava okreće od nasilja nad ženama, kaže Selma Hadžihalilović iz Fondacije CURE za Interview.

U Bosni i Hercegovini djevojčice vrlo rano budu izložene nekom obliku seksulanog uznemiravanja, a prema iskustvu naše sagovornice Selme Hadžihalilović, gotovo da ne postoji žena koja u nekom trenutku nije doživjela seksualno uznemiravanje.

– Moja kćerka ide na plivanje u jednu javnu ustanovu. U svlačionicu u kojoj se presvlače djevojčice sa invaliditetom muškarci ulaze bez kucanja. Moja kćerka svaki put kada se presvlači skače svaki put kada muškarac uleti da prođe kroz tu svlačionicu. Ona je dijete od 10 godina. Ako mislite da nju takve stvari ne uznemiravaju, vjerujte da je uznemiravaju, a još više uznemiravaju mene kao majku. Ja zaista iskreno kažem da ne vjerujem da u Bosni i Hercegovini postoji žena, djevojka ili djevojčica koja na neki način nije bila izložena seksualnom uznemiravanju, kaže Selma Hadžihalilović za Interview.

Žene i djevojčice se jako teško odlučuju da prijave seksualno nasilje. Razlozi za to su, prema riječima Duške Andrić – Ružičić iz Centra ženskih prava, stid i strah od osude.

– Nažalost, naše društvo nije prijateljsko okruženje za žene koje doživljavaju seksualno nasilje. Najčešća reakcija i prva pomisao, ako se čuje za neki slučaj, je „mora da je nečim izazvala“. To je dovoljno da zauvijek zašutite. Žene javno progovore kada se dovoljno osnaže i dobiju podršku okoline. Često im je poticaj i saznanje o tome koliko drugih žena ima slična ili ista iskustva. Najčešći motiv da progovore je upravo potreba da svojim iskustvom potaknu druge žene da javno govore, prijave, kažu nekome, ili da se ne samoosuđuju zbog onoga što su doživjele, kaže Andrić – Ružičić.

“Ne talasaj”

Selma Hadžihalilović kaže da je dovoljno samo da pogledamo komentare na društvenim mrežama – „Sama si to tražila“, „Ti si ga izazvala“!

– Kod nas je uvriježeno ono „nemoj talasat’“. Žrtva je već nešto zatalasala. Žrtva je prijavila nasilje, ona je uznemirila savršenu sliku koju mi pokušavamo projicirati da naše društvo jeste takvo. Naše društvo nije savršeno. U našem društvu se dešava nasilje na svakom koraku, ali mi ne želimo da ga vidimo, kaže Hadžihalilović i dodaje da bilo koje žene koje na bilo koji način „talasaju“, ukazaju da određena društvena ponašanja nisu prihvatljiva i da u 2021. godini vi ne možete na određene stvari okrenuti glavu, budu izložene osudama.

Na meti se često nađu i žene koje se bore za ženska prava.

– Svakakvim imenima nas nazivaju. Meni je najsmješnije kad kažu „To su one feministkinje“. Pa u čemu je problem biti feministkinja? Zovu nas ublehače, ružnim imenima, ovakva si, onakva si. Da dubimo na trepavicama društvo ne možeš zadovoljiti. Mislim da je tu jako puno ličnih frustracija pojedinki i pojedinaca i ne obazirem se pretjerano, kaže Hadžihalilović.

Smatra da mora postojati odgovornost za javno izgovorenu riječ, prema profesiji koju obavljate, prema funkciji…

– Gdje je ta odgovornost? Svi bismo mi rado da budemo nekoj poziciji, ali ne bismo preuzeli odgovornost. Ne može to tako! Ovo je 2021. godina, kaže aktivistkinja Fondacije CURE.

Uprkos činjenici da žene i djevojčice koje su preživjele seksualno nasilje i uznemiravanje budu dodatno traumatizirane različitim uvredama, omalovažavanjima, a ponekad i prijetnjama onog trenutka kada javno progovore o svom iskustvu, ni Duška Radić iz Centra ženskih prava iz Zenice, ni Selma Hadžihalilović iz Fondacije CURE iz Sarajeva, ne znaju da postoji ijedan slučaj kada su tužilaštvo ili policija po službenoj dužnosti pokrenuli postupak protiv osoba koje vrijeđaju žrtve u javnom prostoru.

Uz traumu koju dožive zbog seksualnog nasilja, preživjele se moraju dodatno suočiti sa agonijom istražnog i sudskog postupka, ukoliko do njega uopšte dođe. Prema Analizi iz 2019. godine Centra ženskih prava, period od prijave silovanja do potvrđivanja optužnice traje najčešće nekoliko mjeseci, dok sam sudski proces traje uglavnom jednu do dvije godine.

U centru pravde slučaj, a ne žrtva

– Onog trenutka kada se silovanje ili uznemravanje prijavi, pokreće se proces dokazivanja. Prvi korak je uzimanje izjave od same žrtve i forenzičkih dokaza sa tijela i odjeće žrtve, ukoliko se prijava desila neposredno nakon čina nasilja. Proces je neprijatan i u jednom dijelu se teško može učiniti psihološki bezbolnim, jer zahtijeva konkretna i eksplicitna pitanja i odgovore, što je bolno ponavljanje preživljenog iskustva, kaže Duška Andrić – Ružičić iz Zenice. Naglašava da pristup profesionalaca u tom procesu nerijetko zavisi i od njihovog individualnog stava koji ne mora nužno da se razlikuje od sveprisutnog stava o uvijek potencijalnom „izazovnom ponašanju“ žene koja je doživjela seksualno nasilje.

– Međutim, u odnosu na stanje prije 30, 20, 10, pa i 5 godina, situacija se mijenja na bolje, obzirom na obavezne edukacije za profesionalce kojima se utuče na njihovu senzibilnost, što u konačnici rezultira senzibilnijim pristupom koji potencijalno umanjuje retraumatizaciju žrtava/preživjelih, kaže Andrić – Ružičić.

Selma Hadžihalilović je u okviru Ženskog suda imala prilike da prisustvujem u svojstvu javnosti na Sudu BiH svjedočenjima koja su iznosile žene koje su preživjele silovanje.

– Prema informacijama koje ja imam, naši tužioci su visoko educirane osobe i oni su svi prošli određene dodatne obuke posebne senzitivnosti prema osobama koje su prošle bilo koji oblik seksualnog nasilja. Međutim, isto tako sam bila svjedokinja na tom istom Sudu da su tužilac, ali i odbrana prema žrtvi, prema preživjeloj počeli da se ponašaju na način kako bi izborili najbolji ishod za svoj slučaj. Preživjela nije bila fokus, ona nije bila u centru pravde nego slučaj. Njima nije bilo upitno šta želi osoba koja je preživjela, nego šta taj slučaj želi. Jesam doživjela da se advokat odbrane izvinio gospođi i rekao „Ovo nije ništa lično, ja samo radim svoj posao“, ali se sjećam da sam se kao promatračica na tom suđenju osjećala grozno, da sam htjela da vrištim! Mi imamo dobre zakone, ali preživjele nisu u fokusu pravde, nego sudski postupci, kaže Hadžihalilović.

Dobra žrtva silovanja

U Analitičkom izvještaja „Zaštita žena od nasilja u pravosudnom sistemu BiH“ objavljenom u julu 2020 navedeno je:

„S obzirom na iscrpljujuća svjedočenja, ispitivanja i različito vrednovanje pristanka žrtve u postupcima, između ostalog i zbog toga što profesionalci polaze od „standarda dobre žrtve“, koja počinitelju neprestano pruža aktivni otpor, žene se boje prijaviti seksualno nasilje, jer su toliko puta vidjele kako hrabre žrtve-oštećene, koje se usude tražiti pravdu, budu iznevjerene od strane pravosudnog sistema, ismijane od društva i ostavljene na cjedilu od svih…

…Dokazivanje postojanja sile i ozbiljne prijetnje i njenog djelovanja spram „standarda dobre žrtve silovanja“ je pogibeljan za sve sadašnje i buduće žrtve seksualnog nasilja i naglašava neophodnost izmjene zakonskog određenja krivičnog djela silovanja, ali još važnije neophodnost senzibiliziranja profesionalaca u sisitemu zaštite od nasilja.“

– Uporište za dokazivanje ozbiljne prijetnje i očekivanje aktivnog otpora žrtve pruža trenutno krivično zakonodavstvo u BiH po kojem i postupaju nadležna tužilaštva i sudovi. Osim rada na senzibilizaciji postupajućih, od policije do sudija, bilo bi od velike važnosti uskladiti domaće zakonodavstvo sa Istanbulskom konvencijom i time skinuti „teret mogućeg pristanka“ sa žrtava/preživjelih silovanja, zbog procjene da je izostao „aktivan otpor“ svim pretpostavljenim sredstvima i načinima. „Zamrznutost“ žrtve izazvana šokom i prijetnjom morala bi se ozbiljnije uzimati u obzir kod zločina u kojima je očit nesrazmjer moći u korist počinioca nasilja, kaže Duška Andrić – Ružičić.

Selma Hadžihalilović smatra da u našem društvu mora biti usvojena nulta tolerancija na bilo koje nasilje nad ženama i djevojčicama i da bi svi predstavnici vlasti, od Predsjedništva BiH do opštinskih nivoa, morali javno pozvati na nultu toleranciju prema nasilju.

– U svim institucijama sistema poznajem sjajne ljude koji rade više nego što bi trebali po opisu posla kako bi zaštitili preživjele od nasilja, ali nešto u našem sistemu generalno ne funkcioniše. Da li je to neuvezanost sistema, da li je to rasparčanost sistema, da li mi nemamo jedinstven stav prema zaštiti preživjelih od nasilja. Ovo je jedna država, trebali bismo svi imati jedan stav. Preživjela ili preživjeli nasilje nemaju vjeru, nemaju etnicitet, nema naciju, svi smo isti i pred zakonom bismo svi trebali biti isti i trebali bismo imati jedinstven način borbe protiv nasilja u društvu, nasilja nad ženama, djevojčicama i djeci uopšte. Nešto je trulo u našem sistemu što ne dozvoljava našim građankama i građanima imaju piuno povjerenje u taj isti sistem da će ih adekvatno zaštititi i pružiti i kazniti počiniteljice i počinitelje nasilja, kaže Hadžihalilović

Nakon što je glumica Milena Radulović javno rekla da je u dobi od 17 godina više puta silovao učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, sve više žena sa Balkana je počelo javno govoriti o svojim iskustvima kada je u pitanju seksualno nasilje i uznemiravanje. Optužbe protiv Aleksića se gomilaju, a cijeli slučaj je pokrenuo takozvani „Balkanski Me Too“.

https://interview.ba/2021/01/20/seksual ... -ne-slusa/
dale cooper

#14947 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

piupiu wrote: 22/01/2021 01:43
dale cooper wrote: 21/01/2021 21:16 Eyes Wide
Shut
Meni je taj film self-indulgent wank-fest.
Mileage may vary. :D Meni je lično dobar film i sviđa mi se, ali opet ja nisam baš objektivan što se tiče Kubricka. :D
Ali jeste pomalo self indulgent i definitivno mi nije u vrhu njegovih najboljih filmova.
Hakiz

#14948 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Nema veze...
MarlboroGold

#14949 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Skupi Hakize hrabrosti pa ostavi prvobitni post :mrgreen:
Škobo Habu

#14950 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

hadzinicasa wrote: 22/01/2021 00:07
Upravo. Samo egocentrici iz kulture ja pa ja i odsustva empatije i solidarnosti ne mogu ovo sagledati nivou koji prevazilazi njih same. Odnosno shvatiti da licna eventualna potreba ne moze i ne smije biti na ustrb prava i potrebe onog drugog. Kao i koncept plemenitosti odnosno davanja od sebe. Obzira i kako si dobro definisala „odgovornosti prema drugome“.

Pa ce tako ukrasti i oteti ako smatraju da njima treba (vise). Bez ikakvog obzira prema drugom. Pa ce svoje ja pretpostaviti tudjem. I sve tako. Navodila sam vec primjere kad smo govorili o solidarnosti i empatiji.

Ali to malo visi stepen razvoja svijesti koji nemaju bas svi. Odgovorni smo za sebe i svoje postupke, ali i za drustvo u kojem zivimo i sve one koji u njemu djeluju. A pogotovo za one ugrozene ili ostecene.

Odgovorni smo svojim djelovanjem u svojim profesijama za reputaciju koju iste imaju a kojom doprinosimo svojim inegritetom ponasanjem i etikom. Cinimo drustvo kao jedinke i privatno i profesionalno. I za to smo svake minute svakog dana odgovorni.
U kontekstu odgovornosti prema drugome, odnosno solidarnosti spram svijeta i sebe, što je ništa drugo do isusovački ideal od pamtivjeka, postavlja se pitanje odgovornosti samih roditelja koji su, konkretno slučaj Mike Antića, svojom voljom trasirali životni put svojoj djeci?

Pričamo o odgovornosti društva, a izuzimao same roditelje koji su sami svojim postupcima, koliko god da je to bilo nasvjesno i iz najbolje namjere, uništili živote svojoj djeci.
Post Reply