Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14926 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
struhla spera sto su poklopili saht 
-
Naslovnica
#14927 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Na sredini je, nesmeta.dječak sa šibicama wrote: ↑19/06/2022 21:16
Nadmejdan, odmah iznad ulaza u tunel Brdodzamija, ulica radjena nema godinu dana, mislim nekad krajem proslog ljeta.
Vec propala.
- dječak sa šibicama
#14928 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Trebali su ovu dasku okrenuti na dole, da bude ko skakaonica.
- bitanga_sa_otesa
#14929 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
taman kad kisa pada moyese sljevat voda u tu rupu
- Grean
#14930 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne, vec kao sto pretpostavljas djeca zive i u toj Titovoj.kakaljin wrote: ↑19/06/2022 20:07
Znaci po tebi treba djeca da se igraju na titovoj ili nekoj drugoj ulici gdje je promet automobilima, ako zelis da se tvoje djete tu igra slobodno uradi tako i pusti djecu da se tu igraju.
Zasto bi ja snosio krivicu kada vozim po propisu i pjesak mi iskoci na cestu gdje nema pjesackog prelaza i gdje ga ni u snu ne ocekujem.
Naravno da ce svako ko dodje u takvu situaciju psihicki otici bez obzira bio kriv ili ne.
Zato se tebi uzme pravo na onih famoznih 10 km/h (u civilizovanim drustvima gdje je ljudski zivot na cijeni) i mirna Bosna. Opasnost o nesrece sa smrtnim ishodom se drasticno smanjuje.
- Laplace
#14931 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Budalaština. Govoriš kao da ja nikad nisam bio dijete. moja generacija i mnoge generacije straije in mlađe od mene su odrastale i igrale se na igralištu koje je odmah do ceste i nismo izlijetali za loptom na cestu.Grean wrote: ↑19/06/2022 19:32 @Laplace , prvo treba krenuti od toga da voznja auta nije nikakvo pravo vec stvar izbora kojom preuzimas na sebe veliku obavezu svaki put kad sjednes za volan a pogotovo u odnosu na pjesake. Nije pravo, samo odgovornost.
Ti u vozilu u odnosu na pjesaka si u principu naoruzan. Normalno ima situacija kada je pjesak kriv ali uvijek dio odgovornosti snosi vozac jer je "jaci" i treba da je svjestan toga cime upravlja i sta se moze desiti.
Ne moze desetogodisnje dijete biti krivo sto izleti za loptom recimo. Dijete je, njim vladaju impulsi. Tvoje je da znas gdje vozis i da si u stanju vladati i vozilom i situacijom.
Tu dolazimo do toga da je na 40 km/h sansa da njegova ili tvoja nepaznja (skroz nebitno cija, ljudi smo, nismo roboti) dovedu do smrtnog ishoda 4x manja nego na 50 km/h. Spremnost da sve ne funkcionise uvijek po PS-u je bitnije nego necije 3 minute vremena.
Druga stvar, pričamo o gradskoj magistrali. O kakvom izlijetanju za loptom se ovdje priča kad nema ni igrališta, a ako ih i ima blizu ceste ograđena su i lopta ne može na cestu.
Vožnja auta je za mene potreba. Vozimm samo onda kad nemam drzugog načina da stignem na vrijeme negdje.
Treća stvar, zanemaruješ zakone fizike.
Još jedna budalaština je da sam ja kriv ako mi pješak istrči kroz crveno svjetlo. Naročito ako to uradi tamo gdje nije obilježen pješački prelaz, jer:
Četvrto, nepoznavanje zakona te ne amnestira od odgovornosti za njegovo kršenje. A djeci se odmalena trubi, naročito u školi, da ne smiju istrčavati an cestu, kako se prelazi cesta, kako se izlazi iz autobusa itd.Član 110 Pješak koji namjerava da pređe kolovoz na mjestu na kojem ne postoji obilježen pješački prelaz ne smije da stupi na kolovoz ako time ometa saobraćaj vozila.
Razmišljanja kao tvoje samo dovode do novih stradanja pješaka i to se neće zaustaviti besmislenim ograničenjima i gušenjem saobraćaja. Pješaci će prestati da ginu tek onda kad polocija bude nemilosrdno da ih kažnjava za svako kršenje ZOBS-a.
- Laplace
#14932 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I onda, kad sud nekom vozaču odredi malu kaznu jer se analizom snimka nadzorne kamere npr. utvrdi da je pješak prešao kroz crveno i bez gledanja a vozač na zeleno, krene kuknjava kako nam je pravosuđe ovakvo i onakvo.kakaljin wrote: ↑19/06/2022 19:42Za to sve sto kazes postoji ZOBS i sankcije za ne postivanje istog.Grean wrote: ↑19/06/2022 19:32 @Laplace , prvo treba krenuti od toga da voznja auta nije nikakvo pravo vec stvar izbora kojom preuzimas na sebe veliku obavezu svaki put kad sjednes za volan a pogotovo u odnosu na pjesake. Nije pravo, samo odgovornost.
Ti u vozilu u odnosu na pjesaka si u principu naoruzan. Normalno ima situacija kada je pjesak kriv ali uvijek dio odgovornosti snosi vozac jer je "jaci" i treba da je svjestan toga cime upravlja i sta se moze desiti.
Ne moze desetogodisnje dijete biti krivo sto izleti za loptom recimo. Dijete je, njim vladaju impulsi. Tvoje je da znas gdje vozis i da si u stanju vladati i vozilom i situacijom.
Tu dolazimo do toga da je na 40 km/h sansa da njegova ili tvoja nepaznja (skroz nebitno cija, ljudi smo, nismo roboti) dovedu do smrtnog ishoda 4x manja nego na 50 km/h. Spremnost da sve ne funkcionise uvijek po PS-u je bitnije nego necije 3 minute vremena.
Imas vozaca koji i sa 40 km/h ne znaju vladati sa autom a isto tako imas vozaca koji sa 100 km/h vladaju autom u istoj situaciji. To je sve do vozaca koji pazi i razmislja kada vozi auto. ili onoga koji samo vozi da vozi bez ikakvog razmisljanja
I ti i ja vidio da u gradu vecina vozaca koja voze polako tipkaju na telefon i da se boje dati gas da voze propisno jer su ili kupili vozacku ili kao sto ti kazes iz potrebe voze auto iako se boje voziti ga i oni prave veliki problem u saobracaju i prave saobracajne nesrece.
Ja mogu paziti samo kako ja vozim i vodim racuna o ostalim ucesnicima, a ako drugi ne vodi racuna tu ja ne mogu nista i bitno je ko vodi racuna, onaj koji ne vodi racuna je u vecini slucajeva kriv za nesrecu tako da opet dolazimo do toga da pjesak nema sta da radi na cesti mimo pjesackog prelaza.
PS: nije mejsto djeci da se igraju na ulici kuda se krecu automobili, vec da se igraju u parku ili ogradjenim dvoristima/igralistima gdje su sigurni od automobila.
PSS: Po tebi je vozac uvijek kriv je je "jaci". Radi takvog rezonovanja pjesaci iskacu iz raznih situacija na cestu jer misle nisam ja kriv vec vozac automobila.
Znači,kad voziš kroz Sarajevo (ili bilo koji naš grad), moraš da se štrecaš i stresiraš kad god vidiš pješaka na manje od deset metara od ceste? Jer si ti kao jači? A zašto se on ne bi malo čuvao?
- Laplace
#14933 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ništa, onda ne treba ni praviti ceste. Naprotiv, treba razroviti i ovo što imamo i staviti ograničenje od 5 km/h jer bi nam onda stopa preživljavanja pješaka bila 85%. Zabraniti motorna vozila, samo zaprežna i bicikla. I rikše.
- Ateista
#14934 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Grean wrote: ↑19/06/2022 13:3860 je prebrzo za cestu kroz centar grada. Problem je u nadleznim sto se nije sprovelo u djelo da se ogranicenje i zeleni val koriguje na 50 glavnom.
Kome se zuri neka krene na vrijeme a ljudski zivot mi je nekako bitniji nego njihove tri minute "koje ce provesti sa porodicom".
- Studies show that speeding is a significant contributing factor leading to severe injuries and fatal collisions worldwide. The likelihood of survival in a collision between a vehicle and a pedestrian is approximately 15 per cent when the vehicle is travelling at 50 km/h. However, the likelihood of survival increases to 75 per cent when the vehicle is travelling at 40 km/h or below.
Higher speeds not only increase the risk of severe injuries and fatal collisions, but also increase the risk of a collision happening in the first place. Higher speeds increase the distance required to stop safely by reducing both the braking time and the driver’s reaction time available to prevent a collision from happening. A stopping distance of approximately 85 metres is required for a vehicle travelling at 60 km/h, 63 metres for a vehicle travelling at 50 km/h, and 45 metres for a vehicle travelling at 40 km/h.
Ali do tad, dok dodje iz guzice u glavu, i dalje cemo ginuti na cestama kao niko u Evropi.
Koje nebuloze, glavna cesta je sasvim dovoljno odvojena od pjesackih staza da se osim lod semafora, na ostatku ceste komotno moze povecati ogranicenje a ti bi smanjio, takvi kao ti ce se buniti i kad se jednog dana napravi geadski autoput sto se vozi prebrzo i reci da i tu treba ogranicenje 50...
- Ateista
#14935 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Iskreno se nadam da se ovako nesto nikad i nigdje nece uvesti...hare_1989 wrote: ↑19/06/2022 14:41Naš zakon je nedorečen i treba ga mjenjati. Recimo, staviti -10 od ograničenja, kao minimalnu brzinu, i kažnjavati analogno prekoračenju. Recimo, ako je kazna za prekoračenje 30 km/h od ograničenja 100 KM i mjesec vozačke, isto uraditi i za vožnju ispod ograničenja. Simetrično preslikati kazne i to je to. Zatim, napokon ući u 21. vijek i iskoristiti sve blagodati istog, te shodno tome donijeti naredbu da sva vozila koja su registrovana u BiH, moraju imati ugrađeno GPS praćenje, koje će biti povezano sa saobraćajnom policijom, i koji će automatizmom prijavljivati svako prekoračenje, ili presporu vožnju, na bilo kojoj cesti, u bilo kojim uvjetima i onda neće biti potrebe za postavljanje radara, a svaki će prekršaj, i to ona najsitniji, biti 100%-tno sankcionisan.Laplace wrote: ↑18/06/2022 10:35
Jasno, smiješno je likovima koji povazdan zgubidane i nemaju šta raditi pa time ni žuriti. Dok je na Zapadu vrijeme novac kod nas je "ma, šta žuriš, samo polako". Zato smo mi ultrarazvijena država dok su na Zapadu sve banana republike.
Jedan nesposoban vozač sa kupljenom vozačkom tegli 30 ispod ograničenja i za sobom vuče kilometarske kolone vozila a liku je to smiješno.
Inače je to princip u svemu kod nas: nesposobni diktiraju tempo sposobnima u svakoj oblasti života. Zato u svemu idemo puževom brzinom pa i u izgradnji saobraćajnica.
A i šta će nam koji vrag bolje saobraćajnice? Pa, i ovima što ih imamo može se voziti brzinom 30 km/h.
- Ateista
#14936 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
bitanga_sa_otesa wrote: ↑19/06/2022 19:38 djeca najvise igraju lopte oko glavne ulice ,posebno na potezu od remize do bitumenke![]()
![]()
- Haris.ba
- hare_1989
#14938 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja se nadam da hoće i vjerujem da ima neko pametan u vlasti, ako ne u trenutnoj, onda u budućoj, koji će ovo uvesti. Benefiti su ogromni.Ateista wrote: ↑20/06/2022 09:07Iskreno se nadam da se ovako nesto nikad i nigdje nece uvesti...hare_1989 wrote: ↑19/06/2022 14:41
Naš zakon je nedorečen i treba ga mjenjati. Recimo, staviti -10 od ograničenja, kao minimalnu brzinu, i kažnjavati analogno prekoračenju. Recimo, ako je kazna za prekoračenje 30 km/h od ograničenja 100 KM i mjesec vozačke, isto uraditi i za vožnju ispod ograničenja. Simetrično preslikati kazne i to je to. Zatim, napokon ući u 21. vijek i iskoristiti sve blagodati istog, te shodno tome donijeti naredbu da sva vozila koja su registrovana u BiH, moraju imati ugrađeno GPS praćenje, koje će biti povezano sa saobraćajnom policijom, i koji će automatizmom prijavljivati svako prekoračenje, ili presporu vožnju, na bilo kojoj cesti, u bilo kojim uvjetima i onda neće biti potrebe za postavljanje radara, a svaki će prekršaj, i to ona najsitniji, biti 100%-tno sankcionisan.
Prvo, budale će puniti budžet ko ludi. Drugo, sigurniji saobraćaj, manje udesa i manje poginulih.
U odnosu na trenutno stanje, ovo je Sveti gral kada je saobraćaj u pitanju,
-
neki
#14939 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Naravno da neće, ni kod nas niti igdje u svijetu, jer je tehnički neizvodljivo..npr. voziš 60kmh kroz tunel, GPS prijavi da si se zaustavio a po izlasku iz tunela prijavi da voziš 150..slična situacija i kod prolaska kroz kanjone, usjeke i sl. situacije kojih je na našim cestama bar 50%, a na kojima i najkvalitetniji GPS prijemnici gube signal i neispravno prikazuju lokacijuAteista wrote: ↑20/06/2022 09:07Iskreno se nadam da se ovako nesto nikad i nigdje nece uvesti...hare_1989 wrote: ↑19/06/2022 14:41
Naš zakon je nedorečen i treba ga mjenjati. Recimo, staviti -10 od ograničenja, kao minimalnu brzinu, i kažnjavati analogno prekoračenju. Recimo, ako je kazna za prekoračenje 30 km/h od ograničenja 100 KM i mjesec vozačke, isto uraditi i za vožnju ispod ograničenja. Simetrično preslikati kazne i to je to. Zatim, napokon ući u 21. vijek i iskoristiti sve blagodati istog, te shodno tome donijeti naredbu da sva vozila koja su registrovana u BiH, moraju imati ugrađeno GPS praćenje, koje će biti povezano sa saobraćajnom policijom, i koji će automatizmom prijavljivati svako prekoračenje, ili presporu vožnju, na bilo kojoj cesti, u bilo kojim uvjetima i onda neće biti potrebe za postavljanje radara, a svaki će prekršaj, i to ona najsitniji, biti 100%-tno sankcionisan.
- bitanga_sa_otesa
#14940 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
da se opet hoce uvest maske i rukavice i zabrana kretanja ,pa da ne mozete ni do granapa,a mup vas prati preko vakcine i petge i gepeesa 
- Qler
#14941 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja ne mogu da vjerujem sta neki mozgovi smisle... pa jebo te imas glavnu dzadu, fizicki odvojenu, semafore, zakone, pravila, i ono opet hoce jos da uspori i onako zagusen grad... i kaze kreni na vrijeme, Pa brate i ti kreni na vrijeme pa ne pretrcavaj cestu gdje ne treba, ne skaci na crveno, malo misli glavom i svi sretni. A ne, logika, ja cu ko tele preko ceste, jebe mi se, nek koci...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#14942 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
da ne spominjemo klackanje na ivičnjaku
još po mogućnosti i glava da osno viri preko centra ivičnjaka
još po mogućnosti i glava da osno viri preko centra ivičnjaka
- bitanga_sa_otesa
#14943 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
to su ti ''pravnici'' uvijek su u pravu ... lakse je zaustaviti tonu nego 100 kg...slabo im isla fizika u osnovnoj jbga...Qler wrote: ↑20/06/2022 10:47 Ja ne mogu da vjerujem sta neki mozgovi smisle... pa jebo te imas glavnu dzadu, fizicki odvojenu, semafore, zakone, pravila, i ono opet hoce jos da uspori i onako zagusen grad... i kaze kreni na vrijeme, Pa brate i ti kreni na vrijeme pa ne pretrcavaj cestu gdje ne treba, ne skaci na crveno, malo misli glavom i svi sretni. A ne, logika, ja cu ko tele preko ceste, jebe mi se, nek koci...
- Ateista
#14944 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Znam da efendic pokusava da ga sahrani, ali nisam siguran da li je skroz gotovo, mislim da jos ima nade.
- Ateista
#14945 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To je previse zadiranje u privatnost, ako to prodje mozemo ocekivati i puno gore stvari...hare_1989 wrote: ↑20/06/2022 09:45Ja se nadam da hoće i vjerujem da ima neko pametan u vlasti, ako ne u trenutnoj, onda u budućoj, koji će ovo uvesti. Benefiti su ogromni.
Prvo, budale će puniti budžet ko ludi. Drugo, sigurniji saobraćaj, manje udesa i manje poginulih.
- Ateista
#14946 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mislim da ima nacina da se ti problemi tehnicki rijese, ali da je vise problem privatnosti.neki wrote: ↑20/06/2022 10:00Naravno da neće, ni kod nas niti igdje u svijetu, jer je tehnički neizvodljivo..npr. voziš 60kmh kroz tunel, GPS prijavi da si se zaustavio a po izlasku iz tunela prijavi da voziš 150..slična situacija i kod prolaska kroz kanjone, usjeke i sl. situacije kojih je na našim cestama bar 50%, a na kojima i najkvalitetniji GPS prijemnici gube signal i neispravno prikazuju lokaciju
- hare_1989
#14947 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nije zadiranje u privatnost. Napraviti tracker koji će samo evidentirati prekršaje, recimo ovako:Ateista wrote: ↑20/06/2022 12:26To je previse zadiranje u privatnost, ako to prodje mozemo ocekivati i puno gore stvari...hare_1989 wrote: ↑20/06/2022 09:45
Ja se nadam da hoće i vjerujem da ima neko pametan u vlasti, ako ne u trenutnoj, onda u budućoj, koji će ovo uvesti. Benefiti su ogromni.
Code: Select all
Vozilo: A123M456
Registrovan: DA
Saldo u RNK: 140.20 KM
Lokacija 44.25242 17.65584,
Kategorija ceste: Magistralni put
Ograničenje: 80
Kretanje vozila: 85
Datum: 20.06.2022.
Vrijeme: 13:17
Nalog kreiran u RNK, poslan poštom u 13:20Navedene GPS trackere bi trebalo ugrađivati prilikom registracije vozila, o trošku vlasnika naravno, kao što se naplaćuje i ekološka oznaka, također o trošku vlasnika, i bez tog trackera, onemogućiti registraciju vozila. A kada smo kod tunela, to je lahko riješiti, jer bi trackeri, u slučaju nestanka GPS signala, brzinu mjerili putem LBS sistema, tiangulacijom mobilne mreže. Naravno, prije toga bi bilo potrebno pokriti sve tunele mobilnom mrežom. Trenutno je jedino autoput A1 u potpunosti pokriven, i navigacija uredno radi u tunelima "1. mart" i "25. novembar".
I ovim bi dobili eliminaciju korupcije na cestama (cener, cvaja,...), ogromne uštede na opremi, jer više ne bi bilo potrebne postavljati radare za brzinu i ono najvažnije, nulta stopa tolerancije za prekršaje, pa makar se kretao i 1 km/h preko ograničenja, biće sankcionisan taman da je u pravoj "vukojebini". GPS sateliti su uvijek iznad, i niko ne bi mogao pobjeći od kazne. Benefite za budžet da ne spominjem, kao i mnoge spašene živote.
Last edited by hare_1989 on 20/06/2022 13:31, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#14948 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
hare,pazi se da te nasa ne kidnapuje 
- hare_1989
#14949 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Prijatelju, ne bojim se ja Nase. Mene je strah, ako se to može tako i nazvati, naše naivnostii. Bez uvrede bilo kome, ali pričati o nekoj privatnosti je smiješno. Pa svi imamo mobitele koji o nama znaju više nego mi sami i sve se registruje, svako kretanje, a vjerovatno ima mogućnost i aktiviranja kamere, i neko te može gledati dok ...... u WC-u. I nakon svega toga reći da je ovo zadiranje u privatnost, meni je smiješno. Evo sve neka se ukine, nek se ugasi i internet, i GPS, i fiksna telefonija nek ne postoji ništa osim mobitela, opet bi bili na istim pozicijama kao i kad nije bilo ugašeno, kada je privatnost u pitanju.
Nema više privatnosti, već treba gledati kako svu ovu tehnologiju upotrijebiti u korisne stvari, u nešto što će spašavati živote, a ne samo da prate koliko i s kim sve imaš sex, kako bi ti nudio razne vrste kondoma u reklamama.
- Ateista
#14950 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ok ako neko pristane na to, kao sto pristane na koriatenje telefona, ali namerati nije ok. I meni je davno pala na pamet mogucnost da se ovako nesto uradi, ali ne kao nesto pozitivno. Ne treba pretjerivati, jasno je svima pa i policiji da vecina vozaca u manjoj ili vecoj mjeri krai neke propise, striktno pridrzavanja istih je katastrofa s obzirom na to kakva su ogranicenja, a sto je najveci fazon ne bi se puno promijenilo sto se tice sigurnosti, debil za volanom ce ubiti nekog i kad vozi po ogranicenju, ko zna moze voziti bezbjedno iznad ogranicenja. Zato kazem, sreca da to niko ne uvodi.hare_1989 wrote: ↑20/06/2022 13:43Prijatelju, ne bojim se ja Nase. Mene je strah, ako se to može tako i nazvati, naše naivnostii. Bez uvrede bilo kome, ali pričati o nekoj privatnosti je smiješno. Pa svi imamo mobitele koji o nama znaju više nego mi sami i sve se registruje, svako kretanje, a vjerovatno ima mogućnost i aktiviranja kamere, i neko te može gledati dok ...... u WC-u. I nakon svega toga reći da je ovo zadiranje u privatnost, meni je smiješno. Evo sve neka se ukine, nek se ugasi i internet, i GPS, i fiksna telefonija nek ne postoji ništa osim mobitela, opet bi bili na istim pozicijama kao i kad nije bilo ugašeno, kada je privatnost u pitanju.
Nema više privatnosti, već treba gledati kako svu ovu tehnologiju upotrijebiti u korisne stvari, u nešto što će spašavati živote, a ne samo da prate koliko i s kim sve imaš sex, kako bi ti nudio razne vrste kondoma u reklamama.