Thorgerson wrote:
A sta je lijepo, mislim cesto to cujem, pa onako bas me zanima sta je to lijepo sa nasim autoputevima? Autoput kakvih vani ima na hiljade i hiljade kilometara.
Sta je to lijepo toliko kod nas? Npr ulazi u neke tunele nisu nesto pretjerano ukraseni, kako sam vidjao vani. Potom ako se ne varam nemamo nigdje prelaze za zivotinje... Odmorišta - onako...ništa specijalno, štaviše usudio bih se reći totalno bezveze, pumpa i parking. To je to... Sam autoput iako ga je malo barem na nekim dionicama gdje se priblizava gradovima nije nesto specijalno sredjen tipa neko rastinje, cvijece, drvece...nista. Generalno ti djielovi uz sami autoput - ništa specijalno, šta sam vidio vani.
Npr restorani i odmorišta na mostovima, iznad autoputa, u kakvim sam bio, koja su mi onako posebno cool, sa lijepim pogledom na autocestu i okolinu, sjedis i pijuckas kafu. Nemamo ni to.
Da, ima lijepih scena nekih planina i sl. Ali mislim da malo pretjerujemo sa tim da imamo "zaista lijepe autoputeve".
Mislim, meni to licno ne smeta. Bitan mi je put, i da sto brze predjem dionicu i bez guzve. Sve ostalo je bonus.
Hajde de, evo recimo prošli mjesec vozio od Bosne do Torina i u Italiji ne znam da sam naletio na svega 100 kilometara autoputa za koji mogu reći da mi se sviđa.
Ima tu dionica s po četiri trake u jednom smjeru, ali od silnih proširenja, konstantnih radova, vrlo čudne i krajnje loše vertikalne signalizacije, ja zaista ne mogu reći za autoput od Gorice do Torina da je nešto aman lijep.
Slovenija druga priča i meni jedan od najljepših uatoputeva u Evropi, jedina zamjerka po meni je previše uspona, štedili su na tunelima mjestimično, a obilazili su po meni pretjerano ravnice, ali sve ostalo besprijekorno, od signalizacije, asfalta, ivičnjaka, tunela, odmarališta.
Tako i kod nas, za mene nije lijep autoput umjetničke kreacije na mostovima i tunelima, već savremen dizajn, kvalitetna širina, osjećaj sigurnosti, kvalitet asfalta, krajolik kroz koji prolazi, signalizacija. Recimo meni naši autoputevi, od Jošanice do Tarčina i od Kaknja do Drivuše, odišu modernizmom i bilo ko iz neke druge zemlje ko se sa mnom vozio tim putevima, bi se iznenadio, sa utiskom, jao, otkud vama ovo.
Mišljenja nam se mogu razilaziti, ali hiljade kilometara europskim autocestama, su mi dalo pravo da formiram mišljenje i mislim stvarno da će to biti još ljepše sa većom kilometražom.