PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

VjecitiStudent

#14901 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

Bilo je u redovima blokade nekoliko wannabe karizmatičara, sa vrlo jasno istaknutim, Fahrinim ciljevima.
madner

#14902 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Cim se nisu nametli masi, nisu pravi. :D
VjecitiStudent

#14903 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Cim se nisu nametli masi, nisu pravi. :D
Kojoj masi, kad na svakoj priredbi značajan broj prisutnih pripada gore opisanim interesnim grupama. Pa kad onda još oduzmeš novinare, istraživače, pospane penzionere, policijske doušnike, ... šta ostane?
madner

#14904 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Masa koja podrzava proteste. Inace nema razloga misliti da su ljudi u politickim partijama bio Borg kolektiva pa da sa clanskom karticom automatski dobiju instrukcije. :D
VjecitiStudent

#14905 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Masa koja podrzava proteste. Inace nema razloga misliti da su ljudi u politickim partijama bio Borg kolektiva pa da sa clanskom karticom automatski dobiju instrukcije. :D
Ta masa bi morala doći na priredbe, da svojim tijelima i glasovima podržaju manifestacije.
Inače, interesne grupe razvališe sve ovo, po ko zna koji put.
madner

#14906 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Masa dodje, jedan dan. Poslje ulijecu grupe. Dakle prozor za vozda je mal, no zato jeste vozd. :D
costacurta

#14907 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

Styling wrote:
goran16v wrote:Sad se lagano mogu poceti podvlaciti neke crte. Jedna od njih je da protesti i inicijalni momentum nisu u potpunosti iskoristeni jer stihijski i efikasno ne idu u istu recenicu, odnosno jer nije bilo ni plana, ni organizacije, ni predstavnika ni ciljeva. U novijoj istoriji prakticno nije postojao nijedan uspjesan/uspjesniji protest koji nije imao organizatora, plan, predhodno definisane zahtjeve i ciljeve i predstavnike koji ce ih iznijeti. Cesto su nas poredili sa Ukrajinom, ali za razliku od nasih protesta u Ukrajini su protesti su bili planirani, predvodila ih je jasno definisiana politicka opizicija sa svojim predstavnicima, koja je ujedno bila odgovorna za (ne)uspjeh, protesti su imali jasne zahtjeve i ciljeve. Nasi protesti su krenuli prakticno od FB okupljanja, bez organizacije, bez jasnih zahtjeva, ciljeva i rjesenja ako se ciljevi ispune, bez predstavnika, niko nije htio preuzeti odgovornost, a ciljevi i zahtjevi koji su se pisali u hodu su cesto bili apsolutno paradoksalni. Cim se kroz plenume postiglo malo legitimiteta doslo je do cjepanja. Eno u Tzl pravi forum koji je podrzava najavljene proteste i "lazni" forum koji ih organizuje. U to sve udrobi "ubacene" elemente, momke u duksevima i kapuljacama i "neuspjeh" je zagarantovan.
To je ono što mi, "protivnici" protesta, kako nas vole zvati, govorimo od samog početka. Ni vođe, ni ideje, ni ciljeva, ni odgovornosti. Ništa.
Sve se bojim da je bilo vođe, ideje, ciljeva i odgovornosti da bi ste to podržali :roll:
Ja sad zbunjen,
sve do sad ste govorili kako je organizovano, a zna se i ko je organizator (haman samo meni nije jasno i ne kontam ko stoji iza svega i zbog čega) sad odjednom pričate kako ste razočarani jer nema vođe, ciljeva, odgovornosti?
Sad kad su Trnka i Hatibović u zatvoru ima li naznaka hoće li odgovarati neko od ovih koji su bili dužni, plate dobijali, zakleli se na vjernost, ugovorom se obavezali da će da štite ove objekte od Trnki i Hatibovića?
Koja je garancija da se sutra opet isto neće desiti?
Eno poljoprivrednika blokirali granicu na Orašju traže od Federacije neka milionska dugovanja samo za Posavski kanton, jbga, trebaju se strpiti još koji mjesec dok legne tranša od MMFa do tada mirno i demokratski, uz kafu i pištaljke trebaju razgovarati, u duhu demokracije, a kad legnu pare u junu-julu nek' krenu sa "proljetnom" sjetvom, šta ima veze jel juni ili je mart!
Zavrni pipu Ketrin Uphollanda ti vaskolikog!
Havatar

#14908 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Havatar »

Proljecni se miris siri :lol:
VjecitiStudent

#14909 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

costacurta wrote: Sve se bojim da je bilo vođe, ideje, ciljeva i odgovornosti da bi ste to podržali :roll:
Ja sad zbunjen,
sve do sad ste govorili kako je organizovano, a zna se i ko je organizator (haman samo meni nije jasno i ne kontam ko stoji iza svega i zbog čega) sad odjednom pričate kako ste razočarani jer nema vođe, ciljeva, odgovornosti?
Sad kad su Trnka i Hatibović u zatvoru ima li naznaka hoće li odgovarati neko od ovih koji su bili dužni, plate dobijali, zakleli se na vjernost, ugovorom se obavezali da će da štite ove objekte od Trnki i Hatibovića?
Eno poljoprivrednika blokirali granicu na Orašju traže od Federacije neka milionska dugovanja samo za Posavski kanton, jbga, trebaju se strpiti još koji mjesec dok legne tranša od MMFa do tada mirno i demokratski, uz kafu i pištaljke trebaju razgovarati, u duhu demokracije, a kad legnu pare u junu-julu nek' krenu sa "proljetnom" sjetvom, šta ima veze jel juni ili je mart!
Da je bilo vođe, ideje, ciljeva i odgovornosti, tek bi onda Mašićevsko-Kaplanovski vrištali "državni udaaaar, napad na demokratiju, čekajte na izbore", ...
Ako je informacija koju jučer tužitelj ispriča tačna, Ispade da je za rušenje jednog prosječnog kantona u Federaciji bilo dovoljno iskeširati nekih 6000km (200x30km), za sarajevski kanton, cijena je izgleda malo veća, oko cenera, zbog skuplje radne snage.
Ako se doda još par milja za paljenje predsjedništva i desetak hiljada za logistiku, ispada da za cijenu malo boljeg auta možeš kompletnu Federaciju povaljati!

Na šta se zapravo troše sve ove desetine miliona koje odu na 'organe' svake godine?
Styling

#14910 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

costacurta wrote:
Styling wrote:
goran16v wrote:Sad se lagano mogu poceti podvlaciti neke crte. Jedna od njih je da protesti i inicijalni momentum nisu u potpunosti iskoristeni jer stihijski i efikasno ne idu u istu recenicu, odnosno jer nije bilo ni plana, ni organizacije, ni predstavnika ni ciljeva. U novijoj istoriji prakticno nije postojao nijedan uspjesan/uspjesniji protest koji nije imao organizatora, plan, predhodno definisane zahtjeve i ciljeve i predstavnike koji ce ih iznijeti. Cesto su nas poredili sa Ukrajinom, ali za razliku od nasih protesta u Ukrajini su protesti su bili planirani, predvodila ih je jasno definisiana politicka opizicija sa svojim predstavnicima, koja je ujedno bila odgovorna za (ne)uspjeh, protesti su imali jasne zahtjeve i ciljeve. Nasi protesti su krenuli prakticno od FB okupljanja, bez organizacije, bez jasnih zahtjeva, ciljeva i rjesenja ako se ciljevi ispune, bez predstavnika, niko nije htio preuzeti odgovornost, a ciljevi i zahtjevi koji su se pisali u hodu su cesto bili apsolutno paradoksalni. Cim se kroz plenume postiglo malo legitimiteta doslo je do cjepanja. Eno u Tzl pravi forum koji je podrzava najavljene proteste i "lazni" forum koji ih organizuje. U to sve udrobi "ubacene" elemente, momke u duksevima i kapuljacama i "neuspjeh" je zagarantovan.
To je ono što mi, "protivnici" protesta, kako nas vole zvati, govorimo od samog početka. Ni vođe, ni ideje, ni ciljeva, ni odgovornosti. Ništa.
Sve se bojim da je bilo vođe, ideje, ciljeva i odgovornosti da bi ste to podržali :roll:
Ja sad zbunjen,
Ovakvu vrstu protesta niti sam podržavala a još manje učeatvovala jer je bilo jasno od starta da je ovo osuđeno na propast.
Ali_G

#14911 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Ali_G »

Pa da se na celu protesta pojavila osoba koja nesto vrijedi, koja nije ni u kakvim talovima sa strankama koje se vrte od 95, koja shvata situaciju i ima realne ciljeve (a ne, trazimo mi ukidanje entiteta) tad cu podrzati
Dok se stranacki ljudi uplicu u to, sve u cilju licnih i stranackih interesa ili necijih da strane kao sto je recimo u Ukrajini, a sve pod plastom borbe za narod od toga nema nista. Istorija nam je najbolja uciteljica
costacurta

#14912 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

Styling wrote:
Ovakvu vrstu protesta niti sam podržavala a još manje učeatvovala jer je bilo jasno od starta da je ovo osuđeno na propast.
KAKO JBTE?!

Ja opet postavljam pitanje, kako ste/si znala da je od početka osuđeno na propast, jel moguće da sam toliko obnevidio?! Na osnovu čega si donijela zaključke od samog početka? Reci mi ako znaš od starta Tko stoji iza protesta??!

Doduše, i meni je bilo sumnjivo kad sam Tuzli vidio one razularene Usain Bolt penzionere speed-aše :mrgreen:
Alfons Kauders

#14913 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

costacurta wrote:
Styling wrote:
KAKO JBTE?!

Ja opet postavljam pitanje, kako ste/si znala da je od početka osuđeno na propast, jel moguće da sam toliko obnevidio?! Na osnovu čega si donijela zaključke od samog početka? Reci mi ako znaš od starta Tko stoji iza protesta??!

Doduše, i meni je bilo sumnjivo kad sam Tuzli vidio one razularene Usain Bolt penzionere speed-aše :mrgreen:
osudjeno je na propast jer nije bilo nikakve ideje - narodu puko kurac i to je to... ni mjesec dana kasnije nema nista, ni politickog pokreta, ni stranke u osnivanju, ni vodje, ni ideja

sad sto su neki kontali da se socijalni bunt moze pretvoriti u revoluciju, da se vlast moze mijenjati mimo izbora, da se mogu rusiti skupstine... e to je vec drugi problem
Styling

#14914 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

costacurta wrote:
Styling wrote:
KAKO JBTE?!

Zato što je bilo totalno neorganizovano jer od prvog dana niko nije htio da stane na čelo protesta i da iznese jasnu ideju i ciljeve. Sve je bilo stihijski. Pogotovo je sve propalo nakon paljevina.
VjecitiStudent

#14915 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

Styling wrote:
costacurta wrote:
Styling wrote:
KAKO JBTE?!

Zato što je bilo totalno neorganizovano jer od prvog dana niko nije htio da stane na čelo protesta i da iznese jasnu ideju i ciljeve. Sve je bilo stihijski. Pogotovo je sve propalo nakon paljevina.
Znao sam da je sve propalo čim su Brkana odjebali i Tuzla i Sarajevo. Propade tako još jedan protest čim nije od SDP-a i za SDP vođen. :oops:
Paranoid

#14916 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Paranoid »

Styling wrote:
Jahh...nije problem na terenu, nego na tribinama...rece dama iz lozhe i zalupi vrata za sobom.
Styling

#14917 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

VjecitiStudent wrote:
Styling wrote:
costacurta wrote:
KAKO JBTE?!

Znao sam da je sve propalo čim su Brkana odjebali i Tuzla i Sarajevo. Propade tako još jedan protest čim nije od SDP-a i za SDP vođen. :oops:
Da se razumijemo, većina NVO u ovoj državi nemaju nikakv kredibilitet niti bi se smjeli zvati NVO jer se finansiraju iz državnog budžeta.
VjecitiStudent

#14918 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

Pitam se, pitam se, da li ćemo ikada saznati ko je organizovao paljevine? Nije valjda da će se kola slomiti na ovih par pijunčića.
Ima li ovog pitanja u kladionicama, ko su kandidati?

Na negativan odgovor na gornje pitanje sam voljan da uložim znatnu sumu novca :oops:
Styling

#14919 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

Paranoid wrote:
Styling wrote:
Jahh...nije problem na terenu, nego na tribinama...rece dama iz lozhe i zalupi vrata za sobom.
Da bi mene, a i većinu građana koji nisu bili na protestima ti isti protesti privukli bilo je potrebno da vidim pokret, ideju, program, plan, organizaciju, vođu..... nešto.
Ja nisam od onih koje nosi stihija, trebaš mi nešto konkretno ponuditi da bih te slijedila.
.
Dr. Kuca

#14920 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dr. Kuca »

Styling wrote:
Paranoid wrote:
Styling wrote:
Da bi mene, a i većinu građana koji nisu bili na protestima ti isti protesti privukli bilo je potrebno da vidim pokret, ideju, program, plan, organizaciju, vođu..... nešto.
Ja nisam od onih koje nosi stihija, trebaš mi nešto konkretno ponuditi da bih te slijedila.
.
Evo ja cu te zaposliti slijedi me :D .
Banksy

#14921 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
JoseMujica wrote:
VjecitiStudent wrote:Nemojte mi reći da žalite što se nije pojavio neki vođa poput Darke Brkana ili Demira Mahmutčehajića, sa vrlo jasnim, SDP-ovim ciljevima?
a Nihad? :shock: zlobniće jedan džeš Nikija zaboaviti :D
E da, Nihad, pojačan vječitim savjetnikom, Zlatkom Hadžidedićem, sa vrlo jasnim SBiH-ovskim ciljevima.
... koji nam se nakon decenije šutnje, onih najžešćih dana slučajno ukazao u nekoliko TV emisija kao ''tumač'' protesta.

(I koji je uvijek, čak i kad je bio SBiH, zapravo bio SDP, kao i šef mu, Safet Halilović.)
Styling

#14922 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

Dr. Kuca wrote:
Styling wrote:
Paranoid wrote:
.
Evo ja cu te zaposliti slijedi me :D .
Fahrudiiine, jesi li to ti? :mrgreen:
Sarkazam

#14923 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Sarkazam »

Jel ga ono Aldin Širanović :run:
insomnia78

#14924 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by insomnia78 »

http://www.vidiportal.ba/novosti/drtvo/ ... pustio-bih
Ahahaha