INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#14876 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Danas na putu za Berlin, udjem u dva tri njemacka marketa, cijene 50 do 100% nize nego u beiha.
n+1

#14877 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

tarowik336 wrote: 05/10/2023 22:12
n+1 wrote: 05/10/2023 22:08 Ne znači, nego prosječna osoba, baš kao i ti u ovom primjeru, pogrešno razumije šta inflacija znači, i šta mjeri.
Pa dobro, ajde, objasni podrobnije šta mjeri.

Uvijek kad u vijestima čujem novosti o inflaciji, spominje se potrošačka košarica. Šta je ovo moje ako nije prosječna potrošačka košarica :?
Potrošačka korpa se spominje u kontekstu parametra koji objavljuje Savez sindikata (sindikalna potrošačka korpa) i nema veze sa inflacijom. Inflacija mjeri opći rast cijena, koji ne uključuje samo artikle koji su tebi bili na računu, ili koji se uopće mogu naći u prodavnici, nego i takve "cijene" kao što su stanarina, prevoz, komunalije, tehnika, kultura, sport, restorani, itd.

Tvoj račun, pretpostavljam, mahom uključuje hranu, pa bi ga trebalo porediti sa CPI indeksom hrane, a koji tipično pokazuje višu inflaciju od opće stope inflacije. Mrsko mi je sada gledati, ali mislim da je zvanična stopa inflacije hrane u jednom trenutku išla preko 20%. Ali kako ti imaš, vjerovatno, i druge kućne potrepštine (spominješ Pronto), onda ni to nije posve adekvatno poređenje.

Druga stvar koja zbunjuje ljude jeste činjenica da se inflacija posmatra tipično na godišnjoj razini. Ljudi u svojoj glavi porede skok cijena u odnosu na pred-inflacijsko vrijeme (tj. 2020. godinu). Ili neki arbitrarni period, recimo u odnosu na 2021. godinu kada su zapamtili cijene određenih artikala. Cijena hrane možda i jeste prosječno skočila 40% u odnosu na tada, ali kako inflacija mjeri godišnju promjenu, onda će ti reći koliko su cijene porasle u odnosu na ovaj period prošle godine, a ne u odnosu na 2020.

Neki dan sam na drugom mjestu pisao: inflacija za 2022. bila je nešto preko 14%. Inflacija avgust '22 - avgust '23 je nešto preko 4%. Oboje je tačno. Kao što je tačno da u oba posmatrana perioda cijena hrane porasla više od te opće stope. I kao što je tačno da je cijena hrane u cijelom inflatornom periodu (kumulativno) porasla još više.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14878 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 05/10/2023 22:23 Danas na putu za Berlin, udjem u dva tri njemacka marketa, cijene 50 do 100% nize nego u beiha.
Ma tebi su placali da uzimas stvari :D
dječak sa šibicama

#14879 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Primjetio sam da je domace mlijeko palo dobro ispod 2 km, ali uvozno jos uvijek nije.

Mada sve nije uvozno, koliko znam Megle se puni u BiH. Dukat?

Ono sto je zanimljivo, u outlet marketima to isto mlijeko ide za marku ipo mislim ono 2,8%, i nije pri kraju roka. Ocigledno marza odokativno 70% :bih:

Puretinu kupim u Hosi neki dan, 11,90 zabatak sa kosti. Prije toga bila 15, a prije toga 13. Kako koja tura dodje, tako se cijena seta po nekoliko maraka gore dole.
akcija007

#14880 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Dukat mlijeko je iz Gradačca (nije iz Zagreba za nase trzoste)
Hakiz

#14881 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 05/10/2023 22:23 Danas na putu za Berlin, udjem u dva tri njemacka marketa, cijene 50 do 100% nize nego u beiha.
Kako 100 %? Ako nešta košta u BiH 20 KM, 100 % niža cijena znači da u Njemačkoj košta 0. A to je, valjda, nemoguće.
Hakiz

#14882 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 05/10/2023 22:35 Primjetio sam da je domace mlijeko palo dobro ispod 2 km, ali uvozno jos uvijek nije.

Mada sve nije uvozno, koliko znam Megle se puni u BiH. Dukat?

Ono sto je zanimljivo, u outlet marketima to isto mlijeko ide za marku ipo mislim ono 2,8%, i nije pri kraju roka. Ocigledno marza odokativno 70% :bih:

Puretinu kupim u Hosi neki dan, 11,90 zabatak sa kosti. Prije toga bila 15, a prije toga 13. Kako koja tura dodje, tako se cijena seta po nekoliko maraka gore dole.
Vindijino mlijeko 1,5 mm košta 1,95 KM. 1% mm košta 1,85. I uvozno je ispod 2 KM.
mayab

#14883 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by mayab »

tarowik336 wrote: 05/10/2023 22:01 Ljudi moji, da vam ispričam jednu istinitu priču.

Imam jednu sobu zabačenu u ćošku kuće u koju rijetko ko svraća, ali uglavnom služi kao neka ostava za odložit stvari itd.

Neki dan nešto pospremao i usisavao, kadli jedna kesa stoji u ćošku. Jebote otkad to tu stoji, i zaboravio sam da sam je ostavio. Pogledam šta je unutra, kad ono onaj Pronto sprej za čiščenje drveta i jedan dugačak račun. Povirim na račun, a ono račun iz Konzuma. Jedan veliki dugački račun kojim se podmirilo sve u kući na možda mjesec dana. Sve se povadilo iz kese i odavno potrošilo, jedino ostao u njoj ovaj Pronto jer nije trebao nikome. Pogledam koliko je star račun, kadli ono taman točno godinu dana (+/- 10-ak dana).

E reko odlično. Mislim se u sebi, sad ću otić u točno taj isti Konzum s tim računom u ruci i pogledat ću kakve su cijene sada. I eto, ne budi lijen, uzmem ja list papira i odem tamo, i fino polako od artikla do artikla, iduć redom po računu. I zapisujem sebi trenutne cijene, a stare cijene imam na računu. Pošto ima puno toga, ne mogu ništa izračunat na brzinu nego sam ponio sa sobom kući, pa onda polako jedan po jedan artikal zbrajat na digitron i izračunat prosjek.

I to sam evo baš večeras i napravio. I šta mislite koji broj sam dobio? Dobio sam da je sve u prosjeku skuplje za 41% nego što je bilo u istoj trgovini u ovo doba prošle godine.

Znači kupovna moć za prosječnog čovjeka koji živi u BiH je opala za 41% unutar zadnjih godinu dana.

A bilo je na računu stvarno svašta, krpa za prat suđe, deterdžent, čokolino, mlijeko, jogurt, čokolada, ma svašta...

Imam sad dva pitanja.

Prvo, kakvi su službeni podaci Federalnog Zavoda za statistiku i slažu li se s mojim izračunom? Jer ako kažu da je realna inflacija manja od 41%, znači da vas lažu ili da koriste krivu metodu izračuna.

Druga stvar, da li mislite da su plaće u FBiH unutar zadnjih godinu dana narasle u prosjeku za 41%? Da li čovjek koji je prošle godine u ovo doba imao 1000 maraka netto sada ima barem 1400 maraka netto? Prate li u globalu plaće svojim rastom brzinu rasta inflacije?
Odlično , to je zaista mjerodavno poređenje :thumbup:
Ja sam već odavno , ali ono "odokativno" , smatrao da imamo poskupljenje svega za nekih 40-50 % , to tvoje definitivno potvrđuje moje grube procjene!
Pri tome, meni podigli platu za cca 6% , eto još sam dobro prošao,
a najveći mi je dobitak što sam se početkom godine riješio rate kredita od 250 KM :mrgreen:
Apropo poskupljena od 40-50 % , priča jučer jedna kolegica , uplatila u crkvi misu za nekog umrlog rođaka, valjda godina dana , kaže prije bilo 20 KM, a sada bogme 30 KM :lol: ....jbga rat u Ukrajini :mrgreen:
Ozimician

#14884 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

n+1 je davao vrhunske komparativne podatke o inflaciji i rastu plata po odredjenim zemljama, cak je odradio odlicno direktno poredjenje BiH i DE, ali narodu mrsko citati.

I da, rat u Ukrajini svi mi placamo, BiH dosta indirektno, ali placa.
Last edited by Ozimician on 06/10/2023 09:14, edited 1 time in total.
breuer

#14885 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by breuer »

Ozimician wrote: 06/10/2023 09:12 n+1 je davao vrhunske komparativne podatke o inflaciji i rastu plata po odredjenim zemljama, cak je odradio odlicno direktno poredjenje BiH i DE, ali narodu mrsko citati.
vidi se da čovjek piše profi, dok mi ostali laprdamo i nagađamo...
Ozimician

#14886 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Naravno, u kalkulaciju inflacije ulaze mnoge stvari na koje skoro niko ne obraca paznju.

Plastican primjer - ako si 5GB interneta placao 10 KM, a sad si dobio za isti novac 10GB interneta (na tom artiklu imas negativnu inflaciju - deflaciju).

Racunanje bazne inflacije (koja je redovno niza od prosjecne) npr. izostavlja cijene u supermarketima i benzinskim pumpama (roba koja je je podlozna brzim i cestim promjenama cijene).
A narod najvise inflaciju percipira upravo kroz te cijene i u tim segmentima svakako da je inflacija veca od prosjecne.
n+1 je objasnio i zasto je inflacija u Svicarskoj ostala niska (upravo iz slicnih razloga).

Kad vijesti objave podatak o "padu inflacije" - to ne znaci da cijene padaju, nego da rastu i dalje, ali sporije.
Tek kad imas negativnu inflaciju (dakle kad brojevi idu u minus), tad mozes ocekivati neki pad cijena. Ekonomski takodjer losa stvar kao i visoka inflacija.
Ci-Nick

#14887 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

n+1 wrote: 05/10/2023 22:31
tarowik336 wrote: 05/10/2023 22:12

Pa dobro, ajde, objasni podrobnije šta mjeri.

Uvijek kad u vijestima čujem novosti o inflaciji, spominje se potrošačka košarica. Šta je ovo moje ako nije prosječna potrošačka košarica :?
Potrošačka korpa se spominje u kontekstu parametra koji objavljuje Savez sindikata (sindikalna potrošačka korpa) i nema veze sa inflacijom. Inflacija mjeri opći rast cijena, koji ne uključuje samo artikle koji su tebi bili na računu, ili koji se uopće mogu naći u prodavnici, nego i takve "cijene" kao što su stanarina, prevoz, komunalije, tehnika, kultura, sport, restorani, itd.

Tvoj račun, pretpostavljam, mahom uključuje hranu, pa bi ga trebalo porediti sa CPI indeksom hrane, a koji tipično pokazuje višu inflaciju od opće stope inflacije. Mrsko mi je sada gledati, ali mislim da je zvanična stopa inflacije hrane u jednom trenutku išla preko 20%. Ali kako ti imaš, vjerovatno, i druge kućne potrepštine (spominješ Pronto), onda ni to nije posve adekvatno poređenje.

Druga stvar koja zbunjuje ljude jeste činjenica da se inflacija posmatra tipično na godišnjoj razini. Ljudi u svojoj glavi porede skok cijena u odnosu na pred-inflacijsko vrijeme (tj. 2020. godinu). Ili neki arbitrarni period, recimo u odnosu na 2021. godinu kada su zapamtili cijene određenih artikala. Cijena hrane možda i jeste prosječno skočila 40% u odnosu na tada, ali kako inflacija mjeri godišnju promjenu, onda će ti reći koliko su cijene porasle u odnosu na ovaj period prošle godine, a ne u odnosu na 2020.

Neki dan sam na drugom mjestu pisao: inflacija za 2022. bila je nešto preko 14%. Inflacija avgust '22 - avgust '23 je nešto preko 4%. Oboje je tačno. Kao što je tačno da u oba posmatrana perioda cijena hrane porasla više od te opće stope. I kao što je tačno da je cijena hrane u cijelom inflatornom periodu (kumulativno) porasla još više.
Vodim neku tabelu troškova domaćinstva pa pod stavkom hrana i kućne potrepštine, dakle sve ono što platim u konzumu, pijaci, mesnici, DM-u ide u istu rubriku,.. je iznosila za tri člana u 2021. cca 1.018 KM mjesečno u 2022. 1152 KM mjesečno ( +13%) i ovih 9 mjeseci 2023. preko 1230 KM (+7). Dakle istina da u posljednje vrijeme nešto pažljivije trošim i da manje hrane završi u smeću ali u prosjeku poskupljenje u tom periodu nije iznad 25%.

Moji ukupni troškovi domaćinstva su neznatno veći jer manje trošim na godišnje odmore i odjeću.
Realno bi se moglo reći da je prosječna plata u posljednjih tri godine rasla par procenata više od troškova života.
Pa kad vidim kakva se auta voze po Zenici koja važi za siromašnu,.. i nije nam tako loše. :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14888 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

ja znam da od 1.7.2020 nisam ni marke ustedio
eto
neki dan sam kupio ves masinu od kesa ustedjenog u 2019
to je posljednja godina koja je bila dobra
vjerujem da je većini ljudi na planeti isto
Ci-Nick

#14889 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Truba wrote: 06/10/2023 09:48 ja znam da od 1.7.2020 nisam ni marke ustedio
eto
Ti si dobar,.. ja od 2009. trošim iznad prihoda,.. o minusu bolje da ne govorim :lol:
Sanjarko

#14890 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Javlja mi jutros da ce struja izgleda da poskupi? Na onim blic RSS atom vijestima, nisam ulazio u full clanak.
Sanjarko

#14891 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

eto
Ja imam nesto za opremu opet ustedzeno ali ne bi imao da mi ne dadne niko nista, a nije neki iznos ali meni jest, mogu dzojstika 2, 3 mozda i 4 kupiti od tih para.

Ne ove skuplje dzojstike nego ove mid range cijenom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14892 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

eto
Koju si masinu uzeo
dječak sa šibicama

#14893 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Hakiz wrote: 06/10/2023 01:39
Kako 100 %? Ako nešta košta u BiH 20 KM, 100 % niža cijena znači da u Njemačkoj košta 0. A to je, valjda, nemoguće.
Kod njih su cijene u eurima, dakle nije 0 km vec je -20 km znaci kupis nesto i oni tebi plate na kasi jos razliku u cijeni.

Apropo struje, pa naravno da ce poskupiti, vec su ovi strucni sto sve znaju na klixu zakmecali kako imamo najjeftiniju struju u Europi (osim Srbije :lol: ) i da EPBiH posluje sa velikim gubicima :sad: pa ce cijena za nas sto samo laprdamo, ocekivano i opravdano ici gore. Samo da nam Bicakcic i Jerlagic ne posluju sa minusima, nedo Bog :bih:
Truba

#14894 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Ci-Nick wrote: 06/10/2023 09:51
eto
Ti si dobar,.. ja od 2009. trošim iznad prihoda,.. o minusu bolje da ne govorim :lol:
ja još nisam krenuo trošiti ko ganić i bakir 1993 :D
Truba

#14895 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 06/10/2023 09:59
eto
Koju si masinu uzeo
istu ko prošli put jer su me majstori zajebali i uzidali mašinu tako sam se plašio da ne može stati a bila je opcija da se mora lavabo izvaliti i oni ventili u zidu da prođe

indesit
dječak sa šibicama

#14896 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ja sam prosli mjesec ustedio cirka 300 km, slavili smo do ranih jutarnjih sati, i sve potrosili.
Truba

#14897 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

ja sam prosli mjesec bio u minusu
ne na računu nego 50 km više potrošio od zarađenog
nema tu više ni olx ni facebopk prodaja sve stalo
dječak sa šibicama

#14898 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Salu na stranu, neki dan nas 4 u restoranu, nista posebno jedan od restorana u IS, cetiri neka obroka i par pica, 90 km ceh.
Sto je najsmjesnije, za tih 90 km sto zvuci jelte velik iznos ovako na prvu, u prodavnici odavno ne mozes kupiti hrane za vise od tri dana. I tih stotinjak km je i dalje veliki novac za ogromnu vecinu gradjana, jer su plate jako niske u prosjeku.

Inace primjecujem da je dosta manje ljudi u restoranima nego prije cetiri pet godina. Racunam mimo sezone koja ukljucuje dijasporu+arapi. U ovom lokalu prije nekoliko godina vikendom nisi mogao bas tako lako uhvatiti mjesto u basti u toplim septembarskim danima, sada dva tri stola zauzeta ostalo prazno.

Ekonomski tigar.
dječak sa šibicama

#14899 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Truba wrote: 06/10/2023 10:11 nema tu više ni olx ni facebopk prodaja sve stalo
To je fakat, sjecam se kad sam prodavao stare telefone, ono kupis novi pa aktualni prodas, kupca nadjem sad pa sad. Prije pola godine oglasim Redmi note, niko se ne javlja, na kraju ga tetki poklonio.

Sad oglasio neku jaknu, dobio izvana meni mala pa da izvucem pare jer je kao neka marka, jave se samo oni sto bi platili pola cijene. Nece to niko kupiti po realnoj cijeni.
Truba

#14900 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

po 200 300 se uzimalo mjesecno na pik
ili zarada ili vraćanje uloženog nebitno
ali taj mjesec je ulaz bio 200-300

sad 0

isto radim

očito promjena prioriteta navike u kupaca
Post Reply