Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#14851 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote: 21/01/2021 12:19
wewa wrote: 21/01/2021 12:16
Hakiz wrote: 21/01/2021 12:08

Pa, ne možeš ni pitagorinu teoremu napraviti svježijom, možeš je samo ponoviti onome ko ju je zaboravio i naučiti one koji je još nisu naučili.

Žene davno sve rekle, sve se već zna, šta onda ovdje raspravljamo :mrgreen:
pa kad nas ne shvatate ozbiljno. jos ne.
ali rastu brojke! zene nadiru!
spasavaj se ko moze.
:evil:
Cunami žena.
Hakiz

#14852 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote: 21/01/2021 14:33
piupiu wrote: 21/01/2021 14:12
wewa wrote: 21/01/2021 12:31

tacno mi dodje da napravim majicu s likom Sabine Cudic :lol:
Više njih... i podijeliš ih nanama u mahali! :D :lol:

(Jesu li ono bile neke majice sa Sebijinim likom u predizbornoj?)
majice, transparenti, flasirana voda, junejmit!

ovo bi moglo biti kolosalno! :lol:
Meni ne bi smetali sa Sabininim likom. Samo je u zadnje vrijeme... Neka budu slike otprije koju godinu.

Ne bunim se ni na ogranak feminizma koji se zove "No bra movement".

Može se i u tom feminizmu probrati ponešto.
Škobo Habu

#14853 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

ExNihilo wrote: 21/01/2021 11:37 Sinoć na N1 gost Haris Pašović. Uhvatio me krinđ koliko se čovjek pravda i izvinjava što je profesor na Akademiji i muškarac, a novinarka juriša s imbecilnim pitanjima tipa koliko ste i vi krivi jer u vašim predstavama/filmovima ima ženske golotinje. :lol:

Podsjetilo me na birvaktile kad se prosječan musliman morao izvinjavati što je musliman.
Problem je što gomila tih borkinja za prava žena, od kolumnistica, književnica, umjetnica do urednica na TV kućama, zapravo i ne znaju šta one uopšte potenciraju - moderni feminizam ili tradicionalne vrijednosti.

To kada muškarac potencira žensku golotinju na sceni on to, pa tako paušalnim proklamacijama, radi iz nekakvih skrivenih pobuda u kojima su gole žene samo sredstvo nekih njegovih inhibicija.No, kada to rade žene, onako javno, kao što je to naveo Malboro Gold sa Femenom, koje su sise poturale od Davosa, preko Moskve i Pariza, boreći se na taj način i protiv uloge Crkve, patrijarhata ili globalnog kapitalizma, onda su te sise - legitimno oružje.

Sve su svemu, sve dok se muškarac tim sisama ne navodi, one u svim ostalim varijantama trebaju da prkose ostatku svijeta.

Nisam gledao Pašovića, ali N1 je poznat po gore navedenom primjeru voditeljki koje su u sukobu sa samim sobom, odnosno da ne znaju šta žele i u kom svijetu žele da žive. Tradicionalnom ili liberalnom. Prije dvadeset godina takvim imbecilnim pitanjima su Pašovića zasipali iz "Ljiljana", "Safa" i sličnih stranačkih glasila, danas to rade sa jedne televizije tipa N1!?

Sjetimo se onomad rahmetlije Ibrišimovića koji je lamentirao nad spomenikom ispred Ekonomskog fakulteta tražeći da se pokrije njegova ćuna.
Smatrao je to uvredom za javni moral. Ili onda kada se objavio plakat za MESS na kojim se bila gola ljudska torza.

Mislim, mi smo došlo do tog nivoa da Pašovića napadaju neke kvazi-osvještene voditeljke zbog golotinje, dok dežurni bošnjački moralisti po tom pitanju gledaju svoja posla.

Smiješno.
ExNihilo

#14854 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

piupiu wrote: 21/01/2021 14:20
ExNihilo wrote: 21/01/2021 14:12
piupiu wrote: 21/01/2021 14:10

Ali to je institucija koju i on predstavlja - i ona njega. To je mali krug ljudi koji se bori oko male količine novaca... i pedagoška institucija, posljedice mogu biti dalekosežne.
Po toj logici musliman se treba izvinjavait za ISIS jer je to religija koju i on predstavlja.
Ne bih rekla. Ovo su konkretne stvari, posao, egzistencija, godine uloženog rada, aktivno učešće u javnom životu (prošle je godine na festivalu koji je Pašović organizovao i sam vodio tribinu o zlostavljanju žena u javnom prostoru, sad ima situaciju kao član kolektiva u instituciji u kojoj radi), svakodnevni intelektualni angažman... usput, on ima i medjunarodni angažman.
Čuj ovo su konkretne stvari. :D A terorizam nije konkretan?

Evo ti dva scenarija. Prvi, ti si muslimanka, sjediš sa kolegicom kojoj su u ime islama ubili dijete. Da li ćeš se izviniti njoj i svim žrtvama? Ako ne, objasni mi razliku između identiteta muslimana, u tom slučaju, i identiteta muškarca, u slučaju Pašović.

I drugi scenario, radiš u firmi u kojoj se direktor bavi finansijskim kriminalnom, ali nemaš pojma o tome. Stvar izbije u javnost, ti osudiš praksu, međutim hoćeš li se izviniti jer si dio organizacije? Ako ne, objasi mi razliku između pripadnosti organizaciji u tom slučaju i slučaju Pašović.

Pa eto. :D
ExNihilo

#14855 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Škobo Habu wrote: 21/01/2021 15:03
ExNihilo wrote: 21/01/2021 11:37 Sinoć na N1 gost Haris Pašović. Uhvatio me krinđ koliko se čovjek pravda i izvinjava što je profesor na Akademiji i muškarac, a novinarka juriša s imbecilnim pitanjima tipa koliko ste i vi krivi jer u vašim predstavama/filmovima ima ženske golotinje. :lol:

Podsjetilo me na birvaktile kad se prosječan musliman morao izvinjavati što je musliman.
Problem je što gomila tih borkinja za prava žena, od kolumnistica, književnica, umjetnica do urednica na TV kućama, zapravo i ne znaju šta one uopšte potenciraju - moderni feminizam ili tradicionalne vrijednosti.

To kada muškarac potencira žensku golotinju na sceni on to, pa tako paušalnim proklamacijama, radi iz nekakvih skrivenih pobuda u kojima su gole žene samo sredstvo nekih njegovih inhibicija.No, kada to rade žene, onako javno, kao što je to naveo Malboro Gold sa Femenom, koje su sise poturale od Davosa, preko Moskve i Pariza, boreći se na taj način i protiv uloge Crkve, patrijarhata ili globalnog kapitalizma, onda su te sise - legitimno oružje.

Sve su svemu, sve dok se muškarac tim sisama ne navodi, one u svim ostalim varijantama trebaju da prkose ostatku svijeta.

Nisam gledao Pašovića, ali N1 je poznat po gore navedenom primjeru voditeljki koje su u sukobu sa samim sobom, odnosno da ne znaju šta žele i u kom svijetu žele da žive. Tradicionalnom ili liberalnom. Prije dvadeset godina takvim imbecilnim pitanjima su Pašovića zasipali iz "Ljiljana", "Safa" i sličnih stranačkih glasila, danas to rade sa jedne televizije tipa N1!?

Sjetimo se onomad rahmetlije Ibrišimovića koji je lamentirao nad spomenikom ispred Ekonomskog fakulteta tražeći da se pokrije njegova ćuna.
Smatrao je to uvredom za javni moral. Ili onda kada se objavio plakat za MESS na kojim se bila gola ljudska torza.

Mislim, mi smo došlo do tog nivoa da Pašovića napadaju neke kvazi-osvještene voditeljke zbog golotinje, dok dežurni bošnjački moralisti po tom pitanju gledaju svoja posla.

Smiješno.
Ali to smo vidjeli jučer u raspravi. Ako insistiraš da nema golotinje, bit će da forsiraš patrijarhalne vrijednosti po kojima žena mora biti zakucana u 4 zida i ne smije pokazati tijelo. Ako insistiraš da ima golotinje, bit ćeš da koristiš patrijarhalne vrijednosti da je skineš.

Anything goes i ne možeš biti u krivu, a ideologija uvijek samu sebe opravda. Već sam navodio Freudovu teoriju koja je imala sličan problem, zbog čega i jeste diskreditovana u naučnim krugovima. Ako mrziš žene, to je zato što te majka nije voljela, ali ako ih idealiziraš, pa opet isto. I tako možeš svaki fenomen u društvu uklopiti u ideološke gabarite.
Hakiz

#14856 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

ExNihilo wrote: 21/01/2021 15:11
Škobo Habu wrote: 21/01/2021 15:03

Smiješno.
Ali to smo vidjeli jučer u raspravi. Ako insistiraš da nema golotinje, bit će da forsiraš patrijarhalne vrijednosti po kojima žena mora biti zakucana u 4 zida i ne smije pokazati tijelo. Ako insistiraš da ima golotinje, bit ćeš da koristiš patrijarhalne vrijednosti da je skineš.

Anything goes i ne možeš biti u krivu, a ideologija uvijek samu sebe opravda. Već sam navodio Freudovu teoriju koja je imala sličan problem, zbog čega i jeste diskreditovana u naučnim krugovima. Ako mrziš žene, to je zato što te majka nije voljela, ali ako ih idealiziraš, pa opet isto. I tako možeš svaki fenomen u društvu uklopiti u ideološke gabarite.
Ne razumiješ ti to. Kada je ženska golotinja u pitanju to može samo ako je žena skine. Recimo, Erika Lust.
ExNihilo

#14857 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Pa ništa onda, zabranit ćemo muškarcima da budu režiseri, ginekolozi, profesori, i tako dalje. Towards a feminist utopia. :D
Hakiz

#14858 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Eto, vidiš kako se može izaći na pravi put.
dale cooper

#14859 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Red Pill Lonely Hearts Club. :mrgreen:
wewa

#14860 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

dale cooper wrote: 21/01/2021 15:45 Red Pill Lonely Hearts Club. :mrgreen:
you cruel, cruel creature! :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#14861 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Joj, znaš na koga mi ličiš tako.

Danas na Al Jazeeri intervju sa Andreom Rieuom. I kaže mu novinarka da ga optužuju kako od klasične muzike pravi diznilend.

On kaže, baš me briga, i meni je muka od elitista, klasična muzika ne treba biti rezervisana samo za visoko obrazovane, bogate uglavnom bijelce.

Pa tako i ti, ti si iznad muških problema, elita, razumiješ stvari koje obični smrtnici muškarci ne kontaju.

Nije ti to loše, taj pristup može pomoći da se okružiš ženama kojima povlađuješ.

Hej, u ljubavi (odvajanju žena i prikupljanju oko sebe) i ratu (protiv muške konkurencije) sve je dozvoljeno.
ExNihilo

#14862 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

A dobro, kad nemaš šta reći na temu, uvijek se možeš kreveljiti.
dale cooper

#14863 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Image

Cry me a river. :mrgreen:
MarlboroGold

#14864 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hoće li kod tebe kad na avataru biti muškarac osim Dale Coopera? :mrgreen:
MarlboroGold

#14865 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 21/01/2021 14:10
MarlboroGold wrote: 21/01/2021 13:52 Stvar je u tome što nema potrebe da se on izvinjava pogotovo što on najvjerovatnije nema oraha u džepu.
Ali to je institucija koju i on predstavlja - i ona njega. To je mali krug ljudi koji se bori oko male količine novaca... i pedagoška institucija, posljedice mogu biti dalekosežne.
Pa to je problem kad se skreće sa individualne odgovornosti ka kolektivnoj i to je veoma opasno. Kad novinarka na osnovu jednog slučaja koji se trenutno mota po vijestima daje sebi za pravo da pita skroz drugu osobu koja se bavi istim zanimanjem koliko ste i vi krivi jer u vašim predstavama/filmovima ima ženske golotinje je u najmanju ruku neozbiljno i amaterski, ali ujedno i witch-hunterski dovodeći gosta u nelagodnu situaciju.

Empatija prema žrtvama se može izraziti i na način da ne srozavaš sebe i svoje zanimanje na takav način samo kako bi udovoljio osobi s druge strane koja je već unaprijed formirala sud o tebi i tvom zanimanju.
dale cooper

#14866 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 21/01/2021 16:38 Hoće li kod tebe kad na avataru biti muškarac osim Dale Coopera? :mrgreen:
Biće, kad mi bude ćejf. :D Osim toga već ih je i bilo. :D
Juni

#14867 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Juni »

Šta se bolan pravite glupi!
Nije problem golotinja na filmu i predstavama kao takva ( mada lično nisam ljubitelj), nego prisiljavanje nekoga da se skine (uslovljavanjem, dovođenjem pred svrsen čin ), ili korištenje takvih scena za (seksualno) iživljavanje nad žrtvom od strane glumca, ili režisera (ili pak reziserke! Procitah jedan takav slučaj gdje je snimatelj koji je bio muskarac shvatio situaciju i uzeo u zaštitu žrtvu ).
I da, ovaj pokret sa golim sisama ne kontam u potpunosti, ali nebitno: žene masu SVOJIM sisama, dobrovoljno!
Ovo što se dešavalo, izgleda godinama, na ASU je skandalozno, jbt kao da je audicija za Crazy Horse , a ne za UMJETNIČKU akademiju!Ako trebaju potvrdu da imaju ravnu kičmu, valjda treba potvrda od doktora, eventualno. Mada mi je i to upitno: Šta to znači, da osoba koja je u kolicima npr. ne može biti dobar glumac? Šta je sa Nerminom Tulicem onda? Ili ovo premjeravanje kao životinja važi samo za glumice?
Strašno su pali u mojim očima, stvarno sam mislila da je to respektabilna institucija u kojoj rade i koja odgaja buduće umjetnike i intelktualce.
Hakiz

#14868 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Nema veze.
Hakiz

#14869 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Juni wrote: 21/01/2021 17:04 Šta se bolan pravite glupi!
Nije problem golotinja na filmu i predstavama kao takva ( mada lično nisam ljubitelj), nego prisiljavanje nekoga da se skine (uslovljavanjem, dovođenjem pred svrsen čin ), ili korištenje takvih scena za (seksualno) iživljavanje nad žrtvom od strane glumca, ili režisera (ili pak reziserke! Procitah jedan takav slučaj gdje je snimatelj koji je bio muskarac shvatio situaciju i uzeo u zaštitu žrtvu ).
I da, ovaj pokret sa golim sisama ne kontam u potpunosti, ali nebitno: žene masu SVOJIM sisama, dobrovoljno!
Ovo što se dešavalo, izgleda godinama, na ASU je skandalozno, jbt kao da je audicija za Crazy Horse , a ne za UMJETNIČKU akademiju!Ako trebaju potvrdu da imaju ravnu kičmu, valjda treba potvrda od doktora, eventualno. Mada mi je i to upitno: Šta to znači, da osoba koja je u kolicima npr. ne može biti dobar glumac? Šta je sa Nerminom Tulicem onda? Ili ovo premjeravanje kao životinja važi samo za glumice?
Strašno su pali u mojim očima, stvarno sam mislila da je to respektabilna institucija u kojoj rade i koja odgaja buduće umjetnike i intelktualce.
BIo je i onaj skandal u Tuzli kada je profesor sa čini mi se Pravnog fakulteta u Sarajevu koji je i tamo predavao seksom naplaćivao ocjene studenticama. Ili je čak bilo nekoliko profesora.

Na kraju balade je kažnjen bio vozač koji mu je namještao cure, profesoru se nije ništa desilo.

A danas taj slučaj više ni feministkinje ne spominju.

I njima dosadio.
Hakiz

#14870 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

sherbett wrote: 21/01/2021 17:44
Hakiz wrote: 21/01/2021 15:56
Joj, znaš na koga mi ličiš tako.

Danas na Al Jazeeri intervju sa Andreom Rieuom. I kaže mu novinarka da ga optužuju kako od klasične muzike pravi diznilend.

On kaže, baš me briga, i meni je muka od elitista, klasična muzika ne treba biti rezervisana samo za visoko obrazovane, bogate uglavnom bijelce.

Pa tako i ti, ti si iznad muških problema, elita, razumiješ stvari koje obični smrtnici muškarci ne kontaju.

Nije ti to loše, taj pristup može pomoći da se okružiš ženama kojima povlađuješ.

Hej, u ljubavi (odvajanju žena i prikupljanju oko sebe) i ratu (protiv muške konkurencije) sve je dozvoljeno.
:lol: zlocest si
I ne znaš koliko.
Škobo Habu

#14871 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Juni wrote: 21/01/2021 17:04 Šta se bolan pravite glupi!
Ja stvarno ne razumijem da neko nekoga može natjerati na nešto protivno njegovoj volji, pogotovo kada je riječ o glumi i filmskoj umjetnosti.

Ako se neka uloga kosi sa nečijim moralnim kodeksom, uvjerenjem ili religijskom pripadnošću, onda ne postoji taj reditelj koji te može natjerati da radiš ono što ne želiš.
Zašto će nam onda tolike "javne ličnosti", posebno glumci, koji nam putem medija laprdaju o umjetnosti i umjetničkim dometima, o njezinom smislu koji mora uvijek da propituje krajnje granice jednog društva, pa ako treba i da otvoreno šokira kada ne postoji nikakva druga opcija u raskrinkavanju društvenih tabua.

Ovakvom postavkom sami glumci postavljaju granice svom umjetničkom angažmanu. Imam osjećaj da se mi, u biti, vraćamo u doba konzervatizma, i to onoga suptilnog, ako usporedimo današnje doba sa šesdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća kada je filmska industrija golo tijelo, i muško, i žensko, nemilice eksploatisala. Da danas Madonna izjavi javno u eter :"Yes, i like to fuck, i realy like to fuck", bila bi cenzurisana sigurno na društvenim mrežama.
ExNihilo

#14872 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Nije to konzervatizam, nego je riječ o kulturi hipermoralisanja, koja uvijek ide pod ruku politika identiteta. Diskurs koji prati razgovore o ženama, crncima, i LGBT populaciji nužno je obojen pravedničkim apelima na ljudskost i moral kao osovinom svoje argumentacije.

Uostalom, vidljivo je to i na ovoj temi gdje se intelektualni stav uglavnom svodi na hipermoralisanje, pa se umjesto racionalnog diskursa barata frazama tipa imaš li majku, sestru, kćerku, a odbijanje identifikacije sa počiniteljem zločina (zbog koje se Pašović izvinjava, mada ništa nije uradio) izjednačava sa manjkom empatije i ljudskosti.
Hakiz

#14873 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

ExNihilo wrote: 21/01/2021 19:11 Nije to konzervatizam, nego je riječ o kulturi hipermoralisanja, koja uvijek ide pod ruku politika identiteta. Diskurs koji prati razgovore o ženama, crncima, i LGBT populaciji nužno je obojen pravedničkim apelima na ljudskost i moral kao osovinom svoje argumentacije.

Uostalom, vidljivo je to i na ovoj temi gdje se intelektualni stav uglavnom svodi na hipermoralisanje, pa se umjesto racionalnog diskursa barata frazama tipa imaš li majku, sestru, kćerku, a odbijanje identifikacije sa počiniteljem zločina (zbog koje se Pašović izvinjava, mada ništa nije uradio) izjednačava sa manjkom empatije i ljudskosti.
Misliš sa žrtvom zločina?
ExNihilo

#14874 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Hakiz wrote: 21/01/2021 19:48
ExNihilo wrote: 21/01/2021 19:11 Nije to konzervatizam, nego je riječ o kulturi hipermoralisanja, koja uvijek ide pod ruku politika identiteta. Diskurs koji prati razgovore o ženama, crncima, i LGBT populaciji nužno je obojen pravedničkim apelima na ljudskost i moral kao osovinom svoje argumentacije.

Ne, mislim sa počiniteljem. Ako osjećaš empatiju prema žrtvi, osudit ćeš čin i podržati žrtvu. No, da bi se izvinjavao, potrebno je više od empatije, potrebno je da se na neki način osjećaš odgovornim, odnosno identificiraš s počiniteljem.
Hakiz

#14875 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

ExNihilo wrote: 21/01/2021 19:58
Hakiz wrote: 21/01/2021 19:48

Ne, mislim sa počiniteljem. Ako osjećaš empatiju prema žrtvi, osudit ćeš čin i podržati žrtvu. No, da bi se izvinjavao, potrebno je više od empatije, potrebno je da se na neki način osjećaš odgovornim, odnosno identificiraš s počiniteljem.
Aha, nisam skontao smisao. Izvini.

Ali, u tom slučaju izvinjenjem postaješ suodgovoran, saučesnik maltene, kriv si što si muško, a pogotovo u tom trenutku na tom mjestu.
Last edited by Hakiz on 21/01/2021 20:02, edited 1 time in total.
Post Reply