NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BadBoy

#14826 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by BadBoy »

Svi smo mi krivi. Nećemo nikada doživjeti svijest "naroda" da shvatimo da nismo taoci i žrtve i da ne možemo čekati "nekoga da sredi sve" već da moramo sami zasukati rukave i raditi na toj "državi".

Jok, kod nas ljudi po 2-3 godine kopaju da odu odavde, i rukama i nogama, uče jezike, prolaze razne birokratije ali neće da izađe na izbore. Ili neće da utiče na svijest svojih sugrađana.

Pesimizam, apatija i odsustvo vizije.
kloniran

#14827 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by kloniran »

izađeš nja izbore isto, i dalje hljeba nemaš, samo te drugi sad krade
odeš u njemačku, preporodiš se
tako da, bolje je zasukati rukave i otići nego izaći na izbore
drug_profi

#14828 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

Opet će biti hejtanja na moj post, ali ja moram reći da akcize na gorivo nisu losa stvar, ako su pracena sa ogranicavanjem maloprodajne marze i pametnom i namjenskom potrosnjom prikupljenog novca.
Taj novac je do sad trebao da u privredu (investicije) vrati stotinjak miliona maraka, sto bi povecalo i potrosnju stanovnistva i likvidnost privrede te samim ti pokrenulo jos vecu potrosnju i likvidnost, lancani proces koji dize GDP i poboljsava zivot ljudi. Samim tim procesom, ni poskupljenja roba ne bi bila velika ili ih ne bi bilo uopste jer bi se svima povecavao promet.

Umjesto toga, taj novac sad je povucen iz opticaja i stoji na racunima, sto daje potpuno usprotan efekt:
Smanjuje kupovnu moc stanovnistva, podize cijene, smanjuje likvidnost sot onda opet smanjuje kupovnu moc, podize cijene i slijedi lancani ali suprotan proces...

Dakle ja jesam za akcize, ali ne na ovaj nacin. 20-30 maraka mjesecno vise za gorivo ne znaci nista ako ce efekat toga biti da se postigne rast, ali BDP a ne cijena, sto se sada ne desava.
Iskljucivo zahvaljujuci sto u parlamentima sjede ljudi koju su procitali jednu ili dvije knjige u zivotu. I sto ih naftaski lobi ima u dzepu.
Ned071

#14829 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Ned071 »

Slazem se upotpunosti... Ubija sporost...
condy

#14830 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by condy »

Protiv akciza sam i na gorivo, a i na cigare :D
skafiskafsnjak

#14831 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by skafiskafsnjak »

drug_profi wrote:Opet će biti hejtanja na moj post, ali ja moram reći da akcize na gorivo nisu losa stvar, ako su pracena sa ogranicavanjem maloprodajne marze i pametnom i namjenskom potrosnjom prikupljenog novca.
Taj novac je do sad trebao da u privredu (investicije) vrati stotinjak miliona maraka, sto bi povecalo i potrosnju stanovnistva i likvidnost privrede te samim ti pokrenulo jos vecu potrosnju i likvidnost, lancani proces koji dize GDP i poboljsava zivot ljudi. Samim tim procesom, ni poskupljenja roba ne bi bila velika ili ih ne bi bilo uopste jer bi se svima povecavao promet.

Umjesto toga, taj novac sad je povucen iz opticaja i stoji na racunima, sto daje potpuno usprotan efekt:
Smanjuje kupovnu moc stanovnistva, podize cijene, smanjuje likvidnost sot onda opet smanjuje kupovnu moc, podize cijene i slijedi lancani ali suprotan proces...

Dakle ja jesam za akcize, ali ne na ovaj nacin. 20-30 maraka mjesecno vise za gorivo ne znaci nista ako ce efekat toga biti da se postigne rast, ali BDP a ne cijena, sto se sada ne desava.
Iskljucivo zahvaljujuci sto u parlamentima sjede ljudi koju su procitali jednu ili dvije knjige u zivotu. I sto ih naftaski lobi ima u dzepu.
Akcize...pa se na osnovu toga digne novi kredit. E jebale ih takve akcize. Akcize treba valjda da ucine da nam ne treba kredit...
Throttle

#14832 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Throttle »

Da nisu uveli akcize ne bi narod bio zirant za kredit
skafiskafsnjak

#14833 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by skafiskafsnjak »

Throttle wrote:Da nisu uveli akcize ne bi narod bio zirant za kredit
Tako ti dodje....

A mi blejimo ,nista... Eno i Srbi, jucer i danas, po sat vremena blokirali.

Ali Bosnjo nista, samo nek ne puca...
Ned071

#14834 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Ned071 »

Pa ko vam brani? Eto skupite se vi sto kukate, najavite protest policiji, navedite generalije organizatora, obavijestite narod i bujrum... Eto akcije...
skafiskafsnjak

#14835 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by skafiskafsnjak »

Ned071 wrote:Pa ko vam brani? Eto skupite se vi sto kukate, najavite protest policiji, navedite generalije organizatora, obavijestite narod i bujrum... Eto akcije...
Pa evo da se pokrenu stvari, prvi cu auto na sred ceste ostaviti kad trebalo.
Ned071

#14836 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Ned071 »

Al da neko drugi organizuje i bude odgovoran ako se sta desi?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14837 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by bitanga_sa_otesa »

kad se osvjestite u zivotu i shvatite da ste vi tu radi drzave ,a ne drzava radi vas bit ce vam lakse.drzava je tu da vas guli, a ne da vam zanosi muda na krivini.opstaju samo oni koji se snadju i koji se bore za sebe ,ostali samo kukaju cijeli zivot i protestuju....mijenjaju vlast ,a cijeli zivot im isti kurac...
kome god ne valja ili se ne moze nositi sa zivotom u urbanoj sredini uvijek ima ruralna...
poyyy :bih:
deny_s

#14838 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by deny_s »

drug_profi wrote:Opet će biti hejtanja na moj post, ali ja moram reći da akcize na gorivo nisu losa stvar, ako su pracena sa ogranicavanjem maloprodajne marze i pametnom i namjenskom potrosnjom prikupljenog novca.

I 25-30 feninga koje mi uzme ova usr.ana država je za mene puno..
Da se razumimo,plaćati više za gorivo 25-30 maraka u nekoj normalnoj zemlji ne bi predstavljao nikakav problem..
Ovdje bih te pare radije zapalio nego da se stoka na vlasti razbacuje mojim parama
I o kakvom većem GDP-u ,poboljšanju života ljudi pričaš..taman kao da si pao sa marsa pa ne znaš kakvi ne/ljudi vode ovu tkz.državicu
pepeljara

#14839 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by pepeljara »

A novac od novih nameta/akciza jos nije preusmjeren niti ulozen, jer govna ne mogu da se dogovore oko raspodjele.
Throttle

#14840 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Throttle »

Pa zinule guzice da se okoriste a ne mogu se dogovorit koliki je ciji dio
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#14841 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mali_milojica »

condy wrote:
problemnatravunu wrote:Naravno da bi neko trebao to odležati, i zato treba mijenjati vlast
Vlast treba mijenjati iz temelja. Ali, svaka vlast koja bude radit ce ono zasto su izabrani samo ako se bude bojala naroda. Zato i narod treba da se probudi i da izadje na ulicu. Tako to rade vani vidio si u Francuskoj sta su radili.
Slažem se da treba mijenjati vlast.
Ove naše zamjenis Švedskom vlasti,Njemackom,Austrijskom,Holamdskom,kojom god želiš.
sarajevo-x.com

#14842 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by sarajevo-x.com »

Kod nas bi ljudi u 5 sati blokirali a u 6 išli da natoče :mrgreen:
drug_profi

#14843 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

deny_s wrote: I 25-30 feninga koje mi uzme ova usr.ana država je za mene puno..
Da se razumimo,plaćati više za gorivo 25-30 maraka u nekoj normalnoj zemlji ne bi predstavljao nikakav problem..
Ovdje bih te pare radije zapalio nego da se stoka na vlasti razbacuje mojim parama
I o kakvom većem GDP-u ,poboljšanju života ljudi pričaš..taman kao da si pao sa marsa pa ne znaš kakvi ne/ljudi vode ovu tkz.državicu
Da se razumijemo moram ti reci ovako:
ja sam Bosanac, Ostali, ateista, građanin 4-tog reda u svojoj rodnoj drzavi. uz to borac sa 42 mjeseca ratnog staza, odbio USA zeleni karton 1997. jebomesvakmaloumnog....
I sad kazem pisam se na ovu drzavu i na sve konstitutivne u njoj, i na Ostale također, izgorilisvidabogdasvezajednosamnom. samo da mi je djecu poslati negdje...
I ja ti kazem da je akciza na gorivo dobra szvar i nacin da se nesto pokrne nabolje, ali ne na ovaj nacin na koji su to moroni uradili.
Znaci akciza treba, ali treba uz to i ogranicenje marze, brzo reinvestiranje, kontrola maloprodajnih cijena osnovnih namirnica.
Samo onda treba raditi, ali ne stigne se od dzume, od slave, od gospe, male, velike, srednje....
skafiskafsnjak

#14844 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by skafiskafsnjak »

Problem i jeste sto od naseg pdv-a najmanje zive ti sto si ih naveo...

Od naseg pdv-a najvise imaju uhljebi za svoje nerealno visoke plate i nove skupocjene aute.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14845 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

Ovdje su svi pomalo u pravu,.....
Ned071

#14846 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Ned071 »

To je suplja prica. Saberi samo plate ucitelja, vatrogasaca, doktora, policajaca. Saberi koliko kosta gorivo za vozila hitne... To s neba pada jelde?
skafiskafsnjak

#14847 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by skafiskafsnjak »

Ned071 wrote:To je suplja prica. Saberi samo plate ucitelja, vatrogasaca, doktora, policajaca. Saberi koliko kosta gorivo za vozila hitne... To s neba pada jelde?
Da ne zivimo u razlicitim drzavama?
Ne trebam nista sabirati... Treba uhljebima prepoloviti plate jer nista ne rade...a tim doktorima, vatrogascima i ostalima povecati

Edit : odosmo daleko... Poenta je da ja ne vidim napretka od tih akciza... Ispunjavanje uslova za novo zaduzenje ne smatram uspjehom.
vrbas1979

#14848 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by vrbas1979 »

Apsolutno si u krivu.
I prije uvođenja ovih akciza su postojale akcije. Novac je jednostavno nestao. Preko osam milijardi nestalo.
To će ti se desiti i sa većinom novca od novih akciza, budi siguran. Ako su jednom maznuli lovu, ne vidim razloga da to ponove, a sada su se dodatno okuražili, a i zinula je...

A i ove akcize su uveli kako bi se mogli uzimati kredite i zaduživati nas i naše buduće generacije. Doslovno: "Narode, moramo uvesti akcize, poskupiti će vam gorivo (i sve ostalo), kako bi mogli podići kredit koji ćete vi vraćati"

U historiji moderne BiH nije bilo tolikog političkog zajedništva i borbe da se uvedu akcize, što dovoljno govori.

Znači ovima na vlasti je bitan jedino novac i nije bitno kako će do njega doći. Jebe se njima za razvoj, investicije, GDP, život ljudi i sve što si ti nabrojao. Zar stvarno misliš da ovi na vlasti brinu kako građani žive i da im je stalo do njih?
drug_profi

#14849 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

vrbas1979 wrote:

Apsolutno si u krivu.
I prije uvođenja ovih akciza su postojale akcije. Novac je jednostavno nestao. Preko osam milijardi nestalo.
To će ti se desiti i sa većinom novca od novih akciza, budi siguran. Ako su jednom maznuli lovu, ne vidim razloga da to ponove, a sada su se dodatno okuražili, a i zinula je...

A i ove akcize su uveli kako bi se mogli uzimati kredite i zaduživati nas i naše buduće generacije. Doslovno: "Narode, moramo uvesti akcize, poskupiti će vam gorivo (i sve ostalo), kako bi mogli podići kredit koji ćete vi vraćati"

U historiji moderne BiH nije bilo tolikog političkog zajedništva i borbe da se uvedu akcize, što dovoljno govori.

Znači ovima na vlasti je bitan jedino novac i nije bitno kako će do njega doći. Jebe se njima za razvoj, investicije, GDP, život ljudi i sve što si ti nabrojao. Zar stvarno misliš da ovi na vlasti brinu kako građani žive i da im je stalo do njih?
Nisam u krivu vec sam u pravu, jer nisi iznio ni jedan argument protiv.
Navodis nenamjensko trosenje dosadasnjeg novca od akcize. To nije argument protiv akcize, nego argument protiv vlasti koja ne zna i nece da radi svoj posao. Svaka zemlja ima ovaj doprinos iz goriva, samo sto se u zemlji gdje građani misle svojom glavom ne moze to trositi nenamjenski.
noviclan

#14850 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by noviclan »

Rezerva. Valja sipati, a nije pojeftinilo. Kad ce ovi prosvjedi sto su bili u republici srbiji hoce li samo u republici srpskoj ili whole B&H
Post Reply