GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakaljin

#14826 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

StupskaBitanga wrote:na Stupu policija revizori opšte narodno veselje

Neka i treba tako da bude da se narod nauci redu
trambusek88

#14827 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

dresdener78 wrote:Kolega forumaš holowey je u pravu, šta je starije, koka ili jaje...

Svakako najvažniji vid prijevoza jesu tramvaji, tu se mora nešto učiniti da se SMANJI trajanje putovanja odnosno vrlo POVEĆA brzina!

Evo rezultat mojih historijskih istraživanja iz 1960. godine:
Putovanje od Baščaršije do Ilidže trebalo je trajati 25 minuta, od Baščaršije do Čengić Vile 13 minuta i od Marijinog Dvora na Čengić Vilu 6 minuta. Dionicu između Ilidže i Čengić Vile tramvaji su trebali preći za 12 minuta. Dnevni saobraćaj je bio planiran od 4.46 sati ujutro sve do ponoći, u noćnom saobraćaju tramvaji su trebali voziti puno rijeđe.

Linija broj 1 (Baščaršija – Nova željeznička stanica) trebala je saobraćati od 5 sati ujutro sve do ponoći svakih 6 minuta;
Linija broj 2 (Baščaršija – Čengić Vila) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–6 minuta;
Linija broj 3 (Baščaršija – Ilidža) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–9 minuta, tokom noći je ova linija trebala voziti u intervalu od 30 minuta. Tramvajska karta je ovisno o udaljenosti trebala koštati između 15 i 40 dinara.
Dok danas putovanje Baščaršija-Ilidža traje i 50 minuta što je totalna katastrofa, isto dugo traje let za Beograd...

I da se izgrade nove šine i stanice, problem biće na raskrsnicama i semaforima, tramvaji bi trebali imati generalno prednost pred automobilima. Ali zbog prejake auto lobi u Sarajevu mogu zamisliti cirkus koji bi počeo kada bi "pošteni građani" u svojim automobilima bili ograničeni u svojoj vožnji zbog nekih glupih tramvaja.

Isto je pitanje posebne trake, u centru grada bi prostor tramvajske pruge trebao biti SAMO ZA TRAMVAJE odnosno gradske autobuse.
Jer činjenica da na šinama vozi baš svako doprinosi brzom oštećenju i istrošenju tramvajske pruge.
Dresdener pretjera ga i ti bar za 10-12 minuta
Puni krug na liniji 3 je 84 minute računajući odmaranje dok se čeka vrijeme na polazištima, a putovanje od Baščaršije do Ilidže traje možda 38-40

1960 nije bilo ni pola današnjeg Sarajeva, manje je bilo stajališta, nije bilo semafora...
Upravo na semaforima se gubi dosta vremena, ali u špici kad zagužva opet je tramvaj u prednosti.
O'zone
Globalni moderator

#14828 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

kakaljin wrote:
StupskaBitanga wrote:na Stupu policija revizori opšte narodno veselje

Neka i treba tako da bude da se narod nauci redu
Pravda za Stupljane :mrgreen:

Što samo njima red a ovim ostalim kako hoće?
StupskaBitanga

#14829 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Opasno je zaista kako se pretrčava i nerijetko sa djecom trče ko sumanuti preko šina i tri trake
trambusek88

#14830 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

kakaljin wrote:
trambusek88 wrote:Nemojte petljati tramvaje, s kašnjenjima autobusa, minibusa i trolejbusa kojih nema dovoljno.

Tramvaja izađe tačno 48 u saobraćaj od toga 21 tramvaj je na liniji 3 koja ide svako 4 minute. Tramvaji idu u tačno predviđenim terminima a eventualna kašnjenja su neplanirana i mogu biti uzrokovana kvarovima, udesima, nestancima struje, problemima s naplatom, blokadama saobraćaja itd...

Tramvaji će ovako voziti i ako dođe 20 tramvaja iz Konye, samo što će onda biti u saobraćaju vozila većeg kapaciteta. Za više nema vozača.
Govorio sam vise u globalu.

Posto si upuceniji vise u ovu problematiku, da li postoji mogucnost da se reduciraju vozni redovi za autobuse/trolejbuse/minibuse jer svi znamo da ih nema dovoljno, pa da se kapacitet koji imam tacno rasporedi da nema takozvanog kasnjenja jer ne mogu ispostovati red voznje. Normalno ova kasnjenja sto su opravdana kada je sudar ili nesto vece, ne potpadaju pod kasnjenja koja navodim
Ma to određuje ministarstvo, da godišnje utvrđuje šta treba pojačati ili smanjiti ali od toga nema ništa.
Isto i ako se neka linija ne održava duže od 8 dana raspisuje se tender za novog prevoznika, ali to nije urađeno jer trenutno ne postoji prevoznik koji ispunjava uslove propisane pravilnikom o javnom linijskom prijevozu u Kantonu Sarajevo.
StupskaBitanga

#14831 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Za više nema vozača.
zar se ne može prekfalikovati?
O'zone
Globalni moderator

#14832 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

StupskaBitanga wrote:
Za više nema vozača.
zar se ne može prekfalikovati?
Eh sad!?

Da se napusti udobna kancelarija i ode se tandarati u tramvaju gdje te svako j... kako hoće
trambusek88

#14833 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Ma neke su prekvalifikovali, sad dalje ne znam.

Ipak neće direktori svoje švalerke i stranačke kadrove dati na prekvalifikaciju. Može nestati sve i jednog vozača, i revizora ali takvi će ostati u kancelariji.
StupskaBitanga

#14834 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Ipak neće direktori svoje švalerke i stranačke kadrove dati na prekvalifikaciju. Može nestati sve i jednog vozača, i revizora ali takvi će ostati u kancelariji.
da se pusti veći broj tramvaja u saobraćaj manje bi gužvi bilo
Dr. Kuca

#14835 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Ma ima onih "invalida" u grasu kolko hoces. Ne moze vozit tramvaj ali redovno idu u njemacku i dovlace auta da prodaju.
OldMayor

#14836 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

Mislim da bi puno brzi protok tramvaja bio da su konji projektovali stanice prije jebenog semafora, a ne poslije.

Ovako umjesto 20 stanica, imas 40.
vade_mecum

#14837 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vade_mecum »

OldMayor wrote:Mislim da bi puno brzi protok tramvaja bio da su konji projektovali stanice prije jebenog semafora, a ne poslije.

s druge strane imao bi pojavu da tramvaj prima i ispusta putnike dok je zeleno i u trenutku kretanja bi dosao na crveno, tako da bi se sigurno neko pojavio sa pitanjem "koji konj je projektovao stajaliste prije semafora".mislim da nije problem protok vec lose gornjeg stroja i vozila. na dionici od stupa do energoinvesta gdje postoji mogucnost da tramvaj ide brze ne smije zbog rizika od iskakanja iz sina. ko se vozio, zna o cemu pricam ;-)
OldMayor

#14838 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

vade_mecum wrote:
OldMayor wrote:Mislim da bi puno brzi protok tramvaja bio da su konji projektovali stanice prije jebenog semafora, a ne poslije.

s druge strane imao bi pojavu da tramvaj prima i ispusta putnike dok je zeleno i u trenutku kretanja bi dosao na crveno, tako da bi se sigurno neko pojavio sa pitanjem "koji konj je projektovao stajaliste prije semafora".mislim da nije problem protok vec lose gornjeg stroja i vozila. na dionici od stupa do energoinvesta gdje postoji mogucnost da tramvaj ide brze ne smije zbog rizika od iskakanja iz sina. ko se vozio, zna o cemu pricam ;-)
Mislim da nisi upravu.

Slucaj koji ti opisujes - tramvaj bi stao na crveno ali sa pokupljenim putnicima i ne bi vise stajao do sljedece stanice. Sada tramvaj svakako stane na crveno bez putnika, pa onda opet za 10m stane da ih pokupi. Nije isto stati na crveno i onda furati dalje do stanice, ili stati na semafor pa onda opet stati za 10m. Kontas?

Ja se slazem, ne bi se desila neka revolucija, ali bi se 100% ustedilo na vremenu. Jednostavno ne postoji nikakva mogucnost da se tim potezom ne bi ustedilo vrijeme. Logicno.
holowey

#14839 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by holowey »

OldMayor wrote:
vade_mecum wrote:

Mislim da nisi upravu.

Slucaj koji ti opisujes - tramvaj bi stao na crveno ali sa pokupljenim putnicima i ne bi vise stajao do sljedece stanice. Sada tramvaj svakako stane na crveno bez putnika, pa onda opet za 10m stane da ih pokupi. Nije isto stati na crveno i onda furati dalje do stanice, ili stati na semafor pa onda opet stati za 10m. Kontas?

Ja se slazem, ne bi se desila neka revolucija, ali bi se 100% ustedilo na vremenu. Jednostavno ne postoji nikakva mogucnost da se tim potezom ne bi ustedilo vrijeme. Logicno.
hipotetska situacija stanice prije semafora:

tramvaj dolazi na stanicu dok je na semaforu zeleno, kupi putnike a u trenutku namjeravanog kretanja sa stanice se ukljucuje crveno svjetlo...tramvaj na stanici (x vremena kupljenja putnika) + (y vremena crvenog svjetla)

stanica poslije semafora:
tramvaj dolazi na raskrsnicu u trenutku ukljucivanja crvenog svjetla... stoji na semaforu, ukljucuje se zeleno, tramvaj prelazi raskrsnicu i staje na stanicu da pokupi putnike... ukupno stajanje (x vremena crvenog svjetla) + (y vremena kupljenja putnika)

u obje situacije postavljanja stanice kad se poklope crveno/zeleno svjetlo, sve je idealno, usteda vremena, sve za deset... ali kad se ne poklope semafori nista se ne dobija...
vade_mecum

#14840 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vade_mecum »

upravo to! ali i da se 100% vremena poklapa ta usteda vremena je pi*** dim u odnosu na vrijeme koje izgubis cekajuci tramvaj 15 minuta na ovoj zimi.
trambusek88

#14841 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Kad bi bio semafor ispred stanice, možda bi se gubilo isto vremena, ali opet za vrijeme stajanja bi tramvaj i dalje mogao primiti putnike koji dotrčavaju.

Međutim problem zato što su prije semafora proširenja za skretanje ulijevo tako da tu nema mjesta za stanicu. S boljim projektom se to moglo i izbjeći ali šta je tu je.

Zamislimo situaciju putnika koji ide npr sa Ilidže za Dobrinju. Dok tramvaj stoji na semaforu preko puta studentskih domova, na stanici u Nedžarićima stoji autobus za Dobrinju.

Dok tramvaj stoji na semaforu, dok prođe raskrsnicu, dok pređeš Bulevar Meše Selimovića, pa onda dok dočekaš da pređeš ponovo prema stanici, ode autobus.
E sad da se to sredi trebalo bi nanovo projektovati glavnu saobraćajnicu.

Možda bi donekle bila od pomoći regulacija semafora senzorima, pa da tramvaj ima prednost bar ispred skretanja u lijevo
OldMayor

#14842 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by OldMayor »

Ma mislim da je problem sto tramvaj barem za Sarajevo nije za duze relacije kao sto je Ilidza - Carsija. To je vise za voza.

Posto mi metro mozemo samo sanjati, da imalo razmisljamo unaprijed, fino bi osposobili jednu stanicu na Ilidzi i da vozi do zeljeznicke, a onda podebljati ove kratke tramvajske linije i to malo uvezati.

Barem za nesto iskoristiti tu zeljeznicku prugu, pa nekad u buducnosti mozda izgraditi jos jedan kolosijek. Na ovaj isti nacin bi se mogao uspostaviti i jedan voz za Tarcin, Hadzice... Ne moze nikako biti ekonomicnije truckati se u autobusu od 120 mjesta, umjesto ko hadzija u vagonu. Ja znam da i sada imaju ti vozovi, ali red voznje je krajnje presmijesan.

Pruga je slobodna, tacno bi se znalo red voznje i nema kasnjenja, nema semafora i automobila. Napravit mozda dvije-tri stanice, Ilidza, Otoka, Pofalici, Zeljeznicka i to je to. Vozom bi sa ilidze do centra grada dolazio za manje od 10 minuta. kolko tramvajem treba do Marijin Dvora, pa minimalno 30-35 minuta.

To bi uveliko rasteretilo tramvajski saobracaj na ovim duzim relacijama. Nije normalno ba da se vozis 10km 40 minuta, to nikako nije ekonomicno jbt. Pa biciklom prije stignes. :roll:

Ne moze me niko ubjediti da bi radije odabrao truckanje tramvajem 40 minuta umjesto 10 minuta ugodne voznje vozom. I eto te na Marijin Dvoru. Presjednes na tramvaj, autobus ili ides pjehe dalje.

Al jbg, to je sve utopija u nasoj drzavi gdje prevladavaju licni i stranacki interesi iznad interesa gradjana.
The Realist

#14843 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

holowey wrote:
hipotetska situacija stanice prije semafora:

tramvaj dolazi na stanicu dok je na semaforu zeleno, kupi putnike a u trenutku namjeravanog kretanja sa stanice se ukljucuje crveno svjetlo...tramvaj na stanici (x vremena kupljenja putnika) + (y vremena crvenog svjetla)

stanica poslije semafora:
tramvaj dolazi na raskrsnicu u trenutku ukljucivanja crvenog svjetla... stoji na semaforu, ukljucuje se zeleno, tramvaj prelazi raskrsnicu i staje na stanicu da pokupi putnike... ukupno stajanje (x vremena crvenog svjetla) + (y vremena kupljenja putnika)

u obje situacije postavljanja stanice kad se poklope crveno/zeleno svjetlo, sve je idealno, usteda vremena, sve za deset... ali kad se ne poklope semafori nista se ne dobija...
Opet je bolja situacija da je stanica prije semafora. Jer, ako dođe na zeleno, pa dok pokupi putnike imamo crveno, on u tom periodu može držati otvorena vrata, pa može još putnika ući ako ima mjesta, bez da čeka sljedeći tramvaj.

PS
Danas je opet solidan broj vožnji propušten na relaciji Otoka-Boljakov Potok?
man_464

#14844 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Na 23c Otoka-Boljakov potok vozi jedan autobus i poprilično je redovan i dok je bio stari japanac, a i sad kad je mercedes Turska (Stanujem u Boljakovom), mislim da je to najredovniji autobus koji pokriva Boljakov potok, jer linije za Rajlovac i Reljevo dom idu sa dva autobusa koji voze svako 40 minuta, a tako vozi sam ovaj za Boljakov otprilike svako 40-45 minuta, uz izuzetak pauze od 09:10 do 10:15. Plus što ako jedan od ovih sa linije za Rajlovac/Reljevo se isključi iz bilo kog razloga (kvar, gužva, kraj smjene, nije došao vozač) ostane samo jedan koji vozi svako 80 minuta. Naravno i na Otoka - Boljakov bi trebala da budu dva autobusa u peridu od 6-8 i 13-17 sati, ali eto nema dovoljno vozila.

Inače jedine tri linije koje sad ne rade su:

17b - Dom Armije - Breka II
20b - Park - Šip - Bušća
39 - Nedžarići - Dobrinja IV

Linije 15b, 21b, 37, 41a znaju ponekada ne prometovati, ali bolje je nego prije dva mjeseca kad se barem 10-15 linija nije održavalo ili je bilo neredovito održavano. U saobraćaj je pušteno 25 od 30 turskih autobusa.
Reglan

#14845 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Reglan »

kakav je sutra raspored
man_464

#14846 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Sutra sve po radnom danu.
[Emma]

#14847 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by [Emma] »

StupskaBitanga wrote:Opasno je zaista kako se pretrčava i nerijetko sa djecom trče ko sumanuti preko šina i tri trake
Opasno je, ali je opasno i plaćat im kartu svaki put i to samo eto jer si sa Stupa...il nek uvedu da svkao mora imati kartu ili nek ne rade ništa...ovako samo izazivaju gađenje i bunt naroda, kartu moraš imati danas samo ako si žensko, ili kakvo muško bez muda ili fino odgojeno dijete ili ako ulaziš na Ilidzi i na Stupu...zgade mi se svaki put kad moram kupit kartu jer sam žena i mene se ne boji, tipičan primjer danas momak se svađa sa revizorom tramvaj stane on izađe i ode, a ona plavka nafatala 3 djevojke i ostadoše s njom, naplati im kaznu.
vješalica

#14848 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

najbolje je bilo da ženski revizori traže od žena kartu,a muški od muškaraca i svi zadovoljni sa ravnopravnošću :P
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14849 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

oj kako se vidi kad neko udje u tramvaj a pretrcavali su na stupu...blatnjavi do koljena...i staro i mlado
StupskaBitanga

#14850 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

[Emma] wrote:
StupskaBitanga wrote:Opasno je zaista kako se pretrčava i nerijetko sa djecom trče ko sumanuti preko šina i tri trake
Opasno je, ali je opasno i plaćat im kartu svaki put i to samo eto jer si sa Stupa...il nek uvedu da svkao mora imati kartu ili nek ne rade ništa...ovako samo izazivaju gađenje i bunt naroda, kartu moraš imati danas samo ako si žensko, ili kakvo muško bez muda ili fino odgojeno dijete ili ako ulaziš na Ilidzi i na Stupu...zgade mi se svaki put kad moram kupit kartu jer sam žena i mene se ne boji, tipičan primjer danas momak se svađa sa revizorom tramvaj stane on izađe i ode, a ona plavka nafatala 3 djevojke i ostadoše s njom, naplati im kaznu.
šta neka onda pregledaju karte i na izlazu sa tramvaja
Post Reply