StupskaBitanga wrote:na Stupu policija revizori opšte narodno veselje
Neka i treba tako da bude da se narod nauci redu
StupskaBitanga wrote:na Stupu policija revizori opšte narodno veselje
Dresdener pretjera ga i ti bar za 10-12 minutadresdener78 wrote:Kolega forumaš holowey je u pravu, šta je starije, koka ili jaje...
Svakako najvažniji vid prijevoza jesu tramvaji, tu se mora nešto učiniti da se SMANJI trajanje putovanja odnosno vrlo POVEĆA brzina!
Evo rezultat mojih historijskih istraživanja iz 1960. godine:Dok danas putovanje Baščaršija-Ilidža traje i 50 minuta što je totalna katastrofa, isto dugo traje let za Beograd...Putovanje od Baščaršije do Ilidže trebalo je trajati 25 minuta, od Baščaršije do Čengić Vile 13 minuta i od Marijinog Dvora na Čengić Vilu 6 minuta. Dionicu između Ilidže i Čengić Vile tramvaji su trebali preći za 12 minuta. Dnevni saobraćaj je bio planiran od 4.46 sati ujutro sve do ponoći, u noćnom saobraćaju tramvaji su trebali voziti puno rijeđe.
Linija broj 1 (Baščaršija – Nova željeznička stanica) trebala je saobraćati od 5 sati ujutro sve do ponoći svakih 6 minuta;
Linija broj 2 (Baščaršija – Čengić Vila) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–6 minuta;
Linija broj 3 (Baščaršija – Ilidža) trebala je voziti od 5 sati ujutro do ponoći svakih 3–9 minuta, tokom noći je ova linija trebala voziti u intervalu od 30 minuta. Tramvajska karta je ovisno o udaljenosti trebala koštati između 15 i 40 dinara.
I da se izgrade nove šine i stanice, problem biće na raskrsnicama i semaforima, tramvaji bi trebali imati generalno prednost pred automobilima. Ali zbog prejake auto lobi u Sarajevu mogu zamisliti cirkus koji bi počeo kada bi "pošteni građani" u svojim automobilima bili ograničeni u svojoj vožnji zbog nekih glupih tramvaja.
Isto je pitanje posebne trake, u centru grada bi prostor tramvajske pruge trebao biti SAMO ZA TRAMVAJE odnosno gradske autobuse.
Jer činjenica da na šinama vozi baš svako doprinosi brzom oštećenju i istrošenju tramvajske pruge.
Pravda za Stupljanekakaljin wrote:StupskaBitanga wrote:na Stupu policija revizori opšte narodno veselje
Neka i treba tako da bude da se narod nauci redu
Ma to određuje ministarstvo, da godišnje utvrđuje šta treba pojačati ili smanjiti ali od toga nema ništa.kakaljin wrote:Govorio sam vise u globalu.trambusek88 wrote:Nemojte petljati tramvaje, s kašnjenjima autobusa, minibusa i trolejbusa kojih nema dovoljno.
Tramvaja izađe tačno 48 u saobraćaj od toga 21 tramvaj je na liniji 3 koja ide svako 4 minute. Tramvaji idu u tačno predviđenim terminima a eventualna kašnjenja su neplanirana i mogu biti uzrokovana kvarovima, udesima, nestancima struje, problemima s naplatom, blokadama saobraćaja itd...
Tramvaji će ovako voziti i ako dođe 20 tramvaja iz Konye, samo što će onda biti u saobraćaju vozila većeg kapaciteta. Za više nema vozača.
Posto si upuceniji vise u ovu problematiku, da li postoji mogucnost da se reduciraju vozni redovi za autobuse/trolejbuse/minibuse jer svi znamo da ih nema dovoljno, pa da se kapacitet koji imam tacno rasporedi da nema takozvanog kasnjenja jer ne mogu ispostovati red voznje. Normalno ova kasnjenja sto su opravdana kada je sudar ili nesto vece, ne potpadaju pod kasnjenja koja navodim
zar se ne može prekfalikovati?Za više nema vozača.
Eh sad!?StupskaBitanga wrote:zar se ne može prekfalikovati?Za više nema vozača.
da se pusti veći broj tramvaja u saobraćaj manje bi gužvi biloIpak neće direktori svoje švalerke i stranačke kadrove dati na prekvalifikaciju. Može nestati sve i jednog vozača, i revizora ali takvi će ostati u kancelariji.
s druge strane imao bi pojavu da tramvaj prima i ispusta putnike dok je zeleno i u trenutku kretanja bi dosao na crveno, tako da bi se sigurno neko pojavio sa pitanjem "koji konj je projektovao stajaliste prije semafora".mislim da nije problem protok vec lose gornjeg stroja i vozila. na dionici od stupa do energoinvesta gdje postoji mogucnost da tramvaj ide brze ne smije zbog rizika od iskakanja iz sina. ko se vozio, zna o cemu pricamOldMayor wrote:Mislim da bi puno brzi protok tramvaja bio da su konji projektovali stanice prije jebenog semafora, a ne poslije.
Ovako umjesto 20 stanica, imas 40.
Mislim da nisi upravu.vade_mecum wrote:s druge strane imao bi pojavu da tramvaj prima i ispusta putnike dok je zeleno i u trenutku kretanja bi dosao na crveno, tako da bi se sigurno neko pojavio sa pitanjem "koji konj je projektovao stajaliste prije semafora".mislim da nije problem protok vec lose gornjeg stroja i vozila. na dionici od stupa do energoinvesta gdje postoji mogucnost da tramvaj ide brze ne smije zbog rizika od iskakanja iz sina. ko se vozio, zna o cemu pricamOldMayor wrote:Mislim da bi puno brzi protok tramvaja bio da su konji projektovali stanice prije jebenog semafora, a ne poslije.
hipotetska situacija stanice prije semafora:OldMayor wrote:Mislim da nisi upravu.vade_mecum wrote:s druge strane imao bi pojavu da tramvaj prima i ispusta putnike dok je zeleno i u trenutku kretanja bi dosao na crveno, tako da bi se sigurno neko pojavio sa pitanjem "koji konj je projektovao stajaliste prije semafora".mislim da nije problem protok vec lose gornjeg stroja i vozila. na dionici od stupa do energoinvesta gdje postoji mogucnost da tramvaj ide brze ne smije zbog rizika od iskakanja iz sina. ko se vozio, zna o cemu pricamOldMayor wrote:Mislim da bi puno brzi protok tramvaja bio da su konji projektovali stanice prije jebenog semafora, a ne poslije.
Slucaj koji ti opisujes - tramvaj bi stao na crveno ali sa pokupljenim putnicima i ne bi vise stajao do sljedece stanice. Sada tramvaj svakako stane na crveno bez putnika, pa onda opet za 10m stane da ih pokupi. Nije isto stati na crveno i onda furati dalje do stanice, ili stati na semafor pa onda opet stati za 10m. Kontas?
Ja se slazem, ne bi se desila neka revolucija, ali bi se 100% ustedilo na vremenu. Jednostavno ne postoji nikakva mogucnost da se tim potezom ne bi ustedilo vrijeme. Logicno.
Opet je bolja situacija da je stanica prije semafora. Jer, ako dođe na zeleno, pa dok pokupi putnike imamo crveno, on u tom periodu može držati otvorena vrata, pa može još putnika ući ako ima mjesta, bez da čeka sljedeći tramvaj.holowey wrote:
hipotetska situacija stanice prije semafora:
tramvaj dolazi na stanicu dok je na semaforu zeleno, kupi putnike a u trenutku namjeravanog kretanja sa stanice se ukljucuje crveno svjetlo...tramvaj na stanici (x vremena kupljenja putnika) + (y vremena crvenog svjetla)
stanica poslije semafora:
tramvaj dolazi na raskrsnicu u trenutku ukljucivanja crvenog svjetla... stoji na semaforu, ukljucuje se zeleno, tramvaj prelazi raskrsnicu i staje na stanicu da pokupi putnike... ukupno stajanje (x vremena crvenog svjetla) + (y vremena kupljenja putnika)
u obje situacije postavljanja stanice kad se poklope crveno/zeleno svjetlo, sve je idealno, usteda vremena, sve za deset... ali kad se ne poklope semafori nista se ne dobija...
Opasno je, ali je opasno i plaćat im kartu svaki put i to samo eto jer si sa Stupa...il nek uvedu da svkao mora imati kartu ili nek ne rade ništa...ovako samo izazivaju gađenje i bunt naroda, kartu moraš imati danas samo ako si žensko, ili kakvo muško bez muda ili fino odgojeno dijete ili ako ulaziš na Ilidzi i na Stupu...zgade mi se svaki put kad moram kupit kartu jer sam žena i mene se ne boji, tipičan primjer danas momak se svađa sa revizorom tramvaj stane on izađe i ode, a ona plavka nafatala 3 djevojke i ostadoše s njom, naplati im kaznu.StupskaBitanga wrote:Opasno je zaista kako se pretrčava i nerijetko sa djecom trče ko sumanuti preko šina i tri trake
šta neka onda pregledaju karte i na izlazu sa tramvaja[Emma] wrote:Opasno je, ali je opasno i plaćat im kartu svaki put i to samo eto jer si sa Stupa...il nek uvedu da svkao mora imati kartu ili nek ne rade ništa...ovako samo izazivaju gađenje i bunt naroda, kartu moraš imati danas samo ako si žensko, ili kakvo muško bez muda ili fino odgojeno dijete ili ako ulaziš na Ilidzi i na Stupu...zgade mi se svaki put kad moram kupit kartu jer sam žena i mene se ne boji, tipičan primjer danas momak se svađa sa revizorom tramvaj stane on izađe i ode, a ona plavka nafatala 3 djevojke i ostadoše s njom, naplati im kaznu.StupskaBitanga wrote:Opasno je zaista kako se pretrčava i nerijetko sa djecom trče ko sumanuti preko šina i tri trake