Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vazi

#14801 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

lijepi moji postaci kako ide, je li prijao iftar :-D

@nasa :ruza: , jesi li ozdravila, kako si?

Nego, stalno zaboravim kako se ono kaze sta je prvih deset sta drugih a sta trecih deset dana ramazana?

evo jedna lijepa stranica

https://bs-ba.facebook.com/pages/Ramaza ... 8048358822
nasa

#14802 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nasa »

ma unervozila sam se jer se razvukla ali eto spremna sam, mislim :thumbup: hvala :kiss:
Poezija

#14803 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Prespavao sehur, desi se kad si sam kući. Nadam se da neće biti problema iako nisam jučer za iftar nikako vodu pio (samo sok).
vazi

#14804 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

Poezija wrote:Prespavao sehur, desi se kad si sam kući. Nadam se da neće biti problema iako nisam jučer za iftar nikako vodu pio (samo sok).
nece s Bozijom pomoci, kakvi problemi :-D

vazno je da si sinoc unosio tecnost, sok ili voda svejedno je....

samo polako, zaspi malo od podne do ikindije i vidjet ces akBd za cas iftar :thumbup:
Poezija

#14805 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Rado bi ja zaspao ali ne ide :)

Nema veze, već sam isplanirao šta sve raditi tako da neće biti in sha Allah problema.

Još deset sati, šta je to :)
art vandeley

#14806 Re: Ramazan, opet ;)

Post by art vandeley »

vazi wrote:
Nego, stalno zaboravim kako se ono kaze sta je prvih deset sta drugih a sta trecih deset dana ramazana?
- pocetak mjeseca ramazana je milost (prva trecina)
- sredina oprost grijeha (druga trecina),
- posljednja trecina mjeseca je oslobadjanje od vatre onih koji su zasluzili dzehennem
vazi

#14807 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

art vandeley wrote:
vazi wrote:
- pocetak mjeseca ramazana je milost (prva trecina)
- sredina oprost grijeha (druga trecina),
- posljednja trecina mjeseca je oslobadjanje od vatre onih koji su zasluzili dzehennem
hvala, to je to :thumbup: , Allah te nagradio , amin
kerima1

#14808 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

krvava wrote:jos sutra i prodje rahmet :( ...
vrijeme bas leti
Zar moze Rahmet proci ? :)
kerima1

#14809 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

krvava wrote:znala sam da ces se ti javiti, o Kerimo, naravno da ne moze! Ipak govorila sam o prvoj trecini mjeseca milosti...
ima ona ilahija na ovu temu zar ne ;)

:kiss:
Kako si znala ljepoto moja :kiss:
Nema logike i da se nazove tako samo prva trecina rahmet,svaka sekunda provedena na ovom svijeut je rahmet,sve je Bozije,sve Mu se vraca.
vazi

#14810 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

dragi postaci, zelim vam ugodne ramazanske dane i noci, sehure i iftare i svaku minutu, da vam post akBd bude lahak i kabul kod Uzvisenog, amin. Da prestanu glavobolje i sve boljkice onim koji ih imaju, da nam @nasa sto prije ozdravi akBd :-D

:kiss:
m_l

#14811 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

...amin, ja Rabbi!

@vazi, je l' se to vracas u nas vatan? :-D

Aaaa, narode ja sam sebe veceras ubila za iftar, pa tobe ja Rabbi, cccc :-)
moon_walker_90

#14812 Re: Ramazan, opet ;)

Post by moon_walker_90 »

Evo da i ja uputim par rijeci na ovoj temi :) Dosadanji tok ramazana:i vise nego odličan! Iako se i ne pretjeruje u poslovima,ipak je dug dan,ali elhamdulillah super se izdrži...a i leti vrijeme,nevjerovatno :S Da nam Bog svima bude na pomoći,da nam ukabuli sva nasa dobra djela,a pogotovo post,jer je on Njegov,i on ce za post posebnu nagradu dati :)
Da nas uputi na pravi put,i da nam se knjiga aBd preda u desnu ruku ;)
Ne znam za vas,ali ja svaki ramazan osjetim neku čar u zraku...mozda je to do mene,ali nekako mi je u dusi bas milo i toplo :)
Selam svima iz ovih dana vruće hercegovine,i nemojte previse bez potrebe biti vani na ovim vrućinama :))
m_l

#14813 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

krvava wrote:
m_l wrote:...amin, ja Rabbi!

@vazi, je l' se to vracas u nas vatan? :-D

Aaaa, narode ja sam sebe veceras ubila za iftar, pa tobe ja Rabbi, cccc :-)
mene je mama ubila za iftar :D
...nema necu i ne mogu, moras...doduse najljepsa je mamina kuhinja :mrgreen:
m_l

#14814 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

moon_walker_90 wrote:Evo da i ja uputim par rijeci na ovoj temi :) Dosadanji tok ramazana:i vise nego odličan! Iako se i ne pretjeruje u poslovima,ipak je dug dan,ali elhamdulillah super se izdrži...a i leti vrijeme,nevjerovatno :S Da nam Bog svima bude na pomoći,da nam ukabuli sva nasa dobra djela,a pogotovo post,jer je on Njegov,i on ce za post posebnu nagradu dati :)
Da nas uputi na pravi put,i da nam se knjiga aBd preda u desnu ruku ;)
Ne znam za vas,ali ja svaki ramazan osjetim neku čar u zraku...mozda je to do mene,ali nekako mi je u dusi bas milo i toplo :)
Selam svima iz ovih dana vruće hercegovine,i nemojte previse bez potrebe biti vani na ovim vrućinama :))
We alejkumu selam i amin na dove! :)

Dobro si rekao, vrijeme zaista leti.
Poezija

#14815 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Hvala Bogu na svemu. Skoro da i nisam osjetio post, malo me glava zaboljela i to je to.

Danas in sha Allah već 10 dan posta, leti vrijeme. Odmah in sha Allah iza bajrama napostiti četiri dana što nisam postio na početku radi bolesti.

Kako je samo Bog Milostiv.
Svakodobro!

#14816 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

Selam i Ramazanski, sehursko-iftarski mir i blagodat svima. Meni kad dodje 15.ti dan i krene prema dole je nekako poseban osjećaj, i onda se dani samo krune jedan za drugim, lijepo je zaista lijepo. Allahu hvala, za ovu prvu trecinu s obzirom na vrijeme, posao i sve ostalo elhamdulillah. Kod mene je bilo iskreno malo nervoze, al valjda cigara i kafa koje nedostaju tokom cijelog dana, a inace ih popijem 3-4 dnevno i kutiju cigara - urade svoje.
Mislio sam da cu kad god imam sat - dva spavati ono, ali jok vala, sa iftara ne spavam nikako do sehura, onda sehur pa malo se dremne pa posao. Pred iftar ponekad jedan h i to je to.

Želim svima ugodu i ljepotu, a posebno onu radost iftarsku i dovu najljepsu.

Edit: Sjetih se prije 4 godine sam ovdje pisao jedan dio mog nekog piskaranja, pa cu sebi dati slobodu da ponovo podijelim s vama, a buduci da nam ide 11. Juli (nazalost vidio i prezivio 2 dana Potocara, izgubio sve najblize, ali nesto sto daje snagu je i Ramazan)

"...7 mi godina...Ramazan, već je to bio treći otkako sam prognan sa svog ognjišta. Nana, onako uvijek nasmijana pod šamijom, uvijek me držala u svom "krilu", a najdraže je bilo ono pred mrak, kad svi sjedismo zajedno. Amidža, dedo, majka, babuka, braco, nana i ja. Uvijek se na nešto čekalo. A to čekanje i u meni je budilo nekakav drugačiji osjećaj, nekako kao da sam u tim mometima bio odrasla osoba. To čekanje uvijek je razrahatio ezan s munare Potočarske džamije, možda je čak i bio iz obližnjeg mekteba, toga se baš i ne sjećam dobro! A nakon ezana, ruke u zraku, zahvala Jedinom Stvoritelju! Jedne večeri nana reče "ma snaho draga još je mali on". Znao sam o čemu je riječ, mama je spominjala da počnem s postom. Rekao sam da me probudi ujutru kad ustanu, hocu i ja da jedem s njima i da zapostim i ja. Mama je govorila da sam još mali. No, moja želja je bila velika, pa je pristaala na to! Siromašan sehur, za ono sto mi se servira sada, ali ipak mnogo drazi i hranjiviji nego ovaj sad! Prvi dan nisam ispostio, vec oko podneva, nana rece "hajde sine, rucaj, pa da ti našijemo", kasnije mi objasnila da postim po pola pa tako cu za dva dana imati jedan cjeli, to me jako obradovalo kad mi je rekla da to moze tako! Već slijedece isckeivanje onog ezana je bilo nesto mnogo draže za mene! Osjećao sam neku unutrašnju pobjedu! Našivao sam tako sve do pred kraj Ramazana, a onda sam odluci da ne prekidam...3 dana mog prvog Ramazana su bili nešto najdraže..."

Nane više nema, nema ni dede, babuka je takođe kao šehid preselio, a amidža nedugo posle rata, od tuge za njima! ALI IMAM RAMAZAN. IMAM RAMAZAN ZA SVE NJIH, IMAM RUKE PODIGNUTE PREMA JEDINOM, TO MI JE DOVOLJNA SATISFKACIJA DA SVAKOG RAMAZANA SJETIM SE STA MI JE GOVORILA MOJA LIJEPA NANA!
HASKO ZBJELAVA

#14817 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HASKO ZBJELAVA »

selam svim postacima vi ste moj ponos :)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#14818 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Velkoski »

Selam i tebi brate mumine, zapošten još jedan. :-D
MOSALJOZE

#14819 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Velkoski wrote:Selam i tebi brate mumine, zapošten još jedan. :-D
Sve hvalospjevke
Capajebo

#14820 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Kako vas je fino vidjeti tako :cry:
MOSALJOZE

#14821 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Capajebo wrote:Kako vas je fino vidjeti tako :cry:
Ja i Velkoski smo ti dushe od ljudi
Svakodobro!

#14822 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Svakodobro! »

MOSALJOZE wrote:
Sve hvalospjevke
MašAllah jutros navijački sehur :) HzSa ;)
ema_

#14823 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ema_ »

Nešto što će svakoga dirnuti :) .
MOSALJOZE

#14824 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Svakodobro! wrote:
MOSALJOZE wrote:
Sve hvalospjevke
MašAllah jutros navijački sehur :) HzSa ;)
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Capajebo

#14825 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

MOSALJOZE wrote:
Capajebo wrote:Kako vas je fino vidjeti tako :cry:
Ja i Velkoski smo ti dushe od ljudi
Jos da neki iftar izorganizujemo, pa da dijelimo hvalospjevke uzivo... ihhhh
Locked