Fudo387 wrote:detroit-mercy wrote:
Vidis, ti meni impliciras da ja ne mogu da shvatim da neko moze biti sretan u Sarajevu, sto uopste nije tacno. Ljudi su svuda sretni ili nesretni, u Afganistanu u Somaliji u Nepalu u Bosni u Njemackoj. Pitanje srece je individualno cak stavise, vise nasmijanih ljudi ces vidjeti u nekoj africkoj pripizdini nego u NewYorku ili Sarajevu.
I onda cijelu pricu projeciras na sebe i onako kako sebe vidis ovdje mislis da se i drugi osjecaju.
Sorry, ali ja se u ovoj zemlji uopste ne osjecam kako stranac niti imam neka negativna iskustva da sam na bilo koji nacin tretiran kao stranac. Na kraju sta znaci biti stranac?
Da li postoje reako bih dva identiteta, da, jer boze moj, ne moze niko izbrisati 25 godina koje su me na neki nacin oblikovale ali u isto vrijeme ne mogu ni izbrisati drugi dio zivota proveden vani koji koji me je na isti nacin oblikovao u nekom smislu.
I onda dodjes do dnevene rutine koji svaki normalan covjek ima. Posao, kuca, odmor, djeca.
A sta je dnevna rutina u BiH, janjetina, kafana, cevapi, kafica, malo hodanja okolo ili je to mozda tvoja projekcija dnevne rutine u BiH jer ti tako izgleda dan na odmoru u BiH.
Pogledaj malo dnevnu rutinu ljudi u BiH, jedne cetveroclane porodice, sta je njihova dnevna rutina, sa kojim se oni problemima susrecu, koja su njihova nadanja, ambicije, mogucnosti.
I na kraju zavrsis sa onim, takav nam grah pao. Nije, sam si izabrao taj grah kao sto je i Havana bio u istoj grahovoj corbi kao i ti pa je izabrao da ne bude u tetovcu nego u sarencu

.
Meni licno je dosta biti u BiH 2 sedmice, ne zato sto ne volim, ne zato sto smatram da je tamo sve strasno ili da je kod nas bolje. Jednostavno sam se odvikao od mnogih stvari i privlace me neke druge stvari, sto bi rekli Ameri "I moved on"

.
Ali da toliko patim za necim ili da me zivot negdje deprimira u tolikoj mjeri, vjeruj mi da bi sve u radio da promijenim stanje na bolje.
Na kraju, zasto ti ne mozes da prihvatis da neko iz BiH moze biti sretan i vani.
Mozes se ti ne osjecati stranac, al imo si esl.
Ne kazem ja da te ovdje neko sikanira, al ima more detalja koje mozes izabrati da ignorises, a koji te definisu ko stranca.
U smislu, da ti nisi to.
Evo ti banalan primjer.
Tvoj mali Mujica ide u skolu, doso Bozic, i svi ga pitaju sta je tebi babo kupio za Bozic?
Tvoj Mujica rekne, babo mi je kupio za Bozic sarenih nevidisa.
I to njega odmah diskvalifiluje ko amera, osjeca on to, nemoj misliti da ga ne tisti.
Eh, nakon nekog vremena, tvoj unuk Dzejson, tako ce se zvat, ne zna ni ko mu je dedo i odakle je doso, pljuvace u ono dnk pismo da mu jave odakle su mu preci.
Tebe ce strpat na brod, odvuc u rodnu Bazniju, i pisace tamo, el fatiha, bio je dobar cojek.
Tako to hoda.
I to tesko ne pada samo ignorantima, a mene pojede.
I qrac cu se move on, nisam kosilica.
Kakve veze ima jesi li imao esl ili nisi, stvar je kako to ljudi oko tebe prihvataju. Ako mene moji komsije ameri zovu na rostilj, na rodjendane, svadbe na partije po cemu sam stranac. Ne vidim da iko okrece glavu od mene, cak stavise koliko sam ja primjetio ljudi cak vole da sjednu/druze sa nama.
Druga stvar, moja djeca idu u skolu gdje imas i Indijaca i Kineza i Evropljanja i Arapa i Amerikanca, vjernika i nevjernika, nije ti ovo vise Amerika 60-70tih ili neka pripizdina u Alabami.
I sad vidim postao strucnjak za ko je Amer ili nije Amer, pa prihvaceniji je hiljadu puta u to drustvo nego Milan ili Nedzad koji je rodjen u Bosni a koji se zadesi u odredjenom "pogresnom" dijelu BiH.
Ja neki dan bio na svadi, treba iz nasih krajeva udaje se za tipa Mc u prezimenu, generacijama Ameri, jos ona dosla ovdje i mozes osjetiti malo akcenta, ne vidim da je bio problem.
A glede unuka Dzejsona, u tome grmu lezi zec, jer tvoja djeca su vec Ameri ma koliko ti to ne zelis da priznas i to ti stvara nelagodu i plasi te, na kraju nije do tvog unuka Dzejsona nego do tvoje djece. Ako si ti njih uputio da znaju ko su i nana i dedo tako ce i oni Dzejsona uputiti.
Mislim, i meni je djed rekao da su nasi preci dosli negdje iz Madjarske, Nismo ni mi potekli od one amebe iz bosanske bare.
I ako te sve u ovom zivotu ovdje tisti pa pokupi se brate pa ces biti rahat, al da nije ostavit sigurnicu

.