Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#14776 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Haso je spominjao ne tako davno
- rovac13
#14777 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ko ce trpit romima kad predje sa kineza na japanca
Kad pocne japancima trazit mane
Kad pocne japancima trazit mane
- -Chesterfield-
#14778 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dobar je romim. Čovjek detaljno opiše rad klime. Sve prednosti i nedostatke. Greške, modulaciju...
A i ja sam pisao šta god sam primijetio da ne valja.
A i ja sam pisao šta god sam primijetio da ne valja.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#14779 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisam, ja sam najopušteniji ovdje, japancima nije mjesto u salonu već na zidu.
Sjetio sam se, treba i neku kantu naći, ali da je baždarena, da se količina vode nakon defrosta može evidentirati.
- piplica
#14780 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Napokon je misterija riješena po pitanju potrošnje el. energije.

-
romim
#14781 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Samo da docekam da i to dodje.
Da ne bude izrada.
Kazu, ko ceka, taj se i naceka
Inace za ove sto skupljaju podatke o kolicini vode.
Jednom u defrostu, U Crown ispustio 600ml vode
To je masina.
Kladim se da ove slabije ne mogu ni 200ml.
@-Chesterfield-
Ne vodim rat izmedju brendova, tako je kako je, nema nista sakriveno.
Nego, jesi znao da rijec najopusteniji i najnapuseniji imaju isto slova
-
Peugeot2008
#14782 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imao sam priliku posjetiti takav salon, ako se klima uređaj kupuje za keš drugi daljinski je gratis, a ako je na kartično plaćanje onda da ga dostavljaju u roku od 45 dana.
- rovac13
#14783 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kolicina vode u defrostu nema veze sa kvalitetom grijanja.
Neko programira da je defrost gotov pri temp izmjenjivaca 5 C a neko 10 C pa potraje duze.
Neko ima veci i deblji izmjenjivac,neko tanji,pa manje leda.
Na toj mitsi sf veh koji cekas imas opciju na ploci,jedan jumper da prestekas,ako zelis da defrost zavrsava na +5 ili +9 po tvojoj zelji
Neko programira da je defrost gotov pri temp izmjenjivaca 5 C a neko 10 C pa potraje duze.
Neko ima veci i deblji izmjenjivac,neko tanji,pa manje leda.
Na toj mitsi sf veh koji cekas imas opciju na ploci,jedan jumper da prestekas,ako zelis da defrost zavrsava na +5 ili +9 po tvojoj zelji
-
romim
#14784 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Realno na osnovu dosadasnjeg iskustva ne igra mi ulogu da li je 5min ili 9min.
Kad su defrosti cesci, vanjska temperatura je oko 0c.
Kad je vanjska temperatura u dobrom minusu, dedrosti su rjedji.
U oba slucaja ja ne osjetim neku promjenu temperature u prostoriji.
Jedino sto je malo iritantno je zalijetanje kompresora kod defrosta, pa osjetim malo vecu buku.
Kad postavim prave antivibrante, vidicu da li sam napravio zajeb sto sam cijevi stavio ispod izolacije.
Jeste da na cijevima ima izolacija, ali cujem da se dobro zvuk prenosi na zid.
Jbg neiskustvo
Kad su defrosti cesci, vanjska temperatura je oko 0c.
Kad je vanjska temperatura u dobrom minusu, dedrosti su rjedji.
U oba slucaja ja ne osjetim neku promjenu temperature u prostoriji.
Jedino sto je malo iritantno je zalijetanje kompresora kod defrosta, pa osjetim malo vecu buku.
Kad postavim prave antivibrante, vidicu da li sam napravio zajeb sto sam cijevi stavio ispod izolacije.
Jeste da na cijevima ima izolacija, ali cujem da se dobro zvuk prenosi na zid.
Jbg neiskustvo
- muxa
#14785 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znam da se pelet trenutno ne isplati ali mi je velika investicija da pokrijem komplet kuću od cca 200m2 klimama.
Pelet kupim u vrijeme kada je cijena iole normalna pa bi peć na pelete palio u periodu od 3 mjeseca decembar-februar.
Inače je u cijeloj kući podno grijanje pa je plan nekad u budućnosti uložiti novac u toplotnu pumpu.
Ideja je da barem u prelaznim periodima kada bas i nije potrebno zagrijavati cijelu kuću mogu dogrijati dnevni boravak.
Obzirom da je dobra izolacija da li bi 3.5 kw mogla to odraditi ili da ipak idem na 5 kw?
Pelet kupim u vrijeme kada je cijena iole normalna pa bi peć na pelete palio u periodu od 3 mjeseca decembar-februar.
Inače je u cijeloj kući podno grijanje pa je plan nekad u budućnosti uložiti novac u toplotnu pumpu.
Ideja je da barem u prelaznim periodima kada bas i nije potrebno zagrijavati cijelu kuću mogu dogrijati dnevni boravak.
Obzirom da je dobra izolacija da li bi 3.5 kw mogla to odraditi ili da ipak idem na 5 kw?
-
romim
#14786 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko ti igra ulogu cijena?
Koliko si planirao da te dodje to baskarenje
Pretpostavljam da je ostatak od 150m2 stubiste, sobe, kupatila itd, da nema jos neki dnevni boravak?
Koliko si planirao da te dodje to baskarenje
Pretpostavljam da je ostatak od 150m2 stubiste, sobe, kupatila itd, da nema jos neki dnevni boravak?
- muxa
#14787 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nema više dnevnih, ostalo su dječije sobe, spavaca, stubište,kupatila. Mislio sam do 2000 KM.
Btw, kakva su iskustva sa tim TP, kolika bi bila okvirno investicija za kuću od cca 200 m2 sa dobrom izolacijom?
Btw, kakva su iskustva sa tim TP, kolika bi bila okvirno investicija za kuću od cca 200 m2 sa dobrom izolacijom?
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#14788 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Daikin Sensira 50-ka se nameće kao rješenje. Pouzdana i provjerena klima za koju nisam pročitao ni jedan negativan komentar.muxa wrote: ↑12/02/2022 08:56 Znam da se pelet trenutno ne isplati ali mi je velika investicija da pokrijem komplet kuću od cca 200m2 klimama.
Što se tiče TP , idu od 15 tak hiljada pa naviše. U tvom slučaju još lakše jer imaš pripremu ( podno grijanje)
-
Peugeot2008
#14789 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
S obzirom da griješ 200 m2 i da je kuća izolirana, a još plus imaš podno grijanje kako si napisao moje skromno mišljenje je da ti treba TP snage 11 KW. Ako pitaš "neke" stručnjake oni će ti reći kao iz topa 14 a možda i 16 jer oni se vode kvadraturom a ne svim parametrima jednog objekta koji treba zagrijavati. Skoro sam pisao, cijena takve Mitsubishi Zubadan od 11 KW je bila 11 600 km, ako u međuvremenu nije poskupilo. E sad tu imaš i potrebe za PTV tako da i to moraš da računaš i onda na kraju cijena majstora. Kako neko reče ovdje to ti je ugrubo. Imaš još proizvođača Toshiba Estia i Fujitsu. Koju bi god izabrao nećeš pogriješiti. Ali najbolje je naći stručnjaka koji će tačno izračunati toplotne gubitke kuće i onda ćeš znati kolika snaga ti treba. Imaš i kredite za energetsku efikasnost od 20 posto, ali kad se obračunaju kamate i ostalo to ispadne oko 15 %.
-
Peugeot2008
#14790 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Muxa dobro ti je napisao Max u vezi cijene, to je to kad sve sabereš. A imaš opciju i nazoveš servis Č. Oni imaju i od 10 KW. Mislim da sam vidio cijenu da je 8500 KM. Nazoveš, dogovoriš sa njima, oni izađu na teren i utvrde činjenično stanje i predlože ti koja snaga treba. To naplate 200 KM i ako sklopite posao onda ti to vraćaju ili računaju u cijenu.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#14791 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da, grehota je propustiti šansu za TP kad je već sve pripremljeno.
Pogotovo što je struja energent koji najmanje divlja sa cijenom i plaća se unazad.
Pogotovo što je struja energent koji najmanje divlja sa cijenom i plaća se unazad.
- muxa
#14792 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za TP sam pitao informativno da vidim koliko bi me to koštalo. Trenutno nisam spreman za tu investiciju pa sam mislio ovo sa klimom kap prelazno rješenje.
Usput da pitam kolika bi okvirno mogla biti cijena grijanja pomoću TP na godisnjem nivou u mom slučaju?
Dakle, cca 200 m2, zid cigla 25 cm + 8cm stiropor, prozori 7 komorni sa 3 stakla i ispunjeni argonom, krovna izolacija 25-30 cm staklene vune.
Znam da se ne može tačno izračunati al onako okvirno ako može.
Usput da pitam kolika bi okvirno mogla biti cijena grijanja pomoću TP na godisnjem nivou u mom slučaju?
Dakle, cca 200 m2, zid cigla 25 cm + 8cm stiropor, prozori 7 komorni sa 3 stakla i ispunjeni argonom, krovna izolacija 25-30 cm staklene vune.
Znam da se ne može tačno izračunati al onako okvirno ako može.
- rovac13
#14793 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Danas je sve rizicno.
Niko ne zna kako ce se karte izmijesat u narednim godinama.
Mozda ulaganje u tp na kraju bude pogresno,nista nije nemoguce.
Ja vec 10 godina se grijem samo na klime iskljucivo,i godinama je sto se tice ekonomije nema dalje,grijemo se za dzaba,samo je pitanje dokle.
Kad pogledam u njemackoj cijene energenata,gore se nikad nebi grijao na tp.
Cijena struje je mozda 4 puta skuplja nego npr plin ili mozda i loz ulje.
Tako da tp mora da radi sa cop 4 da bi tek dosao u ravan sa ostalim vidovima grijanja.
Em ce tesko tp zrak voda radit sa takvim cop,em cemu ulaganje u to.
A o grijanju na bilo kakve elektro grijace nema ni govora.
Kod nas je jos dobra situacija sa strujom,a pogotovo tp.
Nadam se da ce potrajat dugo takav omjer cijena.
Ali ko zna.
Ja vec 10 godina se grijem samo na klime iskljucivo,i godinama je sto se tice ekonomije nema dalje,grijemo se za dzaba,samo je pitanje dokle.
Tako da tp mora da radi sa cop 4 da bi tek dosao u ravan sa ostalim vidovima grijanja.
Ali ko zna.
- piplica
#14794 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U najgorem slučaju sadanjiš 40% +5% koju daješ na pelet.
S obzirom da su zidovi na knap izolovani, ako imaš koji balkon tim gore.
Druga stvar, cijena peleta je već otišla na preko 500KM, tako da nabvne cijene od 350KM više neće biti.
S obzirom da su zidovi na knap izolovani, ako imaš koji balkon tim gore.
Druga stvar, cijena peleta je već otišla na preko 500KM, tako da nabvne cijene od 350KM više neće biti.
-
romim
#14795 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Preporuka za klime.
1. Mitsubishi SF42
2. Daikin Sensira 50
3. Fujitsu Luca 14
Potrosnja TP za sezonu oko 1300km
Niko ne zna na koju temperaturu se ti grijes, 22c ili 24c itd. Previse parametara utice na potrosnju.
Ko te navrati da kupujes stolariju sa 7 komora, a stavljas stiropor 8cm?
Tebi sad bolja izolacija na staklima nego na zidu.
Bolje da si stavio 5 komora i 2 stakla a stiropor 10cm ili vise
1. Mitsubishi SF42
2. Daikin Sensira 50
3. Fujitsu Luca 14
Potrosnja TP za sezonu oko 1300km
Niko ne zna na koju temperaturu se ti grijes, 22c ili 24c itd. Previse parametara utice na potrosnju.
Ko te navrati da kupujes stolariju sa 7 komora, a stavljas stiropor 8cm?
Tebi sad bolja izolacija na staklima nego na zidu.
Bolje da si stavio 5 komora i 2 stakla a stiropor 10cm ili vise
- piplica
#14796 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisi u pravu, jedna je cijena el.energije ako si mali potrošać i ako se recimo griješ na nju i imaš 3 * veće prohtjeve, ogromni su rabati i druge tarife za TP.rovac13 wrote: ↑12/02/2022 10:42 Danas je sve rizicno.
Ali ko zna.
Druga stvar u DE je pomama za TP, sve se više ulaže u domaći razvoj, jer se lako ponovo pokrene koja nuklearka i ne ovisi se o rusima.
Treća stvar je da od 2022 god svaka novogradnja mora imati Foto naponske ćelije na krovu, nema dozvole ako toga nema u projektu.
A upoređivati naše cijene sa njihovim nema smisla.
Pa neka kod nas struja ode i za 100%, ostaje onaj COP koji od min 3* u korist istih.
I opet će razlika u grijanju na ovaj način biti min 50% u korist istih.
- muxa
#14797 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima tu puno faktora al tako je kako je. Grijem na 23 osim spavaće sobe.
Ja sam vec načuo da se sprema promjena cijena za domaćinstva, odnosno da će ostati niza cijena za potrosnju do određene granice, a preko toga ide značajno veća cijena. Imaju oni info da se mnogi griju na struju pa hoće tome stat u kraj.
Za sad ću vidjet ovu prelaznu varijantu sa klimom da peć na pelet ne palim u jesen i proljeće.
Ja sam vec načuo da se sprema promjena cijena za domaćinstva, odnosno da će ostati niza cijena za potrosnju do određene granice, a preko toga ide značajno veća cijena. Imaju oni info da se mnogi griju na struju pa hoće tome stat u kraj.
Za sad ću vidjet ovu prelaznu varijantu sa klimom da peć na pelet ne palim u jesen i proljeće.
- rovac13
#14798 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Volio bih da je tako.
Ja sam samo uporedio cijenu kwh struje koju ja placam koja je oko 4 puta skuplja od kwh plina koji placam za grijanje.
Nisam nesto vidio puno tp tamo bar u mojoj okolini.
Ja sam samo uporedio cijenu kwh struje koju ja placam koja je oko 4 puta skuplja od kwh plina koji placam za grijanje.
Nisam nesto vidio puno tp tamo bar u mojoj okolini.
- piplica
#14799 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znaš, a pasivno posmatraš?
Može li gore od toga?
Može li gore od toga?
- piplica