Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#14776 Re: Ramazan, opet ;)

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:ko hoce vidit ce isto i na tv-ju i na ulici,sve je do namjere.
Možda je i do "očinjeg vida", oko je ponekad brže i od namjere, vidi i ugleda sve bez da nas pita ....
kerima1

#14777 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

fatamorgana wrote:
Možda je i do "očinjeg vida", oko je ponekad brže i od namjere, vidi i ugleda sve bez da nas pita ....
Ko posti nece to ni slucajno :)
Poezija

#14778 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Glad hvala Bogu prestala tamo oko 13:00. Sada sam spreman i za maratona :)
Čudna sorta

#14779 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Čudna sorta »

Mene samo smori nedostatak sna, što se hrane i vode tiče, hvala Bogu, lakše je nego što sam mislila.

Ali zato spavanje, više ne znam ni kad zvoni alarm, ni za šta zvoni, ni koliko je sati, dok dođem sebi :-) ... a ujutro kad ustanem, k'o zombi, i na poslu :zzzz: :D
fatamorgana

#14780 Re: Ramazan, opet ;)

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
fatamorgana wrote:
Ko posti nece to ni slucajno :)
Pa iskreno ne vjerujem da sam čin posta po defaultu isključuje npr čulne ili tjelesne želje i porive ( oni upravo i djeluju takoreći slučajno, baš zato se ni ne može reći da neće djelovati ni slučajno) ali pošto se radi u sušini o duhovnoj disciplini ne isključujem mogućnost da pojedinci dosegnu takvo stanje duha.

Ovo ako sam dobro razumio tvoj odgovor.
Poezija

#14781 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Zaposti pa vidi, isključuje ti se sve automatski. Isprobaj jednom :)

Još dva sata in sha Allah.
kerima1

#14782 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

Pa iskreno ne vjerujem da sam čin posta po defaultu isključuje npr čulne ili tjelesne želje i porive ( oni upravo i djeluju takoreći slučajno, baš zato se ni ne može reći da neće djelovati ni slučajno) ali pošto se radi u sušini o duhovnoj disciplini ne isključujem mogućnost da pojedinci dosegnu takvo stanje duha.

Ovo ako sam dobro razumio tvoj odgovor.
Moze se doci do tog stanja duha da,ko zeli,isto moze se desiti slucajno,radi se samo o samokontroli.
Razumio si me dobro.
fatamorgana

#14783 Re: Ramazan, opet ;)

Post by fatamorgana »

Poezija wrote:Zaposti pa vidi, isključuje ti se sve automatski. Isprobaj jednom :)

Još dva sata in sha Allah.
Pa izgleda da je ovoj dvojici sa vrha stranice možda ipak problem ako sam dobro razumio .... Ne vjerujem da sam čin posta automatski isključuje iskušenje.
m_l

#14784 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

fatamorgana wrote:Ne vjerujem da sam čin posta automatski isključuje iskušenje.
Naravno da ne iskljucuje. Bas u Ramazanu se vidi koliko je ko svoj nefs ukrotio i zauzdo, sejtani nemaju uticaja... Jusuf, a.s., se u Kur'anu navodi kao primjer onoga koji je vladao svojim culima i u najvecim iskusenjima.
fatamorgana

#14785 Re: Ramazan, opet ;)

Post by fatamorgana »

Hvala na odgovorima i da poželim ustrajnost u duhovnoj borbi sa samim sobom.
kerima1

#14786 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

........
Last edited by kerima1 on 03/07/2014 23:56, edited 1 time in total.
vazi

#14787 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

fatamorgana wrote:Hvala na odgovorima i da poželim ustrajnost u duhovnoj borbi sa samim sobom.

hvala, hvala :thumbup: upravo tako sa samim sobom ....
m_l

#14788 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Hajde napisite sta vam je upecatljivo ostalo sa danasnje hutbe! Podijelite znanje! :)

staradis

#14789 Re: Ramazan, opet ;)

Post by staradis »

Ljeto u Sarajevu je za sada blago. Kako je kod vas
Towelie

#14790 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

Hajde napisite sta vam je upecatljivo ostalo sa danasnje hutbe! Podijelite znanje! :)
Nas hatib je govorio o blagodatima Ramazana, a ovo su hadisi koje je spomenuo, a koje sam uspeo da nadjem:

Ebu Hurejre, kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: „Tako mi onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača kod Allaha je bolji od mirisa miska!“

Poslanik, s.a.v.s., kaže: «Mom ummetu (mojim sljedbenicima) dato je pet odlika u Ramazanu, a tako nešto nije dato ni jednom narodu prije mog ummeta:
- Zadah iz usta postaca draži je ugodniji Uzvišenom Allahu od mirisa miska;
-Meleki za postace mog ummeta mole oprost sve dok se ne omrse;
-Allah Uzvišeni, svaki dan ukrašava za njih Džennet i govori: «Još malo, i od mojih robova ce biti otklonjena svaka briga i uznemiravanje i oni ce uci u tebe».
-Onemogucuju se sve šejtanske spletke, pa ne mogu ciniti ono što inace uobicajeno rade; -Bice im oprošteno u zadnjoj noci… Neko upita «Je li to noc Lejletu-l-kadr, o Allahov Poslanice?”, a on odgovori: «Ne, nego kada neki radnik svoj posao do kraja uradi, onda mu se za taj posao isplati naknada i placa.»

I onda se zadrzao na analizi ovog drugog hadisa i dodatnom pojsanjavanju.

Na kraju je rekao jos da ce biti postavljena sedzada za potrebe dzamije, ali verujem da to tebe ne interesuje kao ovo gore. :D
arslanbey

#14791 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arslanbey »

cenecimoveocino wrote:Moze li se postit I ic na bazen na plivanje?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Jesi li normalan?

pali li tebe polugola zenska? ako ne,onda imas puno veci problem od posta :D
ZAGORS

#14792 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ZAGORS »

cenecimoveocino wrote:Moze li se postit I ic na bazen na plivanje?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Ako ti se ne digne na sve one trebe tamo sve ok, ali onda imas drugi problem :D
Charmed30

#14793 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Charmed30 »

Čudna sorta wrote:Mene samo smori nedostatak sna, što se hrane i vode tiče, hvala Bogu, lakše je nego što sam mislila.

Ali zato spavanje, više ne znam ni kad zvoni alarm, ni za šta zvoni, ni koliko je sati, dok dođem sebi :-) ... a ujutro kad ustanem, k'o zombi, i na poslu :zzzz: :D
Imas jos jednog jarana isti sam , haha nekada neznam jesam li posao ili dosao :-)
anaksunamun

#14794 Re: Ramazan, opet ;)

Post by anaksunamun »

aCme wrote:
Zaplakala sam na ovo, divno je i nek te Allah nagradi što si postavio ovaj klip!
aCme

#14795 Re: Ramazan, opet ;)

Post by aCme »

@anaksunamun

Amin! Da i tebe Allah dž.š. nagradi svakim dobrom. :)
aCme

#14796 Re: Ramazan, opet ;)

Post by aCme »

Image
staradis

#14797 Re: Ramazan, opet ;)

Post by staradis »

Nisam pratio u čemu je riječ iznad. Operi zube ne gubiš post samo pažljivo
m_l

#14798 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

@staradis

Je li se raspolozenje popravilo u odnosu na prve dane Ramazana? :)

Abdullah ibn Abbas prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao: "Uzvišeni Allah je odredio dobra i loša djela zatim to objasnio; pa ko bude odlučio učiniti dobro djelo, zatim ga ne učini (bude spriječen), Uzvišeni Allah mu to djelo upisuje u cijelosti kao da ga je i učinio, a ako odluči učiniti dobro djelo, pa ga i učini Uzvišeni Allah mu ga upisuje deset do sedam stotina puta, pa čak i više. A ako zaželi učiniti neko loše dijelo, pa ga ne učini, Uzvišeni Allah mu upisuje jedno dobro djelo, ako zaželi učiniti neko loše djelo pa ga i učini, Uzvišeni Allah mu upisuje samo jedno loše djelo." (Buharija, Muslim)

m_l

#14799 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Onaj osjecaj kada nekoga vidite a vas um i srce ucini dovu 'Boze cuvaj je i podari joj svaki hajr'. :sretan:

"Od Allahovih dz.š. robova ima ljudi koji nisu ni poslanici, ni šehidi, a zavidjet će im poslanici i šehidi na Sudnjem danu zbog njihovog mjesta kod Allaha dž.š."
Upitaše ashabi: „Obavjesti nas, Allahov Poslaniče, ko su oni?"
Allahov Poslanik s.a.v.s. reče:
"To su ljudi koji se vole u ime Allaha dž.š. nisu rodbina, niti imaju materijalne koristi od toga. Njihova lica će biti svjetlost, i oni će biti u svjetlosti. Neće se bojati onda kad ljudi budu strahovali, niti će tugovati kada drugi budu tugovali."
Zatim je proučio ajet: I neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju Allahovi štićenici. (Junus, 62)
(hadis prenosi: Omer ibnu-l-Hattab r.a.)

Ebu Hurejere r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao:
"Na Sudnjem danu će Allah reći:
- Gdje su oni što su se voljeli u Moje ime? Danas ću ih uvesti u Moj hlad, kada nema drugog hlada osim Moga!"
(Muslim)

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:
"Tako mi Allaha, u čijoj je moći moja duša, nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok ne budete voljeli! Hoćete li da vas uputim na djelo kojim ćete se, ako ga budete činili, zavoljeti? Nazivajte selam jedni drugima!" (Muslim)

"Zaslužili su Moju ljubav oni koji se vole u Moje ime." (hadisi-kudisijj)
staradis

#14800 Re: Ramazan, opet ;)

Post by staradis »

Selam. Hvala ti na pitanju jeste. Malo druženje malo džamija, iftara. Popravilo se raspoloženje.
Locked