Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#14751 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by alibaba_i_30_godina »

A Sarajevo-Mostar-jug?

Ostavljeno da se truckamo opet vikendom do mora po 4 sata. :mrgreen:
Haris.ba

#14752 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

alibaba_i_30_godina wrote:A Sarajevo-Mostar-jug?

Ostavljeno da se truckamo opet vikendom do mora po 4 sata. :mrgreen:
Preselis u Mostar i uzivas. :D
So What!

#14753 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

alibaba_i_30_godina wrote:Slile su se i kod nas silne milijarde pa opet niko ne zna gdje je većina tog novca otišla. Kažeš da u centralnoj liniji ima preko 80 km autoputa, kao da je to neko posebno dostignuće, a to je tek malo više od udaljenosti Sarajevo-Zenica, što je i urađeno tek prije nekoliko godina. Koliko smo samo morali čekati da se spoje ova dva grada, a vidjet ćemo koliko ćemo tek još čekati na Sa-Mo. Meni lično je žalosno što se sve ovo vrijeme manje-više izgubilo, a šta smo do sada mogli imati. Vidi gore sjevera zemlje, jedva ovo nešto malo od Gradiške do Doboja i dijelom BL. Pa to je jedan od najravnijih terena koje imamo u zemlji, do sada su mogli biti spojeni ključni centri i gradovi kao što su Bijeljina, Brčko i ostali ako već nemamo dovoljno novca da rovimo planine i pravimo tunele. Pogledaj zapada zemlje, nigdje ništa nema, Bihać kao da je zaboravljen, a nije pošteđena ni istočna Bosna.
Nisam stručnjak u ovom dijelu kao što vidim da si ti, samo iznosim ono što se trenutno može vidjeti i zaključiti.

To što pišeš da će Kosovari morati da vrate novac Amerikancima je sasvim logično, šta misliš da mi nećemo morati vraćati isto za ove puteve što sada imamo napravljene i one koji će tek doći na red?! Hrvatska je u dugovima do guše, ali je izgrađena i još ljudi grade jer znaju da se dugoročno takve investicije isplate.
Znam da je teško u ovom slučaju izdvojiti politiku, ali ipak ne bih dalje da pišem o istoj. Svaka od ovih zemalja ima nekih svojih unutrašnjih problema i kočnica, neka više, neka manje.

Izgleda da jedino za nama kaska ova Crna gora, mada imaju poprilično dobre magistralne puteve koje su napravili unazad par godina. Barem onaj dio kojim sam ja vozio.
Slio se novac za obnovu, milijarde su bile potrebne samo da se vratimo na 0 nakon rata, novac za izgradnju se teže dobivaju.

Prema Istočnoj Bosni je započeta izgradnja brze ceste kroz ovaj tunel Hranjen, koji će biti najduži drumski tunel u bivšoj Jugoslavije nakon tunela Učka.

Mi smo većinu kredita za naše puteve otplatili i otplaćujemo ih veoma lahko, dakle ne predstavljaju teret budžetu, dok će krediti Kosova i Crne Gore itekako biti uteg tim zemljama.

Vječita dilema je li bolje dobro izgledati, a biti zadužen do guše ili ne izgledati nešto atraktivno, ali biti solventan u svakom slučaju. To se može postaviti kod problema izgradnje puteva. BiH je morala i mogla bolje, ali ne pretjerano bolje koliko se misli.

Sponzori ove zemlje nisu bili jednostavno velikodušni, a ljudi koji glasaju u ovoj zemlji, njih nekoliko miliona nikako da shvate, da one koji biraju nisu neimari.

I dugoročno i kratkoročno se autoput ne isplati svagdje, niti se gradi isključivo zbog lokalnog stanovništva. Crna Gora i BiH su naslijedili iz bivše države siromašnu putnu infrastrukturu, koju tek 20 godina nakon raspada države imaju prilike proširivati i unaprijeđivati. U svakom slučaju, koliko god, malo ovih linija bilo ucrtano po BiH, one su i dalje produkt ove države i nešto što je produkt današnjeg društva (mene, tebe, ostalih forumaša itd..).
tyrdh

#14754 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tyrdh »

So What! wrote:Image
Boze koja ljepota i sila od ove drzave bi bila sada, kada ne bi bilo granica i kada bi samo pisalo YU...
kakaljin

#14755 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

tyrdh wrote:
So What! wrote:Image
Boze koja ljepota i sila od ove drzave bi bila sada, kada ne bi bilo granica i kada bi samo pisalo YU...
Bili bi odavno u EU i mozda cak da se nesto i pitamo u toj EU, imali bi razvijene fabrike i ne bi narod odlazio iz drzave i imali bi kompletan autoput kroz cijelu drzavu.
drug_profi

#14756 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Sad ce vam neko objasniti da je to bila tamnica itd.

A btw. Jugoslavija je vise od drzave. To je ideja.
A ideja se ne ubija oruzjem. Samo boljom idejom.
alibaba_i_30_godina

#14757 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

So What! wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:Slile su se i kod nas silne milijarde pa opet niko ne zna gdje je većina tog novca otišla. Kažeš da u centralnoj liniji ima preko 80 km autoputa, kao da je to neko posebno dostignuće, a to je tek malo više od udaljenosti Sarajevo-Zenica, što je i urađeno tek prije nekoliko godina. Koliko smo samo morali čekati da se spoje ova dva grada, a vidjet ćemo koliko ćemo tek još čekati na Sa-Mo. Meni lično je žalosno što se sve ovo vrijeme manje-više izgubilo, a šta smo do sada mogli imati. Vidi gore sjevera zemlje, jedva ovo nešto malo od Gradiške do Doboja i dijelom BL. Pa to je jedan od najravnijih terena koje imamo u zemlji, do sada su mogli biti spojeni ključni centri i gradovi kao što su Bijeljina, Brčko i ostali ako već nemamo dovoljno novca da rovimo planine i pravimo tunele. Pogledaj zapada zemlje, nigdje ništa nema, Bihać kao da je zaboravljen, a nije pošteđena ni istočna Bosna.
Nisam stručnjak u ovom dijelu kao što vidim da si ti, samo iznosim ono što se trenutno može vidjeti i zaključiti.

To što pišeš da će Kosovari morati da vrate novac Amerikancima je sasvim logično, šta misliš da mi nećemo morati vraćati isto za ove puteve što sada imamo napravljene i one koji će tek doći na red?! Hrvatska je u dugovima do guše, ali je izgrađena i još ljudi grade jer znaju da se dugoročno takve investicije isplate.
Znam da je teško u ovom slučaju izdvojiti politiku, ali ipak ne bih dalje da pišem o istoj. Svaka od ovih zemalja ima nekih svojih unutrašnjih problema i kočnica, neka više, neka manje.

Izgleda da jedino za nama kaska ova Crna gora, mada imaju poprilično dobre magistralne puteve koje su napravili unazad par godina. Barem onaj dio kojim sam ja vozio.
Slio se novac za obnovu, milijarde su bile potrebne samo da se vratimo na 0 nakon rata, novac za izgradnju se teže dobivaju.

Prema Istočnoj Bosni je započeta izgradnja brze ceste kroz ovaj tunel Hranjen, koji će biti najduži drumski tunel u bivšoj Jugoslavije nakon tunela Učka.

Mi smo većinu kredita za naše puteve otplatili i otplaćujemo ih veoma lahko, dakle ne predstavljaju teret budžetu, dok će krediti Kosova i Crne Gore itekako biti uteg tim zemljama.

Vječita dilema je li bolje dobro izgledati, a biti zadužen do guše ili ne izgledati nešto atraktivno, ali biti solventan u svakom slučaju. To se može postaviti kod problema izgradnje puteva. BiH je morala i mogla bolje, ali ne pretjerano bolje koliko se misli.

Sponzori ove zemlje nisu bili jednostavno velikodušni, a ljudi koji glasaju u ovoj zemlji, njih nekoliko miliona nikako da shvate, da one koji biraju nisu neimari.

I dugoročno i kratkoročno se autoput ne isplati svagdje, niti se gradi isključivo zbog lokalnog stanovništva. Crna Gora i BiH su naslijedili iz bivše države siromašnu putnu infrastrukturu, koju tek 20 godina nakon raspada države imaju prilike proširivati i unaprijeđivati. U svakom slučaju, koliko god, malo ovih linija bilo ucrtano po BiH, one su i dalje produkt ove države i nešto što je produkt današnjeg društva (mene, tebe, ostalih forumaša itd..).
Nije to dilema da li je bolje izgledati ili ne sa autoputem, već je mnogo šire pitanje. Za jaku enomiju od velike važnosti su saobraćajnice, kako drumski tako i željeznički saobraćaj. Mi danas nemamo ni jedno ni drugo na zavidnom nivou. Svakako smo u dugovima i svakako se danas ništa ne može i napraviti bez kredita, a već više nije ni isplativo kada se razne varijante kredita mogu dobiti po povoljnim uslovima. BiH je morala do sada imati spojena 3-4 važna centra, a danas imamo tek spoj Sarajeva i Zenice. Šta je sa spojem Banja Luke i Mostara sa glavnim gradom? Tuzla i Bihać? I ne mogu da vjerujem da je sve zbog eksproprijacije zemljišta i slično. O tome se moralo i trebalo razmišljati i pri samom projektu, kako o troškovima i ostalim stvarima. Posljedica je da čak i magistralne ceste koje imamo ne mogu više da izdrže silni teret, prije svega imajući u vidu ovu u zemlji možda i najprometnija saobraćajnica ka Tuzli.
Zamisli da postoji sada izgrađen jedan dio ili cijeli autoputa od sjevera ka jugu, ili možda njegova većina. Koliko bi to značilo i za širi region, ne samo za našu zemlju. Dakle, ovdje računam na Dalmaciju i spoj sa Zagrebom, Crnu goru i ostale. Ko bi normalan autom krenuo iz Zagreba i truckao se cijelom zapadnom obalom do Dubrovnika kada bi mogao sve skratiti kroz našu zemlju. Ne mora nikako ni stati kroz ovih naših 300 km, dovoljno je od putarina što ostave novac. Druga je priča kada neko želi da ide i obilazi gradove na primorju. S druge strane, tu bi se otvorila i druga vrata, turisti iz Mađarske i ostalih zemalja bi mogli kroz našu zemlju u Dalmaciju, a u povratku ako žele autoputem kroz Hrvatsku i slično. I to bi bilo sve ne samo u našem interesu, već više kao šire opće javno dobro. Kao što kažeš, ne bi se gradio samo za potrebe našeg lokalnog stanovništva.

Sve će se ovo vjerovatno i raditi kada bude izgrađeno sve, ali se postavlja pitanje kada. A vrijeme ide i ne čeka nikoga. Za sada imamo na desetine otvorenih projekata i započetih poddionica dionica koje ničemu ne vode i neće služiti barem narednih nekoliko godina. Mobilizuje se mehanizacija i troše resursi za par km autoputa koji će nakon izgradnje samo tek tako stajati jer neće biti povezan kako treba sa ostalim saobraćajnicama. Čeka neko bolje vrijeme, što bi se reklo kod nas.

Nemoj da shvatiš ovo kao neku kritiku upućenu tebi, čisto onako iznosim mišljenje, tj. čudim se svemu ovome. Znam ja dobro da je ovdje najviše kumovala i još uvijek kumuje politika. Ali ne prihvatam da je to moj produkt, znamo ko i kako glasa već godinama za istu sortu i garnituru ljudi.
alibaba_i_30_godina

#14758 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

drug_profi wrote:Sad ce vam neko objasniti da je to bila tamnica itd.

Jugoslavija je vrlo lako mogla biti ono što je danas EU sa svim svojim vrijednostima i karakteristikama. Mogla.
drug_profi

#14759 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

alibaba_i_30_godina wrote:
drug_profi wrote:Sad ce vam neko objasniti da je to bila tamnica itd.

Jugoslavija je vrlo lako mogla biti ono što je danas EU sa svim svojim vrijednostima i karakteristikama. Mogla.
Mogla ali je imala nerjesene i neuredjene stvari koje su dovele do njenog rasapada. Trenutno bolja ideja je EU, ali ako ona ikad prestane da postoji, zamijenice je ovdje dobra stara juga na nekim novim osnovama sa nekim novim dealom.

Ali nije ovo tema, da ne zacatamo bezveze. Pobice nas mod.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#14760 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

Hrvati prezaduzeni jedva vracaju, kosovari ce morati amerikancima skupo placati kredite...
U medjuvremenu hrvati uzivaju u perfektnim cestama, ostali uveliko grade i dovode ili privode kraju...a mi sanjamo o autoputevima.
Kome je bolje tu?
drug_profi

#14761 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja ne mogu da razumijem da nismo u stanju napraviti 300 kilometara za 20 godina. Ma sta 300. NI 100!!!!!
alibaba_i_30_godina

#14762 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

drug_profi wrote:Ja ne mogu da razumijem da nismo u stanju napraviti 300 kilometara za 20 godina. Ma sta 300. NI 100!!!!!
A da ne pričamo tek o nekim drugim isto tako važnim stvarima.

Većina ovih zgrada institucija što se obnovilo je bilo od strane raznih donacija i dijelom vlastitih sredstava, ni to nismo sami pa da čovjek kaže tu su sve pare otišle.
Haris.ba

#14763 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:Ja ne mogu da razumijem da nismo u stanju napraviti 300 kilometara za 20 godina. Ma sta 300. NI 100!!!!!
Što bi brzo pravili kada naša operativa to ne može da podnese. :D

Eno Turci spržili Sarajevo - Tarčin, naši malo radili ko podizvođači. I šta sada? Još raja kritikuje ima magistrala. Zar nije bolje da ovako imaju zagarantovan godišnji prihod, skupljaju reference da šta čvaknu i vani.

Mi smo izmislili perpetum mobile u izgradnji autocesta. Zamisli da se sve izgradilo. Možeš malo na održavanju čvaknuti i tipa softver plaćati. Ali, je to sitno u odnosu na izgradnju. Šta bi političari radili?

A, i dokazano je da narodu nije bitna autocesta. Pa to je bilo jedino čime su se hvalili u predizbornoj kampanji iz SDP. Narodu su očito bitnije neke druge stvari.
So What!

#14764 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

alibaba_i_30_godina wrote:
Nije to dilema da li je bolje izgledati ili ne sa autoputem, već je mnogo šire pitanje. Za jaku enomiju od velike važnosti su saobraćajnice, kako drumski tako i željeznički saobraćaj. Mi danas nemamo ni jedno ni drugo na zavidnom nivou. Svakako smo u dugovima i svakako se danas ništa ne može i napraviti bez kredita, a već više nije ni isplativo kada se razne varijante kredita mogu dobiti po povoljnim uslovima. BiH je morala do sada imati spojena 3-4 važna centra, a danas imamo tek spoj Sarajeva i Zenice. Šta je sa spojem Banja Luke i Mostara sa glavnim gradom? Tuzla i Bihać? I ne mogu da vjerujem da je sve zbog eksproprijacije zemljišta i slično. O tome se moralo i trebalo razmišljati i pri samom projektu, kako o troškovima i ostalim stvarima. Posljedica je da čak i magistralne ceste koje imamo ne mogu više da izdrže silni teret, prije svega imajući u vidu ovu u zemlji možda i najprometnija saobraćajnica ka Tuzli.
Zamisli da postoji sada izgrađen jedan dio ili cijeli autoputa od sjevera ka jugu, ili možda njegova većina. Koliko bi to značilo i za širi region, ne samo za našu zemlju. Dakle, ovdje računam na Dalmaciju i spoj sa Zagrebom, Crnu goru i ostale. Ko bi normalan autom krenuo iz Zagreba i truckao se cijelom zapadnom obalom do Dubrovnika kada bi mogao sve skratiti kroz našu zemlju. Ne mora nikako ni stati kroz ovih naših 300 km, dovoljno je od putarina što ostave novac. Druga je priča kada neko želi da ide i obilazi gradove na primorju. S druge strane, tu bi se otvorila i druga vrata, turisti iz Mađarske i ostalih zemalja bi mogli kroz našu zemlju u Dalmaciju, a u povratku ako žele autoputem kroz Hrvatsku i slično. I to bi bilo sve ne samo u našem interesu, već više kao šire opće javno dobro. Kao što kažeš, ne bi se gradio samo za potrebe našeg lokalnog stanovništva.

Sve će se ovo vjerovatno i raditi kada bude izgrađeno sve, ali se postavlja pitanje kada. A vrijeme ide i ne čeka nikoga. Za sada imamo na desetine otvorenih projekata i započetih poddionica dionica koje ničemu ne vode i neće služiti barem narednih nekoliko godina. Mobilizuje se mehanizacija i troše resursi za par km autoputa koji će nakon izgradnje samo tek tako stajati jer neće biti povezan kako treba sa ostalim saobraćajnicama. Čeka neko bolje vrijeme, što bi se reklo kod nas.

Nemoj da shvatiš ovo kao neku kritiku upućenu tebi, čisto onako iznosim mišljenje, tj. čudim se svemu ovome. Znam ja dobro da je ovdje najviše kumovala i još uvijek kumuje politika. Ali ne prihvatam da je to moj produkt, znamo ko i kako glasa već godinama za istu sortu i garnituru ljudi.
Svakako da tuđa mišljenja uvažavam sve dok imaju čvrsto tlo i uopšte se previše ne razilazimo, ja sam dao neke konkretne primjere, gdje sve regionalne zemlje žele autoputeve, a većina ih pravi ugovore s vragom jer svjesni su da su im države siromašne, izuzev dijelova Hrvatske i Slovenije.
izvrsni direktor wrote:Hrvati prezaduzeni jedva vracaju, kosovari ce morati amerikancima skupo placati kredite...
U medjuvremenu hrvati uzivaju u perfektnim cestama, ostali uveliko grade i dovode ili privode kraju...a mi sanjamo o autoputevima.
Kome je bolje tu?
Imamo kome je bolje dugoročni ili kratkoročno, put Bosne i Hercegovine je trnovit i kao takav je najavljivan još u ratu, onaj ko nije slušao, očigledno nije dobro pazio. Nepostojanje infrastrukture, korupcija, loše javno školstvo, pa i zdravstvo nije za pohvalit se, ulaganja u sport gotovo nikakva, penzije mizerne, plate loše, masovna emigracija mladih, sve je to trnovit put koji država prolazi i ko zna do kada će i koja će generacija dočekati bolju BiH.

Bilo je neki teorija da Hrvatska koči izgradnju po BiH jer im ne odgovara autoput kroz BiH, ali za mene lično je ta teorija smiješna, uzevši u obzir da su napravili autoput sve do Bijače i vrlo brzo granični sredili, a završavaju granični kod Svilaja dok naš nije ni započet i imat će ga spremnog s mostom.

Znači do naših je struktura, imamo jednu političku opciju, koja to tromo i gotovo nikako to radi te je nažalost kroz kratku historiju ove zemlje, uzimala najviše mandata, imali smo neke druge opcije koje su mnogo bolje radile, ali jednostavno to nije dovoljno ljudima da ih podrže.

Ono što je jedino pozitivno i kod jednih i kod drugih struktura, što nas zaista nisu zavalili u neke lihvarske dealove, recimo u Crnoj Gori, Kinezi će moći državnu zemlju dobivati, ako im rate za kredit ne budu isplaćene, a velika vjerovatnoća je da će se to desiti jer Crna Gora nema taj novac.

Šta misliš do kad će američka baza Bond Steel ostati na Kosovu i do kad će ta zemlja ostati valuta za američko potkusurivanje na Balkanu, sa ovim kreditima kojima dižu ove puteve, sigurno neće rano, a budućnost te zemlje (ako bi je tako mogao nazvati), ovisi o komandi u Vašingtonu, EU im ne smije ništa, lagano pucaju akcize na trgovačke proizvode i prijete ujedinjenjem s Albanijom.

Takav "suverenitet", ja ne bih želio u BiH, i bolje je biti okrenut prema Briselu, pa makar nas malo po malo gurali, nego bilo kojem drugom centru.
Naslovnica

#14765 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Može li mi neko pojasniti zašto su JP Autoceste FBiH investitor u izgradnji tunela Hranjen, po kojem principu?! :?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#14766 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

Zamisljam kako se @So What vozi po tuzla-sarajevo i govori "glupi hrvati, crnogorci, kosovari nikad nece moci otplatit one autoputeve"
Laertes

#14767 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

izvrsni direktor wrote:Zamisljam kako se @So What vozi po tuzla-sarajevo i govori "glupi hrvati, crnogorci, kosovari nikad nece moci otplatit one autoputeve"
Dobar :thumbup:
Više puta sam mu htio ovdje napisati komentar da brani vlast i postojeću situaciju kao da je Terzić lično. Inače, nametnuo se ovdje kao stručnjak metodom copy-paste sa SSC foruma i na svaku kritiku postojećeg stanja ima opravdanje ili "nema nigdje takvog zajebanog terena" ili u posljednje vrijeme "rat je bio", "mi smo pametni, ne uvaljujemo se u dugove" i sl.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14768 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Naslovnica wrote:Može li mi neko pojasniti zašto su JP Autoceste FBiH investitor u izgradnji tunela Hranjen, po kojem principu?! :?
po principu nadanja za neku autocestu prema goraždu, a ovamo ih RS nikad nije planirao izgradnju bilo kakve ceste...

međutim, tunel 200 miliona, pristupna cesta Goražde - Hranjen isto tako, i slupaš 400miliona KM za put iz Goražda u šume iznad Prače :lol:
Naslovnica

#14769 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

mk ultra wrote:
Naslovnica wrote:Može li mi neko pojasniti zašto su JP Autoceste FBiH investitor u izgradnji tunela Hranjen, po kojem principu?! :?
po principu nadanja za neku autocestu prema goraždu, a ovamo ih RS nikad nije planirao izgradnju bilo kakve ceste...

međutim, tunel 200 miliona, pristupna cesta Goražde - Hranjen isto tako, i slupaš 400miliona KM za put iz Goražda u šume iznad Prače :lol:
Koliko je meni poznato, ta cesta bi po planovima trebala da bude brza cesta, a ne autocesta.
Zar ne bi bilo logičnije da se u priči Ceste FBiH a ne Autoceste?! :-)
drug_profi

#14770 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

za brze ceste je zaduzeno JPAC FBiH, a za magistrale i nize kategorije JP Ceste FBiH
Naslovnica

#14771 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote:za brze ceste je zaduzeno JPAC FBiH, a za magistrale i nize kategorije JP Ceste FBiH
Nisam znao ovaj detalj, hvala! :thumbup:
BadBoy

#14772 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

drug_profi wrote:za brze ceste je zaduzeno JPAC FBiH, a za magistrale i nize kategorije JP Ceste FBiH
:thumbup:

Uz dodatak da regionalne ceste održavaju kantonalni organi, a lokalne opštinski.
So What!

#14773 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

izvrsni direktor wrote:Zamisljam kako se @So What vozi po tuzla-sarajevo i govori "glupi hrvati, crnogorci, kosovari nikad nece moci otplatit one autoputeve"
Nije sve u potezu Tuzla - Sarajevu, niti navedene zemlje imaju sve gradove uvezane, BiH u unutrašnjosti ima uvezane Banja Luku i Doboj, Sarajevo i Zenicu, Hrvatska ima nešto više, Kosovo manje, a Crna Gora još uvijek ništa, a i kada izgradi, imaće vezu između Kolašina i Podgorice.

Istu misao imaju i Bišćani i ostali Krajišnici kući kad se voze, i ja kad se kući u Tešanj vozim, i kad od Doboja do Tuzle vozim (da vidiš koja je to patnja tek, sve ravnica, a ti voziš kao mrav), dakle nisu jedino ljudi na tom potezu uskraćeni za autoput.

Pomirite se s tim da postoje prioriteti, uvezivanje Sarajeva i Tuzle, nažalost nije trenutno jedan od njih.
Laertes wrote:
Više puta sam mu htio ovdje napisati komentar da brani vlast i postojeću situaciju kao da je Terzić lično. Inače, nametnuo se ovdje kao stručnjak metodom copy-paste sa SSC foruma i na svaku kritiku postojećeg stanja ima opravdanje ili "nema nigdje takvog zajebanog terena" ili u posljednje vrijeme "rat je bio", "mi smo pametni, ne uvaljujemo se u dugove" i sl.
Hahahaha, više puta si pošteno ismijan kroz rasprave, i ovako pomalo bahneš s vremena na vrijeme. Stručnjak, i to kakav, pogotovo za bombaše poput tebe. :D
So What!

#14774 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Naslovnica wrote:
Nisam znao ovaj detalj, hvala! :thumbup:
Iako su ceste FBiH zadužene recimo za LOT 3, Sarajevske obilaznice, bez obzira što je to brza cesta, kao i za onu 1+1 oko Zenice.

Preklapanje nadležnosti je i meni tu čudno. Brza cesta, Sarajevo - Goražde hoće ubrzati protok, i 1+1 u pravilu može biti brza cesta, ali u ovom slučaju neke brze ceste očigledno potpadaju pod nadležnost JP Ceste FBiH, dok je ovaj pripao Autocestama.

Mislim da je u pitanju sposobnost kreditnog zaduživanja, jednog ili drugog preduzeća, pa iz tog razloga, takva podjela nadležnosti.

Uz napomenu da u RS-u također postoje i Putevi RS, i Autoputevi RS, sa nešto jasnijim nadležnostima dok je u Brčko Distriktu za sve vrste puteva zadužen JP Putevi Brčko.
Laertes

#14775 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

So What! wrote:
Nije sve u potezu Tuzla - Sarajevu, niti navedene zemlje imaju sve gradove uvezane, BiH u unutrašnjosti ima uvezane Banja Luku i Doboj, Sarajevo i Zenicu, Hrvatska ima nešto više, Kosovo manje, a Crna Gora još uvijek ništa, a i kada izgradi, imaće vezu između Kolašina i Podgorice.

Istu misao imaju i Bišćani i ostali Krajišnici kući kad se voze, i ja kad se kući u Tešanj vozim, i kad od Doboja do Tuzle vozim (da vidiš koja je to patnja tek, sve ravnica, a ti voziš kao mrav), dakle nisu jedino ljudi na tom potezu uskraćeni za autoput.

Pomirite se s tim da postoje prioriteti, uvezivanje Sarajeva i Tuzle, nažalost nije trenutno jedan od njih.
Laertes wrote:
Hahahaha, više puta si pošteno ismijan kroz rasprave, i ovako pomalo bahneš s vremena na vrijeme. Stručnjak, i to kakav, pogotovo za bombaše poput tebe. :D
Pošteno ismijan? Ne sjećam se da sam posta ostavio na ovoj temi do sada, al hajd'... Demencija, šta li...
Samo ti njih brani, struĆnjak, slika i prilika prosječnog glasača SDA. Jest, nije baš kod nas najbolje, al' kako je Hrvatima il' Kosovari ma s njihovim kreditima... Ma mi smo ba genijalni za njih...
Post Reply