Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Locked
kojeime

#1476 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by kojeime »

.
Bega_TM

#1477 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Bega_TM »

Baudelaire wrote:
Bega_TM wrote:Komunjare popušili ste ga, prihvatite to vec jednom ;-)
Popušio je reis vlastite gluposti, nadam se da će nakon ovog biti samo Mustafa Cerić. Nijedan normalan vjernik ne može braniti poziv na nasilje, stoga se zapitajte ako je vama normalno da reis najavljuje sarajevsko ljeto kakvi ste zapravo.
Ma reis me ne interesuje ni 5% , samo me zivcira kakav pristup Suljagic ima, od najsenzibilnije tacke u obrazovanju, koja nije toliko ni relevantna, ali u sebi sadrzi diskriminaciju Islamskih vjernika, on nju pred kraj školske godine zeli da kao nesto rjeseva
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1478 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Chmoljo »

Image
Marilyn

#1479 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Marilyn »

od najsenzibilnije tacke u obrazovanju, koja nije toliko ni relevantna, ali u sebi sadrzi diskriminaciju Islamskih vjernika
:lol:
fatamorgana

#1480 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by fatamorgana »

sarajlija, ko ružio, :roll: ?
ragib

#1481 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by ragib »

-LIBERO- wrote:Efendija bas misli da su Bosnjaci pleme. Jedna vjera,jedna stranka,jedan vodja...e moj efendija. I najpozeljnije je prepustiti se da drugi razmisljju tvojom glavom. Naravno,kao i svako poslusno pleme i nama trebaju glavnu rijec voditi vjerske vodje i politicke frakcije tih vjerskih poglavara,toboze formiranih u neke kvazi stranke-pokrete.

Isto predizborni skup... :D
musliman je duzan slijediti ucene koji vole šerijat tj. zakon koji Allah propisuje u Kur'anu. A Spahić je jedan od njih, covjek koji je poceo učiti hifz kada je sve manje i manje hafiza bilo u bosni za vrijeme komunizma.
Last edited by ragib on 21/05/2011 23:36, edited 2 times in total.
Baudelaire

#1482 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Baudelaire »

ragib wrote:
-LIBERO- wrote:Efendija bas misli da su Bosnjaci pleme. Jedna vjera,jedna stranka,jedan vodja...e moj efendija. I najpozeljnije je prepustiti se da drugi razmisljju tvojom glavom. Naravno,kao i svako poslusno pleme i nama trebaju glavnu rijec voditi vjerske vodje i politicke frakcije tih vjerskih poglavara,toboze formiranih u neke kvazi stranke-pokrete.

musliman je duzan slijediti ucene koji vole šerijat tj. zakon koji Allah propisuje u Kur'anu. A Spahić je jedan od njih, covjek koji je poceo učiti hifz kada je sve manje i manje hafiza bilo u bosni za vrijeme komunizma.
Musliman je dužan poštovati drugog moj Ragibe, a ovaj tvoj učeni svašta popljuva po SDP-ovim kadrovima. Da su ne znam kakvi, ne postoji opravdanje za ovo, i meni daje za pravo da ja posumnjam u iskrenost njegove vjere i njegovih namjera.
popajic

#1483 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by popajic »

sarajlija_ba wrote:
Moj zaključak je da vama smeta vjera.
Nije u pitanju ocjena iz vjeronauke...da se ne lažemo više. Vama smeta VJERA i svi oni koji su vjernici.
Kratko i jasno i precizno.
Nakaradan ti zakljucak, kao i kompletno razmisljanje.
Naravno da nije u pitanju samo ocjena iz vjeronauke...da se ne lazemo. Rekoh to i ja u svom gornjem postu.
Briga Mustafu za petice, ima on dugorocnije i vaznije planove sa ovom drzavom .
A " nama" smeta sto turbo "vjernici" - politicari koriste religiju kao maskirnu ratnu uniformu.
Ako si vjernik, a to ti ne smeta, upitaj se kako je doslo do tog felera.
ragib

#1484 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by ragib »

Baudelaire wrote:
ragib wrote:

Musliman je dužan poštovati drugog moj Ragibe, a ovaj tvoj učeni svašta popljuva po SDP-ovim kadrovima. Da su ne znam kakvi, ne postoji opravdanje za ovo, i meni daje za pravo da ja posumnjam u iskrenost njegove vjere i njegovih namjera.
svojim djelima je pokazao iskrenost. Ima zlih ljudi koji ne podrzavaju da se bosnjaci vrate svojoj vjeri i tradiciji ne samo u SDP-u vec i u drugim strankama. Musliman treba da podrzava uvijek ono sto ce doprinjeti povratku tradicije muslimana sa ovih prostora onako kako je Muhamed.a.s zivio naš uzor i naš sultan, pa makar on sam se toga u potpunosti ne pridrzavao.
udrch

#1485 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by udrch »

Moj početni položaj je da sam musliman, vjernik..niko mi ne smeta, osim onih kojima ja smetam..
Nemam bradu, ne nosim kratke pantalone, nikad me ne bi prepoznali ni među milion ateista..
Ali opet nekome smetam..
hecimnadri

#1486 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by hecimnadri »

Evo jednog momenta bliske prošlosti.Cerić štiti Efendiju iz Gluhe Bukovice

Curice plaču.

"Je li vam žao hodže?", pita ih Selava.

"Jeste!", uglas će plačne curice,

"Neka ćafiri i neprijatelji naše zemlje slušaju: ovim našim ljepoticama je Allah pružio snagu i moć da kažu istinu. Neka vidi munafik, ćafir, Bakir Hadžiomerović i njegov sluga Avdo Avdić, na sramotu mu bilo", govori Selava i kaže curicama:

"De, recite da je laž optužba protiv hodže!"

"Laažu!", deru se curice. I plaču.

U to, i reis će iz džamije. Priča koga je sve obišao. Priča kako iz Gluhe Bukovice nosi poruke za sve džemate i imame i roditelje.

"Pozivam ih, ako imaju nekih sumnji da nas, Islamsku zajednicu, najprije obavijeste! Prije nego ljude poput Duška Tomića koji ne razumije bosansko selo, tradiciju. Duško Tomić nije musliman... Mi kao zajednica moramo shvatiti da unutar sebe možemo rješavati vlastite probleme", rekao je reis.

Došao je u Gluhu Bukovicu, kaže, da se uvjeri kako niko nije ugrožen premda su neki mediji, posebno FTV, javili da je porodica N. T. ugrožena.

"Pitao sam porodicu N. T. Kažu, ima verbalnih prijetnji. Zato sam u džamiji pozvao ljude da se sustegnu i od verbalnih prijetnji i od nasilja", pozvao je reis.

I odluka o suspenziji imam je, misli reis, provedena. Imam Rešad Omerhodžić je suspendiran, nema "ingerencije imama, ali ima pravo komunicirati s džematom i biti s njim", obrazložio je reis.

"Magazin 60 minuta je uvrijedio stanovnike nazvavši ih divljacima, rekli su da urlaju kao u srednjem vijeku. Neka im se FTV izvini! Moji Bukovljani su ponosni, plemeniti, slatki ljudi", rekao je reis.
ragib

#1487 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by ragib »

udrch wrote:Moj početni položaj je da sam musliman, vjernik..niko mi ne smeta, osim onih kojima ja smetam..
Nemam bradu, ne nosim kratke pantalone, nikad me ne bi prepoznali ni među milion ateista..
Ali opet nekome smetam..
ma to sto nekome smetaš nije bitno, bitno je da si ti zadovoljan svojim duhovnim stanjem, da si zadovoljan da ti je Allah Gospodar, da u svakom trenutku osjecas Njegovo prisustvo, da koračaš s Njegovim imenom, da ti je uzor Muhamed.a.s a to sta ce neko misliti o tebi je sasvim nebitno jer kad si ti zadovoljan sa Allahom i da ti je on Gospodar insAllah i Allah će biti sa tobom zadovoljan kad ispustiš dušu.
Great Cornholio

#1488 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Great Cornholio »

ragib wrote: svojim djelom je pokazao da je iskren. Ima zlih ljudi koji ne podrzavaju da se bosnjaci vrate svojoj vjeri i tradiciji ne samo u SDP-u vec i u drugim strankama. Musliman treba da podrzava uvijek ono sto ce doprinjeti povratku tradicije muslimana pa makar on sam se toga u potpunosti ne pridrzavao.
Bošnjaci u BiH nikad nisu praktikovali islam na način kako se praktikuje u Saudijskoj Arabiji, ps se zbog toga ne mogu vraćati onome što u Bosni nikada nije bila tradicija.
ragib

#1489 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by ragib »

Great Cornholio wrote:
ragib wrote: svojim djelom je pokazao da je iskren. Ima zlih ljudi koji ne podrzavaju da se bosnjaci vrate svojoj vjeri i tradiciji ne samo u SDP-u vec i u drugim strankama. Musliman treba da podrzava uvijek ono sto ce doprinjeti povratku tradicije muslimana pa makar on sam se toga u potpunosti ne pridrzavao.
Bošnjaci u BiH nikad nisu praktikovali islam na način kako se praktikuje u Saudijskoj Arabiji, ps se zbog toga ne mogu vraćati onome što u Bosni nikada nije bila tradicija.
muslimani u bosni su uvijek težili prakticiranju Islama kako je Muhamed.a.s radio mozda i vise nego u S.A. i imaju svoj stil pri tome, gajili su jako i tesavufsku nauku koja je utemeljena na šerijatu. Pročitaj malo šta su učenjaci pisali sa ovih prostora i kako su živili šejhovi i ko im je bio uzor.
Ahmmed

#1490 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Ahmmed »

Great Cornholio wrote:

Ti ćeš da mi zabraniš? Kako? Moja je stvar hoću li da budem vehabija, hanefija,šija.....
Great Cornholio

#1491 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

ragib wrote:
Great Cornholio wrote:
muslimani u bosni su uvijek težili prakticiranju Islama kako je Muhamed.a.s radio mozda i vise nego u S.A. i imaju svoj stil pri tome, gajili su jako i tesavufsku nauku koja je utemeljena na šerijatu. Pročitaj malo šta su učenjaci pisali sa ovih prostora i kako su živili šejhovi i ko im je bio uzor.
Malo je bilo tih šejhova, sirotinja raja se nikad nije baš nešto pridržavala islamskih propisa. Tradicija je ono što je većina radila.
Marilyn

#1492 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Marilyn »

ragib wrote:
Great Cornholio wrote:
Islam je u Bosni odsječen od svog korijena, a sve što je odvojeno od svog prirodnog korjena nikad ne može uspjeti u potpunosti tamo gdje je premješteno. :wink:
sarajlija_ba

#1493 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by sarajlija_ba »

popajic wrote: Nakaradan ti zakljucak, kao i kompletno razmisljanje.
Naravno da nije u pitanju samo ocjena iz vjeronauke...da se ne lazemo. Rekoh to i ja u svom gornjem postu.
A " nama" smeta sto turbo "vjernici" - politicari koriste religiju kao maskirnu ratnu uniformu.

Izgleda da ti k'o i Suljagić znaš šta je bolje za nas vjernike od nas samih pa i našeg Reisa :lol:
Ti ne razumiješ da mene ateisti ne interesuju. Šta me briga šta radite i kako živite. Vaša stvar. Sve dotle dok ne počnete čačkat mene i moju vjeru kao što je to Suljagić uradio.
I svaki put ateisti čačkaju vjernike. Svaki put !

Da je obratna situacija i da je bio predmet ateizam i da je neki ministar ukinuo ocjenu iz ateizma šta misliš koliko bi to mene interesovalo ? Ma ko lanjski snijeg vjeruj mi.
Nije Suljagić htio kompromis pa da npr. uvede neki predmet za djecu koja ne idu na vjeronauku, nije htio ni da pita roditelje pa ni vjerske zajednice...nego frajer uzeo komad papira i napisao akt.
A onda bi da razgovara sa vjernicima...kao da bude demokrat :lol:

Što bezze čačkate vjeru kad znate da ćete dobit' po ušima ?
Ne znam samo kako vam nije mrsko da toliko pričate o vjeri. Mene ateizam ne interesuje i ja nikad ne bih potrošio vrijeme na ocjene iz ateizma...razumiješ li ti to ?
A sve ste kao sekularni a da vam je nekako da islam satarete potpuno. E pa nisu mogli komunisti a zatim četnici u ratu a neće ni ateisti u miru.
Great Cornholio

#1494 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Ahmmed wrote:
Great Cornholio wrote:

Ti ćeš da mi zabraniš? Kako? Moja je stvar hoću li da budem vehabija, hanefija,šija.....
i da želim ne mogu ti ništa zabraniti, sitna sam ja buranija, ja samo kažem da pantole šest osmina, brade i ono heklanje na glavi nisu tradicija Muslimana Bosne i hercegovine.
rogoz

#1495 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by rogoz »

Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

...a sta znaci naziv ove teme,povratak,gdje,polozaje,koje?!
Marilyn

#1496 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Marilyn »

evo kako razmišljaju "vjernici" :roll:
sarajlija_ba

#1497 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by sarajlija_ba »

zagazaga wrote:
sarajlija_ba wrote:
popajic wrote: Nakaradan ti zakljucak, kao i kompletno razmisljanje.

Izgleda da ti k'o i Suljagić znaš šta je bolje za nas vjernike od nas samih pa i našeg Reisa :lol:
Ti ne razumiješ da mene ateisti ne interesuju. Šta me briga šta radite i kako živite. Vaša stvar. Sve dotle dok ne počnete čačkat mene i moju vjeru kao što je to Suljagić uradio.
I svaki put ateisti čačkaju vjernike. Svaki put !

Da je obratna situacija i da je bio predmet ateizam i da je neki ministar ukinuo ocjenu iz ateizma šta misliš koliko bi to mene interesovalo ? Ma ko lanjski snijeg vjeruj mi.
Nije Suljagić htio kompromis pa da npr. uvede neki predmet za djecu koja ne idu na vjeronauku, nije htio ni da pita roditelje pa ni vjerske zajednice...nego frajer uzeo komad papira i napisao akt.
A onda bi da razgovara sa vjernicima...kao da bude demokrat :lol:

Ne znam samo kako vam nije mrsko da toliko pričate o vjeri. Mene ateizam ne interesuje i ja nikad ne bih potrošio vrijeme na ocjene iz ateizma...razumiješ li ti to ?
A sve ste kao sekularni a da vam je nekako da islam satarete potpuno. E pa nisu mogli komunisti a zatim četnici u ratu a neće ni ateisti u miru.
ko bolan?
Pa evo konkretno Suljagić koji dolazi iz SDP-a. Stranke koja za sebe tvrdi da je sekularistička...bla, bla, bla...a prošli put pošalje 6 ljudi u Guantanamo(muslimana naravno) a ovaj put, pored MORA VEĆIH PROBLEMA, ukida djeci ocjenu iz vjeronauke (većinski muslimanskoj djeci naravno).
Jel' neko za vrijeme SDA (koju ja isto ne volim) proganjao ateiste ?
Nije.

Pa što ovi ateisti (Lagumdžija and Co.) svaki put kad dođu na vlast udaraju po nečemu što je povezano sa islamom ?
Baudelaire

#1498 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Baudelaire »

Još jedan vjernik prijeti udarcima preko ušiju. Super. Svaka vam čast.
Ahmmed

#1499 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Ahmmed »

Great Cornholio wrote:
i da želim ne mogu ti ništa zabraniti, sitna sam ja buranija, ja samo kažem da pantole šest osmina, brade i ono heklanje na glavi nisu tradicija Muslimana Bosne i hercegovine.
Eh, tako. Ko što ni ja tebi nit mogu, nit hoću braniti bilo šta.

Glede tradicije: Heklanje na glavi se nosi u Bosni, već dugo.
Brade,kao dio tradicije,bile su mnogo urednije,od ovih današnjih.
nekad su se nosile čakšire. Nisam fan ni tola šest osmina, ni čakšira.
Last edited by Ahmmed on 22/05/2011 00:11, edited 1 time in total.
Marilyn

#1500 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Marilyn »

Jel' neko za vrijeme SDA (koju ja isto ne volim) proganjao ateiste ?
Nije.
oooo da, jeste
Locked