Ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#1477 Re: Ljetne gume
Ma niko nece faliti s bilo kojom gumom top 5-6 proizvodjaca, tesko da ce iko i uociti razliku, makar dok su nove. Sto se tice toga tu nema rasprave.
Medjutim, nije isto kad gume skines nakon 20 k km i 40 k km. Onda su tu nase famozne ceste gdje gume s slabijom konstrukcijom znaju biti problematicne. Recimo Continental je sto se tice toga na vrlo losem glasu. Doduse ja ih imam prilican broj i nemam problema, ali kako prethodno napisah jaranu su za godinu otisle dvije, a dao 1000 maraka za 4 gume.
Jbg svako zna koji su to top proizvodjaci, svako zna otvoriti adac.de i pogledati sta kazu testovi, cilj teme je da se ukaze na stvari koje se ne mogu vidjeti na testovima.
Medjutim, nije isto kad gume skines nakon 20 k km i 40 k km. Onda su tu nase famozne ceste gdje gume s slabijom konstrukcijom znaju biti problematicne. Recimo Continental je sto se tice toga na vrlo losem glasu. Doduse ja ih imam prilican broj i nemam problema, ali kako prethodno napisah jaranu su za godinu otisle dvije, a dao 1000 maraka za 4 gume.
Jbg svako zna koji su to top proizvodjaci, svako zna otvoriti adac.de i pogledati sta kazu testovi, cilj teme je da se ukaze na stvari koje se ne mogu vidjeti na testovima.
- Ned071
#1478 Re: Ljetne gume
reklam za unitrade na fb
Iz ponude izdvajamo:
➟gume dimenzije 175/65 R14 već od 53,35 KM
➟gume dimenzije 195/65 R15 već od 64,58 KM
➟gume dimenzije 205/55 R16 već od 83,23 KM
➟gume dimenzije 225/45 R17 već od 102,02 KM
U cijenu je uključena montaža i balansiranje guma.
Iz ponude izdvajamo:
➟gume dimenzije 175/65 R14 već od 53,35 KM
➟gume dimenzije 195/65 R15 već od 64,58 KM
➟gume dimenzije 205/55 R16 već od 83,23 KM
➟gume dimenzije 225/45 R17 već od 102,02 KM
U cijenu je uključena montaža i balansiranje guma.
-
Ci-Nick
#1479 Re: Ljetne gume
ja dogovorio kupovinu,... continental cp5 205 55 16 u Maja guma po 135,00 KM.
Čitam ovdje neki hvale Dunlop ,.. vozio sam i Continental i Dunlop Sport BluResponse i Dunlop nova je dobra ali poslije tri godine i nekih 20.000 km nije više vrijedila, premekane i previše se brzo troše.
Morao sam skinuti dvije gume i nabaciti stare continentalke da bi izgurao do montaže zimskih.
Mislim da je jako bitno uzeti u obzir težinu vozila, ako je "teška" kategorija, a zafira ima preko 1600 kg, onda je continetal zakon.
Čitam ovdje neki hvale Dunlop ,.. vozio sam i Continental i Dunlop Sport BluResponse i Dunlop nova je dobra ali poslije tri godine i nekih 20.000 km nije više vrijedila, premekane i previše se brzo troše.
Morao sam skinuti dvije gume i nabaciti stare continentalke da bi izgurao do montaže zimskih.
Mislim da je jako bitno uzeti u obzir težinu vozila, ako je "teška" kategorija, a zafira ima preko 1600 kg, onda je continetal zakon.
-
jefferson
#1480 Re: Ljetne gume
Mislim da si ti kupio DUnlopove gume koje nisu za to auto.Ci-Nick wrote:ja dogovorio kupovinu,... continental cp5 205 55 16 u Maja guma po 135,00 KM.
Svaki ozbiljan proizvodjac ima nekoliko modela guma koje odgovaraju razlicitim vozilima. Nemozes reci: za teza auta Continental je zakon. Dunlop je npr. prva ugradnja na Lexus GX470, Land Cruiser V8 i slicno, a to su auta skoro duplo teza od Zafire. Znaci problem je koji si model gume uzeo a ne Continental ili Dunlop.
-
Ci-Nick
#1481 Re: Ljetne gume
Ne mogu biti neodgovarajuće ako im je oznaka 205 55 16 91 H jer imaju iste karakteristike kao i continental 205 55 16 91 H, dakle ista nosivost i ista brzina.jefferson wrote:Mislim da si ti kupio DUnlopove gume koje nisu za to auto.Ci-Nick wrote:ja dogovorio kupovinu,... continental cp5 205 55 16 u Maja guma po 135,00 KM.
Svaki ozbiljan proizvodjac ima nekoliko modela guma koje odgovaraju razlicitim vozilima. Nemozes reci: za teza auta Continental je zakon. Dunlop je npr. prva ugradnja na Lexus GX470, Land Cruiser V8 i slicno, a to su auta skoro duplo teza od Zafire. Znaci problem je koji si model gume uzeo a ne Continental ili Dunlop.
I moj brat je na tuaregu imao ( naravno odgovarajuće i dimenzijom i karakteristikama ) i poderao ih vrlo brzo, on reče, "komadi otpadaju".
Mislim da je način vožnje u Americi mnogo manje troši gume nego u BiH.
-
jefferson
#1482 Re: Ljetne gume
Mogu biti neodgovarajuce. Zavisno za koji tip vozila su namjenjene. Evo ja na X5 imam Bridgestone DM-V2 zimske gume, i ubjedljivo su najlosije zimske gume koje sam kupio, iako je dimenzija odgovarajuca, nosivost itd. Razlog, jednostavno nisu pravljene za vozila sa ovakvim podvozjem i voznim karakteristikama. Kao sto ti rece, ima problema sa gaznim slojem, ostecene lamele itd.Ci-Nick wrote:Ne mogu biti neodgovarajuće ako im je oznaka 205 55 16 91 H jer imaju iste karakteristike kao i continental 205 55 16 91 H, dakle ista nosivost i ista brzina.jefferson wrote:Mislim da si ti kupio DUnlopove gume koje nisu za to auto.Ci-Nick wrote:ja dogovorio kupovinu,... continental cp5 205 55 16 u Maja guma po 135,00 KM.
I moj brat je na tuaregu imao ( naravno odgovarajuće i dimenzijom i karakteristikama ) i poderao ih vrlo brzo, on reče, "komadi otpadaju".
Moze biti i da je problem do Dunlopa. Dunlop je pod Good Yearom, a GY zadnjih deset godina definitivno nije ono sto je bio prije.
-
Ci-Nick
#1483 Re: Ljetne gume
Kvalitet guma koje stižu u BiH je sigurno nešto lošiji.
Npr. u toj istoj dimenziji continental 205 55 16 u Njemačkoj možeš kupiti i gumu 94V pa i 94W a kod nas ih nema jer uvoznici kupuju najjeftinije, nosivost tih guma je 4 x 55 kg više pa je to ne malih 220 kg razlike.
Npr. u toj istoj dimenziji continental 205 55 16 u Njemačkoj možeš kupiti i gumu 94V pa i 94W a kod nas ih nema jer uvoznici kupuju najjeftinije, nosivost tih guma je 4 x 55 kg više pa je to ne malih 220 kg razlike.
-
jefferson
#1484 Re: Ljetne gume
H, V i W neodredjuju kvalitet gume. H je jednako kvalitetna kao i W, i cak sta vise, duze ce trajati. Uvoznici neuvoze iz dva razloga:Ci-Nick wrote:Kvalitet guma koje stižu u BiH je sigurno nešto lošiji.
1. Cijena
2. Brzinski index. Sa 100km auto puta u BiH koju vecina ljudi nevidi nema potrebe uvoziti gumu koja treba 10km voznje na auto-putu da se ugrije na radnu temperaturu.
U Zafiri ja bi uvijek uzeo H index, jer Zafira nije trkac, i bolje je manji brzinski index da dostignes radnu temperaturu ranije nego W (270km/h).
Sto se tice nosivosti, tu uvijek moras ici sa onim sto tvronica preporucuje. Premalo je ocito problem, previse je problem sto ce ovjes osjetiti to takodje.
Ako je Zafira predvidjena na 91 nosivost, brzinski index je najmanje vazan osim ako nevozis iznad 210 km/h (H index).
-
ado-šampion
#1485 Re: Ljetne gume
Problematicni su ti indeksi u BiH, u Sarajevu konkretno.
Fazon je sto oni dobiju te gume u odredjenoj dimenziji s jednim indeksom i cao djaci. Recimo ove Primacy sto sam ja postavio neki dan su u V, iako ja nemam nikakvu potrebu za V (mada su na autu dosle isto V), sasvim bi mi dovoljno bilo H, ali jbg nema. Ima H ali Continental PC. Onda te Continental, smijem se kladit da sam njih trazio V (205/55 R16), da mi je tako trebalo, da bi mi ponudili SportContact.
Jbg potraznja za tim uslovno receno skupljim gumama je takva da i nema bas izbora, ne isplati im se uvoziti, tako da se biranje brzinskog indeksa haman poze svesti pod zanovijetanje, nazalost. Prosle zime se cak desilo da u jednom trenutku nema Continental WinterContact nigdje su Sarajevu.
Isto je i s ostalim dijelovima. Recimo, niko nema Textar plocice na stanju, nego svi moraju narucivati, ali zato smecarskih tipa Trusting, ili Ferodo 'sviracice' upitnog porijekla, ima na svakom koraku. Isto je i s filterima. Filtron ima svuda, Mahle Original samo uz narudzbu.
Fazon je sto oni dobiju te gume u odredjenoj dimenziji s jednim indeksom i cao djaci. Recimo ove Primacy sto sam ja postavio neki dan su u V, iako ja nemam nikakvu potrebu za V (mada su na autu dosle isto V), sasvim bi mi dovoljno bilo H, ali jbg nema. Ima H ali Continental PC. Onda te Continental, smijem se kladit da sam njih trazio V (205/55 R16), da mi je tako trebalo, da bi mi ponudili SportContact.
Jbg potraznja za tim uslovno receno skupljim gumama je takva da i nema bas izbora, ne isplati im se uvoziti, tako da se biranje brzinskog indeksa haman poze svesti pod zanovijetanje, nazalost. Prosle zime se cak desilo da u jednom trenutku nema Continental WinterContact nigdje su Sarajevu.
Isto je i s ostalim dijelovima. Recimo, niko nema Textar plocice na stanju, nego svi moraju narucivati, ali zato smecarskih tipa Trusting, ili Ferodo 'sviracice' upitnog porijekla, ima na svakom koraku. Isto je i s filterima. Filtron ima svuda, Mahle Original samo uz narudzbu.
- amar1994
#1486 Re: Ljetne gume
slaba kupovna moc, jbg tako nam je kako je, tako isto ja trazim tene 47, nema, imamo 45 i 50
, eh to ti je to

-
Ci-Nick
#1487 Re: Ljetne gume
Slažem sa svim ali opet se vraćam na težinu vozila, prva ugradnja na Astri iz 2008 ili na golfu V iz 2008. i na Zafiri iz 2008. godine je potpuno ista guma, guma 205 55 R16 91H i nema nikakvih izgleda da će trošenje gume na autu koje je 300 do 400 kg teže biti isto. Zato kažem da je bolji continental nego dunlop jer se tako pokazalo na mom autu.jefferson wrote:H, V i W neodredjuju kvalitet gume. H je jednako kvalitetna kao i W, i cak sta vise, duze ce trajati. Uvoznici neuvoze iz dva razloga:Ci-Nick wrote:Kvalitet guma koje stižu u BiH je sigurno nešto lošiji.
1. Cijena
2. Brzinski index. Sa 100km auto puta u BiH koju vecina ljudi nevidi nema potrebe uvoziti gumu koja treba 10km voznje na auto-putu da se ugrije na radnu temperaturu.
U Zafiri ja bi uvijek uzeo H index, jer Zafira nije trkac, i bolje je manji brzinski index da dostignes radnu temperaturu ranije nego W (270km/h).
Sto se tice nosivosti, tu uvijek moras ici sa onim sto tvronica preporucuje. Premalo je ocito problem, previse je problem sto ce ovjes osjetiti to takodje.
Ako je Zafira predvidjena na 91 nosivost, brzinski index je najmanje vazan osim ako nevozis iznad 210 km/h (H index).
Last edited by Ci-Nick on 15/04/2016 19:59, edited 1 time in total.
- amar1994
#1488 Re: Ljetne gume
ova jeffersonova stoji na mjestu samo tako
evo kod mene 1290kg a index 89W=270km/h
, i primjetio sam da ako je hladniji asfalt proslajdrat ce sigurno
, a i bucnije su dok se ne zagriju, mada ima veze i Load rating 
evo kod mene 1290kg a index 89W=270km/h
- golfiista
#1489 Re: Ljetne gume
Kod mene Y, a 100 ne pređem, osim kad odem na godišnji odmor.
- Ned071
#1490 Re: Ljetne gume
Meni je vredestein bolji od dunlopa 
- amar1994
#1491 Re: Ljetne gume
nista to
premotajte na 6:50

premotajte na 6:50
- golfiista
#1492 Re: Ljetne gume
Montirao i balansirao u Blazuju kod Ferhatovica, na 120 gume i volan trese, očigledno da Ferhatovici nisu vise kao nekad. Morat cu do Makbela, oni su mi montirali i balansirali zimske i auto plovilo ko brod, eto moze nekome koristiti info.
-
jefferson
#1493 Re: Ljetne gume
Nema teorije, znam. Golf isto tako dolazi i sa 195/65 R15 gumama, ali i sta vecim gumama, isto kao i Zafira. Mozda da se prebacis na 17 inca?Ci-Nick wrote:Slažem sa svim ali opet se vraćam na težinu vozila, prva ugradnja na Astri iz 2008 ili na golfu V iz 2008. i na Zafiri iz 2008. godine je potpuno ista guma, guma 205 55 R16 91H i nema nikakvih izgleda da će trošenje gume na autu koje je 300 do 400 kg teže biti isto. Zato kažem da je bolji continental nego dunlop jer se tako pokazalo na mom autu.jefferson wrote:H, V i W neodredjuju kvalitet gume. H je jednako kvalitetna kao i W, i cak sta vise, duze ce trajati. Uvoznici neuvoze iz dva razloga:Ci-Nick wrote:Kvalitet guma koje stižu u BiH je sigurno nešto lošiji.
1. Cijena
- amar1994
#1494 Re: Ljetne gume
ja sam neki dan 190 vozio i nista, u "maja gume" su balansiranegolfiista wrote:Montirao i balansirao u Blazuju kod Ferhatovica, na 120 gume i volan trese, očigledno da Ferhatovici nisu vise kao nekad. Morat cu do Makbela, oni su mi montirali i balansirali zimske i auto plovilo ko brod, eto moze nekome koristiti info.
- golfiista
#1495 Re: Ljetne gume
Gdje se nalaze?amar1994 wrote:ja sam neki dan 190 vozio i nista, u "maja gume" su balansiranegolfiista wrote:Montirao i balansirao u Blazuju kod Ferhatovica, na 120 gume i volan trese, očigledno da Ferhatovici nisu vise kao nekad. Morat cu do Makbela, oni su mi montirali i balansirali zimske i auto plovilo ko brod, eto moze nekome koristiti info., moja preporuka
- amar1994
#1496 Re: Ljetne gume
posto ja jako lose objasnjavamgolfiista wrote:Gdje se nalaze?amar1994 wrote:ja sam neki dan 190 vozio i nista, u "maja gume" su balansiranegolfiista wrote:Montirao i balansirao u Blazuju kod Ferhatovica, na 120 gume i volan trese, očigledno da Ferhatovici nisu vise kao nekad. Morat cu do Makbela, oni su mi montirali i balansirali zimske i auto plovilo ko brod, eto moze nekome koristiti info., moja preporuka

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1498 Re: Ljetne gume
Ja sam primijetio na dosta automobila, da je brzinski index guma totalno neadekvatan snazi samog vozila?! Ja imam auto od 90 KS, i zasto kupiti v ili w, a ne vozim vise od 130 km/h??? Tako su me u makbelu ubjedjivali da uzmem gume u w verziji, jer nisu imali na stanju H, i naravno, nisu me ubjedili.
- Qler
#1499 Re: Ljetne gume
Kod mene je Y index a auto 130KS ima... znam da je previse, ali nije bilo ovih sa manjim indexom...
- amar1994
#1500 Re: Ljetne gume
zbog bezbjednosti, jer znaju da svi tjuniraju i Ćipujukonektovan wrote:Ja sam primijetio na dosta automobila, da je brzinski index guma totalno neadekvatan snazi samog vozila?! Ja imam auto od 90 KS, i zasto kupiti v ili w, a ne vozim vise od 130 km/h??? Tako su me u makbelu ubjedjivali da uzmem gume u w verziji, jer nisu imali na stanju H, i naravno, nisu me ubjedili.