Imam poziv za Oman u januaru ili februaru, možeš li mi dati još informacija? Kako do vize? Šta posjetiti? Hvala punoimmuno wrote:Oman Muscat- jedini sultanat na svijetu.Islamska zemlja ali otvorena i za sve druge religije tako da imaju katolicku,ortodoksnu crkvu,nekoliko razlicitih hramova ( veliki broj indijaca) i budisticki templ.Vrijedno za vidjeti toliko cvijeca u jednom gradu jos nikad nisam vidjela i to cvijeca koje mirise,dosta znamenitosti od starog dijela sa bazarom,preko sultanove dzamije preko opere ....prelijepoooo.Narod vrlo prijatan,srdacan...hrana fantasticna voce i povrce ugodjaj za oci i usta....ali malo je reci da je Oman skup zaista je preskupo .Njihova valuta je jaka jaca od emiratskog dirhama ili Qatarskog riala recimo za jedan euro dobije se 4,64 qatarsaka riala a za jedan omanski rial moras platiti 2 eura tako da su cijene prilicno paprene.nazalost oni nemaju jaku gradsku saobracajnu mrezu tako da sto se tice prevoza mora se koristiti taxi koji je opet skup jer skoro svaka voznja je 5 riala (10 eura) a taximetar nemaju sad diskutuju o tome da to uvedu.Razlikuje se od tipicnih arapskih gradova sa visokim zgradama u Omanu nijedna zgrada nesmije preci 7 sprat i vanjski izgled je tacno definisan nesmije odstupati ni po izgledu ni po boji al opet arhitektura je prelijepa .Oman posjeduje i svoju prirodnu vodu za pice ( imaju planine sto za ovo podrucje nije karakteristicno) koja je veliko bogatsvo i vrlo su ponosni na to a samim tim imaju u nekim predjelima i blazu klimu nego je tipicno za bliski istok.
Zemlja cvijeca i prijatnih ljudi.......
Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
-
lacrima
#1476 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
- Kikibombona
#1477 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Koliko treba love za desetodnevno ljetovanje na Kubi ili u Dominikani? 2 osobe?
-
Googlerica
#1478 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
bili moji rodjaci i prijatelji,Kuba je jako jefitna,ali su iskustva prilcino tuzna,narod je druzeljubiv,ali zivi na rubu gladiKikibombona wrote:Koliko treba love za desetodnevno ljetovanje na Kubi ili u Dominikani? 2 osobe?
Dominikana je skuplja,tamo je vec zadnjih 5 godina pocela inavzija stranih turista
- Kikibombona
#1479 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Hvala lijepo, al mene zanima cifra.
Vjerovatno cu prvo posjetiti Dominikanu, pa onda Kuba.
- suncica24
#1480 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Zavisi koliko ces se kretati (unutar Kube, Dominikana ne znam) i koji ti je turisticki standard.Kikibombona wrote:Hvala lijepo, al mene zanima cifra.![]()
Ako planiras turu Havana, Varadero i mozda jos neki obilazak... mozda oko 1000eu po osobi (npr. 10 dana u samom Varaderu, smjestaj + puni pansion je 400 eura).
(Btw, Kuba jeste "jeftina" ako nisi turista)
-
Eborg
#1481 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Nisam nikad ranije obraćao pažnju na to no trebalo bi mi par pisanih vodiča, tačnije za Prag i Berlin.
Eyewitnessov je nekih 9 funti + poštarina na Amazonu. Je li neko uzimao na licu mjesta u tim gradovima, je li napušu cijene baš ono za turiste ili je bolje unaprijed uzeti na Amazonu?
Kad smo već kod toga - šta vidjeti u Berlinu za jedan vikend (petak - nedjelja)?
Eyewitnessov je nekih 9 funti + poštarina na Amazonu. Je li neko uzimao na licu mjesta u tim gradovima, je li napušu cijene baš ono za turiste ili je bolje unaprijed uzeti na Amazonu?
Kad smo već kod toga - šta vidjeti u Berlinu za jedan vikend (petak - nedjelja)?
- motorna_pila
#1482 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Da li je iko isao u Slovacku, osim Bratislave, da li je iko isao u Kosice, Trencin,Zilinu i druge gradove i kako vam se cini?
Koliko para bi trebao spremiti za neko 7 -dnevno putovanje po Slovackoj? Sta bi se trebalo obici, inace sta bi Slovacka nudila za posjetiti?
Onako sto sam vidio po youtubeu, vidim imaju puno lijepih parkova, a ulice su preciste, nigdje nijednog otpadka na ulici

ŽELIM!
Koliko para bi trebao spremiti za neko 7 -dnevno putovanje po Slovackoj? Sta bi se trebalo obici, inace sta bi Slovacka nudila za posjetiti?
Onako sto sam vidio po youtubeu, vidim imaju puno lijepih parkova, a ulice su preciste, nigdje nijednog otpadka na ulici

ŽELIM!
-
ado_sar
#1483 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ja sam uglavnom po bosni. U nedjelju Sarajevo - Konjic - Jablanica - Prozor - Rama - Bugojno - Gornji i Donji Vakuf, Ajvatovica, Travnik, Vitez, Kiseljak i sa druge strane nazad u Sarajevo. Fantazija 
-
klixo
#1484 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Cabo Da Roca , prelijep pogled sa najzapadnije tacke Europe, obavezno posjetiti.blugirl wrote:Pozdrav immuno, moze li pls jos koja informacija o Lisabonu? Idem krajem mjeseca i imacu samo 4 dana na raspolaganju. Jos mi je smjestaj u Estorilu, od kojeg mi navodno treba 25-30 min do centra Lisabona, pa sam malo knap s vremenom. Zanima me, pored ovih top znamenitosti i ove plaze sto si navela, jos neko evtl.dobro mjesto za osjetiti puls grada. Jesi li isla hopp on- hop off busom? Gdje se moze fino jesti, tj.jel u centru tipicna turisticka ponuda ili je svugdje dobro? Takodje bih isla slusati fado uzivo, pa imas li kakav tip?immuno wrote:evo mene opet sa putovanja... bila sam u Lisabonu prelijep grad pun spomenika,zelenila,cvijeca,setalista.....Poznato je da je Lisabon grad na 7 brezuljaka sto znaci da se valja uzbrdo penjati al meni sarajki to nije bio problem jer imam iskustvaBistrik,Vratnik,Sirokac,Hrid,Sirokaca......ljudi jako jako ljubazni,hrana fantasticna ( naravno ko voli morsku ribu) klima ugodna.Ovo je prvi put da sam bila u Lisabonu ni sanjala nisam da ce mi se ovoliko svidjeti i ovo sigurno nije jedini put da sam tamo bila.Zemlja i grad koji imaju duboku istoriju iza sebe i to se vidi na svakom koraku.Ono sto bih svakako preporucila je otici do poznate plaze Cascai ( neki pisu Qasqai ) i do malog gradica Sintra to se mora vidjeti ....neko je vec postavio slike ( par starnica prije) pa da neponavljam u svakom slucaju jedna destinacija koja se mora vidjeti i obici.
Zahvaljujem puno na svakoj informaciji
Imas jos puno kulturno-historijskih naslijedja i nemoj da te zacudi ako te na ulici ponude hašiš
Ne mogu da se sjetim lokacije koje smo posjecivali , uglavnom bilo mi odlicno u Lisabonu dok nismo primili 6 komada
-
el_Norte
#1485 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
-
Last edited by el_Norte on 23/07/2014 04:16, edited 2 times in total.
- titinho
#1486 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
pa ovo lici na NeumSilvioM wrote:
Treba mi neki poznavalac primorja (Hrvatska vjerovatno) da mi kaže koji je ovo grad ?
-
el_Norte
#1487 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
I meni liči po ovim krovovima, al me ova crkva buni. Ja kad sam bio dole prije jedno 7 godina nikako se nje ne sjećamtitinho wrote:
pa ovo lici na Neum
- Šveđanin
#1488 Re: Odg: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Najdosadnija zemlja u kojoj sam ikad bio.motorna_pila wrote:Da li je iko isao u Slovacku, osim Bratislave, da li je iko isao u Kosice, Trencin,Zilinu i druge gradove i kako vam se cini?
Koliko para bi trebao spremiti za neko 7 -dnevno putovanje po Slovackoj? Sta bi se trebalo obici, inace sta bi Slovacka nudila za posjetiti?![]()
ŽELIM!
Ono opet vjerujem da ce svako pronaci svoju zabavu.. ali nije dzabe receno, bolje 3 dana u Pragu nego 13 dana u Slovackoj.
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
-
Eborg
#1489 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ja vala kad sam bio u Bratislavi imao sam utisak da sam u Banovicima ili Doboju, eto toliko mi je bilo interesantno. Jos kad to neko kaze iz Zenice...
Idem ubrzo ponovo, doduse u prolazu, pa cu vidjeti hocu li imati drugacije utiske.
Nikakvih preporuka za Berlin?
-
el_Norte
#1490 Re: Odg: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Potpisujem, bio sam u Slovačkoj par sati, Bože sačuvaj, ni da me puškom tjeraju gore se ne vraćam, a Prag je prelijep grad...Šveđanin wrote: Najdosadnija zemlja u kojoj sam ikad bio.
Ono opet vjerujem da ce svako pronaci svoju zabavu.. ali nije dzabe receno, bolje 3 dana u Pragu nego 13 dana u Slovackoj.
- Šveđanin
#1491 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Veliki je nesrazmjer u tim zemljama.. Za nekoga ko ima ispod 30 godina, Ceska je mnogo bolji izbor, vjerujte mi. Bolje i manje dana ostati ali bar kvalitetno se provesti u CZ.
Ajd ja volim hokej, to je kod njih popularno pa sam se zabavio time.. ali average bosnjo ima da se smori u roku 2 sata u Slovackoj, potpuno opravdano.
Ajd ja volim hokej, to je kod njih popularno pa sam se zabavio time.. ali average bosnjo ima da se smori u roku 2 sata u Slovackoj, potpuno opravdano.
-
lady____
#1492 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Evo posto nema nikoga ja ću kratkoEborg wrote:
Pošto nisi rekao šta te konkretno zanima, a s obzirom da si tamo kratko (3 dana je ništa za jedan grad kao što je Berlin), ono što definitivno ne možes zaobići kuda god da se krenes je Potsdamer Platz, koji će te sigurno oduševiti ako te arhitektura iole zanima, a dozivljaj ce biti još bolji ako naiđeš u večernjim satima i dovoljno je samo da pogledas prema nebu, napraviš puni krug i ostaneš puff! Na trgu se nalazi i Sony Centar, a ni shopinga ne manjka ako te to zanima
Blizu Potsdamer Platz-a su i Brandenburška vrata kao i Reichstag, na koje bi trebao ako ništa baciti pogled, a moja preporuka ako budeš imao vremena da obidjes Reichstag, samo imaj na umu da za sve te neke znamenitosti grada postoji mogućnost da ćes morati da malo čekaš u redu, pa prije nego krenes malo na google i vidi kada je najbolje vrijeme za posjetu, jer iskreno te detalje ne znam napamet, a Berlin sam prilcno detaljno obisla, pa ko bi to sve zapamtio
Tu u blizini je i još jedno čudo moderne arhitekture, nova željeznička stanica ili 'dvorac medju željezničkim stanicama', kako ga odmilja zovu, pa te samo ime navodi da ipak još malo protegneš noge i svratiš do željezničkih perona, pa makar i nemaš u planu da negdje putujes
Pod obavezno posjetiti i Berlinski televizijski toranj, gdje ćes također vjerovatno malo da čekas da dodjes na red, ali onda iskoristi priliku pa popij kahvu ili pojedi neki slatkiš da te malo vrati u život, da produzis boravak na 368m visine i uzivaš u pogledu koji je zaista fenomenalan.
Da imaš malo više vremena rekla bih ti da ne propustis ni posjetu ZOO vrtu koji je najveći na svijetu po broju životinjskih vrsta. Ako se ipak odlučiš za posjetu, obavezno planiraj i ulaz u vodeni svijet, jer se plaća posebno.
Ako te muzeji zanimaju, tu je naravno Museum Island (ja sam npr. u Pergamonu ostala skoro čitav dan) i još što je meni ostalo najviše u sjećanju je Jewish Museum Berlin (iako možda to trenutno nije IN)
Ja, ako imam malo više vremena, uvijek prvih dan-dva malo lutam ulicama, pa tek onda u akciju da obiđem sve što sam zacrtala. Berlin je ogroman, puno toga se ima za vidjetii, a teško da se sve to može stati u neki post, posebno ako se tipka sa posla, onako na brzinu
Ali, hvala Bogu na netu, pa se pripremi prije nego krenes na put, a ne sumnjam da ćeš za uživaš..sretno!
-
Eborg
#1493 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Hvala ti puno, sve cu to da izguglam! 
- Dosadno mii
#1494 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
.
Last edited by Dosadno mii on 06/09/2016 05:53, edited 1 time in total.
- vjesticanametli
- Mis mekinjas
#1496 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Sta te zanima? Smjestaj? Muzeji, restorani? Ili gradski zivot, obilazak grada, zivot medju ljudima??Eborg wrote:Ja vala kad sam bio u Bratislavi imao sam utisak da sam u Banovicima ili Doboju, eto toliko mi je bilo interesantno. Jos kad to neko kaze iz Zenice...Idem ubrzo ponovo, doduse u prolazu, pa cu vidjeti hocu li imati drugacije utiske.
Ili Charlie checkpoint? Olimpijski stadion, zoo station??
Ja tamo nisam isla u muzeje. Kad ih obidjes previse u zivotu, smore te.
-
Eborg
#1497 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ma neka mala srednjoevropska tura je u pitanju pa stoga samo 3 dana u Berlinu. Ma volio bih vidjeti te osnovne stvari. Muzeji su super ali se u njima gubi jako puno vremena ali i vikend je pa cu guglati ove preporuke iznad. Ja najvise volim osjetiti ulice, ne volim se zatvarati unutra kada je malo vremena.
Ima li kakva preporuka za ishranu - 4 osobe, neka normalna cijena s obzirom da nemam hranu u hotelu? Ili da se pouzdam u dönere na svakom koraku? U Parizu sam umro od McD-a (fuj!) i onih tunizanskih restorancica.
Ima li kakva preporuka za ishranu - 4 osobe, neka normalna cijena s obzirom da nemam hranu u hotelu? Ili da se pouzdam u dönere na svakom koraku? U Parizu sam umro od McD-a (fuj!) i onih tunizanskih restorancica.
- vjesticanametli
#1498 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
imas opciju da jedes wurst
kod hajnca
lijepo nam se provedi
lijepo nam se provedi
- Mis mekinjas
#1499 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ovako,Eborg wrote:Ma neka mala srednjoevropska tura je u pitanju pa stoga samo 3 dana u Berlinu. Ma volio bih vidjeti te osnovne stvari. Muzeji su super ali se u njima gubi jako puno vremena ali i vikend je pa cu guglati ove preporuke iznad. Ja najvise volim osjetiti ulice, ne volim se zatvarati unutra kada je malo vremena.
Ja sam odmah obisla sva mjesta gdje su zidovi zivjeli. Tamo imas ludilo hrane low budget. Tamo ima ljudi, super prodavnica da sebi kupis sta ti treba.
Jela sam jednom u Vapianu, i nadjem na netu Gel Gör Inegöl Köfteci, u Kreuzbergu, imaju nesto super za manje od 5€.
Ustvari sta god da jedes, dobro je.
Put do olimpijskog stadiona je super, meni pomogao da izlijecem van i jurcam po kvartovima koji nisu centar oko brandenburskih vrata.
Prema brandenburgu ima neki muzej, fol vostanih figura, radi nas pajdo, pusta da gledas muzej, mi cugali s njim ali u muzej nismo isli.
Bili smo u nekom super youth hostelu. Dorucak 3€, soba za 6, bile nas 3, placali dan 12€.
Shoping centre ne obilazim. Ne kupujem. Ljudi su ok, ali rijetko ces naci dobrog engleskog govornika. Mi smo na njemackom sve. Kako nema engleskog, naseg mozes cesto naci. Ne gubi vrijeme na zapadni Berlin, u istocnom je sve.
Dobar grad za obici.