Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
eluna

#1476 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

u svakom slučaju - poručila sam atnlanitk kupaonički konvektor - volim da mi je toplo dok se kupam

ostalo ću regulisati klimom, a kojom još čekam da vidim .....trenutno radi samo mala grijalica, ali kako nije hladno, a dvije sobe ne grijem, sasvim mi je OK :)

još samo da dođe račun za struju
starii

#1477 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

imal kakvih novisti o grijanju na klime..racuni struje etc...kod mene radi toplo, struja jos nije dosla...
Hajlac

#1478 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

starii wrote:imal kakvih novisti o grijanju na klime..racuni struje etc...kod mene radi toplo, struja jos nije dosla...
Kod mene pa ja mislim vec mjesec dana klima dogrijava ovo kako je jesen došla a zadnji račun smiješan kao i raniji - oko 35KM.

Sinoć je bilo plaho maglovito/vlažno u zraku i jutros vidjeh dolje na betonu ispod klime mokro - to joj je cini mi se prvo odmrzavanje od ovog početka sezone :)
Za sad joj potrošnja ne ide preko 300W a pri ovim vanjskim temperaturama(+5 do +10 C) COP tj. efikasnost joj je oko 5 što će reći da prenosi toplote u vrijednosti do 1.5kW.

Ma Toplotna pumpa je fakat revolucija u grijanju i hlađenju. Daaaavno su frižideri stvoreni ali tek zadnjih 10ak godina je tehnologija unaprijedila/razvila i obrazli grijanje tim sistemom.
20013dandelion

#1479 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by 20013dandelion »

Pozdrav svim forumašima!
Vođena vašim uputama, odustala sam od mitsu kirigamine zen i naručila sam mitsu fh35-ve. Klima mi je danas stigla. Sad je trebam montirati. Imam neke preporuke za montere ali me jako zanima šta mi vi imate reći o tome: vaše preporuke za dobre montere, cijene montiranja, održavanje(moram se brzo odlučiti).
Unaprijed vam hvala... :)
englbert

#1480 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by englbert »

Hajlac wrote:
starii wrote:
Kod mene pa ja mislim vec mjesec dana klima dogrijava ovo kako je jesen došla a zadnji račun smiješan kao i raniji - oko 35KM.
35km sto je klima potrosila ili 35km racun cjelokupan?
Hajlac

#1481 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

englbert wrote:
Hajlac wrote:
starii wrote:
35km sto je klima potrosila ili 35km racun cjelokupan?
Bolje da slažem da je samo za klimu :D jer će u protivnom opet i po ko zna koji put salva kikotanja i sarkastičnih "doskočica" :-) :run:
englbert

#1482 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by englbert »

dobar si ti. Meni obicno dolazi 70km, eh sada cemo vidjeti koliko ce sa klimama. Doduse ide 3 kompjutera, 2 tv, 2 bojlera, 2 frizidera, ves masina, perilica za sudje itd...
Hajlac

#1483 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

englbert wrote:dobar si ti. Meni obicno dolazi 70km, eh sada cemo vidjeti koliko ce sa klimama. Doduse ide 3 kompjutera, 2 tv, 2 bojlera, 2 frizidera, ves masina, perilica za sudje itd...
Kod mene samo mašine za suđe + veš (A+ klasa), štedne sijalice, PC, frižider, ponekad el. ploče na šporetu, mali 5l el. bojler i klima.
sema911s

#1484 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sema911s »

deckovi moze pitanje,., posto u stanu nemoze plin moramo se grijat na struju,.,
prijatelj mi preporucuje konvektore Bosch,., 230km 2kw,., e sada mozel to ugrijat stan nekih 50m2 ako budu dvije te jedinice,., jer kazu mi koliko rade toliko griju,., e sada jel tako il samo navlakusa,.,

dogodine ide grijanje struja radijatori ruska podmornica,.,
ketronsd1

#1485 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

sema911s wrote:deckovi moze pitanje,., posto u stanu nemoze plin moramo se grijat na struju,.,
prijatelj mi preporucuje konvektore Bosch,., 230km 2kw,., e sada mozel to ugrijat stan nekih 50m2 ako budu dvije te jedinice,., jer kazu mi koliko rade toliko griju,., e sada jel tako il samo navlakusa,.,

Moze.Zasto nebi moglo!?
Imaj u vidu da 1kw pokriva(u solidno izolovanoj kuci)10-12 mkv.Imajuci u vidu da se toplota malo bolje siri u odnosu na obicne radijatore tebi bi bila sasvim dovoljna 3 takva.To ti izadje oko skoro 700 marki(sto i nije malo).
To ti je kada su svi u pogonu na nekih 60% oko 4.5 kw potrosnje.Racuni ce biti pomasni.
Naravno postoje i bolje opcije od ovog sto si ti zamislio.Ti odlucujes :-D
Pozzz!
Nisrin

#1486 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nisrin »

sema911s wrote:deckovi moze pitanje,., posto u stanu nemoze plin moramo se grijat na struju,.,

Mi smo u Kerametalu kupili konvektor Bosch od 2.5kw i grije nam povrsinu od 20m2 bez problema, cak bude prevruce pa otvorim hodnik i drugu sobu...za tu drugu sobu i hodnik cemo uzeti jos jedan mali konvektor od 1.5kw, a ovim cemo grijati dnevni boravak, kuhinju i wc...
Taj od 2.5 kw smo platili na akciji 160 KM u Kerametalu, imamo i garanciju...
Posto se treba staviti na zid, a nama to nije bilo najbolje rjesenje, kupili smo nekakve alu nosace za namjestaj i stavili smo konvektor na to, izgleda lijepo uglavnom :D
stojanko

#1487 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Micko FH35VE je nabavljen. Ima li kakvih savjeta za montazu, tj. na sta treba obratiti paznju.
starii

#1488 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

dosao mi je racun za struju, za zadnji mjesec dana u odnosu na prosli povecanje racuna za 28KM, to je naime povecanje na racun grijanja inverter klimom i manjim radijatorom na struju...helem zadovoljan sam...klimu nisam stedio i forsirao sam je a temp u stanu vecinom oko 22C...
ketronsd1

#1489 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

stojanko wrote:Micko FH35VE je nabavljen. Ima li kakvih savjeta za montazu, tj. na sta treba obratiti paznju.
Dobro dosao u druzinu :-D :-D
Pri montazi ti je najbitnije da odaberes najbolje mjesto za unutarnju jedinicu da sto bolje pokrijes prostor.Biraj dio koji ti je najotvoreniji.Normalno montazu prepusti strucnim ljudima.Insistiraj da ti najmanje pola sata izvlace zrak iz sistema.Neka ima dovoljno nagiba od unutarnje jedinice prema dijelu zida gdje ti izlaze crijeva vani da ti se voda slucajno nebi zadrzavala u un.jedinici.
Obavezno je testiraj da vidis koliko ti daje.pojacaj na najvecu temp. i nekih 10-20 cm od dijela gdje zrak izlazi na 3-oj brzini izmjeri temperaturu.Vjerovatno si dobio tabelu koliko ti treba dati.Ako nisi zovi mitsubishi i nek ti pomognu.Vjerujem da je sve u redu.Mada se nemoze ni primjetiti tako lako dok ne zahladne.
To je to ukratko!!!!!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Profil za pisanje

#1490 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Profil za pisanje »

starii wrote:dosao mi je racun za struju, za zadnji mjesec dana u odnosu na prosli povecanje racuna za 28KM, to je naime povecanje na racun grijanja inverter klimom i manjim radijatorom na struju...helem zadovoljan sam...klimu nisam stedio i forsirao sam je a temp u stanu vecinom oko 22C...
Koliko m2 griješ?
starii

#1491 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

Profil za pisanje wrote:
starii wrote:dosao mi je racun za struju, za zadnji mjesec dana u odnosu na prosli povecanje racuna za 28KM, to je naime povecanje na racun grijanja inverter klimom i manjim radijatorom na struju...helem zadovoljan sam...klimu nisam stedio i forsirao sam je a temp u stanu vecinom oko 22C...
Koliko m2 griješ?
70m2, klima je bas radila da bude toplo zbog male bebe.
Profil za pisanje

#1492 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Profil za pisanje »

starii wrote:
Profil za pisanje wrote:
Koliko m2 griješ?
70m2, klima je bas radila da bude toplo zbog male bebe.
Super.
Ja grijem 60m2 sa Nocriom. Vidjet ćemo kako će biti u Decembru :)
stojanko

#1493 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Klima je montirana. Odrađeno i vakumiranje pola sata. Utiske cu javiti za koji dan. Jedino sto sam odmah primjetio da je nečujna.
stojanko

#1494 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ne znam da li je normalano da se cuje kao kretanje gasa kad se upali klima. Taj zvuk traje deset sekundi i onda nestaje. Ne znam da li to ima ikakve veze sa duzinom instalacije koja je dva metra. Lik koji je instalirao rekao je da minimalno mora biti metar i po.
ketronsd1

#1495 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

stojanko wrote:Ne znam da li je normalano da se cuje kao kretanje gasa kad se upali klima. Taj zvuk traje deset sekundi i onda nestaje. Ne znam da li to ima ikakve veze sa duzinom instalacije koja je dva metra. Lik koji je instalirao rekao je da minimalno mora biti metar i po.
Sasvim normalno!Nemas se sta brinuti.
stojanko

#1496 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Hvala drug na brzom odgovoru. Sad cekam hladnoce za testiranje. Jedino sto odmah znam da je stvarno tiha i vanjska i unutrasnja jedinica.
ketronsd1

#1497 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Nema na cemu prijatelju.Tu smo da pomazemo !
:thumbup: :thumbup:
ketronsd1

#1498 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Kad smo kod cudnih zvukova kog unutrasnjih dijelova pumpi ,da malo pojasnim oko toga.
1.
unutarnji dio podje da ispusta piskavi zvuk.
U tom slucaju su najcesce lezajevi od ventilatora-motora u unutarnjem dijelu otisli.
2.
Dobije se osjecaj kao da jak vjetar dopire do unutarnjeg dijela i pojacava jacinu ventilatora.
Tada je najcesce unutarnji dio zaprljan i potrebno je generalno ciscenje koje sam u ranijim postovima opisao.To je veoma cest slucaj poslije ljeta i ljetne pauze.Posebno se pokazao na modelima Nocria koji sami ciste filtere a izgledqa su se pokazali nedovoljnima za to.
3
"Problem" koji se pojavio kod Stojanka.
Sasvim normalno da se cuje ponekad takvo strujanje.
stojanko

#1499 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Pretpostavljam da se javlja nekad u modu grijanja. Sad sam palio u modu hlađenja i nikakvog zvuka nema. Inače dok radi nema nikakvog zvuka, mada je sad klima rasterećena, čekaćemo niže temperature. Inače, mislim da treba biti sto objektivniji i pomoći drugima pri izboru. Trebalo bi na osnovu iskustava sto imamo da napravimo najbolju kupovinu u cijenovnim kategorijama. Pogotovo, treba navesti i cijene uređaja kod nas, jer su stvarno šarolike. Ja sam uspio naći ovaj model Mićka za 2006 KM kod Jelića (mislim da je VEHZ model ispod 2600 KM). Ako je našao neko jeftinije neka kaze gdje i koja je cijena. Za Fujitsu Nocria smo vidjeli da je cijena 1900 KM. U Banjaluci su Toshibe strašno skupe, pa ako ima neko cijene i za njihove modele neka navede. I ja ću kupovati još jednu klimu za sprat niže, pa bi grijanje na čvrsto gorivo (drvo) koristio povremeno.
zomri

#1500 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zomri »

Toshiba skvp2 10tka 2600KM u Sarajevu
ne čuje se ni vanjska ni unutrašnja. radi ko doxa zasad. doduse jos nije imala jaci test jer je oktobar bio prilicno topao.
Post Reply