KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kokuz_sa

#1476 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

jaca-maca wrote:
vivaxa wrote:poslao sam ti na PM :) good luck 8-)
Moze li i meni? :)

kokuz_sa zeli da ukloni konkurenciju :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
legendo al me nasmija :lol: :lol: :lol: :thumbup:
rossonera

#1477 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by rossonera »

žutija wrote:
Elzana wrote:i ja sam dobila mail.

a sta je s onima koji nemaju certifikate o poznavanju engleskog jezika i rada na racunaru? izgleda, ja sam vec u iskljucena :sad: i to me i malo ljuti, otkud mi novac jos i za te certifikate. na besplatne seminare, edukacije i slicno nikako da me pozovu (bilo koje udruzenje gdje sam se prijavljivala), uvijek popunjeno do maksimuma ili sta vec. ako slucajno neko ima preporuku, informaciju gdje se besplatno moze zavrsiti bilo kakav kurs, neka proslijedi, pritipliz :)

i nije mi u potpunosti razumljivo kako se za 30 minuta moze testirati sve sto su naveli u mailu da ce testirati... tsss...
Elzana,
evo ti mail adresa na kojoj ćeš dobiti info za kurs informatike.
[email protected]
vidjela sam ovu obavijest kad sam neki dan išla na biro.Pošto sam u novom gradu na birou...ovo sam i vidjela...ne znam da li i drugi općinski biroi organizuju iste kurseve.Uglavnom javi im se pa provjeri...

Sretno.

Inače se radujem što će eto konačno izaći konkurs za pripravnike...ali koje mi fajde kad je sve ostalo isto, bolje se baciti na traženje dobre preporuke(veze) ..hehehe...i džaba nam volonterski rad kad i za to treba veza, jer zaBoga nije se lahko odlučiti za to da pomogneš mladom čovjeku ..da ga primiš kao volontera u svoju firmu ,treba mu platiti topli obrok i kartu... :?: :?: :?: :?: i stvarno se pitam kuda sve ovo vodi... :evil: :evil: će doći po svoje

Nadam se da će što prije izaći taj konkurs žutija :thumbup:
vivaxa

#1478 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vivaxa »

kokuz_sa wrote:nije mi cilj da se svadjam ili da nekom drzim pridike

al ako si se vec za nesto prijavio onda mozes normalno i da se pripremis

ima evo na ovoj temi linkovi za literaturu, ima jos bar 3 teme na forumu koje imaju to istoo..
al sad odjednom milion nickova se pojavilo koji imaju 1do 20 postova i samo im je daj literaturu daj pitanja..
sto po temi tako i po pp

mrsko gospodi procitat temu od 60 stranica
i meni bi mozda bilo mrsko citat toliko al meni ako nesto treba ja cu sjesti i to pronaci i procitati sve..
vivaxa wrote: 3. Da, svi znamo da na stranici ima sva literatura, ne treba nam neki genije da nam to jos jednom kaze :zzzz: .... ali ja nigdje ne nadjoh pitanja koja se vrte, a uglavnom budu na testiranju ... vise ili manje njih ... pa sam i otvori tu temu ... sa namjerom da udruzimo snage ... a ne da pametujemo o cinjenicama koje vec svi znamo a to DA JE SVA LITERATURA NA STRANICI ! ! ! (bez uvrede) :-) :-) :-)
da ne bi mozda jos i odgovore na pitanja ili da neko ode uradit neciji test da ovaj ne mora ustajat tj raniti ujutro.

btw imas i link sa pitanjima na ovoj temi
samo potrazi

ps: bez uvrede
1. zaista nemam namjeru da se svadjam, nije ovaj forum namijenjen za to, ali za argumentovanu raspravu sam uvijek ZA :-) ne brini ... profesionalna deformacija 8-)
2. da prijavio sam se na konkurs i pripremit cu se za testiranje, jer nemam stelu, ali zaista zelim sto bezbolnije da prodjem ... posebno nakon sto sam godinama na faksu bubao i spremao kojekakve ispite ... zaista nemam namjeru, a vjerujem i 99.9% ljudi sa ovog foruma da buba i iscitava do besvijesti kojekakve zakone i pravilnike koje je neka lijena guzica (koja ni sama nema pojma o cemu se tu radi, kao ni velika vecina drzavnih sluzbenika) stavila na ADS stranicu samo da meni, tebi i nama slicnima dodatno zapapri i ovako neperspektivan zivot u ovoj drzavi ma koliko god se mi trudili biti optimisticni :-D
3. mislim da je ovo forum slobodnog karaktera, tako je sasvim nebitno kad se ko prijavio i koliko ko ima postovo da bi pitao da mu se pomogne ili da kroz zajednicku diskusiju dodje do rijesenja na neki svoj ili tudji problem
4. btw cijeli ovaj forum ... tacnije cijelih sezdesetak, sad vec strana sam preletio, necu tvrditi da sam procitao i ja nisam nasao slican link o kojem pricas ... na kraju krajeva nebitno ... imam slobodu da pitam ... a ti ili tebi slicni ako nemate zelju da pomognete ili ponovite zaista nije bitno ... jer meni nije problem nekom ponoviti odredjenu stvar vise puta ... kome to ne odgovara ne mora se ni ukljucivati u diskusiju ... jednostavno nas " gospodu" kojoj je mrsko citati po forumu i trazimo ekspresne odgovore :arrow: ignorisite, sta drugo da kazem :)

i za kraj kako god bilo da bilo tebi i kolegama sve najbolje na predstojecem testiranju ... mislim da je sad vrijeme da se vratimo na temu danasnje emisije he he he :-D

Nego ako ko zna sta bi nas moglo strefiti u ovom dijelu :!: provjera općeg znanja i informisanosti :!: neka baci koju informaciju. Hvala svima :)

Lijep pozdrav!
startrek987

#1479 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by startrek987 »

vivaxa wrote:poslao sam ti na PM :) good luck 8-)
Mozes li i meni poslati :) Hvala :D
idaa

#1480 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by idaa »

vivaxa wrote:
kokuz_sa wrote:nije mi cilj da se svadjam ili da nekom drzim pridike

al ako si se vec za nesto prijavio onda mozes normalno i da se pripremis

ima evo na ovoj temi linkovi za literaturu, ima jos bar 3 teme na forumu koje imaju to istoo..
al sad odjednom milion nickova se pojavilo koji imaju 1do 20 postova i samo im je daj literaturu daj pitanja..
sto po temi tako i po pp

mrsko gospodi procitat temu od 60 stranica
i meni bi mozda bilo mrsko citat toliko al meni ako nesto treba ja cu sjesti i to pronaci i procitati sve..
vivaxa wrote: 3. Da, svi znamo da na stranici ima sva literatura, ne treba nam neki genije da nam to jos jednom kaze :zzzz: .... ali ja nigdje ne nadjoh pitanja koja se vrte, a uglavnom budu na testiranju ... vise ili manje njih ... pa sam i otvori tu temu ... sa namjerom da udruzimo snage ... a ne da pametujemo o cinjenicama koje vec svi znamo a to DA JE SVA LITERATURA NA STRANICI ! ! ! (bez uvrede) :-) :-) :-)
da ne bi mozda jos i odgovore na pitanja ili da neko ode uradit neciji test da ovaj ne mora ustajat tj raniti ujutro.

btw imas i link sa pitanjima na ovoj temi
samo potrazi

ps: bez uvrede
1. zaista nemam namjeru da se svadjam, nije ovaj forum namijenjen za to, ali za argumentovanu raspravu sam uvijek ZA :-) ne brini ... profesionalna deformacija 8-)
2. da prijavio sam se na konkurs i pripremit cu se za testiranje, jer nemam stelu, ali zaista zelim sto bezbolnije da prodjem ... posebno nakon sto sam godinama na faksu bubao i spremao kojekakve ispite ... zaista nemam namjeru, a vjerujem i 99.9% ljudi sa ovog foruma da buba i iscitava do besvijesti kojekakve zakone i pravilnike koje je neka lijena guzica (koja ni sama nema pojma o cemu se tu radi, kao ni velika vecina drzavnih sluzbenika) stavila na ADS stranicu samo da meni, tebi i nama slicnima dodatno zapapri i ovako neperspektivan zivot u ovoj drzavi ma koliko god se mi trudili biti optimisticni :-D
3. mislim da je ovo forum slobodnog karaktera, tako je sasvim nebitno kad se ko prijavio i koliko ko ima postovo da bi pitao da mu se pomogne ili da kroz zajednicku diskusiju dodje do rijesenja na neki svoj ili tudji problem
4. btw cijeli ovaj forum ... tacnije cijelih sezdesetak, sad vec strana sam preletio, necu tvrditi da sam procitao i ja nisam nasao slican link o kojem pricas ... na kraju krajeva nebitno ... imam slobodu da pitam ... a ti ili tebi slicni ako nemate zelju da pomognete ili ponovite zaista nije bitno ... jer meni nije problem nekom ponoviti odredjenu stvar vise puta ... kome to ne odgovara ne mora se ni ukljucivati u diskusiju ... jednostavno nas " gospodu" kojoj je mrsko citati po forumu i trazimo ekspresne odgovore :arrow: ignorisite, sta drugo da kazem :)

i za kraj kako god bilo da bilo tebi i kolegama sve najbolje na predstojecem testiranju ... mislim da je sad vrijeme da se vratimo na temu danasnje emisije he he he :-D

Nego ako ko zna sta bi nas moglo strefiti u ovom dijelu :!: provjera općeg znanja i informisanosti :!: neka baci koju informaciju. Hvala svima :)

Lijep pozdrav!
vivaxa, slazem se u potpunosti s tobom, i ja sam se registrovala na ovaj forum tek sada, jer su me ove stvari zanimale i uvijek sam tu ako nekome treba pomoci, jer i ja, bas kao i ti i mnogi ovdje nemam stelu ili poznanstva da saznam tacne informacije ili se uopce ne pojavim- a prodjem, kako to biva u nasoj zemlji (ali to su teme drugih i teskih razmjera)... ja sam sve te zakone i slicno pogledala i nasla, ali mislim da to nama nece biti, evropske integracije i zaposljavanje hoce jer je naglaseno ali mislim da ce biti neke osnovne stvari, a ovo provjera općeg znanja i informisanosti - mislim da se odnosi na neke stvari iz zivota, kulture, sporta, nase zemlje koje znamo ili iz skole, ili televizije, poznanika i slicno, jer mi tek predajemo za pripravnicki... i da, nasla sam neke stvari tog tipa na netu, pa su pitanja ovako: kada je zapoceo prvi svjetski rat, drugi svjetski rat, neke stvari iz grcke mitologije, djela i slicno... mozda i ja grijesim ali da bi se spremili zakoni, ustavi itd, treba malo vise vremena, ali se moze procitati... i plus sve je na osnovu ponudjenih odgovora (zaokruziti) pa se da i logicki....

uostalom, sretno nam svima :-) i nadajmo se da nema stele :lol: :lol: :lol:
Carmela

#1481 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Carmela »

Mene interesuje ova oblast o zaposljavanju, odprilike sta bi tu moglo biti, prvi put idem na testiranje za pripravnike pa bi mi pomoc dobro dosla...i da li se testira i racunari i engleski, ili se donesu samo certifikati???
Hvala i sretno svima :)
MASTER_NO1

#1482 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

Prvo da pozdravim sve prisutne na forumu

Moje neko mišljenje jeste da nece biti pitanja iz literature za polaganje drzavnog ispita,(mozda neka) obzirom da je to literatura za one kojji konkurisu za posao, a mi konkurisemo za pripravnika.
Mislim da ce biti opsta pitanja o osnovnim poznavanjima materije tako da ne razbijate glavu previse oko bubanja.
Imaju dakle 4 oblasti ispita, sve i da ih polozite postoji usmeni dio koji ce biti eliminatoran..
(Jedan moj kolega je polozio pismeni a pao na usmenom, konkurs min za borce i to na nekom banalnom pitanju koje se treba opisati onako prema tvom vidjenju).
I ko garantuje da nece biti pitanja o nekim vidjenjima situacije ( kako bi oni mogli procjeniti iz vaseg odgovora, nivo vašeg znanja, jer ne vjerujem da je iko ovdje puno pametniji da bi odskakao od ostalih. Detalji bi mogli odlucivati ko ce biti primljen ovo govorim ukoliko je konkurs bez stele sto mi je bas onako tesko povjerovati al predpostavimo )
Budite opusteni proci ce onaj sretniji i ili onaj ko ima stelu...tako da.....
relax 8-)
Adara87

#1483 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Adara87 »

Izašao je nedavno ovaj konkures ili sta vec od strane Kantonalnog zavoda za zaposljavanje Sarajevo. Za 300 ljudi, ako se ne varam, ce sufinansirati zaposljenje preko biroa. Ne mogu da udjem na stranicu zavoda, konstantno piše da je kvaru, da ce se brzo popraviti....

Da li neko ima vise info o ovome, ili mozda text konkursa, koliko je to sto sufinansira zavod, je li zaposljavaju samo pripravnike...itd?

LP :)
lillyy85

#1484 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by lillyy85 »

eh i mene su pozvali na ovo testiranje u fzzz sutra..s tim da ja veze nemam kako se pripremiti, o.k -treba znati osnovno o evropskim integracijama ali sta konkretno u vezi zaposljavanja treba znati? na koju oblast da se baziram,koje zakone,clanke iščitati -jel neko zna?? ..na njihovoj stranici ima dosta inf,na ads-ovoj ima jos i vise..totalno se zbunih.. sretno nam svima sutra i ja se nadam da nece biti usmenog ako i prođemo pismeni hihi pozz
Scorpio87

#1485 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Scorpio87 »

Pozdrav ljudi!
Zanima me ima li neko biiilo kakve informacije vezano za konkurs u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice?
Naime, konkurs je zatvoren 24.8 a ja do danas nisam dobio nikakav odgovor, pa bih bio zahvalan na bilo kakvim informacijama... :?
malena14

#1486 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by malena14 »

Scorpio87 wrote:Pozdrav ljudi!
Zanima me ima li neko biiilo kakve informacije vezano za konkurs u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice?
Naime, konkurs je zatvoren 24.8 a ja do danas nisam dobio nikakav odgovor, pa bih bio zahvalan na bilo kakvim informacijama... :?
I ja sam tu konkurisala,al nema nikakvog odgovora.
thisduderocks

#1487 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by thisduderocks »

Pozdrav svima.

I ja sam dobio obavijest o testiranju, a ujedno i telefonski poziv. :-D Prijavio sam se na mjesto za pripravnika - društveni smjer. Dolazim iz Tuzle. Vezano za testiranje, zanima me forma testa. Jesu li odgovori ponuđeni, ili kandidati upisuju odgovore?

Što se tiče pripremanja, na opće znanje i informiranost ne mogu puno utjecati. Što znam, znam.:) Jedino ću malo pročitati osnovne informacije o odnosima EU i BiH, naći važnije datume i dokumente, te osvježiti informacije o društvenom i administartivnom uređenju ove predivne države. :D

Pozdrav svima. :thumbup:
Dr.Brennan

#1488 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Dr.Brennan »

Adara87 wrote:Izašao je nedavno ovaj konkures ili sta vec od strane Kantonalnog zavoda za zaposljavanje Sarajevo. Za 300 ljudi, ako se ne varam, ce sufinansirati zaposljenje preko biroa. Ne mogu da udjem na stranicu zavoda, konstantno piše da je kvaru, da ce se brzo popraviti....

Da li neko ima vise info o ovome, ili mozda text konkursa, koliko je to sto sufinansira zavod, je li zaposljavaju samo pripravnike...itd?

LP :)
Ja koliko znam da nije jos izasao i da treba do Nove godine izaci. Bar su meni tako rekli na birou nedavno i jos rekose da pratim na stranici Federalnog zavoda jer ce tamo biti obavijest.
oldschool

#1489 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by oldschool »

Ne bih da nekog obeshrabrim, ali svaki ovaj konkurs je namješten, dodatna otežavajuća okolnost je da ne znate je li sbh konkurs. Opštinski konkursi su rezervisani za omladince stranke koja ima načelnika. Na kantonalnom,federalnom nivou ima svega, ali zavisi od toga čije je minstarstvo. Državni nivo je posebna priča, tu vam trebaju štele do neba, gdje biste se zaprepastili ko sve ne urgira za koja mjesta. Sami konkursi imaju sijaset nepravilnosti. Pitanja na testiranju moraju biti zaokruži, tačno/netačno i slične formulacije, nikako ne smije esej biti, no nikoga nije briga za to.
Druga velika nepravilnost su vremena testiranja i pitanja. Dobijete pitanja koja je nemoguće odgovoriti bez toga da niste znali šta će vas tačno pitati, tipa premabulu nekog sporazuma, član neke deklaracije, gdje je ko potpisao šta, kad je stupilo na snagu, znači nemoguće bez najave. Na sve to dodajte da će neki doći na test u 9, neki u 11, u 13, a neki tek sutra. Uvijek na intervju dođu ovi što idu na testiranje u kasnim satima ili sutradan, a to vam je posebna priča. Što se tiče evropskih integracija, očekujte tu pitanja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, evropskih fondova, agencija za promociju EU. Ništa ovo što sam vam napisao nije novo, ovo vam govorim na primjeru od najmanje stotinu ljudi, koji su odradili pripravnički preko raznoraznih veza. Ne znam nijednog da je na pošten način isti odradio, kada se radi o državnim, entitetskim, kantonalnim institucijama. Želim vam svima puno sreće, ali sumnjam da će nekog primiti. :mrgreen:
Last edited by oldschool on 26/11/2012 13:09, edited 1 time in total.
idaa

#1490 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by idaa »

raja, samo lagano, na testiranje bez nervoze, treme i slicno :) svi znamo kako to sve ide i bude, a 99% je i ovaj konkurs jedan od takvih, NAZALOST... Ali imate onih 1% koji vam mogu posluziti da zadrzite osmjeh na licu, zavrsite to testiranje i kuci... Nemojte puno ni bubati, ni razbijati glavu zbog literature, kako kazu, sve je u Bozijim rukama, a ako i nema stele (STO JE TESKO :-? ), znate onu izreku : "Spoznao sam da moju nafaku niko drugi neće pojesti, pa mi se srce smirilo... "

tako da, vidimo se sutra, ja sam u grupi od 14:45 jer pretpostavljam da ima vise grupa :) pa sretno nam svima :-) :-) :-)
jaca-maca

#1491 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by jaca-maca »

U ovom obavjestenju pise da je testiranje s pocetkom u 8 sati? :-) :-)

Samo ne znam kako cu ustati... :lol: :lol: :lol:

P.S. Kako znate odredjeno vrijeme u koje trebate doci na testiranje? :-)
kokuz_sa

#1492 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

kod svakog pise u obavjestenju kad da dodje na testiranje :-D
nekom 8h, nekom 9, nekom 10.15
jaca-maca

#1493 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by jaca-maca »

kokuz_sa wrote:kod svakog pise u obavjestenju kad da dodje na testiranje :-D
Necu u 8 :cry: :cry: :cry: :lol:
kokuz_sa

#1494 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

nema ti druge ..idi u 8h..i kad zavrsis napisi ovdje pitanja i kakav je test bio..taman da se mozemo pripremit..

ti budi izvidnik, za raju onako..pa ce ti ko kupit kesu haribo meda :D ( il macije hrane)
jaca-maca

#1495 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by jaca-maca »

kokuz_sa wrote:nema ti druge ..idi u 8h..i kad zavrsis napisi ovdje pitanja i kakav je test bio..taman da se mozemo pripremit..

ti budi izvidnik, za raju onako..pa ce ti ko kupit kesu haribo meda :D
Ma bicu ko zombi! :lol:

Moze li cokolada? :roll:
idaa

#1496 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by idaa »

jaca-maca wrote:
kokuz_sa wrote:nema ti druge ..idi u 8h..i kad zavrsis napisi ovdje pitanja i kakav je test bio..taman da se mozemo pripremit..

ti budi izvidnik, za raju onako..pa ce ti ko kupit kesu haribo meda :D
Ma bicu ko zombi! :lol:

Moze li cokolada? :roll:
bice milkica :-) :-) :-)
jaca-maca

#1497 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by jaca-maca »

idaa wrote:
:kiss:
idaa

#1498 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by idaa »

jaca-maca wrote:
kokuz_sa wrote:kod svakog pise u obavjestenju kad da dodje na testiranje :-D
Necu u 8 :cry: :cry: :cry: :lol:
da da, svima pise neko vrijeme, i bas kao i tebi, pise sa pocetkom u toliko i toliko sati :) dakle, "ne gine" ti rano ustajanje :mrgreen: :mrgreen:
idaa

#1499 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by idaa »

jaca-maca wrote:
idaa wrote:
:kiss:

a fkt smo mogli napraviti neku zajednicku kaficu hahha - utisci iz prve ruke :lol: , ono DESILO SE DAN POSLIJE :mrgreen: :mrgreen:
jaca-maca

#1500 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by jaca-maca »

idaa wrote: da da, svima pise neko vrijeme, i bas kao i tebi, pise sa pocetkom u toliko i toliko sati :) dakle, "ne gine" ti rano ustajanje :mrgreen: :mrgreen:
Ma necu ni spavati 8-) :lol:
Post Reply