1gorstak wrote:Bajic ne laze a nema razlog ni da izmislja. Ko prati demografiju zna da je prosle godine u manjem entitetu bilo 3000 vise umrlih nego rodjenih .... a da je u FBiH prosle godine bilo 3000 vise rodjenih nego umrlih. To je razlika od 6000 kojom se moze Skenderiju napuniti .... pa onda zamisli koja je to razlika na duze staze ako se u ovako maloj zemlji odnos u stanovnistvu promjeni za jednu punu Skenderiju iz godine u godinu (treba uzeti u obzir da je u brojku iz FBiH ukalkulisan negativan prirastaj kantona u kojim su Hrvati vecina tj. da ti kantoni "kvare prosjek"). A onda dodas doseljavanje iz Sandzaka, iseljavanje u "matice" i odjednom ovo sto Bajic kaze ima smisla. Zato je potrebno doci do pravednog rjesenja sto prije, narod koji cini dvotrecinsku vecinu nece biti nista vise raspolozen za kompromise, naprotiv.
Gorstak, taj podatak je Bajic iz nekog razloga selektivno izvukao, ali on sam sebi je apsolutno nedovoljan za bilo kakav zakljucak.
U rs-u se 2007,2008 i 2009, znaci vec tri godine zaredom natalitet povecava za par stotina beba godisnje sto u startu ljulja njegovu (a i tvoju) tezu o masovnom odlasku jer je to kontradiktorno. Mortalitet je i dalje visi od nataliteta, ali se ta razlika smanjuje i tacno je da je PO OSNOVU tog parametra broj
stanovnika, (a ne srba) manji za oko 3 hiljade. Stanovnika sam podvukao, jer je OGROMNA disproporcija odnosa natalitet-mortalitet manjinskih naroda u cijeloj BiH. Broj umrlih je nekoliko puta veci od broja rodjenih. Negdje sam procitao da je npr u Sarajevu 2008 rodjeno 50 srba, a umrlo oko 350 - odnos 1:7 sto je logicno jer su mladi otisli, a stari ostali kao sto se i u rs uglavnom vracaju starci. To znaci da srbi fakticki pogorsavaju prosjek prirodnog prirastaja bosnjaka i hrvata u fbih, a nesrbi pogorsavaju srbima u rs.
Medjutim, PO OSNOVU drugog parametra - medjuentiteskih migracija (a ta informacija je nedavno objavljena i na sa-x-u) u rs je iz federacije preselilo vise ljudi nego u obrnutom smjeru sto znaci da sve ono sto je "otislo u skenderiju" u medjuvremenu se vratilo iz nje. Ko su ti ljudi - povratnici, oni sto sele medju svoje iil i jedni i drugi, u kojem odnosu - e to niko ne zna.
Koliko je srba otislo u srbiju i u svijet prosle godine? Niko ne zna! Koliko ih se vratilo otamo? Niko ne zna!
Koliko je hrvata odselilo u hrvatsku? Niko ne zna! Koliko se ih vratilo? Niko ne zna. Koliko se ih zbog privilegija porodilo u hrvarskoj, a zive u hercegovini? Niko ne zna!
Koliko je bosnjaka otislo u svijet? Niko ne zna! Koliko ih se vratilo? Niko ne zna!
Ja sam ti vec jednom dao link da je samo u sloveniju 2008.godine doselilo 13 000 ljudi iz BiH. Ko su, sta su u kojem omjeru? Niko ne zna!
U sarajevu, a i u federaciji stalno pozitivan prirodni prirastaj, a broj prvacica svake godine rapidno opada. Gdje su otisla djeca? Niko ne zna!
Od 1992 do danas oko 60 hiljada ljudi se ISPISALO iz drzavljanstva BiH i svake godine to cini njih nekoliko hiljada. Ko su ti ljudi? Niko ne zna!
I na kraju kako je Bajic uz jednu poznatu i deset nepoznatih rijesio jednacinu? Niko ne zna!