Ja sam prošle godine uspio da značajno uništim broj tunela koje su voluharice iskopale. Nisam uspio sve protjerati, ali čini mi se da sam ipak značajno smanjio broj rupa. Prvo sam pokušao sa svim mogućim humanim i bio načinima. Zohva, bijeli luk.... i na na kraju kad sam vidio da nema hajra od tog - a mali milion novih rupa u zemlji, plus sve živo pojedeno... lijepo u svaku rupu ubacim po jednu hepo kocku. Jak (hemijski) miris očito im smeta. Sada sam rahat, gotovo da nema novih rupa. Nema opasnosti, sigurno ih neće pojesti ( da te ne grize savjest da si trovačicaOticon wrote:Flag...izgleda da si upravu. Večeras sam primjetila i par rupica u lijehi kikirikija...mora da su voluharice. A sad da čujem savjete šta da radim.flag wrote: Jesi li sigurna da su to gliste pojele, koliko sam ja upoznat, jedino su voluharice (kod nas) opasnost za kikiriki.
Bášča
Moderator: anex
-
flag
#1476 Re: Bášča
-
Oticon
#1477 Re: Bášča
Ja još prvo moram provjeriti ..jesu li voluharice. Nekako su mi rupice plitke, uske i čudne...nema izbačene zemlje. Izgledaju isto kao da je neko zabadao kakav štap ili pritku. Je li moguće da takve rupice mogu napraviti ptice? Ima par proklijalih zdrobljenih kikirikija izbačenih na površinu i nigdje u vrtu ni na travnjaku nema rupica...samo na toj lijehi.flag wrote: Ja sam prošle godine uspio da značajno uništim broj tunela koje su voluharice iskopale. Nisam uspio sve protjerati, ali čini mi se da sam ipak značajno smanjio broj rupa. Prvo sam pokušao sa svim mogućim humanim i bio načinima. Zohva, bijeli luk.... i na na kraju kad sam vidio da nema hajra od tog - a mali milion novih rupa u zemlji, plus sve živo pojedeno... lijepo u svaku rupu ubacim po jednu hepo kocku. Jak (hemijski) miris očito im smeta. Sada sam rahat, gotovo da nema novih rupa. Nema opasnosti, sigurno ih neće pojesti ( da te ne grize savjest da si trovačica). Nakon dva - tri dana izvadim iz rupa hepo kockice i voilà! Riješen problem. Naravno, biram tunele koji su ipak malo dalje od bašte, da ne "nađubrim" lijehe hepo kockicama. Ova metoda je valjda efikasna i protiv krtica - ali na njima nisam isprobao. Ne smeta mi po koja hrpica zemlje od krtica, začas to ponovo dovedem u red, za razliku od voluharica - velikih štetočina.
-
flag
#1478 Re: Bášča
Oti, upravo su to rupe koje su voluharice napravile!

-
Oticon
#1479 Re: Bášča
hmmm da to je to...idem onda pripremiti za potpalu tu lijehu kikirikijaflag wrote:Oti, upravo su to rupe koje su voluharice napravile!
Šalim se,idem u nabavka hepo kockica...i javno zakazujem dvoboj voluharicama kod lijehe kikirikija.
-
safran
#1480 Re: Bášča
E kod nas danas radno. Jača polovina ufrezala zemlju da mi je žao bilo po njoj hodati - da mi je kakav kran da iz visećeg položaja prilazim biljkama. Ja konačno zasadila papriku - nikad kasnije - našeg rasada što je preživjelo i još 10-ak neke sorte Amanda. Evo šta o njoj kažu "Amanda, šiljata bela babura visok kvalitet i prinos izgura!" pa budemo vidjeli. Onaj moj rasad jedva viri iz zemlje ali su se tako male već počele tićati i ponegdje ima i pup. Presadila sam i 20-ak patlidzana. Ukazao se ravno 1 krastavac zasijan prije 2 sedmice i tu i tamo grah. Kikiriki sam posadila prije snijega i nigdje ništa. Muž navalio da isfreza lijehu - inače nije oduševljen tim eksperimentom. Ja fino uzmem motičicu da vidim šta se dešava ispod zemlje i nađem jednu mahunu dooobro isklijalu. Brže bolje je vratim u početni položaj i odustanemo od frezanja lijehe. Od tri sestre koje sam zasadila u humke (muž ih zove "oni tvoji grobovi") dvije su se ukazale na nekoliko mjesta - grah i kukuruz - tikvu čekamo. Inače mi tikve ne idu nikako - nigdje ni sremenduša ni legionele ni butternuta. Danas sam na 3 različita mjesta opet posadila butternut. Ostalo nam je još prostora pa tu planiram još buranije čuče i kupušnjače - prokule i brokulu. Karfiolom niko nije oduševljen izuzev u šarenoj salati pa njega mi se ne da. Raštika se primila, malo je positna ali takva je ona, šuti, šuti pa bukne. Eto, moglo bi se još malo prase posaditi i to bi bilo to. Slijedi održavanje bašte i već treba dosta posla uraditi. Paradajz nismo još opritčili (nova riječ u bosanskom jeziku), luk treba okopati, bob oplijeviti i nečim poprskati (onom vrtlarovom čorbom od luka) već su ga nake bajke načele. Grašku će uskoro trebati grane. Eto, polako pomalo se napreduje.
Zlatice ćemo tretirati Choco-lips metodom. Mala tegla zlatica i moj sin dobije jedan Choco-lips - danas se dijete ubilo prebirajući zlatice po krompiru kojih, za divno čudo, i nije bilo puno. Obećala sam mu jedan za iskazanu dobru volju.
Zlatice ćemo tretirati Choco-lips metodom. Mala tegla zlatica i moj sin dobije jedan Choco-lips - danas se dijete ubilo prebirajući zlatice po krompiru kojih, za divno čudo, i nije bilo puno. Obećala sam mu jedan za iskazanu dobru volju.
- Mu'min
#1481 Re: Bášča
Evo jedna slika pipuna al extra za safran.
Oticon, danas joj ne idi na kahvu, neće biti baš najbolje volje.

Oticon, danas joj ne idi na kahvu, neće biti baš najbolje volje.

- Mu'min
#1483 Re: Bášča
Kako se ovo preko noći zna sve na glavu postaviti.
Upravu si ti Safran.
Neću više slike stavljati.
Upravu si ti Safran.
Neću više slike stavljati.
-
safran
#1484 Re: Bášča
samo ti stavljaj slike - evo, otoplilo je i u nas valjda ću i ja uskoro imati nešto za pohvalit se
-
flag
#1485 Re: Bášča
Evo i mene, danas sam konačno počeo kositi travu... majko moja... u jednom dijelu je trava bukvalno do struka, ona moja kosačica jedva izlazi na kraj s tim.
Nego šta koristiti za prihranu paradajza, a i ovog ostalog. Danas sam kupio onu Plantellu, i htio kupovati kakvih steroida za ono moje povrće.... al' nešto mi puno hemije, preporučiše mi nešto (ne sjećam se imena) za folijarnu prihranu. Bojim se na kraju moj paradajz ne bude k'o kad je Del u Mućkama prodavo vodu - koja svjetli u mraku
, da na kraju i moj paradajz ne zasvjetli. Šta preporučujete? Počeo sam koristiti onu vrtlarevu alhemiju sa zohvom, pa vidjet ćemo hoće li zlatice fuliti moj krompir i otići u mahalu. Nego kolik' sutra ima da turim slike mog pipuna - koji je takođe počeo cvijetati i slike jagoda!
Nego šta koristiti za prihranu paradajza, a i ovog ostalog. Danas sam kupio onu Plantellu, i htio kupovati kakvih steroida za ono moje povrće.... al' nešto mi puno hemije, preporučiše mi nešto (ne sjećam se imena) za folijarnu prihranu. Bojim se na kraju moj paradajz ne bude k'o kad je Del u Mućkama prodavo vodu - koja svjetli u mraku
-
safran
#1486 Re: Bášča
Uzmi Kristalon za folijarnu prihranu - NPK 20:20:20 + mikroelementi. Barem ga jednom prsni sad da ga okuražiš - neće svijetliti u mraku ne boj se. A u međuvremenu pristavi žaru da se usmrđava. A u taj čorbuljak bi bilo dobro staviti i gavez ali nešto ga slabo viđam po našem selu.
-
flag
#1487 Re: Bášča
Ima li ovog u onom našem granapu u Blažuju komšinice? Čini mi se da nisam ovo tamo vidio . A žara je stara alhemija koju koristimo, lani se tako usmrdila da se osjetila do tvoje mahale.safran wrote:Uzmi Kristalon za folijarnu prihranu - NPK 20:20:20 + mikroelementi.
-
armin_jocker
#1488 Re: Bášča
Danas nakon nekoliko dana,najmanje 7, boravio sam u svojoj velikoj basci, koju mu je moj rahmetli dedo ostavio u amanet, jedan fin komad zemlje.Ja to zovem velikom bascom, jer tu sijem krompir,grah,luk, grasak itd, a mala basca je kod kuce, i sadrzi plastenik, i nesto sitno oko njega. Uglavnom, izvjestaj je slijedeci, nakon dugotrajnih kisa koje su padale u aprilu, prije samog frezanja, koje su ostavile trag i na samo sijanje(teska zemlja, u velikim grudvama, nije se fino prosula
), pa onda i ove strasne kise u maju, koje nisu dale sjemenima da se razvijaju, nakon nekoliko dana sunca, sve polako ide svojim tokom. Luk crveni ide dobro, bijeli koji je sad posijan, dosta slabije, jedna lijeha bijelog posijan u jesen, je odlicna, ostalo, vidjecemo. Grasak ponikao, danas malo okopan, moracu mu pripremiti nesto da se moze penjati.. Grah takodje nikako, ali nije jos za okopati. Krompir ide lagano,jedan dio sam danas okopao, nisam sve, jer tek nikako i razvija se. Mnogo, strasno mnogo trave je niklo po basci, danas sam najmanje 2 sata izgubio dok sam ocistio travu iz crvenog luka i malo ga prekopao. Evo i kratki foto izvjestaj.
Pogled na bascu, u pozadini se vidi jedan dio Sarajeva, trebevic ... ovo prvo, sumovito, je bijeli luk
, u sredini luka, vidi se jedno malo stablo oraha, kojeg cuvam godinama, samoniklo, pa nekad ce ako Bog da biti nesto od njega

Najnoviji, patentirani nacin, pljevljenja i okpavanja luka sa suncobranom, kojeg pomjeram ovisno o polozaja kopanja

Pogled na bascu, u pozadini se vidi jedan dio Sarajeva, trebevic ... ovo prvo, sumovito, je bijeli luk

Najnoviji, patentirani nacin, pljevljenja i okpavanja luka sa suncobranom, kojeg pomjeram ovisno o polozaja kopanja

Last edited by armin_jocker on 03/06/2012 23:47, edited 1 time in total.
-
flag
#1489 Re: Bášča
Uh što ti je ovo dobro Armine, jeli ovo gore iznad Faletića?
-
armin_jocker
#1490 Re: Bášča
Hvala, nisu faletici, nego Nahorevo, vidi se grdonj, stara breka, i iza podnozje trbevica i trebevicflag wrote:Uh što ti je ovo dobro Armine, jeli ovo gore iznad Faletića?
-
safran
#1492 Re: Bášča
Ne znam ima li u Blažuju ali vjerovatno i Agricom ima neku "inačicu". Ja sam kupila 1 kg prije 3 sezone u Poljoopremi u Rajlovcu - imam još oko 1/2 kg. Ide oko 25 g na 10 L vode za folijarni tretman a ja to koristim jednom ili dvaput u sezoni i to prije nego se formiraju plodovi. Prošle godine čini mi se nisam ni jednom. Navrati sa kakvom suhom kutijom i dobićeš.flag wrote:Ima li ovog u onom našem granapu u Blažuju komšinice? Čini mi se da nisam ovo tamo vidio . A žara je stara alhemija koju koristimo, lani se tako usmrdila da se osjetila do tvoje mahale.safran wrote:Uzmi Kristalon za folijarnu prihranu - NPK 20:20:20 + mikroelementi.
Armine fino ovo izgleda, baš fin komad zemlje. Nego na drugoj slici u drugom bloku - šta je ovo - meni se čini endivija i prasa.
-
armin_jocker
#1493 Re: Bášča
Nije prasa, mada izgleda kao prasa, jedna lijeha bijelog luka koji je posijan jesenassafran wrote:Ne znam ima li u Blažuju ali vjerovatno i Agricom ima neku "inačicu". Ja sam kupila 1 kg prije 3 sezone u Poljoopremi u Rajlovcu - imam još oko 1/2 kg. Ide oko 25 g na 10 L vode za folijarni tretman a ja to koristim jednom ili dvaput u sezoni i to prije nego se formiraju plodovi. Prošle godine čini mi se nisam ni jednom. Navrati sa kakvom suhom kutijom i dobićeš.flag wrote:Ima li ovog u onom našem granapu u Blažuju komšinice? Čini mi se da nisam ovo tamo vidio . A žara je stara alhemija koju koristimo, lani se tako usmrdila da se osjetila do tvoje mahale.safran wrote:Uzmi Kristalon za folijarnu prihranu - NPK 20:20:20 + mikroelementi.
Armine fino ovo izgleda, baš fin komad zemlje. Nego na drugoj slici u drugom bloku - šta je ovo - meni se čini endivija i prasa.
U ovom komadu zemlje ima oko 2 dunuma, na posljednjoj slici, ovo i iznad ograde je moj vocnjak, koji bi jos malo trebalo urediti, i posaditi jos koju vocku, i ispod ovog komada gdje sijem, koji je cca 400-500 m2, se nalazi jos jedan dio parcele, sve ukupno oko 2 dunuma, mozda malo vise, to je dedo kupio prije 10 godina, i poklonio meni, pa ja nastavljam njegovu tradiciju obrade zemlje, koliko mogu, i koliko mi poslovne obaveze dozvoljavaju,a mlad sam, valjda, ima vremena za mene ako Bog da
- Mu'min
#1494 Re: Bášča
Ja opet moram moju na servis. Ne mogu je više sastaviti (iz 2 dijela radi prevoza u autu je praktično) i opet se pojavila ista greška. Slab material i nješto zaglavi i neće jedno u drugo da si Čak Noris.flag wrote:Evo i mene, danas sam konačno počeo kositi travu... majko moja... u jednom dijelu je trava bukvalno do struka, ona moja kosačica jedva izlazi na kraj s tim.
Ja sam početnik u istraživanju koja gnojiva koristiti al evo šta sam do sada probao.flag wrote: Nego šta koristiti za prihranu paradajza, a i ovog ostalog. Danas sam kupio onu Plantellu, i htio kupovati kakvih steroida za ono moje povrće.... al' nešto mi puno hemije, preporučiše mi nešto (ne sjećam se imena) za folijarnu prihranu.
Prošle godine sam koristio BIO Plantella VITA i mogu reći da je bilo pozitivnih rezultata, bar takav osjećaj imam.
Ove godine trošim Agrolit spec. gnojivo za paradajze.
Kao što sam već pisao, dosti puta smo primorani da kupimo ono što ima u trgovini, džabe sve želje.
Jedino preko interneta al tad je skuplji metak od zeca.
Nego da ti nama napiši šta si ti tačno kupio "ona Plantella" je isto "onaj VW auto", što šta more biti.
Inače kupuj samo organsko gnojivo i još gledaj jel iz prirodanih materiala (kao kad mi kompostiramo) ili industrijskog otpada?
-
samoTEgledam
#1495 Re: Bášča
Zahvaljujući VAMA (svima) sa ove teme, proljetos sam krenuo sa projektom "Bašća - doktrina Sa-x"
Rezultat toga su slike ispod (nadam se da će biti vidljive) i bez vrijeđanja
ipak mi je ovo prva životna sezona da se prihvatim "nema hljeba bez motike" 

Rezultat toga su slike ispod (nadam se da će biti vidljive) i bez vrijeđanja

Last edited by samoTEgledam on 04/06/2012 10:16, edited 1 time in total.
- Mu'min
#1496 Re: Bášča
samoTegledam
daj veće slike.
Inače hvala na lijepim riječima.
daj veće slike.
-
samoTEgledam
#1497 Re: Bášča
Klikom na sliku trebalo bi da se učita veći prikaz. Molim da obratite pažnju na "kanapu" kojom su vezani krastavciMu'min wrote:samoTegledam
daj veće slike.![]()
-
Oticon
#1498 Re: Bášča
Džabe ti pipuni da znaš kako je dobra kahva kod Safran. Vidim ja Mumine da bi ti sve pipune koje si zasadio dao da možeš sa mnom i Safran piti kahvuMu'min wrote:Evo jedna slika pipuna al extra za safran.![]()
Oticon, danas joj ne idi na kahvu, neće biti baš najbolje volje.![]()
- Mu'min
#1499 Re: Bášča
Kakve si ti ono dimije rezo i krastavice vezo?samoTEgledam wrote:Klikom na sliku trebalo bi da se učita veći prikaz. Molim da obratite pažnju na "kanapu" kojom su vezani krastavciMu'min wrote:samoTegledam
daj veće slike.![]()
Iste moje samo u mene zelene.
- Mu'min
#1500 Re: Bášča
Džabe paradajzi, džabe pipuni, kad nema raje kao Oticon i Safran.Oticon wrote:Džabe ti pipuni da znaš kako je dobra kahva kod Safran. Vidim ja Mumine da bi ti sve pipune koje si zasadio dao da možeš sa mnom i Safran piti kahvu![]()
![]()
Mi smo ljubomorne na paradajz i pipun u tvojoj bašči a ti na našu blizinu.
![]()
![]()
Ni pipun mi se ne jede samom.