Teretana
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- minjonja
#1476 Re: Teretana
znaci mogu normala na kucno biciklo svako jutro laganica? cula sam da je to bolje raditi prije dorucka, pa rekoh samo da provjerim.
- Lucazode
-
manki
#1478 Re: Teretana
^^ Ovo i mene zanima, imamo isti problem. 
- burek_in_space
#1479 Re: Teretana
Pa morate gubiti na masi kad ste na definiciji.
I ne gubish mishicnu masu, nego salo.
Da bi se topio mishic, treba jako puno znoja da se prolije da se dodje u tu fazu da se mishic troshi.
I ne gubish mishicnu masu, nego salo.
Da bi se topio mishic, treba jako puno znoja da se prolije da se dodje u tu fazu da se mishic troshi.
-
manki
#1480 Re: Teretana
Ih što nam šuknu, hoćeš da kažeš da smo debeli, pa da nam se salo topi, niđe mišića? 
- burek_in_space
#1481 Re: Teretana
Necu, nego vam zhelim reci da vam je rano za definiciju, jer cete se do ljeta pretvoriti u kost i kozhu.
Sve shto zhelim reci je
- old_drummer
#1482 Re: Teretana
Evo imam i ja jedno pitanje. Imam 54kg i voljela bih da dobijem jos 4-5, ali ne bih da skupljam salo.
Kakve biste mi vjezbe ili namirnice preporucili? Sta god sam dosad probala nije uspjelo, jer izgleda da jedino mogu gubit na kilazi a tesko dobijem kg
Hvala
Kakve biste mi vjezbe ili namirnice preporucili? Sta god sam dosad probala nije uspjelo, jer izgleda da jedino mogu gubit na kilazi a tesko dobijem kg
Hvala
-
sitna.buranija
#1483 Re: Teretana
Hajde posto vidim da nisi toliki noobie, opisi kakav ti je trening i ishrana u toku dana, koliko P/UH/M unosis. Ne znam koji je fazon sa "zadrzavanjem" stomaka, oderi se do kostiLucazode wrote:Radim na defki puni mjesec i odlično napredujem. Imao sam problem sa trbusnjacima koji sam uveliko rijesio pravilnom prehranom i kardio vjezbama. Medjutim javlja se novi problem a to je gubitak mišićne mase....
Sa 90KG spao sam na 86. Pijem BCAA aminokiseline medjutim i dalje gubim na grudima i rukama.
Kako da povecam masu a stomak da zadrzim ???
Preveliko rezanje (smanjenje kalorija) ce tijelo ubaciti u "starvation mode" i vrlo brzo mozes popusiti misice. 1kg misica sadrzi jadnih 1300kcal, tako da ih tijelo brzo sprzi. Srecom, postoji nesto sto se zove muscle memory (MM), koji omogucava utreniram osobama da se lakse vrate u prijasnju formu u slucaju prestanka sa treningom. Bodybuilderi takodjer koriste ovaj sistem (rebound efekat), da nakon iscrpne definicije brzo vrate nesto izgubljenih misica, pa nije rijetkost da neki mjesec dana nakon zavrsetka definicije izgledaju bolje nego na kraju.burek_in_space wrote:Da bi se topio mishic, treba jako puno znoja da se prolije da se dodje u tu fazu da se mishic troshi.
http://www.acaloriecounter.com/building-muscle.php (prevedeno imas na http://body.ba/bodybuilding/savjeti/naj ... ne-mase/74 )old_drummer wrote:Evo imam i ja jedno pitanje. Imam 54kg i voljela bih da dobijem jos 4-5, ali ne bih da skupljam salo.![]()
Kakve biste mi vjezbe ili namirnice preporucili? Sta god sam dosad probala nije uspjelo, jer izgleda da jedino mogu gubit na kilazi a tesko dobijem kg![]()
Hvala
http://liamrosen.com/fitness.html
Preleti ovo, pa kad procitas objasnit cu bilo kakve nejasnoce. Nema "necu, mrsko mi"
Sve sto vrijedi za muskarce, vrijedi i za zene. Niko se nije prelagano nabildao.
Pronalazak tacnog potrebnog kalorijskog unosa za odrzavanje i nastavak treninga ce omoguciti stagnaciju u TT i minimalan napredak u snazi. Dugorocno, ovo je jedan od pristupa za nekog ko zeli izgledati dobro tokom cijele godine (tzv. lean mass princip - dobivanje misicne mase uz minimalan prirast sala).burek_in_space wrote:![]()
Necu, nego vam zhelim reci da vam je rano za definiciju, jer cete se do ljeta pretvoriti u kost i kozhu.![]()
- Lucazode
-
sitna.buranija
#1485 Re: Teretana
Pa, cek, sta ti sad hoces, na masu/definiciju?
Ovo je vrlo malo hrane, cak i za definiciju, ja za dorucak pojedem vise nego ti za citav dan (energetski gledano).
Kakve su to tablete od 23 grama, pa to je veliko ko cevap covjece
Mozda u jednoj "porciji" treba uzeti 23 grama.
Ovo je vrlo malo hrane, cak i za definiciju, ja za dorucak pojedem vise nego ti za citav dan (energetski gledano).
Kakve su to tablete od 23 grama, pa to je veliko ko cevap covjece
Mozda u jednoj "porciji" treba uzeti 23 grama.
- Lucazode
-
sabanss
#1487 Re: Teretana
Piletina, curetina, teletina, junetina pa ukrugLucazode wrote: Vidi : Gubim masu na prsima (misicnu), na rukama, susim se, ali stomak je odlican, plocice i sve to...Sta moram uraditi da bih dobio masu na grudima i rukama a stomak zadrzao (ne interesuje me puko prezderavanje od kojeg cu nateci po cijelom tijelu)..Trenutno sam povecao kilaze prilikom treninga, razmisljam cak i protein da uzmem...
-
zemo_online
#1488 Re: Teretana
pozdrav.
koliko serija radite za masu/definiciju i koliko mora biti pauza ?
-
_Dame_
#1489 Re: Teretana
Pitanje od mene:
Ima li iko od vas koji je aktivni pušač, i koji trenira redovno?
Koliko se pušenje odražava na stepen razvijanj mišićne mase?
- Lucazode
#1490 Re: Teretana
Za defiiciju 4-6 serija, 10-12 ponavljanja do neizdrzivog bola.test01 wrote:pozdrav.
Masa 2-4 serije, mali broj 4-6 ponavljanja do neizdrzivog bola.
Pauza 3-5 minuta izmedju serija.
-
zemo_online
#1491 Re: Teretana
3-5 min. po meni,koliko sam citao je previse. navodno treba 45 sec. do 2 min. max. da se misic previse ne opusti.
-znaci da ti treba 20 minuta da zavrsis sa jednom misicnom grupom. za sat to su 3 grupe sto je predugo,zar ne?
-znaci da ti treba 20 minuta da zavrsis sa jednom misicnom grupom. za sat to su 3 grupe sto je predugo,zar ne?
-
sitna.buranija
#1492 Re: Teretana
Pricas ko da je "protein" neka ilegalna supstanca, cheat... To je izolirani nutritijent iz sirutke (ako govorim o whey proteinu), i tijelo ne zna jesi li ti pojeo jaja, meso, sir ili popio shake sa proteinskim praskom - jedina razlika je u AK profilu, a kod zivotinjskih izvora proteina, to su finese kojim se rekreativci ne moraju zamarati. Drugim rijecima, ako unosis dovoljno bjelancevina (odnosno proteina, to je sinonim, sto mnogi ne znaju), nema potrebe da uzimas protein, koji je nadopuna/suplement neuravnotezenoj ishrani. I da, proteini su sastavljeni od aminokiselina povezanih peptidnim vezama, a razlika u brzini apsorpcije je nekih 15 minuta (citaj nikakva), tako da je puno bolje i isplativije uzimati whey protein, ako se vec odlucujes za suplementaciju.Lucazode wrote:Vjerovao ili ne bas kao cevap, i znam sta vise necu uzimati. Morao sam ih razbijati cekicem jer iste nisam mogao gutati![]()
Pise na poleđini od 50-100KG 3 tablets 3 times daily.
Vidi : Gubim masu na prsima (misicnu), na rukama, susim se, ali stomak je odlican, plocice i sve to...Sta moram uraditi da bih dobio masu na grudima i rukama a stomak zadrzao (ne interesuje me puko prezderavanje od kojeg cu nateci po cijelom tijelu)..Trenutno sam povecao kilaze prilikom treninga, razmisljam cak i protein da uzmem...
Ilustracija : Trenutno imam trbusne poput njegovih ali mi fali torza, ramena, trapeza... Ovo mi je cilj
Energetski unos ti je prenizak i za definiciju, tijelo je u modu prezivljavanja. Cinjenica da imas plocice ne mora znaciti puno po pitanju sala, jer mozda si genetski predisponiran da ga manje talozis po trbuhu. Da li imas vene po rukama, listovima? Procitaj one linkove koje sam dao na prosloj stranici, da malo bolje shvatis neke stvari i podji jesti kako treba. Zajebi "hocu samo da mi ruke narastu", to je glup i ne-efikasan pristup.
Go hard or go home.
NE i NE.Lucazode wrote:Za defiiciju 4-6 serija, 10-12 ponavljanja do neizdrzivog bola.test01 wrote:pozdrav.
Masa 2-4 serije, mali broj 4-6 ponavljanja do neizdrzivog bola.
Pauza 3-5 minuta izmedju serija.
Masa = kalorijski suficit
Definicija = kalorijski deficit
Jedini faktor koji odredjuje da li cete dobivati ili gubiti tjelesnu tezinu je HRANA. Trening nema apsolutno nikakve veze, dakle ostaje isti i u masi i u definiciji (ili bolje receno periodima kalorijskof suficita/deficita).
Sta je taj "neizdrzivi bol"?
Ja odradim 25 serija kad sam dobro raspolozen, pauze su najvise minut (osim na slozenim vjezbama). Trening mora stati unutar sat vremena, i ne smije biti lagan, a odmori od 3-5 minuta su pravo veliki. Ima smisla jedino dati sebi toliki odmor na prvoj (slozena/compound) vjezbi tipa bench pressa, cucnja, mrtvog dizanja i to ako radite neke super-teske serije, do 5 ponavljanja.
Tako nesto, mozes imati krace pauze da odrzis visok puls i zadrzis aerobno paljenje kalorija, ali to je malo komplikovanije objasniti. Uglavnom, bazira se na full-body trening principu, pauza skoro da i nema, sa nesto visim brojem ponavljanja.test01 wrote:3-5 min. po meni,koliko sam citao je previse. navodno treba 45 sec. do 2 min. max. da se misic previse ne opusti.
Ono na sto ce broj serija/ponavljanja utjecati je razvitak snage/brzine/izdrzljivosti/kondicione snage, a trening treba organizovati da se razlicitim brojem ponavljanja pogadjaju razlicite misicne grupe, ovisno o tome da li se radi o sporim ili brzim vlaknima u misicu. Medjutim, i to treba ponekad izmijenjati, da se tijelo sokira.
Nije narocito bitno, ali ko ozbiljno trenira i posvecen je ishrani/treningu, taj i nema vremena za nesto poput cigareta. Medjutim, pusenje bilo cega ce negativno utjecati na kardio-vaskularnu spremu atlete._Dame_ wrote:Pitanje od mene:
-
_Dame_
#1493 Re: Teretana
Zapali se nekad pri izlasku iz teretane 
Hvala.
Hvala.
- minjonja
#1494 Re: Teretana
sta je najbolje raditi da upala misica sto brze prodje? 
- Neelix
#1495 Re: Teretana
upala se upalom lijeci 
sad kad je nastala nema ti druge nego nastavit vjezbat.
eventualno si mogao prije treninga popiti andol da sprijecis bolove, sad je kasno.
sad kad je nastala nema ti druge nego nastavit vjezbat.
eventualno si mogao prije treninga popiti andol da sprijecis bolove, sad je kasno.
-
sitna.buranija
#1496 Re: Teretana
Budalastina, nesto sto se u stvarima tipa 'hodanja' moze primjenjivati i prvih 5 treninga u teretani... upala na upalu ce dovesti do hronicne upale ili povrede nekog vezivnog tkiva (za koje vjerujte treba mnogo duze da se zalijeci nego upala misica). Slusajte sta vam vase tijelo govori.Neelix wrote:upala se upalom lijeci
Sto se tice oporavka, vitamin C, andol, povecan unos magnezija pomazu. Na kraju treninga odraditi staticko istezanje (cool-down) da se ohlade misici u rastegnutom stanju, da ne biste gubili na fleksibilnosti, a pomaze i smanjenju upale.
- minjonja
#1497 Re: Teretana
odlicnositna.buranija wrote:Budalastina, nesto sto se u stvarima tipa 'hodanja' moze primjenjivati i prvih 5 treninga u teretani... upala na upalu ce dovesti do hronicne upale ili povrede nekog vezivnog tkiva (za koje vjerujte treba mnogo duze da se zalijeci nego upala misica). Slusajte sta vam vase tijelo govori.Neelix wrote:upala se upalom lijeci
Sto se tice oporavka, vitamin C, andol, povecan unos magnezija pomazu. Na kraju treninga odraditi staticko istezanje (cool-down) da se ohlade misici u rastegnutom stanju, da ne biste gubili na fleksibilnosti, a pomaze i smanjenju upale.
-
Vernes_AMG
#1498 Re: Teretana
Istezanje/rastezanje si trebala odraditi odmah poslije treninga , i inace treba praktikovati kad radis zadnju seriju neke vjezbe , malo istegnuti misic. Jedna od ikona ovog sporta u BiH mi rece , mali , nebitno sta i kako radis , samo radi , porasce ti nesto 
- Neelix
#1499 Re: Teretana
na to sam i mislio, pretpostavih da je tek pocela sa treninzima, inace bi znala sta ce sa upalama.sitna.buranija wrote:Budalastina, nesto sto se u stvarima tipa 'hodanja' moze primjenjivati i prvih 5 treninga u teretani...Neelix wrote:upala se upalom lijeci
-
kone
#1500 Re: Teretana
Evo doslo vrijeme da i ja krenem opet,nakon 3-4 mjeseca pauze
..Buranija jedno pitanje za tebe..Imam ON creatine(ostalo od ranije) i pitanje je da li da radim fazu punjenja ili da uzimam normalno 5gr dnevno??