Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
MMM1977

#1476 Re: Istanbul

Post by MMM1977 »

Norman wrote:
adan wrote:Od džamija ti predlažem Suleymaniyu ( ne moraš baš u svaku, nema puno razlike) , ali u ovoj ćeš vidjeti grobove Kanunija i Hurem i sina mu (mislim) Mustafe.
Bogami, za Mustafin grob će morati uhvatiti trajekt od Yenikapi do Mudanye, pa se odvesti do harema džamije Murada II u Bursi. ;)

Ali imaju u haremu Sulejmanove džamije, kao bonus, mezari: sultana Sulejmana II, sultana Ahmeda II, princa Mehmeta (sina Selima II), itd.
Nisam iz principa htio obilaziti mezare Sulejmana i ukrajinske mu kurveštine. Ali zato sam se polomio da pronađem mezar i proučim fatihu meni najdražem liku iz tog doba i velikom vojskovođi.

Image
vjetropirka

#1477 Re: Istanbul

Post by vjetropirka »

Nisam iz principa htio obilaziti mezare Sulejmana i ukrajinske mu kurveštine. Ali zato sam se polomio da pronađem mezar i proučim fatihu meni najdražem liku iz tog doba i velikom vojskovođi.

Image[/quote]

:thumbup: ne znam da li si pratio seriju, ali je u istoj sahranjen na nekom zabačenom i skrivenom mjestu .. a sad je skoro u centru :D
Norman

#1478 Re: Istanbul

Post by Norman »

MMM1977 wrote:
Norman wrote:
adan wrote:Od džamija ti predlažem Suleymaniyu ( ne moraš baš u svaku, nema puno razlike) , ali u ovoj ćeš vidjeti grobove Kanunija i Hurem i sina mu (mislim) Mustafe.
Bogami, za Mustafin grob će morati uhvatiti trajekt od Yenikapi do Mudanye, pa se odvesti do harema džamije Murada II u Bursi. ;)

Ali imaju u haremu Sulejmanove džamije, kao bonus, mezari: sultana Sulejmana II, sultana Ahmeda II, princa Mehmeta (sina Selima II), itd.

Image
:thumbup:

Ibrahimova kćerka Hanim Sultan je u istom turbetu gdje i Ukrajinka. :)
Čitao sam da i veliki broj Turaka nije znao da je na tom mjestu ukopan Ibrahim paša i da su se tek nakon ove serije o Sulejmanu zainteresovali za ovo mjesto.

Inače, vjerovatno je spomenuto i ranije, u Istanbulu obavezno treba posjetiti "Ibrahimovu palatu" u kojoj je sada Muzej turske i islamske umjetnosti.
MMM1977

#1479 Re: Istanbul

Post by MMM1977 »

Ma niko pojma nema gdje je, ja dosao prekoputa mezara i pitam lika koji prodaje perece, veli pojma nema. A bukvalno svaki dan gleda taj mezar. Raspitivao se i kod prolaznika niko nije znao.

Kad smo već kod serije, ovo je nesto sto se mora čuti. Mnogo puta :)

MMM1977

#1480 Re: Istanbul

Post by MMM1977 »

vjetropirka wrote: :thumbup: ne znam da li si pratio seriju, ali je u istoj sahranjen na nekom zabačenom i skrivenom mjestu .. a sad je skoro u centru :D
Seriju sam pratio dok nije ubio Mustafu. Onda sam mu hebao sve na kamaru i bacio tv kroz prozor :D A mezar jeste u centru stvarno, 2-3 stanice tramvajem od Eminonua. Tophane ako se dobro sjećam.
Norman

#1481 Re: Istanbul

Post by Norman »

Ja nisam pratio seriju. Kako su prikazali naše-gore-list Rustem pašu u spletkama oko Mustafe? Je li puno izradio Mustafu? :D
MMM1977

#1482 Re: Istanbul

Post by MMM1977 »

Norman wrote:Ja nisam pratio seriju. Kako su prikazali naše-gore-list Rustem pašu u spletkama oko Mustafe? Je li puno izradio Mustafu? :D
Jašta. Bio je jedan od Roksaleninih igrača, iako je par puta mijenjao strane. Meni je uglavnom bio jako mrzak, u par navrata mi je pridolazilo da odem na Ilidžu i spalim cijelu ulicu :D A on je bio Hrvat, makar su ga u seriji tako predstavili.

A seriju treba pogledati, iako ima puno grešaka spram historije i malo previše spletki, može se gledati. Sve dok ne ubiju Mustafu.
Norman

#1483 Re: Istanbul

Post by Norman »

MMM1977 wrote:
Norman wrote:Ja nisam pratio seriju. Kako su prikazali naše-gore-list Rustem pašu u spletkama oko Mustafe? Je li puno izradio Mustafu? :D
Jašta. Bio je jedan od Roksaleninih igrača, iako je par puta mijenjao strane. Meni je uglavnom bio jako mrzak, u par navrata mi je pridolazilo da odem na Ilidžu i spalim cijelu ulicu :D A on je bio Hrvat, makar su ga u seriji tako predstavili.

A seriju treba pogledati, iako ima puno grešaka spram historije i malo previše spletki, može se gledati. Sve dok ne ubiju Mustafu.
Mogao si i Brusa bezistan na čaršiji spaliti, ako ti je Ilidža bila daleko. :-D

Po nekim izvorima Rustem paša je porijeklom iz Skradina u Hrvatskoj, a po drugima iz Sarajeva. Od dokaza da je iz okolice Sarajeva su: izjava jednog savremenika, Mlećanina Nagavera; činjenica da je gradio vakufe po Sarajevu; da i danas kod nas žive potomci te porodice; itd. Ja sam se jednom zatekao u Rustempašinoj džamiji u Istanbulu, kada je turistički vodič objašnjavao turistima da je on porijeklom iz Hrvatske. Nisam se bunio, jer ga je vodič predstavio kao gramzivog i sklonog korupciji. :D

Nije nikakva referenca, naravno, ali je interesantno: hrvatska stranica Wikipedie kaže da je ili iz Skradina ili iz okolice Sarajeva; engleska da je iz Skradina; njemačka i turska da je iz Sarajeva; bosanske stranice nema. Inače, njegov brat Karađoz beg je izgradio štošta po Mostaru i Hercegovini, uključujući i poznatu džamiju. Na ovoj stranici imaš pokušaj da se razdvoje mitovi od činjenica kada je riječ o ulozi Rustem paše u raznim spletkama: Rustem pasha - myths and facts: A MUST READ FOR ALL OF RUSTEM'S FANS!

Ali džaba pričam, vidim da ti ga ne mogu omiliti i da ti je Mustafa više prirastao srcu. :-D
Ovo je Mustafin mezar:

Image
Image
vjetropirka

#1484 Re: Istanbul

Post by vjetropirka »

U seriji je rustem predstavljan kao srbin iz butmira .. navodno je sagradio most, na ilidži, nama poznatiji kao rimski most ... otuda i glavna ulica kroz ilidžu nosi naziv rustempašina :sad:
ElRe

#1485 Re: Istanbul

Post by ElRe »

Turke ce Erdoan i njegova bolesna politika definitivno doci glave. Prije par dana sam se vratio iz Istanbula i mogu reci da se turista mora traziti lupom. Nema vise Rusa, Kineza, Njemaca...samo Turci. Ni higijena i komunalne usluge u IST su na osjetno nizem nivou nego prosle godine kada sam bio krajem aprila.
samira183

#1486 Re: Istanbul

Post by samira183 »

Pozdrav raja, imam podosta turskih lira koje bih da zamijenim za konvertibilne marke.. medjutim mnogo ljudi mi rece kako je to sad skoro pa nemoguce, te da mozda jos pokoja mjenjacnica to radi.. Inace sam u Tuzli, i prije par godina sam lire mijenjala za KM-ove u ziraat banci... Npominjem nisam ja licno tragala.. Hvala unaprijed.
Rijeka_snova

#1487 Re: Istanbul

Post by Rijeka_snova »

Cula sam da pasos mora da vazi duze od 5 mjeseci da bi se uslo u TR, inace ili te vrate ili imaju neke novcane kazne?

Za ostale evropske drzave je 3 mjeseca, sto za tursku 5 i koliko je to istina uopce?
burgundy

#1488 Re: Istanbul

Post by burgundy »

Rijeka_snova wrote:Cula sam da pasos mora da vazi duze od 5 mjeseci da bi se uslo u TR, inace ili te vrate ili imaju neke novcane kazne?

Za ostale evropske drzave je 3 mjeseca, sto za tursku 5 i koliko je to istina uopce?
Istina je,meni je pasos isticao nakon dva mjeseca,upozorili su me u agenciji preko koje sam isao,ali odlucio sam da odem.Na aerodromu carinik kad je pogledao poslao me ne poseban dio odjel za strance,udarili mi neki crveni pecat na pasosu nesto napisali,isto je bilo pri povratku.Nisam placao kaznu,ali rekli su i meni u agenciji da se placa kazna 70 ili 120 eura dan.Ja sam rizikovao,ali ne bih ponovo ponavljao istu stvar.Ako ti je situacija da ti istice pasos,nemoj se zezat izvadi novi,ja sam dobro prosao sto ne znaci da ti neces imati problema.
ElRe

#1489 Re: Istanbul

Post by ElRe »

Da li je neko posjetio Watergarden http://www.watergarden.com.tr/

Koliko kosta ulaz za tzv ples fontana?
Becky7

#1490 Re: Istanbul

Post by Becky7 »

Zdravo svima :)
Da li mi moze neko pomoci sa prtljagom da li iz Turske u BiH mogu naravno za svoju upotrebu unjeti kafu, caj i zacine kupljene u marketu bez deklaracije i da li ima odredjena kolicina koja se moze unjeti... Hvala
beautyfool

#1491 Re: Istanbul

Post by beautyfool »

Rijeka_snova wrote:Cula sam da pasos mora da vazi duze od 5 mjeseci da bi se uslo u TR, inace ili te vrate ili imaju neke novcane kazne?

Istina je, placa se novcana kazna u Istanbul na aerodromu ili te vracaju nazad.
beautyfool

#1492 Re: Istanbul

Post by beautyfool »

Becky7 wrote:Zdravo svima :)
Da li mi moze neko pomoci sa prtljagom da li iz Turske u BiH mogu naravno za svoju upotrebu unjeti kafu, caj i zacine kupljene u marketu bez deklaracije i da li ima odredjena kolicina koja se moze unjeti... Hvala
Naravno da mozes, za licne potrebe, pa sigurno u nekim normalnim kolicinama kao kad kod nas ides u market i kupis a ne da izgeda kao da ces prodavati.
zlo zlo

#1493 Re: Istanbul

Post by zlo zlo »

do 600km po osobi možeš ponjet robe
BJB

#1494 Re: Istanbul

Post by BJB »

Posto nisam odavno letila nigdje, zanima me ogranicenje tezine prtljage kad se leti u Tursku?
alibaba_i_30_godina

#1495 Re: Istanbul

Post by alibaba_i_30_godina »

BJB wrote:Posto nisam odavno letila nigdje, zanima me ogranicenje tezine prtljage kad se leti u Tursku?
Zavisi s kojom kompanijom letiš i koju kartu kupiš. S Pegasusom obično je dozvoljeno 20 kg kofer i 8 kg ručni prtljag (osim business flex paketa gdje je 12 kg ručni prtljag), dok je npr. za Basic kartu samo dozvoljen 8 kg ručni prtljag.
BJB

#1496 Re: Istanbul

Post by BJB »

Thx Alibaba,
k'o da vidim bice 8kg ogranicenje, rezervisu se jeftine karte za januar..
alibaba_i_30_godina

#1497 Re: Istanbul

BJB wrote:Thx Alibaba,
k'o da vidim bice 8kg ogranicenje, rezervisu se jeftine karte za januar..
Ako baš ne mora putovanje biti u januaru i ako se možeš strpiti do aprila onda savjetujem da iskoristiš ovu akciju koju su mi poslali jučer.

Image
Rugafet

#1498 Re: Istanbul

Post by Rugafet »

Sve u svemu, blago tebi. Ja isto imam zelju jednog dana posjetiti Istanbul
alibaba_i_30_godina

#1499 Re: Istanbul

sherbett wrote:Joj evo ja se vratila iz Istanbula velicanstvenog i jos sam pod dojmom. Znaci grad je predivan i svuda je zanimljiv.
Posebno hvali alibabi na svim savjetima i strpljenju :kiss:
Najvažnije da je tebi bilo lijepo i da ti se svidjelo. :kiss:

Naravno, obavezno se moraš makar još jednom zaputiti u Stambol, a potom i na neka druga mjesta. ;-)
klikerusa

#1500 Re: Istanbul

Post by klikerusa »

Kad prekookeanskim letom krenem za Evropu uvijek pokusam da ukljucim Istanbul kao jednu destinaciju i svaki put mi izgleda bolje. Ove godine smo pored klasicnih mjesta nekoliko puta otisli u Ağa kapısı kafic/restoran. Odmah nize Sulejmanije, ali je pogled na Eminonu i Bosfor samo takav. Cini mi se da je ljepsi nego sa Pierre Lotti
Image
Post Reply