MMM1977 wrote:Norman wrote:Ja nisam pratio seriju. Kako su prikazali naše-gore-list Rustem pašu u spletkama oko Mustafe? Je li puno izradio Mustafu?

Jašta. Bio je jedan od Roksaleninih igrača, iako je par puta mijenjao strane. Meni je uglavnom bio jako mrzak, u par navrata mi je pridolazilo da odem na Ilidžu i spalim cijelu ulicu

A on je bio Hrvat, makar su ga u seriji tako predstavili.
A seriju treba pogledati, iako ima puno grešaka spram historije i malo previše spletki, može se gledati. Sve dok ne ubiju Mustafu.
Mogao si i Brusa bezistan na čaršiji spaliti, ako ti je Ilidža bila daleko.
Po nekim izvorima Rustem paša je porijeklom iz Skradina u Hrvatskoj, a po drugima iz Sarajeva. Od dokaza da je iz okolice Sarajeva su: izjava jednog savremenika, Mlećanina Nagavera; činjenica da je gradio vakufe po Sarajevu; da i danas kod nas žive potomci te porodice; itd. Ja sam se jednom zatekao u Rustempašinoj džamiji u Istanbulu, kada je turistički vodič objašnjavao turistima da je on porijeklom iz Hrvatske. Nisam se bunio, jer ga je vodič predstavio kao gramzivog i sklonog korupciji.
Nije nikakva referenca, naravno, ali je interesantno: hrvatska stranica Wikipedie kaže da je ili iz Skradina ili iz okolice Sarajeva; engleska da je iz Skradina; njemačka i turska da je iz Sarajeva; bosanske stranice nema. Inače, njegov brat Karađoz beg je izgradio štošta po Mostaru i Hercegovini, uključujući i poznatu džamiju. Na ovoj stranici imaš pokušaj da se razdvoje mitovi od činjenica kada je riječ o ulozi Rustem paše u raznim spletkama:
Rustem pasha - myths and facts: A MUST READ FOR ALL OF RUSTEM'S FANS!
Ali džaba pričam, vidim da ti ga ne mogu omiliti i da ti je Mustafa više prirastao srcu.
Ovo je Mustafin mezar: