ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

The BEN10

#1476 Re: ETF

Post by The BEN10 »

hrasno38 wrote:Nije mi jasno sta branis???? Branis to da je matematika 30 godina najjebeniji predmet na ETF-u i branis jednostavno nesto sto je statisticki neodbranjivo, Apsolutnio niko ovdje nije ni pomislio da je matematika nepotrebna dapace ali u ovom obimu i u ovakvom pritisku na studente nikako i nigdje. Ja 25 godina radim u informatici i to sto mi je trebalo od matematike mozes objesiti macku o rep....moje kolega koji se bavi naucno istrazivackim radom bez nje ne moze. Dakle idemo iz krajnosti u krajnost u kojoj je je nebrojeno puta dokazano u svim aspektima skolovanja da se na pleca ucenika a kasnije studenata stavljaju bespotrebni i beskorisni tovari. Obisao sam bruku zemalja u svijetu i vidio sam bolje i zelim i da nasa djeca imaju to bolje...zelim da im predaju ljudi koji to zasluzuju a ne neizivljeni papcici.
Ma gle prijatelju, moram reći i ovo - naši profesori i oni koji određuju nastavni plan i program u velikoj mjeri nažalost imaju malo doticaja sa realnim svijetom. I onda naravno da zastupaju besmisleno teoretisanje. Kao što rekoh, univerziteti vani sarađuju sa privredom, rade konkretne projekte od kojih zarađuju novce i stiču praktično znanje.
Izazivam profu @doc.dr, @mirza_15 i ostale struĆnjake ako smiju neka se prihvate bilo kojeg od slj izazova.
1. Evo linkovi sa zadacima kantonalnih takmičenja koje rade djeca koja imaju manje godina nego oni staža! http://www.umtk.info/index.php?option=c ... 7&Itemid=2
Ove zadatke bez pola muke rade žutokljunci od 15-16 godina! Znači li to sada da vam obojici treba oduzeti titule i staviti vas na stup srama!? Da vam pokažem koliko zaista ne znate MM i Fiziku, ostavljam vam linkove na zadatke koje nadareni OSNOVCI rade. :evil: http://www.umtk.info/index.php?option=c ... 4&Itemid=2
Svi ovi zadaci imaju itekakvu primjenu u realnom životu - jel moguće da niste kadri (u stanju) uraditi ih!? Jel struĆnjaci!?
2. smijete li se prihvatiti da bez pripreme obojica uradite ispite iz MM, Fizike, Elektrotehnike sa ETF-a? Zamisli sad te sramote da jedan profesor ne može položiti ispit iz Matematike (pismeni + usmeni). A zasigurno da bez pripreme ne bi mogli položiti.
3. Evo i gospodina Uščumlića - jel moguće da iz prve ne znate raditi ove zadatke, a imate diplomu sa faksa!?
https://emineter.files.wordpress.com/20 ... to,-235,76

I tu dolazimo do SUŠTINE - gospodo draga, bitno je naučiti SMISAO prirodnih zakona, matematičkih alata. A detalji se istražuju prilikom usavršavanja u tačno određenoj oblasti. Studenti inžinjeri trebaju znati kako se rješavaju višestruki integrali, ali obarati ih na zadacima koji se rade na tačno određeni način, kojeg ako nisi uvježbao trošeći sahate i sahate, NEMA SMISLA. Jer, ionako ćeš to zaboraviti ubrzo (kao što ih uostalom ni sad ne znate), osim ako si od 1% onih koji će se u stvarnom životu baviti onime što će zahtijevati poznavanje baš tog postupka.
Al fora je pravit se pametan, pokazivati ostalima kako si ko fol nešto naučio. Tipična balkansa šuplja - sveznalice svega, a stručnjaci nizašto! ;-)
doc.dr.

#1477 Re: ETF

Post by doc.dr. »

Da kolegi BEN10 odgovirm za izazove:

1. Bez problema ću uraditi svaki zadatak sa kantonalnih takmičenja koji si postavio.

2. Evo odmah ću izaći i položiti svaki ispit iz matematike (i pismeni i usmeni), a daj mi dan-dva da se malo podsjetim i isto ču uraditi i za fiziku i elektrotehniku.

3. Bez ikakvih problema ću uraditi 95% zadataka iz Uščumlića, a zadnji put sam Uščumlića otvorio prije više od 20 godina.

I da se razumijemo, ne predajem IM1/IM2 :mrgreen:
doc.dr.

#1478 Re: ETF

Post by doc.dr. »

I još nešto, pravopisne greške tipa "ču" umjesto "ću" nisu neznanje nego typo uslijed brzog kucanja. :D
purgatorio

#1479 Re: ETF

Post by purgatorio »

Veoma zanimljiva rasprava. Evo jedan primjer, moj rođak je par godina išao informatiku na etf, nije ni do druge došao. Nakon toga otišao u graz i završio informatiku bez obnovljenih godina. Znači, nešto ne valja tu.

Možda nije problem obimnost gradiva, već arogancija profesora. Ja npr sam mrzio matematiku u srednjoj ali na faxu mi je bila jedan od boljih predmeta, jer ju je profesor postavio tako.

FIT mostar i empirica ona imaju daleko bolje planove studija informatike.
Euridika
Globalna šefica

#1480 Re: ETF

Post by Euridika »

@The BEN10

Ja nisam profesor(ica), ali ne mogu da se otmem dojmu, nakon tvog posljednjeg posta, da si ti zapravo duboko isfrustriran studijem na ETF-u, što obično znači da ili si nesvršeni student ETF-a ili si se napatio i jedva ga završio nakon godina studiranja. I ja sam prošla sve te "strašne" matematike, polagala ih s manje ili više uspjeha, učila, štrebala, često nisam vidjela smisao onog što učim (dok sam učila)... ali se većina toga nakon godina studija i prakse jako lijepo slegne u jedno cjelovito znanje.

@<svi> :-D
Ne slažem se da RI (ili bilo koji drugi smjer na ETF-u) treba transformirati tako da više podsjećaju na moderne, specijalističke kurseve iz date oblasti... i, gle, ja dolazim iz privrede (nisam vezana za faks od diplomiranja, što mi jeste žao, ali to su već druge okolnosti...). Ako neko ne želi učiti silne matematike, fizike, elektrotehnike i sl. da bi došao do IT predmeta, pa i ne mora. Postoji izbor, i to ne samo izbor studirati ili ne, već izbor i način studija. Ko želi, može se prijaviti za jednu od onih BitCamp akademija i sl. ili može odabrati da studira IT/TK/AE na nekom drugom fakultetu, npr. za IT imate već spomenuti FIT, imate ga i na SSST, na PMF, na EFSA i sl. Svaki od tih fakulteta pristupa poučavanju IT-u na drukčiji način, i neka svako odabere onaj koji mu najbolje odgovara. Neka RI na ETF-u ostane kakav jeste, svakako je unikatan u tom pogledu. Slično je i za TK, imate sličan odsjek na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije. Za AiE imate ETF u Tuzli, koji nudi kombinaciju AE i IT na smjeru tehničke informatike (zaboravila sam tačan naziv odsjeka). Naravno, ostaje i mogućnost studija u inostranstvu, dodiplomskog ili postdiplomskog.
S tim da moram naglasiti da se u poslu jako uoči razlika između diplomaca koji se zaposle nakon završenog ETF-a i diplomaca drugih fakulteta. Čitala sam komentare koji govore o tome da su studenti puni teoretskog znanja, s vrlo malo ili nimalo praktičnog. To jeste većinom istina, ali to uopće nije takav hendikep kakvim ga predstavljate. Bitnije je kakvo je to predznanje i koliko je mladi inženjer spreman učiti i sticati nova znanja i vještine, koliko je naučen da se hvata ukoštac s realnim problemima iz prakse i da ih analitički rješava (pazite, ne kažem da ih zna riješiti, već da zna pristup rješavanju problema), nego da li zna najnoviju tehnologiju. Ja sam kroz svoju praksu imala priliku da se dotaknem mnogih oblasti koje sam učila na fakultetu (da, čak i onih praktičnih), mnoge od njih prevazilaze znanja s mog odsjeka i zadiru i u druge odsjeke, i vjerujte mi, da to nisam čula ili naučila na fakultetu, na poslu bih bila potpuni blećak.

Ne treba biti isključiv (ni prema kome, ni prema čemu). :thumbup:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1481 Re: ETF

Post by hrasno38 »

purgatorio wrote:Veoma zanimljiva rasprava. Evo jedan primjer, moj rođak je par godina išao informatiku na etf, nije ni do druge došao. Nakon toga otišao u graz i završio informatiku bez obnovljenih godina. Znači, nešto ne valja tu.

Možda nije problem obimnost gradiva, već arogancija profesora. Ja npr sam mrzio matematiku u srednjoj ali na faxu mi je bila jedan od boljih predmeta, jer ju je profesor postavio tako.

FIT mostar i empirica ona imaju daleko bolje planove studija informatike.
Ovo je poenta cijele price. ZASTO? Hocemo li sad reci da je univerzitet u Gratzu obicna pijaca? Ili ipak je u pitanju ono sto citavo vrijeme pokusavamo da kazemo ovdje nas par da je napravljena fama od nekih predmeta i da se bez ikakve akcije i rekcije sasvim normalno postmatra cin da jedan profesor na roku obori 70% studenata. To je poenta price jer bez ikakve dileme UNSA ne moze ni prismrditi univerzitetu u Gratzu i to su dva pojma udaljeni svjetlosnim godinama. I ne samo Gratzu nego bilo kojem u EU!!!
Isto tako svijet se ne bazira na pojedincima nego na vecini. Ako budemo BiH bazirali na pojedincima (recimo parlamentarcima) onda smo mi ekonomski jaci od EU.
Last edited by hrasno38 on 19/02/2016 09:42, edited 1 time in total.
Tesla10

#1482 Re: ETF

Post by Tesla10 »

Pratim raspravu i ostajem bez daha :thumbup: . Uskoro i moj komentar ide ;) .
The BEN10

#1483 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Euridika wrote:@The BEN10
Ja nisam profesor(ica), ali ne mogu da se otmem dojmu, nakon tvog posljednjeg posta, da si ti zapravo duboko isfrustriran studijem na ETF-u, što obično znači da ili si nesvršeni student ETF-a ili si se napatio i jedva ga završio nakon godina studiranja. I ja sam prošla sve te "strašne" matematike, polagala ih s manje ili više uspjeha, učila, štrebala, često nisam vidjela smisao onog što učim (dok sam učila)... ali se većina toga nakon godina studija i prakse jako lijepo slegne u jedno cjelovito znanje.
Ne, za divno čudo kolegice - kao što sam par puta napisao, nisam uopšte imao problem završiti ga. (Po)najteži predmeti: MM, Fizika, ET - osmica i dvije desetke. A još kao srednjoškolac sam bio top 10 iz MM i Fizike na zvaničnim takmičenjima u državi, gdje su se kroz pripreme iz nekih oblasti radili puno teži zadaci nego na faksu - naročito kada se spremaš za mogućnost da prođeš na olimpijadu, pa se "udrobi" više oblasti u jednom zadatku. I to ne navodim da se hvalim, već da ukažem kao student koji uopšte nije imao problema sa tim predmetima na SUŠTINSKE PROBLEME, a to je bespotrebna teorija i zadaci koji zahtijevaju previše vremena za uvježbavanje. Činjenica je da je naše obrazovanje u cjelini ZAOSTALO i da generalno imamo problema sa manjkom visokoobrazovanih ljudi. Za ove stavove sam za razliku od vas i nekoliko drugih navodio izvore. A Vi se kao inžinjer i dalje držite - ja mislim/smatram. I služite se poštapalicama koje su vam drugi nametnuli, bez da trezveno i kritički razmotrite situaciju. I ne samo to, niste naveli nijedan kontraargument na stavove da su detalji iz MM bespotrebni u čitavim oblastima kojima se bave RI stručnjaci: poslovni informacioni sistemi, "sistemaši", security, gdje je zaposleno barem 90% i više svih svršenika RI odsjeka. Tako cijenjena gospođice ozbiljni inžinjeri ne rade. ;-)

@doc.dr - uz veliku rezervu koju imam prema tvrdnji da biste sve uradili bez problema (naročito za pismeni dio ispita, koji je jelte eliminatoran), uz naravno mogućnost da se nakon studija bavite oblastima koje zahtijevaju svakodnevan rad sa MM (što nema 90% svršenika ETF-a), velika većina svršenika ETF-a ovo ni izbliza nije spremna uraditi. Nadam se da se u tome slažete. I onda opet dolazimo do POENTE - a to je da su bitni koncepti, a ne detalji. Jer, kada dođe do detalja možete se poslužiti i internet istraživanjem, pitati na specijalizovanim forumima itd itd.
mirza_15

#1484 Re: ETF

Post by mirza_15 »

Princeton:
The first year of the Electrical Engineering program begins with the foundational mathematics and science requirements for all engineering school students: five mathematics courses (differential calculus, integral calculus, multivariable calculus, linear algebra, and an upper-level math elective); two physics courses (mechanics, electricity and magnetism); one chemistry course (typically material chemistry); and one course on computer programming. Additionally, students must satisfy the University writing requirement (typically in the first year) and the University’s humanities and social science distribution requirement.
Stanford:
It is a School of Engineering requirement that all courses counting toward the major must be taken for a letter grade if the instructor offers that option. Students with multiple degrees should be aware that math, science, and fundamentals courses can be used to fulfill breadth requirements for more than one degree program, but a depth course can be counted toward only one major or minor program; any course can be double-counted in a secondary major.
Math (minimum 26-27 units, 6 courses)

MATH 41, 42 or 10 units AP Calculus; 10 units are required
Select one 2-course sequence from CME 100 & 102 or MATH 52 & 53. The MATH courses are more theoretical, while the CME courses are applied and build on programming and use of tools like MATLAB.
Select an additional 100-level Math course: EE 102B (if not used in EE disciplinary area) or EE 103 or EE 142 or CME 104 or MATH 113 or CS 103
Statistics/Probability: Select one: Choosing a statistics options depends upon your interest and preferences. The EE option has a theoretical perspective; the CS option is more application-oriented): EE 178 OR CS 109. Note: CME 106 or Stats 116 can also fulfill this requirement, but are not preferred.

Science (minimum 12-13 units, 3 courses)

Choose one of the following two-course sequences: PHYSICS 41 and 43^, 8 units are required^^ or PHYSICS 61 and 63, 8 units are required^^
Approved science elective; see Approved Courses page

^The EE introductory class ENGR 40 or 40M may be taken concurrently with PHYSICS 43; PHYSICS 43 is NOT a prerequisite for ENGR 40 or 40M. Many students find the material complimentary in terms of fundamental and applied perspectives on electronics.
^^Score of 4-5 on AP Physics C test for Mechanics and/or Electricity and Magnetism also acceptable
Oblasti iz matematike na Stanfordu:
As a general rule, students interested in an engineering major should take a calculus sequence in their first year. Choosing which calculus sequence to take, however, requires careful thought and the assistance of your advisor. Stanford offers several different entry points into the study of calculus:

· MATH 41 and 42 present single variable calculus, with an emphasis on differential calculus in the first quarter and integral calculus in the second.

· MATH 19, 20, and 21 cover the same material as MATH 41 and 42, but do so in three quarters instead of two.

· MATH 51, 52, and 53 are taken by students who enter Stanford with 10 units of AP credit, or who have completed either Math 42 or Math 21. The 50 series covers differential and integral calculus in several variables, linear algebra, and ordinary differential equations. These courses are taught in an integrated fashion, with differential calculus of several variables and linear algebra being taught in MATH 51, integral calculus with linear algebra in MATH 52, and differential equations, including matrix methods for solving systems, in MATH 53. Students who are unsure of their mathematics preparation should consult with an advisor in the mathematics department before registering for this sequence.

· MATH 51H, 52H, and 53H cover the same material as in 51, 52, and 53, but with more emphasis on theory and rigor. These courses are designed for students who have a strong interest in majoring in mathematics with an inclination toward pure mathematics.

· CME 100, 102, and 104 or 106 (same as ENGR 154, 155A, 155B, and 155C) cover material that is similar to that in the MATH 51, 52, 53 series, but do so in a different order and with a more explicit engineering focus. The Computational and Mathematical Engineering (CME) courses were developed for undergraduates interested in Engineering. CME 100 presents multivariable calculus with engineering applications. It also introduces MATLAB, a computer program that integrates mathematical computing and visualization, providing a deeper, more visual understanding of the basic principles of multivariable calculus (for those taking the 50 series, MATH 51M, a one-unit course given in autumn quarter, offers an introduction to MATLAB). CME 100 can replace the material in MATH 51 and 52 in an engineering undergraduate’s course requirements. Students can continue on with the CME 102/104/106 sequence, which covers the rest of the introductory mathematics curriculum with an emphasis on engineering applications. CME 102/104 and 106 require either MATH 51 and 52 or CME 100 as prerequisites.
Pogledao sam i Harvard i Oxford. U pravilu, na svakom od njih, maknuti ti ne da dok prvo dobro ne naucis matematiku. Prvo dooooobroooooo matematika, pa se prica o ostalom.

I na kraju, meni fakat nije jasno sto se toliki bauk pravi od te matike? Pa bolan dosao si na fakultet! Sjedi, vjezbaj, nauci. I itekako se moze i ne treba ti 8 svjetsko cudo da polozis. Ovdje kako se pise ispade da je nemoguce poloziti matematike na ETF, a svi mi zavrsili.
hrasno38

#1485 Re: ETF

Post by hrasno38 »

mirza_15 wrote:Princeton:
The first year of the Electrical Engineering program begins with the foundational mathematics and science requirements for all engineering school students: five mathematics courses (differential calculus, integral calculus, multivariable calculus, linear algebra, and an upper-level math elective); two physics courses (mechanics, electricity and magnetism); one chemistry course (typically material chemistry); and one course on computer programming. Additionally, students must satisfy the University writing requirement (typically in the first year) and the University’s humanities and social science distribution requirement.
Stanford:
It is a School of Engineering requirement that all courses counting toward the major must be taken for a letter grade if the instructor offers that option. Students with multiple degrees should be aware that math, science, and fundamentals courses can be used to fulfill breadth requirements for more than one degree program, but a depth course can be counted toward only one major or minor program; any course can be double-counted in a secondary major.
Math (minimum 26-27 units, 6 courses)

MATH 41, 42 or 10 units AP Calculus; 10 units are required
Select one 2-course sequence from CME 100 & 102 or MATH 52 & 53. The MATH courses are more theoretical, while the CME courses are applied and build on programming and use of tools like MATLAB.
Select an additional 100-level Math course: EE 102B (if not used in EE disciplinary area) or EE 103 or EE 142 or CME 104 or MATH 113 or CS 103
Statistics/Probability: Select one: Choosing a statistics options depends upon your interest and preferences. The EE option has a theoretical perspective; the CS option is more application-oriented): EE 178 OR CS 109. Note: CME 106 or Stats 116 can also fulfill this requirement, but are not preferred.

Science (minimum 12-13 units, 3 courses)

Choose one of the following two-course sequences: PHYSICS 41 and 43^, 8 units are required^^ or PHYSICS 61 and 63, 8 units are required^^
Approved science elective; see Approved Courses page

^The EE introductory class ENGR 40 or 40M may be taken concurrently with PHYSICS 43; PHYSICS 43 is NOT a prerequisite for ENGR 40 or 40M. Many students find the material complimentary in terms of fundamental and applied perspectives on electronics.
^^Score of 4-5 on AP Physics C test for Mechanics and/or Electricity and Magnetism also acceptable
Oblasti iz matematike na Stanfordu:
As a general rule, students interested in an engineering major should take a calculus sequence in their first year. Choosing which calculus sequence to take, however, requires careful thought and the assistance of your advisor. Stanford offers several different entry points into the study of calculus:

· MATH 41 and 42 present single variable calculus, with an emphasis on differential calculus in the first quarter and integral calculus in the second.

· MATH 19, 20, and 21 cover the same material as MATH 41 and 42, but do so in three quarters instead of two.

· MATH 51, 52, and 53 are taken by students who enter Stanford with 10 units of AP credit, or who have completed either Math 42 or Math 21. The 50 series covers differential and integral calculus in several variables, linear algebra, and ordinary differential equations. These courses are taught in an integrated fashion, with differential calculus of several variables and linear algebra being taught in MATH 51, integral calculus with linear algebra in MATH 52, and differential equations, including matrix methods for solving systems, in MATH 53. Students who are unsure of their mathematics preparation should consult with an advisor in the mathematics department before registering for this sequence.

· MATH 51H, 52H, and 53H cover the same material as in 51, 52, and 53, but with more emphasis on theory and rigor. These courses are designed for students who have a strong interest in majoring in mathematics with an inclination toward pure mathematics.

· CME 100, 102, and 104 or 106 (same as ENGR 154, 155A, 155B, and 155C) cover material that is similar to that in the MATH 51, 52, 53 series, but do so in a different order and with a more explicit engineering focus. The Computational and Mathematical Engineering (CME) courses were developed for undergraduates interested in Engineering. CME 100 presents multivariable calculus with engineering applications. It also introduces MATLAB, a computer program that integrates mathematical computing and visualization, providing a deeper, more visual understanding of the basic principles of multivariable calculus (for those taking the 50 series, MATH 51M, a one-unit course given in autumn quarter, offers an introduction to MATLAB). CME 100 can replace the material in MATH 51 and 52 in an engineering undergraduate’s course requirements. Students can continue on with the CME 102/104/106 sequence, which covers the rest of the introductory mathematics curriculum with an emphasis on engineering applications. CME 102/104 and 106 require either MATH 51 and 52 or CME 100 as prerequisites.
Pogledao sam i Harvard i Oxford. U pravilu, na svakom od njih, maknuti ti ne da dok prvo dobro ne naucis matematiku. Prvo dooooobroooooo matematika, pa se prica o ostalom.

I na kraju, meni fakat nije jasno sto se toliki bauk pravi od te matike? Pa bolan dosao si na fakultet! Sjedi, vjezbaj, nauci. I itekako se moze i ne treba ti 8 svjetsko cudo da polozis. Ovdje kako se pise ispade da je nemoguce poloziti matematike na ETF, a svi mi zavrsili.
@Mirza izgleda nikako da se razumijemo....ne pravi se bauk od matematike i niko od nas ovdje nije rekao da matematiku treba izbrisati gumicom nego se potencira rad prof Fatkica koji je sve ali ne pedagoski i profesionalan. E sad da li ima ili nema previse matematike to je druga prica ali je cinjenica da kod nas u svim kategorijama skolovanja ima i te kako viska gradiva sto su potvrdili i ljudi koji su kompetentni da govore o tome. Ako je ovdje nekome normalno da dijete u osnovnoj skoli ima 15 kila knjiga na ledjima nek odma uzme svoju diplomu, izbusi rupu na njoj i dalje zna sta treba uraditi. Isto vazi za one koji ce reci da je normalno da u elektrotehnickoj skoli najzajebaniji predmet bude istorija i na ETF-u matematika. U stvari pogresno sam se izrazio nisu predmeti zajebani nego su profesori koji predaju te predmete klasicni kreteni.
Matematika je fundament ETF-a ali ne treba to automatski da znaci da treba da bude i breme, nesto sto izaziva strah kod studenta, opterecenje. Ja opet pitam kako to niad evo od kada ja pamtim a vjerovatno sam najstariji ovdje od vas nisam cuo da je na prvoj godini ista brementije od matematike. Evo sad sto nije breme OR, pa i OE kod sve cudnijeg Cizija ili u drugom semestru sto nije breme TP ili statistika.....uvijek je breme matematika i uvijek se studentski fokus stavlja na nju i uvijek studenti koji su prosjecni najvise vremena posvete matematici i obicno krhnu i nju i ostale predmete. Ako mislite da je to pedagoski i normalno onda tesko da mozemo sta dalje pricati a pogotovo kad je statistika apsolutno na mojoj strani i strani BEN 10 i na zalost ona je PORAZAVAJUCA!!!!!
Da bi se nazvao profesorom nije dovoljno imati samo strucne kompetnecije moras prije svega imati one ljudske a profesori na ovim fakultetima su u svakom slucaju vise nego kompletne licnosti a ne isfrustrirani paci.
hrasno38

#1486 Re: ETF

Post by hrasno38 »

http://studentski.hr/zabava/studentski- ... sci-i-pivo

od rodjenja pa do groba najljepse je djacko doba :D

Jebem ti a danas od kultnog sarajevskog okupljalista sa najeftinijim pivom Stelexom napravili cajdzinicu!
The BEN10

#1487 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Apsolutno je smiješno uzeti copy-paste nastavnog plana i programa bilo kojeg univerziteta, a naročito Stanforda, Oxforda, MIT-a i sl, i podastrijeti to ovdje kao relevantan dokaz! :-D
Kao prvo - velika većina studenata intelektualnim kapacitetima ne može prismrditi na ta dva fakulteta! Jednostavno, Stvoritelj nije svima dao sposobnosti kakvu imaju djeca koja odu tamo (što ne znači da nam nije dao prednost u nekim drugim poljima). To su svjetovi za sebe. Jedan Teodor von Burg, osvajač 4 zlatne medalje na MM Olimpijadama je svijet za sebe i koliko god mislili drugačije, mi nemamo tražiti sa tom klasom ljudi. To je isto kao da sad neki naš domaći proizvođač hoće napraviti F1 auto. Mjerimo se mi za početak sa puno bližima sebi.
Kao drugo - sam plan i program ne govori O TEŽINI POLAGANJA tih predmeta. Jerbo, jedno je studente uvesti do određene težine u neku oblast, a drugo je sadističko iživljavanje sa cakama koje ti nikad u životu neće trebati i kojih se ne bi sjetio osim da ih uvježbaš ili si baš onaj ekstra talenat. I sa još glupljom teorijom i dokazivanjem teorema, KOJE SU SAMA SEBI SVRHA.
mirza_15

#1488 Re: ETF

Post by mirza_15 »

hrasno38 wrote:
@Mirza izgleda nikako da se razumijemo....ne pravi se bauk od matematike i niko od nas ovdje nije rekao da matematiku treba izbrisati gumicom nego se potencira rad prof Fatkica koji je sve ali ne pedagoski i profesionalan. E sad da li ima ili nema previse matematike to je druga prica ali je cinjenica da kod nas u svim kategorijama skolovanja ima i te kako viska gradiva sto su potvrdili i ljudi koji su kompetentni da govore o tome. Ako je ovdje nekome normalno da dijete u osnovnoj skoli ima 15 kila knjiga na ledjima nek odma uzme svoju diplomu, izbusi rupu na njoj i dalje zna sta treba uraditi. Isto vazi za one koji ce reci da je normalno da u elektrotehnickoj skoli najzajebaniji predmet bude istorija i na ETF-u matematika. U stvari pogresno sam se izrazio nisu predmeti zajebani nego su profesori koji predaju te predmete klasicni kreteni.
Matematika je fundament ETF-a ali ne treba to automatski da znaci da treba da bude i breme, nesto sto izaziva strah kod studenta, opterecenje. Ja opet pitam kako to niad evo od kada ja pamtim a vjerovatno sam najstariji ovdje od vas nisam cuo da je na prvoj godini ista brementije od matematike. Evo sad sto nije breme OR, pa i OE kod sve cudnijeg Cizija ili u drugom semestru sto nije breme TP ili statistika.....uvijek je breme matematika i uvijek se studentski fokus stavlja na nju i uvijek studenti koji su prosjecni najvise vremena posvete matematici i obicno krhnu i nju i ostale predmete. Ako mislite da je to pedagoski i normalno onda tesko da mozemo sta dalje pricati a pogotovo kad je statistika apsolutno na mojoj strani i strani BEN 10 i na zalost ona je PORAZAVAJUCA!!!!!
Da bi se nazvao profesorom nije dovoljno imati samo strucne kompetnecije moras prije svega imati one ljudske a profesori na ovim fakultetima su u svakom slucaju vise nego kompletne licnosti a ne isfrustrirani paci.
Pazi, Fatkic je prica za sebe. Meni je bio samo asistent i ne znam kakav je sada kao profesor. Ali vjerujem da cak i on "zabiberi" po neki rok, ali onda da i rok "za poloziti". Slazem se, lik je malo isfrustriran, ima potrebu da se dokazuje, pa to radi zadacima sa raznoraznih olimpijada i sl. I to nije ispravno, ali da se ta matematika poloziti uz pristojan rad.

A dovodilo se gradivo matematike u pitanje itekako. I visestruki integrali i diferencijalne jednacine. A onda dodjes do podatka na na jednom Stanfordu treba 40% iz oblasti matematike (26-27) i fizike (23-24) i to na pocetku studija da bi te osposobili za bolje razumjevanja onoga sto ces kasnije izucavati.

Dakle, i oni misle da inzinjer treba da shvati pojave i principe, a ne da poslije fakulteta odmah bude sposoban da radi. Za to postoji pripravnicki, staziranje i sl. Pogresna je postavka da inzinjer poslije fakulteta mora biti sposoban za odredjeni posao. Elektrotehnika je i nauka i kao takva se izucava. Nije kurs za radno mjesto! Inzinjer mora da zna puno vise i sire od onoga sto ce sutra raditi. Mora znati osnove i principe rada npr. mobilne telefonije iako mu to nikada nece biti posao. Sramota bi bilo da ne zna (govorim o TK). Ne mora znati rjesavati probleme i detalje, ali mora znati osnove o prostiranju EM talasa, nesto o baznim stanicama i sl. Razumijes li sta hocu da kazem? Elektrotehnika je nauka i kao takva se izucava. Izucavaju se fenomeni vezani za istu. Nece ni tebi, ni meni nikada maksvelove jednacine zatrebati, ali su bile neophodne da bi se do detalja objasnile elemntarne pojave koje jedan inzinjer mora da razumije.
doc.dr.

#1489 Re: ETF

Post by doc.dr. »

Svakome je breme ono što mu nije išlo. Znam masu ljudi koji su rekli IM1 i IM2 su mi šaša, rodiću se kad OR i TP položim...
mirza_15

#1490 Re: ETF

Post by mirza_15 »

doc.dr. wrote:Svakome je breme ono što mu nije išlo. Znam masu ljudi koji su rekli IM1 i IM2 su mi šaša, rodiću se kad OR i TP položim...
Sada me podsjeti. Ja za uslov dao Osnove Elktrotehnike na prvoj (dosao zam iz elektrotehnicke skole). Cekajuci da dodjem na red za neki ispit komentarisem sa kolegicom o predmetima (kolegica je zavrsila drugu gimnaziju). Kaze ona, jos jednom bi polagala Matematiku 1 da ne polaze Osnove Elektrotehnike. Rekoh da se zamjenimo :mrgreen: Dakle nije svima matematika bila problem, kocnica i sl.

Koliko sam ja upoznat teorija Matematike je dobro skresana u odnosu na ono sto smo mi radili. Ko nije upoznao Vajzovica ne zna sta je teorija Matematike. Spominju tri strane teorije na ispitu. Mi smo imali odvojeno pismeni i taj teoretski dio. Na teoretskom sam, samo o broju e napisao duplo vise od te tri strane, a broj ispisanih stranica je bio dvocifren na prvom parcijalnom iz Matematike 1.
doc.dr.

#1491 Re: ETF

Post by doc.dr. »

Prof. Fatkić je smiješno jednostavan recimo prema prof. Vajzoviću kojeg pamti mirza. A isto tako, sadašnji prof. Fatkić je mala maca prema prof. Fatkiću (tada asistentu) kakvog pamtimo ja, hrasno38, i ostali "metuzalemi". I treće, prof. Fatkić sa Bolonjskim sistemom je mala maca prema prof. Fatkiću prije Bolonje (kakvog pamte recimo Euridika i drugi forumaši koji upadaju u predbolonjsku, ali ipak poslijeratnu generaciju).
foton

#1492 Re: ETF

Post by foton »

The BEN10 wrote:Izazivam profu @doc.dr, @mirza_15 i ostale struĆnjake ako smiju neka se prihvate bilo kojeg od slj izazova.
1. Evo linkovi sa zadacima kantonalnih takmičenja koje rade djeca koja imaju manje godina nego oni staža! http://www.umtk.info/index.php?option=c ... 7&Itemid=2
Ove zadatke bez pola muke rade žutokljunci od 15-16 godina! Znači li to sada da vam obojici treba oduzeti titule i staviti vas na stup srama!? Da vam pokažem koliko zaista ne znate MM i Fiziku, ostavljam vam linkove na zadatke koje nadareni OSNOVCI rade. :evil: http://www.umtk.info/index.php?option=c ... 4&Itemid=2
Svi ovi zadaci imaju itekakvu primjenu u realnom životu - jel moguće da niste kadri (u stanju) uraditi ih!? Jel struĆnjaci!?
Ovdje BEN gubi malo na kredibilitetu jer smtra da su postavljeni zadaci TEŠKI?!?!? Mislim... stvarno... Ko ne zna ovo na prvom i drugom linku, neka se upuca odmah (a da je završio ETF ili slično).

Meni je opet jasno da se može raditi bez nekog dubljeg poznavanja osnova matematike. Ali nije to poenta... Na fakultetu širite vidike, spoznajete svijet, formirate afinitete, odrastate i vidite da ono što je bilo u srednjoj školi u stvari i nije neka tegoba. Ja sam za godinu studiranja učio više nego u cijeloj srednjoj. Ne sviđa ti se neki predmet? Položi ga u inat. Ni u poslu kasnije ti se mnogo toga neće sviđati, pa ćeš svejedno morati i to da odradiš. (Ako ćemo pripremati studente za posao...)
hrasno38

#1493 Re: ETF

Post by hrasno38 »

doc.dr. wrote:Svakome je breme ono što mu nije išlo. Znam masu ljudi koji su rekli IM1 i IM2 su mi šaša, rodiću se kad OR i TP položim...
Da ali postoji neka logicnost da se student elektrotehnike zabavi sa OR i TP jer je to prije svega i upisao. Locino je da na PMF-u matematika bude taj predmet koji ce najvise zadeverati studenta ili fizika na odsjeku za fiziku itd itd. Ali ja opet ponavljam ja se ne sjecam da sam cuo da su nekome breme na ETF-u neki drugi predmeti (izuzev Marksizma nekada davno) osim matematike. I uvijek se samo pricalo svojevremeno o Galicu a danas o Fatkicu. Ako je to normalno onda sam vjerovatno ja nenormalan.
doc.dr.

#1494 Re: ETF

Post by doc.dr. »

Moram još dodati, ne želim da neko shvati da sam zadovoljan kako se matematike drže na ETF-u. Nisam zadovoljan, da ih ja organiziram, drastično bi neke stvari mijenjao. Samo reagujem na tvrdnje s kojima se ne slažem.
foton

#1495 Re: ETF

Post by foton »

hrasno38 wrote:
purgatorio wrote:Veoma zanimljiva rasprava. Evo jedan primjer, moj rođak je par godina išao informatiku na etf, nije ni do druge došao. Nakon toga otišao u graz i završio informatiku bez obnovljenih godina. Znači, nešto ne valja tu.
Ovo je poenta cijele price...
Znam i ja jednog imaginarnog druga u Gracu. Radio ovdje na benzinskoj pumpi, sad tamo radi na benzinskoj pumpi. Ovdje je krao, pljuvao, kasnio na posao, živio teško... Tamo radi uredno, prijavljen, ima zdravstveno osiguranje, ni papirić ne bi bacio na ulicu, prestao da puši itd.

Kad istog čovjeka (ulaz) staviš u dva različita okruženja (transfer funkcije), on se sasvim drugačije ponaša. Slažem se da je univerzitet tamo bolji nego ovdje. Samo mi još reci da li tamo studenti studiraju po tržnim centrima, koliko kafa dnevno sliste s rajom, ko od koga prepisuje, ima li kampanjaca i kako oni prolaze...?

Nezdravo društvo ne daje ni motiv za napredak, rad i trud, a kad se to u takvoj sredini traži od jedinke, odgovor je nerijetko nja nja nja... Možda slično važi i za profesore - da budem korektan i da me hrasno ne baci čoporu vukova :-) .
hrasno38

#1496 Re: ETF

Post by hrasno38 »

foton wrote:
The BEN10 wrote:Izazivam profu @doc.dr, @mirza_15 i ostale struĆnjake ako smiju neka se prihvate bilo kojeg od slj izazova.
Ovdje BEN gubi malo na kredibilitetu jer smtra da su postavljeni zadaci TEŠKI?!?!? Mislim... stvarno... Ko ne zna ovo na prvom i drugom linku, neka se upuca odmah (a da je završio ETF ili slično).

Meni je opet jasno da se može raditi bez nekog dubljeg poznavanja osnova matematike. Ali nije to poenta... Na fakultetu širite vidike, spoznajete svijet, formirate afinitete, odrastate i vidite da ono što je bilo u srednjoj školi u stvari i nije neka tegoba. Ja sam za godinu studiranja učio više nego u cijeloj srednjoj. Ne sviđa ti se neki predmet? Položi ga u inat. Ni u poslu kasnije ti se mnogo toga neće sviđati, pa ćeš svejedno morati i to da odradiš. (Ako ćemo pripremati studente za posao...)
E jebem li ga ako sam ja upisao fakultet da se sa nekim inatim?! Sasvim normalno je da ces uciti na fakultetu 10x vise nego u srednjoj ali zasto je potrebno da ti bilo ko iz bilo cega pravi tegobu od fakulteta. Mislim u principu i u globalu svi mi vrlo slicno razmisljanmo i razilazimo se u detaljima ali nikako ne smijemo razmisljati individulano o skolovanju i reci kao sto je ovdje rekao jedan forumas da su studenti "stoka". Studenti su veoma bitan faktor svakog razvijenog drustva i da su studenti kod nas organizovani kao treba i kako su bili organizovani 1968 Fatkic bi predavao matematiku u svom selu negdje u siroj okolini Bihaca a ovako svako za se travu pase. Ali evo izdase neki dan saopstenje valjda ponukani "Sekinim dekretom" da profesori ne bi smjeli predavati na drzavnim i privatnim fakultetima. Zacudih se iskreno da postoji neka studentska organizacija.
Ako ovdje ima neko fakasa cisto me interesuje imaju li jos uvijek elektrijade, ide li se takmiciti u svim oblastima naucnim i sportskim, nekada su isli studenti i puni autobusi ili vozovi Laskog a danas vjerovatno nose vrecice Zelenog caja.
doc.dr.

#1497 Re: ETF

Post by doc.dr. »

Slažem se sa fotonom, čovjek se u sređenoj sredini i sam sredi, i obrnuto. Mnogi meni dobro poznati neradnici (tj. ljude za koje garantujem da su bili neradnici), postali su marljivi mravi kad su otišli vani. A s druge strane, svaki Japanac bi kod nas postao fušer i zabušant. Imao sam priliku da vidim profesoricu koja je iz inostranstva došla na PMF i prve dvije godine bila najrevnosniji profesor na cijelom PMF-u. Kad je shvatila kako sredina funkcioniše, nakon toga nije bilo većeg zabušanta od nje nekoliko narednih godina, dok nije otišla sa PMF-a.
hrasno38

#1498 Re: ETF

Post by hrasno38 »

foton wrote:
hrasno38 wrote:
Ovo je poenta cijele price...
Znam i ja jednog imaginarnog druga u Gracu. Radio ovdje na benzinskoj pumpi, sad tamo radi na benzinskoj pumpi. Ovdje je krao, pljuvao, kasnio na posao, živio teško... Tamo radi uredno, prijavljen, ima zdravstveno osiguranje, ni papirić ne bi bacio na ulicu, prestao da puši itd.

Kad istog čovjeka (ulaz) staviš u dva različita okruženja (transfer funkcije), on se sasvim drugačije ponaša. Slažem se da je univerzitet tamo bolji nego ovdje. Samo mi još reci da li tamo studenti studiraju po tržnim centrima, koliko kafa dnevno sliste s rajom, ko od koga prepisuje, ima li kampanjaca i kako oni prolaze...?

Nezdravo društvo ne daje ni motiv za napredak, rad i trud, a kad se to u takvoj sredini traži od jedinke, odgovor je nerijetko nja nja nja... Možda slično važi i za profesore - da budem korektan i da me hrasno ne baci čoporu vukova :-) .
Ja postavih ti ne procita vjerovatno......

http://studentski.hr/zabava/studentski- ... sci-i-pivo

Mislim stvarno ste smijesni ako spominjete prepisivanje.....pa sta mislite da se na MIT-u ne prepisuje, Stanfordu ili Oxfordu.....mislim kakva vam je to "cistunsko streberska" prica. Uvijek je bilo i strebera i kampanjaca i uvijek ce ih i biti jer niti je svijet niti je fakultet stvoren samo za najbolje.
Euridika
Globalna šefica

#1499 Re: ETF

Post by Euridika »

hrasno38 wrote:... nekada su isli studenti i puni autobusi ili vozovi Laskog a danas vjerovatno nose vrecice Zelenog caja.
A šta je tačno problem sa zelenim čajem? Vrlo je zdrav, pomaže detoksikaciji organizma, ubrzava metabolizam ... :D :D
Malo da se našalimo... ;-)

A slažem se generalno za studentske organizacije... mada, to je samo slika društva u malom. Kako svugdje vlada apatija, tako i među studentskom populacijom, današnje generacije su uglavnom navikle da sve dobiju servirano, neće se one baš nešto potruditi da same sebi obezbijede uslove za organiziranje... :sad:
hrasno38

#1500 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Euridika wrote:
hrasno38 wrote:... nekada su isli studenti i puni autobusi ili vozovi Laskog a danas vjerovatno nose vrecice Zelenog caja.
A šta je tačno problem sa zelenim čajem? Vrlo je zdrav, pomaže detoksikaciji organizma, ubrzava metabolizam ... :D :D
Malo da se našalimo... ;-)

A slažem se generalno za studentske organizacije... mada, to je samo slika društva u malom. Kako svugdje vlada apatija, tako i među studentskom populacijom, današnje generacije su uglavnom navikle da sve dobiju servirano, neće se one baš nešto potruditi da same sebi obezbijede uslove za organiziranje... :sad:
Naravno @Euridika niti slucajno nisam napisao Zeleni caj u nekon drugom kontekstu nego sto mi je pao prvi na pamet a i pijem ga redovno:) Medjutim na elektrijadama caj nije valjao ni na slikama a kamo li negdje drugo:)
Za ovo drugo se slazem 100% i svaka nova generacija je sve mrljavija i mrljavija.
Post Reply