Ma gle prijatelju, moram reći i ovo - naši profesori i oni koji određuju nastavni plan i program u velikoj mjeri nažalost imaju malo doticaja sa realnim svijetom. I onda naravno da zastupaju besmisleno teoretisanje. Kao što rekoh, univerziteti vani sarađuju sa privredom, rade konkretne projekte od kojih zarađuju novce i stiču praktično znanje.hrasno38 wrote:Nije mi jasno sta branis???? Branis to da je matematika 30 godina najjebeniji predmet na ETF-u i branis jednostavno nesto sto je statisticki neodbranjivo, Apsolutnio niko ovdje nije ni pomislio da je matematika nepotrebna dapace ali u ovom obimu i u ovakvom pritisku na studente nikako i nigdje. Ja 25 godina radim u informatici i to sto mi je trebalo od matematike mozes objesiti macku o rep....moje kolega koji se bavi naucno istrazivackim radom bez nje ne moze. Dakle idemo iz krajnosti u krajnost u kojoj je je nebrojeno puta dokazano u svim aspektima skolovanja da se na pleca ucenika a kasnije studenata stavljaju bespotrebni i beskorisni tovari. Obisao sam bruku zemalja u svijetu i vidio sam bolje i zelim i da nasa djeca imaju to bolje...zelim da im predaju ljudi koji to zasluzuju a ne neizivljeni papcici.
Izazivam profu @doc.dr, @mirza_15 i ostale struĆnjake ako smiju neka se prihvate bilo kojeg od slj izazova.
1. Evo linkovi sa zadacima kantonalnih takmičenja koje rade djeca koja imaju manje godina nego oni staža! http://www.umtk.info/index.php?option=c ... 7&Itemid=2
Ove zadatke bez pola muke rade žutokljunci od 15-16 godina! Znači li to sada da vam obojici treba oduzeti titule i staviti vas na stup srama!? Da vam pokažem koliko zaista ne znate MM i Fiziku, ostavljam vam linkove na zadatke koje nadareni OSNOVCI rade.
Svi ovi zadaci imaju itekakvu primjenu u realnom životu - jel moguće da niste kadri (u stanju) uraditi ih!? Jel struĆnjaci!?
2. smijete li se prihvatiti da bez pripreme obojica uradite ispite iz MM, Fizike, Elektrotehnike sa ETF-a? Zamisli sad te sramote da jedan profesor ne može položiti ispit iz Matematike (pismeni + usmeni). A zasigurno da bez pripreme ne bi mogli položiti.
3. Evo i gospodina Uščumlića - jel moguće da iz prve ne znate raditi ove zadatke, a imate diplomu sa faksa!?
https://emineter.files.wordpress.com/20 ... to,-235,76
I tu dolazimo do SUŠTINE - gospodo draga, bitno je naučiti SMISAO prirodnih zakona, matematičkih alata. A detalji se istražuju prilikom usavršavanja u tačno određenoj oblasti. Studenti inžinjeri trebaju znati kako se rješavaju višestruki integrali, ali obarati ih na zadacima koji se rade na tačno određeni način, kojeg ako nisi uvježbao trošeći sahate i sahate, NEMA SMISLA. Jer, ionako ćeš to zaboraviti ubrzo (kao što ih uostalom ni sad ne znate), osim ako si od 1% onih koji će se u stvarnom životu baviti onime što će zahtijevati poznavanje baš tog postupka.
Al fora je pravit se pametan, pokazivati ostalima kako si ko fol nešto naučio. Tipična balkansa šuplja - sveznalice svega, a stručnjaci nizašto!