Što se tiče kakanja i piškenja, nema mačke koja ne nauči u roku od 24 sata. Treba donijeti kutiju s posipom i staviti je na neko mirno mjesto (kod nas je u kupatilu). Staviti macu u posip, a ona će sama shvatiti ostalo. Što se tiče mace pod krevetom, sjedi negdje blizu, tiho joj pričaj, ponudi neku mačju poslasticu i brzo će se opustiti i izaći. Uživaj s njom
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
tabtabcoon
#1476 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sve mace se linjaju i toga moramo biti svjesni pre nego što nabavimo ljubimca. Na žalost, mnogi tako ne razmišljaju i eto napuštenih ljubimaca
Što se tiče kakanja i piškenja, nema mačke koja ne nauči u roku od 24 sata. Treba donijeti kutiju s posipom i staviti je na neko mirno mjesto (kod nas je u kupatilu). Staviti macu u posip, a ona će sama shvatiti ostalo. Što se tiče mace pod krevetom, sjedi negdje blizu, tiho joj pričaj, ponudi neku mačju poslasticu i brzo će se opustiti i izaći. Uživaj s njom
- terra_incognita
#1477 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
osim toga, alergija se ne javlja na linjanje, tj. na dlaku koja je otpala, nego općenito na mačke (ili pse)KatarinaKosaca wrote:Šta znači crveni karton van nogometnog terena? Izbaciti životinju na ulicu zato što ima dlakusuncica24 wrote:
A kad smo vec kod linjanja, moj maci bi mogao dobiti crveni karton iz tog razloga (a prezivjeli smo i piskenje i skidanje zavjesa, i ujedanje...)... buduci da nas ima alergicnih na dlake![]()
Ne znam vise sta da mu radim...![]()
Sačuvaj Bože sve životinje svijeta raznih "ljubitelja"
gomila budalaština a tebe bih (skupa sa kartonom) bacila lavovima, da ima momo kapor šta da truni
-
tabtabcoon
#1478 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Da, alergija se javlja na hormonske izlučevine na životinjskoj koži. e, sad, postoji i druga strana medalje, odnosno, teorije da su ljudima alergije nestajale kad bi nabavili ljubimca.
- suncica24
#1479 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Bas ste mi ljubitelji... kako ljudi, tako i zivotinjaosim toga, alergija se ne javlja na linjanje, tj. na dlaku koja je otpala, nego općenito na mačke (ili pse)KatarinaKosaca wrote:suncica24 wrote:
A kad smo vec kod linjanja, moj maci bi mogao dobiti crveni karton iz tog razloga (a prezivjeli smo i piskenje i skidanje zavjesa, i ujedanje...)... buduci da nas ima alergicnih na dlake
Ne znam vise sta da mu radim...
Šta znači crveni karton van nogometnog terena? Izbaciti životinju na ulicu zato što ima dlaku
Sačuvaj Bože sve životinje svijeta raznih "ljubitelja"
gomila budalaština a tebe bih (skupa sa kartonom) bacila lavovima, da ima momo kapor šta da truni
a) niko nije izbacen, niti je bilo ko koga namjeravao izbaciti (kod nas u selu se ukucani ne izbacuju)
b) ljubitelji zivotinja znaju zivjeti sa ljudima koji su, mozete mislit, alergicni na dlake, ili pak cak i nisu veliki ljubitelji zivotinja
c) a kako to u zivotu biva, ljubav, razumijevanje i kompromis rjesavaju sve... i to bez osudjivanja
d) prati li iko ovdje fudbal?
Last edited by suncica24 on 03/10/2011 22:49, edited 3 times in total.
- suncica24
#1480 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ah da, mozda samo kao info, ako nekom bude potrebno: pretjerano linjanje, tj. opadanje dlake i podlake moze znaciti da je ishrana neadekvatna, as in this case, ili da macka ima koznih problema.
U nasem slucaju, kao sto napisah (a to niko ne procita), macak skoro pa nikako nije jeo suhu hranu, dok je od vlazne jede samo whiskas, koji inace nije bas idealno rjesenje (a macama cesto dodje kao droga).
Sto je znacilo da se nesto radi pogresno (uvedena nova hrana i dodatno vitamini)... ali, to je manje bitno od napadanja naprecac
Hvala na pomoci forumu svijet ljubimaca i veterinaru
U nasem slucaju, kao sto napisah (a to niko ne procita), macak skoro pa nikako nije jeo suhu hranu, dok je od vlazne jede samo whiskas, koji inace nije bas idealno rjesenje (a macama cesto dodje kao droga).
Sto je znacilo da se nesto radi pogresno (uvedena nova hrana i dodatno vitamini)... ali, to je manje bitno od napadanja naprecac
Hvala na pomoci forumu svijet ljubimaca i veterinaru
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1481 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
suncica24 wrote:a) niko nije izbacen
Nisi tako napisala. vjerovatno pogrešna riječ na pogrešnom mjestu, pa onda moraš razumjeti i reakciju koja je uslijedila, jer bukvalno odbolujem svaku priču o napuštenom ljubimcu.suncica24 wrote:niti je bilo ko koga namjeravao izbaciti (kod nas u selu se ukucani ne izbacuju)
-
tabtabcoon
#1482 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Super da niko nije izbačen
Najbolje je ako si u mogućnosti da macu umjesto konzervi uvedeš svježu piletinu. Pretpostavljam da ne jede mnogo, a sve mace vole piletinu (uglavnom). Ja svoje hranim RC granulama i pilećim mesom. Inače, konzerve na našem tržištu su veoma lošeg kvaliteta
Najbolje je ako si u mogućnosti da macu umjesto konzervi uvedeš svježu piletinu. Pretpostavljam da ne jede mnogo, a sve mace vole piletinu (uglavnom). Ja svoje hranim RC granulama i pilećim mesom. Inače, konzerve na našem tržištu su veoma lošeg kvaliteta
-
Tripich
#1483 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mackoljubci, zna li neko kako doci do klipa koji je sinoc prikazan na TV1 na kojem macak gleda utakmicu i navija?
Ako sta znaci u pitanju je Spanska liga

- Suicidal Siberian
#1484 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Evo nas 3 dan....danas sam dosao kuci s posla, u kadu se popiskio i pokakio u cosak gdje je u izmetu bilo krvi...ne znam sta da radim. razmisljam da ga vratim.
- KatarinaKosaca
#1485 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pokaži mu njegov pjesak, nema šanse da više fuli. Zagrebeš mu paicom na pijesku, skontaće. Mačke su tu puno jednostavnije od pasa. Jesi li ga čistio od unutranjh parazita? Ima u radnjama za životinje tableta koja ide po težini omjer, očisti ga prvo od unutarnjh parazita, pa onda ako nastavi tako biti krvi pitaj veterinara. I puno maženja i ljubavi....Suicidal Siberian wrote:Evo nas 3 dan....danas sam dosao kuci s posla, u kadu se popiskio i pokakio u cosak gdje je u izmetu bilo krvi...ne znam sta da radim. razmisljam da ga vratim.
- minjonja
#1486 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
to znaci da ima unutrasnje parazite. daj mu pola tablete caniverma ili drontala (ima uzeti tableta kod veterinara i na veterini) i za 7 daa opet pola. to ces morati raditi svaka 4 mjeseca otprilike.Suicidal Siberian wrote:Evo nas 3 dan....danas sam dosao kuci s posla, u kadu se popiskio i pokakio u cosak gdje je u izmetu bilo krvi...ne znam sta da radim. razmisljam da ga vratim.
- Suicidal Siberian
#1487 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
zdravo!
Macak je uzet iz prihvatilista gdje sam dobio i pasos i sve...kastriran je i vakcinisan, razglisten itd...e sad..ti unutrasnji paraziti imaju veze s tim vakcinacijama ili ne? sinoc sam mu morao otvoriti ona klizna vrata na macjem wc-u...mislim da se il boji toga ili ne konta :S...piskio je unutra i grebao, al se ipak isto tokom noci pokakio na jedan peskir u wc-u.
P.s: sto se mazenja tice, forget it..boji me se ko djavo krsta :S...istraumiran je skroz.
Macak je uzet iz prihvatilista gdje sam dobio i pasos i sve...kastriran je i vakcinisan, razglisten itd...e sad..ti unutrasnji paraziti imaju veze s tim vakcinacijama ili ne? sinoc sam mu morao otvoriti ona klizna vrata na macjem wc-u...mislim da se il boji toga ili ne konta :S...piskio je unutra i grebao, al se ipak isto tokom noci pokakio na jedan peskir u wc-u.
P.s: sto se mazenja tice, forget it..boji me se ko djavo krsta :S...istraumiran je skroz.
- KatarinaKosaca
#1488 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Nemaju veze vakcinacije sa unutarnjim parazitima (glistama), to ti daš i mačići to obično imaju. Ništa strašno.
A to što se boji, navići će se, polako. Javljaj mu se i nešto mu pričaj, životinje osjećaju, to je čudo koliko.
Taj peškir koji je noćas upotrijebio neka mu ne bude blizu ni opran, jer će osjećati "miris" i ići na to.
A to što se boji, navići će se, polako. Javljaj mu se i nešto mu pričaj, životinje osjećaju, to je čudo koliko.
Taj peškir koji je noćas upotrijebio neka mu ne bude blizu ni opran, jer će osjećati "miris" i ići na to.
- Suicidal Siberian
#1489 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Peskir sam vec bacio, i to mjesto gdje je kakio ocistio onim sprejom sa encimima...valjda ce biti ok. sinoc je vec komunicirao sa mnom (citaj: mjaukao mi cijelu noc ispod glave :S)KatarinaKosaca wrote:Nemaju veze vakcinacije sa unutarnjim parazitima (glistama), to ti daš i mačići to obično imaju. Ništa strašno.
- minjonja
#1490 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
najbolje ti je da zovnes veterinara da mu on da tabletu jer si ti pocetnik i neces znati i samo ces se iznervirati. on ce to u tri sekunde. tableta je marka a dolazak je oko 20 maraka.
- VenomousV
#1491 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
dolazak 20 KM? kojeg to ti veterinara zoves?
- KatarinaKosaca
#1492 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Može se i bez veterinara dati tabletica. Mi psu dajemo tako što mu spustimo tabletu duboko u grlo, a macama umotamo u faširano svježe meso..
-
luna09
#1493 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja probala svojoj maci umotati u meso,pojela je prvi zalogaj a onda tako pobjegla od tog mesa kao da je juri 10cuka.Uglavnom uspjela sam joj dva puta ubaciti u usta tableticu
kako je porasla to je nemoguće ni pomoću trikova.Pa ako ima dobrovoljac da to uradi ...... 
- Sortis
#1494 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sortis wrote:Sta vi mislite je li normalno da sterilizirana macka od 2 godine, koja jede par puta dnevno mokru i suhu hranu, boravi samo u kuci i redovno joj se daje tableta protiv parazita ima 700 grama? Da dodam da spada u rasu 'no sto se kaze 'kornjacevina', nezz je li to relevantno
Prvi pokusaj davanja tablete je prosao uz psovke, grebanje i sta sve ne. Nije upalilo ni u hrani
-
LaCici
#1495 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
OT je ali evo da postavim sliku macke, ako je neko vidio da mi javi. Naime, danas u toku dana iz stana mi je pobjegla macka, na lokalitetu Grbavice, tacnije u Zagrebackoj ulici kod raskrsnice prema Vracama. Ako je slucajno neko primijeti, molim vas da mi javite na pp. Odaziva se na ime Maxi. Evo i njena slika (nema ogrlicu):

- Suicidal Siberian
#1496 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Danas me opet pricekala hrpa gofana...
...opet se sakrio i frkce na mene...veceras cu ga staviti u kupaonu zajedno sa wc-om ali bez ulaznih vratasca jer mislim da ga one mozda bune :S..ne znam, ako do petka ne bude nekog napretka, vratit cu ga jer ne zelim da se muci i da zivi u strahu.
- minjonja
#1497 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ah pa nisam skontala da wc ima vratasca... de ti za pocetak skini cijeli gornji dio, da ostane samo posuda sa pijeskom, pa kad se na to nauci dodas gornji dio i onda kad se smiri, polako je nauci na vratasca. moj glupi macor nikad nije skontao kako da izadje iz wc-a. sto puta se desilo da vidim nema huge i onda moram ja da mu vratasca pomjerim da gospon skonta. znao uci, nije znao izaci. joj meni ostale sve ove nastrane mace, a sve fine sam poklonila.
- Suicidal Siberian
#1498 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ok...al jos uvijek ne kontam sto nas se toliko plasiminjonja wrote:ah pa nisam skontala da wc ima vratasca... de ti za pocetak skini cijeli gornji dio, da ostane samo posuda sa pijeskom, pa kad se na to nauci dodas gornji dio i onda kad se smiri, polako je nauci na vratasca. moj glupi macor nikad nije skontao kako da izadje iz wc-a. sto puta se desilo da vidim nema huge i onda moram ja da mu vratasca pomjerim da gospon skonta. znao uci, nije znao izaci. joj meni ostale sve ove nastrane mace, a sve fine sam poklonila.
- minjonja
#1499 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ma novo okruzenje... svaka macka drugacije reaguje. neke boli briga, a neki se skrivaju danima. hugo nije jeo 3 dana kad je promijenio lokaciju. bukvalno se nije pomjerio sa mjesta, spavo nije. oni saolini bi mu zavidjeli. koliko je star macak?
- Suicidal Siberian
#1500 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Leglo je bilo negdje sredinom aprila..znaci 6 mjeseci.minjonja wrote:ma novo okruzenje... svaka macka drugacije reaguje. neke boli briga, a neki se skrivaju danima. hugo nije jeo 3 dana kad je promijenio lokaciju. bukvalno se nije pomjerio sa mjesta, spavo nije. oni saolini bi mu zavidjeli. koliko je star macak?