Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1476 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Zakon wrote:Član 14.
Ministarstvo donosi rješenje o prestanku odobrenja za rad upravitelju u slijedećim slučajevima:
· ako ne ispunjava uvjete propisane članom 15. Zakona i Pravilnikom o uslovima za obavljanje
poslova upravitelja,
· ako nije postupio u skladu sa članom 17. Zakona i ako je zbog propusta došlo do ugrožavanja
života građana i imovine,

· ako je u postupku stečaja ili likvidacije,
· ako je kažnjen za privredni prijestup, u periodu obavljanja poslova upravitelja,
· ako u toku godine tri puta nije otklonio uočene nedostatke iz člana 15. Zakona po nalogu
Ministarstva ili kantonalnog inspektora/inspektorice za stambena pitanja (u daljnjem tekstu:
inspektori).
Ministre solidni, koliko košta promjena upravitelja kod tebe?
eluna

#1477 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

Odgovaraj na temu i ne komentarisi sugovornike!
Last edited by Anonymous on 06/11/2011 23:07, edited 1 time in total.
Reason: OPOMENA pred ban!
eluna

#1478 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

belice - hoćemo li više jednom na tu kafu :D :D

nisam upratila novi nacrt zakona a da mi je da promahalam šta tamo piše :D a ne znam gdje da ga nađem
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1479 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Upraviteljstvo su sahranili upravitelji tako što napuhuju račune. Na Javnoj raspravi u mojoj MZ je najžešću kritiku dao komšija Jovo izjavivši da je na svojoj zgradi (mala zgrada građena 60-tih) samostalno zamijenio kompletan krov za samo 5.000KM. Poznajem čovjeka od djetinjstva. Oduvijek je bio majstorčina koja sve popravlja i dolazi na poziv komšija.

Ako su i vama upravitelji d.o.o. napuhivali račune, imate vremena da do 10.11.2011. dostavite svoje primjedbe u svoju mjesnu zajednicu. To dostavljanje primjedbi u pismenom obliku je najvažniji čin Javne rasprave!

Evo kako sam ja napisao svoje sugestije i primjedbe:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p6577504
Bellica

#1480 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

eluna wrote:belice - hoćemo li više jednom na tu kafu :D :D

nisam upratila novi nacrt zakona a da mi je da promahalam šta tamo piše :D a ne znam gdje da ga nađem
Nacrt Zakona mozes naci na staranici Vlade KS, a imam i ja kopiju pa cu ti poslati e-mail-om. Na kafu cemo ici svakako, zaista nema smisla od kada se dogovaramo, evo kad prodje Bajram posto sam u obavezama pa cemo se dogovoriti.
PipiDugaDevetka

#1481 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Iako je posjeta i prisustvo Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrade i upravljanju zgradom u mojoj mjesnoj zajednici bilo rekordno sa većinom ''antiprotivnih'' diskusija, dostava tih diskusija u pismenom obliku je stvarno bijedna. Samo tri dostavljene diskusije u pismenom obliku! Najvažniji čin Javne rasprave, dostava diskusija u pismenom obliku, zakazala. Neće biti dobro,...ovo je, čini mi se, dio sindroma ''šuti i trpi''.

Banda što otima iz očiju vašu i moju privatnu imovinu umanjujući joj vrijednost upravo i računa na tu nezainteresovanost, pa da joj naumi iz Nacrta prođu proceduru Javne rasprave.

Još ima vremena za dostavu diskusija u pismenom obliku danas i sutra, 10.11.2011.g!
Evo moje diskusije koju sam danas dostavio:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p6583675
Last edited by PipiDugaDevetka on 09/11/2011 14:30, edited 1 time in total.
CoCoJamBo

#1482 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by CoCoJamBo »

Ne sjecam se ko je kod nas radio dok sam zivio u zgradi ! Ali sjecam se da je kod jarana u zgradi cistila njegova majka ,i to besplatno !
Bolje i to nego da svi placaju ove "ljencuge" od cistaca!
PipiDugaDevetka

#1483 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

CoCoJamBo wrote:Ne sjecam se ko je kod nas radio dok sam zivio u zgradi ! Ali sjecam se da je kod jarana u zgradi cistila njegova majka ,i to besplatno !
To upraviteljske firme angažuju podizvođače, firme specijalizovane za čišćenje,...Šesnaest nekih firmi kupi kajmak i onda na računima ulaza ili zgrada, kao nema novca da se pročepi kanalizacija...Da ne pričam da te žeene što rade nemaju ni sredstava za rad, krpe, metle, žogeri, domestos,...etc.
Bellica

#1484 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
CoCoJamBo wrote:Ne sjecam se ko je kod nas radio dok sam zivio u zgradi ! Ali sjecam se da je kod jarana u zgradi cistila njegova majka ,i to besplatno !
To upraviteljske firme angažuju podizvođače, firme specijalizovane za čišćenje,...Šesnaest nekih firmi kupi kajmak i onda na računima ulaza ili zgrada, kao nema novca da se pročepi kanalizacija...Da ne pričam da te žeene što rade nemaju ni sredstava za rad, krpe, metle, žogeri, domestos,...etc.

Ko vam je kriv pa vam zgrade odrzavaju nestrucni upravitelji i iznad svega firme koje nemaju pojma kako se radi. Zna se koliko treba elekticara, koliko vodoinstalatera, koliko cistacica, pa onda koliko treba domestosa, koliko krpa, sijalica, brava, osiguraca i sl. Ima i dobrih upravitelja koji ovo sve imaju, samo da znas.
Jagmujan

#1485 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Jagmujan »

Bellica wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Ko vam je kriv pa vam zgrade odrzavaju nestrucni upravitelji i iznad svega firme koje nemaju pojma kako se radi. Zna se koliko treba elekticara, koliko vodoinstalatera, koliko cistacica, pa onda koliko treba domestosa, koliko krpa, sijalica, brava, osiguraca i sl. Ima i dobrih upravitelja koji ovo sve imaju, samo da znas.
:thumbup: A tu je i vrijedan i dobar PEV da animira i same etažne vlasnike i da sve to kontroliše da bude kako treba. Eto Bellicin primjer.
Bellica

#1486 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Hvala Jagmujan :)
PipiDugaDevetka

#1487 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Jagmujan wrote: :thumbup: A tu je i vrijedan i dobar PEV da animira i same etažne vlasnike i da sve to kontroliše da bude kako treba. Eto Bellicin primjer.
Ja pokušao da dobijem objašnjenje, da animiram PEV-a, a on laže (tad nisam bio pročitao Zakon),...Pitao ga ja zašto nadograđeni ne plaćaju upraviteljninu/održavanje, pa pitao to isto upravitelja, neki šef se našao na uplatnom mjestu,...pa onda Ministarstvo sam zamolio da mi pomognu, šefica Alma ljubazno objasnila da se pismeno trebam obratiti Upravitelju, pa kada nisam dobio odgovor, ona urgirala da se Ministarstvu dostavi odgovor, ....Stigao odgovor, a ona ga sakrila u ladicu i nije mi ga dostavila iako sam ja u međuvremenu bio u kancelariji njenoj interesujući se za odgovor...Tek kada sam se ''provalio'' i na svoj balkon stavio ogromnu parolu NADOGRAĐENI NEPLAĆAJU UPRAVITELJNINU, e onda, su otpočeli sa uplatama i to samo jedan nadogr(a)đeni EV je odmah izmirio dugovanja, a ostali i danas duguju...s tim da lažni socijalni slučaj, majka sa 6-toro odrasle djece ne plaća nikako. Jal' se ne može zavrnuti neka usluga, ona ne plaća. Tako isto i sa vodom. Ja znam da je teško hraniti 6-toro djece, ali ne može ona to raditi preko mog novčanika.

Kasnije, morao sam primjenjivati silu prema PEV-u, što je bilo pogrešno. Šta ću, i ja sam od krvi, mesa, kostiju i nerava, pa sam u afektu štos-nos-patos. Gorko sam se pokajao kasnije.

Kažem ja njemu u svađi da pročita Zakon, jok, odmahuje glavom kao hoće da kaže ''ko hebe Zakon''....
Inače, sebe je nazivao ''predsjednik kućnog savjeta'' i željno očekivao da mu upraviteljska firma popravi njegovu garažu, odnosno, vrata na garaži.

Uopšte ne shvata da upravitelji ne održavaju privatnu imovinu u sastavu zgrade, nego samo zajedničke djelove zgrade. Zbunilo ga to što se korisna površina privatnog vlasništva koristi za obračun koliko ko treba da plaća naknade.

Komšinica, policajčeva žena, je izjavila u trenutku inspiracije da ''oni što su kupili nadograđene stanove, ne trebaju plaćati upraviteljninu, a mi što smo DOBILI stanove'' moramo to plaćati.

Nadam se da će i ovo malo diskusija što je stiglo u mjesne zajednice biti negativno i da će Nacrt Zakona biti odbijen.
Ako i prođe, tu je naš @Pedja Kojović da na sjednici Skupštine podrži većinu građana koja je protiv upraviteljstva ovako nakaradnog, hohštaplerski lopovskog.

@Bellice, ne bih ja bio baš ponosan kada i ti znaš da većina upravitelja smatra certifikat upraviteljski za certifikat za potkradanje građana. Tebi svaka čast i tvom OKI-ju što su dobri upravitelji koji znaju svoj posao (neću spominjati otkud OKI-ju prvobitini kapital-dovoljno je reći da je vlasnik bio guverner Kantona Sa.)

Kad -tad će morati sjahati...već sad stanje i situacija eskaliraju do neizdrživosti,...pa bumo videli kakva će se gibanja izdešavati u vezi sa stambenom politikom.
PipiDugaDevetka

#1488 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Danas, četvrtak, 10.11.2011.g. je posljednji dan kada se mogu dostaviti diskusije u pismenom obliku u vezi sa Javnom raspravom povodom Nacrta Zakona o upraviteljstvu! Svako u svoju mjesnu zajednicu!
Evo, kako sam ja to napisao: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p6585449
Bellica

#1489 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Jagmujan wrote: :thumbup: A tu je i vrijedan i dobar PEV da animira i same etažne vlasnike i da sve to kontroliše da bude kako treba. Eto Bellicin primjer.
Ja pokušao da dobijem objašnjenje, da animiram PEV-a, a on laže (tad nisam bio pročitao Zakon),...Pitao ga ja zašto nadograđeni ne plaćaju upraviteljninu/održavanje, pa pitao to isto upravitelja, neki šef se našao na uplatnom mjestu,...pa onda Ministarstvo sam zamolio da mi pomognu, šefica Alma ljubazno objasnila da se pismeno trebam obratiti Upravitelju, pa kada nisam dobio odgovor, ona urgirala da se Ministarstvu dostavi odgovor, ....Stigao odgovor, a ona ga sakrila u ladicu i nije mi ga dostavila iako sam ja u međuvremenu bio u kancelariji njenoj interesujući se za odgovor...Tek kada sam se ''provalio'' i na svoj balkon stavio ogromnu parolu NADOGRAĐENI NEPLAĆAJU UPRAVITELJNINU, e onda, su otpočeli sa uplatama i to samo jedan nadogr(a)đeni EV je odmah izmirio dugovanja, a ostali i danas duguju...s tim da lažni socijalni slučaj, majka sa 6-toro odrasle djece ne plaća nikako. Jal' se ne može zavrnuti neka usluga, ona ne plaća. Tako isto i sa vodom. Ja znam da je teško hraniti 6-toro djece, ali ne može ona to raditi preko mog novčanika.

Kasnije, morao sam primjenjivati silu prema PEV-u, što je bilo pogrešno. Šta ću, i ja sam od krvi, mesa, kostiju i nerava, pa sam u afektu štos-nos-patos. Gorko sam se pokajao kasnije.

Kažem ja njemu u svađi da pročita Zakon, jok, odmahuje glavom kao hoće da kaže ''ko hebe Zakon''....
Inače, sebe je nazivao ''predsjednik kućnog savjeta'' i željno očekivao da mu upraviteljska firma popravi njegovu garažu, odnosno, vrata na garaži.

Uopšte ne shvata da upravitelji ne održavaju privatnu imovinu u sastavu zgrade, nego samo zajedničke djelove zgrade. Zbunilo ga to što se korisna površina privatnog vlasništva koristi za obračun koliko ko treba da plaća naknade.

Komšinica, policajčeva žena, je izjavila u trenutku inspiracije da ''oni što su kupili nadograđene stanove, ne trebaju plaćati upraviteljninu, a mi što smo DOBILI stanove'' moramo to plaćati.

Nadam se da će i ovo malo diskusija što je stiglo u mjesne zajednice biti negativno i da će Nacrt Zakona biti odbijen.
Ako i prođe, tu je naš @Pedja Kojović da na sjednici Skupštine podrži većinu građana koja je protiv upraviteljstva ovako nakaradnog, hohštaplerski lopovskog.

@Bellice, ne bih ja bio baš ponosan kada i ti znaš da većina upravitelja smatra certifikat upraviteljski za certifikat za potkradanje građana. Tebi svaka čast i tvom OKI-ju što su dobri upravitelji koji znaju svoj posao (neću spominjati otkud OKI-ju prvobitini kapital-dovoljno je reći da je vlasnik bio guverner Kantona Sa.)

Kad -tad će morati sjahati...već sad stanje i situacija eskaliraju do neizdrživosti,...pa bumo videli kakva će se gibanja izdešavati u vezi sa stambenom politikom.
To sto kazes meni svaka cast, hvala ti, za OKI me nije briga, za njihovog vlasnika pogotovo, jer oni ovo sve rade jer mi placamo, a ne zato sto me vole, ne rade mi nista besplatno. Samo sto je razlika izmedju njih i drugih upravitelja sto oni dolaze na intervencije u rekordnom vremenu, a drugi ne. Uostalom, ja danas nikome ne smijem preporuciti OKI za upravitelje, zadnji put zamalo nisam dobila po nosu, sto znaci da su se negdje lose pokazali i prema mojim saznanjima, na vise mjesta. Kod mene su zasada ok. Imam i ja ovih koji ne placaju, najveci dug u zgradi im je po 700KM, sto je uzasno, kad su se popravljali oluci, popravili su i iznad njegovih prozora, a mi sad moramo otplacivati dug jer je zamjena oluka bila nekih 700KM, pa kad bi samo on i na rate uplatio svoj dug, mi bi izmirili prema upraviteljima. Moj Pipi, mnogi danas zive preko nasih novcanika. Ovaj moj EV, jedan od neplatisa kaze da je bio u ratu, jos je i ranjen i da zbog toga ne mora placati, pa sta cu mu ja sada. Drugi kaze da mu je otac bio vlasnik jedne od ovih upraviteljskih firmi pa da zato ne mora placati, treci kaze kad mu racuni budu na zeninom imenu placat ce, to sam obavila, zamolila da racuni dolaze na zenu, a on opet ne placa. Cetvrti zivi izvan BiH, tu mu kcerka zivi, svaki mjesec joj posalje iznos za odrzavanje da uplati, a ona to ne radi, sad "ganjam" njegov broj telefona ili e-mail da mu javim da ga je kcerka zaduzila cijelih 660KM. Svi mi imamo parazite, ali rijest cemo mi i to, obecano nam je.
Ja sam svoje prijedloge javno iznijela na raspravi, a pisanu formu sam ostavila odmah 2.11. u MZ, a poslala sam im i e-mail-om.
I da bi malo presli s ove teme, evo moj problem opet, pa malo razmislite i javite mi savjete, ja sam se nasla u nezgodnom polozaju, znam da ovdje moram iskljuciti emocije ali...
Naime, moja zgrada ima 7 spratova stambenih+8. sprat ostave i 9. sprat tavan pa krov. Komsija je kupio stan na 7. spratu i kaze navodno ima problem s dimnjakom pa da bi ga rijesio probusio je ostavu na 8. spratu, tavan na 9. i krov i izveo svoj dimnjak (bijeli) na krov nase zgrade. Kad je to sve uradio, donio mi je zahtjev kao PEV da prikupim saglasnosti stanara (potpise), vecina EV su rekli NE, ja se isto ne slazem s njegovim postupkom, ali nisam sigurna hoce li biti uredu da trazimo da to sve sad izmjesti i vrati u prvobitno stanje. Kad sam trazila projektnu dokumentaciju (da je odnesem nekom strucnjaku da mi objasni ima li opsanosti za zgradu i stanare to sto je uradio) nije mi je dostavio. Sad sam izmedju njega i ostalih etaznih vlasnika. Nije to smio napraviti, nikako, a s druge strane mogu zamisliti kako je to sve skupo platio. Zao mi je sto me nije poslusao jer sam mu se stavila na raspolaganje od prvog dana. Sta bi vi napravili na mom mjestu? Pored ovoga, stanari se zale da ovi njegovi radnici prljaju ulaz, voze sut liftom u ogromnim kolicinama, radi bucne radove od 8-16h, pa i subotom, za ovo drugo je upozoren, ali nije me bas poslusao, a za ovo drugo ne znam sta bih uradila, pa malo se odvojite od Nacrta zakona, pa mi pomozite :) Samo da napomenem, ja znam proceduru kod ovakvih situacija, samo sto bih mu naudila kad bih je sprovela, a ne znam koliko je to posteno prema njemu, a znam koliko je neposten on bio prema ostalim etaznim vlasnicima.
Garden of illusion

#1490 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

Bellica wrote: I da bi malo presli s ove teme, evo moj problem opet, pa malo razmislite i javite mi savjete, ja sam se nasla u nezgodnom polozaju, znam da ovdje moram iskljuciti emocije ali...
Naime, moja zgrada ima 7 spratova stambenih+8. sprat ostave i 9. sprat tavan pa krov. Komsija je kupio stan na 7. spratu i kaze navodno ima problem s dimnjakom pa da bi ga rijesio probusio je ostavu na 8. spratu, tavan na 9. i krov i izveo svoj dimnjak (bijeli) na krov nase zgrade. Kad je to sve uradio, donio mi je zahtjev kao PEV da prikupim saglasnosti stanara (potpise), vecina EV su rekli NE, ja se isto ne slazem s njegovim postupkom, ali nisam sigurna hoce li biti uredu da trazimo da to sve sad izmjesti i vrati u prvobitno stanje. Kad sam trazila projektnu dokumentaciju (da je odnesem nekom strucnjaku da mi objasni ima li opsanosti za zgradu i stanare to sto je uradio) nije mi je dostavio. Sad sam izmedju njega i ostalih etaznih vlasnika. Nije to smio napraviti, nikako, a s druge strane mogu zamisliti kako je to sve skupo platio. Zao mi je sto me nije poslusao jer sam mu se stavila na raspolaganje od prvog dana. Sta bi vi napravili na mom mjestu? Pored ovoga, stanari se zale da ovi njegovi radnici prljaju ulaz, voze sut liftom u ogromnim kolicinama, radi bucne radove od 8-16h, pa i subotom, za ovo drugo je upozoren, ali nije me bas poslusao, a za ovo drugo ne znam sta bih uradila, pa malo se odvojite od Nacrta zakona, pa mi pomozite :) Samo da napomenem, ja znam proceduru kod ovakvih situacija, samo sto bih mu naudila kad bih je sprovela, a ne znam koliko je to posteno prema njemu, a znam koliko je neposten on bio prema ostalim etaznim vlasnicima.
Ja bih prvo ustanovila kakav je problem imao sa prvobitnim dimnjakom, i da li je isti pokušao riješiti. Ako je pokušao i nije uspio pa napravio drugi dimnjak, dovela bih jednu od dimnjačarskih firmi da ispita ispravnost i funkcionalnost novog dimnjaka (nije ti potrebna njegova projektna dokumentacija),tražila napismeno atest o ispravnosti i onda a svim tim informacijama istupila pred ostale etažne vlasnike i tražila odobrenje.Zašto ne ako ne ugrožava druge etažne vlasnike. Ali budi oprezna sa zaglavljem i tačnim opisom odobrenja koje stanari treba da potpišu, zbog sredstava koja je uložio u taj dimnjak, da ne bi slučajno tražio refundaciju uloženih sredstava putem naknade za održavanje a na osnovu tog potpisanog spiska. Ovo sve ako taj etažni vlasnik dozvoli pregled dimnjaka koji je napravio, ako ne dozvoli vjerovatno nešto nije OK i traži da se vrati u prvobitno stanje.

P.S. zašto ti skupljaš potpise za nešto što njemu treba?
PipiDugaDevetka

#1491 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Razmatran prijedlog Odluka o dimnjačarskoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo prije dostavljanja Gradu i općinama na nadležno donošenje

[quote]Stanje možda najbolje odslikava podatak da je samo u prošloj godini materijalna šteta u Kantonu Sarajevo uzrokovana požarima iznosila je preko 13 miliona KM, a dobar dio njih nastao je zbog neredovnog održavanja dimnjaka”, naveo je inspektor Ibrak.[/quote]

U ovoj cifri od 13 mil. KM je sadržan i narodni novac plaćen PVB za 2 intervencije prilikom dva zapaljenja dimnjaka na mojoj zgradi.

Koliko vidim cifra će ove zime ili iduće biti uvećana za intervenciju i u tvojoj zgradi, @Bellice .

Daj bože, pa da ne bude sudbina kao što je sudbina djeteta od 17 godina, Kerima Muftića, sina poznatog novinara Kemala.
eluna

#1492 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

bellice - čim nije imao namjeru da ispoštuje proceduru naročito zato što si mu ponudila pomoć - ja odmah sumnjem na neku mutljažu ..... NIŠTA MU NE DAJ DOK SVE NE ISPITAŠ SA SVIH ASPEKATA ...........

i dobro kaže garden - zašto mu ti skupljaš potpise i radiš za nejga ...... sad možeš da ga "driblaš" (ružan termin ali ne mogu da pronađem bolji) da ti sve ispravno donese ili ćeš da ga tužiš .......po njegovim reakcijama na takav stav bit će još jasniije da li je sve OK ili nešto skriva.

Na kraju krajeva - ako vaša zgrada ima dimnjak koji je đavo pravio sebi dimnjak??? ..... jel to lola hoće kamin za 300 kvadrata da stavi u stan od cca 80-100 kvadrata????
Innovation

#1493 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Bellice, najvjerovatnije je u pitanju kamin ili plinski bojler. Neka ti pokaze. Cudi me da upravitelj nije reagovao zajedno s tobom. Trazi da izadje gradj. inspekcija iz Opcine. Nemoj da ti je zao, jer je ocigledno znao proceduru. Moze te kasnije zaboliti glava, ako bude curio krov. :-)
PipiDugaDevetka

#1494 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

PipiDugaDevetka wrote:
Innovation wrote:by Innovation on 04. Jun. 2011. 10:15

Nisam pisala za davna dogadjanja, nego sad za majska dogadjanja. Izgleda da ce ti se zelja ispuniti. :-D
:-D :thumbup: :-D
:kiss: :kiss:
Povlačim ove poljupce, rodice daleekaa!
:(
Bellica

#1495 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Garden of illusion wrote:
Bellica wrote: I da bi malo presli s ove teme, evo moj problem opet, pa malo razmislite i javite mi savjete, ja sam se nasla u nezgodnom polozaju, znam da ovdje moram iskljuciti emocije ali...
Ja bih prvo ustanovila kakav je problem imao sa prvobitnim dimnjakom, i da li je isti pokušao riješiti. Ako je pokušao i nije uspio pa napravio drugi dimnjak, dovela bih jednu od dimnjačarskih firmi da ispita ispravnost i funkcionalnost novog dimnjaka (nije ti potrebna njegova projektna dokumentacija),tražila napismeno atest o ispravnosti i onda a svim tim informacijama istupila pred ostale etažne vlasnike i tražila odobrenje.Zašto ne ako ne ugrožava druge etažne vlasnike. Ali budi oprezna sa zaglavljem i tačnim opisom odobrenja koje stanari treba da potpišu, zbog sredstava koja je uložio u taj dimnjak, da ne bi slučajno tražio refundaciju uloženih sredstava putem naknade za održavanje a na osnovu tog potpisanog spiska. Ovo sve ako taj etažni vlasnik dozvoli pregled dimnjaka koji je napravio, ako ne dozvoli vjerovatno nešto nije OK i traži da se vrati u prvobitno stanje.

P.S. zašto ti skupljaš potpise za nešto što njemu treba?
Draga moja, on ima isravan dimnjak, to smo sve ljetos ustanovili, on je na sedmom spratu pa ima zaseban dimnjak, dakle, mi ostali od prizemlja do 6. sprata smo na jednom dimnjaku, a on ima svoj, ako je promjer suzen 3cm to tako i treba zbog podizanja bojlera, jer bojler ne stoji na podu pa da ravno dimnjak ulazi u prikljucak. Nemojte zamjeriti ako nisam dobro objasnila, ljui od struke ce shvatiti sta sam htjela da kazem. U zaglavlju pise da trazi saglasnost za postavljanje pazi ovo FASADNOG bojlera , a dimnjak izveo na krov???
Ja skupljam potpise jer je zahtjev uputio meni, a i izlazim mu u susret jer je tek dosao pa ne poznaje stanare. Uostalom, meni ti potpisi sluze za dalji postupak, sad znam da imam od mogucih 28 stanara 5 saglasnih, a 23 nesaglasnih, sad imam osnov da radim nesto vise, jer zamisli da sam sve ovo uradila, sazovem sastanak i komsije kazu "sta se bunis, neka covjek gradi?"
Hvala na savjetu, svakako cu zatraziti pregled, ali i dokumentaciju, da vidimo na osnovu cega je to izgradio, ko je to uradio, ko je ponudio, ko je odgovoran, sta znas mozda je firma vidjela da renovira, ima odakle platiti pa da mu jos i to urade, a on laik pa nema pojma, ima svakakvih ljudi. Hvala jos jednom.
Bellica

#1496 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Razmatran prijedlog Odluka o dimnjačarskoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo prije dostavljanja Gradu i općinama na nadležno donošenje

[quote]Stanje možda najbolje odslikava podatak da je samo u prošloj godini materijalna šteta u Kantonu Sarajevo uzrokovana požarima iznosila je preko 13 miliona KM, a dobar dio njih nastao je zbog neredovnog održavanja dimnjaka”, naveo je inspektor Ibrak.

U ovoj cifri od 13 mil. KM je sadržan i narodni novac plaćen PVB za 2 intervencije prilikom dva zapaljenja dimnjaka na mojoj zgradi.

Koliko vidim cifra će ove zime ili iduće biti uvećana za intervenciju i u tvojoj zgradi, @Bellice .

Daj bože, pa da ne bude sudbina kao što je sudbina djeteta od 17 godina, Kerima Muftića, sina poznatog novinara Kemala.[/quote]

Ne prizivaj losu srecu, on ce to sve odraditi najbolje ili moze da se seli :)
Bellica

#1497 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

eluna wrote:bellice - čim nije imao namjeru da ispoštuje proceduru naročito zato što si mu ponudila pomoć - ja odmah sumnjem na neku mutljažu ..... NIŠTA MU NE DAJ DOK SVE NE ISPITAŠ SA SVIH ASPEKATA ...........

i dobro kaže garden - zašto mu ti skupljaš potpise i radiš za nejga ...... sad možeš da ga "driblaš" (ružan termin ali ne mogu da pronađem bolji) da ti sve ispravno donese ili ćeš da ga tužiš .......po njegovim reakcijama na takav stav bit će još jasniije da li je sve OK ili nešto skriva.

Na kraju krajeva - ako vaša zgrada ima dimnjak koji je đavo pravio sebi dimnjak??? ..... jel to lola hoće kamin za 300 kvadrata da stavi u stan od cca 80-100 kvadrata????
Draga Eluna, ja sam to isto pomislila, evo sad opet moram da ga pozovem i zamolim da pocisti stubiste, jer zena je juce ocistila u 15:30h, kad sam dosla kuci u 16h zatekla sam haos, kad sam te radnike zamolila da pometu iza sebe, naravno nisu me poslusali, iduce redovno ciscenje je u utorak naredne sedmice i mi moramo po ovako prljavom stubistu hodati!
On me ne slusa kao ostali stanari, napravio je ovo bez pitanja, najgore je sto sada ne mogu nista, dok prikupim svu dokumentaciju proci ce mjesec dana, samo mi je on trebao, a bas mi je bio dobar ulaz, a odnos s komsijama gotovo savrsen. Sad moram sve ponovo, kao prije 3 godine kad sam preuzela posao PEV.
Bellica

#1498 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Innovation wrote:Bellice, najvjerovatnije je u pitanju kamin ili plinski bojler. Neka ti pokaze. Cudi me da upravitelj nije reagovao zajedno s tobom. Trazi da izadje gradj. inspekcija iz Opcine. Nemoj da ti je zao, jer je ocigledno znao proceduru. Moze te kasnije zaboliti glava, ako bude curio krov. :-)
Draga Innovation, u pitanju je plinski bojler, a upravitelj kao sto i sama znas radi po mom nalogu, oni pozovu Opcinsku gradjevinsku inspekciju ili tuze nekoga ako treba, mogu i pozvati njihove radnike da provjere je li sve ispravno, jer upravitelj, kao ni ja sama ne mogu obustaviti nekome radove, jos pogotovo ako ima dokumentaciju ovjerenu od strane KJKP "Sarajevogas". Ja sam onaj isti dan kad je poceo graditi pozvala gradjevinsku inspekciju Opcine Novo Sarajevo, inspektoricu Lamiju Maglic-Stajic koja mi je rekla da to nije u njihovoj nadleznosti i da oni ne mogu nikoga zaustaviti :shock: a ko moze, ako oni ne? Za sta onda sluzi gradjevinska inspekcija??? Za primanje plate iz Budzeta? Prvi put s onim cijevima mi nisu pomogli, ova ista gospodja, a ni sada. Mojim upraviteljima ne izlazi u susret nikako, nece ni da ih saslusa, sve nas upucuje na KJKP "Sarajevogas", a oni opet kazu da daju saglasnost za tehnicku ispravnost, a ne za gradjevinsku. Za moj problem je prvo odgovoran komsija koji me nije saslusao i poslusao, a onda ova inspektorica Maglic koja nije znala odraditi svoj posao. Ja cu sada da postupim po proceduri, danas imam sastanak kod upravitelja pa cu s njima da provedem pravnu proceduru, a s komsijom cu da se vidim iza toga pa cu mu lijepo sve iznijeti, ovo je stambena zgrada, a ne privatni objekat! Ako sad ne nauci, za godinu dana ce napraviti bazen na tavanu, pa terasu za pranje cilima ispod krova, a taj dio krova da ne bi smetao ce vjerovatno skinuti da se cilimi mogu susiti i to sve bez saglasnosti etaznih vlasnika!
eluna

#1499 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

BELICE BONA - šta te briga šta ima od Sarajevo gasa, NEMA VAŠE POTPISE, sve možeš da obustaviš po tom osnovu. Javi ministarstvu i traži da vas zaštite ...... kad kreneš zidati kuću ne možeš ništa dok ne pripremiš SVE papire, saglasnosti od Vodoprivrede, šumarstva, i inih institucija ........... traži od ministarstva da zaštiti prava VEĆINE EV..
rimac

#1500 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rimac »

Izvještaj sa jučerašnje javne rasprave o Nacrtu Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom, održano u mjesnoj zajednici Kovačići.

Učesnici u raspravi predstavnici etažnih vlasnika bili su daleko najpripremljeniji i diskutirali najbolje od svih javnih rasprava i sastanaka na kojima sa ja bio dosad. Izišli su sa sastanka malo je kazati razočarani, bolje je reći očajni su. Zaključak je da ni upravitelji a ni ministarstvo nije na usluzi građanima, nego su građani ti koji trebaju graditi zgrade upraviteljima, a uloga ministarstva je posve nejasna.

Predstavnci ministarstva, pomoćnica ministra Amela PETRINIĆ je samo nekoliko puta javila se za riječ, a najviše je pričao jedan brko iz tog ministarstva. Govorio je općenito koje su promjene u zakonu.

I onda su počela pitanja, sugestije, komentari. Izdvajam:
1. Više govornika naglasilo da zakon previše restriktivno donosi način izbora predstavnika etažnih vlasnika, zadire se u privatno vlasništvo i volju vlasnika stanova i zgrade.
2. Velike primjedbe iznesene na cijene usluga upravitelja. Zatraženo više transparentnosti. Jedan čovjek iznio konkretan prijedlog, da Ministarstvo u procesu certificiranja upravitelja, koje radi svake dvije godine, traži i njihov cjenovnik usluga (krečenje x KM, provizija x %, čišćenje po m2 xKM,...) i da to postavi na web stranicu ministarstva kako bi bilo dostupno svim etažnim vlasnicima i pomoglo pri odlučivanju. Prijedlog naišao na odobravanje kod sviju, osim predstavnika ministarstva. Očito su stali na stranu upravitelja, doprinose lovu u mutnom. Najviše je povrijedlo ljude naivnost kojom Brko kao nije razumio o čemu se radi i onda optužio predlagača da hoće da se vrati u komunističko vrijeme.
3. Čovjek nadugo pričao kako je njemu kao vlasniku male firme teško naći posao i onda ga naplatiti za 6 mjeseci, a naši upravitelji neće ništa da urade ako nemaju novac na računu.
4. Pokazao se sinoć najveći nedostatak dosadašnjeg i budućeg zakona. Novac koji su prikupili vlasnici zgrade potpuno je nezaštićen. Ukoliko se desi, kao što je sinoć navedeno, da upravitelj skine novac bez potpisa predstavnika etažnih vlasnika Ministarstvo ne želi ništa poduzeti. Upućuje ljude na sud, umjesto da nakon tri upozorenja da je novac uzet, jednostavno oduzmu licencu za rad. Bilo je sinoć primjera samovolje i krađe novca, ministarstvo bi nakon dvije godine naredilo da se novac vrati, a u drugim slučajevima ne bi odgovarali na pritužbe. Brko kaže da oni to ne moraju raditi nego nekad izađu građanima u susret i narede upravitelju da vrati novac. Nisu nadležni, kaže, a opet ponekad jesu nadležni! Po meni to je isto kao kad bi službenica na šalteru banke uzela novac s mog računa, prvo ću je prijaviti banci a onda i policiji i tužiteljstvu. Nemam je šta tužiti i sporiti se oko toga, očito je da je krađa u pitanju.
5. Iznesen prijedlog da se osnuje udruženje predstavnika etažniha vlasnika, koji bi zastupali i branili interese vlasnika stanova, koji očito su u najlošijem položaju.

Ako je još netko bio neka dopuni.
Post Reply