PipiDugaDevetka wrote:Jagmujan wrote: 
A tu je i vrijedan i dobar PEV da animira i same etažne vlasnike i da sve to kontroliše da bude kako treba. Eto Bellicin primjer.
Ja pokušao da dobijem objašnjenje, da animiram PEV-a, a on laže (tad nisam bio pročitao Zakon),...Pitao ga ja zašto nadograđeni ne plaćaju upraviteljninu/održavanje, pa pitao to isto upravitelja, neki šef se našao na uplatnom mjestu,...pa onda Ministarstvo sam zamolio da mi pomognu, šefica Alma ljubazno objasnila da se pismeno trebam obratiti Upravitelju, pa kada nisam dobio odgovor, ona urgirala da se Ministarstvu dostavi odgovor, ....Stigao odgovor, a ona ga sakrila u ladicu i nije mi ga dostavila iako sam ja u međuvremenu bio u kancelariji njenoj interesujući se za odgovor...Tek kada sam se ''provalio'' i na svoj balkon stavio ogromnu parolu NADOGRAĐENI NEPLAĆAJU UPRAVITELJNINU, e onda, su otpočeli sa uplatama i to samo jedan nadogr(a)đeni EV je odmah izmirio dugovanja, a ostali i danas duguju...s tim da lažni socijalni slučaj, majka sa 6-toro odrasle djece ne plaća nikako. Jal' se ne može zavrnuti neka usluga, ona ne plaća. Tako isto i sa vodom. Ja znam da je teško hraniti 6-toro djece, ali ne može ona to raditi preko mog novčanika.
Kasnije, morao sam primjenjivati silu prema PEV-u, što je bilo pogrešno. Šta ću, i ja sam od krvi, mesa, kostiju i nerava, pa sam u afektu štos-nos-patos. Gorko sam se pokajao kasnije.
Kažem ja njemu u svađi da pročita Zakon, jok, odmahuje glavom kao hoće da kaže ''ko hebe Zakon''....
Inače, sebe je nazivao ''predsjednik kućnog savjeta'' i željno očekivao da mu upraviteljska firma popravi njegovu garažu, odnosno, vrata na garaži.
Uopšte ne shvata da upravitelji ne održavaju privatnu imovinu u sastavu zgrade, nego samo zajedničke djelove zgrade. Zbunilo ga to što se korisna površina privatnog vlasništva koristi za obračun koliko ko treba da plaća naknade.
Komšinica, policajčeva žena, je izjavila u trenutku inspiracije da ''oni što su kupili nadograđene stanove, ne trebaju plaćati upraviteljninu, a mi što smo DOBILI stanove'' moramo to plaćati.
Nadam se da će i ovo malo diskusija što je stiglo u mjesne zajednice biti negativno i da će Nacrt Zakona biti odbijen.
Ako i prođe, tu je naš @Pedja Kojović da na sjednici Skupštine podrži većinu građana koja je protiv upraviteljstva ovako nakaradnog, hohštaplerski lopovskog.
@Bellice, ne bih ja bio baš ponosan kada i ti znaš da većina upravitelja smatra certifikat upraviteljski za certifikat za potkradanje građana. Tebi svaka čast i tvom OKI-ju što su dobri upravitelji koji znaju svoj posao (neću spominjati otkud OKI-ju prvobitini kapital-dovoljno je reći da je vlasnik bio guverner Kantona Sa.)
Kad -tad će morati sjahati...već sad stanje i situacija eskaliraju do neizdrživosti,...pa bumo videli kakva će se gibanja izdešavati u vezi sa stambenom politikom.
To sto kazes meni svaka cast, hvala ti, za OKI me nije briga, za njihovog vlasnika pogotovo, jer oni ovo sve rade jer mi placamo, a ne zato sto me vole, ne rade mi nista besplatno. Samo sto je razlika izmedju njih i drugih upravitelja sto oni dolaze na intervencije u rekordnom vremenu, a drugi ne. Uostalom, ja danas nikome ne smijem preporuciti OKI za upravitelje, zadnji put zamalo nisam dobila po nosu, sto znaci da su se negdje lose pokazali i prema mojim saznanjima, na vise mjesta. Kod mene su zasada ok. Imam i ja ovih koji ne placaju, najveci dug u zgradi im je po 700KM, sto je uzasno, kad su se popravljali oluci, popravili su i iznad njegovih prozora, a mi sad moramo otplacivati dug jer je zamjena oluka bila nekih 700KM, pa kad bi samo on i na rate uplatio svoj dug, mi bi izmirili prema upraviteljima. Moj Pipi, mnogi danas zive preko nasih novcanika. Ovaj moj EV, jedan od neplatisa kaze da je bio u ratu, jos je i ranjen i da zbog toga ne mora placati, pa sta cu mu ja sada. Drugi kaze da mu je otac bio vlasnik jedne od ovih upraviteljskih firmi pa da zato ne mora placati, treci kaze kad mu racuni budu na zeninom imenu placat ce, to sam obavila, zamolila da racuni dolaze na zenu, a on opet ne placa. Cetvrti zivi izvan BiH, tu mu kcerka zivi, svaki mjesec joj posalje iznos za odrzavanje da uplati, a ona to ne radi, sad "ganjam" njegov broj telefona ili e-mail da mu javim da ga je kcerka zaduzila cijelih 660KM. Svi mi imamo parazite, ali rijest cemo mi i to, obecano nam je.
Ja sam svoje prijedloge javno iznijela na raspravi, a pisanu formu sam ostavila odmah 2.11. u MZ, a poslala sam im i e-mail-om.
I da bi malo presli s ove teme, evo moj problem opet, pa malo razmislite i javite mi savjete, ja sam se nasla u nezgodnom polozaju, znam da ovdje moram iskljuciti emocije ali...
Naime, moja zgrada ima 7 spratova stambenih+8. sprat ostave i 9. sprat tavan pa krov. Komsija je kupio stan na 7. spratu i kaze navodno ima problem s dimnjakom pa da bi ga rijesio probusio je ostavu na 8. spratu, tavan na 9. i krov i izveo svoj dimnjak (bijeli) na krov nase zgrade. Kad je to sve uradio, donio mi je zahtjev kao PEV da prikupim saglasnosti stanara (potpise), vecina EV su rekli NE, ja se isto ne slazem s njegovim postupkom, ali nisam sigurna hoce li biti uredu da trazimo da to sve sad izmjesti i vrati u prvobitno stanje. Kad sam trazila projektnu dokumentaciju (da je odnesem nekom strucnjaku da mi objasni ima li opsanosti za zgradu i stanare to sto je uradio) nije mi je dostavio. Sad sam izmedju njega i ostalih etaznih vlasnika. Nije to smio napraviti, nikako, a s druge strane mogu zamisliti kako je to sve skupo platio. Zao mi je sto me nije poslusao jer sam mu se stavila na raspolaganje od prvog dana. Sta bi vi napravili na mom mjestu? Pored ovoga, stanari se zale da ovi njegovi radnici prljaju ulaz, voze sut liftom u ogromnim kolicinama, radi bucne radove od 8-16h, pa i subotom, za ovo drugo je upozoren, ali nije me bas poslusao, a za ovo drugo ne znam sta bih uradila, pa malo se odvojite od Nacrta zakona, pa mi pomozite

Samo da napomenem, ja znam proceduru kod ovakvih situacija, samo sto bih mu naudila kad bih je sprovela, a ne znam koliko je to posteno prema njemu, a znam koliko je neposten on bio prema ostalim etaznim vlasnicima.