Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
amater1981

#1476 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

makaranka wrote:ima li iko iskustva sa ovom Xmas Moss biljcicom?
Iskustva nemam ali ti je to takozvana mahovina pluta po povšini ili se veže za nešto.
Ako griješim neka me neko ispravi ko više zna :mrgreen: :mrgreen:
makaranka

#1477 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by makaranka »

ja iman samo ove dvije vrste biljaka,a htjela bih jos neku,koja bi mi jos bolje omogucila da mi se mlade od guppy-a mogu lakse sakrit,kad ih sve ne uspijem povatat.pa mi se moss ucinila zgodna,samo sto ja neman nista za sta je mogu zakacit,samo je mala suplja amfora u akvariju i nekoliko skoljkica.ako neko ima prjedlog za finu biljcicu,nek pise.hvala. :-D
Image
amater1981

#1478 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

makaranka wrote:ja iman samo ove dvije vrste biljaka,a htjela bih jos neku,koja bi mi jos bolje omogucila da mi se mlade od guppy-a mogu lakse sakrit,kad ih sve ne uspijem povatat.pa mi se moss ucinila zgodna,samo sto ja neman nista za sta je mogu zakacit,samo je mala suplja amfora u akvariju i nekoliko skoljkica.ako neko ima prjedlog za finu biljcicu,nek pise.hvala. :-D
Image
Tu se nemogu sakriti treba ti plutajuće bilje ono sa dosta iglica ako si igdje vidjela to ti je spas za male gupiye
JosePB

#1479 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

Zbog daljeg nemogucnosti drzanja 3 akvarijuma u stanu jedan ide na prodaju...cca 100L + filter 20L, lijepljen crnim silikonom sa svom pratecom opremom i rasvjetom...2x zracne pumpe (atman i eheim), grijac 100w, pumpa 600L/h i improvizovani stalak. Akvarijum je kompletan i spreman za upotrebu. U ovu ponudu dodajem i 5 malawi ciklida...a mozete pogledati na:

http://www.pik.ba/artikal/2013854/akvarijum-100-l/
Gorštak

#1480 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Gorštak »

Ovog proljeća sam napravio jezerce u avliji, u koje sam smjestio karase.
Kad je zahladnilo bilo mi ih je žao da ostaju vani pa sam skuckao neki akvarij cca 160 litara i smjestio ih na toplo, u kuću.
Kod stolara naručio poklopac i lajsne od hrastovine. Postavio, izgledalo super. Ali, u roku od 24 sata poklopac se uvrn'o k'o petobanka :-) :sad:

Od čega/kako vi pravite sebi poklopce? Svi savjeti dobrodošli. Hvala!
holowey

#1481 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

cime hraniti male zlatne ribice pajcolanke da "pozlatne"? ove moje su jako blijede, bar kad ih poredim sa odraslim, a pogotovo u poredjenju sa primjercima iz shopova... u zadnje vrijeme biram iz kutije sa hranom samo crvene listice ali nesto ne vidim efekta... garant ima neka tajna, jos samo da mi je neko otkrije :D
JosePB

#1482 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

Gorštak wrote:Ovog proljeća sam napravio jezerce u avliji, u koje sam smjestio karase.
Kad je zahladnilo bilo mi ih je žao da ostaju vani pa sam skuckao neki akvarij cca 160 litara i smjestio ih na toplo, u kuću.
Kod stolara naručio poklopac i lajsne od hrastovine. Postavio, izgledalo super. Ali, u roku od 24 sata poklopac se uvrn'o k'o petobanka :-) :sad:

Od čega/kako vi pravite sebi poklopce? Svi savjeti dobrodošli. Hvala!
Nek ti neko uradi od laminata, a hrastovinu si trebao zastititi lakom za camce ili tako nesto i to u 2,3 sloja da ne bi upijala vlagu. Ima na PIK.ba decko koji radi te poklopce nije lose a nije ni skupo koliko para toliko muzike...sretno.
JosePB

#1483 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

holowey wrote:cime hraniti male zlatne ribice pajcolanke da "pozlatne"? ove moje su jako blijede, bar kad ih poredim sa odraslim, a pogotovo u poredjenju sa primjercima iz shopova... u zadnje vrijeme biram iz kutije sa hranom samo crvene listice ali nesto ne vidim efekta... garant ima neka tajna, jos samo da mi je neko otkrije :D
Ne moras birati samo crvene listice to nema veze sa tim, mozda su jos male da bi dobile boju a mozda i varijacija boja roditelja je takva...daj jos malo podataka koliko su stare, npr?
holowey

#1484 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

JosePB wrote:
holowey wrote:cime hraniti male zlatne ribice pajcolanke da "pozlatne"? ove moje su jako blijede, bar kad ih poredim sa odraslim, a pogotovo u poredjenju sa primjercima iz shopova... u zadnje vrijeme biram iz kutije sa hranom samo crvene listice ali nesto ne vidim efekta... garant ima neka tajna, jos samo da mi je neko otkrije :D
Ne moras birati samo crvene listice to nema veze sa tim, mozda su jos male da bi dobile boju a mozda i varijacija boja roditelja je takva...daj jos malo podataka koliko su stare, npr?
moja pretpostavka je da su stare oko tri-cetiri mjeseca, jedna je cca 2cm a druga cca 1cm... roditelji su bas ono zlatni, izrazito, pa mi je zbog toga cudno da su ove male ovako blijede
JosePB

#1485 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

holowey wrote:
JosePB wrote:
moja pretpostavka je da su stare oko tri-cetiri mjeseca, jedna je cca 2cm a druga cca 1cm... roditelji su bas ono zlatni, izrazito, pa mi je zbog toga cudno da su ove male ovako blijede
Mislim da ne treba da brines jos su to male ribe...malo strpljenja :D
holowey

#1486 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

JosePB wrote:
holowey wrote:
JosePB wrote: Ne moras birati samo crvene listice to nema veze sa tim, mozda su jos male da bi dobile boju a mozda i varijacija boja roditelja je takva...daj jos malo podataka koliko su stare, npr?
Mislim da ne treba da brines jos su to male ribe...malo strpljenja :D
hehe oki doki :thumbup:
Gorštak

#1487 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Gorštak »

Karasi znaju po triput u toku života promijeniti boju. Moj najdraži karas bio je intenzivno crvene boje (otud ime Žaronjica :D ), ali prije dvadesetak dana je postao šaren, bijelo-crven.
Pokušaj ih hraniti kuhanom mrkvom, od nje dobiju jako lijepu boju. A i u prirodi su uglavnom biljojedi pa im ta hrana odgovara. Ja svojima dajem i kuhani grašak (bez kožice), blanširanu salatu i zelje, mrvice banane...
holowey

#1488 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

Gorštak wrote:
Karasi znaju po triput u toku života promijeniti boju. Moj najdraži karas bio je intenzivno crvene boje (otud ime Žaronjica :D ), ali prije dvadesetak dana je postao šaren, bijelo-crven.
Pokušaj ih hraniti kuhanom mrkvom, od nje dobiju jako lijepu boju. A i u prirodi su uglavnom biljojedi pa im ta hrana odgovara. Ja svojima dajem i kuhani grašak (bez kožice), blanširanu salatu i zelje, mrvice banane...
hvala na savjetu, probacu i to...
amater1981

#1489 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

Ako neko ima par pelcera kriptokorine ili neke druge biljke a treba mu gupi trava neka se javi da mijenjamo...
medinah

#1490 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by medinah »

evo i jedno pitanje od pocetnice:
danas sam dobila akvarij od 35-40l..
imam 3 ribice-2 zlatne i jednu sarenu malu(nezz koja je vrsta) koje sam par dana cuvala u velikoj kugli, ali nebitno to.. :)
interesuje me sta mi je sve potrebno za ovaj mali akvarij, filter(jel ima neke oznake), grijac(koje jacine) i sta mi je jos potrebno, trave i sl...
hranim ih JBL NovoBel hranom( listici)!!
jel potrebno odmah uzeti ribicu cistaca?
kada mijenjem vodu, dal odmah svaki put svu uz detaljno ciscenje akvarija, ili 1/3vode..

hvala unaprijed :-D 8-)
gefufna

#1491 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

medinah wrote:evo i jedno pitanje od pocetnice:
danas sam dobila akvarij od 35-40l..
imam 3 ribice-2 zlatne i jednu sarenu malu(nezz koja je vrsta) koje sam par dana cuvala u velikoj kugli, ali nebitno to.. :)
interesuje me sta mi je sve potrebno za ovaj mali akvarij, filter(jel ima neke oznake), grijac(koje jacine) i sta mi je jos potrebno, trave i sl...
hranim ih JBL NovoBel hranom( listici)!!
jel potrebno odmah uzeti ribicu cistaca?
kada mijenjem vodu, dal odmah svaki put svu uz detaljno ciscenje akvarija, ili 1/3vode..

hvala unaprijed :-D 8-)
Poštovani, pozivam vas da posjetite i učlanite se na stranicu akvarista Bosne i Hercegovine:
http://www.akvaristi.org/site/, gdje možete pitati i saznati sve što vas zanima za ovaj lijepi hoby.
Srdačan pozdrav
Rosebud_

#1492 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Rosebud_ »

Ima li slucajno neko da poklanja zlatnu ribicu? Ili ribice, svejedno :)
teatanic

#1493 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by teatanic »

Ako neko zeli da udomi xife (prelijepo dugo ledjno peraje - i muz. i zenke) i mollye - lyra tail i "obicne", neka se javne! Sad su dovoljno odrasle za "udomljavanje" a inace su "potomci" iz mog akv. :) - molly-ji su spoj albino tj. zlatnog molly-a i black molly zenke pa su njihova kombinacija. Pozz!
chuchumbamayumbe

#1494 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

teatanic wrote:Ako neko zeli da udomi xife (prelijepo dugo ledjno peraje - i muz. i zenke) i mollye - lyra tail i "obicne", neka se javne! Sad su dovoljno odrasle za "udomljavanje" a inace su "potomci" iz mog akv. :) - molly-ji su spoj albino tj. zlatnog molly-a i black molly zenke pa su njihova kombinacija. Pozz!
ja sam poslao pp, nema odgovora :?: :)
holowey

#1495 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

chuchumbamayumbe wrote:
teatanic wrote:Ako neko zeli da udomi xife (prelijepo dugo ledjno peraje - i muz. i zenke) i mollye - lyra tail i "obicne", neka se javne! Sad su dovoljno odrasle za "udomljavanje" a inace su "potomci" iz mog akv. :) - molly-ji su spoj albino tj. zlatnog molly-a i black molly zenke pa su njihova kombinacija. Pozz!
ja sam poslao pp, nema odgovora :?: :)
i ja poslah u nadi da cu osvjeziti krv ali nikakvog odgovora :?
WOLF SA

#1496 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by WOLF SA »

VOZDRA SVIM LJUBITELJIMA AKVARISTIKE!
JA SAM NOVI ČLAN OVOG FORUMA,A I NOVI SAM U AKVARISTICI.
NEDAVNO SAM NAPRAVIO AKVARIUM OD NEKIH 120 LITARA I U NJEGA SMJESTIO 8 SKALARA VELIČINE OD 2 DO 4 CM.HTIO BI DA DODAM JOŠ RIBICA JER MI IZGLEDA PRAZNO AKVARIUM ALI BI VOLIO NEKU DRUGU VRSTU DODATI (AKO JE TO MOGUČE) RECIMO U NEKIM ŽIVIM BOJAMA.
PA MOLIM ISKUSNE DA MI DAJU SAVJETE
UNAPRIJED HVALA!
chuchumbamayumbe

#1497 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

WOLF SA wrote:VOZDRA SVIM LJUBITELJIMA AKVARISTIKE!
JA SAM NOVI ČLAN OVOG FORUMA,A I NOVI SAM U AKVARISTICI.
NEDAVNO SAM NAPRAVIO AKVARIUM OD NEKIH 120 LITARA I U NJEGA SMJESTIO 8 SKALARA VELIČINE OD 2 DO 4 CM.HTIO BI DA DODAM JOŠ RIBICA JER MI IZGLEDA PRAZNO AKVARIUM ALI BI VOLIO NEKU DRUGU VRSTU DODATI (AKO JE TO MOGUČE) RECIMO U NEKIM ŽIVIM BOJAMA.
PA MOLIM ISKUSNE DA MI DAJU SAVJETE
UNAPRIJED HVALA!
Dobro došao na SAX!

Nisam nešto plaho iskusan, ali mislim da će ti taj akvarij ubrzo biti premal za toliki broj skalara, a pogotovu kada još malo porastu i počnu da se mrijeste, postanu izuzetno teritorijalni i agresivni. Jeste lijepa riba, ali sam ih se ja riješio davnih dana.
Ne znam, neka te ovi iskusniji posavjetuju...
Rosebud_

#1498 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Rosebud_ »

Dobila sam dvije male ribe, hladnovodne, slične zlatnoj samo sto su sive. Bas su male, nekih 5cm i 3cm, i otkad su kod mene (danas treci dan) nece da jedu. Jedino je ova manja jednom-dvaput nesto grickala, ali ovaj veci nista. Savjeti, iskustva?
chuchumbamayumbe

#1499 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Rosebud_ wrote:Dobila sam dvije male ribe, hladnovodne, slične zlatnoj samo sto su sive. Bas su male, nekih 5cm i 3cm, i otkad su kod mene (danas treci dan) nece da jedu. Jedino je ova manja jednom-dvaput nesto grickala, ali ovaj veci nista. Savjeti, iskustva?
Šta si im davala da jedu?!
Možeš li postaviti slike ribica, da vidim koje su tačno?!
Rosebud_

#1500 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Rosebud_ »

Slikala sam, mobitelom, ali malo trapavo, morala postavit papir iza da se fino vidi, skoro su pa providne.

Ovo je veca, druga je ista, samo manja.
Image

Sestra dobila od prijateljice, kaze da su stare nesto ispod godine dana. A uz njih je poslala hranu koju sam im nastavila davati, KAramin, za akvarijumske ribice. Od jucer je bolje, stavljam im manje kolicine, i fino su jele. Ovo mi se prvi put desilo ovako, imam ribca zlatnog, skoro mu je 5 godina, nekih 12-13 cm dugacak, i vise je nego prozdrljiv :)

Sta mislis jel sigurno za njih da ih prebacim u njegov akvarij, posto je i on sam (dupli je udovac za ovih 5 godina), pa da mu ne bude dosadno? :)
Post Reply