Iskustva nemam ali ti je to takozvana mahovina pluta po povšini ili se veže za nešto.makaranka wrote:ima li iko iskustva sa ovom Xmas Moss biljcicom?
Ako griješim neka me neko ispravi ko više zna
Moderator: anex
Iskustva nemam ali ti je to takozvana mahovina pluta po povšini ili se veže za nešto.makaranka wrote:ima li iko iskustva sa ovom Xmas Moss biljcicom?

Tu se nemogu sakriti treba ti plutajuće bilje ono sa dosta iglica ako si igdje vidjela to ti je spas za male gupiyemakaranka wrote:ja iman samo ove dvije vrste biljaka,a htjela bih jos neku,koja bi mi jos bolje omogucila da mi se mlade od guppy-a mogu lakse sakrit,kad ih sve ne uspijem povatat.pa mi se moss ucinila zgodna,samo sto ja neman nista za sta je mogu zakacit,samo je mala suplja amfora u akvariju i nekoliko skoljkica.ako neko ima prjedlog za finu biljcicu,nek pise.hvala.![]()
Nek ti neko uradi od laminata, a hrastovinu si trebao zastititi lakom za camce ili tako nesto i to u 2,3 sloja da ne bi upijala vlagu. Ima na PIK.ba decko koji radi te poklopce nije lose a nije ni skupo koliko para toliko muzike...sretno.Gorštak wrote:Ovog proljeća sam napravio jezerce u avliji, u koje sam smjestio karase.
Kad je zahladnilo bilo mi ih je žao da ostaju vani pa sam skuckao neki akvarij cca 160 litara i smjestio ih na toplo, u kuću.
Kod stolara naručio poklopac i lajsne od hrastovine. Postavio, izgledalo super. Ali, u roku od 24 sata poklopac se uvrn'o k'o petobanka![]()
![]()
Od čega/kako vi pravite sebi poklopce? Svi savjeti dobrodošli. Hvala!
Ne moras birati samo crvene listice to nema veze sa tim, mozda su jos male da bi dobile boju a mozda i varijacija boja roditelja je takva...daj jos malo podataka koliko su stare, npr?holowey wrote:cime hraniti male zlatne ribice pajcolanke da "pozlatne"? ove moje su jako blijede, bar kad ih poredim sa odraslim, a pogotovo u poredjenju sa primjercima iz shopova... u zadnje vrijeme biram iz kutije sa hranom samo crvene listice ali nesto ne vidim efekta... garant ima neka tajna, jos samo da mi je neko otkrije
moja pretpostavka je da su stare oko tri-cetiri mjeseca, jedna je cca 2cm a druga cca 1cm... roditelji su bas ono zlatni, izrazito, pa mi je zbog toga cudno da su ove male ovako blijedeJosePB wrote:Ne moras birati samo crvene listice to nema veze sa tim, mozda su jos male da bi dobile boju a mozda i varijacija boja roditelja je takva...daj jos malo podataka koliko su stare, npr?holowey wrote:cime hraniti male zlatne ribice pajcolanke da "pozlatne"? ove moje su jako blijede, bar kad ih poredim sa odraslim, a pogotovo u poredjenju sa primjercima iz shopova... u zadnje vrijeme biram iz kutije sa hranom samo crvene listice ali nesto ne vidim efekta... garant ima neka tajna, jos samo da mi je neko otkrije
Mislim da ne treba da brines jos su to male ribe...malo strpljenjaholowey wrote:moja pretpostavka je da su stare oko tri-cetiri mjeseca, jedna je cca 2cm a druga cca 1cm... roditelji su bas ono zlatni, izrazito, pa mi je zbog toga cudno da su ove male ovako blijedeJosePB wrote:Ne moras birati samo crvene listice to nema veze sa tim, mozda su jos male da bi dobile boju a mozda i varijacija boja roditelja je takva...daj jos malo podataka koliko su stare, npr?holowey wrote:cime hraniti male zlatne ribice pajcolanke da "pozlatne"? ove moje su jako blijede, bar kad ih poredim sa odraslim, a pogotovo u poredjenju sa primjercima iz shopova... u zadnje vrijeme biram iz kutije sa hranom samo crvene listice ali nesto ne vidim efekta... garant ima neka tajna, jos samo da mi je neko otkrije
hehe oki dokiJosePB wrote:Mislim da ne treba da brines jos su to male ribe...malo strpljenjaholowey wrote:moja pretpostavka je da su stare oko tri-cetiri mjeseca, jedna je cca 2cm a druga cca 1cm... roditelji su bas ono zlatni, izrazito, pa mi je zbog toga cudno da su ove male ovako blijedeJosePB wrote: Ne moras birati samo crvene listice to nema veze sa tim, mozda su jos male da bi dobile boju a mozda i varijacija boja roditelja je takva...daj jos malo podataka koliko su stare, npr?
Karasi znaju po triput u toku života promijeniti boju. Moj najdraži karas bio je intenzivno crvene boje (otud ime Žaronjicaholowey wrote:cime hraniti male zlatne ribice pajcolanke da "pozlatne"? ove moje su jako blijede, bar kad ih poredim sa odraslim, a pogotovo u poredjenju sa primjercima iz shopova... u zadnje vrijeme biram iz kutije sa hranom samo crvene listice ali nesto ne vidim efekta... garant ima neka tajna, jos samo da mi je neko otkrije
hvala na savjetu, probacu i to...Gorštak wrote:Karasi znaju po triput u toku života promijeniti boju. Moj najdraži karas bio je intenzivno crvene boje (otud ime Žaronjicaholowey wrote:cime hraniti male zlatne ribice pajcolanke da "pozlatne"? ove moje su jako blijede, bar kad ih poredim sa odraslim, a pogotovo u poredjenju sa primjercima iz shopova... u zadnje vrijeme biram iz kutije sa hranom samo crvene listice ali nesto ne vidim efekta... garant ima neka tajna, jos samo da mi je neko otkrije), ali prije dvadesetak dana je postao šaren, bijelo-crven.
Pokušaj ih hraniti kuhanom mrkvom, od nje dobiju jako lijepu boju. A i u prirodi su uglavnom biljojedi pa im ta hrana odgovara. Ja svojima dajem i kuhani grašak (bez kožice), blanširanu salatu i zelje, mrvice banane...
Poštovani, pozivam vas da posjetite i učlanite se na stranicu akvarista Bosne i Hercegovine:medinah wrote:evo i jedno pitanje od pocetnice:
danas sam dobila akvarij od 35-40l..
imam 3 ribice-2 zlatne i jednu sarenu malu(nezz koja je vrsta) koje sam par dana cuvala u velikoj kugli, ali nebitno to..![]()
interesuje me sta mi je sve potrebno za ovaj mali akvarij, filter(jel ima neke oznake), grijac(koje jacine) i sta mi je jos potrebno, trave i sl...
hranim ih JBL NovoBel hranom( listici)!!
jel potrebno odmah uzeti ribicu cistaca?
kada mijenjem vodu, dal odmah svaki put svu uz detaljno ciscenje akvarija, ili 1/3vode..
hvala unaprijed![]()
ja sam poslao pp, nema odgovorateatanic wrote:Ako neko zeli da udomi xife (prelijepo dugo ledjno peraje - i muz. i zenke) i mollye - lyra tail i "obicne", neka se javne! Sad su dovoljno odrasle za "udomljavanje" a inace su "potomci" iz mog akv.- molly-ji su spoj albino tj. zlatnog molly-a i black molly zenke pa su njihova kombinacija. Pozz!
i ja poslah u nadi da cu osvjeziti krv ali nikakvog odgovorachuchumbamayumbe wrote:ja sam poslao pp, nema odgovorateatanic wrote:Ako neko zeli da udomi xife (prelijepo dugo ledjno peraje - i muz. i zenke) i mollye - lyra tail i "obicne", neka se javne! Sad su dovoljno odrasle za "udomljavanje" a inace su "potomci" iz mog akv.- molly-ji su spoj albino tj. zlatnog molly-a i black molly zenke pa su njihova kombinacija. Pozz!
![]()
Dobro došao na SAX!WOLF SA wrote:VOZDRA SVIM LJUBITELJIMA AKVARISTIKE!
JA SAM NOVI ČLAN OVOG FORUMA,A I NOVI SAM U AKVARISTICI.
NEDAVNO SAM NAPRAVIO AKVARIUM OD NEKIH 120 LITARA I U NJEGA SMJESTIO 8 SKALARA VELIČINE OD 2 DO 4 CM.HTIO BI DA DODAM JOŠ RIBICA JER MI IZGLEDA PRAZNO AKVARIUM ALI BI VOLIO NEKU DRUGU VRSTU DODATI (AKO JE TO MOGUČE) RECIMO U NEKIM ŽIVIM BOJAMA.
PA MOLIM ISKUSNE DA MI DAJU SAVJETE
UNAPRIJED HVALA!
Šta si im davala da jedu?!Rosebud_ wrote:Dobila sam dvije male ribe, hladnovodne, slične zlatnoj samo sto su sive. Bas su male, nekih 5cm i 3cm, i otkad su kod mene (danas treci dan) nece da jedu. Jedino je ova manja jednom-dvaput nesto grickala, ali ovaj veci nista. Savjeti, iskustva?