Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ahmmed

#1476 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

Static-X, evo ti jedan stariji link sa ovog podforuma, tema o tefsiru.Selam!

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=56594
ljubav_aha

#1477 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:U vezi tefsira, malo sam gledao po internetu i vidim ima vise razliciti tefsira, ljudi koji su protumacili Kur'an. Mozda malo vise nego sto sam ocekivao. Ako je ko imao priliku da procita vise razlititi tefsira i uporedi ih, interesuje me kakve su razlike u tumacenju? Dali je uopste bitno koji tefsir odabrati da bi nasao neke odgovore ili ipak postoji velika razlika?
Na stranici koju je @Abdulvahid postavio nalazi se Ibn Kesir tefsir, jeli ovaj poznat ili kako to vec ide u odabiranju tefsira?

Static-X,evo link rada Enes Karic

http://74.125.95.132/search?q=cache:UpC ... clnk&gl=us

stranica 47 , plus

stranica 70 TEFSIR I PROBLEM ISLAMSKOG MIŠLJENJA

stranica 83 TEFSIR I PROBLEM ISLAMSKOG MIŠLJENJA1

I Riječ tefsir spominje se jedanput u Kur'anu (sura el-Furkan, 33. ajet) u značenju objašnjenje: "I nijedan primjer ti oni neće donijeti, a da ti Mi s Istinom nećemo doäi, i objašnjenjem najljepšim!“ Inače, korijen f-s-r nigdje se više u Kur'anu ne spominje. Šta znači riječ tefsir na ovom mjestu u Kur'anu, i, potom, šta ona znači u kasnijoj povijesti tumačenja Kur'ana. Rječnici klasične arapske leksikografije, na primjer Ibn Manzur u rječniku Lisanu l-'Areb, daju ovakva objašnjenja trilitera F-S-R: Elfesru el-bejanu, što veli da el-fesru znači objašnjenje, razjašnjenje, tumačenje. Ibn Manzur navodi da je oblik vokalizacije ovog trilitera F-S-R u prošlom vremenu aktiva a u imperfektu aktiv. K tome, Ibn Manzur veli da riječi fesserehu znače iznio je na vidjelo, pojasnio je i protumačio je. Domalo iza toga Ibn Manzur navodi vrlo važno mišljenje da elfesru znači otkrivanje prekrivenoga/skrovitog a, a zatim veli da sama riječ tefsir znači raskrivanje namjeravanoga značenja (koje se namjeravalo kazati) u zakučastoj, nerazumljivoj, nejasnoj riječi/izrazu/sklopu Kur'ana.
Predgovor hrestomatiji tekstova o Kur'anu „Kur'an u savremenom dobu“, priređivač: dr. Enes Karić, Izdavač: Bosanski kulturni centar, Sarajevo, 1997. god

METODE TUMAČENJA KUR'ANA ................................................... 48 Tumačenje Kur'ana Kur'anom .......................................................... 49 Tumačenje Kur'ana Tradicijom......................................................... 51

Racionalno tumačenje Kur'ana ......................................................... 53 Lingvističko tumačenje Kur'ana ........................................................ 54 Stilističko tumačenje Kur'ana ........................................................... 55 Sufijsko ili ezoteričko tumačenje Kur'ana .......................................... 56 Znanstveno tumačenje Kur'ana ......................................................... 57 Historijsko tumačenje Kur'ana .......................................................... 57 Tematsko tumačenje Kur'ana ............................................................ 58 Ostale metode tumačenja Kur´ana.....................................................
Irish

#1478 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Selam svima!

Nije me bilo tu nekoliko dana, vidim razbjezali ste se :) Ljubav_aha, Latina, pa zar nemate vise pitanja :-D :-D :-D Imam ja mnoooooga, samo ne znam koje prvo da postavim :mrgreen: :mrgreen:
bijela

#1479 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

Irish wrote:Selam svima!

Nije me bilo tu nekoliko dana, vidim razbjezali ste se :) Ljubav_aha, Latina, pa zar nemate vise pitanja :-D :-D :-D Imam ja mnoooooga, samo ne znam koje prvo da postavim :mrgreen: :mrgreen:
đes bona irish, otkad ti ode, zamrlo ovo sve.... :-D
Irish

#1480 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

hehe, bas :-D Napravila si kahvicu i smjestila se udobno da promahalam sta se desava, kad vidim opustosilo :-D I dzemat nesto prazan :sad: sta li je reci?? Mora da su pitalice potrosile pitanja ;-)
Irish

#1481 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Dobrodosla besana :-D a ko ce se ukljuciti ako necemo mi zene?? :-D Vjecite pitalice :-D Evo jedno od mene :) :
Nesto sam bas razgovarala sa prijateljicom o dovama i hadisima (kad si vec besana spomenula hadise :) )
Sta mislite, primaju li se dove osobama koje ne obavljaju namaz (jer i dova je dobro djelo a kako biva da se ne primaju dobra djela onoga koji ne klanja). Isto pitanje i o hadisima, covjek ce u dzennet ako uradi ovo ili ono, rijec ce covjeka odvesti tamo ili vamo, dobro ce djelo ponistiti grijeh..itd, itd...
E sad, da li se sve ovo odnosi samo na mumine ili opcenito na muslimane, tj. svjedoke sehadeta????

ps. Pocni i ti besana, necemo li prizvati stare upitnike a bogme i uzvicnike :mrgreen:
bijela

#1482 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

Irish wrote: ps. Pocni i ti besana, necemo li prizvati stare upitnike a bogme i uzvicnike :mrgreen:
ovo si dobro kazala :-D
Irish

#1483 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Hvala bijela!
I ti si jedna od cijenjenih uzvicnika :-D
bijela

#1484 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

:lol: ok, ja sam mislila da su ti uzvičnici ono kad raja galami: što postavljate takva pitanja!!

ps. ako prelistas nekoliko desetina stranica unazad, mislim da je već neko pričao o slučaju neklanjanja namaza i konotacija oko toga
Irish

#1485 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

:
bijela wrote::lol: ok, ja sam mislila da su ti uzvičnici ono kad raja galami: što postavljate takva pitanja!!
Hehe, ma jok..vise sam pozitivno mislila, na one koji nesto napisu,a nema komentara na odmet, vise je kako ko shvati, zamjeri ili ne zamjeri :-)
Irish

#1486 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

E haman mi je promaklo...skoro sam ih sve iscitala prije registracije, ali koliko ih je, nije ni cudo da sam nesto preskocila :)a nema veze, ocekujemo besanu-mozda nas ona baci u razmisljanje :)
Static-X

#1487 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Jel se to druzina ponovo okuplja :-D
Irish

#1488 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Static-X wrote:Jel se to druzina ponovo okuplja :-D
trudimo se evo, cekamo neku pitalicu da saug povuce:-D Dobro nam dosao nazad ;-)
Irish

#1489 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

:lol: pa shta sam ja ovdje , bacachica u razmishljanje? :D

hahaha, ima nas vise bacacica :D nego hajde, izrecituj nam taj hadis da vidimo o cemu se radi :) (na to sam mislila) :-)
Static-X

#1490 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Selam i tebi besana :) takodje i svim ostalim.

Evo jedno interesantno, da probijem led.
Prije sedmicu dvije, muslimani proslavise poslanikov nam rodjendan (mevlud).
Zar tako nesto nebi trebalo biti zabranjeno?
minjonja

#1491 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

kako je zbunjujuce citati postove static-x i statix :D likovi ne mogu biti drugaciji, a haman im isti nikovi :D svaki put se trznem i kontam jel ovo podvojena licnost :D
Irish

#1492 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

we selam static-x :)
Nazalost ti nisam bas kompetentna za odgovor na ovo pitanje, ali iz ovog sto znam i ja mislim da je malo sumnjivo :-? Negdje sam procitala da su mevludi novotarija, pa sad ne znam vazi li to i u ovom slucaju kada je poslanik u pitanju :|
Static-X

#1493 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

besana wrote:
minjonja wrote:kako je zbunjujuce citati postove static-x i statix :D likovi ne mogu biti drugaciji, a haman im isti nikovi :D svaki put se trznem i kontam jel ovo podvojena licnost :D
Potpisujem :D
:lol: More bit da smo :evil:
Irish

#1494 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

PO mom nekom misljenu, previse je toga sto se odredjuje novotarijom i samim tim boji u nedozvoljeno.
Allah dz.s. je dozvolio sve sto nije zabranio, pa tako mislim da ne moze biti neka steta pri "proslavi" rodjendana, tj. obiljezavanje necega tek tako se drustvo pocasti, nista posebno..poput 8. marta, to je za mene tek povod da nam muzevi, braca, sestre, prijateljice poklone malo paznje i eventualno koji cvjetak :-D ) Ne vidim tu nista lose jer se ne veze za vjeru pa da se kategorise kao ne preporucljivo. :|
A sto se tice mevluda povodom poslanikovog rodjendana, isto mislim da ne moze biti GRIJESNO nesto u cemu se velica Allah dz.s. iako mozda sunnetom nije propisano. Tamo gdje se ime Njegovo spominje i u ime Njega uci, tamo nema mjesta za haram- opet neko moje misljenje. ..
bijela

#1495 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

dobro ti zboris irish :)
ako kome nije zahmet čitati, što se tiče mevluda, jedan od najljepših odgovora je dao veoma poznati, cijenjeni i autoritativni - imam Sujuti u svojoj fetvi, koju nadugo možete pročitati na linku
http://semerkand.ba/tekstovi/islamske-t ... vluda.html

rođenje Božijeg miljenika, a.s., nije bilo kakav događaj u povijesti čovječanstva, to je the događaj, sukus božanske "intervencije" u ljudsku povijest. to rođenje je najveća blagodat koja se izli iz Njegove riznice - čista milost, dar.
tako da se uopšte ne može porediti sa pojedinačnim rođendanima, državnim ili međunarodnim praznicima.
osnova svega, kao što reče irish, je halal, ne haram. koje haram stvari se rade na mevludu, upitala bih (hipotetički naravno).
Static-X

#1496 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Da ali poslanik ga nije slavio, niti je naredio da se to obiljezava, a ni prve kalife (koliko mi je poznato) nisu to radile.
Sto znaci nesto sto je uvedeno kasnije. E sad jes da se velica bog ali ipak u ovoj situaciji najvise se paznje daje poslaniku.
Krscani su davali prevsie paznje Isi a.s. umjesto samom bogu pa je na kraju prozvan bogom. Mozda ovo sto danasnji muslimani rade nespada u haram ali ipak velicanje nekog drugog osim Allaha dz.s. znamo u sta vodi.
Irish

#1497 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Hvala bijela :) Nekada sam covjek moze razluciti sta je dozvoljeno, sta nije, ako vec nema strogi propis oko odredjene teme. Kao sto si rekla, to je ipak posebni dan i ljudi imaju neku satisfakciju u tome da taj dan obiljeze, a opet u Njegovo ime..Slicno je sa sedminama, cetresnice i ostalo sto je proglaseno losom novotarijom, a opet je tu ispravna namjera. Ako takve stvari ne spadaju u ibadet, sigurno ne spadaju ni u nesto negativno..
Irish

#1498 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Static-X wrote:Da ali poslanik ga nije slavio, niti je naredio da se to obiljezava, a ni prve kalife (koliko mi je poznato) nisu to radile.
Sto znaci nesto sto je uvedeno kasnije. E sad jes da se velica bog ali ipak u ovoj situaciji najvise se paznje daje poslaniku.
Krscani su davali prevsie paznje Isi a.s. umjesto samom bogu pa je na kraju prozvan bogom. Mozda ovo sto danasnji muslimani rade nespada u haram ali ipak velicanje nekog drugog osim Allaha dz.s. znamo u sta vodi.
ja to vise gledam kao velicanje Allaha dz.s. i zahvala na tome sto nam ga je poslao ...Naravno, nikako obozavanje poslanika tu ne dolazi u obzir.. :shock:
Static-X

#1499 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Pa sto onda neslavimo rodjendane svakog poslanika? I oni su imali istu ulogu i miljenici su boga.
Rodjendan kao rodjendan, poslanik nije slavio pa sto bi ga mi slavili nakon njegove smrti?
Irish

#1500 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Static-X wrote:Pa sto onda neslavimo rodjendane svakog poslanika? I oni su imali istu ulogu i miljenici su boga.
Rodjendan kao rodjendan, poslanik nije slavio pa sto bi ga mi slavili nakon njegove smrti?
Pa ne moramo ga slaviti,ne radi se o tome, samo nije ni zabranjeno onome ko to zeli..
Locked