Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
BIONA

#1476 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by BIONA »

minjonja wrote:prijatna gospodja sa studentske..... Image
:D :D :thumbup:
nok

#1477 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nok »

.
Last edited by nok on 17/04/2014 17:55, edited 2 times in total.
chengaba

#1478 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

nok wrote:Moze li mi neko reci skim nastavnicki smjer ide na terensku na trecoj godini? Sa Lelom ili? Koliko dana traje i na koje lokacije se ide? Da li je istina da se mora ponovo ici u slucaju da se obnovi taj predmet?
Nastavnički ide obično SU ekologijom biljaka na trećoj. Ide se gdje se bude išlo, a ako obnoviš etologiju, onda ideš sa profesor doktorom Lelom na teren. ;-)
nok

#1479 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nok »

.
Last edited by nok on 17/04/2014 17:54, edited 1 time in total.
Ninica1111

#1480 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Ninica1111 »

ja razmisljam da upisem genetiku, ali sam pronasla negdje na forumu da studenti za seciranje ubijaju sebi zivotinje :cry: je li to sada promijenjeno ili sl.?
ambition

#1481 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by ambition »

Pozdrav.

Može li mi neko više reći o odsjeku GEOGRAFIJA? Znaci, zanima me sve od prijemnog pa nadalje, ukratko? Sta se polaze na prijemnom? Sta mislite o ovom smjeru? Ne volim da pitam ovo, ali je li tesko... :mrgreen: koji su predmeti sadrzani u ovom odsjeku i tako... Unaprijed zahvalan
Elokventni

#1482 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Elokventni »

Ninica1111 wrote:ja razmisljam da upisem genetiku, ali sam pronasla negdje na forumu da studenti za seciranje ubijaju sebi zivotinje :cry: je li to sada promijenjeno ili sl.?
Nije. Ali nisu te disekcije toliko ceste.
minjonja

#1483 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

Ugrožene biljke, životinje i gljive konačno će se naći pod zaštitom države

U okviru projekta Šumskih i planinskih zaštićenih područja, a povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu predstavljen je nacrt finalnog izvještaja "Crvene liste ugroženih biljaka, životinja i gljiva u FBiH".

Predstavljanje ovog izvještaja ujedno je i druga radionica pri izradi ove liste, a prisustvovao joj je i veliki broj studenata Prirodno-matematičkog fakulteta. Naručilac projekta je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a izvršitelji su EU Greenway Sarajevo i Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu. Voditelj čitavog projekta je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Rifat Škrijelj.

"Dok se u Evropi i svijetu uveliko bave očuvanjem prirodnih resursa, mi u BiH tek pokušavamo napraviti crvenu listu. Na projektu je radila čitava ekipa Prirodno-matematičkog fakulteta, uz pomoć NVO organizacije Greenway, a odškrinula su se i vrata povjerenja državne administracije za ovakve projekte", izjavio je Škrijelj i dodao kako je na projektu radila ekipa od 20 ljudi, među kojima su i profesori Suvad Lelo, Samir Đug, Nusret Drešković, Avdo Sofradžija...

Prva faza projekta obuhvatala je edukaciju eksperata i saradnika uključenih u izradu liste, dok se druga bavila istraživanjem literature i terena, organizacijom GIS baze i izradom nacrta liste.

Izrada ove liste zakonom je definisana još 2003. godine, ali joj se pristupilo tek 10 godina kasnije. Kriterije za utvrđivanje ugroženih vrsta utvrdili su Svjetsko udruženje za zaštitu prirode i Svjetska unija za očuvanje prirode (IUCN), a glavna svrha crvene liste je poduzimanje mjera kako ugrožene vrste više ne bi bile ugrožene. Lista se sastoji od popisa ugroženih vrsta koju će IUCN uređivati svake godine, a na osnovu nje će se izrađivati planovi i strategije rada. Prirodno-matematički fakultet je ugovorom obavezan da dotjeruje listu do konačne primjenjivosti.

"Ovaj nacrt nije idealan, neke stvari su se mogle još bolje uraditi", rekao je Škrijelj i dodao kako će se o nacrtu raspravljati tokom jednodnevnih konsultacija.

"Ovo jednostavno pitanje sadrži mnogo potpitanja, ali jednostavnog odgovora nema. Ugrožene vrste suočene su sa mnogim problemima. Najglobalniji problem je pravljenje cesta. Vidite sami iz priče o autoputu. Mogu reći da sam dosta pažljivo analizirao neka područja i pored svih propusta u izgradnji, ograde nisu postavljene kako treba i ne ostavljaju se prostori za prolazak životinja. Posebno kada su u pitanju gmizavci i vodozemci, koji su strašno osjetljivi i na male količine stranih materija koje mogu doći u njihove ekosisteme. Zbog toga se često dešava da, naprimjer, naiđemo na žabe koje su sijamski blizanci i sl. Zbog takvih poremećaja vrlo brzo dolazi do smanjenja brojnosti. Ako nemamo ljude koji su dovoljno osviješteni da štite životinje, onda imamo zaista veliki problem. S druge strane, veoma je teško zaštiti životinje. Pogledajte probleme koji se dešavaju sa uličnim psima. Vrlo je teško tu naći neko rješenje. Da bi se za neku populaciju u svijetu reklo da je ugrožena, morate navesti gdje je tačno ta populacija, koliko tačno ima jedinki i kakvo joj je stanje. Kod nas je to mnogo drugačije, a mora se i predložiti mjera zaštite", izjavio je za Klix.ba Suvad Lelo, rukovodilac ekspertnog tima za faunu i šef Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ugrozene ... /130422069

komentari su zalosni.
safran

#1484 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by safran »

Šta ćeš ..... u državi u kojoj opstaju kafići ali ne i muzej .....
BIONA

#1485 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by BIONA »

Iskreno, mene bi cudilo da su komentari drugaciji, zato ne brigaj!
abcdef

#1486 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by abcdef »

PMF(Matematika)-težak i teško naći posao??
Beauty01

#1487 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Beauty01 »

abcdef wrote:PMF(Matematika)-težak i teško naći posao??
Težak i lahko naći posao! :)
racwhe955

#1488 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by racwhe955 »

Joj ljudi haj nek neko s PMF-a (MATEMATIKA),da neka svoja iskustva nama buducim brucosima ???
Nema prijemnog ove godine,pa me interesuje kakve su meni sanse za upis kao redovan student,jer msm da imam sanse jer svi bjeze od mat,bar je dossad tako bilo :)
opci uspjeh:
I - 3,83
II - 3,93
III - 4,33
IV - 4,00
A predmeti pjedinacni: Matematika: 4-3-3-3 Informatika: 4-4-5-5 Bosanski:3-3-5-5 Engleski: 3-3-3-3
Individualism18

#1489 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Individualism18 »

racwhe955 wrote:Joj ljudi haj nek neko s PMF-a (MATEMATIKA),da neka svoja iskustva nama buducim brucosima ???
Nema prijemnog ove godine,pa me interesuje kakve su meni sanse za upis kao redovan student,jer msm da imam sanse jer svi bjeze od mat,bar je dossad tako bilo :)
opci uspjeh:
I - 3,83
II - 3,93
III - 4,33
IV - 4,00
A predmeti pjedinacni: Matematika: 4-3-3-3 Informatika: 4-4-5-5 Bosanski:3-3-5-5 Engleski: 3-3-3-3
http://www.pmf.unsa.ba/matematika/Kvali ... 201213.pdf
Evo vidi rang listu od prošle godine pa procijeni kakve su ti šanse. Ocjene ti i nisu nešto, ali opet sve zavisi kakve ocjene budu imali drugi kanditati. Možda i imaš šanse da budeš u redovnim negdje pri kraju liste, a u samofinansirajuće možeš sigurno...
Sretno ti. :)
celeron

#1490 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by celeron »

Individualism18 wrote:
racwhe955 wrote:Joj ljudi haj nek neko s PMF-a (MATEMATIKA),da neka svoja iskustva nama buducim brucosima ???
opci uspjeh:
I - 3,83
II - 3,93
III - 4,33
IV - 4,00
Evo vidi rang listu od prošle godine pa procijeni kakve su ti šanse. Ocjene ti i nisu nešto, ali opet sve zavisi kakve ocjene budu imali drugi kanditati. Možda i imaš šanse da budeš u redovnim negdje pri kraju liste, a u samofinansirajuće možeš sigurno...
Daj Boze da grijesim, al po ovim ocjenama imas lose predznanje za taj fakultet.
racwhe955

#1491 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by racwhe955 »

celeron wrote:
Individualism18 wrote:
opci uspjeh:
I - 3,83
II - 3,93
III - 4,33
IV - 4,00
Daj Boze da grijesim, al po ovim ocjenama imas lose predznanje za taj fakultet.
Pa i ja mislim da imam lose predznanje iz matematike,ali vjerujte mi da nije do mene vec do profesora u skoli,na kojeg se cijela skola zali.Sto je najgore profa se ubi "objasnjavajuci",a mi nista ne kontamo.(Doslovno,zena ne zna objasniti zadatak,ali sta je tu je.)Znam da me ceka naporan rad ako me prime,ali je to iskreno moja zelja,voljan sam da studiram matematiku i volim je,ali ne znam je zahvaljujuci nekome :D

Zelio bih jos da pitam nekoga za smjer: Matematika i Informatika(Nastavnici) - Kakve su mogucnosti zaposljenja s tim smjerom,i je li jedino moguce raditi kao nastavnik/profesor u skolama ili postoje druga zanimanja jos???
A drugi smjer koji me interesuje je TKN.Tu me interesuje ima li vise inf. ili mat i isto moguca kasnija zaposlenja???
celeron

#1492 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by celeron »

Ja sam zavrsio taj smjer ali u to vrijeme dvogodisnji studij. Zato ti i govorimu vezi predznanja. Ne mora znacit da tebe nece krenut, ali kazem ti prijateljski da fakultet nije sala jer matematika koja se tamo izucava nije za svakog vjeruj. Dođu neki misle se zezat na faksu, ali to usmjerenje nije za zezanje jer se radi matematika najviseg nivooa i tezine, pocevsi od elementarne pa do više matemattike. ne zastrasujem te ali se, ne učit, nego vjezbat mora. I informatika je na zavidnom nivou i ima se sta naucit ukoliko zelis da ucis. E sad sto se tice zaposljavanja, iskreno u ovo vrijeeme je jako tesko doi do posla sa fakultetom pedagoskog predznaka. Ja sam davno zavrsio, a ove godine sam jedva skupio par casova. Daj boze da gdje drugo uletis da radis, odlican prosjek bi ti mozda garantovao mjesto asistenta ali.........nego ako to volis, upisi sjedi i uci. Znanje treba kad tad da se isplati, ali samo znanje, jer more je ljudi koji zavrsi ali nemaju znaja. Tj. praksa im je losa iako i imaj znanje ne znaju radit, kao npr. stose ti zalis na svog profesora. Budi siguran da on zna radit, ali prenosit znanje izgleda i ne.
tanja_23

#1493 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by tanja_23 »

opci uspjeh:
I - 3,83
II - 3,93
III - 4,33
IV - 4,00

Ocjene, ne samo iz matematike nego i iz ostalih predmeta su ti stravicne. 4,0 prosjek u zavrsnoj godini gimnazije je odraz ljenosti. Vidim da ostali forumasi iznad tapkaju kao po jajima a u sustini je poruka jednaka: Ne upisuj ni u ludilu taj fakultet nije za tebe!! Razmisli o zaposlenju. Na matematici i slicnim fakultetima ces samo da bacis pare.

Sretno!
Violet_11

#1494 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Violet_11 »

opci uspjeh:
I - 3,83
II - 3,93
III - 4,33
IV - 4,00
Vjeruj, najmanji je problem upisati fakultet, ne treba ti to biti briga. Problem je završiti ga. Ja sam ove godine upisala matematiku i najiskreniji savjet je - NE UPISUJ!
Fakultet je uistinu težak, pa čak i ljudi koji dođu iz matematičkih gimnazija ne mogu se snaći, izgube se, predmeti su teški i zahtjevni, ako nemaš predznanja nema te nigdje, osuđen si na obnovu godine jer profesore i asistente ni najmanje ne zanima što ti nemaš predznanje oni idu svojim tempom. Najgore u svemu je što se ti u svemu tome izgubiš, gradivo se nagomilava, a ti nisi u stanju da učiš, jer jednostavno nemaš predznanja. A vjeruj, da nemaš kad tokom godine taj nedostatak propuštenog nadoknaditi. Ovo ti govorim iz iskustva, jer sama znam kroz šta prolazim trenutno. Ja sam uvijek imala 5 iz matematike, uvijek mi je sve bilo jasno i nikad nisam imala problema u osnovnoj i srednjoj školi. Ali faks je skroz druga priča, kad ga upišeš shvatiš zapravo koliko ne znaš.
Prije nego što sam upisala matematiku, zamišljala sam to sve nekako drugačije. Mislila sam da će se koliko-toliko ponavljati stvari iz srednje, i da predznanje nije ključno za nekog ko želi da se trudi i da uspije, i zamišljala sam da je odnos profesora i asistenata prema studentima skroz drugačiji. Međutim, već u prvim sedmicama predavanja i vježbi bila sam potpuno razočarana, i vjeruj, prije nego što su i bili prvi ispiti, znala sam šta me čeka - obnova godine, koja je neminovna ako dođeš sa slabim predznanjem. Nije se to samo meni desilo, nego većini koje znam, koji su bili izuzetni učenici i kojima je matematika jako dobro išla.
Zbog toga, moj savjet je, upiši neki fakultet na kojem se nećeš morati ovoliko mučiti, i na kojem ćeš moći normalno položiti ispite i ne patiti se toliko kao što bi na PMF-u.

Znam da sad ovaj moj post zvuči obeshrabrujuće, ali to je neka realistična situacija. Iskreno, voljela bih i ja da mi je neko mogao reći prije nego što sam upisala šta me čeka, možda bih sada bila na nekom drugom faksu i ne bih se ovoliko mučila.

Ali opet, ti znaš najbolje, ako matematiku stvarno voliš, onda je upiši bez obzira na sve, ali moraš stvarno biti spreman na jako velika odricanja i trud. Sretno! :-D
tanja_23

#1495 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by tanja_23 »

Violet_11 wrote:
opci uspjeh:
I - 3,83
II - 3,93
III - 4,33
IV - 4,00
Vjeruj, najmanji je problem upisati fakultet, ne treba ti to biti briga. Problem je završiti ga. Ja sam ove godine upisala matematiku i najiskreniji savjet je - NE UPISUJ!
Fakultet je uistinu težak, pa čak i ljudi koji dođu iz matematičkih gimnazija ne mogu se snaći, izgube se, predmeti su teški i zahtjevni, ako nemaš predznanja nema te nigdje, osuđen si na obnovu godine jer profesore i asistente ni najmanje ne zanima što ti nemaš predznanje oni idu svojim tempom. Najgore u svemu je što se ti u svemu tome izgubiš, gradivo se nagomilava, a ti nisi u stanju da učiš, jer jednostavno nemaš predznanja. A vjeruj, da nemaš kad tokom godine taj nedostatak propuštenog nadoknaditi. Ovo ti govorim iz iskustva, jer sama znam kroz šta prolazim trenutno. Ja sam uvijek imala 5 iz matematike, uvijek mi je sve bilo jasno i nikad nisam imala problema u osnovnoj i srednjoj školi. Ali faks je skroz druga priča, kad ga upišeš shvatiš zapravo koliko ne znaš.
Prije nego što sam upisala matematiku, zamišljala sam to sve nekako drugačije. Mislila sam da će se koliko-toliko ponavljati stvari iz srednje, i da predznanje nije ključno za nekog ko želi da se trudi i da uspije, i zamišljala sam da je odnos profesora i asistenata prema studentima skroz drugačiji. Međutim, već u prvim sedmicama predavanja i vježbi bila sam potpuno razočarana, i vjeruj, prije nego što su i bili prvi ispiti, znala sam šta me čeka - obnova godine, koja je neminovna ako dođeš sa slabim predznanjem. Nije se to samo meni desilo, nego većini koje znam, koji su bili izuzetni učenici i kojima je matematika jako dobro išla.
Zbog toga, moj savjet je, upiši neki fakultet na kojem se nećeš morati ovoliko mučiti, i na kojem ćeš moći normalno položiti ispite i ne patiti se toliko kao što bi na PMF-u.

Znam da sad ovaj moj post zvuči obeshrabrujuće, ali to je neka realistična situacija. Iskreno, voljela bih i ja da mi je neko mogao reći prije nego što sam upisala šta me čeka, možda bih sada bila na nekom drugom faksu i ne bih se ovoliko mučila.

Ali opet, ti znaš najbolje, ako matematiku stvarno voliš, onda je upiši bez obzira na sve, ali moraš stvarno biti spreman na jako velika odricanja i trud. Sretno! :-D

Vjeruj da si opisala moju prvu godinu studija i patnje sa Analizom i tzv. "programskim konstrukcijama". Apsolutno potpisujem svaku tvoju recenicu. Jednak sam osjecaj imala. Ali isto tako ti kazem da ako istrajes i ne posustanes, da ces uspjeti zavrsiti. Sa zavrsenom matematikom su ti vrata svijeta otvorena! Iz tvog posta se vidi da si odgovorna i da razumno pristupas problemu zato nema zime. Ovaj decko iznad jos nije sazrio, inace mu s ovakvim radnim navikama ne bi ni palo napamet da upisuje matematiku.
servant

#1496 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by servant »

Pozdrav svima :)
Mene zanima na kojem smijeru na odjelu za biologiju je inače najmanja gužva :)
Planiram da upadnem među redovne sa solidnim ocjenama iz srednje pa sad ne znam kolike su mi bas šanse za to :)
safran

#1497 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by safran »

servant wrote:Pozdrav svima :)
Mene zanima na kojem smijeru na odjelu za biologiju je inače najmanja gužva :)
Planiram da upadnem među redovne sa solidnim ocjenama iz srednje pa sad ne znam kolike su mi bas šanse za to :)
nastavnički
Sunny_Day

#1498 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Sunny_Day »

Matematika je uvijek bila jedan od najtezih studija. Ja sam zavrsila gimnaziju i s tim predznanjem sam apsolutno mogla pratiti predavanja i vjezbe. Naravno, to je podrazumijevalo svakodnevni rad kuci, ali sam ispite polagala i normalno upisivala godine. Na kraju faksa sam pocela raditi i iako sam apsolventski upisala sam samo 2 ispita, ta 2 sam onda rastegla. Poenta je da je fakultet prespektivan, dobar, da se moze zavrsiti uz puno rada, ali i uz izlaske, putovanja, i sl.
Sretno svima! :)
lajk

#1499 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by lajk »

Kako se zove asistentica koja je radila s rahmetli Redjicem ?
minjonja

#1500 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

lajk wrote:Kako se zove asistentica koja je radila s rahmetli Redjicem ?
zasto pitas? :D
Post Reply