Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
E--H

#1476 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by E--H »

Ako se osnove ne poloze ,kakva je procedura posle , da li se na ljetnoj skoli polaze sve ili samo parcijala ? Pa posle ljetnje skole ,ukoliko se poloze osnove ,polagati u Septembru mikro i makro integralno ?
S@din

#1477 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by S@din »

:sad: trebala bi par informacija, jer sam totalno van kolosjeka

Upisala poslovnu skolu po NP 01/02 2001. god, uslovno upisla drugu, nisam polozila uslov, poslovno pravo, pa upisala apsolventski, pa opet nisam polozila uslov :D ,
pa jos jednu godinu ako se dobro sjecam apsolventski, nisam opet polozila poslovno pravo i naravno tada nisam mogla polagati predmete iz druge dok ne dam uslov ...
dalje nisam vise upisivala, nisam se ni ispisala, jer radim vec 15 god u racunovodstvu i fax moram zavrsiti, nema vise smisla, nemam vise ispirki, djeca nisu bebe, krediti otplaceni ...

koje su moje opcije, da li mi ista vrijedi sto sam polagala tada, mogu li nastaviti stari NP ili po novom sa mozda priznatim predmetima, oticu u studentsku sluzbu da se raspitam dok uhvatim slobodnog vremena, ali do tada svaka informacija super bi dosla da znam na cemu sam, hvala unaprijed :kiss:
perfect_guy

#1478 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

S@din wrote::sad: trebala bi par informacija, jer sam totalno van kolosjeka

Upisala poslovnu skolu po NP 01/02 2001. god, uslovno upisla drugu, nisam polozila uslov, poslovno pravo, pa upisala apsolventski, pa opet nisam polozila uslov :D ,
pa jos jednu godinu ako se dobro sjecam apsolventski, nisam opet polozila poslovno pravo i naravno tada nisam mogla polagati predmete iz druge dok ne dam uslov ...
dalje nisam vise upisivala, nisam se ni ispisala, jer radim vec 15 god u racunovodstvu i fax moram zavrsiti, nema vise smisla, nemam vise ispirki, djeca nisu bebe, krediti otplaceni ...

koje su moje opcije, da li mi ista vrijedi sto sam polagala tada, mogu li nastaviti stari NP ili po novom sa mozda priznatim predmetima, oticu u studentsku sluzbu da se raspitam dok uhvatim slobodnog vremena, ali do tada svaka informacija super bi dosla da znam na cemu sam, hvala unaprijed :kiss:
za stare NP je ova školska godina zadnja gdje treba da se završi po tom NP i mislim da sad daju rok svaki mjesec. E sad, ako ne završiš - šta bi te čekalo u septembru pri upisu slijedeće godine - to će ti studentska najbolje reći
S@din

#1479 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by S@din »

Jao daa, bas sam se danas intezivnije raspitivala i skontala koji sam peh, da sam bar prije par mjeseci dosla na ovu odluku :-?
zra

#1480 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by zra »

Pozdrav svima :-D Iako sam poprilično istražila sve što piše ovdje, voljela bih vaš savjet. Završavam Srednju ekonomsku školu, sve četiri godine sam imala odličan uspjeh i planiram upisati EFSA. :-D Imam neke nedoumice. Nisam sigurna koji smjer upisati. Ekonomiju neću sigurno jer djeluje vrlo monotno, u svakom slučaju nije to ono što me interesuje. Onda, Menadžment i VPŠ. Malo mi je nejasna VPŠ, znam da je većina upisuju da bi izbjegli teške predmete, ali u čemu je onda „fazon“? Da li je onda VPŠ na istom „nivou“ kao Menadžment i Ekonomija? Najviše od svega me interesuje marketing. Volim istraživanje, volim pričati i mislim da to dosta dobro radim, bar prema dosadašnjem školovanju. Šta mislite, onda, koji smjer bih trebala izabrati? Također, da dodam, da su poprilično zastarjele informacije na web stranici fakulteta, pa se nadam iskreno da je pripremna nastava u maju?! :? Rečeno mi je da na pripremnu nastavu iz matematike ne idem jer profesori objašnjavaju na način kao da smo određene stvari „već trebali znati“, a ja nisam imala matematiku sve četiri godine, pa ću upisati samo pripremnu za bosanski jezik. Unaprijed hvala na izdvojenom vremenu i nadam se bilo kakvim odgovorima. :)
Daryl Dixon

#1481 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 21/01/2016 03:01, edited 1 time in total.
channel10

#1482 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by channel10 »

perfect_guy wrote:

za stare NP je ova školska godina zadnja gdje treba da se završi po tom NP i mislim da sad daju rok svaki mjesec. E sad, ako ne završiš - šta bi te čekalo u septembru pri upisu slijedeće godine - to će ti studentska najbolje reći
Produzen je rok za studente po starim nastavnim programima do 09.2018.!

Postoji opcija( ako ti je zavrsen fax uslov za radno mjesto ) da predjes na ove "divlje" fakultete koji su priznati i fakticki "kupis" diplomu. Travnik i tako ti...
S@din

#1483 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by S@din »

channel10 wrote:
perfect_guy wrote:

Produzen je rok za studente po starim nastavnim programima do 09.2018.!

Postoji opcija( ako ti je zavrsen fax uslov za radno mjesto ) da predjes na ove "divlje" fakultete koji su priznati i fakticki "kupis" diplomu. Travnik i tako ti...
wooow ovo se zove sreca u nesreci, jako me obradovala ova informacija, mada sam citala na netu o tome, ali nisam povezala sa ekonomijom, hvala :-D
Daryl Dixon

#1484 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 21/01/2016 03:01, edited 1 time in total.
NonPlusUltra

#1485 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by NonPlusUltra »

Ima li neko voljan da mi odgovori na par pitanja sto se tice upisa? :D
Kolegica je bila u studentskoj i svi joj samo vrte ocima. Znate li moze li se upisat u samofinansirajuce ako polozi na prvom roku uz relativno los prosjek? Ako ne, da li upada odmah u vanredne ako prodje prijemni i da li moze jednako upast u vanredne ako polaze na drugom roku u augustu?
banovan

#1486 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by banovan »

NonPlusUltra wrote:Ima li neko voljan da mi odgovori na par pitanja sto se tice upisa? :D
Kolegica je bila u studentskoj i svi joj samo vrte ocima. Znate li moze li se upisat u samofinansirajuce ako polozi na prvom roku uz relativno los prosjek? Ako ne, da li upada odmah u vanredne ako prodje prijemni i da li moze jednako upast u vanredne ako polaze na drugom roku u augustu?
Ja ne znam da su ikoga odbili za samofinansirajuce i bez polozenog prijemnog.
NonPlusUltra

#1487 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by NonPlusUltra »

E hvala a znas li mozda ima li igdje da uzme materijale za prijemni ( u kopirnici, biblioteci..) ?
nezznalicaa

#1488 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by nezznalicaa »

Da li djeca od RVI imaju pogodnosti neke pri upisu na fakultet?
amar1994

#1489 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by amar1994 »

zna li iko,ima li prijemni za Distance Learning,rekose mi na fakultetu da ima samo test Engleskog ali da nije eliminatoran?
lexington1

#1490 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by lexington1 »

Sta kad se izgubi indeks? Mora li se ici kod svakog profesora na upis, gdje se uzima novi, koliko kosta...? :D
mirza_96

#1491 Informacija

Post by mirza_96 »

Pozdrav/Selam SVI,

Planirala sam upisati EFSA - informaticki smjer, ali cujem (od rodjaka koji studira na Dzemal Bijedicu) da u Mostaru FIT organizuje zajednicki studij sa Ekonomskim fakultetom, odsjek Poslovna informatika.

Za FIT sam cula da je jako renomiran, o Ekonomskom fakultetu u Mostaru nemam informacija. Upisuju redovne i DL studente.

Je l neko ima informacije?

P.S. Nesto malo sam procitala na fb profilu Ekonomski fakultet Mostar. Poslala sam i mail studentskoj sluzbi.

Zahvalna svima koji podjele neke konkretnije informacije.
DuckZz

#1492 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by DuckZz »

I dalje u nebulozi da li da upišem EFS ili Elektrotehnicki.
Da li je postoji iko ovdje tko je također razmišljao o ovome, ili ako znate nekoga da je želio upisati jednu od ove 2 škole.
Last edited by DuckZz on 27/06/2015 17:07, edited 1 time in total.
cenecimoveocino

#1493 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by cenecimoveocino »

DuckZz wrote:I dalje u nebulozi da li da upišem EFS ili Elektrotehnicki.
Da li je postoji iko ovdje tko je je također razmišljao o ovome, ili ako znate nekoga da je želio upisati jednu od ove 2 škole.
Idi sad odmah pronađi zbirke iz matematike i vjezbaj pa na ETF :thumbup:
DuckZz

#1494 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by DuckZz »

cenecimoveocino wrote:
Da li je postoji iko ovdje tko je je također razmišljao o ovome, ili ako znate nekoga da je želio upisati jednu od ove 2 škole.
Nije problem prijemni.
Želim da znam da li postoji neka osoba koja je također bila u mojoj situaciji, da bira između ova dva faksa a da ga oba jednako privlaće, pa želim njegovo mišljenje i šta je na kraju izabrao.

Komentari tipa "idi ba na etf poso siguran" ili "idi ba na ekonomiju, 10 puta lakša" su niđe veze, ne mislim da ne tebe ali vjerovatno isto misliš :D
cenecimoveocino

#1495 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by cenecimoveocino »

DuckZz wrote:
cenecimoveocino wrote:
Nije problem prijemni.
Želim da znam da li postoji neka osoba koja je također bila u mojoj situaciji, da bira između ova dva faksa a da ga oba jednako privlaće, pa želim njegovo mišljenje i šta je na kraju izabrao.

Komentari tipa "idi ba na etf poso siguran" ili "idi ba na ekonomiju, 10 puta lakša" su niđe veze, ne mislim da ne tebe ali vjerovatno isto misliš :D
Ja sam u jos vecoj dilemi.Sljedece godine trebam i ja upisivat na fax.Sada idem u elektrotehnicku i sad se kajem sto nisam medicinsku upisao,jer se nisam pronasao u matematici.
Kakve ja imam sanse da idem na medicinski fax kao elektrotehnicar :komi:
Cuo sad da ima slucajeva da su likovi iz medrese upisali ETF :oops:
Tesla10

#1496 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Tesla10 »

To tko je iz kakve srednje škole došao nema nikakve veze sa potencijalnim upadom i uspjehom na određenom fakultetu. Znanje je najvažnije. Tebi niko ne može zabraniti da studiraš niti bilo kojem drugom srednjoškolcu. Zato se kreni pripremati već sad za taj fakultet kako bi što bolje bio spreman ;) .
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#1497 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Leon16v »

Zdravo, imam jednuo pitanje, danas rođak radio prijemni na ekonomiji, VPŠ, ima 11 bodova bosanskog i 16 engleskog, ukupni prosjek ocjena u skoli mu je 3.8, sve cetiri godine prolazio sa 4, zavrsio gimnaziju. Međutim on je naznacio upis u Redovne studente.
E sad ima li kakve sanse da prodje tako i ako ne prodje recimo tu, moze li npr. putem molbe da se prebaci na samofinansirajuce i da ga prime na fax?
hvala :D
perfect_guy

#1498 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Leon16v wrote:Zdravo, imam jednuo pitanje, danas rođak radio prijemni na ekonomiji, VPŠ, ima 11 bodova bosanskog i 16 engleskog, ukupni prosjek ocjena u skoli mu je 3.8, sve cetiri godine prolazio sa 4, zavrsio gimnaziju. Međutim on je naznacio upis u Redovne studente.
E sad ima li kakve sanse da prodje tako i ako ne prodje recimo tu, moze li npr. putem molbe da se prebaci na samofinansirajuce i da ga prime na fax?
u suštini se takve varijante podrazumjevaju, a sve te odluke će im objaviti uz rezultate
mirzadelibasic

#1499 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mirzadelibasic »

Leon16v wrote:Zdravo, imam jednuo pitanje, danas rođak radio prijemni na ekonomiji, VPŠ, ima 11 bodova bosanskog i 16 engleskog, ukupni prosjek ocjena u skoli mu je 3.8, sve cetiri godine prolazio sa 4, zavrsio gimnaziju. Međutim on je naznacio upis u Redovne studente.
Naravno da može, poslije rezultata prijemnog neka se obrati onoj gospodji što radi u studentskoj i rješenja stvar. Biće primljen 100%.
Last edited by mirzadelibasic on 05/07/2015 03:59, edited 1 time in total.
mirzadelibasic

#1500 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mirzadelibasic »

nezznalicaa wrote:Da li djeca od RVI imaju pogodnosti neke pri upisu na fakultet?
Pri upisu na fakultet teško mislim ne znam, ali pogodnost je u tome što djeca sehida i RVI su oslobodjeni plaćanja školarine ukoliko budu primljeni u redovne samofinansirajuce, ali pod odredjenog uslovima. Naravno osim onih osnovnih troškova koji iznose oko 120-130 KM koji se plaćaju za biblioteku, e-karticu, fondaciju Suada Dilberovic...
Post Reply