Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
HB_BHF wrote:Već sam pitao ovdje i dobio odgovor da za plavu kartu (spajanje porodice) treba rezervisati termin u ambasadi... Htio bih samo još da pitam igra li neku ulogu ako mi je cura ovdje (ima već vizu, radi kao njegovatelj, ali u različitim smo gradovima i pokrajinama). Mi planiramo da se vjenčamo aBd iduće godine u augustu... Da li se u tom slučaju njena viza može ovdje promijeniti tj. povezati sa ovom mojom ili je ipak bolje rješenje da nađe ovdje posao i da radi na osnovu svoje vize koju trenutno ima?
Pokušavamo da nađemo što "bezbolnije" rješenje... Da ne čekamo termin mjesecima.
Ako nekog zanima, taze informacija od jutros iz München Ausländerbehördea... Naime, potrebna je samo ta ulazna viza, ostalo se sve riješava ovdje. Znači ako imate plavu kartu i žena/muž vam je u Bosni (bez vize), potrebno je aplicirati za spajanje porodice u ambasadi u Sarajevu kako bi se dobila ona ulazna viza na 6 mjeseci. Ukoliko žena/muž već žive i rade (kao što je u mom slučaju gdje mi cura radi kao njegovatelj) u Njemačkoj onda je potrebno samo napraviti termin u uredu za strance u Njemačkoj i njena/njegova viza se može prebaciti na vašu plavu kartu, tj. dobijaju radnu dozvolu za sve vrste poslova u Njemačkoj. Dobio sam i spisak dokumenata i uslova koji se trebaju predati/ispuniti, ali nisam još detaljno pregledao pošto sam žurio na posao. Ali ako nekom treba mogu postaviti ovdje ili u pp. Uglavnom znam da kvadratura stana igra ulogu.
Druga stvar... Ukoliko neko sa plavom kartom dobije ili da otkaz, ima rok od 3 mjeseca da nađe novi posao.
Njemačkoj je potrebna radna snaga, posebno inžinjeri, doktori i informatičari. Milioni radnih mjesta morala su biti popunjena. Koliko je tu pomogla "plava karta", obzirom da je marginalan broj onih koji su je dobili?
Već pet godina postoji "plava karta EU" (to je službena oznaka) koja ljudima koji su van EU omogućava da žive i rade u nekoj od zemalja članica zajedničke evropske familije.
Smjernica za dodjelu "plave karte" je u Njemačkoj uvedena u avgustu 2012. godine kao "Zakon za provedbu smjernice EU za visokokvalifikovanu radnu snagu". Njome se utvrđuje koje uslove mora ispuniti osoba koja se prijavljuje za Bluecard. Ta osoba mora imati potvrdu o visokoj stručnoj spremi koja je priznata u Njemačkoj i ponudu za posao. Pri tome, godišnja zarada ne smije biti manja od 50.800 eura godišnje. U tzv. deficitarnim zanimanjima dovoljna je i godišnja zarada od 39.624 eura. Tu je riječ o matematičarima, informatičarima, inžinjerima, onima koji su završili prirodne nauke ali i doktorima sa izuzetkom zubara.
U prvoj polovini 2017. je u Njemačkoj 11.034 ljudi dobilo posao uz pomoć "Bluecard EU". To je podatak koji je objavio Savezni ured za izbjeglice i migraciju (BAMF). List "Rheinische Post" je ovaj podatak objavio u utorak (09.01.2018). "Bluecard" je - shodno tim podacima - sve omiljenija. Tokom cijele 2016-te godine zabilježene su 17.362 osobe koje su dobile "plavu kartu", a tokom 2013. godine, kada je tek uvedena "plava karta", zabilježeno je 11.290 osoba, građana zemalja izvan EU, koje su dobile mogućnost da rade u Njemačkoj.
Atraktivne mogućnosti za visokokvalifikovane
2016. je BAMF sproveo studiju koja je pokazala pozitivan trend kada je u pitanju uvođenje "plave karte". Bivši šef Saveznog ureda za migracije Frank-Jürgen Weise, je rekao da "studija pokazuje, da Njemačka nudi atraktivne mogućnosti za visokokvalifikovan kadar i da to tražena radna snaga zna da iskoristi".
Evropa
Pet godina "Bluecard" u Njemačkoj
Njemačkoj je potrebna radna snaga, posebno inžinjeri, doktori i informatičari. Milioni radnih mjesta morala su biti popunjena. Koliko je tu pomogla "plava karta", obzirom da je marginalan broj onih koji su je dobili?
Deutschland Fachkräfte Fachkräftemangel Deutsch-indisches Joint-Venture in Dresden (picture-alliance/dpa)
Već pet godina postoji "plava karta EU" (to je službena oznaka) koja ljudima koji su van EU omogućava da žive i rade u nekoj od zemalja članica zajedničke evropske familije.
Preporuka redakcije
Malo interesa za njemačku Plavu kartu
Prvih mjeseci nakon uvođenja Plave karte u Njemačkoj je u svega 139 slučaja dodijeljena dozvola boravka za kvalifikovanu radnu snagu iz evropskih zemalja. Da li je nova regulativa na najboljem putu da propadne? (23.11.2012)
Kakve šanse imaju stručnjaci iz BiH?
Plava karta za tražioce azila
Smjernica za dodjelu "plave karte" je u Njemačkoj uvedena u avgustu 2012. godine kao "Zakon za provedbu smjernice EU za visokokvalifikovanu radnu snagu". Njome se utvrđuje koje uslove mora ispuniti osoba koja se prijavljuje za Bluecard. Ta osoba mora imati potvrdu o visokoj stručnoj spremi koja je priznata u Njemačkoj i ponudu za posao. Pri tome, godišnja zarada ne smije biti manja od 50.800 eura godišnje. U tzv. deficitarnim zanimanjima dovoljna je i godišnja zarada od 39.624 eura. Tu je riječ o matematičarima, informatičarima, inžinjerima, onima koji su završili prirodne nauke ali i doktorima sa izuzetkom zubara.
U prvoj polovini 2017. je u Njemačkoj 11.034 ljudi dobilo posao uz pomoć "Bluecard EU". To je podatak koji je objavio Savezni ured za izbjeglice i migraciju (BAMF). List "Rheinische Post" je ovaj podatak objavio u utorak (09.01.2018). "Bluecard" je - shodno tim podacima - sve omiljenija. Tokom cijele 2016-te godine zabilježene su 17.362 osobe koje su dobile "plavu kartu", a tokom 2013. godine, kada je tek uvedena "plava karta", zabilježeno je 11.290 osoba, građana zemalja izvan EU, koje su dobile mogućnost da rade u Njemačkoj.
Atraktivne mogućnosti za visokokvalifikovane
2016. je BAMF sproveo studiju koja je pokazala pozitivan trend kada je u pitanju uvođenje "plave karte". Bivši šef Saveznog ureda za migracije Frank-Jürgen Weise, je rekao da "studija pokazuje, da Njemačka nudi atraktivne mogućnosti za visokokvalifikovan kadar i da to tražena radna snaga zna da iskoristi".
Blue Card EU Deutschland
Za potrebe studije, Savezni ured za migracije je ispitao situaciju kod 4.340 osoba koje posjeduju "plavu kartu". 89 posto njih dolazilo je iz deficitarnih branši, što znači da su oni bili inžinjeri, informatičari, doktori, matematičari, fizičari, hemičari. Svaki treći je naveo da bi želio ostati u Njemačkoj, 39 posto njih je željelo ostati deset godina, a 22 posto njih je izjavilo da u Njemačkoj želi ostati između pet i deset godina. "Rheinische Post" citira BAMF i kaže da većina onih koji imaju plavu kartu u Njemačkoj, njih 22,8 posto, dolazi iz Indije. Nakon toga slijede osobe čije su zemlje porijekla Kina, Rusija, Ukrajina i Sirija.
Jeli iko otišao u Njemačku kao Babica ili Fizioterapeut, Zubni tehničar, Laborant? Da li je išao običnom radnom vizom i čekao godinu dana na termin ili je otišao sa ovom posebnom vizom na stranici ambasade za Fizioterapeute, Zubne tehničare, Babice i Laborante? Jel puno čekao termin?
Kako je uradio nostrifikaciju?
poz ljudi
imam jedno pitanje
da li se viza moze dobiti za praksu (rad) u njemackoj?
praksa u cilju ausbildunga ili tako nesto, znaci nije obavezna praksa kao na fakultetu npr. nego kao neka radna praksa?
koliko ja znam praksa se placa minimalac jel tako?
hvala
rexandroid wrote:poz ljudi
imam jedno pitanje
praksa u cilju ausbildunga ili tako nesto, znaci nije obavezna praksa kao na fakultetu npr. nego kao neka radna praksa?
hvala
Da, tako i dolaze ljudi iz BiH na Ausbildung 3 godine
A dobije se 600,- - 650,- prva godina , druga 700-750 itd
imam jedno pitanje
hvala
hvala,
pa kako ljudi zive od te plate
jel se to gleda kao neto ili bruto, koliko traje praksa??
znam da je ausbildung oko 3 god.
imam jedno pitanje
hvala
hvala,
pa kako ljudi zive od te plate
jel se to gleda kao neto ili bruto, koliko traje praksa??
znam da je ausbildung oko 3 god.
Netto a posto ne radis nego Ucis i ne moze biti veca
didzej1602 wrote:Može se uporedo sa tim raditi minijob do 10h sedmično, mislim da je max zarada oko 450 eura mjesečno.
za prakus do 3 mjeseca ne treba radna dozvola samo boravisna
med. za mini job treba predpostavaljam, tako da na to mogu zaboraviti.
Ja sam govorila za rad uz Ausbildung, pošto si se pitao kako žive sa tako malim platama dakle ukoliko radiš Ausb. možeš uporedo sa tim raditi i minijob
didzej1602 wrote:
Ja sam govorila za rad uz Ausbildung, pošto si se pitao kako žive sa tako malim platama dakle ukoliko radiš Ausb. možeš uporedo sa tim raditi i minijob
ok hvala
sta saljem kao zeugnisse? imam zavrsen fax ali je nevezano za ausbildung.
tako da vjerovatno trebam poslati diplomu srednje skole (gimnazija koja je kao Hochschulreife?). trebam prevesti ocjene na njemacki da li je potrebna ovjera sudskog tumaca ili eventualno jos nostrifikacija ili nesto slicno?
kakve su sanse za ausbildung u elektro i masinskoj industriji sa gimnazijom? gledam po netu pise samo mittlere reife ili hochschulreife
imaju neki prijemni ispiti, jel iko upoznat kakva su pitanja?
imal koristi otici na prijemni ako ima prijavljenih nijemaca... mislim, nema se tu sta traziti...
didzej1602 wrote:
ok hvala
sta saljem kao zeugnisse? imam zavrsen fax ali je nevezano za ausbildung.
tako da vjerovatno trebam poslati diplomu srednje skole (gimnazija koja je kao Hochschulreife?). trebam prevesti ocjene na njemacki da li je potrebna ovjera sudskog tumaca ili eventualno jos nostrifikacija ili nesto slicno?
kakve su sanse za ausbildung u elektro i masinskoj industriji sa gimnazijom? gledam po netu pise samo mittlere reife ili hochschulreife
rexandroid wrote:imaju neki prijemni ispiti, jel iko upoznat kakva su pitanja?
imal koristi otici na prijemni ako ima prijavljenih nijemaca... mislim, nema se tu sta traziti...
Postavljala sam već ove linkove na drugoj stranici, ali evo ti i ovdje iako je ovdje tema za vize. http://www.make-it-in-germany.com/de/fu ... ausbildung - ovdje imaš sve opisano, uslove, kako naći, dokumenti koji trebaju, procedura oko vize, ako ne znaš njemački imaju i drugi jezici. https://www.ausbildung.de & https://www.azubiyo.de - ovdje možeš pogledati ausbil. koji su u ponudi, obično se sad nekad prijavljuje za početak u sept/oktobru, ali može se i ranije početi.
Moj ti je savjet, ako se odlučiš za ovo, prvo dobro odluči koji Ausbild. ćeš raditi, koja struka/zanimanje, imaš test na prvoj stranici koju sam navela koji navodno pomaže da odabereš pravi Au za tebe. Onda vidi u kojoj pokrajini/gradu želiš. Ako imaš neke rodbine, poznanika, to ti je uvijek plus. Kad to odlučiš, izaberi 2,3, 5 koliko budeš našao, javi im se mail-om, iskaži svoje interesovanje, pitaj šta te zanima, kakvi su uslovi, koji dokumenti itd itd. A najbolje bi ti bilo ako opet imaš nekog u De ili možeš sam, da odeš lično i direktno se u školi/kod psolodavca raspitaš oko svega. Ukoliko te zanima Ausbil. za ove Pflege to imaš na grupama za medicinare po FB, dosta često postave da traže. I uči njemački ako ga ne znaš. Sretno
Imam jedno pitanje koje se tiče ausbildunga u Njemačkoj.
Djevojka mi je našla poslodavca koji je bio spreman dati ugovor za ausbildung i već je imala rezervisano u ambasadi da to sve preda. Međutim, nakon par dana, poslodavac je nazvao i rekao da ne može dati ugovor jer nema prebivališnu dozvolu. Koliko mi znamo, prebivališna dozvola se dobije kada se dobije i viza, to jeste, nema načina da se dobije prije.
Njoj u tom istom gradu žive i roditelji i oni imaju prebivališnu dozvolu koju su dobili na osnovu vize i gore s njima i ona živi.
Pa me zanima da li je neko imao ovakva iskustva i kako se generalno dobije viza za ausbildung, to jeste kako se dobije ugovor?
rexandroid wrote:imaju neki prijemni ispiti, jel iko upoznat kakva su pitanja?
Postavljala sam već ove linkove na drugoj stranici, ali evo ti i ovdje iako je ovdje tema za vize. http://www.make-it-in-germany.com/de/fu ... ausbildung - ovdje imaš sve opisano, uslove, kako naći, dokumenti koji trebaju, procedura oko vize, ako ne znaš njemački imaju i drugi jezici. https://www.ausbildung.de & https://www.azubiyo.de - ovdje možeš pogledati ausbil. koji su u ponudi, obično se sad nekad prijavljuje za početak u sept/oktobru, ali može se i ranije početi.
Moj ti je savjet, ako se odlučiš za ovo, prvo dobro odluči koji Ausbild. ćeš raditi, koja struka/zanimanje, imaš test na prvoj stranici koju sam navela koji navodno pomaže da odabereš pravi Au za tebe. Onda vidi u kojoj pokrajini/gradu želiš. Ako imaš neke rodbine, poznanika, to ti je uvijek plus. Kad to odlučiš, izaberi 2,3, 5 koliko budeš našao, javi im se mail-om, iskaži svoje interesovanje, pitaj šta te zanima, kakvi su uslovi, koji dokumenti itd itd. A najbolje bi ti bilo ako opet imaš nekog u De ili možeš sam, da odeš lično i direktno se u školi/kod psolodavca raspitaš oko svega. Ukoliko te zanima Ausbil. za ove Pflege to imaš na grupama za medicinare po FB, dosta često postave da traže. I uči njemački ako ga ne znaš. Sretno
hvala
nemam drugog izbora samo mi je ausbildung jos ostao. pokusat cu masinsku industriju ili IT, ako tu ne upali moze i pekar ili bilo sta drugo samo da idem odavde.
Malo pitanjce ,da ne listam ovih šeset stranica
Recimo da imam osigurano radno mjesto u germaniji,odnosno čoeka koji bi me zaposlio..
Interesuje me šta dalje,kako dobiti radnu dozvolu,šta ja trebam,šta on treba da uradi,pokrene..da se odavde
1 ugovor potpisi i pazi na satnicu. 2 odmah se na stranici njem. Ambasade registruj za termin za radnu vizu....kad to obavis vrati se na forumski salter
Kinaski zavisi za koji posao....poslove vidi na stepstone ....monster i slicno
ke_ma wrote:Malo pitanjce ,da ne listam ovih šeset stranica
Recimo da imam osigurano radno mjesto u germaniji,odnosno čoeka koji bi me zaposlio..
Interesuje me šta dalje,kako dobiti radnu dozvolu,šta ja trebam,šta on treba da uradi,pokrene..da se odavde
mislim da se prvo ugovor potpise na 6 mjeseci kod poslodavca. u meduvremenu predas za vizu i cekas (dugo se ceka kod nas), u njemackoj se papirologija brze zavrsi izmedu ostalog i radna dozvola na 6 mjeseci. kad dobijes vizu pravac njemacka, stan nades i radis taj posao. kad prode 6 mjeseci produzavas dok ti ne ponude za stalno, ako ti ponude.
tako mi je prijatelj ispricao, nisam siguran bas, pitaj ove iskusne.
ke_ma wrote:Malo pitanjce ,da ne listam ovih šeset stranica
mislim da se prvo ugovor potpise na 6 mjeseci kod poslodavca. u meduvremenu predas za vizu i cekas (dugo se ceka kod nas), u njemackoj se papirologija brze zavrsi izmedu ostalog i radna dozvola na 6 mjeseci. kad dobijes vizu pravac njemacka, stan nades i radis taj posao. kad prode 6 mjeseci produzavas dok ti ne ponude za stalno, ako ti ponude.
tako mi je prijatelj ispricao, nisam siguran bas, pitaj ove iskusne.
Ili prvo rezervisi termin..cerka se na vizu 10.11.12 mjeseci /rijetko kome daju neki ponisteni termin prije/...pa onda za nekoliko mjeseci trazi poslodavca...ako ga sad i nadjes i kazes da ces termin za vizu imati za 11 mjeseci, sumnjam da ce cekati itd...Znam da ni ovo nije najbolje rjesenje, ali sta covjek da radi kad se cijeli proces odugovlaci?
Neka ti posalje ugovor...a ugovor ces predati u ambasadu kad dobijes termin,,a onda ce ambasada traziti zustimmung i cekas odluku!
Dobro je ovo napisano iznad--ulazna viza na 6 mjeseci...da bi dobio na duze od godinu sljedecu moras imati polozen barem B1- moja preporuka da ovdje uzmes PRIVATNE CASOVE- imat ces vise koristi nego ici na kurseve, jer se neko posveti samo tebi! Spremi se i polazi, mozes poloziti B1 do vize...
To je ogromna prednost, jer inace tamo dobijas na kucnu adresu obavijest da trebas pri sljedecem produzenju vize donijeti potvrdu da si upisao kurs---u Njemackoj mjesecno kurs je 195EUR...znaci, puno bezbolnije ovdje nauciti i poloziti...
Gledaj da bjezis od vecih gradova sto se tice posla, jer sa cijenama nisu normalni, OSIM ako nemas odlicno zanimanje i platu pa ti nije tesko dati za 2-soban ili 3sooban stan 1000-1300eur warm!
Opet ja i moji problemi
Termin sam imala 17.11 za spajanje u Sarajevu. Prva dopuna 06.12 kao dokaz da muž radi 2 god u De. Druga dopuna 03.01 kopija boravisnih dozvola da nije prekidao te 2 god. U braku smo godinu dana, muž radi u De 3 god i 2 mj kao medicinski teh. Nikada moji papiri nisu stigli u De i nikada nisu pozvali muža tamo, a danas dobijem ovaj email od ambasade:
Postovana,
Ambasada Vam je 01.02. poslala dopis na Vasu kucnu adresu vezano za ishod Vaseg podnesenog zahtjeva za vizu.
Pomoć, šta da radim, je li se ovo nekom desavalo?