Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zgubidann

#1476 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

Gnosticka otkrica :)
Sva ta otkrica je daleko nadvisilo otkrice kod Nag Hammadi iz 1945./46. g., u jednojvazi na tom lokalitetu u Gornjem Egiptu pronađen je na koptskom jeziku rukopisnifond gnostickih spisa od oko 1500 stranica, ima ukupno 53 spisa, od cega 47 razlicitihspisa; fond potjece iz 4. st., a smatra se da je rijec o prijevodima s grckog jezika; diotog fonfda su i sljedeci spisi:1) Apokryphon Joanis (Tajna knjiga Ivanova) – potjece iz pocetka 2. st., politerarnom rodu je apokalipsa, Irenej spis pobija u 1. knjizi i prokazuje ga kaoknjigu barbelognostika, a buduci da je slicna ucenju sekte ofita koju takođeropisuje Irenej, može biti da je spis bio kao neka temeljna knjiga za obje sekte;sadržaj pokazuje da je spis nastao kao djelo heterodoksne judeokršcanske gnoze,pocinje s objavljivanjem koje je uskrsnuli Krist dao apostolu Ivanu, tumaceci mugnosticku kozmologiju, dalje objašnjava kako je covjek došao u tamnicu tijela;Krist se pojavljuje Ivanu kao „Otac, Majka i Sin“ o Bog se govori kao onepoznatom Bogu, iz tog pratemelja je proizašao niz svijetlih bica koja zajednotvore pleromu; jedno od bica, Sophia je s vodama rodila u tami sedam arhonatakojima je na celu Jaldabaoth, a koji upravljaju sedam nebesa; anđeli oblikujucovjeka, ali on se ne može kretati, pa u pomoc dolazi Sophia, koja covjeka oživi;buduci da je Adam bio inteligentniji od arhonata, kod njih se rađa zavist;Jaldabaoth tjera Adama i Evu iz raja; arhonti se zaljubljuju u kceri žena i otkrivajuim tajne metala; konacno dolazi Krist, jedan iz plerome, koji se ujedinjuje saSophiom, te tako spašava i nju i svoje iz svijeta (tj. one koji imaju iskru njezinogsvijetla).
--------------------------------------------------------------------------------
Optimus Prime

#1477 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Ateista wrote: Hipoteticki govorim, da takav bog postoji ne bih ga postovao.
Ne mislim da je uopste moralno muciti ljude, pogotovo ne cijelu vjecnost.

Mislim cak da ne postoji nista nemoralnije od toga.
Pogotovo ne muciti ljude da citavu vjecnost gore u paklu samo zato sto ga nisu obozavali...[/quote]

Ne muci ih sto ga nisu obozavali, jer bi to mogao i nekako razumjeti.
Da nam se svima pokazao prije naseg rodjenja i objasnio pravila igre onda bih to i nekako shvatio.
Mada bi i dalje smatrao da je nemoralno.

Nego nas ubaci u svijet pun lazi gdje se 10.000 raznih religija bori za primat jedine istine. I ocekuje od nas da pogodimo koja je prava. A oni koji ne pogode bice muceni cijelu vjecnost.

Da postoji radilo bi se definitivno o zajebantu.
Ateista

#1478 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote: Sarajalija je vjerovatno uvjeren, da je rodjen u ateistickoj familiji negdje u Svedskoj i druzio se sa samo sa ateistima da bi i pored toga spoznao da je kuran istina.
A ne razumije da bi to znacilo da uopste ne bi bio ista osoba, ako bi se rodio na bilo kojoj drugoj lokaciji, sa istim genima, bio bi opet potpuno druga osoba i skoro da ne bi imao nikakve slicnosti sa ovim sto je sad...

A ako misli da bi bio ista osoba u oba slucaja (hipoteticki opet gledano), to bi samo znacilo da se osobe radjaju kao vec sazrele i potpuno formirane licnosti. To osim sto je jos odavno dokazano da nije tacno, opet bi iskljucilo mogucnost slobodne volje jer bi znacilo da mu je samim rodjenjem predodredjeno kakva ce osoba biti.
travar

#1479 Re: Pitanje ateistima

Post by travar »

Sastala se 3 mozga pa ni zajedno ništa pametno da izvale.
Optimus Prime

#1480 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

travar wrote:Sastala se 3 mozga pa ni zajedno ništa pametno da izvale.
Sasvim los pokusaj diskreditacije sagovornika.
Mozes ti to i bolje.
Ateista

#1481 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote: Ne muci ih sto ga nisu obozavali, jer bi to mogao i nekako razumjeti.
Da nam se svima pokazao prije naseg rodjenja i objasnio pravila igre onda bih to i nekako shvatio.
Mada bi i dalje smatrao da je nemoralno.

Nego nas ubaci u svijet pun lazi gdje se 10.000 raznih religija bori za primat jedine istine. I ocekuje od nas da pogodimo koja je prava. A oni koji ne pogode bice muceni cijelu vjecnost.

Da postoji radilo bi se definitivno o zajebantu.
Sve to stoji, ali ima i to da se smatra da je najveci grijeh kad neko ne vjeruje njega, pa ispade da je bolje biti kriminalac, ubica, lopov, mucitelj, sve sto religije inace brane, ali ako pri tome vjerujes da bog postoji, nego se zbog vlastitih moralnih nacela drzati gotovo svih ili svih njegovih propisa (sto bi trebalo imati jos veci znacaj kada to nije zbog straha od kazne) ali ne vjerovati u njega...

To dovoljno govori.
beautyfool

#1482 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

O Ateist is back :D sad u tandemu sa Optimusom, hir aj kam hir aj go :lol:
Optimus Prime

#1483 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

beautyfool wrote:O Ateist is back :D sad u tandemu sa Optimusom, hir aj kam hir aj go :lol:
Dream team, samo nam NIN i Madner fale.
sarajlija8888

#1484 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

ateista-imash tekmu Bih-Belgija...koji ti to gen ili kako okolina utice na to da li ces otici na tekmu...bez obzira da li ti je u genima da ne volis tekme,bez obzira ako ti jeran kaze da ne odes na tekmu na tebi je da li ces otici..znaci bez obzira na sve ti na tekmu mozes otici i da te pritom niko ne smeta...to je slobodna volja...ne moze izgovor biti ja ne volim tekmu,ja nemam para za tekmu,mene oni ne zanimaju bla bla...bez obzira na to sve i dalje stoji da ti mozes otici na tekmu zar ne?

''Sarajalija je vjerovatno uvjeren, da je rodjen u ateistickoj familiji negdje u Svedskoj i druzio se sa samo sa ateistima da bi i pored toga spoznao da je kuran istina.''

hvala Bogu roden u muslimanskoj porodici...da sam roden u ateistickoj porodici teze bi mi bilo da spoznam Boga,ali kada bi trazio istinu a ne dangubio ja bi je i nashao...svaki covjek ko god da je moze naci istinu samo da je trazi...zar nisi nikad cuo kako je krscanin,jevrej,ateist,budist,cionist itd presao na islam?sto?trazili mir u dusi i dobili ga jer su bili spremni zrtvovat sve za istinu...
travar

#1485 Re: Pitanje ateistima

Post by travar »

Optimus Prime wrote:
Mozes ti to i bolje.
Nije to nikakav pokušaj nego činjenica:
Šta ste to pametno izjavili na zadnjih par stranica?
Osim uobičajenog, vrijeđanja nečega što je nekome sveto (što govori koliko ustvari imate poštovanja prema vjernicima), ništa, dokazivanja nečega kroz vrijeđanje bez ikakvog konkretnog dokaza osim vlastite umišljenosti da vi možete bolje.
Patetično
sarajlija8888

#1486 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

:thumbup: :lol: :lol:
Ateista

#1487 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Ako si jedan od onih koji ne zele da ragovaraju na ovu temu jer ne trebaju nikakve dokaze o postojanju boga vec jednostavno VJERUJU u njega i ne traze nikakvu potvrdu, onda nema potrebe da se uopste ukljucujes u ove rasprave jer je to suvisno i ovi komentari koje mi pisemo ne trebaju ni na koji nacin da te se ticu jer ti ne mogu poljuljati tvoje vjerovanje upravo zato sto to vjeorovanje nije zasnovano na nauci, logici, dokazima i slicno, pa se o tome ni ne moze razgovarati u tim terminima.

Ako si jedan od onih koji misli da se postojanje boga moze dokazati naukom, logikom, dokazima, i imas argumente za to, onda je nepristojno davati ovako nedorecene i plitke komentare vec treba fino dati argumente zasto ovo sto pisemo nije tacno, sta ti imas na to da kazes i slicno.
Ateista

#1488 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote:ateista-imash tekmu Bih-Belgija...koji ti to gen ili kako okolina utice na to da li ces otici na tekmu...bez obzira da li ti je u genima da ne volis tekme,bez obzira ako ti jeran kaze da ne odes na tekmu na tebi je da li ces otici..znaci bez obzira na sve ti na tekmu mozes otici i da te pritom niko ne smeta...to je slobodna volja...ne moze izgovor biti ja ne volim tekmu,ja nemam para za tekmu,mene oni ne zanimaju bla bla...bez obzira na to sve i dalje stoji da ti mozes otici na tekmu zar ne?
Dobro, hajmo onda ovako, zasto neko ode na utakmicu a neko ne? Nemoj mi opet zato sto imaju izbor, procitaj opet onaj moj post gore i razmisli malo, ne trazim odgovor da moze izabrati vec u cemu je to razlika izmedju mene koji odaberem da ne idem i nekog ko odabere da ide, sta je faktor koji utice na to?
Optimus Prime

#1489 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

travar wrote:
Optimus Prime wrote:
Mozes ti to i bolje.
Nije to nikakav pokušaj nego činjenica:
Šta ste to pametno izjavili na zadnjih par stranica?
Osim uobičajenog, vrijeđanja nečega što je nekome sveto (što govori koliko ustvari imate poštovanja prema vjernicima), ništa, dokazivanja nečega kroz vrijeđanje bez ikakvog konkretnog dokaza osim vlastite umišljenosti da vi možete bolje.
Patetično
Reci mi konkretno sa kojim djelovima se ne slazes.

Mislis li da je moralno muciti ljude citavu vjecnost zato sto ih je, kako ti vjerujes, bog stvorio skepticnima?
Mislis li da slucaj ne igra ulogu u tome hoce li neko naci put ka bogu ili nece i time biti nagradjen ili kaznjen kako ti vjerujes?

Objasni mi zasto ti smatras da je ovaj sistem pravedan.

Nemoj mi sam reci da je bog stvorio sve i zato moze da stvara pravila kakva hoce.
Jer ako je tako onda se slazem, ali onda ne mislima da je takav bog pravedan ili moralan.
Last edited by Optimus Prime on 19/08/2009 19:26, edited 1 time in total.
zgubidann

#1490 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

Den Braun-"Anđeli i demoni" :)
Valentin – osnivac najvažnije gnosticke sekte 2. st., rođen u Egiptu, filozofskoobrazovanje stekao u Aleksandriji, u Rimu djelovao 135.-160., te je otišao na Cipar;neki smatraju da je bio ucenik sv. Pavla; iako prožet gnostickim (ofitskim i setovskim)idejama, izgradio je svoj vlastiti sustav. Po Tertulijanu je razlaz između Velike Crkve iValentina došlo kada je on trebao postati rimski biskup, ali su mu pretpostavilidrugoga. Njegova skupina je brzo postala znacajna, zahvaljujuci specificnoj metodi:valentinovci su redovito govorili samo ono što se naucavalo u Crkvi, a kada bi nekogapotpuno pridobili za sebe, onda su mu odijeljeno (separatim) saopcavali „neizrecivmisterij svoje Punine“. Po Hipolitu Valentin je imao viđenje u kojemu mu je malodijete otkrilo Logos. Valentin je pisao Pisma, Homilije i Psalme, smatra se da su seslužili i Evanđeljem istine, koje je pronađeno u Nag Hammadi.- Izvorni sustav same valentinovske gnoze ne može se sa sigurnošcu utvrditi, jer se nijesacuvao nijedan Valentinov spis koji bi to omogucavao. Sv. Irenej za valentinovcekaže da nisu konzistentni, da se međusobno razilaze i proturjece. U valentinovskojgnozi neki vide „metafizicku poemu“, punu sugestivnosti, zbog cega je ona morala bitiprivlacna vjernicima; u njoj važnu ulogu imaju brojevi, vrhovni princip ima i muški iženski vid (Bythos-Sige = Bezdan-Šutnja), gdje bi šutnja simbolizirala tajnost gnozekao znanja o Bogu; ženski eon Sophia je bio protjran iz Plerome, a Krist nijeproizašao iz Nousa nego upravo iz Sophije. Valentin je priznavao citavo SP, samo gaje pomocu egzegetske metode tumacio tako da je svoju nauku mogao oslanjati nanjega. Valentinovci su posebno upotrebljavali Ivanovo Evanđelje, pronalazeci svojommetodom hipostatiziranja rijeci u njemu uporište za svoje ucenje; samim tim jemoguce primijeniti istu njihovu metodu na njihovo ucenje o eonima, tako da to nebudu za njih bica u pravom smislu bica, nego simboli, npr. Anthropos simbol zabožansku individualizaciju. S druge strane, valentinovska soteriologija je potupnojednoznacna u svojoj podjeli ljudi na klase (npr. psihici (obicna masa kršcana) i hilici(materijalni, pogani) nece uci u bžensku Pleromu
travar

#1491 Re: Pitanje ateistima

Post by travar »

Neću i nemam potrebu da dokazujem bilo kome bilo šta, a pogotovo da Bog postoji, pogotovo ne vama.
ALi jednostavno se ospem od komentara kakvi se mogu naći na ovoj i na 90% tema o Bogu i religiji uopšte, i ono u čemu leži ironija jeste da isti dolaze od tzv. prosvijetljenih ljudi koji su spoznali život i koji su slobodni od grupne hipnoze vjernika, koji bi da šire toleranciju i ljubav jer eto religija je zlo.
Nisko.
Ateista

#1492 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote:
beautyfool wrote:O Ateist is back :D sad u tandemu sa Optimusom, hir aj kam hir aj go :lol:
I Hepek koji je dobio trajni ban, ali zato imamo nova pojacanja @Kazza, @int21, @cistunac, samo polako, bice nas jos masala... :D
zgubidann

#1493 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

Ptolemej – Valentinov ucenik, pripadnik tzv. „italske“ (zapadne) škole, umro oko180., napisao je izgubljeni komentar Prologu Ivanova Evanđelja, te „Pismo Flori“ kojeje jedini u grckom izvorniku sacuvan gnosticki tekst. U tom pismu Ptolemej Flori,nepoznatoj naobraženoj kršcanki, saopcava samo opce crte gnosticke nauke,ostavljajuci za kasnije, kada ona budeocijenjena „dostojnom“, saopcavanjeteogonijsko-kozmogonijskog karaktera; tako u tom spisu imamo neke vrste „uvod ugnosticizam“. - U „Pismu Flori“ Ptolemej joj objašnjava porijetlo i smisao Mojsijevog Zakona, trudecise zauzeti srednji stav između Marciona i Velike Crkve, s tim da je prema Marcionu oštriji; pismo pruža i vrlo vrijedan uvid u metodologiju širenja gnosticizma. U uvoduPtolemej kaže da ni kršcani ni marcionovci nisu tocno spoznali ni Mojsijev Zakon nionoga koji ga je postavio: marcionovci nisu spoznali Boga pravednosti, pa smatraju daZakon potjece od Đavla, a kršcani nisu spoznali „Boga svega“, pa smatraju da zakonpotjece od Boga Oca; smisao tvrdnje da katolici ne poznaju „Oca Svega“ kojega jeotkrio Isus, tipicno je gnosticki - katolici ne znaju da postoji drugi (pravi) Bog osimStvoritelja – na taj nacin preostaje da gnostici, koji su dobili milost da spoznajuobadva Boga, tocno objasne podrijetlo Zakona i narav Zakonodavca. Prvi dio pismaobjašnjava da sav Zakon, sadržan u Pentateuhu, ne potjece od Boga, nego da u njemuima i nešto što je cisto ljudskog porijetla; postoje tri dijela u Zakonu. U drugom dijelupisma opširno objašnjava podjelu Zakona: 1. prvi dio (cisti Božji Zakon) potjece odsamog Boga, u kojem nema primiješano ništa zla – to je Dekalog (deset zapovijedi), toje cisto zakonodavstvo, ali nema savršenosti, pa je bilo potrebno da ga Spasiteljusavrši; 2. drugi dio je dodao Mojsije, sadržava popratnu nepravednost, lex talionis(„oko za oko, zub za zub“), taj dio zakona se ne slaže s naravi i dobrotom Oca svega,on je proizašao iz situacije kad je covjek bio u okovima Nužnosti, Mojsije ga jeodredio zbog slabosti ljudi, da izabere manje zlo, zato je Sin ukinuo taj Zakon, madaje priznavao da je i taj Zakon od Boga; 3. treci dio su unijele Starješine narodne, on jetipicki i smbolicki, koji je zakonski postavljen da bude slika duhovnih itranscendentalnih stvari (propisi o žrtvama, postu, obrezanju, i dr.), sve to dobilo jedrugo znacenje nakon što se objavila Istina, stvari su dobile uzvišeniji smisao: žrtve sene obavljaju preko životinja i tamjana, nego preko duhovnih pohvala i dobrotvornostiprema bližnjima, obrezanje je ustvari obrezanje duhovnog srca, i sl. Treci dio pismaPtolemej posvecuje pitanju koji Bog je dao Zakon: Zakon nije dao savršeni Bog, ali niđavao, nego Demijurg, koji je u sredini između dobrog Boga i lošeg đavla – Demijurgje pravedan, on je niži od savršenog Boga, ali viši od protivnika. U zakljucku pismaPtolemej osjeca da su za Floru ostala još najvažnija pitanja: kao je bilo moguce da odjednog principa, koji je neraspadljiv i dobar, proizađu te druge naravi, tj. narav đavla inarav Zakonodavca u sredini; ali te odgovore dobit ce Flora kada se bude vidjelo da jedostojna, kada dođe vrijeme bit ce joj saopcena predaja apostola koju, kaže Ptolemej,„smo i mi primili“. Ideju da se u SZ nalaze dijelovi koje su ljudi pridodali
Optimus Prime

#1494 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

travar wrote:Neću i nemam potrebu da dokazujem bilo kome bilo šta, a pogotovo da Bog postoji, pogotovo ne vama.
ALi jednostavno se ospem od komentara kakvi se mogu naći na ovoj i na 90% tema o Bogu i religiji uopšte, i ono u čemu leži ironija jeste da isti dolaze od tzv. prosvijetljenih ljudi koji su spoznali život i koji su slobodni od grupne hipnoze vjernika, koji bi da šire toleranciju i ljubav jer eto religija je zlo.
Nisko.
Ne trazim da mi dokazes da postoji. Eto pretpostavimo da postoji.

Zelim da mi neko od vas objasni( ne moras ti ako ti se neda) zasto mislite da je takav bog moralan i pravedan?
I sta je moralno u tome da velika vecina covjecanstva (posto su muslimani u manjini) cijelu vjecnost gori u vatri?
Ateista

#1495 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

travar wrote:Neću i nemam potrebu da dokazujem bilo kome bilo šta, a pogotovo da Bog postoji, pogotovo ne vama.
Nisko.
Nisko je ono sto religija radi, siri svoju propagandu na sve moguce nacine i ljudima ne ostavlja izbor.

Ja samo pokusavam da iznesem svoje misljenje i napravim ravnotezu jer je religijska propaganda prejaka, a vidim i da uspijeva, javlja se sve vise ateista ili bar onih koji nisu sigurni ali ne prihvataju religijske dogme zdravo za gotovo.

Isto tako mislim da je nisko to sto religije pljuju po ateistima, sto ih smatraju nizim bicima koja nisu vrijedna, sto se smatra da je nase nevjerovanje gore od najgorih zlocina i slicno, to je ono sto je nisko.
travar

#1496 Re: Pitanje ateistima

Post by travar »

Optimus Prime wrote:
Nisko.

Zelim da mi neko od vas objasni( ne moras ti ako ti se neda) zasto mislite da je takav bog moralan i pravedan?
I sta je moralno u tome da velika vecina covjecanstva (posto su muslimani u manjini) cijelu vjecnost gori u vatri?
Zašto misliš da nije?
Jel' to neko kome se dalo na izbor samo da vjeruje, zaslužuje nagradu kao onaj koji je vjerovao i cijeli život posvetio tome da radi dobra djela?
Ako je tebi sistem "nagrada za sve" pravedan...
Ateista

#1497 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

travar wrote:
Optimus Prime wrote:
Nisko.

Zašto misliš da nije?
Jel' to neko kome se dalo na izbor samo da vjeruje, zaslužuje nagradu kao onaj koji je vjerovao i cijeli život posvetio tome da radi dobra djela?
Poenta je u tome sto pravila nisu postena i sto ne vidim uopste potrebu za takvom igrom, nisam trazio ni da me stvara ni da me stavlja u ovu igru koja nema nikakvu svrhu, pogotovo sto sam vec odavno dokazao da ne postoji slobodna volja pa time igra gubi smisao.
Optimus Prime

#1498 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

travar wrote:
Optimus Prime wrote:
Nisko.

Zašto misliš da nije?
Goriti u paklu cijelu vjecnost ne zasluzuje niko ziv pa ni Hiltler, ni Staljin.
Svako ko tvrdi da zasluzuje je za mene nemoralan.

Jos kada se uzme u obzir da ´je slobodna volja ustvari samo iluzija onda takav pravni sistem djeluje i vise nego absurdno.
travar

#1499 Re: Pitanje ateistima

Post by travar »

Ateista wrote: Poenta je u tome sto pravila nisu postena i sto ne vidim uopste potrebu za takvom igrom, nisam trazio ni da me stvara ni da me stavlja u ovu igru koja nema nikakvu svrhu, pogotovo sto sam vec odavno dokazao da ne postoji slobodna volja pa time igra gubi smisao.
Dokazao, gdje, kako, šta....
Ljudi i ljudi koji se bave slobodnom voljom (sa stanovišta religije) se slažu da je to jedno od kompleksnijih pitanja i još ništa nisu dokazali, već se samo spekuliše, ali eto ti si dokazao, čestitam.
Kako to pravila nisu poštena, vjeruj dobićeš= nagradu, ne vjeruj=zaslužuješ kaznu, učini dobro djelo=dobiješ nagradu, uradi loše djelo=zaslužuješ kaznu, plain and simple, ili bi ti radi šta hoćeš=bićeš ionako nagrađen?
beautyfool

#1500 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

Ateista wrote:
Optimus Prime wrote:
I Hepek koji je dobio trajni ban, ali zato imamo nova pojacanja @Kazza, @int21, @cistunac, samo polako, bice nas jos masala... :D
hajde hajirli Image
Locked