Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Koshpa

#1476 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

jefferson wrote:@Koshpa, sistem radi, mislim dosao sam do kupovine, i naravno nisam dalje isao pa izgleda sve OK do tada. Malo je pozadina bezzzze, moglo se i tu sta uraditi, ali eto, i ovo je napredak.
Ono sto me iznenadilo jeste da je equipment B737-700. To je super sa stanovista komfora, ali zar se za Zurich takav avion? Nije mi jasno sto se umjesto dva ATR-a ne uzmu dva CRJ-200 ili jedan CRJ-200 i jedan CRJ-700? Manja tezina=manje taxe, a popunjenost niej takva da je bas Boeing potreban na svim relacijama niti ce dugo jos biti potreban.

U politiku firme se ne mjesam koje ce avione imat a ko je, moje misljenje da su i ova 2 atr i vise nego dobra stvar za jednu malu avio kompaniju, a sto se tice B737/700 za Zurich upravo iz tog razloga sto sam ti naveo a to je uvezanost letova za preko bare, al o tome malo vise kad bude sve to realizovano.
jefferson

#1477 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Koshpa wrote:
jefferson wrote:@Koshpa, sistem radi, mislim dosao sam do kupovine, i naravno nisam dalje isao pa izgleda sve OK do tada. Malo je pozadina bezzzze, moglo se i tu sta uraditi, ali eto, i ovo je napredak.
Ono sto me iznenadilo jeste da je equipment B737-700. To je super sa stanovista komfora, ali zar se za Zurich takav avion? Nije mi jasno sto se umjesto dva ATR-a ne uzmu dva CRJ-200 ili jedan CRJ-200 i jedan CRJ-700? Manja tezina=manje taxe, a popunjenost niej takva da je bas Boeing potreban na svim relacijama niti ce dugo jos biti potreban.

U politiku firme se ne mjesam koje ce avione imat a ko je, moje misljenje da su i ova 2 atr i vise nego dobra stvar za jednu malu avio kompaniju, a sto se tice B737/700 za Zurich upravo iz tog razloga sto sam ti naveo a to je uvezanost letova za preko bare, al o tome malo vise kad bude sve to realizovano.
Onda se cujemo kad realizujete (nadam se da nece biti iduce godine, ali sve mi mirise na to) jer Vas u sistemu nema. Nema vas ni na expidia.com, orbitz.com, travelocity.com, bing.com itd.
Sve ide preko British Airwaysa na Malev, ili Biritsh pa Croatia, ili Lufthansa i Austrian.
Ako cete se samo vezati za THY onda bolje nemoj te!
ljubav_aha

#1478 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

mene zianima kako ce realziirati plan sa cirihom i amsterdamom :razz:
jefferson

#1479 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:mene zianima kako ce realziirati plan sa cirihom i amsterdamom :razz:
pa dobro kad vec potenciraju Star Alliance mogu preuzimati od Swissa putnike, dok u AMS nece imati preoblema preuzimati putnike Uniteda Airlinesa. United ima za AMS iz Chicaga i Washingtona te LAX, ali nisam siguran. Medjutim, preko Chicaga United moze nase ljude uvezati iz Californie (posto United ima hubove na LAX i SFO), midwest kao i STL koji ima najvecu BH populaciju i sigurno petnaestak letova dnevno za ORD. Medjutim, ostaje im jugoistok slabo pokriven. Moraju onda potpisati ugovor sa Deltom, jer Delta ima skoro dvadeset letova dnevno za AMS. Znaci ako potpisu ugovor s njima imaju pokriven jugoistok sa 70 miliona stanovnika, i sigurno 70-80000 nasih ljudi, kao i podrucje Detroita i Minneapolisa te komplet tkz. rust belt (gdje ti zivis :D ).
ljubav_aha

#1480 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
ljubav_aha wrote:mene zianima kako ce realziirati plan sa cirihom i amsterdamom :razz:
pa dobro kad vec potenciraju Star Alliance mogu preuzimati od Swissa putnike, dok u AMS nece imati preoblema preuzimati putnike Uniteda Airlinesa. United ima za AMS iz Chicaga i Washingtona te LAX, ali nisam siguran. Medjutim, preko Chicaga United moze nase ljude uvezati iz Californie (posto United ima hubove na LAX i SFO), midwest kao i STL koji ima najvecu BH populaciju i sigurno petnaestak letova dnevno za ORD. Medjutim, ostaje im jugoistok slabo pokriven. Moraju onda potpisati ugovor sa Deltom, jer Delta ima skoro dvadeset letova dnevno za AMS. Znaci ako potpisu ugovor s njima imaju pokriven jugoistok sa 70 miliona stanovnika, i sigurno 70-80000 nasih ljudi, kao i podrucje Detroita i Minneapolisa te komplet tkz. rust belt (gdje ti zivis :D ).

ne sekiraj me :mrgreen: :lol: ;-) zaboravio si Continental-ce u cirihu :) ma znas mene :-)
jefferson

#1481 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:
jefferson wrote:

ne sekiraj me :mrgreen: :lol: ;-) zaboravio si Continental-ce u cirihu :) ma znas mene :-)
Ja doduse, oni su dres promjenili. A i neka su, jednostavno fuj im je usluga ali i avioni!
akcija007

#1482 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Nije tacno da je "BH Airlines jedina bosanskohercegovacka kompanija koja svojim korisnicima nudi usluge online placanja " . To je ihihi prije uveo Konzum www.konzumshop.ba , Dakle Konzum je prva BH kompanija koja je uvela online placanje
beautyfool

#1483 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by beautyfool »

akcija007 wrote:Nije tacno da je "BH Airlines jedina bosanskohercegovacka kompanija koja svojim korisnicima nudi usluge online placanja " . To je ihihi prije uveo Konzum http://www.konzumshop.ba , Dakle Konzum je prva BH kompanija koja je uvela online placanje
Zar nije Konzum Hrvatski?
akcija007

#1484 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

jeste Konzum hrvatski, ali je ovo Konzum BH , nije ni BHA u cjelosti BH firma pola Turska pola nasa ali i Konzum i BHA su firme koje su registrovane u BiH poslouju u bih primjenjuju se zakoni bih, rade domaci ljudi u bih placaju porez i sl...
beautyfool

#1485 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by beautyfool »

akcija007 wrote:jeste Konzum hrvatski, ali je ovo Konzum BH , nije ni BHA u cjelosti BH firma pola Turska pola nasa ali i Konzum i BHA su firme koje su registrovane u BiH poslouju u bih primjenjuju se zakoni bih, rade domaci ljudi u bih placaju porez i sl...
Sve to stoji ali ipak je Konzum Hrvatski, isto kao sto je Merkator Slovenski i oni upravljaju time bez obzira gdje su registrovani i koga su postavili na koju poziciju i sta placaju, a sto se tice online placanja knjiga.ba odavno ima online placanje.
Koshpa

#1486 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

akcija007 wrote:Nije tacno da je "BH Airlines jedina bosanskohercegovacka kompanija koja svojim korisnicima nudi usluge online placanja " . To je ihihi prije uveo Konzum http://www.konzumshop.ba , Dakle Konzum je prva BH kompanija koja je uvela online placanje

ja ipak mislim da se mislilo na prvo bh AVIO KOMPANIJU a ne kompaniju inace ;-)
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 25/04/2015 14:52, edited 2 times in total.
akcija007

#1488 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

26.2. u 6h pocinje strajk Sindikata kabinskog osoblja aviona Croatia Airlinesa , trajat ce do ispunjenja zahtjeva a to su da se potpise kolekzivni ugovor , do kada ce straj trajati ne zna se .

Ako neko negdje putuje s Croatia Airlinesom ili ima uvezani let s njima da zna sta ga ceka u tom periodu
sarajevsko_pivo

#1489 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sarajevsko_pivo »

Kad misle uvesti let za Amsterdam?
jefferson

#1490 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Evo jos jedne kompanije na drzavnoj sisi! Sta li ce samo oni da urade:
Pri kraju pregovori za nabavku aviona
Datum: 07.02.2010 17:43
Autor: Srna
BANJALUKA - Zoran Injac, direktor Javnog preduzeća "Sky Srpska", izjavio je da su privedeni kraju pregovori za obezbjeđivanje kreditnih sredstava za nabavku dva aviona i da se od Ministarstva finansija RS još samo očekuje odobrenje za ulazak u proceduru javne nabavke.

Injac je precizirao da su postignuti veoma povoljni uslovi kreditiranja koji se odnose na dobijanje sredstava u visini od više od 80 odsto vrijednosti aviona, na period od 12 godina otplate, dodavši da upravo vrijeme svjetske ekonomske krize daje mogućnost povoljnije nabavke aviona sa kraćim rokovima isporuke.

"Iskoristili smo posljednji trenutak da se započne sa procedurom za nabavku aviona da bismo spremni dočekali ukidanje viza građanima RS, jer je sada pravo vrijeme za uspostavljanje redovnog vazdušnog saobraćaja sa Aerodroma Banjaluka", rekao je Injac.

On je precizirao da će za vraćanje kredita biti zaduženo preduzeće "Sky Srpska", koje već nakon tri godine, pored isplate kredita, očekuje i zaradu na prodatim avio-kartama, te naglasio da ove procjene potvrđuje i veoma dobro poslovanje agencija iz RS koje se bave prodajom avio-karata.

Injac tvrdi da tek sa nabavkom aviona postaju isplativa dosadašnja ulaganja u rekonstrukciju piste na Aerodromu u Banjaluci, nabavku opreme za servisne poslove za održavanje aviona, prijem i otpremu putnika, kao i izgradnju novog tornja za kontrolu vazdušnog saobraćaja u Mahovljanima, u šta je uloženo više od 10 miliona KM.

"Još ne postoji svijest o tome kolike su mogućnosti vazdušnog saobraćaja, kako u stvaranju mogućnosti za ulaganja investitora u RS, što je bez vazdušnog saobraćaja gotovo nemoguće, tako i u obimu putnika", naglasio je direktor "Sky Srpske".

Injac kaže da je planom avio-kompanije "Sky Srpska" predviđeno da se u prvoj godini poslovanja preveze oko 100.000 putnika, što su u odnosu na evidentirani broj putnika iz Banjaluke, a s obzirom na ukidanje viza, potpuno realni pokazatelji.

Injac takođe tvrdi da je aerodrom u Banjaluci funkcionalan, geografski se nalazi na odličnoj mikrolokaciji i sa dobrim meteorološkim uslovima u smislu razvoja regionalnog vazdušnog saobraćaja.

"Jedino što nam treba jesu letjelice", naglasio je Injac.

On je istakao da o dobroj procjeni za ulaganja u razvoj vazdušnog saobraćaja u Srpskoj govori i primjer FBiH, jer se sa aerodroma u Sarajevu godišnje preveze oko pola miliona putnika, te dodao da je budžet FBiH sufinansirao kompaniju "Air Bosna" sa 10 miliona KM godišnje.

Injac je upozorio da će, ukoliko Srpska ne nabavi letjelice i time definitivno zatvori mogućnost razvoja vazdušnog saobraćaja iz RS, izgubiti mogućnost da dođe u poziciju u kojoj je sada, jer će konkurentna kompanija iz FBiH onemogućiti korištenje sada neiskorištenih vazduhoplovnih prava iz bilateralnih ugovora, koja imaju period raspoloživosti.
bingov buraz

#1491 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by bingov buraz »

jefferson wrote:Evo jos jedne kompanije na drzavnoj sisi! Sta li ce samo oni da urade:
BANJALUKA - Zoran Injac, direktor Javnog preduzeća "Sky Srpska", izjavio je da su privedeni kraju pregovori za obezbjeđivanje kreditnih sredstava za nabavku dva aviona i da se od Ministarstva finansija RS još samo očekuje odobrenje za ulazak u proceduru javne nabavke.

Injac je precizirao da su postignuti veoma povoljni uslovi kreditiranja koji se odnose na dobijanje sredstava u visini od više od 80 odsto vrijednosti aviona, na period od 12 godina otplate, dodavši da upravo vrijeme svjetske ekonomske krize daje mogućnost povoljnije nabavke aviona sa kraćim rokovima isporuke.

"Iskoristili smo posljednji trenutak da se započne sa procedurom za nabavku aviona da bismo spremni dočekali ukidanje viza građanima RS, jer je sada pravo vrijeme za uspostavljanje redovnog vazdušnog saobraćaja sa Aerodroma Banjaluka", rekao je Injac.

On je precizirao da će za vraćanje kredita biti zaduženo preduzeće "Sky Srpska", koje već nakon tri godine, pored isplate kredita, očekuje i zaradu na prodatim avio-kartama, te naglasio da ove procjene potvrđuje i veoma dobro poslovanje agencija iz RS koje se bave prodajom avio-karata.

Injac tvrdi da tek sa nabavkom aviona postaju isplativa dosadašnja ulaganja u rekonstrukciju piste na Aerodromu u Banjaluci, nabavku opreme za servisne poslove za održavanje aviona, prijem i otpremu putnika, kao i izgradnju novog tornja za kontrolu vazdušnog saobraćaja u Mahovljanima, u šta je uloženo više od 10 miliona KM.

"Još ne postoji svijest o tome kolike su mogućnosti vazdušnog saobraćaja, kako u stvaranju mogućnosti za ulaganja investitora u RS, što je bez vazdušnog saobraćaja gotovo nemoguće, tako i u obimu putnika", naglasio je direktor "Sky Srpske".

Injac kaže da je planom avio-kompanije "Sky Srpska" predviđeno da se u prvoj godini poslovanja preveze oko 100.000 putnika, što su u odnosu na evidentirani broj putnika iz Banjaluke, a s obzirom na ukidanje viza, potpuno realni pokazatelji.

Injac takođe tvrdi da je aerodrom u Banjaluci funkcionalan, geografski se nalazi na odličnoj mikrolokaciji i sa dobrim meteorološkim uslovima u smislu razvoja regionalnog vazdušnog saobraćaja.

On je istakao da o dobroj procjeni za ulaganja u razvoj vazdušnog saobraćaja u Srpskoj govori i primjer FBiH, jer se sa aerodroma u Sarajevu godišnje preveze oko pola miliona putnika, te dodao da je budžet FBiH sufinansirao kompaniju "Air Bosna" sa 10 miliona KM godišnje.

Injac je upozorio da će, ukoliko Srpska ne nabavi letjelice i time definitivno zatvori mogućnost razvoja vazdušnog saobraćaja iz RS, izgubiti mogućnost da dođe u poziciju u kojoj je sada, jer će konkurentna kompanija iz FBiH onemogućiti korištenje sada neiskorištenih vazduhoplovnih prava iz bilateralnih ugovora, koja imaju period raspoloživosti.
Kompletna krajina i banjalucka regija slijece na zagrebacki aerodrom,meni treba 5 sati do Sarajeva a 2 do Zagreba a zna se da je u krajini polovina stanovnistva u dijaspori.Nije ovo nelogican potez samo pitanje je sta ceka BH airlines?
jefferson

#1492 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

bingov buraz wrote:
jefferson wrote:Evo jos jedne kompanije na drzavnoj sisi! Sta li ce samo oni da urade:

Kompletna krajina i banjalucka regija slijece na zagrebacki aerodrom,meni treba 5 sati do Sarajeva a 2 do Zagreba a zna se da je u krajini polovina stanovnistva u dijaspori.Nije ovo nelogican potez samo pitanje je sta ceka BH airlines?
Ni reis ne zna sta ceka Bh Airlines a kamoli oni u BH Airlinesu :D
akcija007

#1493 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Danas sam se vracao kuci iz Amsterdama preko Minhena s Lufthansom. U Sarajevu je oko 12:20h -13:00h bila gusta magla sa sumaglicom kasnili smo u odlasku iz Minhena nekih 15-tak min i kruzili iznas Sarajeva 40 min nismo se mogli spustiti i pilot nas je vratio nazad u Minhen. Ja sam imao multi sengen nije mi se zurilo kuci LH mi je dala vaucer od 20 eur i smjestila u hotel Kempinski na aerodormu i sutra istim letom nastavljam put za SA. Oni koji nisu vise mogli da se vrati u Sengen su ostali u direktnom nesengenskom tranzitu i cekaju let LH/OU za Zagreb tj. preko ZAG za SA.
Nisam nikada bio u Minhenu. :)
sorge_sa

#1494 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sorge_sa »

Danas sam se vracao kuci iz Istanbula BH Airlinesom, kasnili smo u polijetanju nekih 15-tak minuta zbog Silajdzica i jos 25 minuta jer smo bili deseti na polijetanju iz Istanbula, negdje oko 09:30 bili smo na nekih 25 km od SA, prije nego je krenuo u zadnje manevre za slijetanje, smo isli u holding od 10 minuta zbog saobracaja na Sa aerodromu, u 10:00 su tockovi Boeinga BH Airlinesa dotakli pistu SA aerodroma,ovo pisem od kuce :D :-D LETITE SA BH AIRLINESOM DA SE NE BI PREBIJALI PO KEMPINSKI HOTELIMA,NEGO DA BISTE BILI U TOPLINI VASEG DOMA!!!!!! ;-) :wink: :P
s_bjelava

#1495 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by s_bjelava »

akcija007 wrote:Danas sam se vracao kuci iz Amsterdama preko Minhena s Lufthansom. U Sarajevu je oko 12:20h -13:00h bila gusta magla sa sumaglicom kasnili smo u odlasku iz Minhena nekih 15-tak min i kruzili iznas Sarajeva 40 min nismo se mogli spustiti i pilot nas je vratio nazad u Minhen. Ja sam imao multi sengen nije mi se zurilo kuci LH mi je dala vaucer od 20 eur i smjestila u hotel Kempinski na aerodormu i sutra istim letom nastavljam put za SA. Oni koji nisu vise mogli da se vrati u Sengen su ostali u direktnom nesengenskom tranzitu i cekaju let LH/OU za Zagreb tj. preko ZAG za SA.
Nisam nikada bio u Minhenu. :)
Hvala jarane na informaciji, ja sutra letim za Sarajevo iz Minhena, valjda cemo, abd, biti bolje srece.
Na stranici aerodroma mozes vidjeti da je danas otkazano mnogo letova, sad znam zasto.
akcija007

#1496 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Sorge_sa, nadji mi konekciju s BH Airlinesom do Amsterdama i ja letim s njima.
S_bjelava onda cemo biti sutra na istom letu.
Vidio sam sada na stranici SIA da je dosta letova otkazano, Malev ne leti cetvrtkom pa ga nema na slotu, Turkish,Lufthansa,Adria,Austrian sve otkazano,Star Alliance otkazano gotovo sve, mozda ce let za Zagreb pokupiti sve ove putnike pa ce se jos preko Zagreba i nekih gradova prebaciti do krajnjih odredista.

Cuo sam ovdje, da ce piloti Lufthansa i Germanwings od ponedjeljka do cetvrtka strajkovati i jos se ne zna sta ce biti otkazano , a kabinsko osoblje Croatia Airlines-a je vec odavno najavilo strajk od 6h 26.2. tako da neko ima i ove informacije
Agadafi

#1497 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Agadafi »

Kad konta BH Airlines uvesti liniju za Amsterdam. Mnogi iz Amerike kupuju sad karte za ljetnju sezonu, i bilo bi dobro imati opciju letjeti iz Amsterdama direktno za Sarajevo, a ne preko Zagreba.
macan prvi

#1498 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Agadafi wrote:Kad konta BH Airlines uvesti liniju za Amsterdam. Mnogi iz Amerike kupuju sad karte za ljetnju sezonu, i bilo bi dobro imati opciju letjeti iz Amsterdama direktno za Sarajevo, a ne preko Zagreba.
Ljetni red letenja bi vec trebao biti objavljen, ali ne ocekuj previse - jos se ceka novi avion (i mene bi zanimalo kad ce doci), a npr. prosle godine je red letenja objavljen tek nakon sto je stupio na snagu.
dzem

#1499 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by dzem »

dolazak aviona je opet delay za juni .....sve lici na cirkus a ne airlines :) al eto
macan prvi

#1500 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

dzem wrote:dolazak aviona je opet delay za juni .....sve lici na cirkus a ne airlines :) al eto
Zar taj novi Boeing ne treba doci u martu? :shock:
Post Reply