Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
-
ocammog
#1476 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Što se tiče Kosova, ja sam od onih koji smatraju da niko nema pravo određivati narodu il pojedincu da li će bit gradjanin prvog ili zadnjeg reda...što se tiče mog ličnog iskustva, dovoljni su svi oni sterotipi i način na koji su se ophodili prema Albanicma (Šiptarima) da od njih stvori Balkanske crnce, a kad tome dodamo i one tenkove što gaze one kuće itd. ja stvarno ne razumijem po kojoj bi to logici oni morali ostati na lancu svog dželata...da, miloševića više nema, ali ima miloševčića, šešlječića, vučića i vučićiča itd. i naravno i dalje ima koliko hoćemo diskriminacije prema Albancima (mada ne samo o njima nego i jedni o drugima, al o njima ipak više)....neki postavljaju pitanje da li je otcjepljenje "u skladu sa medjunarodnim pravom"? Ne znam, možda nije, a možda na osnovu medjunarodnog Humanitarnog prava i jeste...nek procjene stručnjaci...ima nešto iznad propisa...pravo na Dostojanstvo, a oni ga u Srbiji nisu imali, sorry...Ko bi im to mogao čarobnim štapićem vratiti povjerenje u Srbiju kao njihovu zemlju nakon svega?
Eh sad kad imaju svoju slobodu trebaju pokazati kako oni tretiraju manjine i ostale... ( doduše, donekle je upitno koliko su srpske zajednice dole "manjina" ako je po njima Kosovo dio Srbije i ako imaju Srbiju iza čedja...uprkos tome, Albanci trebaju pokazati srpskim zajednicama da je Kosovo i njihov dom i da im ne smij efaliti dlaka s glave...)
..što se tiče Tačija, iskreno , ne ostavlja mi utisak neko prosvjećenog lika...mislim da imaju daleko bolje i kvalitetnije ljude...on me neodoljivo posjeća na neke naše "ratne heroje"....
...nisam siguran da ga većina dole podržava...
A da li je švercovao organima?
Ne bi me čudilo da je dio Albanaca stoji iza te podvale da ga skinu s vlasti ( u saradnji "s prirodom")...
mada ovaj srbijanski hirurg sumnja da je bilo sistematskog vadjenja organa i šverca isitm (http://www.svedok.rs/index.asp?show=75508)
To je već teže za odgonetnut...
Toliko o kosovu
Occa
Eh sad kad imaju svoju slobodu trebaju pokazati kako oni tretiraju manjine i ostale... ( doduše, donekle je upitno koliko su srpske zajednice dole "manjina" ako je po njima Kosovo dio Srbije i ako imaju Srbiju iza čedja...uprkos tome, Albanci trebaju pokazati srpskim zajednicama da je Kosovo i njihov dom i da im ne smij efaliti dlaka s glave...)
..što se tiče Tačija, iskreno , ne ostavlja mi utisak neko prosvjećenog lika...mislim da imaju daleko bolje i kvalitetnije ljude...on me neodoljivo posjeća na neke naše "ratne heroje"....
...nisam siguran da ga većina dole podržava...
A da li je švercovao organima?
Ne bi me čudilo da je dio Albanaca stoji iza te podvale da ga skinu s vlasti ( u saradnji "s prirodom")...
mada ovaj srbijanski hirurg sumnja da je bilo sistematskog vadjenja organa i šverca isitm (http://www.svedok.rs/index.asp?show=75508)
To je već teže za odgonetnut...
Toliko o kosovu
Occa
- BiH-x
#1477 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Albanska ucesnica American-idol-a
Slusajte od 00.35...ovo vrijedi 10 godine srpske, a bogami i albanske, diplomatije
Slusajte od 00.35...ovo vrijedi 10 godine srpske, a bogami i albanske, diplomatije
Last edited by BiH-x on 21/02/2011 18:58, edited 1 time in total.
- Jazz_Junkie
#1478 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
O tom blatu se u bivsoj Jugoslaviji trebalo lijepo pobrinuti i izgraditi ga umjesto sto ga se stabilo u poziciju kolonijalnog vazalstva. Nezavisnost tog blata danas jeste u regionalnom kontekstu negativna posljedica mnostva promasaja, prije svega srbijanske politike, ali se stvar mogla rijesiti i drukcije. Kosovo je iovako bili vise nego autonomno od NATO bombardovanja. Iako nema opravdanja za nezavisnost Kosova ciju ekonomsku bazu cini kriminal, sramotno je Albance ponizavati i zeljeti im status robova. Isto tako je sramotno ubacivati i crnce zbog ogromne nepravde koja im je ucinjena od strane Evropljana i anglosaksonskih Amerikanaca.
- Erzsebet
#1479 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Ne stvara se ravnopravnost, Srbi više nikad neće biti ravnopravni na Kosovu i tako i treba biti, s obzirom šta su tamo radili i koliko su maltretirali nedužne ljude.Zla polusestra wrote:I to kaže neko ko živi u civilizaciji, koju je stvorio, zna se koji produkt prirode...Jazz_Junkie wrote:Ti ocigledno nisi bas najbolji produkt prirode.Zla polusestra wrote:Nisam ja kriva što takvu ravnopravnost i jednakost priroda ne dozvoljava. Sada se stvara vještačka jednakost, a sve što je vještačko ne može ni valjati.
- Mx
#1480 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Region |Objavljeno 22.02.2011. u 20:37
http://www.sarajevo-x.com/svijet/region ... /110222131
Blic
Pacoli, najbogatiji Albanac na svijetu, novi predsjednik Kosova
Jedan od najbogatijih Albanaca na svijetu, Beghjet Pacolli, novi je predsjednik Kosova.
Kako javlja Blic, pobijedio je u trećem krugu glasanja u kosovskom parlamentu, a široj javnosti je poznat kao bivši muž Ane Oxe.
Njegova građevinska firma Mabetex ima godišnji promet od milijardu dolara i obnavljala je ruski Kremlj.
Pacolli su najveću globalnu "slavu" donijele optužbe da je pokušao podmititi ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, a zanimljivo je da je istragu u tom slučaju vodila tadašnja javna tužiteljica u Švicarskoj Carla del Ponte. Ganjajući Pacollija zbog sumnji da su Jeljcinove kćerke "peglale" kreditne kartice njegove firme, del Ponte nije ništa uspjela dokazati, pa su sve optužbe odbačene 2001., iste godine kad se Pacolli razveo od Ane Oxe.
U brojnim intervjuima uvijek je naglašavao da mu je posao obnove Kremlja iz temelja promijenio život. S tri hiljade radnika koji su udarnički gradili u tri smjene posao je započeo 1995. godine i zgotovio ga u godinu i po, zaradivši nevjerojatnih milijardu i po dolara.
Novi, 52- godišnji kosovski predsjednik, kaže da mu je od državnika svijeta najveći uzor -Tito, prenose u utorak mediji.
- Bosnolog
#1481 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Prije ce se desiti neki savez ili konfederacija sa Albanijom,ujedinjenje je za sada u drugom planu...
Adem Demaći: "Moguće je spajanje Kosova i Albanije"
13. 03. 2011. • 18:16 A. B.
Bivši politički predstavnik oslobodilačke vojske Kosova Adem Demaći, izjavio je da se vrlo lako može desiti spajanje Kosova i Albanije, ukoliko, kako kaže, Srbija ne promijeni stav prema Kosovu.
"Može se desiti da se Albanci ujedine. Ne može se isključiti jedna takva mogućnost ukoliko Srbija nastavi sa ovakvom politikom prema Prištini. Ukoliko se Albanci pokažu kao organizovani, onda će nacionalno ujedinjenje postati realnost", rekao je Demaći, koji se sada predstavlja kao kosovski aktivista za ljudska prava.
Demaći je rekao kosovskim elektronskim medijima na albanskom jeziku da je protiv dijaloga Beograda i Prištine, koji je počeo u Briselu, tvrdeći da se razgovori odvijaju bez volje većine žitelja Kosova.
Prema njegovom mišljeu, dijalog su Kosovu nametnuli EU i UN.
"Mi smo morali da pregovaramo, na to su nas natjerali EU i UN. Evropljani će činiti ustupke Srbiji kako bi ušla u EU, pošto je Srbija važniji faktor nego što je Kosovo", dodao je Demaći, a prenosi KIM radio.
- Mx
#1482 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Nakon odstupanja Bedžeta Pacolija
Atifete Jahjaga, kandidatkinja za predsednika Kosova
Izvor: http://www.e-novine.com/region/region-k ... dex.1.html
Izvor: http://www.e-novine.com/region/region-k ... osova.html
07.04.2011 - 12:27
Photo: http://www.unmikonline.org

Zamenica generalnog direktora Policije Kosova Atifete Jahjaga zajednički je kandidat tri stranke - DSK, DPK i ANK za predsednika Kosova. Jahjaga je prva žena kandidat na tu funkciju
Atifete Jahjaga je rođena u Đakovici i među prvim je pripadnicima Policije Kosova. Diplomirana je pravnica. Završila je mnogobrojne specijalizacije iz oblasti bezbednosti. Trenutno obavlja funkciju zamenice generalnog direktora Policije Kosova. Udata je za Astrita Kučija. To su osnovni podaci koji se sada mogu naći u biografiji kandidatkinje za novog predsednika Kosova.
Dogovor da Atifete Jahjaga bude kandidat postigli su u sredu uveče čelnici Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači, Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa i lider Alijanse novo Kosovo (ANK), bivši kosovski predsednik Bedžet Pacoli.
Ona će narednih dana na sednici Skupštine Kosova zajedno sa još jednim, za sada nepoznatim kandidatom, biti predložena za predsednicu Kosova i biće izabrana prema postojećem Ustavu. Odredbe Ustava predviđaju kao uslov da budu najmanje dva kandidata za predsednika. Na vanrednoj konferenciji za medije lider DPK-a Hašim Tači rekao je da je postignut dogovor da se odmah pristupi izmenama i dopunama Ustava u delu koji se odnosi na izbor predsednika, kao i Zakona o parlamentarnim izborima na Kosovu.
Politička kriza na Kosovu nastala je kada je Ustavni sud 28. marta odlučio da je izbor predsednika Kosova bio neustavan odnosno u suprotnosti sa članom 86 Ustava Kosova. Za predsednika Kosova bio je izabran Bedžet Pacoli. Prema dogovoru koji su potpisali Tači, Mustafa i Pacoli izmene u Ustavu treba da se izvrše u što kraćem roku, da bi se najkasnije u roku od šest meseci od stupanja na snagu izmena Ustava održali neposrednički predsednički izbori.
Takođe je predviđeno da se u roku od godinu dana izvrše promene u paketu izbornih zakona, kako bi se na jesen 2013. godine istovremeno sa opštinskim održali i parlamentarni izbori. Tači je rekao da je "ono što je do juče izgledalo nemoguće" u sredu uveče ostvareno zahvaljujući prevazilaženju partijskih interesa u korist interesa države.
Bivši predsednik Kosova, Bedžet Pacoli je rekao da je Kosovo imalo institucionalnu krizu koja je na najbolji način rešena. "Ja sam se povukao iz kandidature za predsednika Kosova, garantujem da nisam imao pritisaka da to uradim, niti od premijera, niti ambasadora Dela niti Pitera Fejta. Ja nisam hteo da budem prepreka i da zemlju vodim ka novim izborima", rekao je Pacoli. Pacoli je rekao da se nije povukao kao gubitnik.
"Povukao sam se jer sam smatrao da je građanin Kosova na prvom mestu. Koalicija je sada još jača, imaćemo jaču vladu koja će se uspešno suprostaviti krizi", rekao je on. Lider DSK Isa Mustafa je zahvalio američkom ambasadoru Kristoferu Delu ali i liderima drugih političkih stranaka za dogovor koji je postignut, ocenjujući da je to "značajan dogovor za reformu izbornog sistema".
Del je rekao da Jahjaga ima veliku podršku američke državne sekretarke Klinton. "Njen izbor za predsednika predstavlja novo poglavlje u istoriji Kosova", rekao je Del ističući da su lideri tri stranke uspeli da stave interese zemlje ispred svojih ličnih i partijskih i dokazali da mogu da rade zajedno za dobrobit Kosova.
Atifete Jahjaga, kandidatkinja za predsednika Kosova
Izvor: http://www.e-novine.com/region/region-k ... osova.html
07.04.2011 - 12:27
Photo: http://www.unmikonline.org
Zamenica generalnog direktora Policije Kosova Atifete Jahjaga zajednički je kandidat tri stranke - DSK, DPK i ANK za predsednika Kosova. Jahjaga je prva žena kandidat na tu funkciju
Atifete Jahjaga je rođena u Đakovici i među prvim je pripadnicima Policije Kosova. Diplomirana je pravnica. Završila je mnogobrojne specijalizacije iz oblasti bezbednosti. Trenutno obavlja funkciju zamenice generalnog direktora Policije Kosova. Udata je za Astrita Kučija. To su osnovni podaci koji se sada mogu naći u biografiji kandidatkinje za novog predsednika Kosova.
Dogovor da Atifete Jahjaga bude kandidat postigli su u sredu uveče čelnici Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači, Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa i lider Alijanse novo Kosovo (ANK), bivši kosovski predsednik Bedžet Pacoli.
Ona će narednih dana na sednici Skupštine Kosova zajedno sa još jednim, za sada nepoznatim kandidatom, biti predložena za predsednicu Kosova i biće izabrana prema postojećem Ustavu. Odredbe Ustava predviđaju kao uslov da budu najmanje dva kandidata za predsednika. Na vanrednoj konferenciji za medije lider DPK-a Hašim Tači rekao je da je postignut dogovor da se odmah pristupi izmenama i dopunama Ustava u delu koji se odnosi na izbor predsednika, kao i Zakona o parlamentarnim izborima na Kosovu.
Politička kriza na Kosovu nastala je kada je Ustavni sud 28. marta odlučio da je izbor predsednika Kosova bio neustavan odnosno u suprotnosti sa članom 86 Ustava Kosova. Za predsednika Kosova bio je izabran Bedžet Pacoli. Prema dogovoru koji su potpisali Tači, Mustafa i Pacoli izmene u Ustavu treba da se izvrše u što kraćem roku, da bi se najkasnije u roku od šest meseci od stupanja na snagu izmena Ustava održali neposrednički predsednički izbori.
Takođe je predviđeno da se u roku od godinu dana izvrše promene u paketu izbornih zakona, kako bi se na jesen 2013. godine istovremeno sa opštinskim održali i parlamentarni izbori. Tači je rekao da je "ono što je do juče izgledalo nemoguće" u sredu uveče ostvareno zahvaljujući prevazilaženju partijskih interesa u korist interesa države.
Bivši predsednik Kosova, Bedžet Pacoli je rekao da je Kosovo imalo institucionalnu krizu koja je na najbolji način rešena. "Ja sam se povukao iz kandidature za predsednika Kosova, garantujem da nisam imao pritisaka da to uradim, niti od premijera, niti ambasadora Dela niti Pitera Fejta. Ja nisam hteo da budem prepreka i da zemlju vodim ka novim izborima", rekao je Pacoli. Pacoli je rekao da se nije povukao kao gubitnik.
"Povukao sam se jer sam smatrao da je građanin Kosova na prvom mestu. Koalicija je sada još jača, imaćemo jaču vladu koja će se uspešno suprostaviti krizi", rekao je on. Lider DSK Isa Mustafa je zahvalio američkom ambasadoru Kristoferu Delu ali i liderima drugih političkih stranaka za dogovor koji je postignut, ocenjujući da je to "značajan dogovor za reformu izbornog sistema".
Del je rekao da Jahjaga ima veliku podršku američke državne sekretarke Klinton. "Njen izbor za predsednika predstavlja novo poglavlje u istoriji Kosova", rekao je Del ističući da su lideri tri stranke uspeli da stave interese zemlje ispred svojih ličnih i partijskih i dokazali da mogu da rade zajedno za dobrobit Kosova.
Last edited by Mx on 20/04/2011 00:39, edited 1 time in total.
- Mx
#1483 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
*
Last edited by Mx on 02/05/2011 17:03, edited 3 times in total.
- Mx
#1484 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Bosna i Hercegovina ne priznaje kosovske dokumente?
Opsirnije na: http://www.panorama.com.al/tipike/gashi ... -e-kosoves
Prevedi cjelokupni tekst sa albanskog na: http://translate.google.com/#en|hr
Opsirnije na: http://www.panorama.com.al/tipike/gashi ... -e-kosoves
Prevedi cjelokupni tekst sa albanskog na: http://translate.google.com/#en|hr
- amrica
#1485 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Organizatori Eurosonga priznali Kosovo
Zagreb, 01.05.2011., 08:23 | D. H.
Srpski mediji ljutito izvikuju riječi 'skandal' i 'euro-sramota'...
Podijeli 0
Eurosong (Dnevnik.hr)
Europska radiodifuzna unija (EBU), organizator Eurosonga, pozvala je Kosovo da pošalje predstavnike na natjecanje Eurovision Young Dancers, prenosi Kurir. Natjecanje se održava u Oslu, 24. lipnja.
Iz tog razloga na natjecanju neće biti Srbija, a od deset članica Europske unije koje dosad nisu priznale neovisno Kosovo, svoje će predstavnika poslati samo Grčka.
Većina srpskih medija ogorčena je zbog ovakve odluke, nazivajući je 'skandalom' i 'euro-sramotom'. 'O našoj reakciji dovoljno govori činjenica da Srbije nema na popisu natjecatelja', rekao je Aleksandar Tijanić, direktor srpske javne televizije RTS.
Zagreb, 01.05.2011., 08:23 | D. H.
Srpski mediji ljutito izvikuju riječi 'skandal' i 'euro-sramota'...
Podijeli 0
Eurosong (Dnevnik.hr)
Europska radiodifuzna unija (EBU), organizator Eurosonga, pozvala je Kosovo da pošalje predstavnike na natjecanje Eurovision Young Dancers, prenosi Kurir. Natjecanje se održava u Oslu, 24. lipnja.
Iz tog razloga na natjecanju neće biti Srbija, a od deset članica Europske unije koje dosad nisu priznale neovisno Kosovo, svoje će predstavnika poslati samo Grčka.
Većina srpskih medija ogorčena je zbog ovakve odluke, nazivajući je 'skandalom' i 'euro-sramotom'. 'O našoj reakciji dovoljno govori činjenica da Srbije nema na popisu natjecatelja', rekao je Aleksandar Tijanić, direktor srpske javne televizije RTS.
- BiH-x
- Bosnolog
#1487 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Ko drugom jamu kopa fizicki je radnik,....."Samoopredjeljenje": Albanci žele i jug Srbije kao dio Kosova!?
01. 05. 2011. • 21:33 S. B.
Na sastanku predstavnika albanskih političkih stranaka sa juga Srbije i Kosova, održanom u Gnjilanu, zaključeno je da pitanje Preševske doline treba rješavati u sklopu razgovora Prištine i Beograda, a opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da pripadnu "samoproklamovanoj" republici Kosovo.
Kako su srbijanskoj agenciji "FoNet" prenijeli izvori iz tog grada, tema sastanka održanog u subotu bilo je neučestvovanje predstavnika Preševske doline u razgovorima Prištine i Beograda.
Sastanku su prisustvovali predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, potpredsjednik skupštine te opštine Orhan Redžepi, predsjednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju, Hidajet Hiseni iz Demokratske partije Kosova, Ahmet Isufi i Ajet Idrizi iz Alijanse za budućnost Kosova, Raif Cela iz Pokreta za ujedinjenje, predstavnici Pokreta "Samoopredjeljenje" Ismail Kurteši i Hisen Durmiši i profesor međunarodnog prava Flamur Hiseni.
Glavni zaključci sastanka su da svi Albanci, ma gdje se nalazili, treba da jedinstveno podržavaju Preševsku dolinu i da sve institucije Albanije i vlasti u Prištini treba da traže da se Preševska dolina "vrati" takozvanoj republici Kosovo, prenose srbijanski mediji.
Učesnici sastanka su zatražili od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Vladu Srbije da ne ometa albansko stanovništvo Preševske doline u "ostvarivanju slobodne volje na samoopredjeljenje".
Zatraženo je i da "svi zajedno izvrše pritisak na institucije Kosova, kako bi Preševska dolina bila stavljena u agendu razgovora Prištine i Beograda".
- Gat'Gor
#1488 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Podrzavam. Sto manja Srbija, to bolja.
- Mx
#1489 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Prva žena na čelu države - Kosovo dobilo predsednicu
Izvor: http://www.e-novine.com/region/region-k ... dnicu.html
07.04.2011 - 23:09
Nova predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je nakon izbora u kosovskom parlamentu, da veruje u uspeh dijaloga sa Beogradom. Atifete Jahjaga prva je žena izabrana na funkciju predsednika Kosova u njegovoj istoriji.
U prvom govoru posle izbora, ona je kazala da su Kosovo i Srbija do sada bili prinuđeni da dele lošu prošlost. "Biće prinuđene da dele i budućnost. Pošto ne možemo promeniti prošlost, mi ćemo izgraditi budućnost učeći se na greškama prošlosti. Dijalog će imati uspeha. Nakon njegovog okončanja, regionu će se vratiti mir i stabilnost", rekla je prva žena predsednik Kosova.
Dodala je da do juče nije ni pomišljala da će preuzeti neku visoku političku funkciju. Atifete Jahjaga je bila zamenica generalnog direktora Policije Kosova, a za predsednicu su je predložile vladajuće stranke Demokratska partija Kosova i Alijansa novo Kosovo, kao i opozicioni Demokratski savez Kosova. Jahjaga je navela da je uvek bila spremna da služi svojoj zemlji.
"Ideal celog Kosova je članstvo u EU i stalno prijateljstvo sa SAD. Nadam se i ubeđena sam da će naši snovi postati stvarnost", rekla je ona.
Atifete Jahjaga je položila i zakletvu u kosovskom parlamentu, nakon čega je, sa saradnicima, otišla u predsednički kabinet kako bi i zvanično preuzela dužnost. Izbor novog predsednika Kosova usledio je nakon odluke Ustavnog suda da izbor Bedžeta Pacolija na tu funkciju 22. februara nije protekao u skladu sa ustavnom procedurom.
DPK, ANK i DSK složili su se oko izbora Atifete Jahjaga nakon dogovora o izmeni zakona o izboru predsednika Kosova i održavanju parlamentarnih izbora u 2013. godini.
http://img146.imageshack.us/i/president ... hjaga.jpg/

Izvor: http://www.kryeministri-ks.com/
Predsjednik: http://www.president-ksgov.net/
Galeria: http://www.president-ksgov.net/?page=1,11
Izvor: http://www.e-novine.com/region/region-k ... dnicu.html
07.04.2011 - 23:09
Nova predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je nakon izbora u kosovskom parlamentu, da veruje u uspeh dijaloga sa Beogradom. Atifete Jahjaga prva je žena izabrana na funkciju predsednika Kosova u njegovoj istoriji.
U prvom govoru posle izbora, ona je kazala da su Kosovo i Srbija do sada bili prinuđeni da dele lošu prošlost. "Biće prinuđene da dele i budućnost. Pošto ne možemo promeniti prošlost, mi ćemo izgraditi budućnost učeći se na greškama prošlosti. Dijalog će imati uspeha. Nakon njegovog okončanja, regionu će se vratiti mir i stabilnost", rekla je prva žena predsednik Kosova.
Dodala je da do juče nije ni pomišljala da će preuzeti neku visoku političku funkciju. Atifete Jahjaga je bila zamenica generalnog direktora Policije Kosova, a za predsednicu su je predložile vladajuće stranke Demokratska partija Kosova i Alijansa novo Kosovo, kao i opozicioni Demokratski savez Kosova. Jahjaga je navela da je uvek bila spremna da služi svojoj zemlji.
"Ideal celog Kosova je članstvo u EU i stalno prijateljstvo sa SAD. Nadam se i ubeđena sam da će naši snovi postati stvarnost", rekla je ona.
Atifete Jahjaga je položila i zakletvu u kosovskom parlamentu, nakon čega je, sa saradnicima, otišla u predsednički kabinet kako bi i zvanično preuzela dužnost. Izbor novog predsednika Kosova usledio je nakon odluke Ustavnog suda da izbor Bedžeta Pacolija na tu funkciju 22. februara nije protekao u skladu sa ustavnom procedurom.
DPK, ANK i DSK složili su se oko izbora Atifete Jahjaga nakon dogovora o izmeni zakona o izboru predsednika Kosova i održavanju parlamentarnih izbora u 2013. godini.
http://img146.imageshack.us/i/president ... hjaga.jpg/

Izvor: http://www.kryeministri-ks.com/
Predsjednik: http://www.president-ksgov.net/
Galeria: http://www.president-ksgov.net/?page=1,11
- Mx
#1490 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Lekcija iz Prištine
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/koment ... stine.html
Autor Husein Orahovac 2011-04-27 06:00:00
http://www.dnevniavaz.ba/thumbnail.php? ... cle_medium
Ako bh. vlast o vraćanju državne imovine nije ništa naučila od Hrvatske, nadati se da će joj Kosovo otvoriti oči
Zvanična Priština uskoro će na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH poslati popis imovine koju smatra svojom, a nalazi se na prostoru naše domovine. Dakako, zahtijevat će povrat svog imetka. Dopise istovjetne sadržine i zahtjeva Kosovo će uputiti prema središtima svih država nastalih raspadom Jugoslavije. Kazalo bi se: tako mlada, a tako ozbiljna i pametna država.
Za razliku od Kosova, koje je u svega nekoliko godina svoje nezavisnosti uspjelo popisati imovinu za koju sebe smatra nositeljem prava vlasništva, BiH od Dejtona naovamo nije učinila skoro ništa da bi vratila svoju imovinu koja se nalazi izvan njenih granica. Zapravo, kada je državna imovina u pitanju, naša je država učinila mnogo toga lošega.
Prvo, državna strategija u vraćanju imovine izvan granica nikada nije formulirana. Nije urađen ni iole ozbiljan popis, odnosno centralna baza podataka s precizno pobrojanim objektima i zemljištem koje pripada BiH.
Drugo, susjednim državama - Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori - BiH je vratila dio imovine koja je pripadala poduzećima iz ovih zemalja. Pri tome se uopće nije razmatrala mogućnost reciprociteta u procesu povrata imovine. A moglo se i tako raditi i takav način ne bi predstavljao presedan.
Treće, država BiH svoje nekadašnje privredne gigante koji imaju imovinu u susjednim zemljama nikada nije osobito pomagala kako bi ta imovina bila vraćena istinskim vlasnicima. Naprotiv.
Privredni subjekti ostavljeni su da se sami snalaze kako znaju i umiju ne bi li vratili svoj imetak. U takvoj atmosferi, širom su otvorena vrata manipulacijama, malverzacijama, pljačkanju i otimanju.
Primjera ima napretek: počevši od naftnih terminala u Pločama, objekata za odmor i rekreaciju u Trogiru, Dječije bolnice u Cavtatu... U silnim slučajevima, državna imovina nelegalno je prodavana, a novci su završavali u džepovima pojedinaca. Država i njeni građani, odnosno uposlenici poduzeća čija je imovina, nikakve fajde nisu imali od tih prodaja.
I tako, dok je Hrvatska uspjela i otete konje lipicanere i umjetnine vratiti iz Srbije, dotle je BiH nijemo promatrala kriminalizirane prodaje svoje imovine. Ako državna vlast nije ništa naučila od Hrvatske, nadati se da će joj Kosovo otvoriti oči. Posebno kada joj na stolu podastre popis imetka koji kosovska poduzeća smatraju svojim.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/koment ... stine.html
Autor Husein Orahovac 2011-04-27 06:00:00
http://www.dnevniavaz.ba/thumbnail.php? ... cle_medium
Ako bh. vlast o vraćanju državne imovine nije ništa naučila od Hrvatske, nadati se da će joj Kosovo otvoriti oči
Zvanična Priština uskoro će na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH poslati popis imovine koju smatra svojom, a nalazi se na prostoru naše domovine. Dakako, zahtijevat će povrat svog imetka. Dopise istovjetne sadržine i zahtjeva Kosovo će uputiti prema središtima svih država nastalih raspadom Jugoslavije. Kazalo bi se: tako mlada, a tako ozbiljna i pametna država.
Za razliku od Kosova, koje je u svega nekoliko godina svoje nezavisnosti uspjelo popisati imovinu za koju sebe smatra nositeljem prava vlasništva, BiH od Dejtona naovamo nije učinila skoro ništa da bi vratila svoju imovinu koja se nalazi izvan njenih granica. Zapravo, kada je državna imovina u pitanju, naša je država učinila mnogo toga lošega.
Prvo, državna strategija u vraćanju imovine izvan granica nikada nije formulirana. Nije urađen ni iole ozbiljan popis, odnosno centralna baza podataka s precizno pobrojanim objektima i zemljištem koje pripada BiH.
Drugo, susjednim državama - Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori - BiH je vratila dio imovine koja je pripadala poduzećima iz ovih zemalja. Pri tome se uopće nije razmatrala mogućnost reciprociteta u procesu povrata imovine. A moglo se i tako raditi i takav način ne bi predstavljao presedan.
Treće, država BiH svoje nekadašnje privredne gigante koji imaju imovinu u susjednim zemljama nikada nije osobito pomagala kako bi ta imovina bila vraćena istinskim vlasnicima. Naprotiv.
Privredni subjekti ostavljeni su da se sami snalaze kako znaju i umiju ne bi li vratili svoj imetak. U takvoj atmosferi, širom su otvorena vrata manipulacijama, malverzacijama, pljačkanju i otimanju.
Primjera ima napretek: počevši od naftnih terminala u Pločama, objekata za odmor i rekreaciju u Trogiru, Dječije bolnice u Cavtatu... U silnim slučajevima, državna imovina nelegalno je prodavana, a novci su završavali u džepovima pojedinaca. Država i njeni građani, odnosno uposlenici poduzeća čija je imovina, nikakve fajde nisu imali od tih prodaja.
I tako, dok je Hrvatska uspjela i otete konje lipicanere i umjetnine vratiti iz Srbije, dotle je BiH nijemo promatrala kriminalizirane prodaje svoje imovine. Ako državna vlast nije ništa naučila od Hrvatske, nadati se da će joj Kosovo otvoriti oči. Posebno kada joj na stolu podastre popis imetka koji kosovska poduzeća smatraju svojim.
- Bosnolog
#1491 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Međunarodni sud pravde: Kosovo će tužiti Srbiju za počinjene zločine!
03. 05. 2011. • 16:22 S. B.
Vlasti u Prištini namjeravaju da tuže Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde. Iako najavljuju da će tu tužbu podnijeti "što prije", sudbina ove inicijative je neizvjesna, jer Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija (UN).
Kosovska vlada je odlučila da formira institut za istraživanje ratnih zločina i namjerava tužiti Srbiju Međunarodnom sudu pravde u Hagu, "što prije to bude moguće", piše prištinska štampa, pozivajući se na izjavu kosovskog ministra pravde Hajredina Kuchija.
Institut će, kako prenosi "RTS", sakupljati dokaze o "zločinima i šteti koje je Srbija počinila tokom devedesetih", naveo je Kuchi i dodao da će dokazi, zatim, biti prosljeđeni Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
Kuchi je potvrdio da će vlada u Prištini tužiti Srbiju "za počinjene zločine, što prije to bude moguće".
"Za tužbu protiv neke zemlje potrebno je ispuniti dva uslova: da ste u članstvu Ujedinjenih nacija ili strana potpisnica Statuta Međunarodnog suda pravde", podsjetio je Kuchi i napomenuo da Kosovo nije ni jedno, ni drugo. Članstvu Kosova u UN protive se Rusija i Kina, a njegovu nezavisnost do sada je priznalo 75 članica UN.
"To ne znači da nećemo biti u budućnosti. Zato moramo da budemo spremni", zaključio je Kuchi.
Planirano je da u institutu za ratne zločine rade kosovski i međunarodni stručnjaci. Predmet istrage biće zločini počinjeni u periodu između 1990. i 1999. godine, ali je nejasno da li će se istraga, ipak, baviti svim zločinima, nezavisno od etničkog porijekla počinioca, s obzirom da se tome protive bivši članovi OVK.
Haški tribunal je nedavno objavio da je u periodu između marta i juna 1999. godine na Kosovu ubijeno 10.356 Albanaca, 700.000 kosovskih Albanaca je napustilo pokrajinu, a još 2.000 se vodi kao nestalo.
Kao da se vracamo se u interesne granice od prije 100 godina,...."Frankfurt news": Amerikanci poklanjaju Turcima vojnu bazu na Kosovu, Srbija u panici
Autor R. D. /Srna 2011-05-03 14:02:00
Decrease font Enlarge font
Vojna baza "Bondstil" kod Uroševca
Riječ je o najvećoj američkoj vojnoj bazi van granica SAD izgrađenoj nakon Vijetnamskog rata
Turska bi u okviru velikog povratka na Balkan mogla da uđe u američku vojnu bazu kod Uroševca "Bondstil", koju snage SAD uskoro napuštaju, saznaje "Frankfurt news", pozivajući se na diplomatske izvore.
Riječ je o najvećoj američkoj vojnoj bazi izgrađenoj van granica SAD nakon Vijetnamskog rata.
Odlazak iz baze u blizini Uroševca najavio je krajem marta američki ambasador u Prištini Kristofer Del zbog previsokoh finansijskih troškova što je izazvalo pravu pometnju među srbijanskim vojnim teoretičarima i analitičarima s obzirom na najavu da bi bazu mogli naslijediti upravo Turci.
Ninoslav Krstić, bivši komandant Združenih snaga bezbjednosti kaže da ovakav scenario Srbiji nikako ne može odgovarati.
"Ulazak novih stanara sa istoka bio bi loš za Srbiju, a još gori za Kosovo i Metohiju. Ankara time dobija direktnu teritorijalnu vezu sa Sandžakom preko Kosova, što je put zelene transverzale sve do Sarajeva", pribojava se Krstić.
Turska je, kaže on, američki saveznik i ta veza je možda i jača nego sa EU, gdje Turci već godinama pokušavaju da uđu, ali bezuspješno, pa još slove za vječitog kandidata.
"Amerika uključuje Tursku u ovo područje koje im više nije toliko interesantno. Turski interes povratka je širenje na evropski kontinent, gde živi dosta Turaka, a prvenstveno u Nemačkoj i Francuskoj. Rusija nema ništa protiv, s obzirom na dobre odnose sa Ankarom", objašnjava Krstić.
Bivši direktor Vojno-bezbjednosne agencije Momir Stojanović također se boji dolaska turskih vojnih snaga na Kosovo.
"Balkan je kompenzacija Turskoj za njemačko protivljenja da ova država uđe u EU. Mislim da je realno da barem u okviru NATO snaga dođe i turski kontingent, pogotovo kako se približavaju kraju pregovori Beograda i Prištine, a to 'nije dobro'".
http://www.probertencyclopaedia.com/pho ... 201911.htm
- Mx
#1492 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
"Frankfurt news": Amerikanci poklanjaju Turcima vojnu bazu na Kosovu, Srbija u panici
Riječ je o najvećoj američkoj vojnoj bazi van granica SAD izgrađenoj nakon Vijetnamskog rata ... Pročitajte više: http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... anici.html
Policija uhapsila šest zvaničnika grada Priština
Uhapšeni su zbog sumnje na zloupotrebu u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura ... Pročitajte više: http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... stina.html
Uhapšeni su zbog sumnje na zloupotrebu u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura
Policija je danas uhapsila šest funkcionera gradske uprave Priština zbog sumnji da su zloupotrebili službeni položaj ili ovlaštenja, kojima je određen pritvor od 48 sati, sopštila je kosovska policija.
Hapšenje su izvršili pripadnici Odjeljenja za istragu privrednog kriminala i korupcije.
Prema navodima policije sumnje postoje da su zloupotrebili ovlaštenja u projektu pokrivanja korita rijeke Prištevka.
"Tokom istrage i prikupljanja činjenica u vezi sa navedenim krivičnim djelom, uhapšeni su zbog sumnje na zloupotrebu u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura", kaže se u saopštenju.
Policija nije navela imena uhapšenih, već inicijale i godinu rođenja pet uhapšenih.
Po nalogu Okružnog javnog tužioca osumnjičenima je određen pritvor od 48 sati.
Riječ je o najvećoj američkoj vojnoj bazi van granica SAD izgrađenoj nakon Vijetnamskog rata ... Pročitajte više: http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... anici.html
Policija uhapsila šest zvaničnika grada Priština
Uhapšeni su zbog sumnje na zloupotrebu u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura ... Pročitajte više: http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... stina.html
Uhapšeni su zbog sumnje na zloupotrebu u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura
Policija je danas uhapsila šest funkcionera gradske uprave Priština zbog sumnji da su zloupotrebili službeni položaj ili ovlaštenja, kojima je određen pritvor od 48 sati, sopštila je kosovska policija.
Hapšenje su izvršili pripadnici Odjeljenja za istragu privrednog kriminala i korupcije.
Prema navodima policije sumnje postoje da su zloupotrebili ovlaštenja u projektu pokrivanja korita rijeke Prištevka.
"Tokom istrage i prikupljanja činjenica u vezi sa navedenim krivičnim djelom, uhapšeni su zbog sumnje na zloupotrebu u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura", kaže se u saopštenju.
Policija nije navela imena uhapšenih, već inicijale i godinu rođenja pet uhapšenih.
Po nalogu Okružnog javnog tužioca osumnjičenima je određen pritvor od 48 sati.
- tbv
#1493 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Ovako se odgovorno vodi drzava. Svaka cast Kosovo. Brze ce oni i od Srbije i od BiH u EU.Popis stanovništa, kućanstava i stanova je počeo na Kosovu. Sadašnji popis na Kosovu nagledat će međunarodne organizacije. Procijenjeno je da su pitanja usklađena s međunarodnim standardima, kao i da su građani Kosova slobodni u iskazivanju svoje vjere i nacionalne pripadnosti.
- Bosnolog
#1494 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Kosovarima je sasvim svejedno ko ce biti u Bodsteel-u Ameri ili Turci,oni prave piknike i dernece uz pistoljarenje Titinom doktrinom naoruzanog naroda.Sa naoruzanim neprijeteljem Servia zasigurno ne ratuje,.....
Slobo se u grobu okrece kada cuje ove zvuke......

Slobo se u grobu okrece kada cuje ove zvuke......
- Skijash
#1495 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
A bolesnika u pičku materinu. Lako im se kurčiti nakon što smo mi četničkog medvjeda izmrcvarili i protiv njega okrenuli čitav svijet. Da im ulete srbijanski specijalci razbježalo bi se to ko sitna šumska divljač. Oni su državu dobili na tacni, za kurac je njihovo herojstvo. Znaju samo crkvu srušiti, a i to jedino kad niko ne gleda.Bosnolog wrote:
- BiH-x
#1496 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
^^Samo nek nisi pravio generalizacije 
A klip je
A klip je
- Skijash
#1497 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Mislio sam na ove likove sa snimka. Nemam ništa protiv Albanaca kao naroda. Većina ih ne divlja ovako niti ruši crkve.BiH-x wrote:^^Samo nek nisi pravio generalizacije
A klip je
- BiH-x
#1498 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Pa dobro, samo ne razumijem osnovu cega si zakljucio da ovi sa snimka "samo znaju crkvu rusit" 
Vesele se ljudi...na kosovski nacin
- Skijash
#1499 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Ja vidim kršenje zakona. Profesionalna deformacijaBiH-x wrote:Pa dobro, samo ne razumijem osnovu cega si zakljucio da ovi sa snimka "samo znaju crkvu rusit"
-
udrch
#1500 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
S obzirom da je Radmanović na bolovanju nešto kontam što Željko i Bakir ne donesu jednoglasu
odluku Presjedništva o priznavanju Koova..