Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
StupskaBitanga

#1476 Re: Cijene stanova All about

Post by StupskaBitanga »

Dozer wrote:Nikakva. Pola ljudi koji su se tamo zaletili kad je gradjeno, vec su prodali te stanove i razgulili.
lokacija nije loša
samo ubiše seljaci oko gradnje džamije pa malo malo neki haos oko toga jer opština traži 200000KM samo za zemljište
a džamija jedino treba da bi parirala crkvi a niko ne govori kako hiljade djece koje tu žive nemaju školu.
Kvalitet npr stolarije je kriza užasal sve u svemu nije loše. Još da hoće ukjinut pijacu nedeljom
Al sada kada krenu ovi svi radovi biće veselo
valter.ba

#1477 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Ne zachatavajte ba temu sa tim oglasima, idite na market.ba i uvaljujte stanove, ha ja :twisted:
limun_junior

#1478 Re: Cijene stanova All about

Post by limun_junior »

dal bi mogao za 33kvadrata na visnjiku dobiti 50kvadrata od dobrinje pa dalje prema gradu??
cuo sam da je cijena na visnjiku 2,500 * 33 = 82 000... pa gdje bi se moglo i kako bi se moglo..
hvala :)
jastuk1

#1479 Re: Cijene stanova All about

Post by jastuk1 »

limun_junior wrote:dal bi mogao za 33kvadrata na visnjiku dobiti 50kvadrata od dobrinje pa dalje prema gradu??
cuo sam da je cijena na visnjiku 2,500 * 33 = 82 000... pa gdje bi se moglo i kako bi se moglo..
Iz većeg u manje se ide isključivo i samo radi doplate. To što ti hoćeš je izvodljivo da prodaš 33 i kupuješ veće u ljepšim i ravnijim dijelovima gdje se može - za razliku od veranja po kosoj breci, višnjiku, itd. - živjeti bez auta, pa se onda fino i uštedi koja para.

Nikad za nikad mi neće biti jasno kako je moguće da je skuplje tamo gdje se moraš pentrat i imat auto da dođeš do zgrade ili kuće.
hadžialagić

#1480 Re: Cijene stanova All about

Post by hadžialagić »

I mene interesuje kako se nešto od 33 kvadrata zvati stalnom, ali eto. :D
piatc

#1481 Re: Cijene stanova All about

Post by piatc »

piatc wrote:Ovo nije oglas!
Trosoban stan na odličnoj lokaciji, Kovačići-Grbavica. Stan ima optimalan raspored, a sastoji se od dvije spavaće sobe, kuhinje, dnevne sobe i nus prostorija.

Jedna od najljepših lokacija u gradu omogućava uživanje u miru i zelenilu Vilsonovog šetališta, uz neposrednu blizinu zelene pijace, obdaništa, škola, tržnih centara, banaka, pošte itd.

Kontakt telefon 033/811-218
Površina: 70 m2
Cijena: 154000 KM
:mrgreen:
evo sto se grbavice tice, za 2200 prodat. lud je ko jeftinije proda. treba se malo strpit da naidje neko ko stvarno ima para za takav stan a ne zeli se voziti pola sata do posla, a takvih ima ;-)
Haris.ba

#1482 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Raspored wrote:Bio bih zahvalan na pomoći pri odabiru između dvije lokacije:
1. Pionirska dolina
Prednosti: manja zgrada, dobar kvalitet, lijep parking i garaža, nešto zelenila a općina centar
Mane: samo jedan pristupni put, još dvije zgrade trebaju da se igrade ispred, navodno visok stepen kriminala

2. Unipromet zgrada kod Merkatora
Prednosti: infrastruktura, putna mreža, povoljnija cijena
Mane: prevelika zgrada, upitan kvalitet gradnje

Napomena: Bitno mi je da zgrada obavezno ima parking tj. garažu.
Šta ti je bliže poslu. Zgrada ti je po svemu bolja u pionirskoj dolini(vrtovi sunca). Al' džaba ti sve kad ti treba (bez auta) do grada fine pjehoke do trole, pa onda "redovnom" trolom do grada. Ne znam kako je za škole. Unipromet svakako ne prodaje zgradu - već lokaciju. A to za visok stepen kriminala ti je dobar vic. Ne postoje naselja sa visokim stepenom kriminala, svugdje ga ima. Samo npr. na Poljinama je to jedna druga vrsta :D , a u Švrakinom neka druga.
AjnurSoA

#1483 Re: Cijene stanova All about

Post by AjnurSoA »

Raspored wrote:Bio bih zahvalan na pomoći pri odabiru između dvije lokacije:
1. Pionirska dolina
Prednosti: manja zgrada, dobar kvalitet, lijep parking i garaža, nešto zelenila a općina centar
Mane: samo jedan pristupni put, još dvije zgrade trebaju da se igrade ispred, navodno visok stepen kriminala

2. Unipromet zgrada kod Merkatora
Prednosti: infrastruktura, putna mreža, povoljnija cijena
Mane: prevelika zgrada, upitan kvalitet gradnje

Napomena: Bitno mi je da zgrada obavezno ima parking tj. garažu.
Ovako mozda ti mogu pomoci kao jedan od prisutnih ,

Pionirska dolina : sa prednostima se slazem , mada u manama ne , najmanja stopa kriminala je u predjelu Pionirska dolina ,Jagomir , ne znam koliko ste upuceni pored zgrada "Pionirska dolina" nalazi se zgrada MUP-a pa onda shvatite,
sto se tice zgrada "Pionirska dolina" one su napravljene na starom groblju pa sad koliko ko odluci , jedna zgrada je napravljena ostala su jos 2 da se naprave. pa et . ako sam ikako pomogao
Jasko.B

#1484 Re: Cijene stanova All about

Post by Jasko.B »

evo prognoza za cijene nekretnina u regiji.nazalost nista ne pise o bih,ali predpostavljam da ce u nas biti jos gore.

U posljednjih nekoliko mjeseci udvostručio se broj domaćih nekretnina u ovrsi, što zvoni na alarm. Banke očito sve teže podnose teret loših kredita, a ni krah tržišta u regiji ne ide im na ruku.

Zbog toga u domaćim agencijama smatraju da bi već najesen domaće cijene nekretnina mogle pasti čak 40 posto.

Od vrhunca regionalnog tržišta nekretnina u 2008. godini cijene nekretnina su se prilično ispuhale - dostupni podaci pokazuju da je prosječna tražena cijena stanova najviše pala u Beogradu, za čak četvrtinu, a više od 20 posto pale su i cijene stambenih kvadrata u Podgorici i Ljubljani.

Zagreb je, sudeći prema statistici traženih cijena stanova, odolio takvom krahu tržišta, no pitanje je što nosi jesen.
Procjena rizika banaka

Naime, jaču korekciju cijena nekretnina koče samo domaće banke koje još uvijek odolijevaju masovnijim aktivacijama hipoteka i rasprodaji ovršenih stanova.

No da se nešto "valja iz brda" pokazuje očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku HGK, koji sada bilježi 783 nekretnine u ovrsi, a samo prije nekoliko mjeseci bilo ih je upola manje.

Uz to, prema neslužbenim informacijama, svaki je peti kredit kod hrvatskih banaka problematičan, ili korisnik mjesecima kasni s plaćanjem rata ili očekuje daljnje reprogramiranje ili ga je čak prestao plaćati.

Koliko je situacija ozbiljna potvrđuju i informacije da se u upravama banaka uvelike razmišlja o načinu djelovanja u slučaju masovnijeg nevraćanja kredita, a matične banke od svojih banaka kćeri u Hrvatskoj traže procjene rizika plasiranih kredita za drugi dio ove godine.

Procjene sudionika na tržištu ne donose dobre vijesti. Nada da će ljetna turistička sezona pokrenuti tržište odnosno da će stranci početi kupovati nekretnine nije se ostvarila.

Vlasnik Lika nekretnina iz Otočca Ivan Bižanović upozorava kako kod nas tržište nekretnina još nije doživjelo svoje dno. Nakon ljeta očekuje daljnji pad cijena nekretnina između 30 i 40 posto. Smatra kako bi tržište svoje dno trebalo doživjeti oko Uskrsa iduće godine.

"Banke su preuzele mnogo nekretnina i ne znaju što će s njima. Imam svakodnevno pozive iz banaka u kojima od mene traže mogućnost prodaje nekretnina", rekao nam je Bižanović.
Pokrenute hipoteke

Direktor ljubljanske agencije za nekretnine Hiška ABC Jože Podgoršek također smatra da nas "čeka vrlo vruća jesen u regiji u puno gospodarskih sektora, pa tako i kod nekretnina".

"U cijeloj regiji investitori teško prodaju sagrađene nekretnine po prodajnim cijenama", rekao nam je Podgoršek.

A u Beogradu, gdje je pad cijena nekretnina bio najveći u regiji, spiralu pada cijena pokrenule su upravo banke koje su bile suočene s masovnim nevraćanjem kredita. U kombinaciji sa znatno nižom kapitalnom adekvatnošću i, povezano s tim, jačim pritiskom središnje banke za čišćenjem bilance, tamošnje banke su brzo aktivirale hipoteke.

Upitno bi bilo, rekao nam je Podgoršek, što bi se događalo da hrvatske banke odluče preuzeti hipoteke za kredite koji se ne plaćaju.

A pitanje je koliko će moći odolijevati - čak i Hrvatska narodna banka u posljednjem biltenu Financijska stabilnost prognozira nastavak pada cijena nekretnina i problema u domaćem građevinskom sektoru.
Jasko.B

#1485 Re: Cijene stanova All about

Post by Jasko.B »

.
Mr.Cici

#1486 Re: Cijene stanova All about

Post by Mr.Cici »

piatc wrote:
piatc wrote:Ovo nije oglas!
Trosoban stan na odličnoj lokaciji, Kovačići-Grbavica. Stan ima optimalan raspored, a sastoji se od dvije spavaće sobe, kuhinje, dnevne sobe i nus prostorija.

Jedna od najljepših lokacija u gradu omogućava uživanje u miru i zelenilu Vilsonovog šetališta, uz neposrednu blizinu zelene pijace, obdaništa, škola, tržnih centara, banaka, pošte itd.

Kontakt telefon 033/811-218
Površina: 70 m2
Cijena: 154000 KM
:mrgreen:
evo sto se grbavice tice, za 2200 prodat. lud je ko jeftinije proda. treba se malo strpit da naidje neko ko stvarno ima para za takav stan a ne zeli se voziti pola sata do posla, a takvih ima ;-)
Aha ali mora sutra. Ko će doći i kupiti staru zgradu za te pare kada para nema?
Prijatelj mi je utekao sa Grbavice u Vogošću. Kuća. Neću da pominjem pare koje su uložene (ali su znatno manje i ukupno a tek po kvadratu...) Pitam ga koliko se dugo vozi na posao? Kaže 15-tak minuta (preko bara pa u novo sarajevo...). Neka je svjesno/nesvjesno slagao 10 minuta. Sve je svoje probleme riješio. Neću detaljisati.

Zaključak: U stanovima po bijelom svijetu živi sirotinja. Imućni su u kućama na periferiji ili dalje. Pitanje vremena je kada će naši putevi napraviti. Ako para ima ili na kredit, putevi su gotovi za max dvije-tri godine. Kako se kaže: samo je pitanje političke volje... :) Tada u stanovima ostaje da živi sirotinja, zavaljena 2000 ili 3000 KM po kvadratu koje će otplaćivati do kraja života i to bez da se razbole. :) Pametan će uživati u roštilju ispred svoje kuće. Avlija i djeca. Ljepota. To je moj plan kada/ako se oženim.
begluci

#1487 Re: Cijene stanova All about

Post by begluci »

Pozdrav za sve. Zamolio bih cijenjene forumaše da mi daju svoje misljenje o stanovima za mlade na Dobrnji, H-5, stare zgrade. I jel realna cijena za njih 1800km po metru kvadratnom. Zvao Džekos i kantonalni fond, i oboje rekli da je to fixna cijena......pitam se dal bi malo spuštali cijenu za gotovinu....
Haris.ba

#1488 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

begluci wrote:Pozdrav za sve. Zamolio bih cijenjene forumaše da mi daju svoje misljenje o stanovima za mlade na Dobrnji, H-5, stare zgrade. I jel realna cijena za njih 1800km po metru kvadratnom. Zvao Džekos i kantonalni fond, i oboje rekli da je to fixna cijena......pitam se dal bi malo spuštali cijenu za gotovinu....
Probaj na ovoj temi http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=275

Ali sumnjam da se može šta skinuti. Eventualno nešta džekosu(sa njihovog dijela cijene), ali za to ti već treba štela. Jer sumnjam da su u finansijskim problemima, pa da moraju pribjegavati cjenkanju. Al probaj, ništa te ne košta(usvari košta :D ).
samir80

#1489 Re: Cijene stanova All about

Post by samir80 »

A kako vam se čini bosmal. nikako mi nije jasno može li ovaj koncept zaživiti u sarajevu. izgleda ne jer zjapi prazan onako napucan. kako čujem i banke dolaze po svoje... možda bude pojeftino onda. mada ni tada ne možeš znati šta će biti za 20 godina sa zgradom koja je zajednička svih stanara
sabanss

#1490 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

samir80 wrote:A kako vam se čini bosmal. nikako mi nije jasno može li ovaj koncept zaživiti u sarajevu. izgleda ne jer zjapi prazan onako napucan. kako čujem i banke dolaze po svoje... možda bude pojeftino onda. mada ni tada ne možeš znati šta će biti za 20 godina sa zgradom koja je zajednička svih stanara
Bosmal je odlican, sigurno najbolji kvalitet novogradnje u SA. Medjutim cijena je poprilicno visoka, kvadrature velike i cijene odrzavanja su isto tako visoke (2 KM po kvadratu) tako da sumnjam da ce to zazivjeti ovdje...
begluci

#1491 Re: Cijene stanova All about

Post by begluci »

.....
Last edited by begluci on 12/12/2023 12:27, edited 3 times in total.
BaileyS

#1492 Re: Cijene stanova All about

Post by BaileyS »

jastuk1 wrote:
limun_junior wrote:dal bi mogao za 33kvadrata na visnjiku dobiti 50kvadrata od dobrinje pa dalje prema gradu??
Iz većeg u manje se ide isključivo i samo radi doplate. To što ti hoćeš je izvodljivo da prodaš 33 i kupuješ veće u ljepšim i ravnijim dijelovima gdje se može - za razliku od veranja po kosoj breci, višnjiku, itd. - živjeti bez auta, pa se onda fino i uštedi koja para.

Nikad za nikad mi neće biti jasno kako je moguće da je skuplje tamo gdje se moraš pentrat i imat auto da dođeš do zgrade ili kuće.
Gdje si ti zivio da mi je znati :-) :D

Slobodno kupi nesto na Visnjiku pa cemo se mijenjati, ja tebi nadjem nesto u "ravnijim i ljepsim" dijelovima tipa Dobrinja, Hrasno, Alipasino i drugim "ekskluzivnim" dijelovima grada

Inace, prednost Visnjika i jeste ta sto u po noci mozes pjeske iz grada (mislim prije svega na tinejdzerski zivot bez vozacke i auta) pa ne moras kao vozari iz "ravnijih" dijelova trcati na zadnji tramvaj (bar je tako bilo u mojim tinejdzerskim danima
palamuda

#1493 Re: Cijene stanova All about

Post by palamuda »

BaileyS wrote:
jastuk1 wrote:

Slobodno kupi nesto na Visnjiku pa cemo se mijenjati, ja tebi nadjem nesto u "ravnijim i ljepsim" dijelovima tipa Dobrinja, Hrasno, Alipasino i drugim "ekskluzivnim" dijelovima grada

Inace, prednost Visnjika i jeste ta sto u po noci mozes pjeske iz grada (mislim prije svega na tinejdzerski zivot bez vozacke i auta) pa ne moras kao vozari iz "ravnijih" dijelova trcati na zadnji tramvaj (bar je tako bilo u mojim tinejdzerskim danima
De bolan,šta ljudima sa malom djecom znači ovo tvoje objašnjenjenje nikad mi neće biti jasno. U Sarajevu si bez auta donji taman da živiš u Katedrali. Šta znači Vječna vatra i eksluzivite Sarajeva ako čovjek radi u rajlovcu, a žena recimo u Vogošći, a on živi na Alipašinu, ništa.
zonbirile

#1494 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Eee,Sarajevo se mijenja.Očito je i po preferiranju kvartova grada.Višnjik-Dobrinja.U moje doba ta se dilema nije postavljala,čak i Višnjik-Grbavica je bilo besmisleno.
Trebam te

#1495 Re: Cijene stanova All about

Post by Trebam te »

begluci wrote:Zamolio bih forumaše da prokomentarišu sledeću dilemu:
- stan 87m" na Dobrinji, stanovi za mlade, stara zgrada, cijena po kvadratu 1800km ili
- stan u Paromlinskoj Čengić vila, zgrada Hidrogradnje, 62m",isto novogradnja, cijena po kvadratu 2500km.
Šta bi ste prije uzeli, cijena stanova bi bila ista, s tim sto na Č. vili dobijam stan 25 metara kvadratnih manji....prednosti i nedostaci istih....
izaberi opciju veci stan, veci stan veci zibor a razlika izmedju cengic vile i dobrinje je nikakva, pa cak i visnjika i dobrinje nikakva... :dance:
sabanss

#1496 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

zonbirile wrote:Eee,Sarajevo se mijenja.Očito je i po preferiranju kvartova grada.Višnjik-Dobrinja.U moje doba ta se dilema nije postavljala,čak i Višnjik-Grbavica je bilo besmisleno.
Narodu dosadilo placati za "ekskluzivne" lokacije koje to nisu? Ja razumijem Skenderiju ili Kovacice kao dobru lokaciju, ali ne razumijem Breku, Kosevsko ili Gornje Ciglane.

Osim toga stil zivota se mnogo promijenio, danas svi gledaju da im je sve "blizu". Situacija sa trznim centrima, skolama, domovima zdravlja i sl. nije bas sjajna za padinske "ekskluzivne" lokacije.
Trebam te

#1497 Re: Cijene stanova All about

Post by Trebam te »

zonbirile wrote:Eee,Sarajevo se mijenja.Očito je i po preferiranju kvartova grada.Višnjik-Dobrinja.U moje doba ta se dilema nije postavljala,čak i Višnjik-Grbavica je bilo besmisleno.
Pricas o vremenima kad su ljudi dobijali stanove dzaba od firmi i naravno kad su rukovodioci firmi mogli steliti gdje ce zivjeti :skoljka: ...sad ljudi placaju iz vlastitog dzepa i razmisljaju kako i gdje djecu odgojiti i to ce biti jedan stan manje vise za zauvijek u njihovom zivotu... :run:
zonbirile

#1498 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Trebam te wrote:
Pricas o vremenima kad su ljudi dobijali stanove dzaba od firmi i naravno kad su rukovodioci firmi mogli steliti gdje ce zivjeti :skoljka: ...sad ljudi placaju iz vlastitog dzepa i razmisljaju kako i gdje djecu odgojiti i to ce biti jedan stan manje vise za zauvijek u njihovom zivotu... :run:
----------------------------------
j nema odgoja djece do B faze Al.Polja.
Klodovik

#1499 Re: Cijene stanova All about

Post by Klodovik »

BaileyS wrote:
jastuk1 wrote:

Čovjek možda više nije tinejdžer. Malo mu 33 kvadrata za trenutnu situaciju u životu, a nema love za jedno 85 kvadrata u npr. Trampinoj.
Comrad

#1500 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Po mom misljenju idealno naselje za jednu porodicu je Dobrinja. Najviše zelenila, parkova, igrališta, parking mjesta ima u ovom naselju. Ono stvarno moze bit super mjesto za zivot, samo da nadlezni imaju zelju za tim da smanje stepen kriminala, da kaznjavaju unistavanje parkova i igralista i sl.

I da smo normalni ko sto nismo, da se malo isplanira buducnost ovog grada, eksluzivitet bi bilo zivjeti na Ilidzi, u nekoj daljoj budućnosti Hadzicima i slicno. Ali eto kod nas je sve naopako, gdje ćeš živjeti 10min dalje od carsije, tako ocito razmisljaju i ovi sto rade urbanisticke planove. Pa ne mozemo svi u centar majku mu. :D Za koju godinu pola raje nece znati koje je boje trava.
Post Reply