Apple Mac - All about
Moderator: Benq
- arte.fakt
#1476 Re: Apple MAC all about
imam jedno pidanje ... prije par mjeseci sam kupio IMAC poceo je malo da trza , dali mu je vrijeme za reinstalaciju . kakva su vasa iskustva po tom pitanju ...
-
DYD666
#1477 Re: Apple MAC all about
Bilo bi dobro da napises šta ti tacno trza i koliko cesto?
Uvjek mozes "prelijepiti" Snow Leopard nanovo sa DVD-a bez da ista izgubis od dokumenata itd, ali mislim da nema potrebe, mogao bi eventualno otici na Disk Utility i uraditi "verify/repair permissions". Postoje i kojekakvi "cache cleaneri" ali iz mog iskustva, totalno nepotrebna stvar. Više smeta nego sto koristi.
Ili tu i tamo uradi lug out/inn te "force quit/relaunch" findera, najcesce je to dovoljo da ga "propuše" ako se bas necim optereti previše. Tipa višesatnog igranja igara koje su na granici hardwareskih zahtjeva ili takvog rada u tezim aplikcijama poput Final Cut i sl.
Mozes napisasti konfiguraciju i koji ti program tacno pravi taj problem, pa da malo googlamo, moze biti i loš crack ili verzija u pitanju...
Ako ti samo web browser trza, provjeri net ili eventualno pobrisi cacheove i sl. Ako je neka igra, ili program u pitanju, provjeri zahtjeve.
Ali sve u svemu na kraju dana iskustva su takva da nema proper trzanja bez PCa i Windowsa
Uvjek mozes "prelijepiti" Snow Leopard nanovo sa DVD-a bez da ista izgubis od dokumenata itd, ali mislim da nema potrebe, mogao bi eventualno otici na Disk Utility i uraditi "verify/repair permissions". Postoje i kojekakvi "cache cleaneri" ali iz mog iskustva, totalno nepotrebna stvar. Više smeta nego sto koristi.
Ili tu i tamo uradi lug out/inn te "force quit/relaunch" findera, najcesce je to dovoljo da ga "propuše" ako se bas necim optereti previše. Tipa višesatnog igranja igara koje su na granici hardwareskih zahtjeva ili takvog rada u tezim aplikcijama poput Final Cut i sl.
Mozes napisasti konfiguraciju i koji ti program tacno pravi taj problem, pa da malo googlamo, moze biti i loš crack ili verzija u pitanju...
Ako ti samo web browser trza, provjeri net ili eventualno pobrisi cacheove i sl. Ako je neka igra, ili program u pitanju, provjeri zahtjeve.
Ali sve u svemu na kraju dana iskustva su takva da nema proper trzanja bez PCa i Windowsa
- arte.fakt
#1478 Re: Apple MAC all about
3.06 GHz Core i3 4 GB 1333 MHz DDR3 ... najcesce se desava problem kada slusam muziku ili kada sam na youtube. znaci nista radikalno ne radim jednostavno pocne da zapinje ...
- Jack Be Nimble
#1479 Re: Apple MAC all about
zapinje, kao npr kada cd zapinje?arte.fakt wrote:3.06 GHz Core i3 4 GB 1333 MHz DDR3 ... najcesce se desava problem kada slusam muziku ili kada sam na youtube. znaci nista radikalno ne radim jednostavno pocne da zapinje ...
- arte.fakt
#1480 Re: Apple MAC all about
da ...Jack Be Nimble wrote:zapinje, kao npr kada cd zapinje?arte.fakt wrote:3.06 GHz Core i3 4 GB 1333 MHz DDR3 ... najcesce se desava problem kada slusam muziku ili kada sam na youtube. znaci nista radikalno ne radim jednostavno pocne da zapinje ...
-
DYD666
#1481 Re: Apple MAC all about
Sto se tice tubea, mislim da je ili do njih ili do tvog providera tj konekcije (probaj razlicite browsere za tube i javi ima li razlike)
A muzika, preko cega slusas muziku?
A muzika, preko cega slusas muziku?
- Jack Be Nimble
#1482 Re: Apple MAC all about
arte.fakt wrote:da ...Jack Be Nimble wrote:zapinje, kao npr kada cd zapinje?arte.fakt wrote:3.06 GHz Core i3 4 GB 1333 MHz DDR3 ... najcesce se desava problem kada slusam muziku ili kada sam na youtube. znaci nista radikalno ne radim jednostavno pocne da zapinje ...
I meni isto to zapinje, zvuk/video, youtube ili bilo koja druga stranica. Nema veze koja internet konekcija ili koji browser koristim. Pomirio sam se sa tim
- GAU8
#1483 Re: Apple MAC all about
Pogledaj malo koji proces ti zauzima CPU.Jack Be Nimble wrote:
I meni isto to zapinje, zvuk/video, youtube ili bilo koja druga stranica. Nema veze koja internet konekcija ili koji browser koristim. Pomirio sam se sa tim
-
scuba_blue
#1484 Re: Apple MAC all about
Pozdrav,
Zanima me kakva su vama saznanja/iskustva o servisiranju Apple računara u Sarajevu?
Nešto me display zeza na laptopu, pa sam odlučio za servis.
Radi se Macbook-u, kupljenom u Macline-u u Akademiji Likovnih Umjetnosti, ali je garancija davno istekla.
Znam da servis rade oni u ALU i u BBI na onom štandu Slika i Zvuk, ali kontam ako sam kupio u Macline-u ima li to veze/prednosti?
Neke preporuke bi dobro došle
Znate li kako ide s naplačivanjem servisa?
Hvala
Zanima me kakva su vama saznanja/iskustva o servisiranju Apple računara u Sarajevu?
Nešto me display zeza na laptopu, pa sam odlučio za servis.
Radi se Macbook-u, kupljenom u Macline-u u Akademiji Likovnih Umjetnosti, ali je garancija davno istekla.
Znam da servis rade oni u ALU i u BBI na onom štandu Slika i Zvuk, ali kontam ako sam kupio u Macline-u ima li to veze/prednosti?
Neke preporuke bi dobro došle
Hvala
-
DYD666
#1485 Re: Apple MAC all about
Meni je u evo 8 godina intenzivnog korištenja iMac-a G4, samo otisao Sony DVD drive (ostalo radi i koristi se i danas) kojeg su mi zamjenili uredno jos na staroj lokaciji MacLine-a, cijena je bila regularna (tj. onoliko koliko je i kostao novi ROM) te + 20KM "ruke" cini mi se, davno je i to bilo, sve u svemu korektno.scuba_blue wrote: Neke preporuke bi dobro došleZnate li kako ide s naplačivanjem servisa?
Hvala
Kakve su scheme na ALU, ko sada radi tamo itd, odavno nisam u toku sry,
-
Richard Peti
- amidzazeher
#1488 Re: Apple MAC all about
Zar je moguce da se ova fora jos uvijek povlaci po netuWind wrote:[/img]
![]()
-
DYD666
#1489 Re: Apple MAC all about
Probao Lion...
... da ne pametujem i detaljisem prosto =

Edit;
Džaba, moram...
u novom Safariju, pri pokretanju downloada nekog filea, animacija kako skoci i to u novi "downloads" prozor je čisti R&R
i taj novi "downloads" je fkt...evo kako makar izgleda Fine sitne stvari = Apple. Zilion takvih karafeka sam nasao u satak cackanja, zaspamao bih forum da svaku pominjem i opisujem 
... da ne pametujem i detaljisem prosto =
Edit;
Džaba, moram...
- black
#1490 Re: Apple MAC all about
Connery "objasnio" Jobsu
"Ne zanima me tvoj Apple, ja sam je*eni James Bond"
http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /110621037
"Ne zanima me tvoj Apple, ja sam je*eni James Bond"
http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /110621037
-
kem0
#1491 Re: Apple MAC all about
Može li mi neko da objasni od korisnika iMaca brzinu processora? Svaki iMac je preko 1000 KM, a processor na mom trenutnom kompjuteru je dvaput bolji nego na iMacu.. Vidim da se obično kreće brzina oko 2.4 GHz, da li je stvarno toliko spor ili u čemu je stvar ?
- GAU8
#1492 Re: Apple MAC all about
Stvar je sto je sve sto ima jabuku na sebi bezobrazno skupokem0 wrote:Može li mi neko da objasni od korisnika iMaca brzinu processora? Svaki iMac je preko 1000 KM, a processor na mom trenutnom kompjuteru je dvaput bolji nego na iMacu.. Vidim da se obično kreće brzina oko 2.4 GHz, da li je stvarno toliko spor ili u čemu je stvar ?
-
DYD666
#1493 Re: Apple MAC all about
@black - demantovano. http://www.sarajevo-x.com/showtime/clanak/110621120
@kem0 - Koji to imas 2x bolji CPU od i5 Quad?
Sav info o konfigurajiama iMac-a imas ovdje http://www.apple.com/imac/specs.html i računaj da se u BiH može naci nov za cijenu koja je normalno ekvivalentna toj u dolarima. Bez PDV-a, marži itd. Samo o tome naravno ne smijem ništa više napisati.
@HAU8 - dezinformacije i mitovi.
Ni jedan iMac sa linka nije ni skup a još manje bezobrazno skup. Svaki DELL slicnih komponenti košta tu negdje, recimo Allien/Aurora, i to bez monitora, a monitor kao u iMac-a dok nadjes izaci ce te finih +$.
Nego stvar je u tome da je Windows tako prljav i neuredan OS da ti nakon mjesec dana korištenja treba 2x jaci CPU pa da imas performanse iMaca iste snage.
@kem0 - Koji to imas 2x bolji CPU od i5 Quad?
Sav info o konfigurajiama iMac-a imas ovdje http://www.apple.com/imac/specs.html i računaj da se u BiH može naci nov za cijenu koja je normalno ekvivalentna toj u dolarima. Bez PDV-a, marži itd. Samo o tome naravno ne smijem ništa više napisati.
@HAU8 - dezinformacije i mitovi.
Ni jedan iMac sa linka nije ni skup a još manje bezobrazno skup. Svaki DELL slicnih komponenti košta tu negdje, recimo Allien/Aurora, i to bez monitora, a monitor kao u iMac-a dok nadjes izaci ce te finih +$.
Nego stvar je u tome da je Windows tako prljav i neuredan OS da ti nakon mjesec dana korištenja treba 2x jaci CPU pa da imas performanse iMaca iste snage.
-
kem0
#1494 Re: Apple MAC all about
Ma ja sam svoj računar uzeo prije 6 godina..kod mene je obični Intel 3.2 GHz, pa mi nije jasno kako toliko skup PC može imati neki processor od 2.4 GHz? Pa pitam da li je on stvarno toliko spor, tj. da li je on zapravo spor ikako..jer ne namjeravam sad uzeti i5 Quad..al možda neki iMac G5DYD666 wrote:@kem0 - Koji to imas 2x bolji CPU od i5 Quad?
-
DYD666
#1495 Re: Apple MAC all about
Nisam siguran da sam te skontao na šta ciljaš pod tim "spor" uopšte - Mac ili PC?kem0 wrote: Ma ja sam svoj računar uzeo prije 6 godina..kod mene je obični Intel 3.2 GHz, pa mi nije jasno kako toliko skup PC može imati neki processor od 2.4 GHz? Pa pitam da li je on stvarno toliko spor, tj. da li je on zapravo spor ikako..jer ne namjeravam sad uzeti i5 Quad..al možda neki iMac G5
Kako god, novi iMac's su svi sa Intel i5/7 Quad-ovima i brzi su vraški (iMac G5 ti je suvise star da sad to uzimas polovno, jer tesko ces naci nov, odavno se ne proizvodi)
Nego ovako, evo par činjenica i razlika cisto da imas u vidu:
Sve komponente kod iMaca unutra su uvijek "top notch" trenutne ponude hardwarea - dok ti PC sastavlja lokalni diler. (tj. povjerenje na vlastiti rizik po pitanju porijekla i kakvoće dijelova)
Optimizacija softwarea generalno je mnogo bolja na Macu, sto se takodje odrazava na performanse. Komplet software i hardware "bolje dišu" zajedno.
Mac ne pegla stvarima tipa drivera (za sve vrste uredjaja) i slicnih dodataka - bar ni izbliza kao PC. Inače mnogostruko jednostavnije instaliranje sofwarea i upravljanje svim vrstama fileova.
Nema spywarea, virusa i sl. budalaštinja - takodje bitno za performanse i ugodnost svakodnevnog rada.
Uređeniji je ispod i haube, stvari ala postavke u BIOS-u su ...drastično razlicite, jednostavnije, sigurnije i robusnije. http://www.apple.com/server/macosx/technology/unix.html
Tehnologije poput http://developer.apple.com/technologies ... video.html rade extra tamo gdje DirectX pravi zavrzlame...
Ako sjedneš da prekucavas sve igre koje postoje za Mac nekim normalnim tempom, istim kao za PC (ne mislim o bjesomucnom igranju po 3 dana u cugu bez spavanja naravno) - samo cu ti reci da nećeš uspjeti sve prekucati za jedan životni vijek...
Software postoji za sve moguce vrste poslova, nerijetko u vidu Mac only aplikacija koje su daleko stabilnije i ugodnije nego li paralelne za Win (da sad ne nabrajam sve) ...tako da nećeš oskudjevati ni u tom polju.
Iako je danas Mac hardware ipak slicniji PC-ijevom nego ikad, i dalje je software, tj. OS taj koji razliku cini jos uvijek znacajnom: http://developer.apple.com/technologies/mac/ pa lagano u prelistavanje lijevo.
- taxi_driver
#1496 Re: Apple MAC all about
samo da te ispravim, evo vec 4 puta mjenjam Imac 3,2 i5 quad core 2011 g, zbog zvuka HD-a. zuji toliko da mi zivce vadi. a stari imac , je bio tih, jest da sam i njemu mjenjao HD na svoj trosak. tako da o kvaliteti necemo, jer su kao i kod ostalih markiranih pc-a (dell,HP, Lenovo) skoro iste komponente.jedino ga vadi os, koji zna zastekati i na mom Mac-u dok igram call of dutyDYD666 wrote:Nisam siguran da sam te skontao na šta ciljaš pod tim "spor" uopšte - Mac ili PC?kem0 wrote: Ma ja sam svoj računar uzeo prije 6 godina..kod mene je obični Intel 3.2 GHz, pa mi nije jasno kako toliko skup PC može imati neki processor od 2.4 GHz? Pa pitam da li je on stvarno toliko spor, tj. da li je on zapravo spor ikako..jer ne namjeravam sad uzeti i5 Quad..al možda neki iMac G5
Kako god, novi iMac's su svi sa Intel i5/7 Quad-ovima i brzi su vraški (iMac G5 ti je suvise star da sad to uzimas polovno, jer tesko ces naci nov, odavno se ne proizvodi)
Sve komponente kod iMaca unutra su uvijek "top notch" trenutne ponude hardwarea - dok ti PC sastavlja lokalni diler. (tj. povjerenje na vlastiti rizik po pitanju porijekla i kakvoće dijelova)
Optimizacija softwarea generalno je mnogo bolja na Macu, sto se takodje odrazava na performanse. Komplet software i hardware "bolje dišu" zajedno.
Mac ne pegla stvarima tipa drivera (za sve vrste uredjaja) i slicnih dodataka - bar ni izbliza kao PC. Inače mnogostruko jednostavnije instaliranje sofwarea i upravljanje svim vrstama fileova.
Nema spywarea, virusa i sl. budalaštinja - takodje bitno za performanse i ugodnost svakodnevnog rada.
Uređeniji je ispod i haube, stvari ala postavke u BIOS-u su ...drastično razlicite, jednostavnije, sigurnije i robusnije. http://www.apple.com/server/macosx/technology/unix.html
Tehnologije poput http://developer.apple.com/technologies ... video.html rade extra tamo gdje DirectX pravi zavrzlame...
Ako sjedneš da prekucavas sve igre koje postoje za Mac nekim normalnim tempom, istim kao za PC (ne mislim o bjesomucnom igranju po 3 dana u cugu bez spavanja naravno) - samo cu ti reci da nećeš uspjeti sve prekucati za jedan životni vijek...
Software postoji za sve moguce vrste poslova, nerijetko u vidu Mac only aplikacija koje su daleko stabilnije i ugodnije nego li paralelne za Win (da sad ne nabrajam sve) ...tako da nećeš oskudjevati ni u tom polju.
Iako je danas Mac hardware ipak slicniji PC-ijevom nego ikad, i dalje je software, tj. OS taj koji razliku cini jos uvijek znacajnom: http://developer.apple.com/technologies/mac/ pa lagano u prelistavanje lijevo.
-
DYD666
#1497 Re: Apple MAC all about
Pazi, niko nije rekao da je Mac 1000%-tno savršenstvo, ali spram PC-ija, ako se mora, moglo bi se tako reci.taxi_driver wrote: samo da te ispravim, evo vec 4 puta mjenjam Imac 3,2 i5 quad core 2011 g, zbog zvuka HD-a. zuji toliko da mi zivce vadi. a stari imac , je bio tih, jest da sam i njemu mjenjao HD na svoj trosak. tako da o kvaliteti necemo, jer su kao i kod ostalih markiranih pc-a (dell,HP, Lenovo) skoro iste komponente.jedino ga vadi os, koji zna zastekati i na mom Mac-u dok igram call of duty
To o cemu ti govoris, kao prvo mislim da to nisu krupni problemi, a jos manje pravilo - dok je PC poznat po svim vrstama problema do te mjere da je to postalo normalno i standard, i tvoj iMac je statisticki jedan u 10.000 - dok obratno...ne znam nikoga sa PC-ijem da nije imao neki ozbiljniji problem kad tad bilo koje vrste.
Sve to i dalje ne negira cinjenicu da iMac ima najbolje, trenutno moguce raspolozive, komponente ( jer ne zaboravi da njegov proces pravljenja traje malo drugacije i duze nego li novi hardware izlazi).
A nisam ni rekao da nema ni DELL, ali sam govorio o varijantama lokalnih dilera, i sastavljana na svoju ruku, te cijenama DELL-a koji svakako onda nije nista jeftiniji i sigurno se češče kvari.
Evo sad bih ja tebi isto tako mogao reci da sam PC imao nekih 15 godina u cugu i da sam u tom periodu ga bar 2-3 puta mjesecno slao u neku stvar sto verbalno sto hardwaresko/softwareskim popravkama i dotezanjima svih vrsta, u trajanjima od po par sati, te izgubio tone i tone zivaca na njemu. I nisam statisticka manjina jer jedno 400% sam više isto to radio drugima.
Jedan iMac imam vec preko 8 godina i trenutno se na njemu sprema prezentacija za 1 diplomski (da vidim PC star 8 godina da se koristi i za sta ozbiljno i radi bez problema) i u tih 8 godina jedini "kvar" je bio Sony ROM - nesto sto se "izlize" i ode na svemu zivom kad tad. Zamjenjen i to je to. Drugi iMac...mogu samo da kucnem u drvo.
Mislim, to "zna zastekati"...znamo obojica koliko je to daleko od PC štekanja bilo koje vrste.
CallOfDuty kec sam prekucao na tom 8 godina starom iMacu na full postavkama nije se ni nakasljao. Dvicu sam igrao na PC konfiguraciji koja me izasla (zbog cestih krpljenja) 3x više od drugog Intel iMaca a igrao sam ga "sve na low 800x600" da bih mogao igrati normalno. O čemu mi pricamo? :
Kada sve saberem, zapravo sam se u istom periodu, ozbiljno susretao i radio, na manje PC-ijeva a više Macova, ali prvi su me mnogostruko više dovodili do ludila.
-
kem0
#1498 Re: Apple MAC all about
Ok, zanimaju me još samo 2 stvari. Neko mi reče da za određene programe trebaš licence, tj. moraš ih kupovati, nisu free, tipa Final Cut itd.. ? Da li je tako sa ostalim programima? I zanima me, gdje si našao ti svoj iMac, u Bosni kod lokalnog dobavljača ili si iz inostranstva dobio..jer mislim za naše podneblje da su preskupi..da li stvarno po tebi toliko vrijede koliko vrijede ili je to što bi raja rekla sve zbog "jabuke", tj. branda - šminke.DYD666 wrote:Nisam siguran da sam te skontao na šta ciljaš pod tim "spor" uopšte - Mac ili PC?kem0 wrote: Ma ja sam svoj računar uzeo prije 6 godina..kod mene je obični Intel 3.2 GHz, pa mi nije jasno kako toliko skup PC može imati neki processor od 2.4 GHz? Pa pitam da li je on stvarno toliko spor, tj. da li je on zapravo spor ikako..jer ne namjeravam sad uzeti i5 Quad..al možda neki iMac G5
-
DYD666
#1499 Re: Apple MAC all about
ultra dezinformacija!kem0 wrote: Ok, zanimaju me još samo 2 stvari. Neko mi reče da za određene programe trebaš licence, tj. moraš ih kupovati, nisu free, tipa Final Cut itd.. ?
Nije tako ni sa kakvim programima.kem0 wrote:Da li je tako sa ostalim programima?
PMkem0 wrote:I zanima me, gdje si našao ti svoj iMac, u Bosni kod lokalnog dobavljača ili si iz inostranstva dobio..
DA, NEkem0 wrote:...da li stvarno po tebi toliko vrijede koliko vrijede ili je to što bi raja rekla sve zbog "jabuke", tj. branda - šminke.
- taxi_driver
#1500 Re: Apple MAC all about
jarane mac jest dobar ali nije savrsen.eto meni je na call of duty 1 stekao mada je najnovija serija. zavisi sta ti je vazno?izgled, os, ili hardware.osim os-a na macu su ti skoro sve iste komponente kao i za pc.sad da ne nabrajam ciji mi je hd ugradjen u mac-a, ciji je ekran, cija je memorija itd. sve je to korea ili kina, ali dizajn je samo appleov.ja sam ga kupio radi dizajna i jos vise radi mac os-a. kupio iphone i zarazio se apple-om. mada ni oni nisu savrseni.imam macbook i poslije godinu mu je kuciste pocelo da puca.
A imao sam nekad i sony-ev pc, ja mislim da mu je sada 9 godina, poklonio sam ga i ljudi se jos uvijek sluze s njim. nikad zastekao nije.
DYD666 otidji na appleov forum pa vidi zalbe od prije dvije godine uvezi zvuka hd-a. i sto je najgore oni nista promijenili nisu, isti hd su i u najnovije mac-ove ugradili.s tim da ja vise ne mogu sam zamijeniti HD nego moram otici u apple kod njih zamijeniti.a to kosta puno vise nego da ga zamijenim sam.
A imao sam nekad i sony-ev pc, ja mislim da mu je sada 9 godina, poklonio sam ga i ljudi se jos uvijek sluze s njim. nikad zastekao nije.
DYD666 otidji na appleov forum pa vidi zalbe od prije dvije godine uvezi zvuka hd-a. i sto je najgore oni nista promijenili nisu, isti hd su i u najnovije mac-ove ugradili.s tim da ja vise ne mogu sam zamijeniti HD nego moram otici u apple kod njih zamijeniti.a to kosta puno vise nego da ga zamijenim sam.