Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

alica.k

#1476 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

CherryLips wrote:Ima li jos neka preporuka za ginekologa,vidim da hvalite Spahovica pa kontam otici kod njega na redovni godisnji pregled. Do sada sam isla kod Begovica ali mi je lani za 5 minuta pregleda uzeo150 KM. Sto je previse,previse je...
Gdje se nalazi tacno ordinacija od Spahovica?
u zgradi koja se naslanja na hotel bristol, pored one crkve, ima i neki restoran u toj zgradi.
CherryLips

#1477 Re: Ginekologija i vagine....

Post by CherryLips »

Hvala Alice! Kakvi su doktori u Skerlicevoj,ima li neko iskustva? Nekad daaaavno mi je karton bio kod njih,a sad sam u opstini Novo S. pa ne znam ni da li bi me primili? U DZ Omer Maslic nema ginekologa uopste.....
LaCici

#1478 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Ma ima ih finih ali gore na termin cekas i po mjesec dana, tako da ti ne bih preporucila.
Emich

#1479 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

CherryLips wrote:Ima li jos neka preporuka za ginekologa,vidim da hvalite Spahovica pa kontam otici kod njega na redovni godisnji pregled. Do sada sam isla kod Begovica ali mi je lani za 5 minuta pregleda uzeo150 KM. Sto je previse,previse je...
Gdje se nalazi tacno ordinacija od Spahovica?
spahovic je odlican sve pohvale......mrzim te doktore koji za 5 min zavrse i jedva cekaju da uzmu novac.....meni licno nije zao ni potrositi pogotovo za zdravlje...ali ako vec placas pa daj objasni mi....a ne sto prije da ispadne iz ruku.....bila sam kod spahovica super je....cak mi je drugi put kad sam dosla rekao da mu je zao da mi naplati....postenjacina velika.....mogu opet pohvalit ANJU TOMIC CICA odlicna je bas kao spahovic...i nista za 5 min sve super objasni jako detaljna i strucna.....
ljubav_aha

#1480 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

alica.k wrote:eh jutros sam imala epizodu s divom :)

danas sam trebala dobit i jutros pred ispit kontam...da ne brinem, idem ja to stavit pa sta bude, da ne brinem. stavim, udje odma, namjesti se lijepo, sjednem, ne osjetim i tako...
za 5 minuta skontam, ma idem ja to izvadit, kolke su sanse da cu na ispitu dobit, samo cu stavit jedan onaj platneni ulozak pa ak dobijem stavicu to.

krenem da izvadim, PANIKA. kasnim na ispit, ne mogu ono cudo nikako da uhvatim, sklisko previse (tmi?). pokusavam, a teror sve veci u meni :). na kraju nekako safatam, i povucem ono...odjednom kad samo POP. napravio se ono..usis...mora se pustit zrak unutra inace tak sto se to stisne sa dna tak da se ne napravi "vakum" i onda se izvadi. al jok...kad sam safatala nisam sekunde razmisljala o tome nego sam povukal iz sve snage i....uzas. isto da sam iz grla iscupala nesto eto dokle me je zabolilo.
al sto je najgore, tu nije bio kraj...spuca me vazovagalna reakcija (ilitiga OPCI KOLAPS SISTEMA)...nesvjesta mi se, muka mi, povraca mi se, mutno mi u glavi, gorim, lose mi sve odjednom. a nidje nikog oko mene...jedva sam se dozvala...i stigla knap na ispit.
kad sam mami pricala zena se rasplakala od smijeha...a i meni smijesno...nije tolko traumaticno ispalo, al taj trenutak apsolutnog horora...hahahahahhahahahaha

sad sam evo dobila (mozda ima veze i s tim, haha) pa se kontam da probam ponovo...ne moze opet bit tolko lose sve dok se podsjecam da ne panicim.
:shock: :skoljka: :run:
sary

#1481 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sary »

Alice, koristis li jos divu, kakva su iskustva ??????
alica.k

#1482 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

sary wrote:Alice, koristis li jos divu, kakva su iskustva ??????
predeverala sam s njom...poslije ovog prvog ispada bilo je sve ok, nema curenja, al me malo iritira ona drskica i razmisljam se da je skratim. trebalo mi je malo da utrefim kako da je stavim da bude oko cervixa a ne preko il nes, pa da ne curi, al kad sam to skontala onda je islo ok :)

i trajalo mi je svega 4 dana, i to bas onako light :S to nisam nikad dozivila. nije me ni stomak bolio ni nis.
BIONA

#1483 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

Zene jel znate koliko kosta papa test u Clarusu? Imate li jos nekoga da mi preporucite gdje bih mogla otici?
bounty

#1484 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bounty »

BIONA wrote:Zene jel znate koliko kosta papa test u Clarusu? Imate li jos nekoga da mi preporucite gdje bih mogla otici?
Ja sam prosle godine u Clarusu radila generalni pregled i sve me kostalo 130 KM.
zvrzgana

#1485 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zvrzgana »

Upravo sam se vratila od ginekologa, redovan pregled. Jajnici su mi ok, obzirom da imam PCOs, medjutim pronasla mi je miom na zidu materice promjera 10x10mm kojeg nije bilo zadnji put na pregdledu (u maju).
Rekla je da se ne brinem mnogo, to ce sada redovno da prati, samo mene interesuje da li neko od vas ima iskustva sa miomom? Da li je moze doci to kakvih komplikacija....
Hvala svima unaprijed na odgovorima.
Ma.Le.Na

#1486 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ma.Le.Na »

babyline wrote:da li mi neko moze reci koliko kosta ultra zvuk dojki, vaginlni ultra zvuk i papa test... dakle full checking :?
i mene zanima....papa test..koliko kosta...koliko traje da se dobiju rezultati...
da li se samo moze ici na papa test ili?
i to bi kod onog dokrtora kojeg preporucujete...onaj kod bristola....zaboravih ime :roll:
alica.k

#1487 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

Ma.Le.Na wrote:
babyline wrote:da li mi neko moze reci koliko kosta ultra zvuk dojki, vaginlni ultra zvuk i papa test... dakle full checking :?
i mene zanima....papa test..koliko kosta...koliko traje da se dobiju rezultati...
i to bi kod onog dokrtora kojeg preporucujete...onaj kod bristola....zaboravih ime :roll:
spahovic.
najpametnije ti je da nazoves i pitas, tako ces najbolju informaciju dobiti.
ja sam dosad oba puta odradila onaj full pregled 100KM sto kosta
pippi_sunce

#1488 Re: Ginekologija i vagine....

Post by pippi_sunce »

alica.k wrote:
Ma.Le.Na wrote:
spahovic.
najpametnije ti je da nazoves i pitas, tako ces najbolju informaciju dobiti.
ja sam dosad oba puta odradila onaj full pregled 100KM sto kosta
ja bih voljela da taj papa test bude besplatan za sve djevojke / zene do 30 godina. Pa poslije mozda da kosta nekih 20 km. Steta sto se to nepraktikuje.
CherryLips

#1489 Re: Ginekologija i vagine....

Post by CherryLips »

kiki-miki wrote:

U Agramu -75 km ,Tel.755 561; 755 560 Nazovi pa provjeri ;-)
Ovo nesto super povoljno
semmy

#1490 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

ja sam ovaj put radila papa test u kumrovcu kod dr.begica ( detaljan je i nije grub ), e sad jedino sto se ceka do nekih mjesec dana na nalaze ali ja platih samo 5km . i napokon mi je sve ok tako da je sljedeci papa test tek za 6 mjeseci :-D
i uz dojki je 5km i nalaze dobijes naravno isti dan, radila isto u kumrovcu ali zaboravih kako se dr preziva a cini mi se da se zove jadranko. jako je detaljan, sve ti objasni sto te zanima i ako nesto nije ok dat ce upute sta i kako dalje....
iskreno zao mi vise davati pare privatnim doktorima jer sam precesto isla i bas sam im se para nadavala
BIONA

#1491 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

@semmy a jel to moze bez zdravstvenog osiguranja, tj.bez knjizice?
*zena21

#1492 Re: Ginekologija i vagine....

Post by *zena21 »

semmy wrote:ja sam ovaj put radila papa test u kumrovcu kod dr.begica ( detaljan je i nije grub ), e sad jedino sto se ceka do nekih mjesec dana na nalaze ali ja platih samo 5km . i napokon mi je sve ok tako da je sljedeci papa test tek za 6 mjeseci :-D
i uz dojki je 5km i nalaze dobijes naravno isti dan, radila isto u kumrovcu ali zaboravih kako se dr preziva a cini mi se da se zove jadranko. jako je detaljan, sve ti objasni sto te zanima i ako nesto nije ok dat ce upute sta i kako dalje....
iskreno zao mi vise davati pare privatnim doktorima jer sam precesto isla i bas sam im se para nadavala

kako ide oko narucivanja?? jel treba neka uputnica od ljekara opste prakse, ili mozes otici i reci.. evo, ja dosla :-D

hvala
swirl

#1493 Re: Ginekologija i vagine....

Post by swirl »

BIONA wrote:@semmy a jel to moze bez zdravstvenog osiguranja, tj.bez knjizice?
Ja mislim da ne moze, jer Kumrovec radi na isti princip kao i dispanzer u Skerlicevoj. Moras imati ovjerenu knjizicu.
semmy

#1494 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

BIONA wrote:@semmy a jel to moze bez zdravstvenog osiguranja, tj.bez knjizice?
moze ali placas neki iznos, neznam tacno koliko, najbolje da nazoves i pitas koliko se placa bez knjizice ( mislim da nije kao kod privatnika cifra ).
*zena21 wrote: kako ide oko narucivanja?? jel treba neka uputnica od ljekara opste prakse, ili mozes otici i reci.. evo, ja dosla :-D

hvala
iskreno ne znam, ja sam od operacije cesta kod njih, oni me pri zavrsetku pregleda odma naruce za sljedeci put i daju uputnice za papa test i uz ( dojke i vaginalni ). pokoji put odem do spahovica pa im poturim njegove nalaze, sa izgovorom da nisam mogla doci kad su me oni zakazali...ali vise necu ici privatno kad su ovi u domu odlicni a 5km je puuuuuno manja cifra od 50 ili 80km
Baylis

#1495 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Baylis »

Kod Spahovica sam bila na detaljnom pregledu (PAPA, kolposkopija, UZ) u augustu 2011. Objasnila mu da mi mens konstantno kasni po 20-30 dana. Uputio me je na HPV tipizaciju, zbog ASCUS-a, ostalo sve je kao uredu.

Mjesec dana poslije odem drugom ginekologu Amira Talić u Vogošći koja mi obajsni da imam PCOS (2010. godine radila ultrazvuk kod Nidžare Abadžić sve bilo uredu). Poslije nje odem kod Redežipija koji me pošalje da radim nalaze hormona i vratim se s nalazima kaže on meni sve ok nemaš PCOS. Isti dan odem na UZ u Skerlićevoj i kaže mi ona da imam PCOS i sa tim nalazom odem kod Redžepija kaže on meni ipak imaš PCOS i prepiše mi Diane 35 (nije me pitao ni da li imam cistu na grudima, jer u tom slučaju Diane 35 ne smiješ koristiti, niti da li pušim niti da pogleda da mi testesteron nije visok.

Zaključak Spahović je dobar citolog, za UZ nema pojma.
Naser Redžepi, možda jeste nekome stručan ali da pacijentici ne spomene da je glavni uzročnik PCOS (ako osoba nije dlakava, nema bubuljica i nije debela 170/62kg) inzulinska rezistencija to je sramotno.

Pitanje za forumašice: Ko je najbolji endokrinolog po vašem mišljenju i šta bi vi radili na mom mjestu? (jer nemam namjeru se trovati nekakvim pilulama jer imam osjećaj da kad se prestanu uzimati sve se vrati na isto)
suncica24

#1496 Re: Ginekologija i vagine....

Post by suncica24 »

Baylis wrote:Kod Spahovica sam bila na detaljnom pregledu (PAPA, kolposkopija, UZ) u augustu 2011. Objasnila mu da mi mens konstantno kasni po 20-30 dana. Uputio me je na HPV tipizaciju, zbog ASCUS-a, ostalo sve je kao uredu.

Mjesec dana poslije odem drugom ginekologu Amira Talić u Vogošći koja mi obajsni da imam PCOS (2010. godine radila ultrazvuk kod Nidžare Abadžić sve bilo uredu). Poslije nje odem kod Redežipija koji me pošalje da radim nalaze hormona i vratim se s nalazima kaže on meni sve ok nemaš PCOS. Isti dan odem na UZ u Skerlićevoj i kaže mi ona da imam PCOS i sa tim nalazom odem kod Redžepija kaže on meni ipak imaš PCOS i prepiše mi Diane 35 (nije me pitao ni da li imam cistu na grudima, jer u tom slučaju Diane 35 ne smiješ koristiti, niti da li pušim niti da pogleda da mi testesteron nije visok.

Zaključak Spahović je dobar citolog, za UZ nema pojma.
Naser Redžepi, možda jeste nekome stručan ali da pacijentici ne spomene da je glavni uzročnik PCOS (ako osoba nije dlakava, nema bubuljica i nije debela 170/62kg) inzulinska rezistencija to je sramotno.

Pitanje za forumašice: Ko je najbolji endokrinolog po vašem mišljenju i šta bi vi radili na mom mjestu? (jer nemam namjeru se trovati nekakvim pilulama jer imam osjećaj da kad se prestanu uzimati sve se vrati na isto)
Velija Zelija - KCUS

PS: Mozda da se konsultujes se jos jednim ginekologom?
LaCici

#1497 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Endokrinolog definitivno dr Zelija. Ima i privatnu ordinaciju za konsultacije.
Sto se tice ginekologa ja sam totalno razocarana, mislim na ove privatne. I mene je Spahovic razocarao zadnji put kada nije znao da mi uzme briseve za klamidiju i ureaplazmu, a do tada sam se klela u njega.
nera18

#1498 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nera18 »

Poprilicno davno sam na ovoj temi razgovarala s djevojkom koja ima problema s hormonima, koja obilazi ginekologe, endokrinologe i pije neke tabletice koje joj umiruju hormone a koje se ne smiju piti uz kontracepciju.
E koje su to tablete :roll: :)
Emich

#1499 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

babyline wrote:Dr.Spahovic zaista poseban ljekar, strucan i sve! ali evidentno je da ulazi u pozne godine i da se "naradio". steta sto se nije bazirao da nekom mladom talentu prenosi svoje iskustvo, a ovako pomalo pocinje da "kvari" svoj renome :(
u potpunosti se slazem sa tvojom konstatacijom u vezi Spahovica...
nego jeli neko isto imao ASCUS na papi, ja ga imam a imam i mozaik...dali raditi bipsiju ili ne...
meni je Anja Cica Tomic puno puno puno bolja od Spahovica ipak je zena dosta i mladja a i dalje se edukuje, radi i na klinici i privatno....svaka cast spahovicu ali njegovo vrijeme je proslo godine cine svoje...
LaCici

#1500 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Ja koliko znam Spahovic ima sina koji je isto ginekolog, tako da ce ga vjerovatno naslijediti. A Spahovicu starijem je zaista vrijeme za penzije, koliki god da je strucnjak.
Post Reply