Sve dok radis za drugog neces vidjet neku paru, kad drugi pocnu radit za tebe onda ces vidjeti pareanimals wrote:Racunali smo nedavno u firmi, da prosjecan radnik u svom zivotu zaradi oko milion eura..
i to onaj sa dobrim primanjima..ovo govorim u Austriji..
i ako od toga, ustedis ili upotrijebis pravilno oko 200 do 300 tisuca..
ali stvarno moras znati stedjeti ili uloziti..
znaci plate su za prezivljavanja,..
prava lova se stice samo lopovlukom ili mutnim poslovima..
Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
-
detroit-mercy
#1476 Re: Kolika vam je plata?
- VladaFBiH
#1477 Re: Kolika vam je plata?
u BiH za 40. godina staža zaradiš (ako imaš prosjećnu platu - trenutno oko 910KM) 223.332 euro heheheh - ako ih pravilno rasporediš možda i preživišdetroit-mercy wrote:Sve dok radis za drugog neces vidjet neku paru, kad drugi pocnu radit za tebe onda ces vidjeti pareanimals wrote:Racunali smo nedavno u firmi, da prosjecan radnik u svom zivotu zaradi oko milion eura..
- Dope_Man
#1478 Re: Kolika vam je plata?
Ovo je samo okrivljavanje drugih za sopstvene neuspjehe. Sve dok radis za drugog naravno da se neces nesto silno obogatiti osim ako radis neki jako specifican posao gdje si naprosto toliko vrijedan da te moraju placati jako velike pare. Ali mozes itekako dobro zivjeti sa solidnim poslom i solidnim primanjima.animals wrote: znaci plate su za prezivljavanja,..
A ako hoces da se obogatis ne moras da budes lopov ili da se bavis icim mutnim vec moras pokrenuti svoj biznis, riskirati sve pa uspije/uspijes. I pri tom ne mislim na otvaranje piljare u naselju, vec na sta konkretnije, gdje se moze vrtiti prava lova. I ovo govorim kao neko ko je jos uvijek u zivotu samo radnik, ali gleda i uci od onih koji su postali sefovi, a nisu mutni vec samo pametni poslovni ljudi. I ne krivim ni sudbinu kletu, niti blatim te ljude vec njima cestitam na uspjehu a za sebe se nadam da cu u narednih godinu-dvije krenuti tim putem gdje cu ja biti vlasnik firme a ne radnik koji radi za firmu.
- Nisrin
#1479 Re: Kolika vam je plata?
512MB wrote:"Geheimhaltungsklauseln" su zabranjene od EU, tako da ti nko ne smije zabraniti da pričaš o svojoj plati. Te klauzule i ako stoje u radnim ugovorima nisu legalne. Ja mislim da se to ne odnosi i na C-level menadzere.vjesticanametli wrote:Ja sam u sadasnjoj firmi dobila info od kolega oko plate i od jedne iz hre onda zacerala i 2 mjeseca se nadmudrivali
bilo je po mom
![]()
Cojk u mene dobio posebne papire oko "Geheiminisdatena" da potpise...da nece ni u kom poglefu otkrivati iznos plate ni uslove rada...
- mirsek
#1480 Re: Kolika vam je plata?
Meni fakat nije jasno kako ti moze neko zabraniti da pricas o svojoj vlastitoj plati. Ako je to zakonski nedozvoljeno onda mozes i tuziti firmu ako te zbog toga otpusti.
- 512MB
#1481 Re: Kolika vam je plata?
Pa te papire može komotno proslijedit u kantu za smeće, to je odluka suda za ljudska prava.Nisrin wrote:512MB wrote:"Geheimhaltungsklauseln" su zabranjene od EU, tako da ti nko ne smije zabraniti da pričaš o svojoj plati. Te klauzule i ako stoje u radnim ugovorima nisu legalne. Ja mislim da se to ne odnosi i na C-level menadzere.vjesticanametli wrote:Ja sam u sadasnjoj firmi dobila info od kolega oko plate i od jedne iz hre onda zacerala i 2 mjeseca se nadmudrivali
bilo je po mom
![]()
Cojk u mene dobio posebne papire oko "Geheiminisdatena" da potpise...da nece ni u kom poglefu otkrivati iznos plate ni uslove rada...
- Point.
#1482 Re: Kolika vam je plata?
Pretvoreno u kmarke, ca 4.000 km netto. Solidno.
-
probook
#1483 Re: Kolika vam je plata?
Da bi rijesio stambeno pitanje (ne na 30 godina zaduzenja) i imao koliko toliko normalan zivot = znaci imas ozbiljan kredit, 2 djece, redovne troskove = treba jedno 3.500-4000 KM I ovde nemas prostora za neko veliko bezvezno trosenje.
To odmah racunaj na kredite da ode oko 800 KM mjesecno.
Skontao sam da je hrana najskuplja kod nas. Znaci ako ne kupujes najgore i najjeftinije ode bruka para. Ma ne mogu uci u prodavnicu neke sitnice kupiti da ne ode 30-40 maraka.
Skontao sam da je hrana najskuplja kod nas. Znaci ako ne kupujes najgore i najjeftinije ode bruka para. Ma ne mogu uci u prodavnicu neke sitnice kupiti da ne ode 30-40 maraka.
-
betametazon
#1484 Re: Kolika vam je plata?
A kako rijesiti stambeno pitanje bez zaduzenja na 30 godina?probook wrote:Da bi rijesio stambeno pitanje (ne na 30 godina zaduzenja) i imao koliko toliko normalan zivot = znaci imas ozbiljan kredit, 2 djece, redovne troskove = treba jedno 3.500-4000 KM I ovde nemas prostora za neko veliko bezvezno trosenje.
- apsidejzi
#1485 Re: Kolika vam je plata?
Upravu je. Do pola... jer ima i druga strana medalje. Sve dok radis za drugog neces vidjeti neku brigu, kad drugi pocnu raditi za tebe onda ves vidjeti novi set problema koje nisi ni mogao zamisliti ranije.sherbett wrote:Ovisi u kojoj drzavi zivisdetroit-mercy wrote:Sve dok radis za drugog neces vidjet neku paru, kad drugi pocnu radit za tebe onda ces vidjeti pareanimals wrote:Racunali smo nedavno u firmi, da prosjecan radnik u svom zivotu zaradi oko milion eura..
Ne zelim kazati da zaposleni nemaju briga. Hocu da kazem da su te brige na potpuno drugacijem nivou.
-
chombe trajla be
#1486 Re: Kolika vam je plata?
Ono što piše u ugovoru ne mora se poštovati, jer i kod mene u opisu posla stoji puno nekakvih tačaka, a Čombe fino pivu pije sa šefom, još me šef i počasti kad popije. Reko je kad vidi ovaj politički rasplet možda ćemo moći i po koju ljutu, ali nije ni vako loše.sherbett wrote:Ja sam ugovorom obvezana.mirsek wrote:Meni fakat nije jasno kako ti moze neko zabraniti da pricas o svojoj vlastitoj plati. Ako je to zakonski nedozvoljeno onda mozes i tuziti firmu ako te zbog toga otpusti.
Nama je u firmi strogo zabranjeno
-
detroit-mercy
#1487 Re: Kolika vam je plata?
U sve i jednoj drzavisherbett wrote:Ovisi u kojoj drzavi zivisdetroit-mercy wrote:Sve dok radis za drugog neces vidjet neku paru, kad drugi pocnu radit za tebe onda ces vidjeti pareanimals wrote:Racunali smo nedavno u firmi, da prosjecan radnik u svom zivotu zaradi oko milion eura..
Mozda se jedino ralikujemo u definiciji prave pare
Sto opet ne mijenja moju tvrdnju sa pocetka.
- mirsek
#1488 Re: Kolika vam je plata?
Po meni je sve preko 100.000 USD/€ godisnje prava para, kako god zaradjena.detroit-mercy wrote: U sve i jednoj drzavi![]()
Mozda se jedino ralikujemo u definiciji prave pare.
Doduse ako nemas firmu ili ne investiras tesko da ces postati neki veliki multimilioner ?
-
detroit-mercy
#1489 Re: Kolika vam je plata?
100k u Kaliforniji ili New Yorku nije isto sto 100k u Alabamimirsek wrote:Po meni je sve preko 100.000 USD/€ godisnje prava para, kako god zaradjena.detroit-mercy wrote: U sve i jednoj drzavi![]()
Doduse ako nemas firmu ili ne investiras tesko da ces postati neki veliki multimilioner ?
Pa onda ide, koliko djece imas, gdje zivis, sta vozis i sl
Mada 100k je OK para, moze se fino zivjeti ko zna.
- mirsek
#1490 Re: Kolika vam je plata?
Znam da nije isto , ali, eto po meni je to fina para.detroit-mercy wrote:100k u Kaliforniji ili New Yorku nije isto sto 100k u Alabamimirsek wrote:Po meni je sve preko 100.000 USD/€ godisnje prava para, kako god zaradjena.detroit-mercy wrote: U sve i jednoj drzavi![]()
Doduse ako nemas firmu ili ne investiras tesko da ces postati neki veliki multimilioner ?.
Pa onda ide, koliko djece imas, gdje zivis, sta vozis i sl.
Doduse mislio sam na netto iznos da je 100k.
Koliki su mjesecni troskovi npr. kod tebe ili u tvojoj okolini, rezije, hrana, izlasci, odjeca, sve oko auta, moze li se pokriti sa 2000-3000 USD mjesecno za cetveroclanu porodicu ?
-
detroit-mercy
#1491 Re: Kolika vam je plata?
Ne mozemirsek wrote:Znam da nije isto , ali, eto po meni je to fina para.detroit-mercy wrote:100k u Kaliforniji ili New Yorku nije isto sto 100k u Alabamimirsek wrote:
Po meni je sve preko 100.000 USD/€ godisnje prava para, kako god zaradjena.
Doduse ako nemas firmu ili ne investiras tesko da ces postati neki veliki multimilioner ?.
Pa onda ide, koliko djece imas, gdje zivis, sta vozis i sl.
Doduse mislio sam na netto iznos da je 100k.
Koliki su mjesecni troskovi npr. kod tebe ili u tvojoj okolini, rezije, hrana, izlasci, odjeca, sve oko auta, moze li se pokriti sa 2000-3000 USD mjesecno za cetveroclanu porodicu ?
-
probook
#1492 Re: Kolika vam je plata?
Pa ako imas primanja 4000 stavis ratu 1000 i eto kako. Zato sam i napisao ovo gorebetametazon wrote:A kako rijesiti stambeno pitanje bez zaduzenja na 30 godina?probook wrote:Da bi rijesio stambeno pitanje (ne na 30 godina zaduzenja) i imao koliko toliko normalan zivot = znaci imas ozbiljan kredit, 2 djece, redovne troskove = treba jedno 3.500-4000 KM I ovde nemas prostora za neko veliko bezvezno trosenje.
- animals
#1493 Re: Kolika vam je plata?
Sta je ovo, sve godisnje zarade oko sto hiljadarki, tisucu ti gromova.. 
- kurty
#1494 Re: Kolika vam je plata?
A ja kontam imam solidnu platu...

- Nisrin
#1495 Re: Kolika vam je plata?
Ne zaradjuju svi, zato ih dosta zivi po americkim vukojebinama...jer neko kucu isplacuje od 80k$ neko od 300-500k$...
- Jedinstvo_Manchester
#1496 Re: Kolika vam je plata?
E moj Kurty mi u Bosni zarađujemo, ovi su izgleda svi iz dijaspore. Još se bavimo ozbiljnim poslovima a o ovim ciframa kojima se ovde šicaju možemo samo da maštamo.kurty wrote:A ja kontam imam solidnu platu...![]()
![]()
- muha_sa
#1497 Re: Kolika vam je plata?
3.575 maraka platu za juli primio
sad ce desetog za august--nadam se bar stoji više
- mirsek
#1498 Re: Kolika vam je plata?
E sad, mozel detaljno kako ih trosis ?muha_sa wrote:3.575 maraka platu za juli primio
- Dozer
#1499 Re: Kolika vam je plata?
Lako... 
- muha_sa
#1500 Re: Kolika vam je plata?
prvo režije uplatimmirsek wrote:E sad, mozel detaljno kako ih trosis ?muha_sa wrote:3.575 maraka platu za juli primio
fasungu kupujem u Bingu i to samo kad je neki proizvod na akciji
ostatak u štek