Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
Guadalajara

#1476 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Guadalajara »

King Theoden wrote: 04/04/2020 18:39 Sve po zakonu :oops:
Bijemo ih njihovim oružjem.
Nego, da te priupitam neš...
Ako iz godine u godinu dijaspora donese i zamijeni milijardu i više eura i druge strane valute, odakle marke kako bi se to zamijenilo?
Drugo pitanje, odakle cb "višak" o kojem bruje političari iz manjeg entiteta?
Normalno...sve po zakonu... :-D pa ko ga kome zavuce.... :wink:

To ces morati pitati ove sto su ekonomske struke :-D
Guadalajara

#1477 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Guadalajara »

King Theoden wrote: 04/04/2020 18:43 @maha,
Odlično rečeno.
Najpreče je da se ljudi prekvalifikuju. Ako je radio u turizmu koji doista neće zazivjeti u ovoj a možda i narodnoj godini, uposlenicima u turizmu je najbolje da pređu tamo gdje ima i previše posla.
Kao što rekoh, globus plače za medicinskom opremom.
Neka objekte preurede u fabrike...neka montaza...nesto....
salik79

#1478 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by salik79 »

bunk wrote: 04/04/2020 17:57
salik79 wrote: 04/04/2020 17:43
bunk wrote: 04/04/2020 17:39

Naravno da je ANP.
Jesi li vidio neki dan airbus americke vojske sa pomoci za Oruzane snage BiH.
A voda nije usla u usi 92,93,94 i 95 pa ti gledaj.
Americka vojska ne koristi Airbusove.

Je li ti opet o one tri palete necega, po jedna za svaki od tri konstitutivna naroda? Jesi li saznao sta je bilo na njima?
Sazno sam da nisu bile hurme :mrgreen:
Steta :mrgreen:
salik79

#1479 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by salik79 »

Bobi wrote: 04/04/2020 18:04
salik79 wrote: 04/04/2020 17:43 Americka vojska ne koristi Airbusove.
Ne koristi ali ih moze iznajmiti :D kao sto iznajmi nekad i Antonov i tako to :D.
Moze, ali nije :mrgreen:
maha_xy

#1480 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 04/04/2020 18:43 @maha,
Odlično rečeno.
Najpreče je da se ljudi prekvalifikuju. Ako je radio u turizmu koji doista neće zazivjeti u ovoj a možda i narodnoj godini, uposlenicima u turizmu je najbolje da pređu tamo gdje ima i previše posla.
Kao što rekoh, globus plače za medicinskom opremom.
Naravno ljudi će i dalje raditi i kupovati, samo će na vrijednosti dobiti esencijalne stvari, zdravstvo, prehrambena industrija...Evo vidiš sportski aktivnosti nema već mjeseca dana, cifre koje su s vrtile nisu bile realne, ali su ljudi zaradjivali tu lovu na ljudskim bahatostima, jer ne možeš reći da CR nije zaslužio platu od 30 mil. EUR ako je to Juve vratio samo kroz prodaju dresova i socijalne mreže. A koga sad briga za Ronaldom, Karadashiankama, Džekom, njihovi prihodi će znatno biti smanjeni jer ljudi svako jutro, kao i ja, traže brašno po Bingu kojeg danima nema...
Guadalajara

#1481 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Guadalajara »

maha_xy wrote: 04/04/2020 19:19 Naravno ljudi će i dalje raditi i kupovati, samo će na vrijednosti dobiti esencijalne stvari, zdravstvo, prehrambena industrija...Evo vidiš sportski aktivnosti nema već mjeseca dana, cifre koje su s vrtile nisu bile realne, ali su ljudi zaradjivali tu lovu na ljudskim bahatostima, jer ne možeš reći da CR nije zaslužio platu od 30 mil. EUR ako je to Juve vratio samo kroz prodaju dresova i socijalne mreže. A koga sad briga za Ronaldom, Karadashiankama, Džekom, njihovi prihodi će znatno biti smanjeni jer ljudi svako jutro, kao i ja, traže brašno po Bingu kojeg danima nema...
Ja gore spomenu EP/Energetiku i namjensku industriju...

Jos nedostaje da se pogura domaca prehrambena industrija.

Ovo smo prije 50 godina proizvodili u Novom Travniku:

https://pruefberichte.dlg.org/filestora ... glisch.pdf

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1482 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Bobi »

salik79 wrote: 04/04/2020 19:07
salik79 wrote: 04/04/2020 17:43 Americka vojska ne koristi Airbusove.
Ne koristi ali ih moze iznajmiti :D kao sto iznajmi nekad i Antonov i tako to :D.
Evo, ipak koriste :lol: , spada pod američku vojsku,
https://en.wikipedia.org/wiki/EADS_HC-144_Ocean_Sentry
salik79

#1483 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by salik79 »

Bobi wrote: 04/04/2020 20:02
salik79 wrote: 04/04/2020 19:07

Evo, ipak koriste :lol: , spada pod američku vojsku,
https://en.wikipedia.org/wiki/EADS_HC-144_Ocean_Sentry
Vidis, uvijek se moze nesto novo nauciti :lol: :kiss:

Cudo to TruNp dozvoli :shock:
King Theoden

#1484 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

zippoo87 wrote: 04/04/2020 18:45 fazon je sto ovdje oni nece nista da mijenjaju,oni bi ostavili sve ovako kako jeste i narednih 100 godina...njima je ovo idealan sistem,sistem koji su sebi stvarali 30 godina
Tačno. Problem je što sad moraju. Bukvalno moraju ako žele da zadrže ono što imaju.
zippoo87 wrote: 04/04/2020 18:45 sve ovo sto sada urade ili ne urade,to rade nerado i cisto reda radi,da se kaze da nesto rade
Ne slažem se.
Smatram da rade ciljano. Prosto rečeno, tačno znaju šta rade.
Naša najveća, nepopravljiva greška je da podcijenimo naše političare.
Oni znaju da naš narod ima neku rezervicu i sad ciljano idu na to da izvuku tu rezervu.
Mislim, da se ne lažemo, slabo da ima koji privatnik koji nikada nije zavrnuo neku kintu.
Ili privatna lica koja prodaju neka dobra.
Recimo seljak koji proda telad, perad ili poljoprivredne proizvode.
Političari to itekako znaju. Znaju i za novac koji je dijaspora slala porodicama.

Da se vratim problemu...

Kao što rekoh, prvi korak je trebao biti to kreditno zaduženje.
Drugo, ako ih već ne možeš skinuti sa vlasti, barem im pojasni kako da rade a da realni sektor ne stenje pod nametima.
Potrebna su velika ulaganja, ali se isplati.
Da se pitam, uradio bih sljedeće...
Koliko god to neki smatraju glupim, svim silama bih gurao projekat "luka neum"
Jednostavno, ne želim da sam na milosti komšija i susjeda.
Drugi korak je otkup rafinerije i otvaranje benzinskih pumpi širom federacije.
Možda čak uzimanje hife. To je svakako dio kriminalne hobotnice.
Treći je masovno ulaganje u željeznice kako bi se proširili kapaciteti i za barem polovinu (idealno 2/3) smanjio saobraćaj teretnih vozila.
I onda, umjesto da se pregrađuju postojeće kancelarije kako bi se ubacivali uhljebljenici, iste bih zapošljavao u rafineriji, željeznici i na tim pumpama.
Naredni korak bi bio smanjenje kantona. Da, smanjenje jer hrvati nikada neće pristati na potpuno ukidanje istih.
Za ovu malu teritoriju, dovoljna su četiri kantona: sa, tz, ze i mo.
U potpunosti ukinuti opštine i sve nadležnosti prebaciti na ta četiri kantona.
Taj potez bi oslobodio velika sredstva koja bi pomogla da se uvedu olakšice zaposlenima. Između ostalog i ukidanje poreza na platu (je l ono bi 10%?)

Onda krenuti sa masovnom digitalizacijom pod motom: "jedan objekat za sve"
Dakle,ako želiš da otvoriš firmu, sve na jednom salteru.
Registracija auta na salteru pored. I tako sve ostalo.
Sljedeće je davanje velikih parcela državnog zemljišta ljudima koji znaju i žele da rade.
Da bi jedan poljoprivrednik bio konkurentan, potrebna je količina i zato mora imati desetine, čak i stotine hektara zemljišta.
Daj mu bez nadoknade. Neka zaposli ljude i radi.
Poražavajuće je to ako je istina da uvozimo 90% hrane.
Mi moramo da proizvodimo barem 90% osnovnih životnih namirnica.
Ovo su neki prvi koraci koji bi doveli do stabilizacije.
high_volume

#1485 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

Ode tema "u nebo" :( :( :(
King Theoden

#1486 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

high_volume wrote: 04/04/2020 20:14 Ode tema "u nebo" :( :( :(
Misliš da je previše razvodnjena?
Pa dobro, zaključili smo koje su ekonomske posljedice pandemije. Mislim da nema nikakvog hajra od ponavljanja tih zaključaka jer rezultira depresijom. :(
Tambure

#1487 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

Mjere su donesene samo da se nesto donese bez ikakvog plana i analize. Realna mjera je da ako si mi zabranio da radim podmiro mi troskove da budem barem na nuli. Ako sam marku u minusu lakse mi je otpustit radnije i tebi ih ma teret.
zippoo87

#1488 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

ne misli...
misli da si ti previse optimistican a i precijenio si politicare...oni nisu pametni ali su napravili sistem u kojem i najgluplji moze biti premijer,ministar,mozes kupiti diplomu i biti doktor nauka,mozes ukrasti sta god pozelis a da ni za sta ne odgovaras

u svemu tome smo im najvise pomogli i mi gradjani,koji sve to gledamo i ne mijenjamo ih
malo je zemalja u svijetu kao BiH,koja ima politicare po 3 decenije...i da te 3 decenije kukaju kako im nije dobro a 3 decenije biramo iste ljude i iste stranke

sve ovo sto oni sada rade/ne rade,opet ponavljam,rade namjerno sporije i pokusavaju dobiti na vremenu...idu i izbori,mislili su opet ogromne pare spucati u kampanju i kupovinu glasova,podici javne radove 200% ,naravno svojim pajdasima i mislili su raditi sve ono sto rade decenijama ali ih je ovo poremetilo i sada svi traze pare,koje oni smatraju "njihovim" parama i nece ih se tako lako odreci

zato je utopija ocekivati da ce oni i pokusati spasisit nesto,osim svojih guzica
shape of despair

#1489 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by shape of despair »

Kad su banke mislile stopirat kredite, dogodine možda?
Vjerovatno, kako su uveli online prijavu za moratorij za fizička i pravna lica (Raiffeisen) neće moći stići obraditi sve prijave do bajrama
zippoo87

#1490 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

shape of despair wrote: 04/04/2020 22:01 Kad su banke mislile stopirat kredite, dogodine možda?
Vjerovatno, kako su uveli online prijavu za moratorij za fizička i pravna lica (Raiffeisen) neće moći stići obraditi sve prijave do bajrama
pa zato i nisu htjeli svima odjednom stopirati...ovako ce se mnogima jos skidati...neki imaju administrativnu zabranu na platu,pa ce tu ugrabiti jos 1-2 rate,neki su stariji pa ne znaju podnijeti ovaj online zahtjev i tako i opet ce sebi prihode namaknuti

to je ista taktika kao sto je uradila Srbija prije 2 mjeseca...sa deviznim stedisama...trazili od ljudi milion nekih zahtjeva i dokaza i vec su tu mnogi otpali,jer nisu poslali sve papire i odbili su im zahtjev
oni sto su su izganjali sve papire,poslal im i kojima su odobrili zahtjev,nakon godinu dana "obrade" zahtjeva su poslali odbijenice,fol nasli neku nepravilnost...a ustvari odbijenica je toliko glupa i nelogicna,da bi je mogao pobiti student prve godine prava ,ali to je sve smisljeno,jer sada ko nije tuzio a nisu mnogi,nece ni dobiti pare...a oni koji su tuzili ce na kraju dobiti ali su postigli svoj cilj
otpalo je 2/3 duznika a i ovu 1/3 ce razvuci u neke rate i gluposti,iako se radi o par miliona KM na kraju
shape of despair

#1491 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by shape of despair »

zippoo87 wrote: 04/04/2020 22:07
shape of despair wrote: 04/04/2020 22:01 Kad su banke mislile stopirat kredite, dogodine možda?
pa zato i nisu htjeli svima odjednom stopirati...ovako ce se mnogima jos skidati...neki imaju administrativnu zabranu na platu,pa ce tu ugrabiti jos 1-2 rate,neki su stariji pa ne znaju podnijeti ovaj online zahtjev i tako i opet ce sebi prihode namaknuti

to je ista taktika kao sto je uradila Srbija prije 2 mjeseca...sa deviznim stedisama...trazili od ljudi milion nekih zahtjeva i dokaza i vec su tu mnogi otpali,jer nisu poslali sve papire i odbili su im zahtjev
oni sto su su izganjali sve papire,poslal im i kojima su odobrili zahtjev,nakon godinu dana "obrade" zahtjeva su poslali odbijenice,fol nasli neku nepravilnost...a ustvari odbijenica je toliko glupa i nelogicna,da bi je mogao pobiti student prve godine prava ,ali to je sve smisljeno,jer sada ko nije tuzio a nisu mnogi,nece ni dobiti pare...a oni koji su tuzili ce na kraju dobiti ali su postigli svoj cilj
otpalo je 2/3 duznika a i ovu 1/3 ce razvuci u neke rate i gluposti,iako se radi o par miliona KM na kraju
NIšta ama baš ništa nemože biti kako treba. Sad kad mi najviše treba, skinut će mi ratu, mislim neka skidaju, pa podigao sam svojom voljom taj kredit, ali da su ažurni kao kad šta treba od klijenata naplatiti nisu, sad će oni to polako, a povećali su naknade za transakcije na 4 i 5KM, pa recemo kad nam u firmi bude plata skinu nam 200KM nizašta, samo na promet. Koja je to stoka
Haris.ba

#1492 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

Treba napraviti akciju i da svi koji imaju kredit posalju mail banci potpisan imenom i prezimenom.

"Kredit ce biti banci vracen, ali sa zadnjom ratom zatvaram racun i prelazim u banku koja proglasi opci moratorij na tri mjeseca.
Kad niste bili sa mnom kad je bilo najteze, sta cete mi kad je dobro."

Raiffeisen se prepao negativne slike nakom medijskog izvjestavanja sto je podigao cijene paketa usluga oko racuna koje je istina najavio ima mjesec.

Ako ne trazis, neces ni dobiti.
zippoo87

#1493 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

gdje god se ljudi dignu i javnost se masovno pobuni,tu odmah bude rezultata,evo vidite Fadil nakon pritiska javnosti ponistava onu danasnju raspodjelu sredstava
podrzavam ovu ideju da se mailovi posalju
ja cu ih isto odjaviti...ne trebaju mi dva racuna otvorena a trenutno nemam prihoda...6-7 KM mjesecno dajem bezveze bankama a nemam nista od toga,mogu ono para drzati i u jastuku,isto mi ga dodje
za sada cu prvo raiffaisen zatvoriti racun ,najgora banka u BiH definitivno...ni ostale nisu bajne ali ova je najgora
laik1981

#1494 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

Rijetko ko shvata opasnosti ekonomskih posljedica. Fadil i ova svita oko njega moraju odstupiti sa svih pozicija. Mora se formirati neka privremena vlada iskljucivo od eksperata. Ne bih iskljucivao ni mogucnost da, pored nasih dokazanih i neokaljanih strucnjaka, platimo i neke inostrane eksperte koji nam mogu pomoci. Moraju se proporcionalno sjeci sva primanja preko 1500KM u javnom sektoru. Iz toga bi iskljucio samo primarni zdravstveni sektor. Drzava mora sve svoje resurse i sav novac usmjeriti na pomoc egzistencijalno najuogrozenijim. Ako se ovo nastavi, a sve su prilike da hoce, nama prijeti totalna anarhija i totalno rasulo sistema koje moze biti praceno radikalnim i nepredvidljivim postupcima naroda.

Vec, koliko, sutra se mora radikalno djelovati. Mediji i narodne mase moraju ove lopove i neznalice otjerati sa pozicija. Mora im se ozbiljno zaprijetiti masovnim protestima u spici pandemije. U pitanju je opstanak drzave u njenim okvirima. U pitanju je sigurnost svih gradjana u ovoj drzavi, a pogotovo, nazovimo ga, probosanskog korpusa. Situacija je krajne alarmantna. Drzavu nece unistiti Dodik, Vucic, Covic i ostali, drzavu ce unistiti Fadil i svita koja diriguje sa Fadilom i koja ga je takvog nesposobnog i tragikomicnog i postavila na najodgovorniju poziciju u ovom dijelu drzave. Separatistickim snagama u regiji je ova, najblaze receno, nesposobnost vladajuce svite dosla kao 1 na 11. Znao sam da su kriminalni, nesposobni klosari, ali ovaj level nebuloza i nesposobnosti mi je opet veliko iznenadjenje.
King Theoden

#1495 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

laik1981 wrote: 04/04/2020 23:05 Mora im se ozbiljno zaprijetiti masovnim protestima u spici pandemije.
Prijatelju, pazi šta pišeš. Političari su odlični plagijatori tj odlično kopiraju zapad, ali samo u onome gdje imaju korist.
Čitam da je u njemačkoj uhapšen čovjek koji je preko neta pozivao na proteste protiv zabrane okupljanja.
laik1981

#1496 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

King Theoden wrote: 04/04/2020 23:09
laik1981 wrote: 04/04/2020 23:05 Mora im se ozbiljno zaprijetiti masovnim protestima u spici pandemije.
Prijatelju, pazi šta pišeš. Političari su odlični plagijatori tj odlično kopiraju zapad, ali samo u onome gdje imaju korist.
Čitam da je u njemačkoj uhapšen čovjek koji je preko neta pozivao na proteste protiv zabrane okupljanja.
Vec smo u polu kucnom pritvoru, sa laganim provlacenjem price da bi mogli biti i u potpunom karantinu. Razlika izmedju zatvora i toga? U zatvoru bar imas tri besplatna obroka..
mirsek

#1497 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

70 miliona KM mjesecno moze 100.000 radnika drzati na minimalcu sa full doprinosima.
OldMayor

#1498 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by OldMayor »

Meni je sve jasno kada vidim i cujem Fadila kako cita sa papira izjavu na presici. Kao neki prvacic. I to ne cita neki clan zakona, pa haj ne mora znati napamet. Nego cita uopstene stvari...sam taj cin izaziva toliku nesigurnost, da je mene fakat strah ko nas vodi kroz ovu krizu koja ce nas tek zadesiti, najvecu od rata.
konami666

#1499 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by konami666 »

OldMayor wrote: 05/04/2020 01:38 Meni je sve jasno kada vidim i cujem Fadila kako cita sa papira izjavu na presici. Kao neki prvacic. I to ne cita neki clan zakona, pa haj ne mora znati napamet. Nego cita uopstene stvari...sam taj cin izaziva toliku nesigurnost, da je mene fakat strah ko nas vodi kroz ovu krizu koja ce nas tek zadesiti, najvecu od rata.
Naučio da čita nedavno pa se dokazuje
problemnatravunu

#1500 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by problemnatravunu »

OldMayor wrote: 05/04/2020 01:38 Meni je sve jasno kada vidim i cujem Fadila kako cita sa papira izjavu na presici. Kao neki prvacic. I to ne cita neki clan zakona, pa haj ne mora znati napamet. Nego cita uopstene stvari...sam taj cin izaziva toliku nesigurnost, da je mene fakat strah ko nas vodi kroz ovu krizu koja ce nas tek zadesiti, najvecu od rata.
A tonalitet (ne znam da li se to tako kaže) toga što čita izgleda-zvuči kao da priča pričicu djeci u vrtiću, uvijek se smijem i ibretim :lol: !

Koji lik....
Locked