STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
General War

#1476 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

asker wrote: 08/12/2019 22:27
General War wrote: 08/12/2019 22:16
asker wrote: 08/12/2019 22:10 Znaci da nije bilo Osmanlija, Bosnjaka, Alije i deklaracije Juga bi opstala???
Lijepo zaokruzeno, mora se priznat!

:thumbup:
Kakav alija i bosnjaci...ni bosnu ne mogu sabrat, Nemoj si davat na znacaju :D
Ma pratim razvoj dogadjaja na temi, hebem li ga mescini je do nas :-?
Ma jok, nit je neko nesto pitao ni za raspad ni za kraj rata.
exliberal-ex

#1477 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by exliberal-ex »

Dozer wrote: 08/12/2019 21:52
KatarinaKosaca wrote: 08/12/2019 21:48 @Dozer..u pravu si. Imamo premalo informacija o Sjevernoj Koreji
Ma imamo ih premalo o svemu sto se desava tamo gdje Ameri imaju interes, vjeruj mi na rijec. Znam vrlo dobro sta pricam. Nisu oni nikakva demokratija, nego najzaduzenija drzava na planeti koja silom zapravo kolonizira tudje prirodne resurse, a sve pod krinkom borbe protiv terorizma. A taj terorizam su izmislili upravo oni sami, i pokrenuli cineci teror nad sobom samima (accepted collateral), sve kako bi imali izgovore za dalje.
Svi koji ih provale i osujete u tim njihovim imperijalistickim nakanama i planovima, automatski postaju drzave u kojima vladaju diktatori, u kojima ljudi nemaju prava, u kojima vlada teror, itd. I kada pocnu s tom pricom, onda CIA & Co. rade sve sto mogu da destabilizuju tu drzavu iznutra, sve kako bi se opravdala prica koju oni plasiraju u svijet.

Imam gomilu raje koja radi za njih po Afganu i Iraku. Da li bi vjerovala da marinci cuvaju polja maka, a da se proizvodnja maka upeterostrucila otkad su dosli? Znamo sta se pravi od toga...
O americi se moze pricat nasiroko, oni su doveli PR do savrsenstva da su oni zastitnici demokratije i ljudskih prava .
Ja sam prije par mjeseci pricao sa nekim koji su dosli da mi prodaju neki software i ono u kafani malo se opustili i pocelo o politici i kako su rusi nastimovali njihove izbore, itd..znas ruska propaganda...rekoh a sta je sa vasom propagandom....kako mislis?
Ja se sjecam da su ameri govorili kad bi se kod nas gradovi okitili zastavama kako je to komunisticka propaganda, a kad odes u ameriku kod njih zastave svugdje...smetljiste ...stavi americku zastavu i to je patriotizam ali kad se kod nas stavljalo onda je komunisticka propaganda..?!
Sta je sa americkim uplitanjem u tudje izbore, nasilno svrgavanje vlada zbog profita nekih firmi...eto rusi su uzeli Krim...ok sta je sa Irakom. Libijom...gdje su ljudska prava i demokratija na pijacama roblja koje sad operisu u Libiji, ko je odgovarao za smrt milion Iracana koji su ubijeni jer su Ameri lagali da Irak ima nuklearno oruzje....zasto ste u Sirij..da se brinete o demokratij ili zbog nafte...samo da vas podsjetim sta je vas predsjednik reko....zahladi rasprava..razisli se ubrzo i naravno da sam uzeo software ( ovo sarkasticno :)

Po pitanju bivse drzave...upakovali su u jednu drzavu narode koji se nikad nisu volili i pokusali su sa onom forom svi smo mi jugosloveni vremenom ce doci do zblizavanja...ocito da su zaboravili da istorija kod nas nesto veoma vazno i negativno.
Za ekonomiju...uvijek se povede prica joj redukcije goriva, nema banana ( ili jogurta sto kaze Kolinda).....zaboravlja se da je i zapad prolazio kroz veoma teske ekonomske situacije u to doba.
Engleska je imala veliku recesiju, da nespominjem rat sa IRA, Njemacka je imala svoje teroriste...da nespominjem Italiju i beskrajne strajkove...Spanija je bila pod Frankom i dan danas ubise od ljubavi...studentski protesti u Francuskoj...u Americi su bile redukcije sa gorivom da nespominjemo jednu malu nerazvijenu, ratom rasturenu drzavu.
Sta sad imamo...bio je nedavno dobar clanak o hrvatskom turizmu i kako su pricali da prije nije valjalo ...dok tip nije stavio na papir sta su prije dobijali od tadasnjih republika i po kojoj cijeni a sta je sad...mozemo se zajebavat ali brojevi nelazu.
Da je tadasnjoj evropi bilo stalo do odrzavanja zajednicke drzave to bi i podrzali ali posto je svako rovio za svoj interes onda smo nazalost zavrsili kako smo zavrsili....
Dozer

#1478 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

I mozes ti to pricati do besvijesti danasnjim "cistokrvnim i pravovjernim". Njima je Juga bila fuj, tamnica naroda, u kojoj se nije moglo u dzamije i crkve (notorna laz, btw), itd.itd..
A, da...imala je i Goli otok...

Jebo to sto "kolijevka demokratije" danas ima Guantanamo (koji, ocito, nije "ogledalo drzave" u ovom slucaju), a svi smo imali priliku vidjeti i cuti sta se tamo radi ljudima...To je "radi zastite nacionalnog interesa" (fali im samo ono "vitalnog").
Ali, kad se prica o zastiti nacionalnog interesa Juge i Golom otoku, e - to je tiranija, diktatura, sadizam, teror...

Raspade se i Cehoslovacka, ali ne pucase Cesi i Slovaci jedni na druge. Skontali ljudi da je to besmisleno i da ce bolje proci i jedni i drugi bez toga. A dobro se sjecam kolona Ceha '80-ih kada su dolazili na Jadran na godisnji. Uhvati se kolona Trabanata i Skoda po 2-3 km, po 300-400 auta u koloni... Jbt, imali ljudi pravo na jedan godisnji odmor u 4 godine...Heeej! PRAVO da odu na godisnj jednom u 4 godine! Da ne pricam sad o Cehinjama, "chrvenim", itd., sto je, jel'te, takodjer bio jedan od pokazatelja ekonomskog stanja... (mislim da CPT ima vise tacnih informacija i detalja o ovome...).

Ovakvih primjera ima mali milion, a kada se uporede s nama u Jugi u isto vrijeme... Sta reci...nije nama valjalo... Kazu uglavnom oni koji se tad nisu ni rodili, ili su pred rat imali 5-10 godina, sto dodje na isto...
Last edited by Dozer on 08/12/2019 23:06, edited 1 time in total.
Hank Paldum

#1479 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Point. wrote: 08/12/2019 21:46 Kad bih birao između sistema gdje imaš posao, platu urednu, dobru i na vrijeme, gdje lagodno živiš a da imaš jednoparrijski sistem i sistema gdje jedino preko štele možeš naći neki posao, gdje plate kasne po par mjeseci, gdje je sindikat nevažan a gdje imaš 1726 partija i stranaka uvijek ću izabrati ono prvo, gdje mogu živjeti ko čovjek a ne preživljavati.
Da ležim decenijama u zatvoru, gdje imam redovan obrok, zanat i mini platu pa izađem na slobodu gdje ću živjeti u nekoj šupi sa nesložnom braćom sa nikakvim primanjem i meni bi falio zatvorski život ali to je i dalje zatvor i takav način života ne bi trebao biti nikome definicija pozitivnog života i da sanja da tu živi. Mi ne trebamo biti zadovoljni ni sa današnjim stanjem niti da nam fali prijašnje nego trebamo sanjati za nečim trećim. Ti ne biraš bolju državu nego manje zlo.
Koliko god bilo ološa na vlasti nemoj se nikada pokušavati odreći nečega šta je najnormalnine i osnovno u civilizovanom demokratskom društvu a to je pravo glasa bez obzira koliko si nijem danas. To što SAD imaju demokratiju pa je na demokratski način jedan klovn izabran za predsjednika ne znači da je Staljin bio pozitivna ličnost i da za takvim režimom treba da žudimo.
piupiu

#1480 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 08/12/2019 23:06 To što SAD imaju demokratiju pa je na demokratski način jedan klovn izabran za predsjednika ne znači da je Staljin bio pozitivna ličnost i da za takvim režimom treba da žudimo.
Kao što ne znači ni da je naš sistem bio staljinistički i da smo mi živjeli u zatvoru.
Dozer

#1481 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Ja samo ne mogu da shvatim zasto vi pricu o cinjenicnom stanju, prvenstveno nacinu zivota, konstantno podvodite pod nekakav sistem...

Hajmo ovako - da li se u Jugi (u kojoj je "vladao" totalitarizam, diktatura, teror, jednoumlje, itd.) zivjelo lose?
Da li se danas (gdje vlada demokratija, sloboda, pravo glasa, troumlje) zivi dobro?

P.S. Na prvo pitanje stvaran i iskren odgovor mogu dati samo oni koji su '92 imali 18+, logicno. Na drugo moze svako. :D
Last edited by Dozer on 08/12/2019 23:19, edited 1 time in total.
daddy-kool

#1482 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

exliberal-ex wrote: 08/12/2019 22:44 Da je tadasnjoj evropi bilo stalo do odrzavanja zajednicke drzave to bi i podrzali ali posto je svako rovio za svoj interes onda smo nazalost zavrsili kako smo zavrsili....
Čuj da je tadašnjoj Evropi?

Valjda da je jugoslovenskim narodima, a prije svega Srbima, Hrvatima i Slovencima bilo stalo do očuvanja Jugoslavije onda bi bila i očuvana. Sjetićemo se da se protesta na Kosovu, proglašenja vanrednog stanja, antibirokratskih "jogurt" revolucija, ukidanja autonomija Vojvodine i Kosova, "miting istine", ekonomske sankcije Srbije prema Sloveniji, raspad SKJ. Sve je to prethodilo i na kraju išlo uporedo sa padom komunizma u Evropi, a prije višestranačke demokratije u Jugoslaviji.

Jedino bih još napomenuo da je Alija sa Islamskom Deklaracijom možda i najodgovorniji za raspad.
Hank Paldum

#1483 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 08/12/2019 20:37
Hank Paldum wrote: 08/12/2019 15:16Ja mislim da mnogo nesuglasica ima među forumašima na ovoj temi jer postaje konfuzna u nekim tačkama kao npr. da se ne radi o Jugonostalgiji nego samo o nostalgiji.
Jugonostalgija je objektivan društveni fenomen. Zato ga, eno juče stavih, i proučavaju kulturolozi, sociolozi i istoričari.
60te-80te je uopšte gledano u mnogim zemljama kao doba rahatluka, međuljudskih odnosa, empatije, morala dok se na novije doba gled negativno, tehnologija, komercijalizam, materijalizam, narcizam, doba zombi društva.
Tačno, mi smo bili dijelom globalnih trendova. Sedamdesetih je naftna kriza i Ameriku gurnula u recesiju, ali eto, samo se o Jugoslaviji govori na neki čudni način koja je izoluje od svjetskih fenomena i tokova. Kao da smo bili neki usamljeni frik u laboratoriji, a bili smo daleko od toga.
sistem
Sistem čine ljudi. Onaj sistem su razjebali komunisti, koji su ga i napravili.
To je tačno ali nema veze što jedno jugoslavensko dijete a drugo bosansko dijete nego je to ista pojava i u Holandiji i Francuskoj gdje je francusko dijete u 80im igralo fudbal napolju a današnje francusko dijete bleji 12 sati u tablet.
To je tačno. Ali ljudi ovdje ne porede površne/pojavne stvari, već sistemske.
Svida mi se ovaj zadnji dio šta si napisala "danas ima manje nasilja ali više straha" jer bi to moglo imati veze sa ovim što pišem.
To govore istraživanja kad porede jedno vrijeme s drugim, obično u zapadnim društvima. S druge strane, činjenica je da izloženost vijestima i informacijama o nasilju čini dvije stvari: 1) stvara strah i nepovjerenje kod ljudi, koji vode otudjenju i sukobima u drusštvu, i 2) stvaraju matricu ponašanja po principu društvene epidemije, koju stalno ponavljam - na primjer, ove likove što svako malo izrafalaju po 50 ljudi u Americi. To su dokazane korelacije.
Jugoslavija nije bila frik nego Frankenštajnov monstrum. Što se tiče ovog zadnjeg šta si napisala, tu se slažemo ali isto smo rekli da je ovo više globalna pojava i zaslužuje temu za sebe kao kod problema negativnih vijesti, danas u eri portala gdje se gledaju samo klikovi i što mnogi znaju da narod interesuje više članak "zaručio djevojku pa je ubio" nego "zaručio djevojku pa moj kupio 500 ruža" to može samo gore a niti ko može a ni ne želi zaistaviti taj "trend"
Dozer

#1484 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

@Hank Paldum Ako je Juga bila Frankenstajn, sta je onda ova danasnja BiH, jbt... :shock:

@daddy-kool A da je Evropa to htjela sprijeciti - mogla je. I to na 2 nacina:
1. Brzom vojnom intervencijom odmah u startu, tj. 91 i kada je krenulo u HR.
2. Neuvodjenjem embarga na oruzje, ako vec nisu htjeli vojno intervenisati.

Alijina deklaracija je, po meni, uticala samo na raspad BiH, ne bas i Juge.
Last edited by Dozer on 08/12/2019 23:29, edited 4 times in total.
daddy-kool

#1485 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

Takođe ima jedna zabluda kako smo bili nezavisni i inovativni, a istina je da smo bili zatvoreni i infomacijski odsječeni.
Domaća pamet je bila i tada ograničena.
Masovno su nam preprodavali zapadne i istočne fazone kao originalno naše, a suštinski se radilo o pristupu infomacijama koje su pojedinci kontrolisali.
daddy-kool

#1486 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

Dozer wrote: 08/12/2019 23:23 Da je Evropa to htjela sprijeciti - mogla je. I to na 2 nacina:
1. Brzom vojnom intervencijom odmah u staru, tj. 91.

Realno iz ove perspektive, vojna intervencija bi bila visoko rizična sa malim benefitima za evropljane. Pravilno su odlučili da nas ograde i sačekaju da se klanje završi. Embargo je nametnut isključivo Bošnjacima, sa namjerom da se isti istrijebe, rasele, politički unište i podijeli BiH. Ko je podržavao embargo a ko ga je zaobilazio najbolje pokazuje kakave su čije namjere ovdje bile.

Na kraju krajeva, niko nama nije ništa dužan. Ako se jugoslovenski narodi nisu željeli zadržati u jednoj državi, ko su oni da kažu drugačije?

Ma kriv je Alija, nemoj ga braniti.
Dozer

#1487 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Ja da ga branim? :D
Ne branim ga, samo kazem ono sto mislim.

Za embargo se slazem, a sto i ja govorim vec godinama. Embargo je uticao samo na ondasnje Muslimane, kasnije Bosnjake, i ni na koga vise. Zato i jesu najvise popusili. Naravno, uz enormnu naivnost njihovh tadasnjih vodja. (ako je zaista to bila naivnost, sto je meni zaista tesko povjerovati da jeste).
Last edited by Dozer on 08/12/2019 23:34, edited 1 time in total.
CPT

#1488 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 08/12/2019 23:23 Ako je Juga bila Frankenstajn, sta je onda ova danasnja BiH, jbt... :shock:

A da je Evropa to htjela sprijeciti - mogla je. I to na 2 nacina:
1. Brzom vojnom intervencijom odmah u startu, tj. 91 i kada je krenulo u HR.

Opet "teorije zavere".... :roll: Raspadom YU, "raspala" je i BiH. Nema nikakve veze sa Alijom ili Islamskom dekleracijom. Konkretno, raspala je u Karadjordjevu dogovorom F.T. i S.M.
Cudno da su Albanci dozivjeli slicnu sudbinu kao Bosnjaci iako nisu Alije ili Alijinu dekleraciju. Go figure.
daddy-kool

#1489 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

:lol: :lol:
piupiu

#1490 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Dozer wrote: 08/12/2019 23:23
Zar se BiH raspala?
Dozer

#1491 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Formalno-pravno nije, ali u funkcionalnoj realnosti.... Zar nije?

Etno-vjerski savovi jasni k'o dan, i svakim danom su sve jaci i jaci. Na mapama sirom svijeta postoje cak i jasno vidljive granice izmedju blentiteta, a neupucenom sama imena oba blentiteta izgledaju kao imena drzava... Na Google Earth-u, konkretno, do prije 2-3 godine nije ni pisalo Bosnia and Herzegovina, nego samo Republic of Srpska i Federation of Bosnia and Herzegovina. Ne znam da li je iko reagovao na to, ali znam da ja jesam slanjem emaila Googlu u kojem sam pojasnio sta je sta. Da li je to porpravljeno radi mog emaila ili ne, nebitno je. Bitno je da je popravljeno.
Last edited by Dozer on 08/12/2019 23:44, edited 2 times in total.
piupiu

#1492 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Dozer wrote: 08/12/2019 23:35 Formalno-pravno nije, ali u funkcionalnoj realnosti.... Zar nije?
Jah, moglo bi se debatirati. Čitala sam Islamsku deklaraciju, bezze, totalno b/o. Ne znam kako je ona mogla izazvati bilo kakvu reakciju javnosti, kad je niko živ nije pročitao osim javnog tužioca.
Dozer

#1493 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Citao sam i ja, i ne bih se bas slozio da je totalno b/o... Ali, mozemo temu otvoriti za to, pa potanko...
U svakom slucaju je, i u skladu s ondasnjim Ustavom, bilo elemenata da bude okarakterisana kao anti-ustavno djelovanje ili namjere.
Nesto od onda se treba i posmatrati u tom vremenu, ne iz danasnje perspektive i vremenske distance.
piupiu

#1494 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Dozer wrote: 08/12/2019 23:40 Citao sam i ja, i ne bih se bas slozio da je totalno b/o... Ali, mozemo temu otvoriti za to, pa potanko...
U svakom slucaju je, i u skladu s ondasnjim Ustavom, bilo elemenata da bude okarakterisana kao anti-ustavno djelovanje ili namjere.
Nesto od onda se treba i posmatrati u tom vremenu, ne iz danasnje perspektive i vremenske distance.
Pa dobro, možda kao kontratotalitarna politička ideja. Ali nije proces počeo zbog Deklaracije, nego zato što su ta raja malo putovala na nekakve iranske konferencije, pa je bio objavljen jedan povelik tekst, je l' ono u Oslobodjenju ili Preporodu zbog kojeg je uopšte krenula istraga. Ono, standardnom udbaškom putanjom, ako se dobro sjećam.
Hank Paldum

#1495 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 08/12/2019 23:09
Hank Paldum wrote: 08/12/2019 23:06 To što SAD imaju demokratiju pa je na demokratski način jedan klovn izabran za predsjednika ne znači da je Staljin bio pozitivna ličnost i da za takvim režimom treba da žudimo.
Kao što ne znači ni da je naš sistem bio staljinistički i da smo mi živjeli u zatvoru.
Ali mnogi koriste današnju BiH kao argument kako je Jugoslavija bila super, to je slab argument jer ne možeš koristiti nešto loše da bi dočarao nešto kao super, to može samo biti bolje ali ne najbolje.
Ja kada npr. hvalim Švicarsku kao fantastičnu državu ja je hvalim po tome kada analiziram kakav standard imaju tu građani neovisno o tome kakve su druge države, ja ne hvalim Švicarsku kao super državu jer je na Kosovu gore, po toj logici je i BiH raj na zemlji. Živjeti u zatvoru je isto bolje nego spavati kao prosjak ispod mosta pa opet niko ne pominje zatvorski život kao pozitivno.
To sa Staljinom, poenta je bila da se ne trebamo boriti protiv demokratije samo zato što su u SAD i BiH zahvaljujući toj demokratiji budale došle na vlast i da to ne treba diktatore i diktature predstavljati kao nešto pozitivno jer su nam skraćivanjem prava da imamo pravo glasa "spasili od nas samih"
Dozer

#1496 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

@piupiu Tacno. Ali, kada se tocak pocne okretati...

@Hank Paldum Izgleda da je nas bas i trebalo spasavati od nas samih... Eto, dobismo pravo glasa, i - voila...
Last edited by Dozer on 08/12/2019 23:48, edited 1 time in total.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1497 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Challenger_ »

piupiu wrote: 08/12/2019 23:32
Dozer wrote: 08/12/2019 23:23
Zar se BiH raspala?
Mislim da Dozer izjednačava društvo sa državom. Društvo jeste duboko podjeljeno ali država postoji.
Dozer

#1498 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Ne izjednacavam to dvoje, zna se sta je sta.
Ali, zar drzava moze postojati bez svog drustva? Postoji li ijedna takva?
Pa i Juga je bila "drustvo", a drustvo cine ljudi, samim tim i drzavu cine ljudi. Nije zemljotres rasturio Jugu, nego upravo to njeno drustvo, tj. ljudi...
Last edited by Dozer on 08/12/2019 23:50, edited 1 time in total.
General War

#1499 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

daddy-kool wrote: 08/12/2019 23:17
exliberal-ex wrote: 08/12/2019 22:44 Da je tadasnjoj evropi bilo stalo do odrzavanja zajednicke drzave to bi i podrzali ali posto je svako rovio za svoj interes onda smo nazalost zavrsili kako smo zavrsili....
Čuj da je tadašnjoj Evropi?

Valjda da je jugoslovenskim narodima, a prije svega Srbima, Hrvatima i Slovencima bilo stalo do očuvanja Jugoslavije onda bi bila i očuvana. Sjetićemo se da se protesta na Kosovu, proglašenja vanrednog stanja, antibirokratskih "jogurt" revolucija, ukidanja autonomija Vojvodine i Kosova, "miting istine", ekonomske sankcije Srbije prema Sloveniji, raspad SKJ. Sve je to prethodilo i na kraju išlo uporedo sa padom komunizma u Evropi, a prije višestranačke demokratije u Jugoslaviji.

Jedino bih još napomenuo da je Alija sa Islamskom Deklaracijom možda i najodgovorniji za raspad.
Ne, Alija nije odgovoran za raspad radi islamse deklaracije, vec njemu i grupi oko njega se nije vjerovalo sta je krajnji cilj sta misli od bosne uraditi...a nije da nije imao kontakata sa Iranom, Libijom...nije to nesto sto se ne zna.
General War

#1500 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

piupiu wrote: 08/12/2019 23:38
Dozer wrote: 08/12/2019 23:35 Formalno-pravno nije, ali u funkcionalnoj realnosti.... Zar nije?
Jah, moglo bi se debatirati. Čitala sam Islamsku deklaraciju, bezze, totalno b/o. Ne znam kako je ona mogla izazvati bilo kakvu reakciju javnosti, kad je niko živ nije pročitao osim javnog tužioca.
...nije ona ni namjenjena sirokoj javnosti...nije stvar demokratije vec priklanjnjanu interesima...mogao je dati Bosnu u amanet i Njemackoj...ali nije.
Last edited by General War on 08/12/2019 23:52, edited 1 time in total.
Locked