Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zforumas

#1476 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

Sad i milje mogu. Istrazuj malo mozda ima sta i u Arsima izrazeno.
Boemica

#1477 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Boemica »

Možda to znači da će SAD zavladati svijetom, pa će se na svakom ćošku planete koristiti engleski jezik i njihov sistem jedinica?! :hm:

#conspiracy
Smrcak15

#1478 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote: Jes al Bog je znao da ce Engleskj biti najvise koristen tako da je odabrao engleski - kontash :D

Dna se kaze i na arapski, pogledaj info sto sam prilozio iz arapsko-engleskog lexikona
Smrcak15

#1479 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
1. Ajet 18:65 spominje 3 puta DNA (DNK bosanski) slova jedno do drugog i nigdje vise , od 6236 ajeta samo jedan je unikatan, taj koji najvise spominje puta DNA je ajet 18:65----> godine 18:65 pocela nauka of genetici (DNA) od Gregorija Mendela

2. Pozicioniranje slova DNA na tri mjesta u ajetu i njihovi razmaci jedno od drugog koreposndira razmaku izmedju velikog i malog kanala u B-DNA strukturi.
Bas razvlacis ovo kako tebi odgovara. Zasto nije uzeta 1856 kad je cojk poceo sa testiranjem?
Zato sto je ocito odabrao autor Kurana oficijelno objavljivanje koje se desilo 1865 i tad pocinje nsuka o dna/genetici...kao sto vifis da knjiga naznacava 1865 godinu kao krucijalnu.

Pljuni me u obadva oka ako ti ne bi rekao da je naznaceno 1856 rekao bi a sto nije 1865...

Umjesto da se zapitas kako to da bas 1 ajet od 6236 ovako kodiran i ni jedan vise ti se pitas sto ovo sto ono...nema smisla druze
Bloo
Globalna šefica

#1480 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote: Jes al Bog je znao da ce Engleskj biti najvise koristen tako da je odabrao engleski - kontash :D

Dna se kaze i na arapski, pogledaj info sto sam prilozio iz arapsko-engleskog lexikona
Zar arapi nemaju svoj izraz za
deoxyribonucleic acid ?
Bloo
Globalna šefica

#1481 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Zar arapi nemaju svoj izraz za
deoxyribonucleic acid ?
Nekako mi na Wiki drugacije izgleda, ali opet..ne znam arapski

https://ar.m.wikipedia.org/wiki/حمض_نوو ... ص_الأكسجين
Bloo
Globalna šefica

#1482 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Izraz na francuskom je npr.

L'acide désoxyribonucléique ili ADN
Na bosanskom DNK

Na talijanskom
L'acido desossiribonucleico

A na arapskom je bas isti izraz kao na engleskom..deoxyribonucleic acid aka DNA
JVC

#1483 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
Zato sto je ocito odabrao autor Kurana oficijelno objavljivanje koje se desilo 1865 i tad pocinje nsuka o dna/genetici...kao sto vifis da knjiga naznacava 1865 godinu kao krucijalnu.

Pljuni me u obadva oka ako ti ne bi rekao da je naznaceno 1856 rekao bi a sto nije 1865...

Umjesto da se zapitas kako to da bas 1 ajet od 6236 ovako kodiran i ni jedan vise ti se pitas sto ovo sto ono...nema smisla druze
Ne znam ni zasto diskutujem sa tobom, ali eto.
Ti i tebi slicni savijate, navlacite, mnozite, djelite i ko zna sta samo ne bi li uboli neku cifru. Ako cemo vec igrati tako onda je tvoj autor fulao cijelih 12 mjeseci - izracunaj koliko tu ima dana, sati, minuta... mozda sta drugo dekodiras

https://www.dna-worldwide.com/resource/ ... a-timeline

1866 - Gregor Mendel discovers the basic principles of genetics
In 1866, an unknown Augustinian monk was the first person to shed light on the way in which characteristics are passed down the generations. Today, he is widely considered to be the father of genetics. However, he enjoyed no such notoriety during his lifetime, with his discoveries largely passing the scientific community by. In fact, he was so ahead of the game that it took three decades for his paper to be taken seriously.

Between 1856 and 1863 Mendel conducted experiments on pea plants, attempting to crossbreed "true" lines in specific combinations. He identified seven characteristics: plant height, pod shape and colour, seed shape and colour, and flower position and colour.

He found that when a yellow pea plant and a green pea plant were bred together their offspring was always yellow. However, in the next generation of plants, the green peas returned in a ratio of 3:1.

Mendel coined the terms 'recessive' and 'dominant' in relation to traits, in order to explain this phenomenon. So, in the previous example, the green trait was recessive and the yellow trait was dominant.

In his 1866 published paper, Mendel described the action of 'invisible' factors in providing for visible traits in predictable ways. We now know that the 'invisible' traits he had identified were genes.
Last edited by JVC on 18/11/2018 23:27, edited 2 times in total.
JVC

#1484 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

Bloo wrote:

Mozda ti bude lakse vako :-D

https://en.bab.la/dictionary/english-arabic/dna
JVC

#1485 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:

Krucijalnu možda za tebe, ali za nauku je bila 1860 kad je DNA i otkriven. Znači, nema smisla kao što i sam kažeš.

https://www.nature.com/scitable/topicpa ... watson-397
Smrcak15

#1486 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:

Ti i tebi slicni savijate, navlacite, mnozite, djelite i ko zna sta samo ne bi li uboli neku cifru. Ako cemo vec igrati tako onda je tvoj autor fulao cijelih 12 mjeseci - izracunaj koliko tu ima dana, sati, minuta... mozda sta drugo dekodiras

https://www.dna-worldwide.com/resource/ ... a-timeline

1866 - Gregor Mendel discovers the basic principles of genetics
In 1866, an unknown Augustinian monk was the first person to shed light on the way in which characteristics are passed down the generations. Today, he is widely considered to be the father of genetics. However, he enjoyed no such notoriety during his lifetime, with his discoveries largely passing the scientific community by. In fact, he was so ahead of the game that it took three decades for his paper to be taken seriously.

Between 1856 and 1863 Mendel conducted experiments on pea plants, attempting to crossbreed "true" lines in specific combinations. He identified seven characteristics: plant height, pod shape and colour, seed shape and colour, and flower position and colour.

He found that when a yellow pea plant and a green pea plant were bred together their offspring was always yellow. However, in the next generation of plants, the green peas returned in a ratio of 3:1.

Mendel coined the terms 'recessive' and 'dominant' in relation to traits, in order to explain this phenomenon. So, in the previous example, the green trait was recessive and the yellow trait was dominant.

In his 1866 published paper, Mendel described the action of 'invisible' factors in providing for visible traits in predictable ways. We now know that the 'invisible' traits he had identified were genes.
dobro je malo prodiskutovati sa narodom, malo da se nauci stvari i prosire vidici :D
Ti i tebi slicni savijate, navlacite, mnozite, djelite i ko zna sta samo ne bi li uboli neku cifru.
nista se tu ne savija, sve je logicno i fino strukturisano, problem je u tvom nerazumijevanju tih stvari, nisi upucen u to...ali pitaj ako te nesto muci, nece ti otpasti jezik...ustvari prsti udarajuci po tastaturi.
Ako cemo vec igrati tako onda je tvoj autor fulao cijelih 12 mjeseci - izracunaj koliko tu ima dana, sati, minuta... mozda sta drugo dekodiras
nista on nije profulao, nego si ti profulao posto nisi upuznat sa slucajem

1865 je oficijelno objavio rad na univerzitetu, odrzao predavanje

a 1866 je publicirao rad u pisanoj formi.

dokaz
https://en.wikipedia.org/wiki/Mendelian_inheritance

The principles of Mendelian inheritance were named for and first derived by Gregor Johann Mendel, a nineteenth-century Moravian monk who formulated his ideas after conducting simple hybridisation experiments with pea plants (Pisum sativum) he had planted in the garden of his monastery.[2] Between 1856 and 1863, Mendel cultivated and tested some 5,000 pea plants. From these experiments, he induced two generalizations which later became known as Mendel's Principles of Heredity or Mendelian inheritance. He described these principles in a two-part paper, Versuche über Pflanzen-Hybriden (Experiments on Plant Hybridization), that he read to the Natural History Society of Brno on 8 February and 8 March 1865, and which was published in 1866.[3]

izvor:
^ See Mendel's paper in English: Gregor Mendel (1865). "Experiments in Plant Hybridization".

pogledaj izsjecak iz knjige o DNA sa desne strane u slici, gdje pise da pocetak historije DNA je od 1865 godine.
Image
Last edited by Smrcak15 on 19/11/2018 09:21, edited 1 time in total.
Smrcak15

#1487 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Bloo wrote:

Mozda ti bude lakse vako :-D

https://en.bab.la/dictionary/english-arabic/dna
stani da ja tebi olaksam tvoju muku

uzimas ovo
حَمْض نَوَويّ

Hamd newewi - sto znaci na engleskom Nucleic acid---Nukleinska kiselina

dok na arapskom DNA (DNK bosanski)

evo uvjeri se svojim ocima i rukama

arapsko engleski lexikon
دنا
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/% ... %86%D8%A7/

DNA [Medical] دنا

zato moj savjet ti je, prije nego nesto napadas na mom terenu, dobroooooo prostudiraj, jer ides po miniranom terenu :D ja koji sam vodja istrazivackog tima brojcanih cuda Kurana, valjda znam nesto o ovoj temi...pa svaki krivi pokusaj napada na ove stvari ,razotkrivam brzo i ukazujem na greske u napadima, i onda covjek poslije ispada budala, zato pamet u glavu, prostudiraj dobro sta se pise da se ne bi blamirao poslije.
Smrcak15

#1488 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Evo razdvoje sad, onaj slika prije bila prevelika a mala slova, pa je sad citljivije kad se prepolovi na dva dijela
Image
Image

Bog kaze:
41:53 Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

na stotine ili hiljade ovakvih primjera ili slicnih ili drugacije prirode nemogu biti slucajnost zbog mnostva brojeva koji se uklapaju, suludo je vjerovati da jedna te ista knjiga sa slucajnosti i to sa ciframa koje pasu iako su vise hiljada...jasno je da je ovo kodirano brojcana knjiga namjerno a nikakve slucajnosti, da bude dokaz onima koji razmisljaju, koji hoce dokaza za vjerovanje....
Bloo
Globalna šefica

#1489 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Hajmo opet

Kako se na arapski prevodi deoxyribonucleic acid?
irac300

#1490 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote: ja koji sam vodja istrazivackog tima brojcanih cuda Kurana
:lol: :lol:

Za anale. :D
Bloo
Globalna šefica

#1491 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

irac300 wrote:

Evo da se ne pati sa copy paste :D
dijelim sa širokim pučanstvom....sabrano u jednom dokumentu
http://www.onlineknjige.com/wp-content/ ... Kuranu.pdf
https://www.scribd.com/document/3693524 ... da-Kur-ana
beni-bu-man

#1492 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by beni-bu-man »

irac300 wrote:

Ko je jos clan istrazivackog tima brojcanih cuda kurana
irac300

#1493 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by irac300 »

beni-bu-man wrote:
irac300 wrote:

Ko je jos clan istrazivackog tima brojcanih cuda kurana
Pa zato se i smijem, kak'i su ostali ako je on vođa. :D
beni-bu-man

#1494 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by beni-bu-man »

irac300 wrote:
beni-bu-man wrote: Ko je jos clan istrazivackog tima brojcanih cuda kurana
Pa zato se i smijem, kak'i su ostali ako je on vođa. :D
ma lik je definitivno puko, allaham :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#1495 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Image

Zvijezda Sirijus se spominje samo jednom u Kuranu i to u Suri Zvijezda

Rijec zvijezda se spominje samo jednom u Suri Zvijezda u prvom ajetu,
od rijeci zvijezda pa sve do rijeci Zemlja ima 861 slova, nauka nam kaze da udaljenost izmedju zemlje i Sirijusa je 8.61 svjetlosnih godina
Bloo
Globalna šefica

#1496 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

8.611 ali nećemo biti sitničavi...
Nego:

Bloo
Globalna šefica

#1497 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

kopka me...jel On kralj A ili B Siriusa?
Smrcak15

#1498 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:8.611 ali nećemo biti sitničavi...
Nego:

8.611 ali nećemo biti sitničavi...
pa majka mu stara Bloo ;-)

8.61 svjetlosnih godina -->861 slova

na tacnoj poziciji u Kuranu koja korespondira stvarnoj razdaljini u svjetlosnim godinama,

poslije ovoliko preznetacija, zar se vise niste uvjerili da je Kuran programirana brojcano knjiga, zar je moguce da to sve bude slucajnost u jednoj te istoj knjizi, ne moguce

ne znam

znam samo da je DNA isto na arapskom
Smrcak15

#1499 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:kopka me...jel On kralj A ili B Siriusa?
ne koristi rijec kralj nego gospodar

nije on gospodar samo jednog, nego cijelog univerzuma, pa samim tim i siriusa A i B
Bloo
Globalna šefica

#1500 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Jbg ne mozes zaokruzivati kako ti hoces :D
8,611
odnosno mozes, to si ti :D

a čudi me za arapski da nema svoj izraz za DNK, tako bogat jezik...
Locked