PM72 wrote: ↑14/01/2021 15:15
jefff wrote: ↑14/01/2021 14:15
Vojni gubici 08. Juni 1992. 1. Korpus
Prezime Ime Ime oca
ŠAMARLIĆ VINKO MARKO 08.03.1964 Zavidovići HRVAT Vojnik ARBIH 08.06.1992 Novo Sarajevo
ŠEVERDIJA VALENTIN MATE 10.02.1960 Hrvatska HRVAT Vojnik ARBIH 08.06.1992 Centar
ZOLJ SULEJMAN RASIM 02.01.1958 Stari Grad BOŠNJAK Vojnik ARBIH 08.06.1992 Stari Grad
Spisak nije tačan jer piše poginuli pripadnici Armije BiH - Prvog korpusa a izdvojio sam tri poginula pripadnika MUP-a
Upravo tako. Knjga sve pripadnike OS RBiH oznacava kao pripadnike ARBiH. Saznajemo iz Knjige Mrtvih da je i pokojni Vinko Samarlic poginuo toga dana.
Eto PM, analizu treba izvrsiti prema pripadnosti bransama. Ja sam vec postavio pripadnike ZB, njih 33., 6. pripadnika MUP R BiH I 2. borca koji su bili u obje komponente. Treba identificirati otale poginule pripadnike MUPa.
Ja cu izvrsiti statisticku analizu prema opcini stradanja, opcini rodjenja, godistima, spolu, nacionalnoj pripadnosti, akbgda.
Sto se tice izvora, ima nepreciznosti, negdje stoji samo godina ili mijesec i godina smrti, ili nema podatka o mjestu stradanja. Sto se mene tice moguce je da sam i ja nekoga preskocio. Sve to hoce reci daj je broj poginulih najvjerovatnije bio i veci.
Jos da kazem da je tesko prelistavati podatke koje sadrze toliku kolicinu tragedije i koji biljeze sudbinu mnogih znanih i neznanih ljudi a narocito boraca.
O sirem kontekstu, vremenskom i prostornom zbivanja od 08. Juna imao bih sta reci a treba jos analize prema gubicima tih dana. To treba naknadno.