AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#1476 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
Nurudin wrote:Nema "namjere" u razumjevanju i razmišljanju. Namjera znači da ti već imaš ideju šta bi nešto trebalo značiti
i onda tražiš to u tome. Ti ćeš to, naravno i pronaći, iako to nema veze s tim.
Vrlo ti jasno piše i to puno puta "razmišljajte o ajetima mojim" . Naravno, nećeš razmišljati o ajetima koji su jasni jer
šta se tu ima razmišljati?
Nego ćeš razmišljati o onima koji su manje jasni.
Ali, ne lezi šejtane :D , tamo opet piše da oni koji razmišljaju o nejasnim ajetima su željni smutnje i svoga tumačenja. :lol:
Šta po tebi znači razmišljati? O jasnim, očitim stvarima u svom životu ti ne razmišljaš? Ili? Recimo imaš izbor između dvije stvari, sasvim jasne. Da li razmišljašp o njima, o eventualnim posljedicama svog izbora?
Razmišljaš li kada o plodovima koje neke stvari donose a neke ne? O nekim jasnim i poznatim osjećajima, emocijama?
Ili nikada ne razmišljaš o stvarima koje su same po sebi jasne, nego samo stvarima koje ne poznaješ i koje su nejasne?
Hoćeš da kažeš da se o jasnim ajetima isto treba razmišljati? Pa dobro, ne branim ja to.
Međutim, govoriš li time da o ajetima koji su manje jasni i ne treba razmišljati? Moguće
Znači postoji dio Kur'ana o kojem ne treba razmišljati, samo o onom dijelu koji je jasan
Postoje stvari u vjeri i vjerovanju (pa zato i jeste vjera!) o kojima se ne razmišlja nego se u njih - vjeruje, dakle prihvataju se bez obzira na ne/mogućnost njihove racionalizacije. Prilazi im se na način prijemčiv za njih, ne onim alatom koji ti tu ne može pomoći nego onim što je njima prikladno, ta i sam znaš o čemu pričam, ponajprije ti.
Također, evo stvari koje su jasne a za razmišljanje su: jesu li Allahovi ajeti samo kur'anski ajeti ili se oni mogu odnositi i na druge stvari mimo riječi i rečenica iz Kur'ana i ranijih objava, recimo ajeti u prirodi, znaci? Ima li u prirodi, Drugoj Knjizi, ajeta koji su jasni i oni koji su manje jasni? Ona većina koja je jasna i ona manjina koja je manje jasna, pa onda oni željni smutnje slijede (pazi: slijede, u ajetu u suri Ali-Imran koji govori o manje jasnim ajetima se veli fejettebi'un, ne: razmišljaju) one manje jasne...I onda na njima grade neke teorije, pravila, zakone, utemeljuju vrijednosti...
U tom kontekstu možemo razmišljati o ajetima te izrugivanju tim ajetima, kada Allah kaže: ...i rugaju se dokazima Mojim i Mojim opomenama (el-Kehf, 56). Rugaju se i ismijavaju jasne ajete, odbacuju razmišljanje.

I tako dalje...
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1477 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Ko se ruga ajetima? Ja ne
Ja se rugam šejtanima kad ih tumače "ispravno".
Nije valjda da ti misliš da ja pitam ovdje nekoga ili tražim da mi objasni ili uskladi kura'nske paradokse?
Ja samo navodim te paradokse, pošto ovdje tumači tvrde da ih nema, a Allah sam kaže da nije sve baš tako jasno
pa ja nekako njemu više vjerujem. To što ću ja svečanim i pobožnim tonom izgovarati njegove ajete
a neću ih razumjeti je daleko gore od smijanja tim ajetima, nakon što ih razumiješ.
Ovih dana baš čitam jednu simpatičnu knjižicu od Eriha Froma, upravo o različitim spoznajnim procesima
zapadnog , aristotelovskog uma i istočnog ne-uma...a Kur'an dolazi sa istoka, bar tekstualno .
Smrcak15

#1478 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote: Znači postoji dio Kur'ana o kojem ne treba razmišljati, samo o onom dijelu koji je jasan
treba da razmisljas i o jasnim i o nejasnim jer mozda bas natucas poentu sa nejasnim, mozda bas ti dok drugi nemogu, pogotov ako si upucen u nauku.
Smrcak15

#1479 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Ajet glasi: I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.” Ili da ne reknete: “Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?” I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi. (E'araf, 172, 173)

Pitanje : Da li je ovo jasan ili nejasan ajet?
jasan.

znas li ti sta je nejasno

ovo naprimjer

Tako mi onoga sto se skriva, krece i cisti(usisava arapski Kunes)<---iz ove rijeci je nastala rijec Usisivac(Mukannas)
na drugom mjestu Allah kaze, tako mi pozicija zvijezda.

ovo je nejasno narodu koji nepoznaje nauku, ali onaj koji poznaje nauku vidi jasno da se tu radi o crnim rupama.

Na poziciji zvijezda, Crna rupa je nevidljiva jer zbog silne gravitacije usisava i svjetlo pa je nemoze vidjeti osim kad iskrivljuje prostor i usisava objekte okolo sebe. Crne rupe se krecu, usisavaju u sebe samim tim ciste prostor od kosmicke prasine i ostalih stvari.
travar

#1480 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by travar »

Šta ako nije crna rupa?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1481 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Smrcak15 wrote:
Nurudin wrote:Ajet glasi: I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.” Ili da ne reknete: “Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?” I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi. (E'araf, 172, 173)

jasan.

ovo naprimjer

Tako mi onoga sto se skriva, krece i cisti(usisava arapski Kunes)<---iz ove rijeci je nastala rijec Usisivac(Mukannas)

ovo je nejasno narodu koji nepoznaje nauku, ali onaj koji poznaje nauku vidi jasno da se tu radi o crnim rupama.

Na poziciji zvijezda, Crna rupa je nevidljiva jer zbog silne gravitacije usisava i svjetlo pa je nemoze vidjeti osim kad iskrivljuje prostor i usisava objekte okolo sebe. Crne rupe se krecu, usisavaju u sebe samim tim ciste prostor od kosmicke prasine i ostalih stvari.
Ti si crna rupa :lol: al najozbiljnije .

Dobro, ako je to jasan ajet, reci mi , sjećaš li se ti toga kad je tvoja duša posvjedočila?
Smrcak15

#1482 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:
Smrcak15 wrote:

jasan.

ovo naprimjer

Ti si crna rupa :lol: al najozbiljnije .

Dobro, ako je to jasan ajet, reci mi , sjećaš li se ti toga kad je tvoja duša posvjedočila?
ajet je tekstualno jasan.

to je bilo u ezelu, praiskonu, prije nego smo poslati na zemlju u utrobe nasih majki dok smo bili fetusi.
Nurudin

#1483 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

"tekstualno jasan" ...šta to znači ?
Piše da si izvađen iz kičme oca, kakve majke...onda piše da si posvjedočio i da na sudnjem danu nećeš
moći reći "ja o ovome ništa nisam znao" ili da nećeš se moći izvući "meni hodža rek'o da je on čitao
da prenosi ovaj od onoga, otkud sam ja znao da oni lažu i izmišljaju ? "
Allah kaže da nećeš moći to dvoje iznositi u svoju odbranu .
Dakle sjećaš li se kad ti je duša posvjedočila ili ne ? Očigledno da nema nikakvo sjećanje o tome...
I ja se sad pitam , isto kao u ajetu :"pa zašto me kažnjavaš ako se ne sjećam tog svog svjedočenja?"

I šta ovo uopšte znači "tako mi dokaze iznosimo , da bi oni došli sebi" :?
Smrcak15

#1484 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:"tekstualno jasan" ...šta to znači ?
Piše da si izvađen iz kičme oca, kakve majke...onda piše da si posvjedočio i da na sudnjem danu nećeš
moći reći "ja o ovome ništa nisam znao" ili da nećeš se moći izvući "meni hodža rek'o da je on čitao
da prenosi ovaj od onoga, otkud sam ja znao da oni lažu i izmišljaju ? "
Allah kaže da nećeš moći to dvoje iznositi u svoju odbranu .
Dakle sjećaš li se kad ti je duša posvjedočila ili ne ? Očigledno da nema nikakvo sjećanje o tome...
I ja se sad pitam , isto kao u ajetu :"pa zašto me kažnjavaš ako se ne sjećam tog svog svjedočenja?"

I šta ovo uopšte znači "tako mi dokaze iznosimo , da bi oni došli sebi" :?
"tekstualno jasan" ...šta to znači ?
znaci nekako je njegovo potomstvo izvadjeno iz Adema a kako , to ne pitaj.
nema sjecanja, i poenta je da se nesjacas ako si izabrao test i da budes poslat na zemlju.

gdje tu test, moras vjerovati u Boga a sjecas se susreta sa njim u tom nekom duhovnom svijetu, u praiskonu.
ne kaznjava zbog toga sto se nesjecas nego zato sto nisu razmisljali i sto su odbijali njegove zapovjedi.
I šta ovo uopšte znači "tako mi dokaze iznosimo , da bi oni došli sebi"
daj referncu koji ajet da vidim sta orginalni tekst kaze
Towelie

#1485 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:

jasan.

ovo naprimjer

Dje ti je dokaz da je ajet jasan? :-D
Diwan

#1486 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Image
Last edited by Diwan on 22/06/2017 14:17, edited 1 time in total.
Nurudin

#1487 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Eto ti gore ajeta prevedenog, a ako ti ne vjeruješ prevodiocu (što cjenim...ali zašto li ne vjeruješ ako ti je jasan ajet)
imaš navedeno poglavlje i broj ajeta, pa ti sebi prevodi.
Ne pitam ja kako je Allah izvadio tebe iz kičme tvog oca , nego kako to da se ti toga svjedočenja ne sjećaš,
a piše u ajetu da ti to moraš znati i da nema vadione na prijašnje generacije, jer svako je posvjedočio protiv
sebe i to je samo tvoje ...
Šta misliš kad dođeš na obični sud kao svjedok i sudija te pita o događaju kojemu si bio prisutan, a ti kažeš
"ne znam ja, nego prenosi ovaj od onog,da je njemu rekao kako je vidio to "..šta misliš hoće li tvoje svjedočenje
biti prihvaćeno ili ćeš biti ismijan.
A ti kažeš sam , svaki dan "Svjedočim da je samo Allah bog" , ne kažeš "Ja vjerujem" , nego "Svjedočim"
Smrcak15

#1488 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote: Dje ti je dokaz da je ajet jasan? :-D
tekstualno je jasno, ali sustina nije jasna, razumijes li sad, razumije se radnja ali kako to je nejasno.

jeli ti sad jasnije
Smrcak15

#1489 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Eto ti gore ajeta prevedenog, a ako ti ne vjeruješ prevodiocu (što cjenim...ali zašto li ne vjeruješ ako ti je jasan ajet)
Ne pitam ja kako je Allah izvadio tebe iz kičme tvog oca , nego kako to da se ti toga svjedočenja ne sjećaš,
a piše u ajetu da ti to moraš znati i da nema vadione na prijašnje generacije, jer svako je posvjedočio protiv
Šta misliš kad dođeš na obični sud kao svjedok i sudija te pita o događaju kojemu si bio prisutan, a ti kažeš
"ne znam ja, nego prenosi ovaj od onog,da je njemu rekao kako je vidio to "..šta misliš hoće li tvoje svjedočenje
A ti kažeš sam , svaki dan "Svjedočim da je samo Allah bog" , ne kažeš "Ja vjerujem" , nego "Svjedočim"
kako se nesjecamo, pa to je namjerno uradjeno da se nesjecamo da bi mogli uci u test od nule.

I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.” Ili da ne reknete: “Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?” I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi. (E'araf, 172, 173)

sad nemozes na sudnjem danu reci nismo nista znali, kad nas je Allah informisao o tome, znaci nemozes se hvatati da nisi imao nikakvu uputu, kad je uputa bila u Kur'anu.
Towelie

#1490 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
tekstualno je jasno, ali sustina nije jasna, razumijes li sad, razumije se radnja ali kako to je nejasno.

jeli ti sad jasnije
Haha..kakvo nespretno objasnjenje. Ko biva tekst je jasan, a sustina nije. Nas interesuje sustina a kako izgledaju harfovi tog ajeta. Mogu ja videti neku recenicu na kineskom i prepoznati njihov alfabet, ali ako ne razumem znacenje recenice dzaba mi sto prepoznajem slova.

Na stranu sve to, i dalje nemas dokaz da je ovaj ajet jasan. Ne iz Ku'rana i sunneta. A isto vazi i za bilo koji drugi ajet.
Smrcak15

#1491 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
Smrcak15 wrote:

jeli ti sad jasnije
Haha..kakvo nespretno objasnjenje. Ko biva tekst je jasan, a sustina nije. Nas interesuje sustina a kako izgledaju harfovi tog ajeta. Mogu ja videti neku recenicu na kineskom i prepoznati njihov alfabet, ali ako ne razumem znacenje recenice dzaba mi sto prepoznajem slova.

Na stranu sve to, i dalje nemas dokaz da je ovaj ajet jasan. Ne iz Ku'rana i sunneta. A isto vazi i za bilo koji drugi ajet.
nije to nespretno nego nekontas bas najbolje sta se hoce reci.

jeli razumijes rijec "vaditi"? da

jeli razumijes kako je to radjeno? ne

Nas interesuje sustina a kako izgledaju harfovi tog ajeta. Mogu ja videti neku recenicu na kineskom i prepoznati njihov alfabet, ali ako ne razumem znacenje recenice dzaba mi sto prepoznajem slova.
mi ovdje pricamo o rijeci a ne o harfovima.

to sto ti nepoznajes recenicu , nego drugi ce mozda razumjeti, a nekad recenicu nije uopste bitno sustinski razumjeti kao tu gore bitna je poruka

vidi Ovako:

Allah hoce da nas obavijesti da smo posvjedocili njegovu jednocu i prihvatili ga kao gospodara, da smo dosli od njega na ova svijet sa cijeljem. to je poenta ajeta a nije ajeta da ti razbijas glavu kako je Allah izvadio ljudske duse iz Adema, pa da na osnovu pogresno razmisljanja zakljucujes da je ajet nejasan.

Allah ti kaze u Kuranu da si dosao o njega i informisao te u Kuranu, da ti nebi poslije njemu govorio nisam to znao, niko mi nista nije govorio, ja vjeruvao sta su mi servirali od evolucije i cega sve ne od razne sorte ateista.

cak ALlah na jedan indirektan nacin kritkuje ljude kad Ovako razmisljaju, zanemaruju glavnicu poruke ali se zato baziraju na trivijalnosti, koliko je bilo jeli ih bilo 5 ili 6, Jesu li bili celavi ili duge kose..Jesu li imali sve zube ili nisu itd itd
arzuhal

#1492 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:Ko se ruga ajetima? Ja ne
Danas raja odmah pomisli na sebe, nije to ni loše u neku ruku :mrgreen:

Ne, nisam mislio na tebe :)
Nurudin

#1493 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Smrcak15 wrote:
Nurudin wrote:Eto ti gore ajeta prevedenog, a ako ti ne vjeruješ prevodiocu (što cjenim...ali zašto li ne vjeruješ ako ti je jasan ajet)
kako se nesjecamo, pa to je namjerno uradjeno da se nesjecamo da bi mogli uci u test od nule.

I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.” Ili da ne reknete: “Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?” I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi. (E'araf, 172, 173)

sad nemozes na sudnjem danu reci nismo nista znali, kad nas je Allah informisao o tome, znaci nemozes se hvatati da nisi imao nikakvu uputu, kad je uputa bila u Kur'anu.
Ostavi se malo tog svog testa.
Znači, po tvome, Allah te je sad informisao da si ti bio svjedok iako ti o tome nemaš pojma ali ti ćeš
svejedno reći : "jeste, ja sam bio tu i tu i rekao to i to". Zar to nije lažno svjedočenje?
Eto, Allahu džš-hu trebaju lažni svjedoci

Tvoj um je lažni svjedok i zato se ne može ni sjetiti. On postoji samo u vremenu i zato ne može ni prići da
posvjedoči nečemu što je bezvremeno
Nurudin

#1494 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:

misliti i ne možeš nego samo o sebi :D
Towelie

#1495 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

E moj Smrle, ne razumes ti problematiku toga kad Allah kaze da oni bolesnih srca slede manje jasne ajete, a nema lista jasnih i nejasnih ajeta nigde, te stoga bilo koji ajet iz Kur'ana moze biti i jasan i nejasan. :D Najvise sto mi mozemo je da pretpostavimo, a pretpostavka ne koristi istini. :zjev:
arzuhal

#1496 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Dakle sjećaš li se kad ti je duša posvjedočila ili ne ? Očigledno da nema nikakvo sjećanje o tome...
Jesi li možda čitao o tesavufskom tumačenju, odnosno tarikatskom šehadetu, pa te zainteresirao ovaj ajet? O tome kako putnik (salik, putnik ka Allahu, na putu spoznaje) izgovara (ili na neki način potvrđuje) tri puta šehadet: prvi put u Ezelu, drugi put kao dijete kada prvi put izgovori, i treći put kada daje bejat/prisegu. Prva dva šehadeta se ne sjeća, ali ga oni vode do trećeg koji ga potvrđuje (kao roba Svevišnjeg).

Onaj prvi šehadet (qalu bela, šehidna!) izgovoren u alemi-ervahu ili svijetu duša, kada smo imali "najljepše obličje u kojem smo stvoreni" (sura et-Tin, Smokva) ostaje trajni zalog dušama koji će ih opominjati kada budu spuštene o ovaj zadnji svijet i najgore obličje (esfele safilin), a mi to danas zovem savjest. Odatle grižnja savjesti kod činjenja zla i kod onih koji, formalno, "nemaju vjere", sve dok srce ne ode helać pa i ta grižnja ne nestane...O ovome govori Abdul-Kadir Džejlani, kadasallahu sirrehu...
arzuhal

#1497 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:

misliti i ne možeš nego samo o sebi :D
Ovo je tačno samo ukoliko si pripadnik škole transcendentalnog idealizma, odnosno transcendentalnog solipsizma :mrgreen:. A i tada samo za pripadnike te škole mišljenja, ne zaoprave :mrgreen:
Smrcak15

#1498 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:
Smrcak15 wrote:

Ostavi se malo tog svog testa.
Znači, po tvome, Allah te je sad informisao da si ti bio svjedok iako ti o tome nemaš pojma ali ti ćeš
svejedno reći : "jeste, ja sam bio tu i tu i rekao to i to". Zar to nije lažno svjedočenje?
Eto, Allahu džš-hu trebaju lažni svjedoci

Tvoj um je lažni svjedok i zato se ne može ni sjetiti. On postoji samo u vremenu i zato ne može ni prići da
posvjedoči nečemu što je bezvremeno
a kako se ostaviti testa kad ti Allah kaze u Kur'anu , "u testu si"
ali ti ćeš
pucas u prazno junace, patke su na drugoj strani lete mirno, pucaj u njih, pogodi koju a ne Ovako u praazna nebesa

niko Tebe nece pitati de se sjeti sta je bilo prije nego si se rodio, apsolutno niko te nece pitati to.
tako da ti to svjedocenje nije na mjestu, djelujes kao da cemo mi biti pitani da se sjetimo sta je bilo prije naseg rodjenja i da na taj nacin svjedocimo, veze s vezom ovo nema.
Nurudin

#1499 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: Dakle sjećaš li se kad ti je duša posvjedočila ili ne ? Očigledno da nema nikakvo sjećanje o tome...
Jesi li možda čitao o tesavufskom tumačenju, odnosno tarikatskom šehadetu, pa te zainteresirao ovaj ajet? O tome kako putnik (salik, putnik ka Allahu, na putu spoznaje) izgovara (ili na neki način potvrđuje) tri puta šehadet: prvi put u Ezelu, drugi put kao dijete kada prvi put izgovori, i treći put kada daje bejat/prisegu. Prva dva šehadeta se ne sjeća, ali ga oni vode do trećeg koji ga potvrđuje (kao roba Svevišnjeg).

Onaj prvi šehadet (qalu bela, šehidna!) izgovoren u alemi-ervahu ili svijetu duša, kada smo imali "najljepše obličje u kojem smo stvoreni" (sura et-Tin, Smokva) ostaje trajni zalog dušama koji će ih opominjati kada budu spuštene o ovaj zadnji svijet i najgore obličje (esfele safilin), a mi to danas zovem savjest. Odatle grižnja savjesti kod činjenja zla i kod onih koji, formalno, "nemaju vjere", sve dok srce ne ode helać pa i ta grižnja ne nestane...O ovome govori Abdul-Kadir Džejlani, kadasallahu sirrehu...
Nisam čitao to, te priče su lijepe ali zamotavaju i zavode tako da nemaš prave koristi od njih.
Jedan moj poznanik bi rekao da su one namjenjene za ehlu-hal, sljedbenike halova. Hal nije istina osim za onoga
ko je u njemu, izvan toga on nema svoju realnost.
Istina je tajna. To se kaže i u tim pričama ali zvuči uvijek mistično i daleko.
Mistično stanje nije nikakav trans, niti muzika, viđenja boja, gubljenje ..itd. Mistično stanje je postojanje bez posrednika-uma. U umu je sadržaj prošlosti i projekcija budućnosti i on ne može gledati svijet osim kroz to dvoje. Za sadašnji trenutak ne treba um, zato um govori da je to "mistika" "tajna" "putovanje"...pa i jeste , za um je to tajna koju nikad neće saznati...
Šehadet se može desiti samo u sadašnjem trenutku
Smrcak15

#1500 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:E moj Smrle, ne razumes ti problematiku toga kad Allah kaze da oni bolesnih srca slede manje jasne ajete, a nema lista jasnih i nejasnih ajeta nigde, te stoga bilo koji ajet iz Kur'ana moze biti i jasan i nejasan. :D Najvise sto mi mozemo je da pretpostavimo, a pretpostavka ne koristi istini. :zjev:
opet nkontas nista , jasno ti ajet kaze

onaj ko je zeljan smutnje, potegnut ce na manje jasnim ajetima da Preko njih prosiri smutnju

ali takav ne konta da manje jasni ajeti su nejasni vecini ali ne svima, ima ljudi koji razumiju te nejasne ajete ali ti kad citas ti ih ne kontas o cemu se tu radi.

tako okani se ti tih lista manje jasnih ajeta, jer je to relativna stvar, nekome je vecina Kurana nejasna jer slabo mu razum fercera a plus nepoznaje nista od islama pa je takvom vecina ajeta mozda nejasna.
Post Reply