http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/F ... fresh=trueVjera koja ne dopušta pitanja je sterilna, zarobljavajuća, bez duha, u konačnici i opasna vjera. Religijske zajednice koje ne propituju svoja vjerovanja, koje ne dovode u pitanje svoje dogme, učenja, zakone i propise, također mogu postati opasne po čovjeka. U vjeri ne bi smjelo postojati ni jedno pitanje koje se ne smije postaviti, a trebalo bi postavljati baš ona najteža pitanja.
U vjeri nijedno pitanje nije »zauvijek« odgovoreno, na svako pitanje uvijek iznova treba odgovarati. Vjera ne živi od dogmi, učenja, paragrafa, formula, liturgija i rituala. Ona živi od pitanja i pokušaja da se na njih životno odgovori.
"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
- zagortenej
#1476 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Fra Drago Bojić: Religijske ideologije su najopasnije, pokrivaju se božanskim autoritetom
- Diwan
#1477 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Oni, 'vjerski službenici ' su uvijek bili u sprezi sa politikom, vlašću, vladarima, i čak šta više bili su pod njihovom 'nogom'. Dakle, bili su službenici i poslušnici vlasti.nasa wrote:To sve zavisi gdje zalazis, kod mene ne pricaju nista posebno, samo da trebamo biti fini, posteni i sl.stvari koje nismo
Ipak se radi o tome da mnogi idealizirate ulogu IZ pa onda i ta ocekivanja i razocarenja.
U idealnim uslovima oni se ne bi trebali baviti politikom ali u nasim uslovima politika se bavi njima kao i svima nama
Prostitutke i kurve nisu samo u bordelima, ove 'vjerske' su najgore.
Više časti ima obična prostitutke koja možda zarađuje za puki život od svog posla, to joj je dakle izvor prihoda, profesija, od dosta 'vjerskih službenika i uleme'. Kurve na kvadrat, koje ne samo da svojim prostituisanjem štete sebi, nego i drugima- Truju cijeli duhovni okoliš, druge ljude, stvaraju nered i smutnju, smrad. Izvor su prljavaštinje i smrada.
- Diwan
#1478 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Religijske ideologije su najopasnije, pokrivaju se božanskim autoritetomzagortenej wrote:Fra Drago Bojić: Religijske ideologije su najopasnije, pokrivaju se božanskim autoritetom
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/F ... fresh=trueVjera koja ne dopušta pitanja je sterilna, zarobljavajuća, bez duha, u konačnici i opasna vjera. Religijske zajednice koje ne propituju svoja vjerovanja, koje ne dovode u pitanje svoje dogme, učenja, zakone i propise, također mogu postati opasne po čovjeka. U vjeri ne bi smjelo postojati ni jedno pitanje koje se ne smije postaviti, a trebalo bi postavljati baš ona najteža pitanja.
U vjeri nijedno pitanje nije »zauvijek« odgovoreno, na svako pitanje uvijek iznova treba odgovarati. Vjera ne živi od dogmi, učenja, paragrafa, formula, liturgija i rituala. Ona živi od pitanja i pokušaja da se na njih životno odgovori.
Ovaj naslov i jedna rečenica su vrijedniji i imaju veze sa istinom mnogo više nego šleperi i šleperi tkz. vjerskih knjiga.
- Kikibombona
#1479 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
IliABH017 wrote:![]()
I ponovo dođosmo do one Kur'anske: Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne promijeni sam sebe.
'svaki narod ima vlast (vjersku, svjetovnu) kakvu zasluzuje'
Nisu hodze i popovi iz Japana dosli da nas handre ovdje. Oni su iz ovog naroda.
-
sarajevoxxxx
#1480 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Kavazović je katastrofa za ovaj narod. I ja sam "napadao" Cerića ali brate bio je bolji od Kavazovića milon puta. Hrabriji, odvažniji, elokventan, pametan i obrazovan. To jedinstvo o kojem govoriš je čuvao i sačuvao bivši reis, a Kavazović može samo uništiti, i na dobrom je putu, ono što je naslijedio od svog prethodnika.arzuhal wrote:...hvala Allahu što je tako. I zato stojim iza reisa Husejna Kavazovića.
Ja sam "napadao" IZ BiH sve dok nisam shvatio da IZ nije tek "skup hodža koji sakupljaju koverte po tevhidima i dženazama" (kako puk obično voli da krsti IZ, u svom često opravdanom ali površnom sagledavanju). A danas IZ napadaju jer, tobože, brani prava "drukčijim" muslimanima na njihovo vjerovanje i djelovanje...Ajde...
- Towelie
#1481 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
MasAllah, Ceric nam je istolerisao "nove muslimane", cije blagodati delovanja osecamo i danas.
-
sarajevoxxxx
#1482 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Da nema "novih nuslimana" bilo bi nešto drugo. Kavazović ili je debelo naivan ili samo svjesno gura samo i isključivo interese bošnjačke političke elite.Towelie wrote:MasAllah, Ceric nam je istolerisao "nove muslimane", cije blagodati delovanja osecamo i danas.
- aurora313
#1483 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ama naravno da je to jeftino politikarenje. SDA uz pomoć IZ zna kada i zašto treba udariti putem preko stranačke linije u vjerski dio. I stoji: nikakva IZ ne može a niti treba da se petlja u rad sudstva ili bilo koje državne institucije. Imaju oni što-šta do zamjeraju svojim bližnjim. Zato je prozivanje oko hidžaba jedna od uobičajenih jeftinih predstava.Gojeni H wrote:Meni da neko plati milion maraka da pisem promotivne gluposti, nekako bih se i pomirio s tim da ljudima lazem, ali Bogu Svevisnjem ne bih mogao nikako ... bilo bi me stid.sarajevoxxxx wrote: Šta je smješno? Kada je to neki muftija osudio kriminal i digao glas protiv nekog lokalnog kantonalnog ministra ili premijera koji je opljačkao čaršiju koji već 15 ili 20 godina teroriše narod. Svi znaju za njegov kriminal, svi o tome govore, a lika i dalje IZ podržava pozove ga na otvor džamije koji se nekako uvijek organizuje nekoliko dana prije izbora.
Da ne govorimo o otvorenom pozivanju naroda sa minbera za koga da glasaju.
Zato i postoji ta priča IZ kao bitna institucija u Bošnjaka. Bošnjacima je bitna država, važne su državne institucije. Laž je sva ta priča oko IZ-a. Radi se o grubom i drskom manipuliranju i igranju sa vjerskim osjećajima muslimana i građana BiH. Ova zadnja fetva o marami koju je izdalo Vijeće muftija je primjer toga. VSTV je u prvom redu državna institucija. I kao takva mora se poštovati. Šta ima Vijeće muftija izdavati fetvu?
Pa svaka muslimanka zna šta je hidžab. Kome onda se izdaje fetva? Članovima VSTV-a? Ili je pak opet sve politika i jeftino političarenje? Znači opet neki novi "sastanci pod šljivom". Bošnjaci drugima govore kako ne poštuju državne institucije a i oni imaju svog "Dodika" kao i ostali.
Iz tog razloga smijeh jer ne znam kako da komentarisem stvari koje ni posten drvosjeca ne bi kupio ni za 2 bona.
"IVZ BiH ima moc koju je imala Crkva u Srednjem vijeku"? I sta sad dalje da komentarisem?
A o drzavi mi ne mozes pricati ni ti niti bilo ko ziv u Bosni. Ja sam se za ovu zemlju borio na nacin kod kojeg nema nikakvog pretvaranja ... s puskom u ruci ili u rovu ili ispred cetnickog rova.
A Gojeni, ne vidim čemu tvoj neumjesni borački komentar. Kome to napominješ i zašto? Ako misliš da ti to daje dodatna neka prava, ogradi što si oslobodio i idemo dalje. Slijedećih 20 godina dalje.
- ABH017
#1484 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Kao i političari.Kikibombona wrote:IliABH017 wrote:![]()
I ponovo dođosmo do one Kur'anske: Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne promijeni sam sebe.
Da li ustane 100.000 ljudi na ulice, sprašili bi oni svi, skupa sa hodžama, koji imaju oraha u džepu. Ali ne, mi nismo takvi, mi hoćemo da nam neko drugi riješi naše probleme. Lijen narod.
- arzuhal
#1485 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Kavazović je čovjek koji je bio od prvog dana u odbrani BiH, prošao je i četnički i ustaški logor, njega su majke Srebrenice spominjale kao jedinog čovjeka, i od političkih i od vjerskih zvaničnika, koji ih je obilazio tokom cijele godine a ne samo na 11. juli, čovjek koji ne daje povoda Dodiku i sličnim nekim bombastičnim izjavama, ne obazire se na njihov lavež i želi da skine zvono s muslimana Bosne i Hercegovine koje su mu budale prikačile.sarajevoxxxx wrote:Kavazović je katastrofa za ovaj narod. I ja sam "napadao" Cerića ali brate bio je bolji od Kavazovića milon puta. Hrabriji, odvažniji, elokventan, pametan i obrazovan. To jedinstvo o kojem govoriš je čuvao i sačuvao bivši reis, a Kavazović može samo uništiti, i na dobrom je putu, ono što je naslijedio od svog prethodnika.arzuhal wrote:...hvala Allahu što je tako. I zato stojim iza reisa Husejna Kavazovića.
Ja sam "napadao" IZ BiH sve dok nisam shvatio da IZ nije tek "skup hodža koji sakupljaju koverte po tevhidima i dženazama" (kako puk obično voli da krsti IZ, u svom često opravdanom ali površnom sagledavanju). A danas IZ napadaju jer, tobože, brani prava "drukčijim" muslimanima na njihovo vjerovanje i djelovanje...Ajde...
Opet kažem, hvala Allahu što imamo ovakvog reisa
- fatamorgana
#1486 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ne piše se odvojeno!Towelie wrote:P.s. Maturidije,esarije i eserije su pravci jedne iste akide, ehlisunetske. Ne provaljuj se.
P.p.s. Negacija se pise odvojeno od glagola.
- Gojeni H
#1487 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Moja sluzba, moja obaveza, moja odluka, .... nista ni od koga nisam ocekivao niti ocekujem.aurora313 wrote:
A Gojeni, ne vidim čemu tvoj neumjesni borački komentar. Kome to napominješ i zašto? Ako misliš da ti to daje dodatna neka prava, ogradi što si oslobodio i idemo dalje. Slijedećih 20 godina dalje.
Komentar o sluzenju domovini sam postavio samo iz razloga sto savox spominje "drzavu koja treba biti prioritet".
Sve bi to bilo za 5, onome ko ne cita njegove komentare recimo na temi o Siriji.
Meni je jasno da je njegovo pisanje zlonamjerno i rigidno supljiranje, koje nema nikakve veze sa istinskom ljubavlju prema domovini, uredjenoj drzavi, redu i vladavini zakona.
Ako te moj komentar na bilo koji nacin uznemirio, izvini, a ubuduce moj post samo preskoci.
- fatamorgana
#1488 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Tako je, našla vreća zakrpu, naš'o lonac poklopac!ABH017 wrote:Kao i političari.Kikibombona wrote:IliABH017 wrote:![]()
Da li ustane 100.000 ljudi na ulice, sprašili bi oni svi, skupa sa hodžama, koji imaju oraha u džepu. Ali ne, mi nismo takvi, mi hoćemo da nam neko drugi riješi naše probleme. Lijen narod.
- Gojeni H
#1489 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Kavazovic je svoju ljubav prema Svevisnjem Allahu, Bosni, muslimanima i Bosnjacima pokazao dok si ti pitao mamu gdje stanuje Miki Maus ... a na tom putu je pokazao i hrabrost. Ali, sta bi ti znao o hrabrosti?sarajevoxxxx wrote:Kavazović je katastrofa za ovaj narod. I ja sam "napadao" Cerića ali brate bio je bolji od Kavazovića milon puta. Hrabriji, odvažniji, elokventan, pametan i obrazovan. To jedinstvo o kojem govoriš je čuvao i sačuvao bivši reis, a Kavazović može samo uništiti, i na dobrom je putu, ono što je naslijedio od svog prethodnika.arzuhal wrote:...hvala Allahu što je tako. I zato stojim iza reisa Husejna Kavazovića.
- asurbanipal
#1490 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
arzuhal wrote: Dakle IZ nije crkva, ona nije sakralna institucija, nije skup bezgrješnih imama niti evlijanska halka, ona nije podignuta na Petru Stijeni, ona nije zastupnik i predstavnik Gospodnji na svijetu - to je naprosto servis vjernicima islamske vjere koji je nastao silom prilika, djelovao, radio na očuvanju islama na ovim prostorima u različitim (političkim, ratnim, mirnodopskim, teškim) vremenima u kojima se snalazila kako je mogla i umjela, a na njen rad i pravac u djelovanju, osim naših učenih ljudi koji su se iskreno borili, u ime Allaha, za očuvanje islama, utjecali su u sve vlasti koje su se mijenjale, nastojale da što više drže pod šapom IZ, na različite načine (od AU monarhije, preko kraljevine SHS/JUgoslavije i SFRJ, do SDA) i proturaju kroz nju svoje uske, dunjalučke, političke, dinastijske, partijske interese. itd.
Netačno. IZ upravo svojim stavovima i ponašanjem snosi dobar dio krivice i odgovornosti za stradanje bosanskih muslimana. Također, IZ nije ništa drugo nego blijeda kopija crkvenog klera i hijerarhije i po tom uzoru i principu radi. Dakle, slijedi primjer Crkve. Ljudi se ovdje nisu borili za očuvanje islama i IZ, nego za odbranu svojih života, svojih domova i porodica...
-
sarajevoxxxx
#1491 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
I njemu i tebi dragi Bog neka da sve najbolje. Sretno vam bilo.Gojeni H wrote:Kavazovic je svoju ljubav prema Svevisnjem Allahu, Bosni, muslimanima i Bosnjacima pokazao dok si ti pitao mamu gdje stanuje Miki Maus ... a na tom putu je pokazao i hrabrost. Ali, sta bi ti znao o hrabrosti?sarajevoxxxx wrote:Kavazović je katastrofa za ovaj narod. I ja sam "napadao" Cerića ali brate bio je bolji od Kavazovića milon puta. Hrabriji, odvažniji, elokventan, pametan i obrazovan. To jedinstvo o kojem govoriš je čuvao i sačuvao bivši reis, a Kavazović može samo uništiti, i na dobrom je putu, ono što je naslijedio od svog prethodnika.arzuhal wrote:...hvala Allahu što je tako. I zato stojim iza reisa Husejna Kavazovića.
Fatmir pravo zakuhao sa reisom i IZ ode ovo daleko.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1057832858
- Gojeni H
#1492 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Sve za 5. Sta je alternativa?asurbanipal wrote:arzuhal wrote: Dakle IZ nije crkva, ona nije sakralna institucija, nije skup bezgrješnih imama niti evlijanska halka, ona nije podignuta na Petru Stijeni, ona nije zastupnik i predstavnik Gospodnji na svijetu - to je naprosto servis vjernicima islamske vjere koji je nastao silom prilika, djelovao, radio na očuvanju islama na ovim prostorima u različitim (političkim, ratnim, mirnodopskim, teškim) vremenima u kojima se snalazila kako je mogla i umjela, a na njen rad i pravac u djelovanju, osim naših učenih ljudi koji su se iskreno borili, u ime Allaha, za očuvanje islama, utjecali su u sve vlasti koje su se mijenjale, nastojale da što više drže pod šapom IZ, na različite načine (od AU monarhije, preko kraljevine SHS/JUgoslavije i SFRJ, do SDA) i proturaju kroz nju svoje uske, dunjalučke, političke, dinastijske, partijske interese. itd.
Netačno. IZ upravo svojim stavovima i ponašanjem snosi dobar dio krivice i odgovornosti za stradanje bosanskih muslimana. Također, IZ nije ništa drugo nego blijeda kopija crkvenog klera i hijerarhije i po tom uzoru i principu radi. Dakle, slijedi primjer Crkve. Ljudi se ovdje nisu borili za očuvanje islama i IZ, nego za odbranu svojih života, svojih domova i porodica...
PS Ako se ti nisi borio pored svega ostalog i za ocuvanje islama na ovim prostorima, neki jesu ... mali broj, ali broj nikada nije bio bitan onima kojima su hrabrih 72 uzor u borbi protiv zla, neistine i nepravde.
- Diwan
#1493 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Nije ona obična crkva, to je Vatikanasurbanipal wrote:arzuhal wrote: Dakle IZ nije crkva, ona nije sakralna institucija, nije skup bezgrješnih imama niti evlijanska halka, ona nije podignuta na Petru Stijeni, ona nije zastupnik i predstavnik Gospodnji na svijetu - to je naprosto servis vjernicima islamske vjere koji je nastao silom prilika, djelovao, radio na očuvanju islama na ovim prostorima u različitim (političkim, ratnim, mirnodopskim, teškim) vremenima u kojima se snalazila kako je mogla i umjela, a na njen rad i pravac u djelovanju, osim naših učenih ljudi koji su se iskreno borili, u ime Allaha, za očuvanje islama, utjecali su u sve vlasti koje su se mijenjale, nastojale da što više drže pod šapom IZ, na različite načine (od AU monarhije, preko kraljevine SHS/JUgoslavije i SFRJ, do SDA) i proturaju kroz nju svoje uske, dunjalučke, političke, dinastijske, partijske interese. itd.
- aurora313
#1494 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ovo je otvoreni forum pa je na meni šta da pratim i kako da reagujem. Savjet promašen.Gojeni H wrote:Ako te moj komentar na bilo koji nacin uznemirio, izvini, a ubuduce moj post samo preskoci.
- Gojeni H
#1495 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Dobro. Nastavi pratiti moje pisanje na forumu.aurora313 wrote:Ovo je otvoreni forum pa je na meni šta da pratim i kako da reagujem. Savjet promašen.Gojeni H wrote:Ako te moj komentar na bilo koji nacin uznemirio, izvini, a ubuduce moj post samo preskoci.
- fatamorgana
#1496 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Mogul' i ja?Gojeni H wrote:Dobro. Nastavi pratiti moje pisanje na forumu.aurora313 wrote:Ovo je otvoreni forum pa je na meni šta da pratim i kako da reagujem. Savjet promašen.Gojeni H wrote:Ako te moj komentar na bilo koji nacin uznemirio, izvini, a ubuduce moj post samo preskoci.
-
kolacodjagoda
#1497 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Žalosno je zaista što IZ bukvalno poziva na linč osoba koje se drže selefi islama, islama prvih generacija muslimana a razne nevjerničke organizacije tipa Mulla Sadra i Ibn Sina uredno rade i niko ih ne dira. Da su šije nemuslimani već religija za sebe, bez obzira na pregršt nepobitnih dokaza koje sam iznio na ovom PDF-u, evo još jednog taze:
-Bilježi El-Hallal u svom "Sunnetu" (2/557) da je imam Malik na pitanje šta misli o onome ko psuje ashabe odgovorio: "Oni nemaju udjela u Islamu". Takođe, Ibn Kesir u svom Tefsiru (4/219) prilikom tefsira riječi Uzvišenog u suri El-Feth, 29.ajet: "Muhammed je Allahov poslanik, a njegovi sjedbenici ... A Indžilu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda učvrsti i on ojača, i ispravi se na svojoj stabljici izazivajući divljenje sijača, da bi on sa vjernicima najedio nevjernike" rekao: "Iz ovog ajeta imam Malik je u rivajetu od njega zaključio da su Rafidije koji mrze ashabe, radijallahu anhum, kjafiri jer se oni razljute i razbjesne zbog ashaba, a ko se razbjesni i razljuti na ashabe on je kjafir po ovom ajetu, a sa ovim se složila skupina učenjaka". Isti ovaj stav imama Malika prenosi Kurtubi u svom tefsiru (16/297) kod ovoga ajeta te je izrazio svoje zadovoljstvo i slaganje sa ovim stavom imama Malika.
- Kaže imam Ahmed u svojoj knjizi "Es-Sunne" (str. 82) o Rafidijama: "Oni se odriču ashaba (drugova) Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, psuju ih, vrijeđaju i proglašavaju nevjernicima osim četvorice od njih: Alije, Ammara, Mikdada i Selmana, radijallahu anhum. Nemaju Rafidije od Islama ništa".
- Kaže Buharija u svojoj knjizi "Halku ef'alil-ibad" (str. 125): "Svejedno mi je klanjao iza džehmije i Rafidije ili klanjao iza židova ili kršćana. Njima (rafidijama) se ne naziva selam, ne zijarete se, ne ženi se od njih niti udaje njima, ne mogu biti svjedoci i ne jede se meso koje oni zakolju".
- Upitan je jedan od savremenih šejhova Abdullah Džibrin o propisu davanja zekata siromašnim Rafidijama pa je odgovorio: "Zekat se ne daje kjafirima niti novotarima. A Rafide su bez sumnje kjafiri zbog četiri stvari:
Prva: zbog njihove sumnje u Kur'an i njihove tvrdnje da je iz njega izbačeno više od jedne trećine kao što se to navodi u njihovoj knjizi koju je napisao En-Nuri i koju je nazvao "Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi rabbil-erbab", i kao što se navodi u njihovoj knjizi "El-Kafi" i drugim njihovim knjigama. A onaj ko sumnja u Kur'an on je kjafir, lažljivac zbog riječi Uzvišenog: "I mi ga čuvamo" (El-Hidžr, 9).
Druga: zbog njihove sumnje u Sunnet i hadise u dva Sahiha pa ne rade po njima jer ih prenose ashabi koji su kjafiri po njihovoj akidi, jer oni smatraju da su se ashabi odmetnuli od vjere nakon smrti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, osim Alije i njegovih potomaka, Selmana i Ammara, radijallahu anhum, i još nekolicine. A što se tiče trojice halifa (Ebu Bekra, Omera i Osmana) i skupine ashaba koji su im dali prisegu oni su otpali od vjere, oni su kjafiri i od njih se ne uzimaju hadisi kao što se navodi u knjizi "El-Kafi" i u drugim njihovim knjigama.
Treće: zbog njihovog tekfirenja Ehlu sunneta tako da ne klanjaju sa njima, onaj koji klanja za sunijom ponovi svoj namaz, čak smatraju da je jedan od nas (sunija) nedžis (nečist), pa kada se rukuju sa nama poslije toga peru ruke a onaj ko tekfiri muslimana on je preči da bude kjafir pa ih zato mi tekfirimo jer su preči od nas da budu kjafiri.
Četvrto: zbog njihovog jasnog širka u pretjerivanju u Alijji i njegovom potomstvu, radijallahu anhum, dovljenje njima pored Allaha, a što je jasno u njihovim knjigama. Isto tako, njihovo pretjerivanje u opisivanju Alijja, radijallahu anhu, i davanje njemu osobina koje su svojstvene samo Allahu i samo Njemu odgovaraju. Takođe, oni ne prisustvuju skupovima Ehlu sunneta, ne daju sadaku sunijama, čak i ako daju rade to mrzovoljno i radi tukje (pretvaranja).
Pa s toga ko njima da zekat neka ponovo izdvoji zekat za svoj imetak jer ga je dao onome ko će se njime pomoći na kufru i borbi protiv sunija. Onaj kome je dato da dijeli zekat haram je da ga daje Rafidiju a ako dadne na njemu je da se oduži za to jer nije ispunio emanet koji mu je povjeren jer nije dao zekat onome kome treba" (uzeto iz njegovih fetvi).
-Bilježi El-Hallal u svom "Sunnetu" (2/557) da je imam Malik na pitanje šta misli o onome ko psuje ashabe odgovorio: "Oni nemaju udjela u Islamu". Takođe, Ibn Kesir u svom Tefsiru (4/219) prilikom tefsira riječi Uzvišenog u suri El-Feth, 29.ajet: "Muhammed je Allahov poslanik, a njegovi sjedbenici ... A Indžilu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda učvrsti i on ojača, i ispravi se na svojoj stabljici izazivajući divljenje sijača, da bi on sa vjernicima najedio nevjernike" rekao: "Iz ovog ajeta imam Malik je u rivajetu od njega zaključio da su Rafidije koji mrze ashabe, radijallahu anhum, kjafiri jer se oni razljute i razbjesne zbog ashaba, a ko se razbjesni i razljuti na ashabe on je kjafir po ovom ajetu, a sa ovim se složila skupina učenjaka". Isti ovaj stav imama Malika prenosi Kurtubi u svom tefsiru (16/297) kod ovoga ajeta te je izrazio svoje zadovoljstvo i slaganje sa ovim stavom imama Malika.
- Kaže imam Ahmed u svojoj knjizi "Es-Sunne" (str. 82) o Rafidijama: "Oni se odriču ashaba (drugova) Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, psuju ih, vrijeđaju i proglašavaju nevjernicima osim četvorice od njih: Alije, Ammara, Mikdada i Selmana, radijallahu anhum. Nemaju Rafidije od Islama ništa".
- Kaže Buharija u svojoj knjizi "Halku ef'alil-ibad" (str. 125): "Svejedno mi je klanjao iza džehmije i Rafidije ili klanjao iza židova ili kršćana. Njima (rafidijama) se ne naziva selam, ne zijarete se, ne ženi se od njih niti udaje njima, ne mogu biti svjedoci i ne jede se meso koje oni zakolju".
- Upitan je jedan od savremenih šejhova Abdullah Džibrin o propisu davanja zekata siromašnim Rafidijama pa je odgovorio: "Zekat se ne daje kjafirima niti novotarima. A Rafide su bez sumnje kjafiri zbog četiri stvari:
Prva: zbog njihove sumnje u Kur'an i njihove tvrdnje da je iz njega izbačeno više od jedne trećine kao što se to navodi u njihovoj knjizi koju je napisao En-Nuri i koju je nazvao "Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi rabbil-erbab", i kao što se navodi u njihovoj knjizi "El-Kafi" i drugim njihovim knjigama. A onaj ko sumnja u Kur'an on je kjafir, lažljivac zbog riječi Uzvišenog: "I mi ga čuvamo" (El-Hidžr, 9).
Druga: zbog njihove sumnje u Sunnet i hadise u dva Sahiha pa ne rade po njima jer ih prenose ashabi koji su kjafiri po njihovoj akidi, jer oni smatraju da su se ashabi odmetnuli od vjere nakon smrti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, osim Alije i njegovih potomaka, Selmana i Ammara, radijallahu anhum, i još nekolicine. A što se tiče trojice halifa (Ebu Bekra, Omera i Osmana) i skupine ashaba koji su im dali prisegu oni su otpali od vjere, oni su kjafiri i od njih se ne uzimaju hadisi kao što se navodi u knjizi "El-Kafi" i u drugim njihovim knjigama.
Treće: zbog njihovog tekfirenja Ehlu sunneta tako da ne klanjaju sa njima, onaj koji klanja za sunijom ponovi svoj namaz, čak smatraju da je jedan od nas (sunija) nedžis (nečist), pa kada se rukuju sa nama poslije toga peru ruke a onaj ko tekfiri muslimana on je preči da bude kjafir pa ih zato mi tekfirimo jer su preči od nas da budu kjafiri.
Četvrto: zbog njihovog jasnog širka u pretjerivanju u Alijji i njegovom potomstvu, radijallahu anhum, dovljenje njima pored Allaha, a što je jasno u njihovim knjigama. Isto tako, njihovo pretjerivanje u opisivanju Alijja, radijallahu anhu, i davanje njemu osobina koje su svojstvene samo Allahu i samo Njemu odgovaraju. Takođe, oni ne prisustvuju skupovima Ehlu sunneta, ne daju sadaku sunijama, čak i ako daju rade to mrzovoljno i radi tukje (pretvaranja).
Pa s toga ko njima da zekat neka ponovo izdvoji zekat za svoj imetak jer ga je dao onome ko će se njime pomoći na kufru i borbi protiv sunija. Onaj kome je dato da dijeli zekat haram je da ga daje Rafidiju a ako dadne na njemu je da se oduži za to jer nije ispunio emanet koji mu je povjeren jer nije dao zekat onome kome treba" (uzeto iz njegovih fetvi).
- Connaisseur Karlin
#1498 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Hvala,ali je jedan dio nepoznat:kako je prijavio objekat;kao poslovni prostor ili kao objekat za religijsko drustvo,kako ?ABH017 wrote:U Kula Gradu (što je, inače, naziv sela pored Zvornika), osim regularne džamije, koju kontroliše IZ BiH, postoji i privatna džamija, na privatnoj zemlji, sa izgrađenih 5 munara. Čovjek napravio za sebe. Koliko mi je poznato (a nisam nešto posebno dobro upućen, ako neko bolje zna neka me demantuje), u toj džamiji klanja sin od graditelja džamije, uglavnom uz Ramazan. Organizuju se nekakve manifestacije, s vremena na vrijeme. Što će reći, niko nikom ne brani izgradnju džamija i pravljenja paradžemata, kruz udruženja građana. Otvoreno smo društvo i meni ne može niko zabraniti da, sutra sagradim objekat (naravno uz građevinsku i urbanističku dozvolu), u kojem ću provoditi nekakvu svoju filozofiju ili raditi bilo šta, što nije u sukobu sa zakonom ove države. To što je IZ vlasnik većine džamija je stvar finansiranja istih. Nije baš jednostavno napraviti građevinu i održavati je. Potrebno je tu mnogo novca. Eh sad, to što bi neko da protura svoje folove i filozofije u tuđoj kući i o tuđem trošku, a neda mu se, pa krivi domaćina i optužuje ga da nije tolerantan, to je drugi par opanaka. Pusti ti mene da živim u tvojoj kući, o tvom trošku, bez nadoknade, a da usput pričam svakom tvom gostu kako ti nisi normalan, kako si lopov, prevarant itd.. itd..Connaisseur Karlin wrote:Citala sam da ne postoji religijska hijerarhija u islamu.Kako IZ BiH ima legalno pravo igrati ulogu glavnog autoriteta? U mnogim drzavama van BiH postoje organizacije,udruzenja i dzamije koje nisu pod kontrolom jedne IZ kao u BiH?
Može?
- Connaisseur Karlin
#1499 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
asurbanipal,asurbanipal wrote:arzuhal wrote: Dakle IZ nije crkva, ona nije sakralna institucija, nije skup bezgrješnih imama niti evlijanska halka, ona nije podignuta na Petru Stijeni, ona nije zastupnik i predstavnik Gospodnji na svijetu - to je naprosto servis vjernicima islamske vjere koji je nastao silom prilika, djelovao, radio na očuvanju islama na ovim prostorima u različitim (političkim, ratnim, mirnodopskim, teškim) vremenima u kojima se snalazila kako je mogla i umjela, a na njen rad i pravac u djelovanju, osim naših učenih ljudi koji su se iskreno borili, u ime Allaha, za očuvanje islama, utjecali su u sve vlasti koje su se mijenjale, nastojale da što više drže pod šapom IZ, na različite načine (od AU monarhije, preko kraljevine SHS/JUgoslavije i SFRJ, do SDA) i proturaju kroz nju svoje uske, dunjalučke, političke, dinastijske, partijske interese. itd.
- nasa
#1500 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
a nisam znala da ni sije ne gotive IZ, zar nisu pricali da im je rejs sklon