Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mayab

#1476 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mayab »

Hajmo reći da su i te visoke zgrade problem, ali problem u proćišćavanju zraka , opet se sa oba oka žmiri na uzroke zagađenja, na sam nastanak groznog i smrdljivog smoga, dakle loženje svega živog i mrtvog, ne postojanja istinskog tehničkog pregleda automobila,uz to neeliminatorni tzv. EKO TEST, kod tog istog tehničkog pregleda!
Bitno je da se vozačima uzmu pare, koje idu Bog zna za šta!
zubi

#1477 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zubi »

Tuzla111 wrote:
Rizvan wrote:
Tuzla111 wrote:
Zrak je u Ilijasu najzagadjeniji vec mjesecima. Kad jesen dodje dihat covjek ne moze. Zato je zadnjih dana "pokvarena" mjerna stanica. Oko Ilijasu su sve brda al to nema veze, razlog je zaista veliki porast populacije u Ilijasu i veliki razlog industrije gdje se losi sve i svasta. Standard se iz tog razloga preselio sa Stupa u Ilijas. Industrijska zona Ilijas se stalno siri i nove firme dolaze.
Pa naravno, ali imaš ovdje ljude na prethodnoj stranici koji za zagađenje u Sarajevu krive visoke zgrade :-) , a ne nagli porast automobila i ložišta na ugalj po brdima oko Sarajeva. Priča ovog čovjeka iz Ilijaša je priča mase domaćinstava od Jarčedola do Hrasnice i od Sedrenika do Zabrđa. Masa njih je u posljednih desetak godina uvela kotlovnice i to nažalost mnogi peći žnj kvaliteta.
ma prica o visokim zgradama je smijesna. Na kraju krajeva, koliko se to visokih zgrada napravilo u zadnjih 20 godina? SCC, Avaz, Bosmal, onih nekoliko na Otoci, Tibra....... gluposti valjaju.
:lol: :lol: :lol:,

https://www.klix.ba/vijesti/bih/garibij ... /181204052
Haris.ba

#1478 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Mene bi bilo stid citirati Garibiju pored živog Hanjalića.

https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... lic/320456
akademik Kemal Hanjalić smatra da se postojeći sistemi baziraju na velikom broju podataka iz kojih se ne izvlače svi potrebni zaključci kao i da se hiperprodukcijom mjernih podataka o kvalitetu zraka ne može nadomjestiti nedostatak organizacionog sistema.
Thorgerson

#1479 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Nero Histrion wrote:Situacija jutros u 7 h:

USEmbassySJJ_Air
@USEmbSJJ_Air

Sarajevo - 2018-12-08 7AM - PM2.5 - 327 AQI - Hazardous

Gdje je Ministar? Da kaze koju pametnu.

Dosjetio se i Tais da nisu cevapi: :D
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tais-u- ... /181208015

Cuj sad - dugorocne analize, strategije, planove - pa sta ste do sad cekali? Cevape iz Zmaja? :oops:
Nije to otaj Tais. :D

Ovo je Martin Tais, a onaj je Plamenko.
stakasa

#1480 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

Thorgerson wrote:
Nero Histrion wrote:Situacija jutros u 7 h:

USEmbassySJJ_Air
@USEmbSJJ_Air

Sarajevo - 2018-12-08 7AM - PM2.5 - 327 AQI - Hazardous

Gdje je Ministar? Da kaze koju pametnu.

Dosjetio se i Tais da nisu cevapi: :D
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tais-u- ... /181208015

Cuj sad - dugorocne analize, strategije, planove - pa sta ste do sad cekali? Cevape iz Zmaja? :oops:
Nije to otaj Tais. :D

Ovo je Martin Tais, a onaj je Plamenko.
To neki familijarni monopol na ekoloska pitanja, otac i sin?
zubi

#1481 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zubi »

Haris.ba wrote:Mene bi bilo stid citirati Garibiju pored živog Hanjalića.

akademik Kemal Hanjalić smatra da se postojeći sistemi baziraju na velikom broju podataka iz kojih se ne izvlače svi potrebni zaključci kao i da se hiperprodukcijom mjernih podataka o kvalitetu zraka ne može nadomjestiti nedostatak organizacionog sistema.
Citirao se i Hanjalic, ne pratis...
Thorgerson

#1482 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Jucer nedjelja, saobracaj umanjen za sigurno 80%, nema guzvi, nista, sunce, vedro. Zrak qrac. Kako to?

Meni samo nije jasno sta je poenta i medija, pa i nekih politicara, a vidim i nekih strucnjaka da nam skrecu paznju sa GLAVNOG PROBLEMA. A to su indvidualna ložišta.

Fkt ne kontam.

Pa zar nije logicnije priznati problem, pa cemo ga nekako rjesiti. Mislim ovo sa zgradama mi je vrh. Ali dajte da poredamo prioritete, prije nego osudimo 7 zgrada da su nam unistile zrak u gradu.

Ovaj prica po pozicioniranju zgrada I - Z. Aludira vjerovatno na Sarajevo Tower koji je pozicioniran S - J. Ok, kao nikad prije se nije gradilo. Kako nije jbmu evo na Otoci o kojoj se toliko prica, imamo citav kompleks i branu od betona, spojenih nebodera u ulicama Brcanska i Zrtava fasizma.

Da se razumije, i sam sam protiv takve gradnje, treba slusati struku. Ali mi moramo rješavati ove ložače i uglješe. To prvo, pa onda sve ostalo.
zubi

#1483 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zubi »

Meni stvarno nije jasno jel se vi pravite blesavi il sta???

Ko je rekao da su visoke zgrade zagadile zrak u gradu? Naravno, da su kriva individualna lozista i neprimjereni energenti na koja se grijemo (cumur lose kvalitete, plastika, drva...), al kad vec imas taj smog i otrove u zraku, ONDA je jos dodatni problem sto nema vjetra da taj zagadjeni zrak raspuse... a zasto ga nema?? Zbog divlje i neplanske gradnje, po principu kako, koliko i gdje kome padne na pamet...

:-)
Haris.ba

#1484 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

zubi wrote:
Haris.ba wrote:Mene bi bilo stid citirati Garibiju pored živog Hanjalića.

Citirao se i Hanjalic, ne pratis...
Ama, ne treba uopće Garibiju i Taisa uzimati za ozbiljno i citirati ih za nešta ozbiljno. To nisi upratio.
Nisrin

#1485 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nisrin »

Otoka je jedna od najzagadjenijih tacaka i prije bila, upravo radi Brcanske i Zrtava Fasizma, zrak ne moze da cirkulise...a kako ce tek sad biti sa Novom Otokom...:D
Otoka koja je puna vrana, ja ni vranu ne vidim vec vise od dva mjeseca :D

Neko je dobro objasnio, nalazimo se u kotlini, cim nema padavina/vjetra, a temoeratura je izjednacena sa onom u visoj atmosferi, sva prljavstina prasina se talozi nama na zemlji, ne moze da ode u visine ...mozda nam ovo malo skrati zivotni vijek, i pogresno je totalno preneseno da smo NAJZAGADJENIJI GRAD NA SVIJETU- nismo, imate na adresu AQI gradove koji su 3-4x zagadjeniji, doduse u Aziji i J. Americi ali sta je tu je...
Vidim po FB grupama da dosta raje iz susjednih nam drzava odustaju od proslave Nove god jer ih je strah posljednica usljed ove zagadjenosti..njih strah 2-3 dana, a kako je nama 365 dana :D

Istina i da ljudi svasta loze, ali hajd' nekome sa 300.400KM primanja objasni koliko je stetan ugalj ili sta vec sve ne loze...:S ja mislim dda su auta najmanji problem, mada vidjam sve vise auta na lozulja sto voze i sto se dimi CRNO iz njih...ali eto, nedjelja nema toliko auta, pa opet zrak bude katatsrofa, jos je jucer i kise bilo..

Ako nije problem VODOSNABDJEVANJE, jeste ZRAK :D
Nero Histrion

#1486 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

zubi wrote:Meni stvarno nije jasno jel se vi pravite blesavi il sta???

Ko je rekao da su visoke zgrade zagadile zrak u gradu? Naravno, da su kriva individualna lozista i neprimjereni energenti na koja se grijemo (cumur lose kvalitete, plastika, drva...), al kad vec imas taj smog i otrove u zraku, ONDA je jos dodatni problem sto nema vjetra da taj zagadjeni zrak raspuse... a zasto ga nema?? Zbog divlje i neplanske gradnje, po principu kako, koliko i gdje kome padne na pamet...

:thumbup: Jasno i sazeto sve receno.
notsure

#1487 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by notsure »

Thorgerson wrote:Jucer nedjelja, saobracaj umanjen za sigurno 80%, nema guzvi, nista, sunce, vedro. Zrak qrac. Kako to?

Meni samo nije jasno sta je poenta i medija, pa i nekih politicara, a vidim i nekih strucnjaka da nam skrecu paznju sa GLAVNOG PROBLEMA. A to su indvidualna ložišta.

Fkt ne kontam.

Pa zar nije logicnije priznati problem, pa cemo ga nekako rjesiti. Mislim ovo sa zgradama mi je vrh. Ali dajte da poredamo prioritete, prije nego osudimo 7 zgrada da su nam unistile zrak u gradu.

Ovaj prica po pozicioniranju zgrada I - Z. Aludira vjerovatno na Sarajevo Tower koji je pozicioniran S - J. Ok, kao nikad prije se nije gradilo. Kako nije jbmu evo na Otoci o kojoj se toliko prica, imamo citav kompleks i branu od betona, spojenih nebodera u ulicama Brcanska i Zrtava fasizma.

Da se razumije, i sam sam protiv takve gradnje, treba slusati struku. Ali mi moramo rješavati ove ložače i uglješe. To prvo, pa onda sve ostalo.
Treba rješavati sve: mala i srednaj ložišta, saobraćaj, ZELENILO.
Zgrade jesu problem ali je nemoguće očekivati da ih neko sruši. Eventualno mogu plaćati taksu jer su takve pa od tih para saditi parkove.
A onda vlasnik neka tuži onoga ko mu dade urbanističku saglasnost.
Mora se zabraniti da se prave nove takve, da dodatno ne pogrošaju stanje.
Evo ilustracije šta rade zgrade strujanju zraka:
Image
Logovan

#1488 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Logovan »

Je l' ovo i dalje na snazi? :D
Ta mjera između ostalog podrazumijeva i zabranu kretanja automobila na potezu Baščaršija-Ilidža čiji benzinski motori imaju normu EURO1 ili manju, i dizel motori normu EURO3 ili manju, uz pojačane kontrole organa MUP-a.
Haris.ba

#1489 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Logovan wrote:Je l' ovo i dalje na snazi? :D
Ta mjera između ostalog podrazumijeva i zabranu kretanja automobila na potezu Baščaršija-Ilidža čiji benzinski motori imaju normu EURO1 ili manju, i dizel motori normu EURO3 ili manju, uz pojačane kontrole organa MUP-a.
Ma ta mjera nije ni bila sprovodiva, niti je sada. Po zakonu morali su postaviti saobraćajni znak gdje ima ta zabrana. Donijeli mjeru, i onda skontali da nemaju pripremljene saobraćajne znakove koji bi trebali da to regulišu.

Onda su skontali da bi po toj njihovoj mjeri trebalo im na svim bočnim uključenjima na raskrsnicama postaviti tu zabranu.

Puno posla. Jednostavnije ovako objaviti preko medija, pa ko se prepadne - prepadne.

Policija može kazniti vozača, ali ako se ode na sud - nema saobraćajnog znaka - nema zabrane.
Tuzla111

#1490 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tuzla111 »

Kako su samo smijesni ovi nasi strucnjaci i svi komplet.
Imamo problem koji su ljudi rijesili prije 150 godina i mi pametuje sta je i ko problem. Eto recimo pravimo drzavu iznova od prije 20tak godina i ne znamo da je napravimo da valja, a toliko uspjesnih ekonomija svijeta i dovoljno je bilo samo kopirati vecinu stvari.
Opet kazem, kakve jadne zgrade, pa sa-tower se nije ni sagradio niti ima zidove da blokiraju zrak, kakve su to gluposti. Na Socijalnom i Hrasnom neboderi od 20+ spratova postoje vec preko 30 godina.
U svemu kod nas moraju biti neke politicke igre i da se krivi neko ko nije iste politicke opredjeljenosti pa kako god. Nisam strucnjak za tu zagadjenost al jel tesko sa toliko tehnologijom i globalizacijom vidjeti neke statisticke parametre i vidjeti kako su gradovi koji su slicnog geografskog polozaja rijesili taj problem.
Ne mozemo se grijati na plin kad prvo bi morali svi placati nekakva dugovanja od prije milijardu godina zbog bahatosti pojedinaca, onda narod ima taj mentaltet da ce mu stan eksplodirati cim se spomene plin. A neko ko ima primanja od 400-500KM tesko da se i moze grijati na nesto skuplje od uglja, budimo realni, standard nam je u Q.
ultima_palabra

#1491 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Tuzla111 wrote:Kako su samo smijesni ovi nasi strucnjaci i svi komplet.
Imamo problem koji su ljudi rijesili prije 150 godina i mi pametuje sta je i ko problem. Eto recimo pravimo drzavu iznova od prije 20tak godina i ne znamo da je napravimo da valja, a toliko uspjesnih ekonomija svijeta i dovoljno je bilo samo kopirati vecinu stvari.
Opet kazem, kakve jadne zgrade, pa sa-tower se nije ni sagradio niti ima zidove da blokiraju zrak, kakve su to gluposti. Na Socijalnom i Hrasnom neboderi od 20+ spratova postoje vec preko 30 godina.
U svemu kod nas moraju biti neke politicke igre i da se krivi neko ko nije iste politicke opredjeljenosti pa kako god. Nisam strucnjak za tu zagadjenost al jel tesko sa toliko tehnologijom i globalizacijom vidjeti neke statisticke parametre i vidjeti kako su gradovi koji su slicnog geografskog polozaja rijesili taj problem.
Ne mozemo se grijati na plin kad prvo bi morali svi placati nekakva dugovanja od prije milijardu godina zbog bahatosti pojedinaca, onda narod ima taj mentaltet da ce mu stan eksplodirati cim se spomene plin. A neko ko ima primanja od 400-500KM tesko da se i moze grijati na nesto skuplje od uglja, budimo realni, standard nam je u Q.
Ali može imati kuću u glavnom gradu. Zategneš mu kaznu od 5 milja pa nek razmišlja hoće li preseliti u Vareš ili u garsonijeru na Alipašinom.

Naravno, nijedna vlast to neće uraditi, ali će se zato propadanje nastaviti.
nemoj to

#1492 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nemoj to »

Nek se samo griju ljudi pa makar mi svi izginuli, mrtav ozbiljan.
Tuzla111

#1493 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tuzla111 »

ultima_palabra wrote: Ali može imati kuću u glavnom gradu. Zategneš mu kaznu od 5 milja pa nek razmišlja hoće li preseliti u Vareš ili u garsonijeru na Alipašinom.

Ne moze se ni kazne ni porez na nekretnine uvesti kad se nema rjesenje za nizu klasu, stariji narod bez radnog staza itd. Ja ne govorim samo u gradu, niti je samo SA grad problem, problem zagadjenog zraka je u cijeloj BIH. Ljudi su naslijedili te kuce i moraju negdje ziviti i necim se grijati, ne mozemo sad natjerati nekog da se ne grije? Svako bi volio da pritisne dugme i da mu je stan ili kuca zagrijana, nije nikom uzivancije peglati se sa ugljem. Da ne ispadne na kraju da se grijem na ugalj ili ti da branim iste, ja se grijem na pelet jer druge opcije nemam, prikljucak za plin je bila neka enormna cifra kada sam razvodio grijanje a za struju nemam 4 hiljade da dam godisnje na grijanje.
ultima_palabra

#1494 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Tuzla111 wrote:
ultima_palabra wrote: Ali može imati kuću u glavnom gradu. Zategneš mu kaznu od 5 milja pa nek razmišlja hoće li preseliti u Vareš ili u garsonijeru na Alipašinom.

Ne moze se ni kazne ni porez na nekretnine uvesti kad se nema rjesenje za nizu klasu, stariji narod bez radnog staza itd. Ja ne govorim samo u gradu, niti je samo SA grad problem, problem zagadjenog zraka je u cijeloj BIH. Ljudi su naslijedili te kuce i moraju negdje ziviti i necim se grijati, ne mozemo sad natjerati nekog da se ne grije? Svako bi volio da pritisne dugme i da mu je stan ili kuca zagrijana, nije nikom uzivancije peglati se sa ugljem. Da ne ispadne na kraju da se grijem na ugalj ili ti da branim iste, ja se grijem na pelet jer druge opcije nemam, prikljucak za plin je bila neka enormna cifra kada sam razvodio grijanje a za struju nemam 4 hiljade da dam godisnje na grijanje.
Mrkva i štap, subvencije za prelazak na plin/pelet i drakonske kazne. Blagovremeno objaviti i iskomunicirati.

Sve je to prošao London u 50im i 60im... https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog_of_London
Haris.ba

#1495 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

ultima_palabra wrote:Mrkva i štap, subvencije za prelazak na plin/pelet i drakonske kazne. Blagovremeno objaviti i iskomunicirati.

Sve je to prošao London u 50im i 60im... https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog_of_London
Samo ne treba otkriti da se to ne radi radi naroda, već radi turizma. :D
Nero Histrion

#1496 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

nemoj to wrote:Nek se samo griju ljudi pa makar mi svi izginuli, mrtav ozbiljan.
Ne samo nek se griju nego nek i otpad i sijeno pali ko god stigne. Covjek prije mjesec dana prica kako je zapalio svo sijeno, pit'o kaze svog komsiju na vikendici treba li mu sijeno, ovaj eto re'o ne treba, a ovaj od huje zapalio sve, ne zna sta da radi s tim sijenom, a smeta mu. :-) I jos se hvali. I auditorijum odobrava u stilu e nek si zapalio.
Pa zagadi ti okolinu tako, kazem mu, ovaj me blijedo gleda, nista ne konta.
nemoj to

#1497 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nemoj to »

Nero Histrion wrote:
nemoj to wrote:Nek se samo griju ljudi pa makar mi svi izginuli, mrtav ozbiljan.
Ne samo nek se griju nego nek i otpad i sijeno pali ko god stigne. Covjek prije mjesec dana prica kako je zapalio svo sijeno, pit'o kaze svog komsiju na vikendici treba li mu sijeno, ovaj eto re'o ne treba, a ovaj od huje zapalio sve, ne zna sta da radi s tim sijenom, a smeta mu. :-) I jos se hvali. I auditorijum odobrava u stilu e nek si zapalio.
Pa zagadi ti okolinu tako, kazem mu, ovaj me blijedo gleda, nista ne konta.
Nek mu bar nije hladno. :thumbup:
Thorgerson

#1498 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

zubi wrote:Meni stvarno nije jasno jel se vi pravite blesavi il sta???

Konkretno sto se tice grada, kotline - tu nema divlje gradnje. Odnosno ne moze se porediti sa gradnjom po ovim brdskim naseljima. Ako se zanemari unistavanje Stupa, koja je to zgrada onako divljacki i neplanski napravljena, da toliko odstupa od neke prijeratne gradnje? Meni pada na pamet samo Bosmal, na Otoci onaj neboder, te Sarajevo Tower. I evo nek te zgrade zaustavljaju ili ometaju cirkulaciju zraka, opet su ekoloski prihvatljive sto se tice grijaja i izolacije.

Pogledaj evo samo stariju sliku npr ovu ispod. Pogledaj iza brdo, jel ovo Boljakov potok. Nebitno. Umjesto da je tu ostalo tih nekolicina kuca, da se zasadilo drvece i zabranila gradnja...
Image

Dobio si ovo. Dana stu imamo ove favele...
Image

I bas me zanima na sta se sve ove kuce griju.

:run:
dorkcic

#1499 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dorkcic »

ultima_palabra wrote:Ali može imati kuću u glavnom gradu. Zategneš mu kaznu od 5 milja pa nek razmišlja hoće li preseliti u Vareš ili u garsonijeru na Alipašinom.
Upravo! Zašto mora biti moj problem to što neko nema para za normalno grijanje, ali je imao da napravi bespravno kućerinu od 3 sprata, dok se hejbet ljudi stišće u 40-50 kvadrata? I taj takav treba mene da ubija i moju djecu, samo jer je eto sirotinja.
Dozer

#1500 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Na cisti cumur. 100% ekoloski, s dodatim elementima za preciscavanje zraka :D

Ovako se puno bolje vidi sve to...

2002

Image

2018

Image
Last edited by Dozer on 10/12/2018 13:43, edited 2 times in total.
Post Reply